Advertentie

Pesticide-residu in 90% niet-biologische wijn..!


wijnflessen

x

Pesticide-residu in 90% niet-biologische wijn..!

2013 © WantToKnow.nl

x

Pesticide-residuen werden gevonden in het grootste deel van de 300 geteste Franse wijnen, aldus wetenschappers die het wijnonderzoek deden.  Dat betekent dat slechts 10% van die wijnen, schoon waren van elk chemisch middel, dat tijdens de druiven/wijnbehandeling wordt gebruikt. Pascal Chatonnet en het ‘EXCELL-laboratory’ in Bordeaux testen de 300 wijnen uit de wijnoogsten van 2009 en 2010 uit de Bordeaux, de Rhone, en een groter deel van de zuidelijke Aquitaine regio, inclusief appellation-wijnen, zoals de ‘Madiran’ en de ‘Gaillac’.

Toegestane wijntoevoegingen.. Daarbij ging het té vaak om het eindresultaat van de wijn, in plaats van de werking op de mens en het milieu.
Toegestane wijntoevoegingen.. Daarbij ging het té vaak om het eindresultaat van de wijn, in plaats van de werking op de mens en het milieu.

De wijnen werden op maar liefst 50 verschillende moleculen getest; moleculen van stoffen die tijdens de wijnbereiding worden gebruikt, zoals pesticides en anti-schimmelmiddelen. Sommige wijnen bevatten tot 9 verschillende residuen van deze middelen. Daarbij was een anti-schimmelmiddel, tegen rotting, het meest voorkomende. Dit middel wordt over het algemeen laat in het druivenseizoen toegepast en daardoor is het verklaarbaar dat dit middel zo vaak voorkomt.

“Hoewel de gevonden, indiviuele moleculen beneden de giftigheidsgrenzen liggen, is er toch een groeiende bezorgdheid over het gebrek aan onderzoek naar het accumulatie-effect van deze stoffen. Hoe stapelen deze stoffen zich op in ons lichaam en wat hebben deze stoffen sámen voor effecten op ons lichamelijk welzijn.”, aldus Pascal Chatonnet op de website Decancter.com. En, zo gaat hij verder: “Het is namelijk niet ondenkbaar dat de aanwezigheid van verschillende moleculen gecombineerd, schadelijker is, dan een hoog en schadelijk niveau van de moleculen van één enkele stof.”

In Frankrijk maken de wijngaarden maar zon 3% van het landbouwgebied uit, maar alleen al de wijnindustrie gebruikt maar liefst 20% van de bestrijdingsmiddelen en zelfs tot 80% van de anti-schimmelmiddelen..! Al sinds 2008 is er een Frankrijk een plan operationeel, om het pesticide- en anti-schimmelmiddelgebruik met 50% te verminderd te hebben in 2018. Onderdeel van dit plan is onderzoek te doen naar de wijze waarop organismen zich hebben aangepast aan hun omgevingsmilieu.

De kamertjes op boerderij waar je als bezoeker niet zo snel zult komen. De 'gifkamer' vol met additieven en bestrijdingsmiddelen.
De kamertjes op de wijnboerderij of ‘het Chateau’, waar je als bezoeker niet zo snel zult komen bij de rondleiding. De ‘gifkamer’ vol met additieven en bestrijdingsmiddelen..

Genetisch gemanipuleerde druiven..?
Het plan wekte grote weerstand op bij traditionele wijnboeren, die het gebruik van chemische middelen als een soort verworvenheid zien. Het was bijvoorbeeld de baas van ‘Chateau Sauternes’ Philippe Baly, uit de Bordeaux,  die een aanval lanceerde op de ban op mogelijk giftige stoffen in de wijngaarden. Volgens hem kan de continue wetgeving tégen het gebruik van dit soort chemische en giftige bestrijdingsmiddelen ervoor zorgen dat de productiviteit in de wijngaarden afneemt. Omdat er – naar zijn zeggen- geen alternatieven zijn voor deze stoffen. “Er zal sprake zijn van minder opbrengsten. Wellicht dat genetische gemanipuleerde druiven een oplossing zijn..”

Volgens Baly is een ander mogelijk alternatief het gebed.. (Wie weet echter dicht hoe deze cynische opmerking van Baly bij de waarheid is..?)  “En dan ben ik degene die nog gezegend is met een kapelletje op mijn Chateau.”    Feitelijk loopt de wettelijke restricties op het gebruik van chemicaliën als sinds 2002, toen de ‘CAD’-wetgeving werd opgesteld. Hierdoor is al een groot deel van de giftige chemicaliën aan de horizon verdwenen, simpelweg omdat het verboden is.

wijn sprayenDe ‘Franse slag’? Wetgeving die weinig uithaalt..!
“Maar in 2012, zo blijkt keihard, is er nog helemaal geen sprake van een afname”, aldus Stéphane Boutou, van ‘EXCELL’ “Er is zelfs sprake van een stijging van zo’n 2,7% tussen 2010 en 2011..”  Ook in 2012, in Mei om precies te zijn, erkende de Franse overheid officieel de link tussen pesticiden en Parkinson bij landbouwkrachten en boeren. En terwijl de EU de limiet voor een residu van pesticide in druiven heeft gebracht op 250 moleculen, blijken er dus geen limieten te zijn voor residu van deze stoffen in wijn..

Volgens Chatonnet een vreemde situatie: “Sommige moleculen breken af, tijdens het proces van fermentatie, waarvan in de wijnmakerij sprake is. We hebben gewoon meer onderzoek te doen, om de synthese van deze stoffen te ontdekken, waarbij ook de opsporing van deze stoffen in de wijn verbeterd dient te worden.. En laten we niet vergeten, dat het niet de consumenten van de wijn zijn, die het meest door de chemische residu-stoffen worden geraakt, maar het zijn vooral de seizoensarbeiders in de wijngebieden, die geacht worden deze middelen op de druivenstokken en -plantages te gebruiken.”

 

61 gedachten over “Pesticide-residu in 90% niet-biologische wijn..!

 1. Woon hier zelf midden tussen de wijngaarden (Languedoc)… Twee verschillende wijnboeren rechts en links, twee afwijkende maar nog steeds discutabel sproeien en nee, ik hou het liever op de biologische een endje verder (tijdens hun driftig spuiten, ramen en deuren hermetisch gesloten houden…).

  1. ????? Vanwaar deze tone of voice..? Kun je lezen, googlen, je eigen gezonde verstand gebruiken..? Of doe jij dit anoniem?
   En als je dan die simpele dingen doet, gewoon doorklikken om te beginnen, kom je bij ‘Jane Anston in Bordeaux’… Maak het verhaaltje af en kleur de plaatjes.

 2. Guido.j, je antwoord aan mij mankeerd werkelijk de eerste beginselen van wellevendheid en respect onderling, meer zo als een baas zijn hond behandeld, maar dat terzijde.
  Heb een groot stuk van mijn leven in de wijnbouw en wijnmakerij door gebracht, dus ik weet van de hoed en de rand, heb er ook al eens iets van laten doorschemeren op deze site.
  Dit artikel zo als aangegeven geschreven door Jane Anston, mist kop en staart, wat er staat is practis allemaal wel zo, maar de lezer heeft meer nodig om te kunnen oordelen, dit is te gemakkelijk het weg zetten van een enorme grote groep producenten, als gifmengers.
  Maar jij schijnt hier achter te staan dus, maak je een enorme beoordelings fout en doet iets waar je altijd mee schermd nooit te doen, oordelen en veroordelen, zonder echte feiten te kennen.

  1. Zoals je reacties totaal -letterlijk en verkeerd- geplaatst worden, is dit voor mij ook weer een lege huls Jenne. En volgens mij komen lege hulzen van losse flodders..!

  2. Beste Guido J, ik kan met de beste wil van de wereld jouw commentaren niet begrijpen, en eerlijk gezegt wil ik dit ook niet, als je in levende lijve voor me zou staan zou ik misschien overwegen je een draai om je oren te geven, maar ach dat is dan weer een blijk van menselijke zwakte, dus ik laat je in je Vlaams sopje gaar koken.

  3. En dan zit ik niet eens aan de wijn….. en toch non-de-jus weer verkeerd gepost Jongens, jongens, rustig, wijn is er om van te GENIETEN.
   Bram Vermeulen – Rode Wijn – http://www.youtube.com/watch?v=pMFrxJh8zl0
   “Kom, laat ons vrolijk zijn!”
   Maar, Jenne, eerlijk is eerlijk: sinds ik de biologische huismerk cabernet sauvignon van Appie drink, voel ik me ‘s morgen wel veel fitter! Er zal dus wel iets (niet) inzitten waardoor het me beter bekomt!

  4. Het gaat erom Jenne, dat je me niet moet aanspreken voor zaken die zó voor de hand liggen, dat je ze zelf ook kunt vinden. Wat is het nut ervan? En ik probeer je daar dan -in een grotere context weliswaar- van te overtuigen. Heeft geen zin merk ik..
   Snap niet zo goed, om het andersom te zeggen, wat je me op mijn vestje loopt te spugen over de auteur van een artikel, die er gewoon boven staat..
   Dick 4.3 Ga eens naar de PLUS en koop de literflessen Biologisch. Rood én wit zijn prima betaalbaar en drinkbaar. (En idd geen hoofdpijn van zwavelrestanten bijv.)

  1. Jongens, jongens, rustig, wijn is er om van te GENIETEN.

   Bram Vermeulen – Rode Wijn –

   http://www.youtube.com/watch?v=pMFrxJh8zl0

   “Kom, laat ons vrolijk zijn!”

   Maar, Jenne, eerlijk is eerlijk: sinds ik de biologische huismerk cabernet sauvignon van Appie drink, voel ik me ’s morgen wel veel fitter! Er zal dus wel iets (niet) inzitten waardoor het me beter bekomt!

 3. ELLEN, en om dat je tussen de wijn stokken woond, ken je alle problemen van de buren, en weet je alles van de wijnbereiding, kom op ELLEN wees wijzer, dat je je luiken sluit is wijs, maar mensen die in de buurt van autowegen zouden er goed aan doen hier een voorbeeld aan te nemen, ELLEN we hebben het hier over veronderstellingen, en niet bewezen feiten, probeer je eens te verdiepen in hun problemen, en pas op die zijn immens.

  1. ‘Probeer je eens te verdiepen in hun problemen’, Jenne? Ik doe niet anders, ook in mijn nabije omgeving en heb inmiddels een full-time job met het signaleren van die berg misstanden… Mijn opmerking was slechts een persoonlijke ervaring uit de praktijk van alledag, dus liever niet zo kritisch naar mij toe, please… En buiten het wonen tussen de wijnstokken, zie ik ook nog eens op 100 m afstand de autoweg en trein, dus niet echt geïsoleerd en van de wereld afgesneden. Die roze bril heb ik al lang geleden terzijde gelegd, ook hier in het zuiden.

   Het moest er even uit Jenne…

  2. ellen, nou ik kan het begrijpen, maar veel mensen hebben een misplaatst romantisch idée van het boeren in het algemeen, en de wijnbouw in het bijzonder, vroeger was boeren een totale vervulling van leven op het land en een mooi vak uitoefenen, maar als zoveel andere dingen ook er is zo veel veranderd, de spanningen zijn niet van de lucht het is vechten voor hun bestaan, het publiek keert zich tegen hen onder leiding van de immer stokende media, en de overheid met brussel aan zijn zijde blijven maar Eisen, van af een afstand is het zo gemakkelijk die kritiek, maar ik heb ondervonden wat het wil zeggen om te moeten kiezen tussen twee slechte oplossingen om je oogst je bestaan niet te verliezen, maar het wordt nooit meer zo als het was, geen tijd, steeds meer, enz enz, nou ik hoop niet dat je het me kwalijk neemd wat aan je schreef, maar al die betweters die zelf waarschijnlijk nog nooit wat hebben geproduseerd, met hun inbreng waar niemand wat aan heeft.

  3. Er zijn veel alternatieven als antischimmelmiddel, begin preventief. Al dat vergif is een lame excuse!!

  4. Het zal wel weer een te groot beeld zijn voor de kleine hersenen dat voor iedere ziekte geldt; eerst preventie, indien dat faalt correctie. Voor vrijwel iedere onbalans op aarde is er een tegenhanger verkrijgbaar in de natuur , de YIN/YANG. Al die discussies over vaccineren, kanker en de hele rataplan zouden overbodig zijn als men de wetten van de natuur zou eerbiedigen. Niet alleen lokaal maar ook globaal, alles is er al evenwicht zal er altijd zijn, wie zich er tegen verzet en dit natuurlijk evenwicht niet eerbiedigd zal door hebzucht diep in de problemen komen. IK IK IK IK IK, de wereld van nu, zonder wij, afgescheiden door parasietistische handelingen, het streven naar meer meer meer zonder ooit iets terug te geven of zelfs af te vragen wat de prijs is die betaald moet worden en wie die prijs ooit zal betalen als de dominostenen hun finaleklap maken.

  5. idd Cozmic, de mens wil meer en meer en het moet makkelijk zijn. Gemak, moeite mag het niet kosten. Tegen welke prijs, ja daar komt een ieder wel achter. dan heb ik het met name over de consument in dit geval.
   Jenne heeft wel een punt dat je in de hoek wordt gedrukt.
   Als we nou eens met ons vingers konden knippen en de gifproducenten konden wegtoveren, eens zien hoe het dan met ons verder zal gaan.

  6. COZMIC, zit veel waars in wat je zegt, maar we en zijn de weg kwijt, voorbeeld vroeger op ons bedrijf, heel lang geleden de drie slag het land kreeg dan een jaar rust, het groen wat er opgroeide was meteen bemesting, het waren allemaal gemengde bedrijven, koeien, ook voor het ploegen, kippen, en duiven, voor de mest heel goed voor de wijn en natuurlijk jonge duifjes om te eten, de wijn werd natuurlijk bemest en er tussen geploegd, tegen de winter richting stok, voorjaar er van af snoeihout werd verbrand, dan spuiten met de rug spuit met bouebordelaise basis koper sulfat, het hete ook sulfateren,
   wijn kreeg de tijd om natuurlijk te bezinken, filteren met kartonnen platen, dan in de houten vaten, als de wijn rijp was werd hij gebotteld, het ééne jaar was beter als het andere maar dat kan niet meer, ja alleen bij de grote en financieel sterke bedrijfen, en dan nog, wordt er getrafiquer, maar de kopers willen steeds goedkoper, dus als je wilt blijven bestaan pas je je aan, maar goed zo als ik het heb beschreven is een utopie, net zo als BIO, is tot een verkoops argument geworden, er zullen enkele idealisten bestaan dat is zeker, maar die hebben vaak van de honger geen ontlasting.

  7. veel geluk in deze realiteit, ik zei wat ik zei, take it or leave it, goodbye.

  8. bla BLA BLA…en dan komt de MAAR
   De eeuwige maar , de maar die miljoenen zielen heeft verkocht
   de MAAR die alles goed praat
   Steek die MAAR maar diep in je reet
   Die MAAR is het excuus
   het eeuwige excuus
   Diep in je reet met die eeuwige MAAR

  9. Kun je je iets voorstellen bij deze reactie Jenne.. Je ’tone-of-voice’ is nauwelijks openheid uitstralend. Vind ik. Waarom overal die ‘maar’ achter..?

  10. Maar houd in dat het anders zou kunnen en zeker moeten, de réaliteit dwingt ons in een bepaalde richting van denken en doen, de réaliteit is dat de staat de mensen met zijn heffingen tot toestanden en manieren voerd die ze onder normale omstandigheden zeker niet zouden hebben gekozen. Het boeren leven in Europa was er een van rust en qualiteit, goede producten met een grote en diepe culturele inslag geproduseerd, en nu eenheids product veel en het hoeft niet echt goed van kwaliteit te zijn.
   En speciaal voor COZMIC, je laat je ware gezicht even zien, en dat is niet echt leuk om mee te maken, je moet nog veel leren beste jonge.

  11. Guido J, en COZMIC, ik zou wel is willen weten wat jullie dan allemaal wel gewrocht hebben in jullie leven, op wat voor ervaring is jullie houtaine manier van ander mensen te koeieneren dan wel gebouwd, van achter jullie schermtjes is het gemakkelijk andere mensen weg te zetten en degraderen, om je zelf eens even lekker te laten gaan in het onfatsoen, kom op neem je verantwoordelijkheid, en wees een mens onder de mensen, en Guido J, geef eens iets weg van je zelf, inplaats dat gehak met je botte bijltje.

  12. ODETTE, helaas kan de door jou aangeboden site niet lezen, maar bedankt voor je begrip, ja trollen is niet leuk, en op eens blijk je dan toch weer alleen te staan op een site waarvan je bent gaan denken omringt te zijn door ( vrienden ), maar ik wordt hier niet opgewonden van alleen een beetje droevig dat ze als spinnen in hun web wachten om je pijn te doen, nou OK, ik loop al een tijdje mee, maar het komt mijn vertrouwen in mensen niet ten goede, maar achter hun anonieme schermtje veranderen sommige in regelrechte …, nou ODETTE de groeten!

  13. Jenne, je moet de site een seconde of tien openlaten, dan springt hij erin. (Ik heb even getest) Veel plezier 🙂

  14. Jenne, mijn rant&rave was niet naar jou toe gericht 😉
   Zelf ben ik gepokt en gemazeld in de agrarische wereld en ik weet hoe volgzaam de meeste agrariërs meegaan in het systeem dat hen opgelegd wordt. Het meer voor minder systeem viert er hoogtij, de produkten moeten voor de laagste prijs geproduceerd worden en liggen later voor het 5 – 10 voud in de schappen van de supermarkt. Het veilingsysteem is zo goed als afgeschaft en de produkten worden via vastgelegde prijsafspraken geleverd aan de multinationals. Een ieder lijkt zijn ziel verkocht te hebben in ruil voor lijfsbehoud.
   De gemiddelde agrariër is nu een massaproducent die willens en wetens vergiftigde produkten verkoopt, terwijl er plenty alternatieven zijn.
   Welke boer keert zich tegen het systeem en gaat weer met zijn hart kweken?

  15. Cozmic 6.17, met alle respect, ik merk wel dat je al lang uit het “actieve” wereldje bent…… De melkprijs, die de boer ontvangt, komt min of meer op de wereldmarkt tot stand en heeft voor een belangrijk deel te maken met vraag en aanbod. Ok, de overheid intervenieert nog voor een deel via subsidiering, maar gaandeweg wordt steeds meer aan de markt overgelaten. De boer ontvangt op dit moment voor de melk rond 44 eurocent per kg en het lijkt er niet op door de toenemende vraag naar zuivelproducten op de wereldmarkt (met name Zuid-Oost Azie en Rusland) dat die melkprijs de komende tijd gaat zakken. Zie jij ergens de melk 4-5 keer zo duur in de winkel liggen? Je kunt melk onder huismerk links en rechts kopen tussen de 60 en 70 eurocent per liter.

   Praktische alle melk dat in Nederland in de schappen ligt, komt van koeien die gedurende minimaal 120 dagen pr jaar minimaal 6 uur in de wei staan. Meer en meer wordt medicijngebruik van koeien aan banden gelegd en melk van koeien die peniciline hebben gebruikt wordt niet geacccepteerd. Ook op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt meer en meer door de boeren gezocht naar innovatieve oplossingen…. hier gaat vaak bedrijfseconomie en duurzaam ondernemen hand in hand. Je onderschat schromelijk het ondernemerschap van de meeste boeren. Het zijn meest mensen die hun vak prima verstaan en steeds bezig zijn met de dag van morgen en overmorgen. Ik ken een paar boeren die hele innovatieve oplossingen hebben bedacht voor bijvoorbeeld het bemestingsvraagstuk ( en het terugdringen van fosfor en nitraten).

   We mogen in Nederland heel blij zijn met een belangrijk deel van onze agrarische sector….. onze samenleving in Nederland drijft er voor een belangrijk deel op en daar profiteert iedereen van….. ook jij en ik!

  16. O ja, ik vergat nog een heel belangrijk ding….. de meeste boeren staan dagelijks met beide poten in de aarde en leven dicht bij de natuur…. die hebben echt wel gevoel voor hun dieren. Maar zoals met alles in de wereld…. balans ontstaat dan als het hoofd en het hart met elkaar gaan samenwerken 😉

  17. Jenne, ik snap je wel. Het is een dilemma. Op de ene kant de mens die een beroeping heeft, die met ziel en zaligheid, zijn liefde voor zijn vak wil vorm geven, en op de andere kant de ‘boevenbende’ die veel geld willen verdienen. Onze ‘vijand’ is de eigen maatschappij. Zolang niet de meeste mensen de moed en de kracht hebben om een andere weg in te slaan, zal het verder gaan. Groet 🙂

  18. Dick, even een paar vraagjes.
   De koeien staan dus 240 dagen per jaar niet buiten…waarom?
   Over welke natuur heb je het, waar de meeste koeien in NL staan?
   Van de melk die in NL wordt geproduceerd gaat het grootste gedeelde naar het buitenland of wordt verwerkt in alle mogelijke producten…oa babyvoeding. Waarom zou in een digitaliseerde, vaak maar door een man gecontroleerde en beheerde megastal, waar een persoon van rijk wil worden en zoveel dierellende plaatsvindt, het beter moeten zijn? Ik zie hier soms koeien in de wei liggen! met uiers waar ik denk ojee, arme dieren 🙁
   Ik vind je post gewoon weer zo een ‘het schoonvegen van je eigen straatje’ verhaal. Het blijft gewoon uitbuiting en onnodig dierenleed….over wijn gesproken 😉

  19. Zo gaat het van druiven naar melluk, dieren ingespoten met het bovinevirus om tientallen liters pus te produceren ipv waardevolle melk voor hun kalf.
   Yes I rest my case aswell. Pfff… liefde voor je dieren door ze ziek te maken en daardoor tientallen liters pus en betacaseïne uit ze te trekken om daarmee vervolgens de medemens te vergiftigen. Lekker bezig joh 😉

  20. En Dick, DIT GING DUS SOWIESO NIET OVER MELK!! Ook niet over de bijbel, je mag je ondertiteling dus bij je houden.

  21. Ikm zag hier in de buurt een maand geleden kalfjes in de wei met hun moeder koe. Dat zie je maar heel zelden , voor mij was het de eerste keer ( terwijl hier veel vee te bewonderen valt). De kalfjes waren zelfs aan het zogen….. Heel zeldzaam .
   Heb je wel eens er bij stil gestaan dat elke soort een energetische groepsbewustzijn heeft? dat vandaar uit de “misdaden “Van de mens ( om kalfjes bij hun moeder weg te halen ) om dieren te slachten vooraleerst ze een volwassen leeftijd hebben bereikt, ( kijk maar naar varkens, we eten alleen pubers) Net als kippen we eten dieren van 6 maanden oud . We geven dat energetisch bewustzijn geen kans om ouderdom en zelfs volwassenheid te intergreren in dat bewustzijn …… laat staan ouder kind relaties. Noem dat maar natuurlijk omgaan met dieren!
   Nee beste dick melk is voor kalfjes en geen volwassen dier zal daar werkelijk naar talen tenzij door een neurotisch gedragspatroon ontstaan door ons toedoen. Sterker nog we kunnen melk niet eens goed verteren het kost een enorme hoeveelheid kalk ( uit je botten ) om het te verteren en dan nog….. Je kunt blijven reclame maken voor het “produkt “waarvan jouw baantje afhangt , echter je zou er meer over moeten weten dan je laat blijken . Als je meer weet dan je laat blijken ben je niet transparant en maak je reclame voor je eigen portomonaie. Dat heeft helemaal niets met dieren welzijn te maken !
   En maak je borst maar nat als het qoutum los wordt gelaten , de boeren stinken er met open ogen in ( en dan heb ik het over de “nieuwe “boeren van 30 en jonger.De ouderen houden hun hart vast en sterven duizend doden , omdat ze weten dat die melkprijs straks enorm daal en de boeren hun investeringen niet terug zullen verdienen .

  22. Terwijl de ufologen naar de hemel zitten te kijken naar ufo’s, zouden ze beter in de spiegel kunnen kijken om een echte aliën te zien.
   Krampachtig zoeken we naar substanties die voedingswaarde bevatten terwijl niets voldoende blijkt te zijn.

  23. Cozmic 6.24 DIT GAAT IDD OVER WIJN. HELEMAAL GELIJK! SORRY!

   Even terugkomend op 1 van jouw opmerkingen onder 6.17:

   “Zelf ben ik gepokt en gemazeld in de agrarische wereld en ik weet hoe volgzaam de meeste agrariërs meegaan in het systeem dat hen opgelegd wordt.”

   Cozmic, DIT ARTIKEL GAAT OVER WIJN 🙂

   Tuut, de minuut van Ruud!
   http://www.youtube.com/watch?v=bhLbsqi766A

  24. MoniKa 6.22, wat zou jij ervan vinden om vanaf de nazomer tot de voorzomer buiten te slapen in weer en wind 😉

   Koeien vinden regen en wind helemaal niet fijn en gaan als ze de kans krijgen in die omstandigheden zelf wel op stal. En in de wintermaanden is er voor de koe niets te eten op het land en staan ze de hele tijd tot aan hun knie-en in de modder. Dier-onterend, Monika, en dat wil jij die arme dieren aandoen. Je hebt toch wel je hart op de juiste plaats zitten, mag ik hopen? Koeien willen ook graag diervriendelijk behandeld worden. Tegenwoordig hebben ze in de stallen koeienmatrassen, waarop die koeien misschien wel veel beter slapen, dan jij en ik op “” mensenmatrassen” 🙂

  25. Monika, uit jouw opmerkingen kan ik afleiden dat je zo’n typische stadse dame bent uit een ” grote” (van Moeder Aarde vervreemde) stad als Nijmegen, die er geen flauw benul van heeft hoe het leven zich op het platteland afspeelt en hoe een modern ( eigen-tijds) boerenbedrijf in elkaar steekt.

   Blijkbaar heb je nog niet die youtube clip van Paul van Vliet beluistert.. echt….. een aanrader om jezelf een spiegel voor te houden 😉

   Paul van Vliet – Dat zijn leuke dingen voor de mensen! –

   http://www.youtube.com/watch?v=IfhLHwpv13U

  26. JENNE, alles goed met je?
   Ik heb niets meer van je gehoord op mijn reactie… groetjes

 4. Guido J, jane anston niet te vinden, en had het niet wijs geweest om te spreken van veronderstellingen inplaats van feiten, ik vind dit jammer, ik weet dat er veel scheef zit, maar toch dit is niet de goede manier, denk er om dit is een openbare site, waar wel het één en ander van verwacht wordt, en die ook zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen.
  Verder heeft het wijn gebeuren Monsanto buiten de deur weten te houden, t’is waar het is een melkkoe voor de Pharma industrie, maar goed, bij naspraak bij vrienden van mij binnen het wijn gebeuren, wordt er geopperd dat ze steeds meer van dit soort verhalen zullen volgen, het is de voorbereiding van Monsanto vrezen zij, het is wel hun politiek, ik hoop niet dat ze een voet tussen de deur weten te krijgen.

 5. Verder heeft het wijn gebeuren Monsanto buiten de deur weten te houden, t’is waar het is een melkkoe voor de Pharma industrie, maar goed, bij naspraak bij vrienden van mij binnen het wijn gebeuren, wordt er geopperd dat ze steeds meer van dit soort verhalen zullen volgen, het is de voorbereiding van Monsanto vrezen zij, het is wel hun politiek, ik hoop niet dat ze een voet tussen de deur weten te krijgen.

 6. Jenne, even los van het melkgelul waar het weer op uitdraaide….de wijnboer gelijk iedere voedselproducent heeft een KEUZE. Meegaan met de commercie en binnen de toegelaten gifkaders blijven….of met hart en ziel een produkt leveren. De meerderheid is laf en draait met het systeem mee en daar zijn de boeren geen uitzondering mee, het gros van de mensheid is laf en heeft de ziel al bij geboorte verkocht. Water bij de wijn heeft een nieuwe dimensie gekregen. Echte authentieke eigenwijze standvastige mannen en vrouwen worden steeds zeldzamer, iedereen verschuilt zich achter het masker, de persoon.
  Het ergste zijn nog de halflauwen die constant met een zgn invoelend compromis komen zodat de kikker langzaam gekookt wordt.
  Maar goed, drink de gifbeker maar leeg en geniet ervan 😉

 7. Monsanto’s about to celebrate their biggest coup ever, but we’ve got until the weekend to stop them.

  The Trans-Pacific Partnership is a huge, ultra-secret deal among twelve major countries that would give corporations unprecedented power — allowing them to use new global tribunals to sue our governments for passing laws that protect us, but reduce their profits! This could apply to everything from labeling GMO foods to protecting internet freedom. Wikileaks has broken the story and opposition is building fast, but the countries are rushing to seal the deal in 48 hours.

  This is insane, but we have a chance to stop it — 3 countries are wobbling, and if they pull back now the whole deal could crumble. If we deluge leaders in Chile, New Zealand and Australia with a global call to stand strong, we can stop this corporate takeover before Monsanto uncorks the champagne. Sign up now and share this with everyone:

  http://www.avaaz.org/en/no_champagne_for_monsanto_loc/?tmMembb

  The leaked Trans-Pacific Partnership drafts read like an extended Christmas wish-list for big business — it would set a global standard of companies imposing their will on our governments through an opaque system of tribunals. These courts could limit access to cheap generic medicines in favour of branded medicines, and even allow cigarette companies to sue governments over health regulations that they say threaten profits! It’s almost too crazy to be true.

  But practically no one has heard of the TPP! The talks are so secretive that not even our elected lawmakers know what’s in it — just the negotiators and 600 corporate lobbyists. Now leaked texts have shocked politicians and citizens from Chile, New Zealand, and Australia. And they are pushing back on the corporate bullying, and against the US that is hellbent on getting a deal agreed before there is too much public scrutiny.

  The TPP affects us all — it infringes on our rights and undermines our democracies just to protect the corporate bottom line. And we only have days to stop it. Join the urgent call and tell everyone:

  http://www.avaaz.org/en/no_champagne_for_monsanto_loc/?tmMembb

  It can be easy to feel small in the face of big corporate forces driving our governments. But people, not money, are the true source of power. Time and again, our community has proved that when we come together to protect our rights against corporate takeover, we can win. Let’s now stop this unprecedented threat to our democracies.

  1. Hoi Cozmic, uiteindelijk tekent Monsanto met dit soort zaken alleen maar hun eigen doodvonnis. kwestie van tijd 😉

   Avaaz? Wat dan doen die nou echt? Hebben ze ooit iets voor elkaar gekregen? Ik heb me er ooit in verdiept, maar niet veel.
   Ik krijg bij Avaaz altijd een gevoel van zieltjes/ actie wegkapers.
   Ff tekenen en dan weer rustig in je mand en je koest houden?
   Ik kan me vergissen.

  2. Cozmic, ik maak me niet meer druk om Monsanto sinds ik afgelopen mei heb meegelopen in Wageningen. Ik ben er klaar mee.
   Sinds ik weet van GMO heb, probeer ik het te vermijden door zoveel mogelijk biologisch te kopen. En ik heb sindsdien alle producten met mais en soja laten liggen.
   alle beetjes helpen. Als miljoenen mensen er zo over zouden denken, dan was Monsanto snel verdwenen van de aardbodem.

  3. Klopt Coz’.. AVAAZ brengt bij mij een soort ‘rigor mortis’ teweeg.. Sinds de artikelen over George Soros en Ricken Patel. Ik ben het met Sun eens. Terwijl ik daarvoor zowat elke actie die me een beetje aanstond van AVAAZ hier op de site plaatste. Zie hier het artikel:
   http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/syrie-deugt-avaaz-zijn-we-kritisch-genoeg/

   Maar ja, weet je, ergens TEGEN zijn, betekent dat je het al normaal vindt wat ze doen.. Het gaat er niet om dat je er ’tegen’ bent, maar dat het NIET NORMAAL is wat ze doen.. Ze zijn in overtreding, vertrappen je rechten. Het universum kent geen ‘NEE’.. Negatieve creatie.. Hoe vaak leer je dit niet zelf aan den lijve.. Of zoals Henry Ford het zei: ‘“Whether you think you can, or you think you can’t, you’re right.”

   Je schept het negatieve alswel het positieve. Dát is wat ik erbij voel. Apart from that rigor mortis natuurlijk.. 🙄
   Het bizarre is natuurlijk ook, dat ALS er mensen tegen zijn, en er beantwoorden er niet genoeg… Dan lijkt het of de zwijgende meerderheid het allemaal niet zo erg vindt. Anders hadden ze toch wel gestemd…!!! VOOR ZOIETS BELANGRIJKS.. Snappie..? En daar zit voor mij nou net het addertje onder het gras..

  4. Ik las vandaag nog een artikel in NRC over Monsanto…. dat hun “grote” probleem is hun inktzwarte imago!

   Toch, zegt de idealist en levenslang vegetarier David Friedberg, die afgelopen november zijn bedrijf Climate Cooperation verkocht aan Monsanto, dat de weerstand tegen zijn nieuwe eigenaar voornamelijk is gebaseerd op angst, leugens en anecdotes en niet op feiten…..

   Lees zijn ” open brief” in The New Yorker, waarin hij onder meer schrijft dat ” Van Galileo tot Einstein revolutionaire wetenschap altijd felle haat heeft opgeroepen”

   http://www.newyorker.com/online/blogs/elements/2013/11/why-the-climate-corporation-sold-itself-to-monsanto.html

 8. Om dat Guido J, de malle meid speelt, kan ik dit nu wel hier neer zetten.

  Het Labaratorium en de man die dan deze bevindingen hebben gedaan over kleine wijnbedrijfjes, werken en zijn grote kapitaal krachtige bedrijven met economische relaties met ; AKZO NOBEL, Compagnie France de Chemie, Labo France, groepen alimentaire Cadbury Schweppesn Pernod Ricard, Bardinett om er een paar te noemen,
  zo als gewoonlijk, het speelt zich af achter de facade.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.