Advertentie

’n Glas wijn stimuleert immuunsysteem: Proost!


wine drinking pooring

x

’n Glas wijn stimuleert immuunsysteem: Proost!

2013 © WantToKnow.nl/.be – (Bron: Source: Vaccine, 2013; 32(1): 54)

x

x

wijn stetoscopeMocht jij je deze dagen een beetje schuldig voelen over je alcoholconsumptie deze feestdagen, kijk dan even naar de uitkomsten van een onlangs uitgevoerd onderzoek: ‘Een of twee glazen wijn zijn goed voor je en helpen je om jouw immuunsysteem een stimulerende prikkel te geven’! En ofschoon onderzoekers al eerder uitvonden dat een glas wijn per dag je helpt het hart gezond te houden, is dit de eerste keer dat uit onderzoek blijkt dat dat glas wijn ook goed is voor je immuunsysteem!

Maar de sleutel ligt wel verborgen in drinken met matigheid… Het is natuurlijk geen vrijbrief om van dat glas wijn nu een ‘fles’ te gaan maken.. Hoewel alcohol, en in bijzonder het niveau van ethanol daarin, een positief verhaal is, is het tevéél drinken nog steeds ondermijnend aan je immuunsysteem, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Maar heel verrassend blijkt uit het onderzoek, dat géén alcohol drinken, ongezonder is dan wél alcohol drinken; met mate dus..

Maar de volgende vraag rijst aan de horizon: ‘Wat is ‘weinig’ en wat is ’teveel’..? Het feit doet zich voor dat dat eigenlijk gelijke tred houdt met de norm voor ‘veilig rijden met alcohol’.. Normaal gesproken kun je nog steeds netjes rijden met één glas wijn achter de kiezen, maar méér alcohol-consumptie dan dát, maakt dat je je rijbewijs kunt kwijtraken. Dus één of twee glazen wijn drinken ’s avonds is goed voor je.

orergon health universityDe wijn geeft een ‘boost’ aan je immuunsysteem en helpt je met het bestrijden van infecties en ziekte in je lichaam. Aldus de uitkomsten die wetenschappelijk onderzoekers van de ‘Oregon Health & Science University’ hebben bekend gemaakt. Zij testten de effecten van alcohol op een groep van 12 resusaapjes, de zg. Macaque-aapjes, waarvan het immuunsysteem erg lijkt op dat van de mens.

De aapjes kregen een injectie met pokkenvirus toegediend en werden daarna gesplitst in 2 groepen van 6. Eén groep mocht zovéél alcohol drinken/nuttigen als ze wilden (alcohol met 4% ethanol), en de andere groep aapjes kreeg alleen maar suikerwater als ‘drank’ aangeboden. En net als bij mensen, bleek dat de aapjes enorm varieerden in hun ‘alcoholconsumptie’.. De zware drinkers hadden gemiddeld 8 promille ethanol in hun bloed, wat de legale grens is voor menselijke alcohol-consumptie om nog aan het verkeer te mogen deelnemen (in de VS). De ‘matige drinkers’ onder de aapjes hadden alcohol-percentages in hun bloed van tussen de 2 en 4 promille.

Het bleek dat zowel de ‘zware drinkers’ alswel de ‘geheelonthouders’ onder deze groep aapjes, de verdedigende immuunsysteem-reactie op de toediening van het pokkenvirus hadden verlaagd, terwijl de ‘gematigde drinkers’ onder de aapjes hun immuunsysteem hadden versterkt. Dit onderzoek is opnieuw een bevestiging van de groeiende bewijzen dat de voordelen van een matige alcoholconsumptie aantoont. Eerdere onderzoeken bewezen -zoals gezegd-  de positieve werking van alcohol op het cardio-vasculaire systeem in het lichaam (bloed- en hartvaten) en dat het matige alcoholgebruik goed is voor ons algehele gevoel van gezondheid en welzijn.

  Loesje moeder communicatiespecialist

23 gedachten over “’n Glas wijn stimuleert immuunsysteem: Proost!

 1. Een onderzoek met aapjes en ook nog eens besmet met het pokkenvirus! wat heeft dit te doen met een mens. Een mens is anders zo het wordt aangegeven in dit onderzoek “het immuunsysteem van deze aapjes lijkt op dat van een mens” dus niet hetzelfde als dat van een mens. Ik vraag me af hoe deze onderzoekers nu kunnen beweren dat een beetje alcohol goed is voor het immuunsysteem. Volgens mijn weten is alcohol niet goed voor de hersenen, als de hersenen niet meer goed werken wat heb je dan aan een goed immuunsysteem. Dit hele onderzoek is een excuus voor veel mensen om alcohol te gaan drinken.

  Ik neem zo af en toe ook wel gaasje bier, en kan niet zeggen dat ik er lichamelijk, geestelijk beter van wordt, het is het omgekeerde je denkt niet helder meer de darmen beginnen te borrelen. Vroeger dronk ik veel bier en ben nu bewuster doordat ik ongeveer 6 jaar geleden niet zoveel meer drink en anders eet hoofdzakelijk biologisch en de nodige supplementen, mineralen, vitaminen neem. en mijn geestelijk,lichamlijke gezondheid wordt steeds beter.

  liefde en licht,
  ik ben een ander jij

 2. Op Madagascar heerst de pest, de zwarte dood genoemd, niemand heeft het er over, het is een niet te genezen ziekte, die vele malen in de menselijke geschiedenis, de mensheid heeft gedecimeerd, met en zonder alcohol.

  1. Ook de rattus rattus (zwarte rat) drager/verspreider van de pest is in Nederland weer gesignaleerd. Frankrijk ontloopt die polonaise ook niet als hier de hel zou uitbreken.

   Hé follow me i’am the pied-piper. 😉

 3. Mijn vraag;
  wegverkeer 0,5 promille is toegelaten.
  Met hoeveel alcohol komt dat overeen ?
  1000 mililiter ( 1 liter )alcohool van 100° = hoeveel promille ?
  Graag antwoordje a.u.b
  Groetjes
  Octaaf

 4. Het moet me van het hart, ik stuur nooit iets, maar dit vind ik schandalig, wat jullie hier plaatsen als weldenkend (hoop ik) bewustmakings-orgaan(-site) over een onderzoek waarin nota bene aapjes zijn gebruikt en gedrogeerd met alcohol en virus, en dan nog beginnend met ‘‘n Glas wijn stimuleert immuunsysteem: Proost!’ als zijnde een positief bericht!
  Krijg al tijden jullie nieuwsbrief, deel dat ook regelmatig via Facebook,, maar hier begrijp ik niets van! Dit past totaal niet bij de opstelling die jullie normaal hebben om mensen ergens van bewust te maken om een andere mening te vormen. Dit gaat over alcohol ten koste van de vrijheid en gezondheid van levende wezens!!!

  1. MIRA
   Jullie hebben altijd jullie mond vol over vrijheid en het souveraine zijn, nou daar hoort ook bij, dat ieder mens mag beslissen over wel of niet wijn drinken etcetera, en daar aan verbonden zijn verantwoording nemen.

  2. Ja, dat vind ik echt ook. Maar dat wijn gezond is dat staat al vele eeuwen vast. Een beetje rode dus van goeie kwaliteit. Er zit ook nog iets anders in dat goed is voor je maar ik weet niet meer wat (zie andere reactie met links hierboven)…
   maar ocharme die aapjes die pokkenvirus krijgen ingespoten en dan nog suikerwater dienen te drinken daar bovenop ook!!! Ik vind dat geen bewijs.

  1. KeZa

   Even een misverstand over het wijn drinken van fransen. Zij drinken dit niet puur bij het avondeten maar vaak gemengd met bronwater of perrier.
   Daarnaast is de levensstijl van fransen veel minder gejaagd dan hier in Nederland, zijn ze strenger met E-nummers en eten gezonder.

   Datzelfde is ook gebleken onder de eetgewoonten van de inwoners van Kreta en Rhodos waar zij ook gezonder oud worden.

   Wijn is dus niet alleen belangrijk en hoort in een totaalplaatje thuis.

  2. Even een paar feiten over wijn…

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

   http://www.metabolisme.be/antioxidanten/rode-wijn-is-anti-oxidanten-festijn-.html

   http://www.preventievegezondheidszorg.com/wijn.php

   Dus heeft niets te maken met water of bronwater erbij te drinken. Laat staan dat de meeste drinkwaters ook nog eens bewerkt zijn. Doe er maar eens onderzoek naar wat water is… http://frontierworld.nl/radio/?p=2020

   En minder gejaagd… daar geloof ik weinig van want ze lijden daar ook aan stress en gezonder eten denk ik ook dat dat een fabeltje is want men eet daar ook bewerkt voedsel en laat staan het vlees dat de fransen eten met bijhorende hormonen, enz…

  3. hallo KeZa, in de eerste en derde link staat niks over de alcohol die er in wijn zit. in de middelste link wordt er gezegd dat alcohol een vrouw slimmer maakt,daar zet ik vraag tekens bij. alcohol is niet goed voor een mens. in de middelste link mag je gaan afvragen welke wie heeft dat onderzoek gedaan. en wat voor belang zit erachter.

   Hartelijke groet

  4. Ik geloof Ruurd, dat het heel belangrijk is, deze onderzoeken gewoon naast elkaar te zien. Het ene is niet beter of in tegenspraak. We hebben het over én/én..
   Wijn is goed voor je lijf, EN als je er TEveel van drinkt, is dat slecht.
   Alcohol in heel beperkte mate is prima, EN als je er TEveel van drinkt, is dat slecht.

   Dus ipv óf/óf wat vaker naar de én/én-mogelijkheid grijpen. Het ene kan waar zijn als het andere niet waar is..

  5. Een glaasje rode wijn, liefst zo biologisch mogelijk en de betere hierin zijn de wijnen met de label ‘Demeter’ want die lijst waarin de producenten bij deze aan moeten voldoen zijn een stukje strenger dan de gewone bio’s, is gewoon gezond. En laat staan dat het alcohol gehalte rond de 12-13% liggen en het zijn dus geen ‘sterke’ alcoholische dranken van 30-40% hé. en dat het vrouwen slimmer kan maken, kan er wel iets in zitten bij vrouwen die te zeer terug getrokken zijn waardoor ze zich opener durven op te stellen en zo tot nieuwe inzichten kunnen komen omdat ze ipv. duizend redenen waarom niet, eens kunnen gaan voelen welke redenen waarom wel. Vrouwen zijn van nature ook ‘ernstiger’ dan mannen en kan het ook eens geen kwaad om dat ernstige zo nu en dan eens een beetje losser te maken. Nadruk op ene beetje wel te verstaan. Kan de communicatie alleen maar ten goede komen dan altijd maar dat denken en voelen in die serieuze ernstige verdedigende emoties.

 5. Loki, de werkelijkheid is wel iets anders als de Franse illusie die jij hier schetst, de generatie fransen waar jij het over hebt is al behoorlijk uitgedund, dat gezonde leven is een stuk minder geworden ook hier.
  Veel Fransen gebruiken tranquilizers, om dat ze te veel stress krijgen te verwerken, dat la douce Franse de mon enfanse is hier ver te zoeken.
  Het is Natuurlijk nog altijd een heel stuk fijner om hier te leven als in dat propvolle Nederland en Vlaanderen, maar als Nederlander ben je toch altijd een beetje eenzaam, zonder je vaderlandse back up.

  1. Ach ja, tijden veranderen dus blijkbaar ook in La France. Ben er ook al een tijdje niet meer geweest.

 6. Het wijn maken kwam mee met de Nephilim, van een andere planeet!
  Men zegt dat de Etrusken het wijn maken op hun manier meebrachten van uit hun oorspronkelijke land.
  De grieken maakten wijn met honing gemengd, de noordelijke volkeren dronken melk of bier.
  Dan het vuurtje stoken met bedwelmende kruiden, zo dat de hele stam uitgevloerd lag, de Boreanen, zegt Herodotus.

 7. Echt verschrikkelijk dat er apen zijn gebruikt voor dit onderzoek. Echt walgelijk. Ik ben tegen testen op dieren en al het dierenleed wat daarmee is verbonden. Dat dit artikel dan ook hier is geplaatst, vind ik ook belachelijk, daarmee wordt eigenlijk gedaan alsof het acceptabel is.
  Als laatste wil ik zeggen: ik geloof er niks van dat wijn goed is. Ja er zullen anti-oxidanten inzitten. Maar die zitten ook groenten,fruit en tarwegras, en blauwe en rode bessen, en tal van superfoods.
  Alcohol is slecht voor je lever. En alcohol is een ramp voor je hersenen.
  Ik zeg niet dat af en toe een glas wijn slecht is, maar ik geloof niet in deze onderzoeken. Wil je je immuunsysteen stimuleren eet dan veel groenten en fruit en superfoods. Wijn heeft je lichaam ECHT niet nodig.
  Onzin artikel dus waarvoor het onderzoek ook nog eens prachtige en geweldige dieren, voor moeten lijden, omdat de wetenschap meent dat dit nodig is te onderzoeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.