Advertentie

Wereldwijd geen voedselvrijheid meer?


Hoe zou jij het vinden als voor jou wordt bepaald dat al het voedsel dat jij eet, bestraald is? Of dat jouw biefstuk verplicht is behandeld met groeihormonen en antibiotica? Of dat producten als vitaminen en mineralen illegaal worden? Steeds meer mensen maken zich zorgen over de Codex Alimentarius, die alle voedselstromen in de wereld controleert en reguleert. 173 landen doen hier aan mee, ook Nederland.

Je staat er lang niet iedere dag bij stil of datgene wat je eet wel goed is voor je gezondheid. Natuurlijk omdat je soms trek hebt in ongezonde dingen, maar ook omdat je erop vertrouwt dat de levensmiddelen die je in de supermarkt koopt veilig zijn.

In feite moeten alle alarmbellen gaan rinkelen!
In feite moeten alle alarmbellen gaan rinkelen!

Noodbel
Op internet lees ik de laatste tijd steeds meer artikelen over de Codex Alimentarius (Latijns voor ‘voedsel regels’), waarbij aan de noodbel getrokken wordt. Vooral omdat de wet al per 31 december 2009 van kracht zou zijn. Alarmerend is niet de website van de Codex Nederland, hier staat dat ‘de Codex een internationaal forum is, waaraan door 173 landen wordt deelgenomen.’ Even voor de beeldvorming: dat is 98% van de wereldbevolking. Verder staat er: ‘Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen.’

Verenigde Naties
De Codex is een organisatie van de Verenigde Naties (VN), en in 1962 opgericht door de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dokter Laibow
Ik zie op het eerste oog geen aanleiding om deze Codex nader te onderzoeken. Al helemaal niet omdat het document 16.000 pagina’s telt, waar in meer dan 4000 wetten en regels staat beschreven wat jij en ik mogen eten en drinken. Wat ook meespeelt, is dat ik op school met Geschiedenis heb geleerd dat de VN een betrouwbare organisatie is, die vrede, veiligheid en vrijheid waarborgt. De Amerikaanse arts Dr. Rima Laibow, oprichtster van Health Freedom USA, heeft wel de moeite genomen om het lijvige document uit te pluizen. Haar bevindingen zijn schokkend. Hier kun je haar presentatie bekijken.

Farmaceutische industrie
Ik heb al een paar van haar belangrijkste bevindingen beschreven. In haar presentatie noemt ze nog een aantal onprettige voorbeelden, bijvoorbeeld over genetisch gemanipuleerd voedsel. Laibow is resoluut in haar conclusies: “Het lijkt erom te gaan dat de consument beschermd moet worden. In werkelijkheid gaat het om macht en geld. De farmaceutische industrie spint er behoorlijk wat garen bij. En de farmaceuten verdienen niet aan gezonde mensen! Men wil dat zoveel mogelijk mensen zo vaak mogelijk ziek zijn. Zieke mensen hebben medicijnen nodig, dus het enige wat je hoeft te doen is het voedsel aan te tasten.”

Tros Radar
Maandag 19 mei schonk Tros Radar nog aandacht aan de Codex, omdat ze zoveel verontrustende mailtjes van kijkers hadden binnen gekregen, naar aanleiding van het vurige betoog van Laibow. Op zich goed dat een televisieprogramma aandacht besteedt aan dit nog onbekende onderwerp. Maar op het forum van de website hebben een aantal kijkers het gevoel dat ze de ernst niet wordt ingezien: ‘Het feit dat de EU boetes moet betalen voor het NIET toelaten van vuil vlees uit de US om de burgers van Europa te beschermen laat toch duidelijk zien dat die Codex niet deugt. Ik snap niet dat Radar hier zo luchtig overheen stapt en gewoon zegt dat het allemaal wel goed zit,’ aldus een kijker.

Deze codex zet wereldwijd de voedselindustrie op zijn kop!
Deze codex zet wereldwijd de voedselindustrie op zijn kop!

Jullie mening?
Ik ben wel benieuwd wat jullie lezers van de Codex Alimentarius vinden. Volgens Tros Radar is de Codex geen wet, die aan alle landen wordt opgelegd maar zijn de normen van de Codex vrijwillig. Zelf ben ik nog wat meer op onderzoek uitgegaan.

Zo vind ik een artikel uit 2002 afkomstig uit het Tijdschrift voor levensmiddelen- en productenrecht. ‘De Codex wint politiek steeds meer aan gewicht (…). Voor 1995 was de Codex Alimentarius een op vrijwilligheid gebaseerde organisatie (…). Deze op ‘gentlemen’s agreement’ gebaseerde besluiten zijn, sinds de ‘food standards’ in 1995 binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO), wel degelijk bindend.’

Voedsel is macht
De Codex lijkt een wolf in schaapskleren. Zeker toen ik ontdekte het een geesteskind is van oud-SS’er Frits ter Meer. ‘Voedsel is macht’, was zijn credo. Tijdens WO11 zat hij in de raad van IG Farben, het bedrijf dat bekend is van het cyanide insecticidengas en de slavenarbeid tijdens het naziregime. Verder gaf hij leiding aan concentratiekamp Auschwitz. Tijdens de Nürnberg processen werd hij tot zeven jaar veroordeeld. Invloedrijke vrienden zorgden ervoor dat hij vervroegd vrij kwam. Hij kreeg een topfunctie bij Bayer Farmaceuticals en nam deel aan de Codex Alimentarius Commissie…

82 gedachten over “Wereldwijd geen voedselvrijheid meer?

 1. In groentes kunnen inderdaad ook stoffen zitten die minder gunstig tot zelfs giftig zijn voor het lichaam inderdaad.
  Kijk maar naar de nachtschade-familie; bij de een kunnen we alleen de wortelknollen eten, genaamd aardappels, terwijl het blad en de bessen vol gif zitten en bij de andere kunnen we weer alleen de vruchten, genaamd aubergines en tomaten, eten terwijl de bladeren en wortels giftig zijn.
  En in bonen zitten weer veel urinezuren, dat maakt ze de moeilijkst verteerbare groenten, maar altijd nog veel makkelijker verteerbaar dan dierlijke eiwitten.

  Als een mens overigens maar lang genoeg, vele generaties lang, door leefomstandigheden alleen maar/overwegend vlees als voedsel tot hun beschikking heeft dan past het lichaam zich daar op aan.
  Immers alleen degenen van de stam die het kunnen verteren zijn sterk, leven lang en kunnen makkelijker nageslacht produceren.
  Mooi zoals de natuur werkt.

  Dat wat je kiest bepaalt hoe je (wereld) eruit gaat zien en word.
  Alles hangt dus af van keuze zoals Maarten ook al zegt.

 2. Je hebt helemaal gelijk marion. Het aanpassen van het lichaam kan op sommige punten vele generaties nodig hebben.
  Tja, en hamburgers van koeien die met gentech mais zijn gevoederd, die zijn er nog niet zo lang. Hmmm, zouden we daar ooit wel aan kunnen wennen…

 3. Actie nemen tegen wat?! Het gebeurd toch wel en hoe meer mensen ertegenin gaan hoe erger het wordt. Als je werkelijk de wereld wilt redden begin dan bij jezelf, wordt bewuster en creer juist positieve dingen ipv je bezig te houden met dit soort hopeloze acties.

 4. aangezien de mensheid alles pikt, kan dit dus plaatsvinden. Wij doen er niets tegen. Dit is nog maar de top van de ijsberg. Er is nog zoveel meer gaande…Maar luister lieve mensen…het is geen oerwet…een wet is bedacht en gemaakt door mensen. Het is gewoon gebakken lucht en wij luisteren er gewoon naar. Zolang wij dit blijven doen wordt het alleen maar erger voor ons

 5. Verdikkie, als ik dit aanklik lukt het niet, heb dit op mijn binnenkomende mail staan en daar gaat het wel! Ik ga dit uitzoeken, kom later hierop terug…

 6. Maarten, Marion, Droppie .. Thumbs up hier.

  Nog even twee aanvullingen..
  Naast Herbivoren (planteneters) en Carnivoren (Vleeseters) heb je ook nog Omnivoren (Alleseters). Gezien het gebit dat wij hebben vallen we onder deze laatste categorie en zal een enkele keer vlees eten juist positief voor ons zijn. Een enkele keer.. d.w.z niet elke dag.

  Verder is magnesium heel belangrijk, maar is fosfor ook niet geheel onbelangrijk, maar wel in de juiste verhoudingen, anders onttrekt het weer calcium aan het lichaam. Vlees schijnt een ongunstige verhouding van calcium-fosfor te hebben i.t.t. planten.

  Dan nog even een vraagje aan de mensen die bezig zijn met initiatieven als de moestuin voor 250 mensen zoals hierboven beschreven.. Omdat jullie een beetje bekend zijn in deze wereld.. Zijn er ook initiatieven als deze rondom Nijmegen?

 7. Voor zover ik weet zit er nu een dergelijke moestuin bij Wageningen en Amersfoort en zijn er meerdere in oprichting in de provincies Utrecht en Brabant.

  Het staat je natuurlijk altijd vrij om een vereniging te vormen met familie, vrienden, collega’s en kennisen, een stuk landbouwgrond te kopen/pachten en een tuinder te benaderen om de boel te leiden/beheren.

  Aan de Kraaybeekerhof en Warmonderhof studeren elk jaar gemotiveerde biologische tuinders af die op zoek zijn naar mensen om eten voor te telen, dus benader deze scholen eens, wie weet kunnen ze er een mooi project van maken.

  Overigens volgend jaar als ik klaar ben met de Kraaybeekerhof ga ik ook een dergelijke moestuin opzetten.
  Als ik weet dat er bij Nijmegen een groep consumenten is die op zoek is naar een tuinder ben ik zeker bereid te verhuizen en zo denken wel meer van mijn studiegenoten.
  Steeds meer tuinders willen niet meer telen voor een anonieme groothandel en volledig inwisselbaar zijn met tuinders uit andere landen. Die manier van telen is namelijk prijsgedreven en dan komt de kwaliteit en smaak in het geding.

  Als de tuinder rechtstreeks voor een groep consumenten teelt weet hij/zij exact voor wie hij/zij het werk allemaal doet en dat maakt het weer mensenlijk, nog afgezien van dat je als consument dan altijd gegarandeerd vers eet.

 8. Beste mensen, er is geloof ik nog niet direct reden tot paniek. Ik heb een paar mensen die hierbij betrokken zijn, als klant en die vertellen me dat de Codex een richtlijn is, geen wet.

  Dat betekent dus dat er voorlopig tenminste niets verboden wordt en dat we rustig kunnen doordemonstreren en petities tekenen. Want een richtlijn hoeft niet opgevolgd te worden!

  Nou, beetje goed nieuws vandaag ook nog:-)

 9. als ik het geheel hier zo bekijk zie ik heel veel paniek reacties die helemaal niet nodig zijn.
  we kunnen zelf bepalen wat we willen.
  kijk bijvoorbeeld eens op http://www.hitte.nu en lees het boek wat daar wordt behandeld eens.
  accoord het is een beste pil maat zeer de moeite waard; over produktie en werken op lokaal niveau en dus omzeilen van codex en de oliepiek en de milieuproblemen.
  wordt ook eens actief positief en mijn advies is: begin een transitie team om alles in je directe omgeving om te turnen naar transitiestad of dorp of streek.
  dan hoef je ook niet te schrikken van de codex of andere plannen van een of andere organisatie die denkt dat ze het voor het zeggen hebben, want dat is niet zo.
  JIJ geeft ze die macht en niemand anders.
  JIJ bepaalt of iets wordt verboden en hoe streng.
  dus laat gaan die angst en ga naar de weg die deze problemen je als uitgang laten zien en laat je niet in de bomen jagen maar plant die bomen en ga samen een volkstuincomplex opzetten met bio mest en geen kunst.
  het zal best een beetje chaotisch zijn maar dit komt me recht uit het hart en ik laat me niet meer bang maken maar kijk naar de uitgang die ze willen laten zien.
  ik zie geen problemen maar uitgangen uit de problemen die er jammer genoeg zijn.
  robth

 10. Ik ben zeker eens dat het aan ons eigen initatief ligt om om de codex heen te werken aan meer menselijker alternatieven. Maar feit blijft natuurlijk dat de Codex er wel is en dat de grootste commerciele bedrijven hier financieel belang bij hebben en dat de overheden het omarmen. Dus het is behoorlijk ingrijpend en het zou naief zijn om te denken dat er geen druk uitgeoefend gaat worden om alles door te voeren. En hier wordt veel te makkelijk overheen gestapt. De meeste burgers hebben nog geen idee wat dit allemaal voor hun inhoud, wanneer ze trouw blijven winkelen bij de AH straks. Of is dit allemaal logisch en had iedereen het maar moeten weten ofzo?

  He wat vervelend, ik ben vandaag op een trein gesprongen die heftig ging ontsporen en dat had ik natuurlijk van te voren moeten weten. Stom van me zeg 😉

 11. tja,

  we worden voor de gek gehouden.
  Banken investeren in wapen fabrieken, farmaceutische bedrijven maken ons ziek om daarna ond te behandelen met hun medicijnen, europa een, de vn, jongens we hebben niets meer te vertellen het is de schaduwregering die over de wereld regeert. Ik snap niet dat het gros van de mensen hetneit doorheeft dat we kapot gaan aan die fotsers die het nu voor het zeggen hebben. We moeten opstaan voor het te laat is…………. maar hoe?
  Miss is het al te laat!!!!!!

 12. oja het heeft ook voordelen
  hoeven de mensen dalijk geen wiet meer te kweken maar kunnen ze brandnetels en guldenroede op zolder zetten whahahahahaahahahah voor thee te maken
  gouden handel

 13. Never heard of Codex Alimentarius? That’s exactly what they want!

  The UN plan to eradicate organic farming & to destroy the Natural Health Industry.

  With biting political analysis, Ian R. Crane probes the track record of those who openly crave the introduction of a One World hierarchical Government. He exposes the agenda of those who have presided over events leading directly to the launching of the illegal wars in Afghanistan & Iraq and who continually demonstrate their desire to perpetuate a state of permanent global conflict; whilst systematically eroding personal freedom, through the process of gradualism.

  http://www.youtube.com/watch?v=O2D4-noTiCg&eurl=http%3A%2F%2Fwakkereonderwerpen%2Ehyves%2Enl%2Fforum%2F2526299%2Fyn%2D2%2Fde%5FCodex%5FAlimentarius%5FTeken%5Fde%5Fdigitale%5Fpetitie%2F&feature=player_embedded

 14. @sheena

  Dat doe ik niet want dan laat ik me juist mee voeren in een wereld van illusie, angst, dualiteit veroorzaakt door desinfo. En wie is er goed in “desinfo” juist.

  Of je het gelooft of niet maakt niet uit maar:

  Stel nou dat we allemaal onze realiteit zelf scheppen (sturen) wat denk je dan als we al die troep die geroepen wordt met je zal doen? Juist het zal zeker een onderdeel worden van jouw realiteit!

  boodschap:
  De kracht van de liefdevolle krijger is als water die een rots op zijn pad vind die zijn weg blokkeert, hij vecht er niet mee hij vervloekt het niet nee hij passeert het met geduld en uiteindelijk zal de rots weg gesleten zijn. en is het water vrij om te stromen zoals het wil.

  Rust je in de gedachte dat er nog nooit een dictatuur (onderdrukking) is geweest die stand heeft gehouden.

  Waarom je er druk over maken als het toch weer voorbij gaat!

  Als het gebeurt zal na dat het uiteen valt weer een les zijn voor de mensheid om dat niet nogmaals toe te laten we worden er alleen maar beter (wakkerder) door, met andere woorden ze spelen ons allen in de kaart uit eindelijk.

 15. Ik kwam dit opvallende bericht tegen in het agrarisch dagblad !!!

  Veel ongebruikte landbouwgrond in Afrika
  24 jun 2009 15:20

  Afrika heeft bijna 400 miljoen hectare landbouwgrond die nauwelijks wordt benut.

  Als die grond tot ontwikkeling wordt gebracht kunnen een groot aantal Afrikaanse landen een sterke rol spelen op de internationale bulkmarkten voor bijvoorbeeld graan.

  De wereldvoedselorganisatie FAO en de Wereldbank hebben een inventarisatie gemaakt van Afrikaanse landbouwgrond. De organisaties concluderen dat in het continent 400 miljoen hectare savanneland ligt, waarvan maar 10 procent wordt gebruikt voor landbouw. De rest kan met de juiste maatregelen geschikt worden gemaakt voor de productie van voedselgewassen.

  Savanneland
  De savannes liggen verspreid over 25 Afrikaanse landen van Senegal tot Zuid-Afrika. De FAO en de Wereldbank hebben de savannes vergeleken met het noordwesten van Thailand en de regio Cerrado in het Westen van Brazilië. Deze streken leken in de zeventiger jaren sterk op de huidige Afrikaanse savannes met een onregelmatige regenval en veel onvruchtbare grond.

  Deze streken in Thailand en Brazilië hebben zich sinds 1980 ontwikkeld tot grote producenten van voedingsgewassen, stellen de FAO en de Wereldbank. “In beide landen zorgden de regeringen in die regio’s voor een betere infrastructuur, het ontwikkelen van kennis, een betrouwbare overheid en politieke stabiliteit.”

  In Afrika is deze ontwikkeling ook mogelijk. De FAO en de Wereldbank noemen als voordelen voor Afrika dat veel landen een snel groeiende bevolking hebben, zodat de afzetmarkt dichtbij is. Ook de economieën van veel Afrikaanse landen groeien snel, zodat de mensen meer te besteden hebben. “En in veel landen is het zakelijke klimaat aanzienlijk verbeterd”, schrijven de organisaties in een verklaring.

  De FAO en de Wereldbank geven de voorkeur aan gezinsbedrijven in de Afrikaanse landbouw, zoals in Thailand. “Dat zien we liever dan de grootschalige bedrijven die zijn ontstaan in Brazilië. Bij kleine bedrijven profiteert een grote groep mensen sneller van de ontwikkeling van de landbouw.”

 16. Ik vind het goed om te weten wat speelt. Als ik daar te lang over nadenk val ik stil, word depressief en geef op. Zover wil ik het niet laten komen.
  Ik zou graag willen weten wat ik WEL kan doen, waar ik me op kan richten, hoe ik actie kan ondernemen op mijn eigen kleine plekje.
  Ik ben zelf ernstig ziek geweest afgelopen januari (kon mijn ogen zelfs niet meer open doen) en ben nu weer bewegend en herstellend vitaal dankzij een uitgekiend dieet, waar GEEN gifstoffen in zitten!!! Verschil tussen LEVEN en DOOD. Ik ben dus overtuigd. Hoe kan ik dat uitdelen? Hoe kan ik LEVEN vermeerderen in mijn omgeving??????
  Daar wil ik graag antwoorden op, en zelf ook antwoorden mee zoeken ….

  Hartelijke groet, en ga door met je goede werk!!!!!
  Nelly

 17. Een bericht wat ik heel erg bemoedigend vond:

  MONSANTO: Roundup, de totale onkruidverdelger, overwonnen door de natuur

  Boemerangeffect bij Monsanto
  In de Verenigde Staten hebben landbouwers vijfduizend hectare met genetisch gemanipuleerde sojagewassen aan hun lot moeten overlaten en vijftigduizend andere worden ernstig bedreigd. Deze paniek is te danken aan een ‘slecht’ kruid, dat besloten heeft zich te verzetten tegen de gigant Monsanto, bekend als zijnde het grootste roofdier van de aarde. Deze overgeplaatste plant vermenigvuldigt zich onbeschaamd snel en confronteert hen met hun grondbasis glyfosaat, waartegen ‘geen enkel slecht kruid is gewassen’.
  Als de natuur er weer bovenop komt
  Het is in 2004 dat een landbouwer uit Macon in Georgië, een stad die ongeveer 130 kilometer van Atlanta ligt, merkt dat sommige amarantenscheuten resistent zijn tegen Roundup waarmee hij zijn sojagewassen besproeit.
  De velden, die het slachtoffer zijn van dit allesoverwoekerende slechte kruid, zijn bezaaid met korrels Roundup Ready, die een zaad bevatten dat een resistentievastheid tegen Roundup heeft gekregen waartegen geen enkel ‘slecht kruid is gewassen.’
  Sinds die tijd is de situatie verergerd en heeft het fenomeen zich verspreid naar andere staten, Zuid- en Noord-Carolina, Arkansas, Tennessee en Missouri. Volgens een groep wetenschappers van het Centrum voor Ecologie en Hydrologie, een Britse organisatie, gevestigd in Winfrith in het graafschap Dorset zou er een genenoverdracht hebben plaatsgevonden tussen de GGO-plant (genetisch gemodificeerde plant) en enkele ongewenste kruiden zoals de amarant. Dit officiële verslag spreekt de afdoende en positieve beweringen tegen van de verdedigers van de GGO (Genetisch Gemodificeerde Organismen), die pretenderen en erop hameren dat een kruising tussen een genetisch gemodificeerde plant en een niet-gemodificeerde plant eenvoudigweg ‘niet mogelijk’ is.
  Voor de Britse geneticus Brian Johnson, gespecialiseerd in problemen met betrekking tot de landbouw ‘behoort een enkele geslaagde kruising tot verschillende miljoenen mogelijkheden. Zodra ze gecreëerd is, bezit de nieuwe plant een enorm selectief voordeel en vermenigvuldigt ze zich snel. De krachtige onkruidverdelger, op basis van glyfosaat en amonium, die hier gebruikt is, heeft een enorme druk op de planten uitgeoefend, die de aanpassingssnelheid nog heeft verhoogd.’ Dus lijkt het erop dat een weerstandszaadje tegen onkruidverdelgers het leven heeft geschonken aan een hybridisch plant ontsproten uit een sprong tussen de zaadkorrel die hij geacht werd te beschermen en de amarant die onmogelijk te verwijderen bleek te zijn.
  De enige oplossing is de slechte kruiden handmatig te verwijderen, zoals men vroeger deed, maar dat is niet altijd mogelijk gezien de uitgestrektheid van de teelt. Bovendien is dit diepgewortelde onkruid heel moeilijk eruit te trekken en heeft men vijfduizend hectares gewoon aan hun lot overgelaten.
  Een groot aantal landbouwers zijn van plan om van GGO’s af te zien en terug te keren naar de traditionele landbouw, mede omdat de GGO-planten steeds duurder worden en de rentabiliteit essentieel is voor deze manier van landbouw. Zo geeft Alan Rowland, producent en handelaar in sojazaden in Dudley in Missouri, toe dat niemand hem meer korrels van Monsanto van het type Roundup Ready vraagt, terwijl deze sector de laatste tijd 80% van zijn handel vertegenwoordigde. Op het moment zijn de GGO-korrels uit zijn catalogus verdwenen en stijgt de vraag naar traditionele graankorrels voortdurend.
  Op 25 juli 2005 publiceerde de Guardian al een artikel van Paul Brown, dat onthulde dat gemodificeerde zaden van granen doorgevoerd waren naar wilde planten, die zo een supergraan creëerde dat reistent was tegen onkruid; een ‘onbegrijpelijke’ kruising voor de wetenschappers van de ministeries uit de omgeving. Sinds 2008 maken de Amerikaanse landbouwmedia steeds meer melding van gevallen van resistentie en de regering van de Verenigde Staten heeft belangrijke financiële injecties gegeven, die het Ministerie van Landbouw verplicht hebben sommige van haar activiteiten te verminderen en vervolgens te stoppen.
  Duivelse en heilige plant
  Het is amusant om te constateren dat deze, in de ogen van de genetische landbouw, ‘duivelse’ plant een heilige plant is voor de Inca’s. Zij maakt deel uit van een van de oudste voedingsmiddelen van de wereld. Elke plant produceert gemiddeld 12000 graankorrels per jaar en de bladeren, die meer eiwitten bevatten dan soja, bevatten de vitamines A en C en minerale zouten.
  Zo neutraliseert deze boemerang, door de natuur aan Monsanto teruggegeven, niet alleen dit roofdier, maar vestigt ze op plekken een plant die de mensheid kan voeden in geval van hongersnood. Zij verdraagt de meeste klimaten, zowel de droge regio’s als de moussonstreken en de hoge tropische gebieden en heeft noch problemen met insecten noch net ziektes, dus zal ze nooit behoefte hebben aan chemische producten.
  Zodoende trotseert ‘de maranta’ het machtige Monsanto zoals David zich tegen Goliath keerde. En iedereen weet hoe deze, toch echt ongelijke strijd, eindigde! Als deze fenomenen zich in voldoende mate voortzetten, hetgeen geprogrammeerd lijkt, kan Monsanto spoedig alleen nog maar haar biezen pakken. Wie zal er, behalve de gesalarieerden, deze doodsonderneming beklagen?

  Auteur: © Sylvie Simon.
  Dit artikel is onlangs verschenen in het tijdschrift “VOTRE SANTE”

 18. Wat meer info over het ‘onkruid’ wat dus resistent is tegen roudup:

  Amarant (afgeleid
  van het Griekse
  woord voor ‘nooit
  verdwijnende bloem’)
  is een eenjarig kruid,
  en is dus geen echt
  graan. De plant heeft
  grote bladeren en
  grote bloemen die duizenden kleine, eiwitrijke
  zaden produceren. Er zijn honderden
  varianten van bekend. Amarant werd al 5000
  jaar geleden, onafhankelijk van elkaar, door
  de Azteken en Inca’s in Zuid-Amerika
  verbouwd. De Azteken gebruikten het als
  stapelvoedsel en geloofden dat het hen
  bovennatuurlijke krachten gaf. Aan het volk
  werd het gepresenteerd als vlees en gebeente
  van hun god. Dit laatste is
  waarschijnlijk de reden dat de Spanjaarden
  de verbouwing ervan verboden, nadat ze
  Montezuma in 1619 hadden verslagen. Zij
  beschouwden het ritueel namelijk als een
  parodie op de Heilige Communie. Momenteel
  maakt Amarant een comeback in Peru en
  in Mexico is de teelt nooit opgehouden en
  neemt deze nu weer toe. Verder wordt
  Amarant verbouwd in India, Zuidoost-Azië en
  het Verre Oosten.
  Traditioneel werd Amarant gebruikt als snack,
  door het te poffen en met melasse te
  mengen. Daarnaast wordt Amarant tot een
  volkorenmeel gemalen. Het meel heeft een
  beige kleur en heeft een vrij sterke, moutachtige
  smaak. Momenteel wordt Amarant
  gebruikt in brood, muffins, ontbijtgranen,
  paneermeel, koekjes, biscuits, tortilla’s,
  geëxtrudeerde snacks en chips, pasta,
  gezondheidsvoeding, soepen en dieetproducten.
  Vergeleken met tarwe bevat Amarant drie
  keer zoveel celstof en vijf keer zoveel ijzer.
  Het bevat twee keer zoveel calcium als melk.
  Het eiwit heeft een hoog lysinegehalte, en
  ook een hoog gehalte aan magnesium, fosfor,
  kalium, zink en vitamine B en E. Een Deense
  studie concludeerde dat toevoeging van
  Amarant aan meel van andere granen de
  eiwitkwaliteit verbeterde, zonder de energiebenutting
  te verminderen. Een andere studie
  concludeerde dat Amarant zeer geschikt is
  voor gebruik in kindervoeding. In combinatie
  met tarwe, maïs of bruine rijst biedt Amarant
  een compleet eiwit dat dezelfde voedingswaarde
  heeft als dat van vis, rood vlees of
  gevogelte.

 19. Nu genoeg gepraat over de Codex. Het wordt tijd om 1 miljoen handtekeningen binnen te halen. Teken nu de petitie!!! Succes

  Eind 2009 zou deze genoemde ‘Codex
  Alimentarius’ regel in Nederland ingaan. In België is hij helaas al ingevoerd. Maar als
  er 1 miljoen handtekeningen zijn dan wordt dit eerst bespreekbaar
  gemaakt.

  Weinig mensen weten hiervan omdat het niet in het reguliere nieuws te vinden is. Dus voordat we het weten gaat deze regel sluipsgewijs al in en heeft u alleen nog de keuze uit giftig bespoten voedsel en chemisch/syntetische medicijnen. En dan is het te laat!

  Er gaat het gerucht dat het wel meevalt, maar dat is niet waar: in sommige landen zijn al bedrijven failliet of failliet aan het gaan. Een producent van natuurlijke shampoo e.d. mag officieel zijn producten nog wel maken maar ze niet meer verkopen! Het is dus menens.

  Voorbeelden van de nieuwe regels:

  – geen natuurlijke vitaminen meer in baby- en kindervoeding
  (zogenaamde
  voedselveiligheid).

  – alleen nog laaggedoseerde vitaminen verkrijgbaar, die geen
  toegevoegde waarde hebben.

  – genetische gemanipuleerd voedsel toegelaten.

  – een groot deel van alle antroposofische geneesmiddelen (en ook van
  andere
  natuurlijke middelen, zoals ayurvedische) valt buiten de toegestane
  samenstelling en wordt dus verboden (de enige reden is dat de
  registratie-criteria zo zijn opgesteld dat deze middelen erbuiten
  vallen).

  Vreemd genoeg worden juist de meest natuurlijke middelen verboden.
  Weet u ook waarom?

  Er zijn niet genoeg politieke partijen die tegen de bemoeizucht van de
  overheid in actie willen komen. Maar bij 1 miljoen handtekeningen is
  de EU
  verplicht te luisteren. Daarom is het ontzettend belangrijk dat veel
  mensen
  deze actie (Eliant) gaan steunen met handtekeningen.

  Eliant is een antroposofisch initiatief, maar de zaak waar zij voor
  strijden is veel breder. Het gaat niet alleen om alternatieve geneeskunst en
  babyvoeding maar om de vraag in hoeverre wij toestaan dat de
  overheid (in
  dit geval de EU) onze vrije keuze beperkt.

  Tot nu toe is dit medium onze enige kracht om hiertegen wat te doen.
  Dus: vertel het door vertel het door!
  Vul je naam en email in om de 1 miljoen te halen zodat het
  bespreekbaar gemaakt wordt.

  http://www.eliant.nl/?ac=Teken+de+petitie

  Stuur deze email svp. door aan mensen waarvan je denkt dat ze dit initiatief
  een warm hart toedragen.

 20. 1 Miljoen Europese handtekeningen zijn er nodig om de invoering van de regels van de Codex Alimenatus opnieuw te herzien. We zijn er bijna !!!!!!
  Vandaag, 23-07-2009 hebben we 823.832 handtekeningen. De laatste 180.000 moeten we dus ook kunnen doen.

  Doe het en stuur dit door naar iedereen die U kent en niet kent!!
  Voor de telling kunt U de onderstaande link volgen:
  http://www.eliant.eu/new/lang/en/

  http://www.eliant.nl/?ac=Teken+de+petitie Please, sign the petition against the Codex Alimentarius

 21. zo, weer helemaal bij gelezen.

  weer een paar interessante sites erbij. nog meer lezen.
  als we met zijn allen gewoon de toekomst voor ogen houden die we willen en dan wel met wat realiteitszin, kan het misschien nog allemaal meevallen.

  wat ik hier en daar heb meegekregen op allerlei sites
  is dat er vooral een verbod komt op het vermelden van de kwalen waar het goedje goed voor zou zijn.
  nu kopen we allemaal wel eens of sommigen regelmatig een alternatief middeltje tegen verkoudheid/griep of allergie , huidproblemen enz.
  als we nu allemaal eens beginnen met de bijsluiters goed te bewaren en eventueel te downloaden, wat vaak ook mogelijk is, dan zijn we al gauw wat stappen vooruit lijkt me.
  en laten we ons niet gek maken maar denken we samen wel na over de door verschillende mensen in deze reacties besproken mogelijkheden om aan gezond voedsel en kruiden te kunnen komen.
  ik zag afgelopen week op internet dat er in belgië veel kastelen te koop staan , misschien een idee voor grote families? er is namelijk vaak veel grond bij en dat heb je nodig om te tuinieren.
  we zijn allemaal slim genoeg om oplossingen te vinde.
  en ja, teken de petities maar nee lig er niet van wakker want daar wordt je alleen maar moe van .

  selene

 22. Heeft iemand de betreffende codex stukken waarin al deze horror informatie beschreven staat toevallig ook gevonden?
  Alles wat ik kan vinden zijn links naar sites die het weer van andere sites hebben.
  Voor mij is dat allemaal niet substantieel bewijs.
  Ik geloof best dat er allerlei (economische) belangen meespelen en dat de farmaceutische industrie en bijv. Monsanto hier heel wat mogelijkheden zien, maar ik geloof (naar aanleiding wat ik tot nu toe wel gevonden heb.) niet dat de codex zaken als bestraald vlees, gentech producten wil opleggen en vitamines en mineralen wil verbieden.
  Vandaar dat ik naar substantieel bewijs zoek en geen vage websites die dat wel roepen maar niet hard kunnen maken.

 23. tsia; stikt vol met veganisten zo te zien. Wie ook recht heeft of Marianne Thieme of Ad Klink, wij mensen kunnen niet leven zonder te eten. Dus zo of zo ik blijf eten of julie het leuk vind of niet.
  Aangezien ik ook gecre’eerd, ben als een omnivoor,zal ik ook vlees blijven eten,anders wordt ik uit dierlijke protein tekort ziek.Of ik muteer en mijn maag en gedarmte angepast als een herbivoor.De uitvinders van de Tahoe,de Chinesen, Plantaardige protein makers zijn de grootste vlees vreter en liefhebbers in deze wereld.En bovendien is 1 Hitler (Ook vegetarier) genoeg in deze wereld.Hij was een mensen hater en heeft zijn haat bot kunnen vieren.Als wij alle Marianne Thieme’s, hun zin geven,zijn wij mensen binnen kort uitgestorven.Alleen als proefkonnijn voor de nieuwste ziekten alleen. NEE DANK JE. Dan maar een slechte naam.Wij zijn zo gebouwd.En God heeft ons toegestaan Dieren te gebruiken om te overleven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.