Advertentie

Wie is de eigenaar van Broccoli..?


Langzaam maar zeker trekken de Monsanto's van deze wereld het net dicht en komt de waarheid van dit motto dichterbij..

We schreven hier al vele artikelen over de strijd om ons dagelijks voedsel; een strijd die door grote bedrijven in de wereld al lang wordt gevoerd, en waarvan de huidige ontwikkelingen nog slechts schermutselingen lijken.. Immers, is het niet zo dat de Monsanto’s van deze wereld, al lang hun juridische kaders hebben vastgepind.

Dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de zaden op Aarde van vrije planten en gewassen ‘eigendom’ zijn van bedrijven, grote coöperaties, die er hun winsten mee opkrikken, maar er vooral hun macht mee kunnen uitoefenen..?

In het onderstaande artikel zie je één van de oplevingen van de vele, vele tegenstanders van deze ontwikkeling, lees je dat de wereld wakker wordt, want we voelen collectief de dreiging die van deze ontwikkeling uitgaat..

Van wie is Broccoli.. En natuurlijk lijkt het in deze strijd te gaan om wat kleine achterhoede-worstelingen, maar we komen zo langzamerhand aan de essentie..: hoe is het mogelijk dat we met z’n allen afgesproken hebben, dat levend materiaal te patenteren is..?

X

* * * * * * *

x

Wie is de eigenaar van Broccoli?

Het agrochemische concern ‘Plant Bioscience’ heeft een patent teogekend gekregen op Broccoli. Een patent dat nu door andere bio-multinationals (én consumentenorganisaties..!!)  wordt bestreden en waarvan nu geëist wordt dat het wordt ingetrokken..

Rachel Cernansky | 9 Augustus 2010

(vertaling © Guido Jonkers/WantToKnow.nl)

X

Hoe kun je een levend organisme patenteren? Door er 'iets' unieks mee te doen en vervolgens die variant als patent in te dienen. Of: hoe haal je de Schepping de wind uit de zeilen?

Door allerlei consumentenorganisaties en milieubewegingen over de hele wereld, wordt steeds vaker de vraag gesteld, wie nu de eigenaar is van de zaden van groenten en gewassen.. (Zie bijv. HIER)

Een recent artikel op IPS, handelt over een van de grootste protesten op dit gebied van de laatste tijd, vorige maand in München, een protest dat het topje van de ijsberg is op het gebied van onvrede over het patenteren van zaden door grote corporaties van voedselstroom in de wereld. (Zie HIER het originele artikel)

Dit keer gaat het om Broccoli, een specifiek type waarvan het agrochemische bedrijf Plant Bioscience beweert dat het de ‘kankerbestrijdende component, ‘glucosinolates’ in verhoogde mate heeft ‘ingebracht in deze variant. Het bedrijf heeft inmiddels niet alleen een patent op de zaden van deze ‘soort’, maar ook op de methode van kweken en de door deze plant geproduceerde zaden..
Het Europese Patent Bureau heeft inmiddels een vooronderzoek geopende naar de rechtmatigheid van dit patent, waarvan het zélf de registratie verzorgde, in  2002. Maar liefst 300 partijen tekenden protest aan bij het kantoor van de EPB in München, tegen dit patent, dat bijzonder veel weg heeft van andere patenten (HIER) op levende materie, die door –je raadt het al- bedrijven als Monsanto en Syngenta worden beheert.

Een citaat uit het betreffende artikel op IPS:

Volgens Greenpeace en andere milieuorganisaties, die patentaanvragen onderzoeken, die door agrochemische bedrijven worden ingediend, moet het Europese Patent Bureau een besluit nemen over maar liefst 1000 andere geclaimde eigendomsrechten op groenten, zaden en dierenproducten, ingediend door bedrijven zoals Monsanto, Syngenta, Du-Pont-Pioneer, Bayer Cropscience, BASF en Dow Agrosciences.

Deze Broccoli-case is typisch voor de strijd die woedt onder multinationals op het terrein van conventionele kweekmethoden. Er zijn ook 2 agrochemische bedrijven, Limograin en Syngenta, die bezwaar hebben aangetekend tegen het patent op de ‘speciale Broccoli’ van Plant Bioscience, en claimen dat het patent moet worden ingetrokken, omdat het het essentiële veld van biologische processen bestrijkt, en daarmee refereert aan conventionele methodes.

Het is natuurlijk bizar dat 2 grote bedrijven zich lijken op te stellen aan de kant van consumentenorganisaties. Maar ze staan er tenminste en dat is in ieder geval meegenomen, hoewel je je kunt afvragen of deze bedrijven ook tegen het feit geweest zouden zijn, dat een biologisch proces te patenteren is, als zijzélf het bedrijf waren dat het patent had ingediend. Maar op dit moment zijn het twee vreemde partijen die Broccoli voor het nageslacht willen behouden.

Het Europees Patent Bureau zal in Oktober uitspraak doen over deze zaak, en daarmee een fundamentele weg inslaan.

Een glimlach kunnen we nog wel tevoorschijn toveren, bij het zien van dit plaatje. Maar ondertussen vergaat ons het lachen, bij het lezen van dit artikel...

Monsanto, wat al bekend is van deze voedselcowboy
Monsanto, met vestigingen in 46 landen, is marktleider in genetisch gemanipuleerde gewassen en is een van de meest controversiële bedrijven in de industriële geschiedenis.

Sinds de oprichting in 1901 legde dit van oorsprong chemische bedrijf zich o.a. toe op de productie van pcb’s en verdelgingsmiddelen als Agent Orange en DDT; het vocht de ene rechtszaak na de andere uit vanwege de dubieuze samenstelling van zijn producten, de misleidende reclames en het vervalsen van onderzoeksresultaten.

In de jaren negentig bracht Monsanto de eerste kunstmatige groeihormonen voor melkvee op de markt en tegenwoordig is het ‘het Microsoft’ van het zaaigoed en daarmee van de voedselproductie in grote delen van de wereld.

Gebruikmakend van tot voor kort nog geheime documenten en van getuigenissen van slachtoffers, wetenschappers en politici, schetst het boek ‘De wereld volgens Monsanto’, zie hieronder, een nauwgezet beeld van de machtspolitiek van deze multinational, die zich presenteert als een ethisch en maatschappelijk verantwoord life science-bedrijf, maar die is gebaseerd op leugens, chantage, corruptie en zelfs geweld. Het ziet ernaar uit dat andere multinationals op dit gebied eenzelfde weg bewandelen, met als grootste troef, het patenteren van voedsel, voedsel dat bij jou en mij vrij uit de natuur, op ons bord zou mogen liggen..

20 gedachten over “Wie is de eigenaar van Broccoli..?

 1. Er is hierover ook een video gemaakt met dezelfde titel. The world according to Monsanto. Deze is online te kijken in 8 delen. Deel 1 vind je op: http://www.youtube.com/watch?v=hErvV5YEHkE

  Verder is het levensgevaarlijk als dit soort macht verder centraliseert. Je moet juist diversiteit en vrije toegankelijkheid houden in gewassen en hoe mensen daar zaden of stekken van kunnen krijgen. De gevolgen zijn anders denk ik niets minder dan fataal op termijn voor de mensheid, dus ook Monsanto schiet hier op de lange termijn niets mee op.

  Op http://www.permacultuurnederland.org/planten.php kunnen mensen de Nederlandse eetbare planten en paddenstoelen database vinden met inmiddels meer dan 330 verschillende soorten. Ga dus vooral lekker zelf weer voedsel verbouwen en ruil materiaal zelf uit met vrienden en familie dat is het beste en het veiligste wat je kunt doen.

 2. Konijnen zeg, hoe gek gaat deze wereld nog worden?
  Zijn mijn kinderen nog wel veilig of worden die straks ook per opbod verkocht? We doen werkelijk alles voor geld
  Alles is blijkbaar tot handel verklaard in of uit naam van ons nieuwe gouden kalf de economie (Exodus 32 http://www.statenvertaling.net/bijbel/exod/32.html)
  En dan vind de overheid het nog gek dat steeds meer mensen zich aan het terug trekken zijn uit de maatschappij omdat ze zich niet meer kunnen indentificeren met diezelfde maatschappij. Het is niet de oplossing maar ik begin steeds meer te hopen dat het kapitalistische systeem spoedig gaat instorten. Wie is de eigenaar van Broccolie, werkelijk te bezopen voor woorden. ♥

  1. Te bezopen voor woorden, inderdaad! Wat een gekke wereld! Nóg gékker is dat velen het allemaal maar heel normaal vinden! Nog even en ik moet het alleenrecht vastleggen voor het gebruik van mijn eigen tenen om maar iets te noemen.

  2. Degene die het al niet normaal meer vinden, krijgen te horen dat ze ziek zijn en naar een dokter moeten gaan vooral als het nog niet te laat is.

   Je nieuwe levens opdracht: nuchter zijn mag niet meer, je moet maar aannemen dat je GEK bent en tis tijd voor je pilletjes.

   Waar is de normale mens gebleven?! wel die is er nooit geweest, want normaal zijn bestaat niet!

   Of ben ik de enigste die dat toch nog wel is ??! Jij toch ook Peter…

 3. @ wattenstaafie ach het is al heel lang aan de gang .Als we maar niet de zelfde fout maken als de noordamerikaanse indianen die hun grond ( zij zagen het echter niet als eigendom)verkochten aan de blanke kolonisten. Ze verklaarden deze witte mannen voor gek hoe kan je nou de grond kopen? de grond is van moeder aarde en is in bruikleen gegeven aan de mensen . Helaas voorzagen ze niet dat de witte man wel uitging van eigendomsrecht en daar eventueel voor bereid was te moorden . Dit is precies hetzelfde alleen wat geraffineerder.

  1. Hoi Marcel, ‘Als we maar niet de zelfde fout maken’ We gaan nog veel verder de fout in. Ik voorspel je dat na de zogenaamde CO2-belasting er straks een gebruikersbelasting zal worden opgelegd voor het inademen van nog niet verontreinigde lucht, want deze wordt schaars en dus valt er weer aan te verdienen. Gat in de markt! Ik hoop maar dat ik nu niet de waanzinnig gestoorde/ontspoorde bestuurders die in de macht zijnde van, de macht over het stuur overduidelijk kwijt zijn iets aanreik…pfff…blijven ademen zolang het nog onbelast kan.

  2. Te laat!!!

   Heb net een patent ingediend tegen het inademen van ongezonde luchtjes.

   Elke gat in de markt moet gedicht worden tegen gezonde luchtjes in de praktijk, moet er ook wat aan verdienen hoor….

   Sorry!

  3. Heb patent aangevraag onder jou naam Wattenstaafie, niet onder de mijne, heb geen behoefte om jou goede ideeen te ontfrutselen en er zelf mee vandoor te gaan.

   Maybe i’ll been ‘el loco’ today, but i will estimate you under some circumstances.

  4. @ Wattenstaafie

   Maar natuuurlijk bedoel jij alles goed, ik ook, niet wegzakken in het moraal drift van anderen die zuurder zijn dan accu zuur.

   JE scoort prima de laatste tijd hier, ben een FAN van je werk hier.

   Alleen sommige willen zo graag zien dat ik GEK ben en tja dat ben ik ook, heel erg zelfs…

   Gericht op mijn allerliefste vrouw, van deze wereld waar ik alles voor doe…

 4. Eigenlijk is een bedrijf dat vooral afhankelijk is van patenten niets waard.

  Stel…………dat we met zijn allen besluiten niets meer van dat bedrijf te gaan eten.

  Stel dat we een groente ontwikkelen en het patent op de mensheid zetten en daarna nog een en daarna nog een enz.

  Eigenlijk bestaat alle materiaal zoals wij dat kennen uit basis materiaal/bouwstenen en daar zijn ook wij uit opgebouwd en daar is geen patent op te nemen.

  Dus eigenlijk zijn alle patenten niets waard………of ben ik te optimistisch.

  Feit is wel dat zolang we dit toelaten het eigenlijk onze eigen dikke schuld is.

  Er wordt veel gepraat,geklaagd en wat meer, maar er moet iets gedaan worden.

 5. Zojuist heb ik mijn web-site over de Codex Alimentarius bijgewerkt met een paar duidelijke cijfers. De verkoop van biologisch voedsel is in de eerste helft van 2010 toegenomen met maar liefst 12 %: de verkoop van biologische zaden nam in de tweede helft van 2009 al met ruim 40% toe.

  Dat noem ik goed nieuws !!!
  Er zijn dus wel degelijk steeds meer mensen op de hoogte van de ziekmakende praktijken van Monsanto en Syngenta (die gewoon hetzelfde zijn).
  Zeker 7 Monsanto-mensen hebben zeer hoge functie’s in de huidige Amerikaanse senaat.

  We hebben het nu niet alleen over patenten, dit gaat verder. Monsanto is sinds de oproer tegen het groeihormoon rBGH voor melkvee, wat zeer schadelijk is voor onze gezondheid en waar het vee bijzonder ellendige gevolgen van het vee heeft, een harde strijd aangegaan in Amerika om etikettering van dit hormoon op produkten weg te laten. Video’s die ik op de site had staan, van mismaakte kalveren, kreupele koeien en zichtbaar bloed en pus in de melk door het groei-hormoon rBGh, zijn verdwenen van het internet.

  En dit speelt nu ook in Europa: de strijd om etikettering van wat wel en wat niet genoemd zal worden op de produkten onder het mom van “mensen lezen het toch niet”.
  Monsanto heeft het patent over alle varkens met een bepaald gen, wereldwijd al. Dat betekent: ook op het nageslacht en het vlees !!
  Vergeet niet, dat Monsanto en de Codex Alimentarius zeer nauw verbonden zijn, met als oorsprong IG-Farben.

  1. Monsanto in zijn hemd gezet door een rups die er niet zou moeten zijn..
   http://www.wanttoknow.nl/economie/monsantos-in-zijn-hemd-gezet-door-een-rups/

   3 Monsanto-maissoorten SCHADELIJK VOOR LEVER EN NIEREN!!
   http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/3-monsanto-gm-maissoorten-schadelijk-voor-lever-en-nieren/

   95% van het veevoer is al gebaseerd op GMO: http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/95-veevoer-is-gmo-wat-gebeurt-er-met-ons-voedsel/

   200.000 boeren India al tot zelfmoord gedreven:
   http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/200000-boeren-in-india-al-tot-zelfmoord-gedreven/

   Monsanto probeert haar mis-daden te ‘groenwassen’..
   http://www.wanttoknow.nl/overige/monsantos-onderzoeks-groenwas-machine/

   MAAR VEEL BELANGRIJKER: MONSANTO LIEGT!! Wetenschappelijk aangetoond!!
   http://www.wanttoknow.nl/overige/de-gm-mythe-is-onmaskerd/

   EN
   DE VERBORGEN AGENDA VAN GENETISCHE MANIPULATIE:
   http://www.wanttoknow.nl/overige/de-verborgen-agenda-van-genetische-manipulatie/

 6. Als je het goed beschouwd is een patent op welke vorm van genenmanipulatie dan ook volkomen onzin. Er is nog nooit een nieuw gen geproduceerd in welke biologische vorm dan ook. Wel zijn er genen “gemengd”in biologische vormen. Bedrijven als monsanto zijn dus mixers van genen en hebben geen gen ontworpen. Ze gebruiken delen van de natuur die ze samenvoegen in een nieuwe combi. Dat maakt ze in mijn ogen nog geen rechtmatig eigenaar van die nieuwe combinatie. Als ik een nieuwe salade bedenk door verschillende groenten en fruit te combineren zou de hele wereld mij voor gek verslijten als ik daar van zou beweren dat niemand dat mag namaken. Of als ik er patent op zou aanvragen als eigenaar van de ontstane combinatie. Waarom dit wel gebeurd met genen is mij dus een volkomen raadsel.

  1. Dat klinkt uiterst ‘Double Dutch’ van je Guido, tis gelukkig niet zo kort-Amerikaans als Kees dat probeert te formulieren. Wat blijft er nog over wat wel versmaadbaar en goed is voor op je bord ?!

   Ik merk het zelf ergens al, wat je als natuurlijk produkt op je bord hebt liggen smaakt ineens veel minder en de helft gooi je alweer weg, kunstmatig aangevulde rommel geeft de powerrrrr om je bordje leeg te krijgen, voor welke prijs? ja juist de dualiteit van het eten en drinken en ziek worden…
   M.a.w. alles wat je eigenlijk dus eet en drinkt in alles zit dus rommel, als je het tenminste onderbouwend bekijkt uit een kritische overweging. Dan kan je op een gegeven moment niks meer vertrouwen wat je kunt eten, omdat alles dus gefaseerd is op bepaalde eten hype’s. is het dan wel echt afhankelijk waar het produkt vandaan komt het nog wel een oorspronkelijk produkt ?

   Het is meestal op de voedsel markt aan degene geleverd die het produkt het goedkoopst aanbiedt en de oorspronkelijk natuurlijke standaard verhoudingen door hard werkende boeren de kostprijs van het eind produkt veels te hoog is. zie Film: Food INC (c)

   http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0
   Er is dus veel meer aan de hand dat het artikel van hier boven ons doet vermoeden, eten is dus een opgelegde illusie… Eet smakelijk !

 7. Hoewel sommige me soms als gestoord bestempelen omdat ik een holistische leefwijze aanhang zie ik mezelf toch als een NORMAAL, nuchter en kritisch mens.
  Dat iedereen alles maar normaal aan het vinden is ligt volgens mij vooral aan de gehersenspoelingen die een gemiddeld mens tegenwoordig krijgt. En met gemiddeld mens bedoel ik zij die iedere avond voor de buis hangen en niets zinnigers met hun vrije tijd kunnen doen.
  Kijk als ik wil dat iemand iets gaat geloven dan pak ik dat heel netjes in in een reclame of programma. Ik toon ze wat voordelen, ik toon ze wat dingen die mijn denken bewijzen en ik toon ze wat bewijzen. Ook voeg ik nog wat reclame technische foefjes toe waar vooral het onderbewustzijn op reageerd en ik ben binnen. Als nu bedrijven dingen gaan toevoegen aan groentes waarvan zij zeggen dat het goed voor je is zijn er altijd een paar sukkels die dat meteen geloven want we willen luxe en kwaliteit van leven want het leven is en moet een groot feest zijn en zolang mogelijk duren. En al die bedrijven worden steeds gemener in hun strategien dat ik mijn kinderen nu al leer hoe daarmee om te gaan zodat zij ook niet ten prooi zullen vallen aan deze hersenloze onzin.

  1. @ peter Als je kijkt hoe de reclame op de kinderen inwerkt schrik je je lam. Ook ik moet heel wat uitleggen aan mijn dochter over de doelstellingen van reclame en dat dat niet altijd zuivere koffie is. Ze word dan heel boos en roept” alles draait ook altijd weer om geld”. Ook de hypes die worden gecreerd met nuttelose poppetjes en stickers en frutsels, die je dan zogenaamd gratis krijgt bij een product of b.v. 10 euro boodschappen werken heel wat ouders op de zenuwen. De kinderen willen ze allemaal graag hebben want op school is het een rage. En kinderen willen graag mee doen en erbij horen. Dus zeuren ze de ouders de oren van het hoofd om naar deze of gene winkel te gaan , en deze of dat product te kopen. Heel veel tijd kost het om telkens weer uit te leggen dat het gaat om geld verdienen en niet om de kinderen ter wille te zijn .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.