Advertentie

Ziekmakend zoet..!


X

 -Het ziekmakende zoet –
x

Oorspronkelijke artikel: Auteur: 2009 © Bryan Hubbard Medisch Dossier (mei 2009)

Bron vertaling (met dank!): WijWordenWakker

 

 X

De ‘natuurlijke’ zoetstof HFCS blijkt een metalen randje te hebben, en wel van kwik.

x
Ons hoofdartikel van deze week doet een schokkende onthulling over glucose-fructosestroop op basis van maïsstroop, of ook wel HFCS (High Fructose Corn Syrup) genoemd. Deze stof is superzoet en uiterst verslavend! In één glas cola zit méér HFCS dan je lever in een hele dag van dit goedje kan afbreken..!

.

Deze alom in ons voedsel aanwezige zoetstof, wordt overmatig gebruikt in allerlei voedingsmiddelen van cola tot ‘gezonde’ tussendoortjes. Maar deze zoetstof blijkt ook kwik te bevatten dat onbedoeld tijdens het productieproces wordt toegevoegd. De gemiddelde Amerikaan krijgt jaarlijks maar liefst 19 kg van deze maïssiroop binnen..! En ook in de andere landen in de wereld, stijgt het gebruik van HFCS explosief.
Feitelijk is de naam ‘siroop’ bedriegelijk, omdat het gewoon over maissuiker gaat. Net zoals onze suikerbieten in staat zijn, om bietsuiker te produceren, zo is het mais in staat ‘maïssuiker’ te leveren. Maar er kleven teveel en weinig bekende nadelen aan dit goedje!

Glucose-fructosestroop wordt zo véél gebruikt, en het spul is zó vervuild met kwik, dat de meeste mensen, zelfs wanneer ze zogeheten ‘natuurlijke’ voorbewerkte maaltijdonderdelen en tussendoortjes eten, gemiddeld zo’n 28,5 mcg kwik per dag binnen kunnen krijgen!

Verder wijzen nieuwe onderzoeken erop dat het gebruik van glucose-fructosestroop een van de oorzaken is achter de toename van overgewicht in westerse landen zoals Amerika, Engeland en ook Nederland. (Zie ook het maartnummer 2009, van Medisch Dossier, jrg. 11, nr. 3.)
De maïsindustrie spreekt deze negatieve berichtgeving tegen, en dat is geen wonder wanneer we weten dat de maïsindustrie in de jaren zeventig min of meer van de ondergang werd gered doordat er een enzym werd ontdekt dat in staat bleek om de glucose in maïssiroop om te zetten in fructose. H

et argument van deze industrie is, dat HFCS ‘natuurlijk’ is, omdat het afkomstig is van een geheel natuurlijke substantie zonder kunstmatige toevoegingen of ingrediënten. Dat doet de vraag rijzen wat we precies onder ‘natuurlijk’ verstaan…

 • ‘De zoetstof blijkt kwik te bevatten en vormt wellicht een nog grotere bron van dit giftige zware metaal dan vis.’

 

 • ‘Er is er niet veel fantasie voor nodig om te vermoeden dat een gedeelte van het zogenaamd verdwenen kwik in de HFCS zelf terecht is gekomen.’

 

 • ‘Van de 55 producten die zij bij de plaatselijke supermarkt kochten, bleek eenderde kwik te bevatten.’

 

 • ‘In Amerika gebruiken nog steeds vier van de acht verwerkingsbedrijven een technologie op basis van kwik.’

 

 • ‘Hoge doseringen van welke vorm van kwik dan ook veroorzaken schade aan het hart, de nieren, de longen en het immuunsysteem.’
Maïs, de basis voor de miljarden liters maïssuiker, die over de hele wereld steeds vaker wordt gebruikt. De vraag of deze maïs al dan niet op GMO-basis is vervaaardigd, is niet eens ter spraker gekomen..!

Het ziekmakende zoet
De toepassing van glucose-fructosestroop, ook wel high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd, ofwel maïsstroop met een hoog fructosegehalte, heeft een hoge vlucht genomen in de voedingsindustrie. Maar uit recent onderzoek komt naar voren dat deze suikervorm, als bron van kwik wellicht nog riskanter is dan vis.

In de voedselbewerkingsindustrie is sinds de jaren 1980 een stille revolutie aan de gang. Een revolutie die wel eens uiterst schadelijk zou kunnen kan zijn voor jouw en mijn gezondheid en die tot overgewicht zou kunnen leiden. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat hij ook verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de leer- en gedragsproblemen die we tegenwoordig zoveel vaker zien bij kinderen..!

Historie
De afgelopen dertig jaar zijn de voedingsfabrikanten geleidelijk sucrose als zoetmaker van voeding en dranken gaan vervangen door glucose-fructosestroop, ofwel HFCS, zoals het in de Verenigde Staten heet (High-Fructose Corn Syrup). In 1970 was meer dan 83% van de zoetstof die in in de VS werd gebruikt, nog sucrose. Maar volgens OU (Orthodox Union) Kosher, een Amerikaanse non-profitorganisatie die nagaat of voedsel kosjer is, bevatte in 1997 nog maar 43% van de voedingsmiddelen en dranken sucrose en werd er voor 57% glucose-fructosestroop gebruikt.

Fructosestroop wordt meestal gemaakt van maïs en is goedkoper dan suikers die uit bieten worden gemaakt. De voedingsindustrie is er dol op omdat de stof de producent vele voordelen biedt boven traditionele zoetstoffen. Zo blijven producten er langer door houdbaar, laat hij zich gemakkelijker mengen met vloeistoffen en behoudt hij de zoete smaak beter dan gewone suiker.
Om die reden werd de stof al heel vroeg gebruikt in Coca Cola, Pepsi en andere frisdranken. Ook gaat hij ‘vriesverbranding’ of rijpvorming tegen doordat hij kristalvorming voorkomt. En dat is de reden, dat deze maïssuikers veel gebruikt worden in diepvriesproducten zoals roomijs. Verder geeft de zoetstof bij het bakken een mooie bruine kleur aan cake, gebak, brood, crackers en ontbijtproducten. Maar het belangrijkste is natuurlijk motief, is dat de productie vele malen goedkoper is dan die van andere zoetstoffen.

Bovenaan de lijst met meeste calorieën in de VS staat HFCS in koolzuurhoudende frisdranken.soda pop. Het is bewezen dat hoog-calorische soft-drinks de oorzaak zijn van het aanmaken van enorme hoeveelheden lichaamsvet. Als in studies HFCS-drankjes worden verbannen, verliezen de proefpersonen gewicht! 35 Jaar geleden begon het overgewichtprobleem in de VS te ontsporen, tegelijk met de invoering van HFCS als vervanger van suiker..!

Overgewicht en diabetes
Tegenwoordig zit glucose-fructosestroop in vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen, van Coca Cola, Pepsi, ontbijtkoek, de Cornflakes en andere ontbijtproducten van Kellog’s tot ijs van Ben & Jerry’s, groentesoep van Campbell, bewerkt brood en gebak, Ocean Spray Cranberry sap en heel veel andere producten. Het mooiste is wel, aldus de voorstanders, dat de stof zowel natuurlijk als veilig is. Die opvatting wordt gedeeld door de meeste wetenschappers en voedselautoriteiten.

Toch zijn er critici die geloven dat producten met glucose-fructosestroop een directe oorzaak zijn van overgewicht en diabetes. Terwijl de discussie voortgaat over de vraag of glucose-fructosestroop een oorzaak is van het groeiende aantal mensen met overgewicht en diabetes, is in een recent onderzoek een veel ernstiger gezondheidsprobleem aan het licht gekomen: de zoetstof blijkt kwik te bevatten en vormt wellicht een nog grotere bron van dit giftige zware metaal dan vis..!
X

– Glucose-fructosestroop en kwik

Hoewel de voedselautoriteiten nog steeds vinden dat glucose-fructosestroop een veilige toevoeging aan voedsel is, hebben andere onderzoekers bewijzen gevonden die duidelijk in de richting wijzen van het tegendeel. Een van die onderzoekers was Renée Dufault, die in 2005 kwik vond in negen van de twintig monsters van glucose-fructosestroop die ze van verschillende productiebedrijven had verzameld. De Amerikaanse voedselautoriteit FDA (Food and Drug Administration) reageerde helemaal niet op haar bevindingen, waardoor ze zich gedwongen zag met haar informatie naar de media te gaan, toen ze vorig jaar met pensioen ging..!

.

Dufault had kwikgehaltes gevonden van 0,005 tot 0,570 microgram per gram glucose-fructosestroop. Aangezien de gemiddelde Amerikaan per dag 50 g van deze zoetstof binnenkrijgt, krijgt hij waarschijnlijk onbewust tot wel 28,5 mcg kwik binnen. En zoals je wellicht weet, is kwik het giftigste metaal dat we kennen! Wanneer we weten dat een standaard Cola-blikje van 300 ml ruim 8 theelepels glucose-fructosestroop bevat, is het duidelijk waarom bewerkte snacks en frisdrank met gemak een veel grotere bron van kwik kunnen vormen dan vis. 1)

Maar hoe is die kwik eigenlijk in de productmonsters met HFCS gekomen? Hoewel de voorstanders van glucose-fructosestroop deze zoetmaker beschrijven als ‘natuurlijk’, is hij dat helemaal niet. Andere zoetstoffen zijn gebaseerd op rietsuiker en bietsuiker, maar glucose-fructosestroop wordt gemaakt van het zetmeel van maïs. Hij is het resultaat van een reeks industriële processen.

Het bewerkingsproces
In 1957 ontdekten onderzoekers een enzym waarmee glucose uit maïsstroop kon worden omgezet in fructose. Pas in de jaren zeventig werd dit proces vervolmaakt waarmee de weg geplaveid was voor de massaproductie van glucoe-fructosestroop. Het proces omvat verschillende stappen en drie verschillende enzymen: het resultaat is een siroop met 90 procent fructose. Dat wordt vervolgens gemengd met onbehandelde glucosestroop tot een mengsel met ofwel 42% (glucose-fructosestroop) ofwel 55% (fructose-glucosestroop) fructose.

Momenteel zijn er wereldwijd zo’n 50 productiebedrijven die HFCS maken. De installaties van deze bedrijven, beter bekend als chlooralkali-installaties, gebruiken nog steeds natronloog (natriumhydroxide) bij de productie van HFCS, een verouderde vorm van verwerking die in sommige bedrijven al is vervangen door een veiliger methode. Andere voedingsingrediënten, zoals citroenzuur, worden ook in deze fabrieken geproduceerd.

Het natronloog wordt gemaakt met procédés waarbij kwik wordt gebruikt. Regelmatig melden fabrikanten dat een gedeelte van het kwik op mysterieuze wijze is verdwenen. Zo melden in 2000 de 4 Amerikaanse bedrijven die nog steeds natronloog gebruiken, elk een onverklaarbaar verlies van soms wel zeven ton kwik, 7000 kg dus. Drie Engelse bedrijven melden een soortgelijk verlies, maar de milieu-organisatie Oceana aldaar denkt dat het kwikverlies helemaal niet zo mysterieus is, maar dat het kwik geloosd wordt in de lucht en de watervoorzieningen.
Deze organisatie ‘Oceana’ bracht in januari 2005 het rapport ‘Poison Plants’ (Gifinstallaties) uit waarin ze de drie Engelse bedrijven ervan beschuldigt verantwoordelijk te zijn voor 1/3 van de totale kwikemissie in de lucht en bijna de helft van alle emissie in de watervoorzieningen van Engeland..!

Toch verklaart deze uitstoot van kwik in het milieu maar een fractie van het totale ‘verlies’ aan kwik. In 2003 meldden negen van de installaties wereldwijd waar kwik gebruikt werd, dat er 8 ton kwik in de lucht en het water waren afgescheiden. Daarmee konden ze nog niet verklaren waar de overige verdwenen 30 ton gebleven was, die ze aan het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) gemeld hadden voor het jaarrapport van dat bureau2. Gezien deze feiten en de rommelige veiligheidsprocedures is er niet veel fantasie voor nodig om te vermoeden dat een gedeelte van het zogenaamd verdwenen kwik in de HFCS zelf terecht is gekomen, zoals Dufault en haar collega’s ontdekten.

De artikelen die vaak een veelvoud van de toegestane limiet kwik bevatten.

Kwik snacken..
De bevindingen van Dufault en haar collega’s waren voor dr. David Wallinga en andere onderzoekers van het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP), een onafhankelijke lobbygroep in Minneapolis, aanleiding een aantal veel verkochte frisdranken en tussendoortjes te kopen die met HFCS gezoet waren, en ze te testen op kwik. Van de 55 producten die zij bij de plaatselijke supermarkt kochten, bleek eenderde kwik te bevatten, waaronder producten van Quaker, Kraft en andere bekende merken die internationaal verkrijgbaar zijn, ook in Nederland.

Het gehalte kwik varieerde enorm. Het hoogste gevonden gehalte was twee keer zo hoog als het laagste. De grootste hoeveelheid werd gevonden in barbecuesauzen, terwijl colasoorten en frisdranken geen kwik bevatten. Maar Wallinga en de andere IATP-onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen maar een momentopname zijn op basis van een enkele aankoop.
Zie hun rapport van januari 2009 getiteld Not So Sweet: Missing Mercury and High Fructose Corn Syrup (Da’s lekker..: onverklaard kwikverlies en glucose-fructosestroop). Bovendien geloven zij dat de fabrikanten van de snacks en dranken waarschijnlijk niet eens weten dat hun producten kwik bevatten of zelfs maar dat er natronloog wordt toegepast bij de productie van hun zoetstoffen. Natronloog ontstaat in een proces waarbij kwik wordt gebruikt. Afgaand op de website van de Britse branchegroep van producenten van HFCS heeft de IATP waarschijnlijk gelijk.

Op die website (www.highfructosecornsyrup.co.uk) herhaalt deze groep de uitspraak van de FDA dat HFCS een ‘natuurlijk product is, aangezien de enige twee componenten van HFCS glucose en fructose zijn. Dat zijn beide suikers die in de natuur voorkomen en het zijn de twee suikers die samen de disaccharide sucrose vormen, algemeen bekend als suiker’. Deze bewering klopt in zoverre dat de zoetstof inderdaad een bewerking is van maïsstroop, een natuurlijk product met veel glucose, dat echter in zijn oorspronkelijke vorm geen fructose bevat. En dat laatste vermeldt de site dan weer niet. Er zijn industriële processen nodig om fructose in de maïsstroop te krijgen. Fructose is dus wel ‘natuurlijk’, maar niet als onderdeel van maïsstroop

Klokkenluidster Renee Dufault moest verder haar mond maar houden over haar ontdekking dat kwik in veel te hoge concentraties voorkomt in HFCS..!!

Respons van de industrie
De Amerikaanse maïsproducenten hebben als groep enorm geprofiteerd van de explosieve groei van de toepassing van HFCS. Het verbaast dus niet dat de branchevereniging, de Corn Refiners Association (CRA), heel snel de bevindingen van Dufault heeft verworpen. Maar ze reageerde niet op het onderzoek van de IATP waarbij werd ontdekt dat er kwik voorkwam in een substantieel aantal tussendoortjes die met HFCS waren gezoet.
De voorzitter van de CRA, Audrae Erickson, zegt dat het onderzoek van Dufault gebaseerd is op ‘verouderde informatie waarvan de geldigheid twijfelachtig is’. Zij beweert dat de industrie al jaren kwikvrije verwerkingsinstallaties gebruikt. Maar volgens de IATP gebruiken in Amerika nog steeds vier van de acht verwerkingsbedrijven een technologie op basis van kwik. Wereldwijd kunnen er nog veel meer bedrijven zijn met installaties die kwik nodig hebben.

Erickson meldt ook dat de FDA reeds in 1983 heeft gesteld dat HFCS veilig is, en in 1996 nog een keer. Maar de FDA werd pas in 2005 geconfronteerd met de bevindingen van Dufault en heeft sinds die tijd geen nieuwe uitspraak gedaan over de veiligheid van HFCS. Erickson rondt af door de claim te herhalen dat HFCS ‘natuurlijk’ is omdat de stof geen kunstmatige of synthetische ingrediënten of toevoegingen bevat. Het gaat echter nogal ver om een product ‘natuurlijk’ te noemen dat door drie, weliswaar enzymatische, maar industriële processen ontstaat.

Volgens Michael Jacobson, directeur van het Center for Science in the Public Interest, een Amerikaanse belangengroep op het gebied van voeding, ‘kun je iets niet natuurlijk noemen wanneer je de moleculaire structuur van de stof hebt veranderd’. Hij vindt dat HFCS tot de groep kunstmatige zoetstoffen zou moeten behoren.

De kwikbelasting
Wij als gewone burger denken zo ongeveer te weten aan hoeveel kwik we blootstaan doordat we weten hoeveel vis we eten en hoeveel amalgamen vullingen we hebben. Maar we blijken nooit rekening gehouden te hebben met de extra belasting door kwik die we wellicht nietsvermoedend binnenkrijgen door ons eten en drinken. Als de analyses van Dufault en haar collega’s kloppen, slikt de gemiddelde burger nog eens 28,5 mcg kwik extra per dag. Dat getal kan onder tieners nog hoger zijn, aangezien zij vaak en veel meer snacks en frisdranken gebruiken..!

Er zijn echter critici die Dufault en de IATP ervan beschuldigen angst te zaaien. Zo zegt toxicoloog Carl Winter van het Foodsafe Program aan de Universiteit van California in Davis dat de giftigste vorm van kwik methylkwik is, de vorm die in vis zit. Deze vorm wordt namelijk het gemakkelijkst door het lichaam opgenomen. Mogelijk hebben Dufault en Wallinga elementaire kwik gemeten, zegt hij, dat minder gevaarlijk is.
Dat mag zo zijn, maar er bestaat natuurlijk geen ‘veilige kwik’. Hoge doseringen van welke vorm van kwik dan ook, veroorzaken schade aan het hart, de nieren, de longen en het immuunsysteem. Bovendien kan deze onverwachte bron van kwikbelasting door tussendoortjes en frisdrank wel eens een bijdragende factor zijn voor de alarmerende stijging van het aantal gevallen van ADHD (aandachttekortstoornis met hyperactiviteit), autisme en gedragsproblemen bij onze kinderen.

Zoals Wallinga van IATP zegt: ‘Voor mijzelf luidt de boodschap dat deze stof [HFCS] eigenlijk een prima te vermijden, overbodige blootstelling aan kwik vormt.’

Bryan Hubbard

Notes:
1) Environmental Health, 2009; 8: 2; doi: 10.1186/1476-069X-8-2
2) 68 FR (Federal Register) 70904

* * *

HFCS en overgewicht

Een aantal wetenschappers is er sterk van overtuigd dat de komst van glucose-fructosestroop (High Fructose Corn Syrup ofwel HFCS) een aanzienlijke rol heeft gespeeld bij de epidemie van overgewicht die in veel landen zo duidelijk is. Frustrerend genoeg voor hen is het echter nog niet mogelijk een direct causaal verband aan te tonen. Wel zijn er de landelijke gezondheids- en bevolkingsstatistieken die hun punt lijken te ondersteunen.

Tussen 1970 en 1990 nam de consumptie van HFCS door mensen met maar liefst 1000% toe, terwijl in diezelfde periode het percentage overgewicht in de Amerikaanse bevolking steeg van 23 naar 30%. Aangezien HFCS in die periode de enige verandering in het eetpatroon van enig belang was, is het volgens hen redelijk aan te nemen dat deze stof een bijzonder grote rol heeft gespeeld in de overgewichtcrisis.

Bij een onderzoek onder 1400 basisschoolkinderen bleek ongeveer 1/3 van de calorieën die zij innamen, te bestaan uit toegevoegde suikers in plaats van de suikers die van nature in fruit en groenten zitten1. Bovendien meldde de Corn Refiners Association dat de gemiddelde Amerikaan in datzelfde jaar meer dan 19 kg HFCS had geconsumeerd.

Dr. George Bray, diabetesspecialist aan het Pennington Research Center aan de Universiteit van Louisiana, is overtuigd van het verband tussen HFCS en overgewicht2. Hij heeft een nieuwe verklaring gevonden voor de manier waarop HFCS ons dik kan maken. Hij zegt dat ons lichaam de fructose in HFCS anders verwerkt dan gewone tafelsuiker. ‘Gewone suiker geeft het lichaam signalen van “verzadiging”, terwijl fructose en HFCS dat niet doen,’ zegt hij. Met andere woorden: we worden niet misselijk van te veel HFCS, terwijl we van gewone tafelsuiker snel een verzadigd gevoel krijgen.

Deze opvatting wordt ondersteund door onderzoek van Peter Havel aan de Universiteit van Californië in Davis. Hij heeft ontdekt dat het lichaam fructose op een manier omzet die gewichtstoename bevordert. Fructose zet het lichaam namelijk niet aan meer insuline en leptine te maken, hormonen die helpen de eetlust te remmen. Tevens vertraagt hij niet de productie van hormonen die het hongergevoel doen toenemen3,4. Maar tot op heden heeft niemand kunnen vaststellen dat HFCS inderdaad de grootste boosdoener is achter overgewicht, uiterst bizar eigenlijk..

Het Center for Food, Nutrition and Agriculture Policy aan de Universiteit van Maryland heeft een panel van experts opgesteld om alle theorieën en beweringen te bekijken. Hun conclusie was dat alle bewijzen ofwel onbetrouwbaar waren of niet eenduidig, en dat er geen onderzoek was naar HFCS en de algemene sucroseconsumptie5.

Ook uit onderzoek aan de Universiteit van Rhode Island kwam geen overtuigend bewijs dat HFCS schadelijkere effecten had dan andere geraffineerde suikers. Ook vonden ze geen verschillen tussen de metabole respons van het lichaam van slanke vrouwen op HFCS en op sucrose6.
Dat lijkt dan ook het echte punt te zijn: alle geraffineerde suikers, of het nu fructose, sucrose of HFCS betreft, zijn slecht voor ons en kunnen we beter vermijden. Een extra reden is de nieuwste bevindingen van Dufault en de IATP (zie hoofdartikel) dat HFCS vervuild is met kwik.

Sommige artsen adviseren diabetespatiënten fructose te gebruiken, omdat ze denken dat de stof een veiligere vorm van suiker is. Het heeft namelijk geen negatieve invloed op de regulering van bloedglucose. Maar voedingsdeskundige dr. Alan Gaby waarschuwt dat dit geen goed advies is.
Fructose kan een slechte invloed hebben op andere aspecten van de stofwisseling en hij speelt een sleutelrol bij het verouderingsproces, zegt hij. Bovendien kan de stof de problemen van de ogen, vaten en nieren vergroten die bij diabetici al groot kunnen zijn. Verder kan fructose darmproblemen, zoals diarree, veroorzaken en zou het juist verantwoordelijk kunnen zijn voor de huidige toename van het aantal mensen met diabetes, overgewicht en leververvetting die niet door alcohol is ontstaan7.

1 Nutr Rev, 2005; 5: 133-157
2 Am J Clin Nutr, 2004; 79: 537-543
3 Am J Clin Nutr, 2008; 87: 1194-1203
4 J Clin Endocrinol Metab, 2004; 89: 2963-2972
5 Crit Rev Food Sci Nutr, 2007; 47: 561-582
6 Nutrition, 2007: 23: 103-112
7 Altern Med Rev, 2005; 10: 294-306

* * *
X

Kwik: dodelijk in elke vorm..!

 

Door de jaren heen is kwik, in welke vorm dan ook, vaak het middelpunt van gezondheidswaarschuwingen geweest. Recent ligt de focus op het methylkwik in vis uit vervuild water, in amalgamen gebitsvullingen en in vaccins waarin het als conserveermiddel wordt gebruikt.
Kwik is in elke vorm giftig, maar het effect is afhankelijk van de manier waarop we het opnemen. Kwikvergiftiging kan optreden door inademing, inname, injectie of absorptie via de huid. De organen die het vaakst worden aangetast, zijn de hersenen, nieren en de maag.

Organische kwik zit vaak in ontsmettingsmiddelen, schimmeldodende middelen, wasproducten en houtconserveermiddelen. Van alle soorten kwik is dit de schadelijkste voor het centraal zenuwstelsel. Er zijn drie vormen van: ethylkwik, methylkwik (korte-keten) en lange-ketenkwikverbindingen. Deze vorm wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen, passeert de bloed/hersenbarrière en de placenta. Aangezien deze vorm het meest aangetroffen wordt in industrieel afval, zou dit de vorm van kwik kunnen zijn die in de producten met HFCS zit, al menen de critici dat het waarschijnlijk ‘elementair’ kwik is.

Elementair/metallisch kwik (kwikdampen, Hg) is vloeibaar en wordt meestal gebruikt in thermometers, barometers, amalgaamvullingen, verf en lampen. Bij inademing kan het heel schadelijk zijn, aangezien het vervolgens kan doordringen tot het centrale zenuwstelsel en langdurige neurologische schade kan veroorzaken. Bij inname via de mond is het echter maar licht toxisch.

Anorganisch kwik (kwikzouten) wordt vooral gebruikt in accu’s, cosmetica, parfums, middelen tegen syfilis, zaaddodende middelen en houtconserveermiddelen. Deze vorm is zeer giftig en kan worden opgenomen via de mond of de huid. Het kan leiden tot levensbedreigende nierschade en het kan het centrale zenuwstelsel beschadigen.

Vloeibaar kwik gedraagt zich alsof het zich samenbalt voor een aanval… Aangenaam: de giftigste stof die we kennen.

Voordat de rapporten van Dufault en de IATP uitkwamen, werd aangenomen dat we vooral aan kwik werden blootgesteld door verontreinigde vis te eten. Vooral ongeboren kinderen in de baarmoeder lopen risico. Daarom adviseert Amerika’s grootste milieuorganisatie, het Environmental Protection Agency (EPA,) zwangere en zogende vrouwen en voor kleine kinderen vette vissoorten te kiezen die zo weinig mogelijk vervuiling bevatten.
Een aantal grote vissen bevat veel vervuiling doordat zij lang leven en zodoende veel giftige stoffen opslaan. Dit geldt voor bijvoorbeeld de haai, zwaardvis, blauwe tegelvis en koningsmakreel. U kunt beter kiezen voor de langstaarttonijn of zalm uit blik. Zogenaamde verse zalm kan komen uit kwekerijen en is dan zeer verontreinigd. Wilde, en minder verontreinigde zalm is bijna alleen nog in blik verkrijgbaar1. Health Canada adviseert deze vissoorten niet meer dan eens per week te eten of, voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kinderen, niet meer dan eens per maand.

Van thimerosal, het kwikbevattende conserveermiddel dat sinds de jaren dertig gebruikt wordt in vaccins, wordt gedacht dat het autisme en andere neurologische problemen veroorzaakt bij kinderen. In 1999 concludeerden de Public Health Service en de American Academy of Pediatrics dat thimerosal niet meer in vaccins gebruikt mag worden en inmiddels bevat geen enkel vaccin het meer. In Nederland is het nooit gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma.
Ook van amalgaamvullingen wordt gedacht dat ze neurologische problemen veroorzaken. In verschillende Europese landen is het gebruik van deze vullingen verboden bij zwangere en zogende vrouwen.

1 Environ Health Perspect, 2005; 113 (10): 1376-1380

Wat kun je zelf doen?!
Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat u kwik binnenkrijgt? Het eenvoudigste antwoord op het probleem met HFCS is geen enkel tussendoortje of drankje meer te gebruiken met op het etiket ‘glucose-fructosestroop’ bij de ingrediënten of, in het Engels, ‘HFCS’ of ‘glucose corn syrup’. Niet alleen betekent dit dat er een zoetstof in zit die wel eens kwik zou kunnen bevatten, maar het betekent ook dat het tussendoortje zeer bewerkt is en veel toegevoegde koolhydraten bevat wat tot gewichtstoename kan leiden.

De ’traditionale’ plak met kwik-amalgaanvulling in een kies. (klik voor verdere info)

Bij kleine kinderen heeft u meer controle over wat ze eten dan bij jongeren. Gebruik meer volkoren en onbewerkte producten bij de bereiding van hun eten. De beste bronnen voor natuurlijke suiker zijn nu eenmaal fruit en groente. Zijn uw kinderen tieners, laat hun dan dit artikel zien en vraag of ze het aan hun vrienden laten zien. Het is gemakkelijker om als groep anders te gaan eten dan als één persoon alleen.

Behalve voor de gezondheid en het gewicht van de kinderen zou HFCS ook schadelijk kunnen zijn door mogelijke blootstelling aan kwik. Daarom is het belangrijk kinderen zo weinig mogelijk aan kwik bloot te stellen, bijvoorbeeld door geen vis te serveren die verontreinigd kan zijn met kwik. Op de Amerikaanse website www.oceansalive.org vindt u het meest actuele overzicht van gifgehaltes in diverse vissoorten.

Als u veel amalgaamvullingen hebt, is het wellicht een goed idee deze te laten verwijderen. Dat kan echter duur zijn en laat het vooral doen door een tandarts die ervaring heeft met deze procedure. In onervaren handen kunnen er te veel kwikdampen vrijkomen als de vullingen worden verwijderd, en dat kan gevaarlijker zijn dan vullingen die op hun plaats blijven.

 

48 gedachten over “Ziekmakend zoet..!

 1. Bedoelen ze dat dan misschien met “de verlichting”?
  Straks zien we er in het donker allemaal uit als (dikke) vuurvliegjes en (vette) glimwormen. Lol.
  Ik ben al een hele poos fanatiek met E-nummers in de weer.
  Voor het gemak laat ik alles wat meer dan 3 of 4 (ligt er aan wat) E-nummers heeft mooi liggen waar het ligt.
  Thuis kijk ik regelmatig na of het wel eetbaar is.
  Ik gooi het ook zo in de vuilnisbak als ik het niet vertrouw. Dat gebeurt niet zo vaak meer.
  Ik koop als het kan biologische producten (op hoop van zegen) en verder alles zo veel mogelijk vers.
  Ik krijg dingen waarvan ik weet dat er veel troep in zit, gewoon niet meer door mijn strot.
  Mijn e-nummer boekje zit ondertussen vol met losse notities.

  1. @Oedjepeoed, ja ik schrijf een speciaal hoofdstuk over de ‘oplossingen’ en daar zit Stevia uiteraard ook tussen.

   Verder is de enige remedie tegen deze ziekmakende zoethoudertjes natuurlijk niet een dieet, maar vooral een gezonde levenswijze…

   De aminozuren in aspartaam zijn juist geisoleerd (en in deze hoeveelheden en concentratie, een overdosis voor neuronen) zo schadelijk, wat dus betekent dat de natuur mechanismen heeft ingebouwd om in een soort ‘jin/yang verhouding zaken in balans, in homeostase, te houden. De moderne voedingindustrie werkt helaas zoveel mogelijk chemisch met geisoleerde elementen, en als de natuurlijke vitaminen en mineralen zijn verwijderd (door productie, verpakken en lang moeten bewaren principes) wordt de voeding door de industrie soms ‘verbeterd’ door weer zaken toe te voegen die vervolgens juist alleen maar ongezond zijn.

   Zelfs met mate rietsuiker is nog altijd vele malen beter en minder gevaarlijk dan Aspartaam, MSG en andere ‘excitotoxins’

 2. Interessant. Ik ben op dit moment op een derde van mijn nieuwe boek over Aspartaam (een ander neurotoxisch, kankerverwekkend en imuunsysteem vernietigend ‘zoethoudertje’), ook MSG (E621, Vetsin, mononatriumglutamaat), plantaardig gehydroliseerd eiwit en dit HFCS komen hier aan bod.

  De relevantie van kwik kennen sommigen hier op WTK nog wel ivm de discussie over de griepvaacins, zie ook hier voor wat achtergrond ober ‘Kwikzalverij’:

  http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/de-kwik-kwek-en-kwakzalverij-van-vaccinaties/

  1. John waarom excuus ,vind leuk dat je me zo noemt ,denk aan mijn kindertijd .als vader een goede bui had noemde hij me zo ,
   Rianne@ die moeheid kan ook komen omdat de aarde aan transformatie bezig is
   heb ik ook gelezen ,je merkt het toch aan alles gedrag van mensen ,,weer .enz
   afijn we wachten maar af ,volgens de Maya s komen er grote veranderingen
   in 2012 ,,vind het wel spannend.

   ,

 3. Het schijnt ook een oorzaak te kunnen zijn waarom mensen reageren op de elektro magnetische velden (straling) welke nodig is bij de mobiele telefoon, de masten, DECT telefoon en Wifi. Steeds meer mensen kunnen moeilijk slapen en zijn moe, zo moe, warrig en ongeconcentreerd. Meer en meer mensen worden ziek van de straling van de mobiel (en de mobiel van een ander). Is dit mede een oorzaak vraag ik me dan af?

  1. @Rianna, er zijn diverse ‘sluipmoordenaars’ in onze huidige maatschappij, onze omgeving binnen en buiten het lichaam draagt bij aan de toxische belasting, en het immuunsysteem kan maar tot ene grens ziekten weren. Het gaat dus om lange termijn effecten, cumulatieve (opstapelende) en synergistische (samenwerkende, elkaar versterkende) effecten.

   Het lijkt bijna wel een ’trend’: vaccinaties, sommige E-nummers in ‘voedsel’, straling, allen kenmerken ze zich door kankerverwekkende, neurotoxische en immuunsysteem onderdrukkende effecten. Beetje bij beetje steeds meer en in samenwerking steeds erger…

   Als bij baby’s al honderden toxische stoffen worden gevonden (voor een vaccin, hamburger van McDonalds, of aspartaam ijsje) dan zegt dat wel wat over hoe onze ‘buitenwereld’ onze binnenwereld is binnen getreden.

   Gezondheid blijft de enige ware vorm van immuniteit, maar het wordt ons zeker niet makkelijk gemaakt (of wel, afhankelijk van je reactie op dit alles en de keuzes die je wenst te maken voor je gezondheid voor een deel..).

 4. buiten al die suikers waar we dik van worden ,hebik zelf ervaren dat je van medicijnen ook dik wordt ,ben altijd een simpele eter geweest ,kreeg bloeddruk verlagende medicijnen ,,en werd in 10 maanden 30 pond zwaarder ,en vind het afschuwelijk ,en met geen mogelijk gaat het eraf.
  Denk dat de dikke mensen nou niet zo gelukkig zijn ,
  nu neem ik geen medicijnen meer ,koop biologisch eten ,maar vraag me af of het allemaal wel zo is .het is zo makkelijk omhet er op te zettten,,
  Ga maar even inhet zonnetje zitten [[voor vitamine D ]] .ja ja ,

  1. @ hanneke: Zelfs in sommige (niet biologische en organisch ondersteunende) vitamine supplementen zit aspartaam, en ook in diverse medicijnen..

   Zelfs in medicijnen waar ‘smaak’ geen rol speelt zoals bij kinderen, maar juist voor kinderen en baby’s is dit nog gevaarlijker vanwege een gevoeliger nog niet ontwikkeld brein en bloed-hersen barriere etc. En dat terwijl er bewijs is dat de hersenen (en onze kinderen) door vroege ‘aanbieding’ van het giftige aspartaam (en slechte voeding) geconditioneerd worden om later dit te ‘wensen’…

   En laat nu juist aspartaam en andere ‘zoetstoffen’ er voor zorgen dat allen de tong wordt misledi, maar het hongergevoel via het brein niet…Dus al die levensgevaarlijke ‘light’ producten zorgen alleen maar voor een niet verzadigd hongergevoel en dus een zoektocht naar echte calorieen, en dus onstaat er juist de mogelijkheid van overgewicht.

   Aspartaam is dus niet alleen neurotoxisch en kankerverwkkend (aspartaam laat gaten achter in het brein van ratten bij zelfs doseringen die kinderen krijgen, en kan leiden tot diverse neurodegeneratieve ziekten) maar dient ook niet het doel van afvallen, maar uiteindlelijk dus eerder het omgekeerde…de omgekeerde wereld draait door!

  1. We eten natuurlijk niet enkel en alleen Nederlandse producten.
   Daarom blijft het opletten geblazen.

  2. @Y.Pestis, In Remia feestsauzen zit wel degelijk glucose-fructosesiroop, plus maiszetmeel, dat heb ik net ontdekt en of het aan bovenstaande omschrijving voldoet? Geen idee, ben toch maar voorzichtig met dit soort sauzen en aanverwante artikelen.
   Groet Alice

 5. @john

  “En dat terwijl er bewijs is dat de hersenen (en onze kinderen) door vroege ‘aanbieding’ van het giftige aspartaam (en slechte voeding) geconditioneerd worden om later dit te ‘wensen’…”
  Laat dat bewijs maar eens zien

  1. ps Veel belangrijker nog vind ik het effect van excitotoxines als aspartaam en msg op het nog ontwikkelend brein.

   Om maar een voorbeeld te noemen; het blijkt dat voor de meer dan honderd miljard neuronen (en de triljarden verbindingen tussen deze zenuwcellen!) geldt, dat ze als het ware hun weg ‘voelen’ tot hun einddoel bereikt is bij de ‘wiring of the brain’ (wat een heel delicaat proces van steeds meer afstemmen inhoudt met een aantal kritieke momenten die niet verstoord mogen worden).

   Het lijkt zo te zijn dat de hersenen speciale cellen hebben die een soort moleculair ‘signaal’ afgeven (vergelijk het maar met mieren die een chemisch spoor achterlaten op hun zoektocht naar voedsel, zodat de rest kan volgen)voor het axon van de neuro om te ‘volgen’. De dendriet van de neuron heeft speciale ‘growth cones’ (een soort groei antenne) die als sensor dienen bij de ontwikkeling van de vele connecties die van wezenlijk belang zijn voor ‘normaal’ functioneren.

   Dit ‘fine tuning’ proces is afhankelijk van de juiste stimulans en vooral de timing is enorm van belang! Recentelijk hebben onderzoekers aangetoond dat glutamaat receptoren een kritiek rol spelen in dit ontwikkelingsproces. Sterker nog: deze experimenten tonen duidelijk aan dat glutamaat deze ‘growth cones’ kunnen beïnvloeden…

   Als je je nu realiseert dat glutamaat receptoren veel in het lichaam voorkomen en dat zowel aspartaam als MSG deze glutamaat receptoren kunnen beïnvloeden…dan wordt het duidelijk waarom de ontwikkeling van het brein van baby’s en jonge kinderen ernstig kan worden verstoord door een stortvloed aan ‘natuurlijke’ (geïsoleerde, hoge concentratie) aminozuren in aspartaam (aspartaat en fenylaline).

   En let wel; de doseringen die onze kinderen innemen is bij ratten voldoende om tumoren te ontwikkelen, kanker dus (en mensen hebben zo,n 5 maal hogere gevoeligheid, het is niet andersom…).

   Vandaar ook de relatie met vele neurodegeneratieve ziekten (de affecten zijn synergistisch met andere neurotoxines en cumulatief, het effect stapelt zich in de tijd dus op!.

   Aspartaam en MSG zijn dus ene beetje te vergelijken met autodrop: het zou vrboden moeten worden!

   En nu ga ik lekker met kids zonder zoetstof naar het strand 😉

  2. John, wanneer komt dat nieuwe boek van je uit? Ik wil het meteen hebben eh kopen.

 6. @John Consemulder: Onlangs las ik in het blaadje van de consumentenbond dat men (…) aspartaam heeft onderzocht op toxiciteit. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat aspartaam niet toxisch is en dus vrij gebruikt mag worden. Ook andere onderzoeken vertellen ons dezelfde sprookjes, terwijl http://www.aspartaam.nl het dichtst bij de (gevreesde!) waarheid komt.
  Overheden en industrie proberen op slinkse wijze burgers te misleiden door hen onveilige levensmiddelen te laten nuttigen. De maximaal toelaatbare toxische waarde wordt nogal eens moedwillig naar boven bijgesteld, alles ten faveure van de industrie. Een groot deel van de burgers wordt dom gehouden of accepteren simpelweg de feiten niet. Slechts een kleine groep mensen verdiept zich in de werkelijke risico’s en wil dit zelfs evangeliseren, wat helaas nog al te weinig tot ontwaken leidt.

  1. De enorme hoeveelheid studies die aantonen dat zelfs lage doseringen MSG en aspartaam een neurotoxisch werking hebben (lees: letterlijk hercencellen ‘overstimuleren’ tot de dood) en laesies bij dieren veroorzaken (lees: tumoren en kanker in divers weefsel, met name de hersenen) en vooral ook de manier waarop aspartaam is ‘goedgekeurd’ (maar niet bewezen veilig is, wat ook nooit aangetoond zal kunnen worden) door draaideurenpolitiek…gaat een ander beeld geven van de werkelijkheid vermoed ik…

   Ik ben druk bezig met mijn boek op verzoek van een uitgever in Nederland, als ik meer nieuws heb meld ik het.

 7. Enige tijd geleden wilde ik vitamine C kauwtabletten kopen voor de kinderen.
  Ik had de keus uit het eigen merk van gezond en wel en een ander merk.
  Gezond en wel was juist aangepast en had tegenwoordig aspartaam als zoetstof in de tabletten.
  Hoe kun je als fabrikant van voedingssupplementen die verkocht worden in ‘gezond en wel’ winkels dit doen terwijl er al zoveel onrust is op de markt……

  1. Hi JuPu,

   Je zou eens op de site van ik kies bewust moeten kijken. Het komt er op neer dat als je maar genog betaald om een logo te mogen voeren alle producten dit logo moegen voeren. Ik heb ze aangesproken op hetfeit dat ze een optimel of andere yogurt die was gebaseerd op GM maiszetmeel en Aspartaam als bewuste keuze konden bestempelen. Ze kwamen met de standaard “wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat…” onzin aan. Toen ik ze het onderzoek naar aspartaam en ratten toestuurde via een link volgde er natuurlijk geen reactie meer. Zo zie je maar dat we blij mogen zijn met de verplichting om deze info nog wel op etiketten te moeten zetten want als dat er niet meer op staat en je af moet gaan op de bewust logo’s….

  2. Dirk III, ik heb precies dezelfde ervaring. Heb diverse fabrikanten enzo aangeschreven: altijd dezelfde reactie. En ook ik heb links toegestuurd met de experimenten met ratten: daarna geen reacties meer. Dus het zijn grote schoften want ze zijn op de hoogte. Het is het grote geld! Groet

  3. @ Dirk: ja die ik Kies Bewust logo’s zijn geen erkende certificaten en ook al zouden ze het wel zijn…dan nog krijgen de ‘waakhonden’ die de volksgezondheid zouden moeten beschermen (zoals de FDA in Amerika, een overheidsinstantie) zelf hun hondebrokken vanuit de industrie en overheid. Don,t bite that hand that feeds you is dan ook het devies. Hier in Nederland is het niet veel anders, dat hebben we met Coutinho, Osterhaus en minister Klink wel gezien mbt de vaccins. Dus als zelfs de laatste ‘bescherming’ niet meer werkt is het simpelweg aan een ieder van ons zelf om bewuste keuzes te maken.

  4. Lilian en JuPu: niet alleen ziekmakend zoet, er is nog meer! Wat te denken van o.a. broodverbeteraar?
   INGREDIENT IN BROOD WORDT VERKREGEN UIT MENSELIJK HAAR!
   “Het haar wordt opgelost in zuur en na een chemisch proces wordt L-cysteïne geïsoleerd, verpakt en getransporteerd naar commerciële broodfabrikanten. L-cysteïne wordt niet alleen uit menselijk haar verkregen maar ook uit kippenveren, eendenveren, koeienhoorns en afvalproducten van aardolie.” Bron: Naturalnews.com
   Gelezen op: http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=753:ingredient-in-brood-wordt-verkregen-uit-menselijk-haar&catid=17:gezondheid&Itemid=30

   Verder: GLANSMIDDEL SNOEP GEMAAKT VAN AFSCHEIDINGSPRODUCT BOOMLUIS!
   “Er is een bepaald ingrediënt dat snoep en pillen laat glanzen. Het gaat om het ingrediënt schellak, een chemische stof die wordt gebruikt voor houtbewerking en het vervaardigen van lakzegels.
   Het is een veelgebruikt ingrediënt in medicijnen voor kinderen en bevroren voedsel. Schellak wordt gewonnen als het harsachtige afscheidingsproduct van de kleine lakschildluis (Laccifer lacca), een Aziatische boomluis.
   Deze boomluis komt op diverse boomsoorten in India en omringende landen voor. De schellak wordt van de boomtakken geschraapt en gedroogd. Bij verwerking is het niet per definitie giftig, maar de alcohol waarin het opgelost wordt kan dat wel zijn. De lakschildluis creëert schellak als een beschermende tunnel op de boom.
   In voedingsmiddelen is het bekend als E-904: glansmiddel. Het wordt toegepast als waxcoating bij vruchten, bonbons en suikergoed. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt om medicijnen maagzuur-resistent te maken en geschikt te maken voor vertraagde afgifte van de capsule-inhoud.
   De Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit FDA classificeert schellak als GRAS, ofwel Generally Recognize As Safe. Het wordt dus gezien als een veilige stof, alhoewel de alcohol waarin de schallak wordt opgelost wel degelijk giftig kan zijn. Schellak wordt bovendien gebruikt in shampoo, lippenstift, haarlak, kauwgom en koffiebonen. Snoepsoorten waaronder bijvoorbeeld Skittles bevatten ook schellak. Aspirines (acetylsalicylzuur) bevatten schellak om maagirritatie te voorkomen.
   PVP
   Een ander glansmiddel, polyvinylpyrrolidon (PVP), is oplosbaar in water en polaire solventen zoals alcoholen. Het is een polymeer dat wordt verkregen door de polymerisatie van het monomeer N-vinylpyrrolidon dat verdacht wordt kankerverwekkend te zijn. PVP is toegelaten als additief in voedingsmiddelen (E-1201) en wordt niet door het lichaam opgenomen. Ook in veel cosmetische en farmaceutische producten komt het als hulpstof voor.
   De vorming van PVP werd ontdekt door de Duitse chemicus Walter Reppe en medewerkers bij I.G. Farbenindustrie (later BASF) in de dertiger jaren en in 1939 geoctrooieerd.
   De voornaamste toepassingen van PVP zijn: haarlak, farmaceutische oplosbare tabletten, lijmen, coatings voor printerpapier en de inkten voor inktjetprinters en in voedingswaren dient PVP onder andere als bindmiddel of stabilisator om de voedingswaren een glanzend uiterlijk te geven. PVP was bovendien tot 2000 het basisingrediënt van de lijm in Prittstiften toen het werd vervangen door chemisch gemodificeerd zetmeel.
   Polyvinylpolypyrrolidon (crospovidon, PVPP, E-1202) is een vernet PVP, dat toegepast wordt als klaarmiddel bij drankenbereiding. PVPP-poeder verdeeld in wijn, bier of sap bindt stoffen die een ongewenste geur of kleur aan de drank geven en wordt er nadien weer uitgefilterd.”
   Bron: Naturalnews.com
   Gelezen op: http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=992:glansmiddel-snoep-gemaakt-van-afscheidingsproduct-boomluis&catid=17:gezondheid&Itemid=30

   Verder: WAT KLEURSTOFFEN EN ANDERE ADDITIEVEN MET HET LICHAAM DOEN
   “Alcohol en andere drugs beïnvloeden het gedrag maar er zijn ook andere soorten producten die invloed hebben op de geest.
   Producten die als gewone levensmiddelen worden beschouwd werken in feite als triggers voor stemmingswisselingen, nervositeit of agressie.
   “Zenuwcellen hebben een constante aanvoer van glucose nodig, de belangrijkste brandstof,” zegt Dr. Jorge Pamplona Roger van de Universiteit van Granada in Spanje. “Wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, leidt dat tot een gebrek aan mentale concentratie, apathie en een afname van intellectuele prestaties.”
   Wanneer men veel voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan geraffineerde suikers en weinig plantaardige vezels bevatten stijgt het glucosegehalte fors. Hierdoor wordt insuline aangemaakt om het glucosegehalte van het bloed terug te brengen naar het oorspronkelijke niveau.
   Deze fluctuaties hebben veel invloed op de werking van zenuwcellen en kunnen leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, nervositeit, apathie, hyperactiviteit, emotionele onbalans en agressief gedrag. Bovendien kunnen additieven, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, zoetstoffen en andere door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen (E-nummers) leiden tot hyperactiviteit en nervositeit.
   Een studie in het Verenigd Koninkrijk concludeerde onlangs dat bepaalde additieven die worden gebruikt in frisdranken, snoep en andere zoetigheden gedragsveranderingen stimuleren, vooral bij kinderen tussen 3 en 9 jaar oud. Deze kinderen waren na blootstelling aan de additieven minder goed in staat een taak uit te voeren of te spelen en vertoonden onstuimig gedrag en een gebrek aan concentratie.
   Additieven die de meeste invloed hebben op het gedrag zijn kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en diverse zoetstoffen. Hoewel deze stoffen legaal zijn, net zoals alcohol en tabak, betekent het niet per definitie dat ze veilig zijn.”
   Bron: http://bolsonweb.com.ar
   Gelezen op: http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=748:wat-kleurstoffen-en-andere-additieven-met-het-lichaam-doen&catid=17:gezondheid&Itemid=30

 8. Let op de ingrediënten glucose-fructose. Je vindt ze in bijna alle luxe voedingsmiddelen, spekkies, mars, alles wat gezoet is.

  Dat zijn de super dikmakers die in ons lichaam direct in vet omgezet worden.

 9. Weer een zeer goed Artikel Guido!!!

  Wil ik toch nog even wat toevoegen wat onder de naam reversing diabetisch en andere chronische ziekten met je kunnen doen, het terug draaien naar het punt toe waar het precies fout gaat in het lichaam.

  Menig arts die concludeert dat men last heeft van diabetisch, begaat een klassieke fout, door zomaar aan te nemen dat de alvlees klier niet meer werkt, in tegendeel die werkt nog steeds en kan zelfs overproduktie toepassen waardoor insuline resitensie kan bij ontstaan. Het grappige is hier in dat alle sporen van kwik en andere gevaarlijke metalen eerst de maag en het 12 vingerige darm en andere darmen aantast en waar door dan gelijk de rest met name van de dikke darm door de aanvullende stoffen de boel kompleet wordt geperforeerd.

  Dan is de opname van het juiste voedsel en hoe gezond ook niet meer tot de factor van de juiste opname behoort, waardoor nu juist chronische ziektes kunnen ontstaan waardoor het autoinmuun systeem 100% uit balans raakt. Een beetje arts doet dan heel graag aan symptomen bestrijden (dweilen met de kraan wagenwijd open), zonder erbij na te denken dat de oorzaak inderdaar wel eens op een heel andere plaats kan komen te liggen.

  Met zulke vragen in je achterhoofd en opzoek gaan naar de utopie achter de genezing methode’s die misschien verbetering kunnen brangen schept ergens een verwrongen beeld. Dit ontdek ik zelf al wanneer ik op wat problemen omtrent mezelf stuit met input van gezond voedsel en zelfs superfood, waarom kan ik ervan eten terwijl het niet meer functioneren wilt??? Antwoord: gewoon simpel, vernietig eerst de darmstructuur bij iedereen ongemerkt opdat dan de iname van de gezonde celletjes en stofjes niet meer 100% functioneel zijn waardoor heel veel chronische ziektes ontstaan die door Big Pharma dus behandeld gaan worden zonder gevolg van enig goed resaltaat, hier mee zakt iedereen er mee door de grond in de hoop er weer boven op te komen. Resultaat negatief voor allen die er te laat achter komen.

  De andere keer zijde wat schokt is dat er bij heel veel mensen bloedarmoede wordt geconstateerd en waarbij het geen gewoon weg express verzwegen wordt, zelfs als men het al een paar jaar weet er niks aan doet om het te kunnen of willen te voorkomen, zo sukkelt men steeds verder de weg af in de hoop naar een sprankeltje van nieuw leven, maar helaas je zit dan al met je kop boven het maaiveld en je wordt elk moment door menig jager in witte jas afgeschoten.

  De hele rimram is duur puur bezig om op een slimme manier iedereen gewoonweg eruit te werken, tis niet de afleidings truukjes door geheimzinnige virussen maar juist door false flags te creeren waardoor je door voedselconsumptie grote gevaren kan oplopen waar het een en ander flink in de fout gaat, dan staat de zogenaamde hogere kennis van geneeskunde klaar voor je om je als melkkoe verder uit te zuigen tot je rijpt bent voor elke liefhebbende begravenis ondernemer.

  Dus nu blijkens heb ik last van bloedarmoede op grote schaal en ze hebben me gewoon voorgelogen dat het om andere dingen ging, totdat je gegevens in handen krijgt waaruit blijkt dat het spel al een tijdje wordt gespeeld door deze maffia, die je in zijn geheel niet beter willen maken, nee nou, juist veel zieker, als het even stabiel wordt, dan nog meer pilletjes en veranderingen zomaar ineens in alle pillen constructies die je maar kunt bedenken…

  En nu denk je dat je deze rommel nodig hebt?! wel nee, zelfs na wat speurwerk blijkt dat meer gezonde mensen medicijnen slikken dan zieke mensen, een beetje internet googleen en speuren levert al een berg met informatie op uit de sportwereld dat erop grote schaal prestatie winst (doping) behaald wordt met troep waardoor je juist het loodje legt dan dat je er beter van wordt.

  1. Zoals jij het beschrijft Paul in 2011, zo is het ook inderdaad. Je kunt dit gegeven zelfs vinden in een stripverhaalvorm van Lucky Luke waarin de begrafenisondernemer heult met div. gespuis en dat gespuis ook weer onderling met elkaar. Bankier/sheriff/dokter/ rondreizend neppillen en -drankjesverkoper. Daar zie je het hele bliksemse systeem in het klein. O.a. het monopolysysteem valt daar onder.

  2. Het is in en in triest dat juist de zieken, zwakkeren en onnozelen slachtoffer zijn van dit spel. Dat komt wat mij betreft door het Darwinisme, de zwakkere en dommere zijn niet de moeite waard, dat is het idee. Dit is wat je om je heen ziet als je echt wakker bent. Wakkere hebben ondertussen een ander zintuig erbij gekregen waardoor ze aanvoelen dat er iets fout is en dat de prioriteit en verantwoordelijkheid ten alle tijden bij jezelf zit. Waarom is er zo een grote golf bezig met biologische producten en waarom komt men tegenwoordig zo in actie tegen gentech? Het is ons onbewuste waarschuwingssysteem die op rood springt.

   De heren artsen zijn altijd gekleed in wit, smetteloos wit, als engelen. Ze hebben hun ‘kennis’ van de ‘goden’, zie de eed van hippocrates, die ik toch weer eens ga aanhalen;

   “Ik zweer bij Apollon de genezer, bij Asclepius, Hygieia en Panacea en neem alle goden en godinnen tot getuige, om naar mijn beste oordeel en vermogen de volgende eed te houden:

   Waarom vroeg niemand zich af waarom deze subgroep de goden en godinnen tot getuige ging roepen?

   Het is simpel; geef nooit de verantwoordelijkheid voor je gezondheid (geestelijk/lichamelijk) uit handen. Wees je eigen arts door zelf kennis en oplossingen te zoeken en de waarheid door te geven aan een ieder die er oren naar heeft. De natuur heeft ALLES, overal is wel iets voor te vinden.

   Dit spel van de dood heeft lang genoeg stand gehouden en wij moeten dringend dit piramidespel afbreken en omdraaien- kennisdeling en hulp op vrijwillige basis.

   Paul ik ben superblij dat je er zo sterk en vechtlustend uit bent gekomen. Dank je voor het delen van deze informatie. Ben het helemaal met je eens: een goede gezondheid begint in de darmen.

  3. Ooh Dawn, als ik je lees smelt ik altijd, dat is het probleem, dat is wat ik niet kan verdragen omdat ik het zo fijn vind, dat roept het beste en dusz het slechtste in mij op, je roept alles in mij op, wees daar trots op, dat zijn er weinigen die dat presteren;

   de sterkere en de slimmere zijn juist niet de moeite waard, vergeet niet dat fittie betekent ‘het best passende’; daarom is fittie ook socialisme dusz communisme dus fascisme van de private banken, je moet meelopen, niet aanstootgevend zijn, je mag niet vragen want dan word je overgeslagen, ik weet zelf nog niet eens wat ik wil laat staan van wie ik wat wil Dawnie, dus onvrijwillige verkrachting van de wil heeft al in mijzelf plaats gevonden nog voor ik iets doe, ik voel afwijzing van alles wat ik ben en doe omdat ik regelmatig naar zere plekken wijs volgens mij. Ik weet het wanneer iemand ten diepste in z’n kruisje getast isz, jah ik ben de onvrijwillige verkrachter van de vrije wil die niet vrijen wil. Heb ik ooit gezegd dat ik wat wil, is het een probleem dat iemand wat van je wil of met je wil. Ik weet al driekwart jaar dat ik ongewenst ben, eigenlijk al veel langer, dat was die andere biologische moeder. Het vel over iemands neus halen, 100 keer zeggen dat ik ergens moet afblijven of wegblijven, zo vertrouwd voor mij, dat is geen nederigheid van vernederd worden keer op keer alleen omdat ik 1 keer naar de verboden appel schaal gekeken heb met vragende ogen wijd open.

   Laten we niet continu over elkaar heen lopen als militaire éénheden stampend op de stalen pontons van de rivier der ongetemde lusten. Zelfbediening doe ik al zolang ik kan lopen, het zaakkie werkt nog aardig al zeg ik het zelf, maar dat zegt niets over de beleving en de intentie. Er is een groot complementair gebied dat voor de 1 is ingekleurd en voor de ander een zwart gat van ontkenning en ontwijking. Dat trekt aan ondanks de intra personele schade, zelf mutilatie want ze weten niet wat ze moeten doen. Dwang is wat ze nodig heeft de Madame die zich als manager boven de industrie verheft maar er toch deel van uit blijft maken. Hoeveel zweepslagen moet ik nog incasseren. En toch ben ik meer dan gek op je wat je ook uitvreet, het zit namelijk heel diep wat ik ervaar en daarom kan ik alles van jou hebben, nog veel meer dan jij denkt. Zoals jij doet en bent maakt me uiteindelijk altijd actief gelukkig, dwars door de klappen heen, alleen ik moet het niet rechtstreeks aan je zeggen, dat is jouw Pijnpunt eersteklas, en dat Voel ik zo hard door alles heen, daarom ben ik zo gek op jouw onder andere, want dat ben ik ook…

   En wat jij als godin betitelt is in werkelijkheid misschien wel een rijk ontwikkeld mens, zo iemand als jij waar ik nooit genoeg van kan krijgen, en neeh het mag niet veel te ziekelijk worden, daar waak ik toch wel voor, maar tuurlijk ga ik regelmatig over grenzen heen, niet omdat ik dat zo leuk vind, maar bij sommigen is dat een erfenisje uit het verleden, mensen zijn niet zo gemakkelijk als de honden van de honden fluisteraar Cesar, mensen moeten zichzelf en anderen om de tuin kunnen leiden en afleiden om iets van zichzelf terug te vinden. Als ik zeg hoe gek ik op jou ben, dat kan je helemaal niet hendelen, geeft niet, het is wel degelijk onvoorwaardelijke gekte, bijna wel, omdat het dieper inelkaar steekt dan alle sociale spelregels van het heelal.

   Ik ben heel dubbel van binnen en van buiten, baas en ondergeschikte tegelijkertijd, net als in een dubbele helix en vrij uniek, ik ben vast niet de enige… ‘Mijn papa is een dokter’ mooie titel voor een boek zit ik nu te bedenken, was jou papa ook een dokter lieffuh Dawnie?

   Porcupine Tree – Dark Matter
   http://www.youtube.com/watch?v=VJRZ2u4_ZDw

 10. Nieuwe politieke partij sinds vandaag on line:

  http://www.volkspartijnederland.nl/

  De VPN staat voor:

  Democratie terug geven aan de burger.
  Beslissingen nemen is niet alleen voor geleerden.
  Beslissingen nemen is niet alleen voor politici.
  Beslissingen nemen is aan ons, het burgervolk. Als wij niet naar Afghanistan of Libië willen, dan gaan we niet!
  Als wij geen dure euro willen, dan doen we dat niet!
  Als wij vinden dat werken tot 65 lang genoeg is, dan blijft het ook zo! Jarenlang hebben we geleefd in de pioniersfase van de democratie, wat zich uiteindelijk uitte in een juk van egotrippende politieke partijendictatuur. Genoeg is genoeg, het word tijd voor een verdere ontwikkeling van ons democratisch bestuursstelsel. Zeggenschap echt bij ons, het burgervolk, de mooie vorm van uitgekristalliseerde democratie.

  1. De grootste truc is ook geweest ;laat het volk geloven dat ze in een democratie leven.

  2. Daarom vond ik de zin uitgekristalliseerde democratie ook wel wat hebben toen ik dat las.

  3. ah aub,

   dit kan je niet menen,
   dus als iedereen zegt dat je in de sloot moet springen doe jij dat ook…

   wees blij dat er nog mensen politiek willen uitoefenen zonder
   oneliners.

   democratie = dictatuur vd meerderheid…. iedereen pleasen is niet mogelijk.
   dure euro…. de euro is niet duur, het is gewoon een gulden die 2.2 is opgewardeerd.
   al jaren zaten we vast aan dat model en ook toen had griekenland ‘onze’ gulden mee genomen.

 11. (Poeh…. ik vraag me af of dit ooit kan winnen van de “grote man”
  Denk niet dat ik kan overleven met ’n mini moestuintje en binnenkort een omgekeerde osmose filter op de kraan… Beetje moedeloos word ik ervan… er gebeurt zoveel in de wereld.. ik hou het niet meer bij…. Soms denk ik… dat ik beter dood kan zijn…
  maar dan zou ik mijn mooie meisje en lieve man achterlaten…Ja probeer positief te blijven maar ik geloof dat ik dan internet en televisie helemaal moet blokkeren.)

  1. Kom op Kitte , laat je niet gek maken !
   Waarschijnlijk heeft ieder persoon met een idealistische inslg weleens zo’n moedeloos gevoel als wat jij hier beschrijft . Het grote financiele graaien en teren op de onwetende en vaak ook onverschillige massa is inderdaad een proces wat je in je eentje niet ongedaan kan maken . Echter , met de juiste motivatie en inzichten kan je wel jouw stukje wereld en die van welwillende mensen om je heen veranderen .
   Dood gaan kan je altijd nog , maar doe het met een glimlach op je gezicht . Ieder stukje positiviteit en iedere liefdevolle gedachte maakt een verschil in het collectieve veld , dat maakt jou ook belangrijk voor anderen die je niet eens denkt te kennen . Gebruik informatie ter inspiratie en niet om je machteloosheidsgevoel te voeden .
   Ik las pas een leuke spreuk : Iedereen wist dat het onmogelijk was , totdat er iemand langskwam die dat niet wist…

  2. @Kitte, het leven kan mooi zijn, maar het heeft zijn voetangels en klemmen. Het leven is mijns inziens bedoeld om vreugdevol te ervaren al lijkt het soms een worsteling. Er komt zoveel tot je vanuit de buitenwereld, dan is het zaak om heel goed bij jezelf ten rade te gaan of je er iets mee moet. Je kan TV en internet wel blokkeren maar dan vraagt het wel je aandacht op een andere manier. En als je bedenkt dat “dood” niet dood is maar een overgang naar een ander niveau heb je aan die keus ook niet veel. Je bent hier toch op aarde om te leren.
   Maar vergeet niet “de KEUS is altijd aan jou, Kitte.”

   Ik wil je graag een hart onder de riem steken met dit gedicht, waar ik tot ge-inspireerd werd vorig jaar oktober:

   Een Paradijs op Aarde cre-eren
   daar willen we allemaal aan meewerken toch?
   we twijfelen of het zou kunnen, want
   dit denkbeeld staat ver van ons af.
   We kijken steeds naar het verleden
   en roepen dan het oude programma weer op
   terwijl het nieuwe is al is ontworpen
   we hoeven alleen nog maar de keus te maken.

   Oude angsten geen kans meer geven.
   Omarm het kwaad en maak het klein.
   Meer licht en ruimte in jezelf, schept
   licht en ruimte in het hele Universum.
   Om zo de ontsluiering van het prachtige
   Nieuwe Bewustzijn mogelijk te maken.

   Alleen wij kunnen de ondergang van de
   Aarde en alles wat er leeft keren.
   Laat het verleden rusten en de toekomst
   komt vanzelf.

   Het Heden, het NU vraagt onze aandacht
   Liefdevolle aandacht veranderd ons paradigma
   en neemt ons mee naar een een
   andere Werkelijkheid.

   Kitte, ik wens je moed, inzicht en vooral veel plezier, hartegroet Alice

  3. @Cozmic, Juiste en mooie reactie, en wat een ontzettend leuke spreuk, liefs Alice

  4. Zalig is de onnozele hals die gewoon doet zoals het hum goed dunkt, kennis zet alles vast naar het toekomstige moment.
   Als je éénmaal weet kun je nooit meer doen alsof je het niet weet.
   Ik dacht vroeger van wel, make it or fake it, misschien werkt het wel een tijdje maar heel vermoeiend en niet bevredigend omdat je dan erg nep wordt.
   Nu ben ik een beton mixer van 2 scheppen kennis gemengd met drie kruiwagens onbenul met 5 eetlepels lijden en aandacht trekken en ook medelijden, genoeg te doen, alleen hopen dat het niet te explosief wordt die hele bende bij elkaar, instabiele elementen, zal wel alchemie zijn.

   ‘Er is geen chemie’ zeggen ze dan op kantoor, dat je dan de aandacht niet waard bent om nog langer gehoord getolereerd te worden.
   Harder schreeuwen helpt niet, rennies ook niet.
   Nou euhm kittige Kitte, wees blij dat ik niet moet gaan uitleggen hoe geweldig mooi ik jou vind, dan zijn we in nog geen driekwart jaar klaar, als je het zelf nauwelijks ziet dan moet een ander het over schoonheid gaan hebben, actie reactie…

   Asaf Avidan & the mojos – Painting on the Past
   http://www.youtube.com/watch?v=ZJYRs4TURA8

  5. Hartelijk dank voor je mooie reactie Cozmic en Alice! En het super mooie gedicht (L)
   Echt waar! Dank jullie wel! xxx

  6. Ow Hyper, dat ik jou ben vergeten te bedanken, sorry! JIj natuurlijk ook bedankt voor je mooie reactie.

   xxx Kitte

 12. Hiya, ik ben ik ben echt blij ik heb ik heb vond deze informatie info. Tegenwoordig Vandaag bloggers publiceren Alleen net over roddels en internet net web dingen en dit is echt eigenlijk vervelend irritant frustrerend. Een goede blog website website site met interessante spannende inhoud, dit is dat is dat is wat ik nodig heb. Dankzij Bedankt voor het maken van deze website site web site web-site en ik zal ik weer een bezoek aan zijn. Doe je nieuwsbrieven? I Cant Kan niet Kan niet vinden.

 13. Het schijnt dat er iets gaat komen dat Fresia heet en uit een natuurlijke bron komt van een plant die 30 jaar geleden in amerika is verboden omdat ze toen daar begonnen met het gif dat aspartaam heet ! Hoop doet leven ! Het moet al te koop zijn in Nederland maar ik weet nog niet waar, als ik het weet laat ik het wel weten. Weet ook niet waar ik het heb gelezen misschien zelfs wel op jullie site ?

  groetjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.