Advertentie

Van levensgevaarlijk WiFi naar top-LiFi..!!


harald haas lifi3

x

x

Van levensgevaarlijk WiFi naar top-LiFi..!!

2016 © WantToKnow.nl/be

x

Innovatieve doorbraak in het Li-Fi systeem, dat licht gebruikt om draadloos informatie een stuk sneller, energie-efficienter en veiliger te verzenden dan via de radiosignalen van het Wi-Fi. Op het werk, school of thuis en dat allemaal zonder straling en zonder afluistergevaar..! Kortom, je kunt spreken over een regelrechte revolutie. En toch is de basis voor deze uitvinding zo oud als.. de huidige telefoon.. Laten we eerst de geschiedenis van Li-Fi bespreken.

De Schotse Amerikaan Alexander Graham Bell werd vooral bekend als uitvinder van de telefoon, maar weinigen weten dat hij in 1880 voor het eerst ook het Visible Light Communication (VLC) systeem presenteerde.. En dus voerde hij toen, slechts 4 jaar na het uitvinden van de radiografische telefoon, feitelijk ’s werelds eerste draadloze telefoongesprek. Hij doet dit met het apparaat ‘Photophone’, dat voor transmissie licht gebruikt. Omdat Bell voor het gebruik perse daglicht nodig heeft, wordt het praktische gebruik ervan ernstig beperkt.

LiFi toepassingen
LiFi toepassingen

Het is professor Harald Haas en zijn onderzoeksteam die het concept van Li-Fi op de Universiteit van Edinburgh verder hebben uitontwikkeld. En dat, grappig genoeg, in laboratoria van het ‘Alexander Graham Bell’ gebouw. Bell werd namelijk geboren in Edinburgh en studeerde kort aan deze universiteit. Li-Fi is uit-ontwikkeld, als oplossing voor het groeiende congestieprobleem in het radiospectrum. Er kunnen dus met moeite maar radiofrequenties bij.

Professor Haas toonde deze Li-Fi technologie voor het eerst, tijdens een live gesprek in juli 2011 tijdens een TED-Global. De term ‘Li-Fi’ werd zelfs tijdens dit gesprek door hem bedacht. Het bedrijf ‘pureVLC’ wordt vervolgens in 2012 opgericht. Zal Li-Fi (light fidelity) kunnen concurreren met het Wi-Fi (wireles fidelity) radiosignaal in het snel en betrouwbaar overbrengen van informatie?

Wetenschappers weten al geruime tijd dat lichtgolven verschillende soorten data kunnen overbrengen. Harald Haas, professor aan de Universiteit van Edinburgh, is pionier in de Li-Fi-technologie wanneer hij in 2013 een succesvol prototype van een apparaat toont dat informatie met behulp van LED straling overbrengt. En hij start daarop een commercieel bedrijf dat de Li-Fi toepassingen verkoopt. De ontwikkelaars van de nieuwe lichtbundeltechnologie laten weten dat hun oplossing heel veel veiliger en ook milieuvriendelijker zijn dan de feitelijk achterhaalde Wi-Fi-techniek..

Kijk naar deze Engelse presentatie van professor Harald Haas bij de TED-talks:

Russen maken er meteen werk van..
Het Russische Li-Fi internetprogramma heeft inmiddels zelfs al buitenlandse klanten, want het Russische bedrijf Stins Coman verkoopt Li-Fi-technologie inmiddels aan de Verenigde Staten, Israël, China en andere landen. Dit betekent het gebruik van internet communicatietechnologie op basis van van zichtbaar licht en licht-verspreidende-dioden). In april 2014 kondigde het bedrijf Stins Coman aan dat het een draadloos netwerk heeft ontwikkeld met de naam BeamCaster. Deze innovatieve oplossing stuurt informatie naar andere elektronische apparaten met behulp van licht.

De kern van het netwerk is een router die een signaal kan overbrengen met behulp van een lichtbundel op een afstand van maximaal 7-8 meter. Het signaal kan naar acht apparaten tegelijk worden verzonden. De snelheid is daarbij 4x sneller dan de standaard Wi-Fi. Volgens de ontwikkelaars biedt BeamCaster voordelen: de mobiliteit en de snelheid van de configuratie bijvoorbeeld. Li-Fi is uniek in die zin dat het een digitale binaire code creëert met een lichtstraal, terwijl Wi-Fi gegevens verzendt met behulp van ‘ouderwetse’ radiogolven.

Beam Caster
Beam Caster (klik voor folder)

Lichtstraal
De BeamCaster-set bestaat uit een centraal apparaat plus acht ontvangers. De set is momenteel voor enkele duizenden dollars op de markt gebracht. Dat is een behoorlijk prijskaartje. De belangrijkste klanten zijn daarom grote bedrijven, zoals de Amerikaanse telecommunicatie vernieuwer Arris (voor video toepassingen) en Cortina, Bynet uit Israël (voor het onderhouden van een call centre) en China’s Soarsky. Volgens de ontwikkelaars zal BeamCaster spoedig de algemene markt veroveren voor een prijs van minder dan US$ 100. Zo’n lage prijs zal de ontwikkelaars helpen om nieuwe markten te betreden.

lifi technologyDe dataoverdracht van BeamCaster kan met een snelheid van 1,25 GB per seconde naar elke werkende eenheid worden verzonden. In de nabije toekomst zal de snelheid waarschijnlijk en vrij eenvoudig nog tot zo’n 5 GB per seconde oplopen – aanzienlijk sneller dan Wi-Fi.  Rit Technologie is een onderdeel van Stins Coman en Dariush Zayents is hoofd van het kantoor van RiT technologie in Rusland. Hij verklaart over LiFI:

Je hoeft alleen een model van transmissie te installeren op het plafond. Vervolgens configureer je naar de ontvangende modules op alle werkcomputers en dan heb je een werkend netwerk op kantoor, dat indien nodig, in slechts een paar uur kan worden gedemonteerd. We weten dat de maximale hoeveelheid (snelheid) van een Wi-Fi-netwerk 300 MB/seconde (standaard 802.11n) is. En dat is de snelheid op het hele kanaal, niet voor elke aangesloten gebruiker. En zoals u allemaal weet is het heel gemakkelijk een door muren gaand Wi-Fi-signaal te onderscheppen.

Hierdoor kunnen hackers vrij gemakkelijk inbreken op een bedrijfsnetwerk. Ons apparaat zorgt alleen voor gegevensoverdracht in een lichtbundel en het is onmogelijk om dat te onderscheppen of af te luisteren. Daarnaast kan een Wi-Fi signaal interfereren met andere elektronica, medische hulpmiddelen bijvoorbeeld; een onmogelijkheid bij LiFi.. En niet minder belangrijk is de inverse relatie; dat betekent dat de LiFi-lichtstraal niet door externe elektromagnetische velden kan worden beïnvloed.”

Kritische noten zijn er ook
Toch zijn sommige deskundigen ook sceptisch over de toekomst van het LiFi-project. Eén van hen is Vadim Sukhomlinov, Business Development Manager bij Intel in Rusland. Hij is echter niet helemaal negatief, zoals uit zijn commentaar blijkt:
Het apparaat heeft verschillende tekortkomingen, zoals de moeilijkheid van de positionering van de ontvangers, het ongemak van het werken met mobiele apparaten en de relatief hoge kosten. Ik beoordeel de potentiële markt voor dit apparaat op ongeveer 5% van wat Wi-Fi op dit moment inneemt. Dat echter gezegd hebbende, de techniek zelf is uiterst veelbelovend en bijzonder interessant. Het zal een fatsoenlijk alternatief zijn voor Wi-Fi voor grote bedrijven. Daarnaast is de data-overdrachtsnelheid bijzonder hoog en veel beter beschermd dan signalen die via een radio of draad gaan.”

Dus binnenkort zal Li-Fi het oude Wi-Fi gaan vervangen. En joepie, het werkt 100x sneller!
Deze nieuwe op lichtstralen gebaseerde draadloze verbinding, kan maar liefst 23 DVD’s in 1 seconde downloaden..! Ledlampen, die nóg zuiniger zijn dan de huidige spaarlampen, kunnen binnenkort voor supersnel internet gaan zorgen. Daarmee zullen je oude Wi-Fi-verbindingen tot stof vergaan, dankzij deze nieuwe technologie, via een afkoring van ‘light fidelity’, leidend tot LiFi. Draadloze dataoverdracht via zichtbaar licht. Een revolutie met bekende technieken..!

Het basisstation voor LiFI van Oledcom
Het basisstation voor LiFI van Oledcom

De technologie is pas geleden ook gedemonstreerd door een Franse start-up, het bedrijf ‘Oledcomm’ op het Mobiel Wereld Congres, dat in het teken stond van wereldwijde mobiele telefonie. Apple heeft volgens Phys.org al bijzonder veel interesse getoond. Wat Li-Fi zo spectaculair maakt is dus de snelheid, meer dan 100 keer sneller dan Wi-Fi. Om in perspectief te zien: 23 Dvd’s downloaden in één seconde! Tests in laboratoria gaven zelfs dubbele snelheden te zien (200 Gb/sec.)

Een waanzinnige oplossing voor de dichtslibbende Wi-Fi netwerken. Een oplossing voor het uitputtende stralingsprobleem van de WiFi-routers die elke thuiscomputeraar heeft aan staan en vaak 2 tot 3 straten verder nog actief zijn..! Er worden schattingen gemaakt dat er in 2020 meer dan 50 miljoen verschillende aangesloten apparaten actief zullen zijn aan het Wi-Fi..! Hoezo opwarming van de Aarde..? Li-Fi maakt ‘simpelweg’ gebruik van het duizenden keren per seconde aan- en uitflikkeren van Led-lampen. Dat flikkeren wordt daarom ook de digitale equivalent van de Morse-code genoemd.

Li-Fi heeft ook een nadeel.
Het LiFi-systeem gebruikt zichtbaar licht en daarom moet de ruimte waarin het gebruikt wordt verlicht zijn; en ja, vergeet het dus maar in het donker en ook in felle zonneschijn. Want het zonlicht interfereert met het kunstmatige licht dat de informatie overbrengt. En Li-Fi kan ook niet door muren gaan, om dezelfde reden dat het licht van een afgesloten ruimte niet eventuele omliggende kamers kan verlichten. Maar ja, een extra station erbij en je hebt het 100-voudige data-overdrachtsvermogen van WiFi. En GEEN stralingseffecten.

lifi lampEr belooft dus voor Wi-Fi genoeg gebruik over te blijven, zelfs nadat Li-Fi op grote schaal wordt toegepast. Het idee zal zijn om Wi-Fi en Li-Fi beiden te gebruiken, daarbij de voordelen van elk benuttend. Nu is Li-Fi laboratoriumtechnologie, maar het zal niet lang duren voordat de Li-Fi hotspots opduiken.

Deepak Solanki, oprichter van de Estlandse firma Velmenni die vorig jaar Li-Fi in een industriële ruimte testte, is ervan overtuigd dat Li-Fi technologie binnen twee jaar zal zijn gecommercialiseerd. Die tijdlijn kan zelfs aanzienlijk worden verkort als Apple met de iPhone 7 op de markt komt, nu gepland voor release einde 2016. En ja, daarbij is het claimen van 100-voudige data-overdracht, natuurlijk een aantrekkelijke product-plus voor elke mobiele telefoonfabrikant..!! (HIER en HIER!)

Licht werpen op Li-Fi
Het is in de wereld van nu onmogelijk om Wi-Fi te ontlopen. Wi-Fi is overal; je buren hebben het, het is gratis in restaurants, stations en andere openbare ruimtes en essentieel voor smartphones. Li-Fi gebruikt echter de lichtgolven van LED lampen – die overal vervanging zijn voor de oude gloeilampen, vanwege energiebesparing – om draadloos gegevens te verzenden. Stel je eens voor, een moderne LED gloeilamp – uitgerust met Li-Fi-technologie – in je woonkamer of kantoor of in een lamp op je bureau of naast je bed. Alle LED lampen die licht uitstralen kunnen ook communiceren via Li-Fi.

lifi appleLi-Fi kan een LED lamp dus omvormen tot een draadloos toegangspunt voor internet, te vergelijken met een Wi-Fi-router. Wi-Fi gebruikt radiofrequenties en deze zijn zoals gezegd uiterst beperkt. Al die apparaten die WiFi gebruiken, zoals computers, laptops, printers, smart TV’s, smartphones en tablets moeten inmiddels concurreren voor de bandbreedte van de radiosignalen.

De opkomst van steeds meer dingen die Wi-Fi-toelaten zoals koelkasten, horloges, en camera’s veroorzaken verzadiging op de bandbreedte en dat verslechtert de datacommunicatie. Omdat Li-Fi gebruik maakt van de frequenties van lichtgolven, waarvan er 10.000 keer meer zijn als radiofrequenties, hoeven zij niet te concurreren met Wi-Fi. Daarbij weten we, dat Wi-Fi ernstige elektromagnetische storing (EMS) veroorzaakt, die negatieve effecten hebben op het menselijk lichaam. Daarbij kan het voor gevaarlijke storingen zorgen bij vliegtuigeninstrumenten en ziekenhuisapparatuur en gevaarlijk zijn bij bijvoorbeeld kernenergie.

Daarin ligt ook het verschil in de beveiliging van data tussen Wi-Fi en Li-Fi. Een hacker kan buiten een gebouw data stelen. Met Li-Fi is alleen toegang tot gegevens waar de LED-lamp is. Wi-Fi heeft dus snelheden tot maximaal 54 Mbps – 1Gbps beschikbaar. Maar professor Haas heeft reeds een snelheid van 3Gb/ps bij één kleur te kunnen halen. Bij een enkele LED met full color (Met rood, geel en blauw licht) zijn snelheden tot 9 G bps mogelijk..!!

De superefficiente LED-lampen hebben nóg een onvermoed voordeel: ze zijn een essentiële link in de dataketen voor het/een LiFI-netwerk.
De superefficiente LED-lampen hebben nóg een onvermoed voordeel: ze zijn een essentiële link in de dataketen voor het/een LiFI-netwerk.

Hoe werkt het met die LED-lampen?
Standaard LED lampen worden gecontroleerd door een stuurprogramma dat de LED in en uitschakelt of dimt. In LED-lampen wordt dit stuurprogramma gebruikt om gecodeerde gegevens te verzenden. Een optische sensor ontvangt vervolgens deze gegevens, die dan worden gedecodeerd. Zoals gezegd is dat vergelijkbaar met Morse-signalen, maar veel en veel sneller, zelfs vele miljoenen keren per seconde, onzichtbaar voor het menselijk oog.

De ontvanger heeft optische kanalen, die snel genoeg het licht razendsnel zien dimmen en ophelderen, en slim genoeg om deze gegevens te decoderen en vervolgens af te leveren aan het aangesloten apparaat. Apparaten zijn dus zowel zender als ontvanger en hebben tweerichtings-communicatie..! Communicatie via zichtbaar wit licht is een zeer algemene term. De term suggereert elke vorm van datacommunicatie via zichtbaar, voornamelijk wit licht. Dit in tegenstelling tot infrarood (IR) licht, dat gebruikt wordt voor de meeste afstandsbedieningen, zoals voor je Tv en stereo-apparaat.

Mythes rondom Li-Fi
Is LiFi één-directioneel? Nee, Li-Fi kan werken als ontvanger én zender.

Is zichtbaar licht essentieel? Nee, Li-Fi kan dataverkeer verzorgen ook al is het Led licht zover gedimd tot geen licht menselijk zichtbaar is. Li-Fi is geschikt voor datacommunicatie door gereflecteerd licht, maar het signaal zal door direct licht sterker zijn.

Vereist Li-Fi speciale LEDs? Nee.

Nog een stapje verder..?
Tot slot een vraag? Hoe zou het zijn als we bestaande technologie zouden kunnen inzetten, om 4 miljard mensen internet aan te bieden, waar de infrastructuur volledig ontbreekt voor internet. Daarbij gebruik makend van dezelfde LED-technologie en.. zonnecellen..! Zonnecellen zodanig te voorzien van nieuwe techniek, dat dit mogelijk is.. Het is professor Harald Haas en zijn team gelukt! Ze zijn geslaagd een nieuwe technologie te ontwikkelen, waarbij data wordt verzonden en ontvangen, gebruik makend van licht. Het zonnecelpaneel is daarbij dus de ontvanger..!

Het is dus gelukt deze barrière te slechten van zonlicht verstoring van de LED-technologie, ingezet voor binaire data-transmissie. Neem een kijkje in de toekomst van het internet, hoe dit eruit zou kunnen gaan zien..!

Naschrift

LED-licht wellicht tóch niet zo gezond als gedacht..?
De Gezondheidsraad kwam recentelijk met het bericht dat LED verlichting gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Daarbij gaat het niet alleen om beeldschermen, want waarschijnlijk of zelfs júist heeft de verlichting in je huis eenzelfde LED-effect op je bioritme. Van het lichtspectrum dat via je ogen binnenkomt in je systeem, zie je maar 25%!

Volgens een bericht op Tweakers.net zorgt een ‘verblijf’ van twee uur achter een beeldscherm met een backlight, volgens wetenschappers al voor de afname van de melatonine-aanmaak in je lichaam, met 22%. Melatonine wordt het ‘slaaphormoon’ genoemd; daarom adviseren zij o.a. om tablets voor het slapen gaan zo min mogelijk te gebruiken. Wij citeren het verhaal van de Gezondheidsraad:

‘LED-licht kan gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen; consumenten dienen daarop gewezen te worden, vooral doordat we er allen steeds meer aan worden blootgesteld. LED-licht wordt niet alleen gebruikt in lampen, maar ook in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. De verlichting daarin wordt met elke generatie sterker en de apparaten waar het inzit worden steeds vaker gebruikt, zowel zakelijk als privé. Daarom is het van groot belang dat er verder onderzoek gedaan wordt naar de risico’s van LED-licht, zowel voor de biologische klok als voor de ogen. De Gezondheidsraad pleit voor de ontwikkeling van producten die ledlicht met minder blauw afgeven.’
Een woordvoerder van de Gezondheidsraad hierover:
”We weten dat het blauwe licht dat in ledlicht zit, potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is. Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen? Als het zo is dat door de blootstelling aan LED-licht de ogen beschadigd raken, hebben we potentieel met een groot probleem voor de volksgezondheid te maken. ”Heel veel mensen gebruiken dit soort schermen. Dus mogelijk lopen heel veel mensen er schade door op.”

* * *

78 gedachten over “Van levensgevaarlijk WiFi naar top-LiFi..!!

 1. Er zijn nog een aantal nadelen en vraagtekens. Namelijk:
  – wanneer het licht uitgaat is dan de draadloze verbinding ook verdwenen, want lifi gebruikt de lichtgolven van LED lampen.
  – LEDlampen werken op gelijkstroom en in Nederland werkt ons lichtnet op wisselstroom. De gelijkstroom moet ‘getransformeerd’ worden en dit gaat via een schakelende voeding. Hinderlijke velden geeft dit waar niet zeker van is wat dit doet met de mens. Net als bij spaarlampen geven LEDlampen vuile stroom.
  – wat zijn de lange-termijn effecten? Wordt het voorzorgsprincipe in werking gezet?
  -lifi vereist geen speciale LED-lampen en de LED’s produceren vrijwel allemaal gepulste velden die een lichaam in een conditie kunnen brengen waardoor het steeds gevoeliger wordt voor andere milieufactoren

  1. -reactie off topic verwijderd-
   Ga stoppen Guido vindt dit niet leuk niet serieus genoeg denk ik, groet Jenne

  2. – LiFi kan worden gedimd tot een niveau dat het lijkt te zijn uitgeschakeld maar toch gegevens overdragen
   – Door technologische ontwikkelingen geven led lampen geen vuile stroom
   – Licht is veilig te gebruiken in tegenstelling tot radiogolven zoals bij wifi
   – led lampen vereisen bij lifi een microchip, de gepulste velden zijn voor het menselijk oog niet waar te nemen

   Zie ook https://www.lifi.nl

  3. Jenne: Zodra ik weer eens een kijkje neem op WTK, is het Jenne all over the place, altijd als eerste (non)-reagerend op een nieuw artikel, op elk berichtje commentaar, waarschijnlijk omdat je je te pletter verveelt en blijkbaar niet meer de deur uit kan en dus al je tijd besteedt aan WTK. Zou je wat je over Guido schrijft niet eens op jezelf kunnen betrekken: ga minderen, mensen vinden dit niet leuk en al helemaal niet serieus!

  4. Jenne regelmatig gevraagd rustig aan te doen; is kennelijk niet aangekomen bij de 80+-er.. Enige manier is er af en toe een tussenuit te poetsen..? En nu hij aankondigt te gaan stoppen, dank ik hem daar hartelijk voor en zal zorgen dattie zich aan z’n woord houdt.. 😉

  5. Dit is een uitermate belangrijk artikel dat mogelijk de oplossing onder de aandacht brengt voor de zwaar onderschatte gezondheidsproblemen van WiFi. Ik dacht eigenlijk ook dat we nooit meer (ten minste voor vele tientallen jaren) van WiFi zouden afkomen omdat het zo ingeburgerd is in zaken waar we niet meer zonder kunnen. Het is logisch (maar daardoor niet minder schandalig!) dat overheden en aanbieders van toepassingen gebaseerd op WiFi ten stelligste beweren dat WiFi volkomen veilig is, zij hebben er miljarden inzitten en zullen die niet zomaar opgeven.

   Maar het is wel zo verstandig dat voordat we de wolf in schaapskledij met de naam WiFi naar het abattoir brengen, we zeker weten dat het nieuwe beestje met de naam LiFi niet over dezelfde nadelige karaktereigenschappen beschikt. Dat lijkt mij zo op het eerste gezicht niet, of in ieder geval lijkt het veel minder schadelijk, maar het zijn terechte vragen die Ri anna stelt waarop een duidelijk antwoord moet worden gegeven door de technici. En het zijn vragen waarvan ik zeker weet dat ook Guido ze op prijs stelt.

 2. erg oude techniek … we kennen de infrarood poort toch nog wel als eerste draadloze gegevens verbinding tussen b.v telefoon en laptop.. dit is niet meer dan dat! oude tech in een nieuw commercieel jasje.

  1. Dat roep ik ook tegen de bomen in het park, tijdens elk voorjaar: “HEB IK AL GEZIEN, DAT TRUUKJE MET DIE BLAADJES”..!

 3. “Is zichtbaar licht essentieel? Nee, Li-Fi kan dataverkeer verzorgen ook al is het Led licht zover gedimd tot geen licht menselijk zichtbaar is.”
  LED produceert geen gepulste velden. Led produceert heel smalbandig (kleurbepaald) licht. Door achterwege laten van lichtnet bij autonoom zonne stroom systeem, is er geen sprake van hoge wisselspanning en derhalve geen verlies en vervuiling aan omzetting ervan. Bij lichtnet als bron dient er getransformeerd te worden, zoals we dat al decennia doen met stereoinstallatie, televisie (tell lie vision), eigenlijk alle electronische apparatuur. Mijn visie is dan ook dat niet die apparatuur de boosdoeners zijn, maar het lichtnet. Volgens mij zou alle apparatuur moeten worden voorzien van laagspannings aansluiting(gelijkspanning zoals accu bijv. 12 V + en-),zodat ofwel het lichtnet nvt is (autonomie) danwel transformatie plaatsvindt in een afgeschermde meterkast en het net in huis dus geen inductie meer heeft. Nu is iedereen bezig om te vormen naar 230 V omdat er stekkers aan alle apparaten zitten. Dat betekent 2 keer verlies en vervuiling bij omzetting van de omzetting…
  Zonde van de energie….

 4. Goede uitvinding, tenminste komen we daarmee dichter in de buurt van het verbeteren, wellicht oplossen van de huidige abnormale wifi belasting. Ben benieuwd hoeveel het straks gaat kosten als de Angelsaksen het ´overnemen´…

 5. Inplaats zo boos te zijn op mijn menselijkheid !

  Luister op Bovendien. com ; naar een andere buiten alle limiet vallende menselijke expressie ; Ik ga weg, ga je mee !

  Door Genaddy Tkachenko !

  1. Als je betweterigheid wil omschrijven door het menselijkheid te noemen dan heb je een verkeerd zelfbeeld maar dat is dan jouw keuze.
   Vaarwel men zal je…missen.
   Bovendien zie ik hoofdzakelijk voordelen in deze techniek omdat de massieve hoeveelheid elektromagnetische belasting de bio huishouding in alle levende wezens schade toebrengt. Ik heb dit aantoonbaar gemerkt bij de bijen! Ook denk ik aan de in de toekomst wellicht aan te brengen chip die ik niet accepteer die m.b.v. GSM zenders te activeren is, vervangen zou kunnen worden door een signaal wat via het lichtnet meekomt en het lampje thuis kan laten doen wat de zenders voorheen deden. Dit kan dan heel makkelijk worden gefilterd door de netspanning te schonen aleer het de lamp bereikt.
   Ik denk dat we hiermee een voordeel hebben.

  2. rob.
   Ga je lekker om een oude man die nog bij de tijd is zo te koeieneren?
   Oke hij dwaalt wel eens af maar zijn er niet meer die hetzelfde doen door bv over trillingen en leven na de dood te schrijven terwijl het artikel daar ook niet overgaat?
   Paul en Guidoj hadden Jenne er al op aangesproken was dat niet voldoende volgens jou waardoor je nog even na moet trappen?
   En wat betreft dat betweterige Jenne heeft veel levenservaring en is van veel dingen goed op de hoogte laten we daarom ervan leren ipv elkaar aan te vallen niemand is perfect ook jij niet.

  3. Parabola.
   Valt zwaar tegen van jou omdat je eerder aan Jenne schreef dat jullie over een bepaald onderwerp hetzelfde dachten.
   Vaak genoeg heb je ook de discussie met Jenne gevoerd en nu ga je hem zo afvallen en mensen beinvloeden?
   Je mag dan spiritueel aangelegd zijn maar dat blijkt dus in jouw geval niet echt mensvriendelijk te zijn.
   Ik ben blij dat ik in ieder geval nog wel mededogen met de medemens heb.

  4. Hoi Arnold,
   een beetje ‘overspannen’ of wat?…:) hiermee kom ik juist op voor Jenne, omdat, volgens mij dan, Rob niet door had wat Jenne bedoelde. Dus rrrrustig aaan bruine 😉

  5. Parabola, sommige zullen zelfs na jaren er ’te zijn’ het gewoon nooit niet begrijpen en zich maar al te graag willen ‘verheffen’ boven anderen. gewoon ZZZielig…….. ;-)!!!

  6. Parabola.
   Misschien heb ik het verkeerd begrepen maar dat kan gebeuren als je zulke reacties geef zonder verdere uitleg.
   Jenne had namelijk deze verwijzing ook al gegeven dus wat is dan van jou de bedoeling om precies dezelfde verwijzing te geven?
   En nee ik ben niet overspannen of iets van dien aard maar ben wel voorstander van eerlijk en oprecht zijn.
   En Sun natuurlijk ruik jij hier ook je kans om iemand te koeieneren vooral omdat wij laatst een discussie hebben gehad waar je het kennelijk nog steeds moeilijk mee hebt.
   Je weet wel toen ik schreef dat ik vanaf de zijlijn had toegekeken hoe jij oa ook betrokken was bij gekissebis.
   Kennelijk beleef je daar wel plezier aan.

  7. Jenne, ik begrijp je menselijkheid absoluut!
   We leven in een gestoorde wereld, als je je er in mee laat slepen in al die gekte, alle gevaren, alle corruptie misstanden en lugubere zaken.
   Ja dat is niet mis. Je zou onderhand emotieloos moeten zijn of worden om je door niets meer te laten raken.
   Maar als je er wel geraakt door wordt, dan is het helemaal niet verwonderlijk hoe en wat voor een reacties je hier neerpent.
   Ergens denk ik wel te weten hoe het is om 40 jaar later te moeten zien dat er niets is verbeterd en mogelijk alleen nog maar verslechterd.
   Maar je weet het pas als je die leeftijd bereikt. Ik begrijp het wel, met al die waanzin.
   Met al die waanzin en dan toch nog altijd wordt er van je verwacht dat je aan die bepaalde patronen blijft voldoen, uitschieters zijn uit den boze.
   Ik geloof daar niet zo in. Je bent wie je bent en voelt wat je voelt en af en toe gooi je er wat uit, wat je niet meer binnen kunt houden.
   Voor sommige van beide kanten mogelijk een teleurstelling, uiteindelijk blijft er toch die verbondenheid met elkaar en behoren die toch tot de rijkdommen van het zijn! <3

  8. ik ben weer terug geshape shift naar meer menselijke proporties, niet als excuus maar ‘zuh’ hadden me and me myself zelf and I nogal te pakken gehad van de week, nu weer stuk beter, kan weer wat meer in normalere proporties zien en ervaren, dat krijg je als je uit elkaar gescheurd wordt door parentale onbenullen in mijn directe leef omgeving, is weer wat tot bedaren gekomen, en goed gesprek met een goud harige en vooral hartige hulpverleenster waar ik huizenhoog tegen op kijk, die simpele levensvreugde die zij met zich mee draagt, zoiets precious dat mag nooit afgebroken worden, waar bij mij het er soms wel is en soms geheel niet, schade, maar genoeg over om er met soms halve roeiriemen alsnog wat van te maken.

   Cracker – Take me down to the Infirmary
   https://www.youtube.com/watch?v=l8BBGj2iUN0

   http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/NL/Infirmary

   samen met mijn peutje vanmiddag bekeken, ik kwam er mee, zij had de apple I-pad in de aanslag en had het door mij benoemde fragment reactief binnen 5 secondjes gevonden, de nieuwe generatie hèh, ik zeg dit komt wel heel dicht bij, genieten met kromme tenen, jah jah in 2016 nog steeds mogelijk;

   Koot en Bie — Carla en Frank van Putten — Auto inparkeren
   https://www.youtube.com/watch?v=jFPhd0ljkYE

   http://www.digopaul.com/nl/english-word/parental.html

   http://www.encyclo.nl/begrip/Precious

  9. als je hier met zo’n duidelijk dialectisch material gurrrllll onderwerp als thematische leidraad een top hit grunge rock liedje kan schrijven dan kan je wat, if then else and or (computer taal met borrel muziek noten).

   Everclear – Volvo Driving Soccer Mom
   https://www.youtube.com/watch?v=xK_XWH7Ryd4

  10. @ sun
   Ik snap het helemaal, ook ik heb de neiging me terug te trekken in mijn kleine kringetje van mensen die begrijpen waarmee je bezig bent en die staan voor een positieve verandering. Dat is natuurlijk een reactie getrickert door vluchtgedrag, maar imo heel begrijpelijk . In deze tijd worden de aanvallen van hen die je willen afhouden van je principes ook steeds slinkser en sterker, een kat in het nauw….. Gelukkig schreef een lieve vriendin van me de volgende regels , en daar hou ik me dan even aan vast! “de beste leerlingen krijgen de zwaarste opdrachten”. Dat maakt het niet makkelijker maar wel meer te bevatten. Ondanks enkele aanvaringen met Jenne mis ik hem nou al, Dan daarbij bedacht, met wie ik aanvaringen heb die raken mij en dus zijn ze waardevol. Toch valt deze tijd mij zwaar, de vermoeidheid van mijzelf,en het onbegrip van de mensen om mij heen werken verlammend, dat kost wat om te weerstaan. Het is soms lastig om een positief gemoed te houden, en je niet te laten betrekken in strijd. Je zult me daarom hier wat minder tegenkomen ( vorm van zelfbescherming) Maar ik blijf op de achtergrond aanwezig.

 6. Zeer misleidend artikel. Informatie die via lichtbronnen door het oog in je hersenen komt, dat heeft wel degelijk een effect. Of het beter is dan WiFi, is dus maar de vraag. Denk maar eens aan het verschil tussen zonlicht of een stroboscoop, een kaars of een TL-lamp. Alleen het soort licht maakt al verschil voor lichaam en geest, laat staan wanneer daar allerlei onnatuurlijke informatie over verzonden wordt. Ik zie dit dan ook zeker niet als verbetering, en het zou met wat minder gejuich gepresenteerd mogen worden.

  1. Jaaaa, er heerst weer griep. Iets met immunoglobulines en bepaalde hersengebieden die tijdelijk de kluts kwijt raken.
   Lekker veel drop vreten, vanwege de zoethout, of anders thee met zoethout (sterremix) en honing. Jammie 🙂

   Misschien ook een mooie gelegenheid om af te kicken van je mini toverschermpje 😉

  2. Zie onder 7.9 . Sorry verkeerde plek voor commentaar. Zucht. 😕

  3. Koekje.
   Als dit commentaar van jou betrekking op mij heeft zou ik het op prijs stellen dat je dat in gewone normale bewoordingen duidelijk maakt bv.
   Arnold ik stel jouw reacties niet op prijs en heb liever dat je niet meer reageert of zo.
   Waarom verwarring scheppen terwijl het niet nodig is?

  4. Wat me opvalt, Arnold, is dat er ‘opeens’ heel veel irritaties de kop opsteken. Zoals ook nu, dat je mijn opmerking blijkbaar als heel persoonlijk opvat.
   Ikzelf slaap de laatste tijd heel veel en gisteren was mijn humeur ver beneden peil. Voor mij een teken dat er griep zit aan te komen. Die ik dan net niet krijg of uiteindelijk net wel.
   Het lijkt mij dat meer mensen daar last van hebben, en dat we elkaar een beetje de ruimte moeten geven.
   Griep, virussen, ontstekingen hebben ook invloed op de psyche.
   Zoethoutextract is een van de middelen die griepvirussen aanpakt.
   Vlierbes ook, maar sinds sambucol in plastic flesjes zit, heeft dat niet meer mijn voorkeur.

   Dusse Arnold, thanks voor het verzoek om toelichting, het was wellicht te beknopt. 🙂

  5. Koekje.
   Dank voor je antwoord.
   Zoals ik het bekijk hebben twee mensen Jenne aangesproken op zijn reacties (of ik het daar mee eens ben of niet maakt in dit geval ook niets uit)waar het om gaat is dat de boodschap duidelijk was.
   Ikzelf mag Jenne zeer graag en vind het een man met veel kennis over allerlei zaken zoals culturen en vele zaken meer.
   Daarom vind ik nog steeds dat de reacties van rob in 2.5 en 7.1 zeer onnodig en zelfs onbeschoft waren (vooral dat Vaarwel men zal je… missen ) gaf voor mij de doorslag en daarom heb ik in 7.2 geschreven wat ik nodig vond.
   Vervolgens in 7.3 gaf Parabola een verwijzing wat ik begreep als rob niet reageren laat maar doen (en zeg eerlijk zo kan het toch ook opgevat worden) waardoor ik daar weer op reageerde.
   En toen kwam jij ook nog eens met een reactie 8.1 met tijdelijk de kluts kwijt en misschien ook een mooie gelegenheid om af te kicken van je mini toverschermpje waaruit een verwijt en een advies spreekt omdat je kennelijk vind dat iemand de kluts kwijt is en teveel achter het scherm zit en dan zou het wel leuk zijn als je ook schrijft wie je dan bedoeld waardoor je deze shit had kunnen voorkomen.
   Ben ik de gebeten hond dan is dat maar zo maar wees duidelijk om dit soort misverstanden te voorkomen.

  6. Beste arnold,
   Persoonlijk vind ik de shit wel meevallen. Het is wel eens erger geweest hier op WTK. 🙄
   Maar misschien heb ik die impressie ook doordat ik bewust meer afstand ben gaan houden. Onaardige woorden zijn in een mum van tijd ingetyperd. Van gna, gna, ziezo die zit, stelletje +_*(&^%$#@!. Dan is de typerd weer een beetje gelukkig en de ander voelt zich (ten onrechte) klote.
   In de loop van de tijd heb ik het WTK volk ook wat beter leren kennen en is het makkelijker om mijn schouders op te halen. Mijn opmerking ging niet specifiek over jenne of over jou. Als dat zo was had ik dat echt wel gezegd.
   Iedereen is op zoek en dat gaat soms met veel frustraties gepaard.

   Arnold, voor mij ben je iemand die zo nu en dan best wel zijn nek uitsteekt: respect ❗

  7. jah Koekkie herkenbaar giga opgefokt was ik gisteren over gierend weinig en minderniks nogwat tegelijkertijd, maar ik dacht van laat ik wtk eens niet voorbarig in een reflex als pispaal van de ratten bezeiken, bijna de kop van Jenne er af geslagen gewoon puur als hobby, en toch maar niet gedaan, zou ik nu instant plots spirrie geworden zijn? blij toe, Rob was me net voor, veel voordelen, nu weer meer creatief continu aan het pdf prutsklussen, veel fijner en alweer vergeten waar de heissaah ook al weer over was, van wtk naar wtf en weer terug, ik vond de gbj hilterman Arnold Analyses behoorlijk goed de laatste tijd, soort genestelde leeskrant bijlage in een magazine. ik was toevallig net over een naampie aan het denken, stel ik flans een krantje in elkaar, hoe heettie dan; De T-Bone(r) monthly hieper X press periodiek, of de Koekkie X dagelijks Expressz, of de Arnie Magazine of of of… het bannen van klanten is een beetje als het centraal geleid uitzetten van de rockefeller chip, eergisteren vond ik Jenne een uitgesproken vervelende druiloor, zelf was ie ut daar in het geheel mee eens las ik tot mijn vreugde. vandaag dacht ik wtf waar ging het ook weer over. De T vanwege dat ik een A4tje op z’n kant verbind met een A4tje in de lengte, in pdf vorm, de merger samengaan van word woordjes en powerpoint plaatjes, presentatie en dagboek bieb in wording in 1, zoiets als wtk maar net anders over select gekozen onderwerpen die mij toevallig boeien. volgens mij word ik of net niet verkouden of net wel, op het randje onderhuids. ben een biografie over mijn geliefde linux computer aan het samenstellen, de onderdelen waar en wanneer ze gebouwd zijn, en door wie wanneer geassembleerd, nog nooit zo’n fijne betrouwbare trouwe machine gehad, heeft me al die jaren door dik en dun gesteund en wordt niet langzamer want geen windhoos register rotzooi, is wel eens anders geweest, in het verleden kapitalen weg gedragen aan rot compjes die bijna elke dag billie gatenkaas problemen hadden, de toenmalige louche dealer zei wat te vaak dat ie vooral “goed spul” verkocht, nu weet ik dat het toen voor 90% afgekeurde onderdelen waren, het was voor de money en niet voor de luv. de luv wint het uiteindelijk, die kent geen tijd en beperkingen, is inclusief en exclusief tegelijkertijd. berust niet op toeval maar valt je toe, mits open deuren, ik ram die hardhoutenrotkop deuren van Jenne zo aan splinters! van mij mag ie even op vakantie.

   gbj hilterman (meester) Avro column 1987 ; de toestand in de wereld
   https://www.youtube.com/watch?v=dUCLZA51-H0

  8. HyperAlert.
   Wat nu met Jenne gebeurd zet mij aan het denken.
   De man is al redelijk op leeftijd en goed bij de tijd.
   Werken zal hij niet meer doen wat logisch is gezien de leeftijd en wat moet je dan?
   Hij geniet van mooie dingen en is met z,n tuintje bezig en verder lijkt hij het ook wel leuk te vinden om in gesprek te blijven door te schrijven en zijn ervaringen en kennis te delen.
   Vaak gaat het bij WTK over overheersing en de meesten keuren dat af maar dan blijft bij mij toch de vraag hangen doen wij door hem van deze site te weren eigenlijk niet hetzelfde dan?
   Het klopt wel dat Jenne meermaals totaal van het onderwerp afdwaalt maar is hij de enige?
   Ikzelf (dat is mijn persoonlijke mening) vind dat Jenne heel oud mag worden maar misschien gebeurd dat niet en mogen wij hem dan afnemen wat hij graag doet of zouden we ook kunnen zeggen laat de man doen en als het niet boeit dan hoeven wij het toch niet te lezen of erop te reageren maar voor de tijd die hij nog heeft zou ik zeggen laat hem lekker doen dan heeft iedereen een vrije keuze wij hoeven het niet te lezen en dan kan hij toch doen waar hij plezier aan beleefd.
   Dit is zomaar mijn gedachtegang de keuze ligt bij anderen.

  9. Arnold, zo zie ik het ook, en ik heb Jenne ook buiten het forum om leren kennen. Het is een fijne mens, die terecht deze wereld soms bekritiseerd. Het probleem is niet Jenne, maar de mensen die dus liever andere reacties willen lezen, dan hij soms schrijft.
   Begrip is liefde, en geloof mij, dat is er steeds minder, ook helaas in de zo ´open minded´, ´spirituele´ community.
   Ik wil je wel meegeven, dat je moet opletten, dat je niet anderen door je keuze voor medemenselijkheid te kort doet…soms leidt een ´te lang erbij stil blijven staan´, naar meer commotie, dan gewoon geen of minder aandacht aan te schenken. Alles regelt zich ergens ook vanzelf…met vertrouwen op een goede afloop kan men soms echt wel iets bereiken.

  10. Parabola.
   Misschien heb je gelijk .
   Wat ik geschreven heb deed ik uit de grond van mijn hart alleen praten over liefde is niet voldoende we zullen ook zo moeten handelen als we een betere wereld willen.
   Verder zal ik proberen het er niet meer over te hebben want dan kan gebeuren wat je schrijft en dat hoeft voor mij ook niet.

  11. Ik las de reacties van jenne anders graag. Alsof iedereen hier altijd on topic en kort en bondig is… .
   Hallo, alsof je al die epistels allemaal stuk voor stuk à la minute gelijk moet uitspellen en het is een taak van een moderator dit een beetje in goede banen te leiden. Maar dan heb je ook wat moois 🙂

  12. Tis raar maar waar ergens ga jhum toch missen, van mij mag ie 110 jaar worden, met af en toe wat noodzakelijke time out updates. Boekbinders gevraagd, ik zie het wel zoh Koekkiehbeessie wijffie, complete novelles in aanbouw met wtk posting bouwblokken als hardhouten ruggengraat kapstok structuur. wij zijn never nooit hardvochtig als het even niet hoeft, met lange uithalen samen met de wolven welpjes in het bos. en wie is de moderator van de mod, wij wel denk van wel ergens zolang het werkt. maar wat kon het bij tijd en wijlen een onuitstaanbare vervelende utopia zeikert zijn, wie wil de mol zijn, wat mij vooral is bijgebleven is de opmerking van dat “ie niet van opstappers hield”, daar schrok ik echt van een tijdje terug, meneer de boot liefhebber, de wtk boot is gratis kennelijk, je rijk rekenen gaat kennelijk uiteindelijk na veel omhalen meestal 1 kant op.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Novelle_%28proza%29

   http://alyssa.knuffelt.nl/homepage/show/941592.jpg

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Mod_%28subcultuur%29

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Old_Mods_photo.jpg

  13. en wat nog veel vervelender en kwalijker; wie was ‘de Jenne’ ; z’n hele familie schreef regelmatig op dezelfde naam, met als gevolg regelmatig de meest rottige persoons verwondingen in Het Veld, dat gaat heel ver… gvd!!!!! kwaaier kan je me niet maken, je hoort te weten dat dat niet okay is, daar is ondertussen heel veel schade mee aangericht, er waren namelijk mensen waaronder iemand die ik toevallig goed ken die er vanuit gingen dat hij echt bestond, correspondentie met een ghost zonder geheugen…. autsch. mensen die hun hele hebben en houwen in Vertrouwen prijs geven aan Iets dat niet werkelijk bestaat….. en dat Iets gaat daar dan nog regelmatig ‘spelletjes’ mee spelen met ‘bekenden’ die ook niet werkelijk blijken te bestaan, in Het Veld en soms zelfs in het eggie; zum kotzen… dat is heel basaal Mega Fout gvd… zo dat moest er even uit. hufter, ander woord heb ik er niet voor voor het moment, dan maar even niet Spirrie.

   natural law Mark Passio…..

   maar goed ik zal het wel weer te extreem zien, en toch geloof ik dat dit cruciaal is aangaande The Jay Janitor…

  14. ja, en nog erger deze meneer J. meent herhaaldelijk op wtk te moeten oproepen tot ’terror’ acties waar ik in het geheel niet in geloof, doet daar nog een schepje boven op via email, tot nu toe 1 vriendin mee kwijt geraakt en de tweede meent meneer ook nog eens te moeten bewerken op deze manier, want zwakkelingen zoals ik daar kan je zo even overheen stampen.

  15. Hieperdepiep ligt binnenkort met 40 graden koorts en ontstoken rode oogjes in bed te ijlen. Griep of zoiets 😆
   En koekkiehbeessie wijffie lacht ‘m recht in z’n gezicht uit.
   Ga zelf maar chocola, dropjes, sterrenmix kopen. Met graag een emmertje onder je bed in geval van kotsen.

   “Vertrouwen prijs geven aan Iets dat niet werkelijk bestaat…”
   F*ck, het hele leven is mayonaise.
   Degene die afdoende antwoord kan geven op ‘wie ben ik’ moet ik nog tegen komen.

   Parabola (zie 8.11) bestaat uiteraard ook niet 🙄

  16. wat een drama weer hèh Koekkie, het is wat, kan er vandaag even niks anders van bakken.

  17. Als waar is wat HyperAlert in 8.15 beschrijft sta ik natuurlijk ook achter het genomen besluit en dan heb ik me ook behoorlijk in de maling laten nemen.
   Alleen vraag ik me dan af als dat bekend was waarom hij dan niet eerder verwijderd is?
   Gezien de reactie van Guidoj was Guidoj er ook niet van op de hoogte er gebeuren kennelijk vreemde dingen.

  18. Pffff, wat een drama.
   Ik vind Jenne een prima vent. Zijn vrouw schreef ook weleens wat onder zijn naam, so what? Het WTK systeem werkt op IP adres, dan kan je niet met 2 verschillende namen inloggen.
   Dat hij aangesproken werd op off-topic Praethuis reacties was terecht, dat zou hij ook veel subtieler kunnen doen, bijvoorbeeld niet onder een on-topic reactie bij een nieuw hoofdartikel. Daarna getergd wegrennen is kinderachtig als maar kan. Beetje provo laat zich niet zo snel kennen.
   Hier zou hij waarschijnlijk best wel weer blij mee zijn 😉 https://www.youtube.com/watch?v=kxv87YS8Kzs

  19. HyperAlert.
   Bij 8.16 schrijf je dat Jenne regelmatig meende te moeten oproepen tot terror .
   Mij is het ook wel opgevallen dat Jenne steeds meer aanspoorde tot actie over te gaan omdat hij ook ziet dat alles naar de knoppen gemaakt wordt terwijl de meesten gewoon blijven slapen.
   Dat lijkt mij een vrij normale reactie want schrijven de meesten hier op het forum juist niet om mensen wakker te maken in de hoop dat er dan iets tegen de terreur van de echte criminelen gaat gebeuren?
   Normaal keur ik ook geweld af maar als niets blijkt te werken wat moet je dan en eerder heb ik ook stukken gelezen waar zelfs over hooivorken gesproken werd wat toch ook op hetzelfde neerkomt lijkt mij.
   Wat betreft de mails tussen jou en hem daar kan en wil ik me niet mee bemoeien want dat is prive tussen jullie beiden.
   Wel weet ik dat beschreven staat dat WTK geen adressen deelt of door geeft wat betekend dat wat tussen jou en Jenne speelt niets met de reacties op het forum te maken heeft.

  20. Jeetje was jenne niet on-topic?? En al deze comments dan zijn die het wel? Shit de mijne nu ook al niet meer …… geef me maar gauw een ban. Ik vind dit hele gedoe van een bedenkelijk nivo, dat dan weer wel.

 7. Over dit thema heb ik al in 2011 en 2014 op mijn website geschreven.
  Nu.nl maakte melding (2011) dat ene Ton Koonen van de uni Eindhoven een europese subsidie van € 2,5 miljoen heeft gekregen om te onderzoeken hoe men internet via licht kan laten werken.
  http://www.nu.nl/internet/2657672/onderzoek-internet-via-licht.html
  Voorts is dr. Spaarmann in Duitsland ook er druk mee bezig.

  Maar ik, en met mij Andrew Goldsworthy, ben bang, dat de modulaties uit de LED lampen flikkerend op ons zenuwstelsel zullen inwerken.
  Immers, ook de LED lampen moeten gepulst zijn, en die pulsrates zetten zich voort over alle elektrische leidingen, niet alleen in jouw gebouw, maar ook bij de buren!
  En door het pulsen zullen de LED’ds gaan flikkeren. Wellicht niet merkbaar zichtbaar, maar die flikkeringen worden wel door de hersenen gezien, met alle gevolgen vandien.

  De frequenties gaan weliswaar niet door muren, maar blijven wel binnenskamers, en werken stroboscopisch.
  Er zijn ook personen die door TL lampen beroerd kunnen worden.

  1. Ik werd inderdaad hondsmoe van TL buizen. Als die krengen oud werden, was het pas echt ‘genieten’.
   Misschien ben ik een beetje paranoïde, maar het zou me niet verbazen als het verhaal van de pulsen klopt.
   En ik maar denken dat LED beter was dan spaarlampen.
   LED gloeilampen is volgens mij kul. Het is of een gloeilamp of een LED lamp.
   Gloeilampen stralen het complete spectrum licht uit dat overeenkomt met een ondergaande zon, heb ik begrepen. Dat is volgens mij wat past bij een mens. Waar die op gebouwd is. Niet stukjes wel en stukjes niet. En ook niet pulserend.
   Of gloeilampen alles kosten meegenomen zo waanzinnig milieubewuster zijn dan spaar of LED….

   Join the hyve, met de groeten van https://www.youtube.com/watch?v=G7limDYQsO0

  2. Charles, dankjewel voor je waardevolle toelichting! Een grote groep onder de EHS-ers weten inmiddels ook uit eigen ervaring dat lichtbronnen zoals bijv spaarlampen heel erg kunnen schadelijk zijn. Ik heb Lifi al vaker op diverse forums en sites voorbij zien komen, ik heb er een nooit een ‘warm’ gevoel bij gehad. Als je eenmaal de ‘bodem’ gezien hebt kom je tot het ultieme besef dat alles kunstmatig tegenovergestelde van de natuur is en de natuur is hetgeen wat ons kan helen!

  3. Maar Li-fi is wel een stap in de richting van de bereidwilligheid om mee te denken over het probleem wi-fi, of zie ik dat verkeerd?
   Je hoeft het niet aan te schaffen. Ik zelf heb gewoon een kabelaansluiting (bij appel devices bestaat deze mogelijkheid niet eens meer), en bewust geen wifi…en toch als mensen verder op in de straat wifi gebruiken, dan heb ik er toch nog mee te doen. Li-fi blijft binnen de muren van de desbetreffende gebruiker. Dat is al één groot voordeel.
   Ik had trouwens ook nog nooit spaarlampen of led verlichting in huis, ik heb gewoon gloeilampen en kaarsen. 🙂
   Maar goed dat moet iedereen zelf weten. In feite wordt het steeds moeilijker nog ergens in steden en ook dorpen, een ‘stralingsvrije zone’ te vinden.

  4. Ik zal het ‘gemopper’ van Jenne missen. Veel menselijke verhalen met mooie pareltjes ertussen.

   Enne dat ziekenhuizen iets goedkeuren wil bij lange na niet zeggen dat het ook gezond is.
   Het heten niet voor niets ZIEKENhuizen. Huizen waar ze vaak mensen nog zieker maken en ziek houden. Op de korte termijn brengt dat blijkbaar meer geld op.
   Daarmee wil ik niet beweren dat we per definitie zonder ziekenhuizen kunnen, maar een kritische opstelling zou in meerdere opzichten gezonder zijn 🙄

  5. Hi Parabola, ik ben dan geheel realistisch en niet per definitie pessimistisch omtrent dit topic.
   Ik zie het zo, het goede rondom lifi is dat men misschien heel eventjes alert is op de ‘mogelijke’ schadelijkheid van wifi. En wie weet is het misschien zelfs minder schadelijk dan wifi.
   Maar dat werpt alleen zijn vruchten af als wifi in 1x vervangen zou worden door lifi. Maar dat lijkt me niet mogelijk. Dus wat krijg je dan wifi en lifi bij elkaar opgeteld.
   Nee daar worden veel gevoeligen onder ons niet blij van. Een lijst aan nieuwe gevoeligen en/of nieuwe klachten bij de huidige gevoeligen zullen ontstaan.
   Weten we van te voren al dat openbare ruimtes en werkgelegenheden geen gebruik zullen maken van lifi? Volgens mij niet.
   Alle beetjes bij elkaar is een hele grote berg massa waar menigen immuunsystemen niet blij van worden en overuren zullen moeten draaien en mogelijk zelf eraan onderdoor gaan.
   De mens is imo zo kunstmatig doorgeschoten dat er heel veel van slag is. Dat herstel je niet zomaar meer. Het doorschieten van het immuunsysteem kan ervoor zorgen dat zelfs normale bouwstoffen en benodigheden worden gezien als ‘indringers’ die opgeruimd moeten worden.
   Er zijn zelfs mensen die niet eens het geluid van stromend water daardoor meer kunnen verdragen!

   Echter met 2000%!! wilskracht en de deskundigheid van Charles Claessens is er voor sommige dermate herstel mogelijk dat je weer kunt functioneren in de maatschappij.
   Charles heeft mij tot 2x toe weer terug aan het werk geholpen (sec wifi en later de landelijke intrede van 4G). Zonder zijn deskundigheid was me dat niet gelukt.
   Ik ben bij meerdere geweest en heb van alles geprobeerd maar daar zat heel veel weggegooid geld tussen.

  6. Hoi Sun,
   hoe met de klachten van mensen die onder de wi-fi, UMTS straling, (überhaupt stralingsgevoelige) wordt omgegaan in Nederland is schandalig. Hier een document uit België
   http://www.stopumts.nl/pdf/vlaams_parlement_apr08.pdf
   Andere landen doen er wel iets aan. Dat zal ook de reden zijn, dat er wel degelijk over oplossingen wordt nagedacht. Dus ook over de verlaging van straling in ziekenhuizen…
   Ik heb hier in de buurt al folders in brievenbussen verdeeld van ‘beperk de straling’ om aandacht te vragen en er bewust van te maken, dat vind ik zeer belangrijk.
   Je wilt niet weten hoe ver al de wifi apparatuur is geïmplementeerd in ‘ons’ leven.
   Scholen b.v. waar de kinderen hele dagen toebrengen.
   Probeer hierover iets te zeggen en je zult zien, ze zijn al zo afhankelijk van dataoverdracht via wi-fi, dat als je geen alternatief ervoor hebt, je niemand serieus neemt.
   Of li-fi het is, kan ik moeilijk beoordelen, maar het is zeker minder schadelijk dan wi-fi…ik vind het iig al een stap in de goede richting. Mijn ideaal ziet er ook anders uit… groetjes.

   PowerPoint van Dr. Stefan Spaarmann uit 2009
   https://bit.ly/2IpfF9n

  7. Hoi Parabola, goed bezig! Ik heb zelf al met meerdere directies veelvuldig contact gehad hierover maar helaas zonder vruchten. Ik waag me er niet meer aan, om te voorkomen dat het me opslokt en ik geen oog meer heb voor al het mooie om ons heen! <3 Het enige wat ik persoonlijk nu kan doen wat nut heeft en al helemaal als iedereen het zou doen; zelf geen geld in draadloos zooi stoppen, thuis geen wifi, geen mobieltjes, geen dect etc.!

 8. Ben er eerlijk aangegeven wat beducht voor, aangezien wij als licht-lichamen communiceren met de hemellichamen om ons heen via lichtfrequenties. Zou dat hierdoor niet juist verstoord kunnen raken?
  De wereld om ons heen is Elektrisch/Magnetisch wij zijn die wereld in het klein (aka minor and major arcana ) ons lichaam is een zelfladende batterij maar op spiritueel vlak via lichtfrequenties gebeurt er ook het een en ander. Maar mocht het niet die uitwerking hebben dan is het iets om toe te juichen dat zeker. 🙂

 9. inderdaad niets nieuws. We heben al Irda als intussen uit de mode geraakte techniek, ook informatie via licht. en ja, morse met je zaklantaarn over kilometers afstand. En zo zijn er nog eel meer toepassingen. De voordelen ten opzichte van Wifi worden wat oneerlijk weergegeven. Een licht ontvanger wordt gehinderd door andere lichtbronnen net als dat met radio zenders gebeurt. En een communicerende met led-verlichte en gemoduleeerde ruimte kan natuurlijk ok gewoon buiten zeker in de avond door het raam naar buiten en op een ontvanger daar ontvangen worden. Dus wel afluisterbaar. Maar een goed implementatie is leuk, dan hoef ik mijn eigen varianten niet meer te bouwen, al was dat best leuk!

 10. Ik was in eerste instantie erg blij met dit artikel. Bij nadere onderzoeken kwam ik deze twee links tegen en blijkt led toch niet zo gezond te zijn.

  Wij hebben geen Wi-Fi- in huis maar alles aan een draadje. We leven al 25 jaar in een storingsvrijhuis en ben erg huiverig met deze uitvinding.

  http://spaarlampen-info.be/artikelen-led-lampen/zijn-led-lampen-gevaarlijk/

  https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-leefomgeving/briefadvies-gezondheidsrisicos-van-leds

  1. Ik zit al een tijdje met die vraag te spelen of Lifi onmeetbare longitudinale golven uitzendt. Uit ervaring weet ik dat bepaalde geluiden met name van alle nieuwe apparaten ook behoorlijk impact kunnen hebben, maar een meetapparaat voor wifi en magnetische velden toont niets aan.
   Ik blijf tot het zotte toe altijd maar ook op mijn instinct afgaan. De meters zijn altijd handig om wifi velden te meten maar dat is geen garantie dat je geen last kunt hebben ergens van.
   Zojuist even dat artikel bekeken en ook als is deze in het Duits, ik kan hem aardig lezen. Maar toch alsnog wederom besloten om me niet verder in Lifi en de schadelijkheid daarvan te willen verdiepen.
   Wel of geen Lifi in mijn nabije omgeving, thuis sowieso niet en alles daarbuiten ligt buiten mijn macht.

 11. Ben zeker niet gelijk enthousiast, eerder huiverig. Gaan we nu altijd en overal “lichtstraten” krijgen met led-frequentie? Heb juist alle led en spaarlampen uit huis gehaald. En de privacy (gaat niet door de muren heen) lijkt mij wat te optimistisch. Alle data (via gmail, what’s app, facebook enz enz) blijft sowieso altijd en van iedereen bestaan.

  1. Deze onthulling is zo’n bombshell, dat is de reden dat ik het hier plaats.
   Anders leest niemand het.
   Frontman Eagles of Death Metal verdenkt security van medewerking met terroristen
   https://bit.ly/2KsGOL4

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.