Advertentie

De boodschap van rapper Lange Frans:


‘Er zijn veel dingen die mensen gewoon niet weten en wel moeten weten’

Rapper Lange Frans behoeft onder een groot publiek geen introductie. Behalve dat hij samen met zijn vriend Baas B. een nummer 1 hit scoorde met ‘Zinloos’ en ‘Het land van’, is hij ook bekend als presentator bij Veronica en columnist voor dagblad Metro.

Maar voor veel mensen is het een verrassing dat de rapper het bestaan van buitenaards leven niet uitsluit, denkt dat een groot deel van onze geschiedenis opzettelijk wordt achtergehouden en verborgen krachten achter het wereldtoneel daadwerkelijk de dienst uitmaken: ‘Ik probeer zoveel mogelijk mensen te bereiken.’ Een openhartig gesprek.

‘Je bent een schaap totdat je anders beweert,
maar de herder en de wolf zijn allang gefuseerd.
Iedereen loopt er rustig achteraan,
tralies zijn televisie en die vaste baan.’

Het is een wonder dat ik zo snel een afspraak met Frans Frederiks (27) kan maken. Dit najaar verschijnt zijn nieuwe album met Baas B. en ondertussen is hij ook druk met zijn bedrijf D-Men Entertainment, televisie, schrijven, optreden, een eigen reallife-soap… “Ho wacht, die soap wordt niks. Daar zijn er al zoveel van. Ik was inderdaad bezig met het opnemen van een proefaflevering, maar dat voelde niet goed. Mensen hoeven van mij niet te zien hoe ik de aardappels sta te schillen. Kijk, als ik een zalmlasagne maak dan wordt het leuk, alleen dan moeten we gewoon een kookprogramma doen.”

Maar goed: een overvolle agenda dus. Echter voor een interview over controversiële zaken maakt hij graag tijd vrij. “Er zijn heel veel dingen die mensen gewoon niet weten en wel moeten weten.”

In het couplet hierboven een klein voorproefje. Het is een fragment uit de nieuwe single Zwaard van Damocles, die hij dit voorjaar heeft uitgebracht met de Limburgse operazanger Sef Thissen. Niet zo een groot succes als bijvoorbeeld Zinloos maar dat maakt de inhoud van het nummer niet minder relevant. “Ik merk wel dat als je het over lastige materie gaat hebben, mensen het niet meer gaan snappen. We moeten het met kleine stapjes brengen, anders gaat het niet gebeuren.” 

Het bewuste boek van David Icke.
Het bewuste boek van David Icke.

Het grootste geheim.

Belangrijke eye opener voor Frans zelf was het boek The Biggest Secret van David Icke. “Ik werk veel samen met producer Geert Huinink (produceert o.a. voor DJ Tiësto – TK). Hij en zijn vrouw bestuderen heel veel over de verborgen krachten achter het wereldtoneel. Van hem heb ik veel boeken gekregen – waaronder The Biggest Secret – en films. Die man heeft een database, niet te geloven.” In een notendop vertelt hij waar dat boek van Icke over gaat: “Deze Engelsman was een journalist en televisiepresentator, maar hij heeft zich de laatste tien jaar bezig gehouden met ‘het grootste geheim’ namelijk wie (de Illuminatie) in werkelijkheid al duizenden jaren de wereld controleert.”

Dat riekt inderdaad naar complottheorie. Voor veel mensen is daarmee de kous af, maar bij Frans werd zijn nieuwsgierigheid juist geprikkeld. “Laatst ben ik bij mezelf te raden gegaan wanneer dat echt begon. Dat was in 6 vwo. Toen moest ik een werkstuk maken voor mijn favoriete vak geschiedenis. Aan de hand van een hypothese moesten we dingen gaan opzoeken. Ik zocht naar de overeenkomsten tussen de tempels van de Inca’s en de Maya’s en de piramides van de Egyptenaren. Zo had ik een boek gelezen van Robert Bauval. Ik leerde met geschiedenis dat piramiden van Gizeh graftombes waren voor Egyptische vorsten. Toch is er nooit een lichaam van een vorst gevonden. Bauval wilde in zijn boek Het geheim van de piramiden bewijzen dat er meer aan de hand is.”

Bewust informatie achterhouden
Volgens Bauval is het mysterie van de piramiden alleen te verklaren als men openstaat voor (buitenaardse?) hoge intelligente beschavingen en natuurkundige (kwantumfysica) verklaringen. Zelfs met de geavanceerde technologie van nu, is de mens nog niet in staat om de Grote Piramide met zo’n precisie te bouwen. Frans: “Na die tijd zijn er ook nog piramides gebouwd en dat zijn gewoon een hoop bakstenen op elkaar. Naderhand moest ik mijn werkstuk verdedigen en mijn leraar had echt zoiets van: ‘Dat is niet zo.’ Ik heb net een voldoende gehaald, terwijl ik vond dat ik het beste werkstuk van de eeuw had gemaakt. Als je de boeken leest en je erin verdiept, hoe kun je die oude theorieën dan nog geloven!”

Waarom zouden de geschiedenisboeken niet kloppen volgens jou? “Aan de ene kant zou het kunnen dat we eerst iets wel weten als mensheid en dan iets niet. Een voorbeeld: pas in 1987 kwam de NASA met een officiële aankondiging over het bestaan van een mogelijk tiende planeet. Terwijl de Soemerische beschaving het 5000 jaar geleden in haar kleitabletten al over een tiende planeet in ons zonnestelsel had met de naam Niburu (zie kader). Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de mensheid bewust informatie wordt onthouden, omdat machthebbers bang zijn om hun macht te verliezen. Ik denk dat het uiteindelijk heel veel zou kunnen veranderen als mensen de feiten zouden kennen. Het is dan het makkelijkst om te zeggen dat iets niet zo is.”

‘Nou dit is echt’
Er worden wereldwijd steeds meer UFO’s gezien, in ons land vooral in Groningen. Geloof jij in het bestaan van buitenaards leven? “Ik weet het niet. Er komt steeds meer beeldmateriaal, dat vind ik altijd genieten. Ik, mijn broer, Bart (Baas B. – TK) en Geert kijken dan met zijn allen. Dan is het altijd de vraag: ‘Zou het echt zijn of is het fake?’ De laatste tijd komen er steeds meer beelden waarvan ik denk: ‘Nou dit is echt’. Wat ik het meest interessant vind is wat er aan de hand is in Mexico. Ook omdat de Mexicaanse regering als één van de weinige ter wereld, redelijk open minded hier tegenover staat. Zo hebben ze – toen ze op zoek waren naar drugsvliegtuigen – een hele vloot gefilmd. Dat zijn hele bekende beelden.”

Hij vervolgt: “Ander beeld uit Mexico was een of andere minister die een lintje moest doorknippen in een winkelcentrum. Toen kwamen er wat vliegende schotels voorbij. Hij zei toen ook tegen de cameramensen en fotografen: ‘Stop hier maar mee, want we gaan nu met zijn allen daar naar kijken. Dat is een stuk belangrijker. Als iemand hier in Nederland een lintje moet doorknippen en er komt wat overvliegen, zou er gewoon overheen geluld worden.” Waarom denk je dat? “Nou ja kijk, als SBS6 de enige zender is die een heel klein beetje aandacht schenkt aan wat er nu in Groningen aan de hand is…”

‘Weten wat ik wil vertellen’
Stoort je dat als maatschappijkritische rapper? “Ik ben sowieso redelijk teleurgesteld in het niveau van de mensheid. Maar ja, wie niet! Ik bedoel het is ook zwaar onder nul allemaal. We kijken met twee miljoen mensen naar Sterren dansen op het ijs. Ik vind het ook best leuk om het een keertje te zien, maar uhhh kom op er zijn belangrijker zaken! Ik denk dat het voor veel mensen abracadabra is. Vooral voor de mensen die zich niet in de materie verdiepen, die niet een boek pakken of via internet zelf op onderzoek gaan. Je moet wel proberen het kaf van het koren te scheiden, er is namelijk zoveel over dit onderwerp te vinden.”

Jij presenteert op televisie ook veel programma’s geschoeid op vermaak (bijvoorbeeld Veronica Poker), shows (denk aan zijn optreden deze zomer voor het vechtsporttoernooi K-1 in de Amsterdam Arena) en lang niet al jouw nummers hebben een serieuze boodschap (zoals het nummer Geil). “Er moet natuurlijk ook gelachen worden,” zegt hij stellig. “Verder doe ik alleen dingen waar ik zelf naar zou willen kijken. Vaak denk ik ook: ik heb nu de kans om dingen te doen.” Het is even stil, dan zegt hij: “Ik probeer gewoon veel mensen te bereiken. In de muziek wordt vaak gezegd: je kunt er beter eerst voor zorgen dat de mensen je kennen. Vervolgens heb je het vertrouwen gekweekt bij de mensen om wat te vertellen. Daarbij moet ik er natuurlijk heel goed achter zijn WAT ik wil vertellen.”

Kamervragen

Scene uit de 'kamervragen'-clip van Lange Frans en Baas B.
Scene uit de 'kamervragen'-clip van Lange Frans en Baas B.

Dat is geen eenvoudige opgave maar Frans heeft het gevoel dat dit hem steeds duidelijker wordt. Het nummer Testament (cd Het land van) met fragmenten als: ‘Een visionair die je diepere zag’ of ‘En van het bergpad heb ik blaren aan mijn voeten’, klinkt erg vaag. “Toen ik dit schreef was ik er ook nog niet helemaal achter. Ik hoorde de bel luiden, maar waar de klepel hing: ik had geen idee. Af en toe zit er weer een nummer tussen dat ik denk: ‘Hé dit gaat weer een paar stapjes vooruit.’” Zo heeft Frans op de nieuwe cd een nummer dat heet Kamervragen. “Daarbij pakken we de corruptie in de Nederlandse politiek aan. Ik heb het heel klein gehouden en dichtbij huis, zodat het voor de mensen begrijpelijk blijft.”

Welke vragen stel je dan? “Bijvoorbeeld hoe het zit met de moord op Pim Fortuyn, de vuurwerkramp in Enschede, de bouwfraude en wat doet koningin Beatrix in de Bilderberggroep? De verantwoordelijke ministers noem ik ook bij naam en toenaam. Zo weet de oud-minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes bijvoorbeeld wel wat er aan de hand is in Groningen! Haha.” Dan weer even serieus: “Wat mij dus verbaasd: waarom wordt daar niet over geouwehoerd? Waarom wordt daar niks over gezegd? Waarom zien we daar niks van op het journaal? Hoe zit dat dan? Misschien denken mensen wel… Nou ik vraag het allemaal. Dus ik zeg niet dat ik het allemaal weet. Ik vraag gewoon dingen van: hoe zit dat? Wat zijn de antwoorden daarop. Ik houd de suggestie open.”

De Wet van Aantrekking
Ik las in een interview met jou dat het nummer Zinloos in een kwartier tijd op papier stond. Het nummer was een protest tegen zinloos geweld. Na de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004, werd het nummer aangepast in twee coupletten en stond aan het eind van dat jaar op nummer 1. Heb je dan wel eens het idee dat je wordt geïnspireerd door iets dat veel groter is dan jij? “Daar denk je wel eens over na als liedjes zich laten schrijven in zo een korte tijd. Dan ben je gewoon naar je pen aan het kijken wat het aan het doen is.”

Waar geloof jij in? “In mezelf, in de Wet van Aantrekking. De meeste dingen die ik op mijn zestiende wilde doen, heb ik gedaan. Ik wilde rapper worden, bekend, ik wilde de hits hebben, de shows en alles erop en eraan. Er staat niets meer op mijn lijstje van toen.” Hoe verklaar je dat dan? “Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik heb ervaren dat als je iets graag genoeg wilt, je het ook kunt bereiken. Ik heb er ook heel hard aan gewerkt. Dat is vaak iets wat mensen in deze rekensom vergeten. Je moet erop gefocust zijn, je moet het willen. Dat is stap 1. Maar stap 2 is dat je wel echt zal moeten buffelen.”

Nieuw programma
Heb je nog nieuwe dromen voor de toekomst? “Ik wil nog heel veel muziek maken. Verder wil ik gewoon een pand hebben met drie studio’s erin (Frans heeft nu zijn studio in de achtertuin – TK) waar we constant met zijn allen aan het werk kunnen zijn. Daarbij wil ik nog veel voor televisie blijven doen. Ik presenteer nu een ander pokerprogramma en ik ben bezig met het ontwikkelen van een nieuw, eigen televisieprogramma. Allemaal voor Veronica.” Een nieuw programma? “Daar kan ik natuurlijk nog niet zoveel over zeggen maar als dat een beetje wordt zoals we nu voor ogen hebben, dan wordt het denk ik één van de interessantste dingen waar ik me ooit mee bezig heb gehouden.”
Nu maak je me nieuwsgierig. Is het een programma dat de lezers van Frontier Magazine interessant zouden vinden? Frans begint te lachen en zegt dan: “Jazeker, het is een programma dat ze héél interessant gaan vinden.” Naar verwachting komt het in het voorjaar van 2008 op de buis. Even afwachten dus.

De liefde overwint alles
Dan tot slot. Raak jij nooit ontmoedigd door alles wat je op de televisie ziet, op internet en in boeken leest? Of ben je positief en geloof jij dat ‘de liefde alles overwint’? Er volgt een diepe zucht. Dan zegt hij: “Daar moet ik wel in geloven. Als ik daar niet meer in zou geloven dan raak ik mezelf ergens onderweg kwijt. Ik denk dat iedereen dat moet geloven. Hoe lastig dat ook is. Zo lees ik nu een boek: Genetic Armagedeon van Stephen Quayle. Nou daar word je niet vrolijk van. Er staan heel wat aanwijzingen in van wat er allemaal aan de hand is. Bijvoorbeeld dat de Amerikaanse overheid bezig is met het creëren van een soort supersoldaat. Daar schrik je van.

Het is belangrijk dat mensen wakker worden en weten wat er speelt. Ik geloof er in dat één iemand echt een verschil kan maken. Als iedereen dat denkt dan kunnen we hele grote verschillen maken. Ik denk niet dat de mens in basis heel erg slecht is. Ik heb al veel van de wereld gezien. Wat ik weet van overal waar ik kom, is dat mensen allemaal hetzelfde willen. Mensen willen gewoon hun leven kunnen leiden. Dus hun kinderen groot zien worden, geld verdienen en af en toe een feestje vieren.”

Dit artikel is gepubliceerd in Frontier Magazine, november/december 2007.

1 gedachte over “De boodschap van rapper Lange Frans:

 1. Gelukkig iemand uit de amusementwereld, (lange Frans) die verder kijkt dan zijn neus lang is.

  Er is zoveel tussen hemel en aarde,waar het gros van de mensheid geen idee van heeft.en waar ik supergelukkig van word. Veel van die kennis komt uit de boeken “Maitreya’s Missie (deel 1, 2 en 3) Uitgegeven door Share in Amsterdam. ( http://www.sharenl.org)
  De schrijver is de Engelse kunstschilder Benjamin Creme, die zijn kennis telepatisch doorgegeven krijgt van Maitreya.
  Wetenschap op een begrijpelijke manier verteld en zo interessant, dat je ze achter elkaar wilt uitlezen. Ik zeg:
  DOEN!! Er is binnenkort op 22 september een lezing in A’dam
  (In de Meervaart) Entree 10 euri. Ik ga er zeker heen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.