Advertentie

Meestromen met de veranderingen..!?


Petra Maartense is een geboren verhalenverteller want ze kon nauwelijks lopen of popelde al om te schrijven. Als kind schreef ze vooral graag kerstverhalen, waarin het sprookjesachtige haar aan trok: de hoop in donkere dagen, van drama naar verlossing. Zo staat Petra ook in het leven: ervan overtuigd dat er een weg is, die leidt naar vrijheid, geluk, overvloed en Liefde.

De wens om schrijver te worden bracht haar eerst naar de school voor journalistiek. Ze koos voor de specialisatie ’televisie’. Na zo’n 20 jaar ‘echte’ journalistiek en tv-programma’s maken, koos ze ervoor om het schrijven weer helemaal op te pakken; ze had ook genoeg ellende in de wereld gezien. Tijd voor haar eigen verhalen, ‘wegwijzers’ naar ‘licht in de duisternis’. En Petra filmt ook nog steeds, ook voor tv, maar andere onderwerpen dan vroeger.

In 2011 verscheen ‘De Magische Gouden Ring’, een vertelling met de boodschap: ‘Wat je met Liefde doet, gaat altijd goed.’ Het boek, waarvan je hiernaast de cover ziet, gaat over de kracht van de intentie, scheppingskracht en wat een ring dan allemaal niet teweeg kan brengen…
Onlangs verscheen Petra’s nieuwe boek ‘In de Stilte hoor je alles’, dat in samenwerking met Piek Stor tot stand kwam. Het is samengesteld op basis van de vele gesprekken die Piek Stor voerde met vrije dieren, huisdieren en dierentuindieren. Het is een boek vol humor en wijsheid. Het schrijven gaat bij Petra eigenlijk ‘vanzelf’, de verhalen dienen zich aan en willen eigenlijk geschreven worden.

Zo ging het ook met het artikel dat je hieronder kunt lezen: ‘Meestromen’. Het diende zich recent aan als antwoord op deze tijd van ‘crisis’ en verandering. Het schrijven ‘in verbinding’ lijkt op de communicatie met dieren, er komen verrassende antwoorden tevoorschijn op vragen die ‘bewust’ worden gesteld. Petra noemt het een vorm van samenwerking met ‘het hogere’, hoewel dat ‘hogere’ dichtbij is, om ons heen, in onszelf. Meer van haar hand vind je op deze blog.

* * *

Meestromen met de veranderingen

januari 2012 © Petra Maartense

x
Er zijn grote veranderingen gaande op de wereld. Gaan die veranderingen vanzelf of kunnen we daaraan bijdragen en hoe? Ja. Er zijn grote veranderingen gaande. Natuurlijk kun je daaraan bijdragen, je draagt er al aan bij. Op welke manier dan ook. Zelfs al ben je het je niet bewust, je bijdrage is er altijd. Maar het gaat ook vanzelf. Of je ‘meewerkt’ of niet, de veranderingen komen er toch wel, zijn er al. Misschien nog niet zichtbaar en voelbaar voor iedereen, maar ze zijn er. Allang. Langzaam ingezet en steeds sterker aanwezig.

Petra Maartense

Je kunt het zien als een stroom. Een stroming, die rustig is begonnen en steeds sterker wordt. Je kunt kiezen: met de stroom mee of ertegenin, je verzetten. Er zullen er zijn die zich krampachtig blijven verzetten en angstvallig vast blijven houden, het kan, het mag, het is een keuze. Niks is goed of slecht, je kunt alleen wel keuzes maken. En je keuzes zullen veel uitmaken in hoe je je voelt, hoe je het ervaart en hoe makkelijk of moeilijk de dingen voor jou gaan. Je zult vanzelf merken dat je je niet meer lekker voelt bij bepaalde zaken, handelingen, houdingen, gewoontes, je kunt zelfs tegen muren oplopen, het gevoel hebben dat alles fout gaat, mislukt, moeilijk is. Als je dat zat bent, ga je vanzelf onderzoeken.

En zodra je begint te onderzoeken, zet je de volgende stap. Je ontdekt vanzelf wat er ook anders kan en hoe het anders kan en hoe eenvoudig het eigenlijk is je leven en dat van anderen te veraangenamen en soepeler te laten stromen. Met de stroom mee. Overgave aan de stroom. Een visje kan zich in een stromende rivier misschien ergens een beetje schuil houden in de luwte, maar het kan zich niet vastklampen aan een steen en hij kan al helemaal niet verhinderen dat de stroom doorgaat en zich niet laat weerhouden door zijn bezwaren.

Mensen kunnen zich wel vastklampen aan een steen, met al hun krachtinspanningen kunnen zij het dan natuurlijk nog best een tijdje volhouden. Bang als ze zijn om mee te stromen… Het kost alleen veel energie en je raakt uitgeput, jammer. Het meestromen is moeiteloos en levert je meer plezier en energie op. Vroeg of laat stroom je natuurlijk toch wel mee en misschien heb je dan wel spijt dat je je zolang verzet heb. Toch zal je er dan niet minder van genieten. Het is nooit te laat. Het advies is alleen: Maak het jezelf makkelijker en stel je open voor de stroming, er is geen ontkomen aan en er is ook niets om bang voor te zijn. Dus wat let je? Geniet ervan. Misschien is het nieuw en ken je het niet. Is dat dan iets om bang voor te zijn? Ik verzeker je: Er is niets om bang voor te zijn. De steen is de angst, die je los kan laten.

Hoe kunnen we er in de praktijk aan bijdragen?
Innerlijke rust en kalmte bewaren of zien te vinden temidden van de wereld die zo onstuimig lijkt. Dat is belangrijk. Luisteren naar je diepste innerlijke stem, dat is iets anders dan het gekwek in je hoofd, dat je steeds opnieuw afleidt van de essentie. Probeer elke dag de vrede en de rust in jezelf op te zoeken. Op een manier die je zelf het prettigst vindt. De vrede en de rust in jezelf zal je vertellen wat het beste is om te doen in welke situatie dan ook. Je innerlijke stem zal je leiden. Het zal je beste maatje worden. Maar hij kan het ‘gekwek’ niet overstemmen, dus je zal de rust en de stilte nodig hebben om ‘m te horen. Je kunt voelen wat je innerlijke stem is. Hij komt niet uit je hoofd, hij komt uit de diepte, geeft je inzicht en geeft je vertrouwen.

Je innerlijke stem is altijd helder en spreekt zichzelf nooit tegen, zoals gedachten (de verschillende stemmetjes in je hoofd) dat wel doen. Je innerlijke stem kan wel invloed uitoefenen op je gedachten, je kunt ervoor kiezen je innerlijke stem de leiding te geven en je gedachten er ondergeschikt aan te maken. Op die manier kun je jezelf eigenlijk gaan besturen. Je gedachten dienstbaar maken aan jezelf, niet met jou op de loop laten gaan. Gedachten reageren vaak uit angst – als ze ongecontroleerd zijn, je innerlijke stem is vertrouwen. Zoek je vertrouwen in elke situatie. Blijf kalm. Maak er een gewoonte van om terug te keren naar rust en kalmte, elke dag. Van daaruit kun je bijdragen. In elke situatie heb je een keuze hoe je reageert.

The power of Love: the Heart of Oneness: 'Reageer vanuit je rust en kalmte. Probeer vanuit je hart aanwezig te zijn.'

Reageer vanuit je rust en kalmte. Probeer vanuit je hart aanwezig te zijn. Kijk naar jezelf en zie hoe je bijdraagt. Je kunt jouw energie overbrengen op anderen, je doet het, ook al weet je dat niet altijd. Je brengt meer rust en vertrouwen als je je innerlijke rust en kalmte bewaart, als je vriendelijk bent en blijft. Het is een open houding, die het leven een stuk prettiger maakt en allerlei dingen om je heen kan verzachten.

Gooi je eigen ‘rommel’ niet om je heen, dat wil zeggen je eigen boosheid, woede en verdriet uiten door tekeer te gaan en je naar buiten, tegen anderen te richten. Alles is energie. En als je een mooiere wereld wilt (waar ben je anders boos over?) dan bereik je ‘m niet op die manier. Het komt bij jou terug en je hebt er zelf het meeste last van als je jouw onvrede afreageert op de buitenwereld. Vanuit het zoeken naar en vinden van je eigen innerlijke rust, kun je anders naar de dingen gaan kijken, je kunt milder worden en dat is voor jezelf veel prettiger.
Je zult zien dat er ook op jou dan mild wordt gereageerd door anderen, je nodigt het uit.

Je kunt het allemaal misschien (nog) niet zien, maar je hebt een energieveld om je heen en dat communiceert met de wereld, met de mensen om je heen, met alles. Onbewust reageren mensen op elkaars energieveld, onbewust kun je ook ‘rommel’ opnemen in je energieveld. Of gooi je ‘rommel’ in het energieveld van anderen. Daarom is het goed je ervan bewust te zijn dat het zo werkt. Maak in gedachten of met oefeningen (yoga, meditatie of ander energiewerk) regelmatig je energieveld weer schoon. Zelfs op afstand werkt het zo.

Hoe gevoeliger je wordt of bent, hoe meer je zal merken dat je bijvoorbeeld kunt voelen als iemand boos op je is. Ongemerkt ‘dumpen’ we zo heel wat ‘rommel’ bij elkaar en in de wereld als geheel. Je hebt er zelf het meest last van overigens, dus wees je ervan bewust wat je jezelf aandoet als je het doet. Je trekt eigenlijk weer meer ellende aan. Het gaat niet over schuld, jezelf of een ander de schuld geven, dit gaat over weten en je ervan bewust worden. Zo kun je je bijdrage leveren aan het geheel, je zult jezelf er lekkerder bijvoelen als je steeds ‘de boel opruimt’.

Want we kunnen ook licht en liefde, vrolijkheid en vrede in de wereld brengen. Op dezelfde manier. En het mooie is: Dat is sterker. Dat heeft meer kracht. Dus laat je vooral niet ontmoedigen, kies die weg eens en zie wat er gebeurt. Probeer het eens uit als iemand boos is: Stuur licht en liefde. Stel je voor dat je vanuit je hart een zonnestraaltje op deze persoon laat neerdalen of een roze douche van zachte energie over iemand heen laat stromen, zoiets. Stel het je voor en laat het weer los.

Dat kun je natuurlijk ook bij jezelf doen, maak het jezelf maar makkelijk. Hul je in een roze of een gouden ei en kijk eens hoe dat voelt. Het is een waardevolle methode om toe te passen, net zoals elk vriendelijk woord, elke glimlach waardevolle energie met zich meebrengt. Laat je niet van de wijs brengen, oefen het eens en voel hoeveel kracht het heeft. Je kunt het in elke situatie toepassen. Vanuit je binnenwereld ontstaat er vrede om je heen.

Het is goed en waardevol om je bijdrage te leveren aan een mooiere en schonere, eerlijker wereld. De aarde, de natuur, de dierenwereld, de manier waarop we met elkaar omgaan, waarop we met de wereld omgaan. Mensen zijn verantwoordelijk voor de situatie zoals ie nu is, maar ook mensen kunnen de wereld veranderen. Planten en dieren kunnen dan niet. Hoewel… bomen, planten en dieren ook zeker meedoen. Je moest eens weten hoeveel zij transformeren. De wereld heeft respect nodig, zoals jij zelf ook respect nodig hebt. Respect, aandacht, waardering. Voor alles wat leeft, voor elkaar, voor jezelf.

Je kunt het gevoel hebben dat de wereld van nu om actie vraagt. Ja en nee.
Er valt op vele fronten zeker nog een heleboel te doen, het is waardevol als je dat doet. Bouw mee aan een betere wereld, geef het voorbeeld, wees de verandering die je graag zou willen zien. Zet je in met hart en ziel, elke bijdrage is waardevol. Je zult er mens en natuur mee dienen en blij mee maken. Maar… er is een maar: Doe het vanuit je hart. Bouw aan het alternatief. Maar doe het zonder strijd. Laat zien dat het kan, besteedt je energie aan dat wat de moeite waard is. Verspil je energie niet aan van alles waarvan jij vindt dat het niet deugt, in de zin van ‘ertegen vechten’, bouw rustig aan het alternatief.
En werk samen. Ook met de bestaande organisaties, als dat zo uitkomt. Wijs elkaar niet af, stimuleer elkaar liever. Je zult altijd medemensen vinden die met je meedoen, laat zien hoe het anders kan, wees creatief, laat het beste in jezelf boven komen en breng je enthousiasme over op anderen. Je voelt vanzelf waar je in gesteund wordt en wat jou blij maakt. Laat je leiden door dat innerlijke gevoel.

Strijd is niet nodig. Het is energieverspilling. Het vertelt je misschien wel op welk terrein jij je bijdrage zou willen leveren. Dat is goed. Besteedt je energie aan zaken, die jouw aandacht verdienen, door er een positieve bijdrage aan te leveren. Waarom woede, angst en wanhoop zaaien als het ook anders kan? Je kunt boos zijn op bankdirecteuren en op boeren, op machthebbers en op wie dan ook, maar je kunt je ook bedenken dat er misschien wel boeren en directeuren zijn die wanhopig zoeken naar een andere weg.
Steun elkaar, doe het samen. Met mildheid bereik je elkaar. Zoek de dialoog, het kan alleen maar samen. Met een dialoog kun je mensen bereiken, met actie voeren lok je een tegenreactie uit en blijven partijen tegenover elkaar staan. Je houdt de dualiteit in stand.

Het is allemaal niet zo zwart-wit.
De verandering is overal gaande, het zal voor niemand mogelijk zijn de oude structuren (van macht bijvoorbeeld) te handhaven. Ook boeren, ook banken en ook grote multinationals beginnen hun aandacht te verleggen, steun ze daarin. Al is het alleen maar in gedachten. Steun degenen die hun best doen, zelfs al is de eerste stap nog geen overtuigende stap. Ook zij zullen voelen waarin zij gesteund worden en wat de nieuwe weg is en wat niet meer werkt. Overal, ook in die bedrijven, zijn mensen die het beter willen, anders willen, begrijpen dat het anders kan, hun best doen.

Maar ook de mensen, die daar nog geen boodschap aan hebben, kunnen uiteindelijk niet anders dan mee met de stroom en zullen vroeg of laat wel moeten. Laat het zichzelf oplossen. Als je vecht, wakker je de tegenstellingen aan. Zonder dat je het wil, hou je juist dat in stand, waar je tegen vecht. Laat het los. Laat het zichzelf oplossen.
Er gebeurt op vele fronten al van alles, steun het, stimuleer het, doe mee, juich deze ontwikkelingen toe. Help elkaar. Vraag je af: Wat draag ik bij door niets te doen, door iets te doen, door mijn reacties, door mijn gedachten, mijn aandacht ergens aan te geven? Volg je hart. En niet je ergernis…

Met de manier waarop je je aandacht richt en de manier waarop je je energie verspreidt, doe je heel veel. Zie het beste, stimuleer het beste. In de ander, in jezelf, in elke situatie. Dat zal zeker een grote bijdrage zijn. Je lost situaties alleen maar op door er op deze ‘andere manier’ mee om te gaan. Meestal zijn ze ontstaan vanuit onwetendheid en onbewustheid. Natuurlijk, vanuit eigenbelangen en kortzichtigheid. Kortzichtigheid is het niet bewust zijn van de eenheid, niet bewust van het geheel.
Eigen belang is kortzichtig, korte termijn, als je niet kijkt naar de gevolgen voor het algemeen belang, waar je zelf ook toe behoort en er is onwetendheid in de zin van de energieuitwisseling in het geheel. Schade aanrichten heeft ook gevolgen voor jezelf, wat je uitzendt krijg je terug. Maar het eeuwige patroon van strijd is te doorbreken door mildheid.

Yin & Yang, schijnbare dualiteit in één veld van Zijn.

Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: dualisme of nondualisme.
Afgescheidenheid of eenheid. De eenheid kun je leren zien en gaan ervaren. Het is het verschil tussen hoofd en hart. Het verschil tussen strijd en vrede. Het is niet zo dat vrede en strijd tegenover elkaar staan. Vrede is een ander niveau. Vrede is ontsnappen aan het dualisme. Vrede creëert nog meer vrede.

Een voorbeeld. Goed. Er is iets ergs gebeurd, iets vreselijks, iets waar iedereen boos over is. Alom wordt met de vinger gewezen naar de slechterik(ken), het kwaad. Je doet mee met de strijd. Je houdt het in stand. Je gaat ertegenover staan en je denkt dat jij aan de ‘goeie’ kant staat met je protest ertegen. Je voelt je slachtoffer of oordeelt in termen als slachtoffers en daders. Kijk eens naar je eigen woede, wat ben je aan het doen? Tegenstellingen in stand aan het houden.
Zo zwart-wit is het nooit. Want er is iets gebeurd, wat je niet los kan zien van ander factoren, van de maatschappij, van de verantwoordelijkheid die iedereen heeft, individueel en gezamenlijk. Het heeft kunnen gebeuren. Er is iemand of er zijn er meer die ‘het’ gedaan hebben, uitgevoerd hebben, maar kennelijk was er een voedingsbodem, een klimaat en een zo groot onbewustzijn aanwezig.

Vanuit de eenheid bezien staat niets op zichzelf.
Dualisme wordt steeds opnieuw weer gecreëerd als we gaan denken in termen van goed en fout, als we anderen afwijzen, veroordelen, de schuld in de schoenen schuiven. Je denken is vijandig. Natuurlijk mag iedereen boos zijn, verdrietig zijn, kan iedereen het gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid over zich krijgen. Dat is zo, dat mag er ook zijn, laat het er zijn, verwerk het. Erken het. Maar zie ook in hoe je door je verharding de strijd handhaaft en het dualisme in stand houdt.

Niemand kan je dwingen om het zo te gaan bekijken, maar het zal voor jezelf een verademing zijn als je dat zou kunnen gaan zien. Vaak stuit dat op verzet, het is natuurlijk ook een hele kunst om te accepteren wat er allemaal aan pijn gezaaid wordt in de wereld. De ene pijn veroorzaakt weer de volgende pijn, het zet zich voortdurend voort als dat niet doorbroken wordt. Dat is het punt. Je doorbreekt het niet als je mee doet, welke kant je ook staat, je bent deel van de strijd. Zelfs met al je nobele bedoelingen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het is de bedoeling dat dat juist doorbroken wordt. Kies voor de vrede. Dat is de enige basis, waarop je duurzaam kunt bouwen. Niet vanuit angst of woede, maar vanuit vertrouwen.

Jouw vrede, jouw vertrouwen, jouw geluk zit van binnen. Hoe harder je je opstelt, hoe meer je je afsluit voor deze ware aard in jezelf. Dat is niet nodig. Je maakt het leven onnoemlijk veel zwaarder dan nodig is. Het is nooit zwart-wit, maar wat voor jou telt, is dat je in jezelf gaat kijken. Wat teistert jou, wat zit er nog voor een oud zeer in jou? Wil je dat gaan verspreiden? Of wil je liever een vriendelijke wereld? Dan kun je ervoor kiezen een vriendelijk mens te zijn. Goed voor jezelf te zorgen. Door ook grenzen te stellen in wat jij wel en niet wilt laten binnenkomen aan ‘rommel’ van anderen. Of ‘rommel’ die de ether ingeslingerd wordt door derden.

Jij bepaalt wat jij toelaat in jouw leven. En jij bepaalt wat je ermee doet. In die zin ben je helemaal niet onmachtig, je kunt bijdragen aan de vrede, aan een mooiere wereld. Nu, op elk moment. In alles wat je doet of zegt, denkt of uit. Kies voor vrede, zoek de vrede in jezelf. Maak een keuze in hoe je je wereld eruit wilt laten zien. Door je aandacht daarop te richten. Kijk de andere kant op, daar is het licht. Vanuit het licht kunnen we alles scheppen wat werkelijke waarde heeft, vanuit het licht kun je de wereld lichter maken.

Investeer in het mooie, het goede, het plezierige.
Mijn advies is: Investeer in het mooie, het goede, het plezierige. Als jij vrolijk bent, straal je dat uit en maak je de wereld vrolijker. Als jij vriendelijk bent, maak je de wereld vriendelijker. Maak de stap van je hoofd naar je hart. Stap uit al je oordelen, kijk gewoon en kijk met je hart. Ook naar jezelf. En streef ernaar je vrede niet te laten verstoren, door niets of niemand. Ook niet door je eigen gedachten.

Laten we even uit het dualisme stappen. Ik begrijp dat het antwoorden zijn, die mensen nodig kunnen hebben in de situatie waarin ze verkeren, maar wat zij in wezen zoeken is vrede. Ze vragen: hoe moet ik reageren of komen met voorbeelden aanzetten van ‘ja, maar dat is toch erg, daar moeten we toch wat aan doen? Schandalig, enz…’ Je hoeft zeker niet alles maar te laten gebeuren, maar probeer te handelen vanuit vertrouwen, vanuit je eigen rust en vrede. Dan zullen de antwoorden te vinden zijn, dan zullen de oplossingen dichterbij zijn. Ga eerst terug naar jezelf als je merkt dat je geneigd bent tot oordelen en strijd. Zoek de rust. Zoek de vrede in jezelf. Je handelen zal meer kracht hebben. Jij zal meer kracht hebben. Zachte kracht welteverstaan. Hervindt je kracht, je ware kracht. Dan zal alles makkelijker en soepeler gaan. Je kunt kiezen: Blijf je strijden, verzetten, vasthouden aan die steen? Of laat je los en laat je je meestromen?

Je mag dan het idee wel hebben dat je nog een heleboel te strijden hebt of een heleboel te verwerken, zeggen en denken dat er nog zoveel pijn is op de wereld en dat je nog tegen van alles moet protesteren, het is maar een idee. Laat al die gedachten maar even voor wat ze zijn. Ga eens de andere kant opkijken. Ga jezelf eens de andere kant opsturen. Ga eens doen wat je leuk vindt, prettig vindt. Richt je aandacht op het licht.

Kom maar binnen door de poort naar het licht.
Laat alles maar achter je. Voel eens wat een vrijheid hier is. Hoeveel lichtheid hier is. Zie eens hoe mooi het hier is. Hier is het altijd vrede. Onwennig? Neem de tijd. Neem even de tijd om hier stille getuige van te zijn en voel hoe lekker het is om hier te vertoeven. Er wordt van jou gehouden, je mag rusten, je mag hier komen zo vaak als je wilt. We zullen je voeden met onze energie, we zullen je laten ervaren hoe heerlijk het is om vrij te zijn, om vertrouwen te hebben.

Blijf maar rustig hier zolang je wilt en geniet ervan en neem het met je mee. Laat het licht binnenstromen in elke cel van je lichaam en voel hoe de vrede ruimte maakt voor jou om te zijn wie je werkelijk bent: Een liefdevol wezen. Blijf gerust even lekker zitten en laat de energie door je heen stromen… zolang je wilt. Wat je nodig hebt, kun je hier vinden. In de Stilte. De vrede in jezelf….

Petra Maartense

Op 25 januari (19.00 uur) is er een bijeenkomst bij de Angelshop in Utrecht, waar Petra Maartense en Piek Stor het publiek deelgenoot zullen maken van wat de dieren te vertellen hebben. (zie www.happyview.info)

19 gedachten over “Meestromen met de veranderingen..!?

  1. Tja je kunt niet alles nemen met een korreltje zout, Selene
   zelf ben ik geheel zoutloos kwa voeding betreft dus je hebt
   het weer goed en bij het rechte eind.

  2. Paul & Co, ben je vrijwillig zouteloos? 🙂 of is dat voor je gezondheid. En dan zal het zoutarm zijn vermoed ik. Helemaal zonder zout lijkt me niet goed voor de vochthuishouding.

  3. Klopt Selene, me hele vocht huishouding zit in het bindweefsel van mijn benen, volgende week weer aan het infuus voor vochtafdrijving, daarom geen natrium, keukenzout of E621 – E637 of wat er op lijkt, wel alle mineraaltjes die verder ontbreken. Tis niet vrijwillig want in al het eten zit al te veel aan zouten en andere rommel aan toegevoegd en als je dan ook zout proeft is het alles behalve lekker te noemen. Het is eerder nierinsufficientie als gevolg door slechtwerkende darmen (ziekte van Crone).

 1. Prachtig artikel, alleen, wie zijn ‘we’ ‘We zullen je voeden met onze energie, we zullen je laten ervaren hoe heerlijk het is om vrij te zijn, om vertrouwen te hebben’.

  Ik hoop dat ze met ‘we’ alles in de kosmos bedoelt en niet alleen een ‘selectief groepje’. Weet je, het is zo mooi, laat ik eens uit het positieve denken, waarschijnlijk dat ze de eerste bedoelt.

  Artikel op maat weer Guido. Ik viel alleen over deze zin omdat het vaak net op het eind niet duidelijk begrepen wordt. Wij zijn de kosmos en geen groepje lichtwerkers of zo. Non dualisme is kosmos = één. Kosmos is alles. Wat het bij elkaar houdt, de orde uit chaos wordt hierboven beschreven. Het onbeschrijfelijke is te ervaren.

  1. Schoot me net iets leuks in mijn hoofd. Jezus gooide de farizeeërs en schrift geleerden de tempel uit… Als ons lichaam onze tempel is, dan is dit best een interessante boodschap. De heilige geest zal pas verschijnen in de tempel als we dit gedaan hebben. Schoonmaken die tempel, maak het heilig, zoals de bedoeling is.

   Ach, misschien ben ik wel gek of bijziend maar dit soort dingen kunnen me werkelijk heel diep raken.

  2. Je hebt gelijk, met ‘we’ wordt bedoeld iets wat moeilijk te omschrijven is… geen mensen (in de vorm zoals wij ze kennen dan) in elk geval, maar voor mijn gevoel ‘wie je maar wil’ aan kosmos, engelen, Goddelijkheid, ‘het hogere’ – maar… ons eigen hogere zelf is daar dus ook. In dat bewustzijn stappen dus. Kortom: Het woordje ‘we’ is makkelijker 😉

  3. Wel grappig. Sommigen raken hier verstrikt en menen dat het van buiten komt al zijn we zelf vertegenwoordigd in dit alles omvattende bewustzijn. We zijn al een stukje van de kosmos. Elk deeltje in de kosmos heeft de hele kosmos in zich.

   Goed en kwaad bestaan alleen vanuit de waarnemer. De waarnemer komt alleen ook in ONS op. Over wij en ons gesproken. Wie is wij en ons? DAT WAT IS!, haha.

 2. Leuk artikel. En heel mooi uitgelegd. Volgens mij krijgt niemand de kriebels van dit verhaal. Ook niet degenen die dit soort onderwerpen wantrouwen. Klinkt allemaal logisch volgens mij.

 3. @Petra,

  Mooi artikel, heel goed uitgelegd, over synchroniciteit gesproken. Als we reïncarnatie er ook bij halen is het cirkeltje rond. Dan begrijpen we dat de ultieme angst, namelijk ons sterfelijkheid ook slechts betekent meedrijven op de stroom.

  Veel van mijn voorgaande levens waren gebaseerd op strijden voor de goede zaak. Even dreigde dat weer die kant op te gaan, maar inzicht biedt uitkomst.

  Ik kan een ieder aanraden die op zoek is naar de rust en vrede in zichzelf zich eens te verdiepen in het fenomeen chi neng. Onvoorstelbaar wat dat met mij heeft gedaan de afgelopen maanden. Je transformeert werkelijk je domein van veiligheid naar het koninkrijk van vrijheid…Het tentje in het midden staat steeds steviger.

  Dankjewel!

 4. In de handel kwam ik weer eens een opmerkelijk doch klein boekje tegen. Van een oude bekende Lao Tse. Alleen dit boek werd 800 jaar geleden verboden en verbrand daar de toenmalige keizer meer zag in het Boeddhisme dan in het Taoïsme.

  Het heet Hua hu Ching. Hier nummer 45:

  Als u uw geest zuivert zal alles in uw leven op zijn plaats vallen. Dit komt omdat de geest de motor achter het menselijk bestaan is. Als het rivierwater schoon is en door de juiste bedding stroomt, heerst er overal langs de oevers vrede en harmonie.
  De Allesomvattende Weg is er een van minder worden i.p.v. meer:
  om uw geest te zuiveren is niet-doen genoeg.
  Maak een einde aan uw gepieker en verslaving aan problemen; neem afstand; sta niet toe dat uw geest verbrokkeld raakt. Zuiver uw geest van mentale modder en vage voorstellingen; zorg ervoor dat hij kristalhelder blijft.
  Houd u verre van dagdromerij en laat uw zuivere en oorspronkelijke inzicht spreken.

  Laat u niet meeslepen door emoties en bewaar uw kalmte.
  Laat uw hoofd niet op hol brengen door blinde verering van idolen, beelden of autoriteiten; plaats nooit een hoofd boven het hoofd wat u al heeft.

  Onthoud dit: als u in staat bent met elke vorm van rusteloosheid te breken, zal uw oorspronkelijke natuur vanzelf aan het daglicht treden.

  Een verhaaltje eerder:

  Onthoud ook dit: omdat helderheid en verlichting reeds in uw oorspronkelijke natuur besloten liggen, hoeft u geen stap te verzetten om ze te vinden.

  1. Martijn mooi man.
   Ik heb ook spreuk van Lao Tse op mijn prikbord thuis hangen. Hier komt ie:

   Hij vertoont zich niet, daarom is hij lichtend,
   hij omschrijft zichzelf niet; daarom is hij onderscheidend
   hij laat zich niet gelden; daarom slaagt hij
   hij beroemt zich niet op zijn werk; daarom houdt het lang stand
   juist omdat hij niet wedijvert, kan de wereld niet met hem wedijveren.

  2. @Lezer
   Huhh! Klinkt zowaar als de bijbel van de Jezuïeten, de ‘vertalers’ (vervormers) van de originele teksten van Lao Tse.

 5. Anel, het blijven alleen maar woorden. Woorden die een betekenis hebben. Maar die betekenis is voor iedereen anders. Mijn intentie is goed. Mocht ik geheimzinnig overkomen dan zou ik dit niet vertellen. In tijden van disclosure is niets meer geheim.
  Met de Bijbel of Jezuieten heb ik niets van doen. En je hebt gelijk je kunt kiezen tussen goed en kwaad. Maar kies je voor het kwade dan gaat je trillingsniveau omlaag. Zonder Licht geen duisternis. Licht is altijd sterker dan duisternis. Ik kies voor Licht.

 6. ik heb zelf ook dit bewustzijn een stem gegeven en het vertelde dat ik naar
  binnen moest gaan en dan naar beneden in de stilte en dat ik dan zal kunnen
  horen .het kwam op papier toen ik mijn woede opschreef.grappig ik kom steeds meer mensen tegen die dit opschrijven.groeten jos

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.