Advertentie

Luchtverfrissers maken je ziek..!


Luchtverfrissers maken je ziek..!

Januari 2012 © Mike Barrett – NaturalSociety

© Vertaling WantToKnow.nl/.be – Guido Jonkers

x

De verkoop van luchtverfrissers is in de VS enorm gestegen de laatste paar jaar. Met name Procter & Gamble, de grootste verkoper van chemische middelen die dienen voor het wassen, schoonmaken en ‘verfrissen’, bereikte in 2011 een recordomzet met haar product ‘Febreze’. P&G kon een omzet noteren van maar liefst boven de US$ 1 miljard..! Het lijkt er niet op dat deze ‘markt’ al op haar hoogtepunt is; steeds nieuwere ‘luchtjes’, van vanille tot kaneel en van heide tot hyacint, dienen de ‘consument’ ertoe over te halen, hun huis of kantoor toch ook dát geurtje te geven, waar je mee voor de dag kunt komen..

Heb jij wellicht interesse in deze: 'RB000171 De automatische luchverfrisser dispenser air control met aerosol spuitbusjes anti-insect en deodorant. Spuit in regelmatige afstanden van 8-15 of 30 minuten, een speciale spuitkop verdeeld 75 mcl fijne mikroniseerde miljoenen van kleine deeltjes verdelen zich zo in de ruimte en vormen een onzichtbaar gordijn tegen inscten en slechte geurtjes.'

Maar de ironie wil dat het grote probleem met luchtverfrissers is, dat ze gewoon keihard schadelijke componenten bevatten, die aan de basis kunnen staan van veel gezondheidsklachten! Eén van die giftige ingrediënten die in deze luchtverfrissers wordt gebruikt is formaldehyde..! Wellicht herinner je het nog, maar deze stof droeg de afgelopen decennia bij tot een ernstig probleem in nieuwbouwhuizen: namelijk het vrijkomen van het zg. spaanplaatgas..!

Dit gevaarlijk gas zorgt ervoor dat het ogen en neus irriteert en allergische reacties op de menselijke huid, ogen en longe triggert. Het wordt zelfs in verband gebracht met neus- en longkanker.. Wetenschappers die voor overheden werken, hebben daarom formaldehyde opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen.

En toch worden luchtverfrissers, zoals gezegd, overal geplaatst waar er maar áanleiding’ toe kan zijn.. Niets is namelijk zo erg als je te moeten schamen voor een ‘vies luchtje’ als gastheer of als bedrijfs- of schoolleiding.  Maar omdat de chemische stoffen in deze ‘verfrissers’ natuurlijk ook in de lucht terechtkomen, krijgt de gezondheid van de mensen die ermee in aanraking komen, een flinke tik. En dat allemaal bijvoorbeeld voor ‘een lekker vanilleluchtje in huis’..!

EPA raadt luchtverfrissers feitelijk af..
Volgens de Amerikaanse overheidsdienst ‘EPA’, the Environmental Protection Agency, is er nogal wat mis met luchtverfrissers. Volgens deze milieudienst zijn luchtverfrissers: ‘Uitzonderlijk vlambaar en bijzonder irritant voor ogen, huid en de keel. Wanneer de stof inwendig wordt toegepast, veroorzaakt deze de dood van mensen en huisdieren’.  Je vraagt je dan af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat dit soort producten gewoon in de winkel verkocht mag en kan worden..

Hoewel de EPA meldt dat het bij de dodelijkekant van luchtverfrissers gaat over het inwendige gebruik ervan, wordt verder niet gesproken over andere ingrediënten in deze ‘oplossing voor vieze luchtjes’..

Phtalaten
Deze chemische producten, wat luchtverfrissers feitelijk zijn, bevatten vaak ook de uiterst omstreden ‘Phthalaten’, een stof die als basisstof in plastics wordt gebruikt. Het blijkt dat deze stof ervoor verantwoordelijk is dat voortplantingsorganen van kleine kinderen worden aangetast. Maar ook, dat deze stof verantwoordelijk is voor veel gezondheidsklachten, zoals allergiën en asthma bij kinderen. En deze stof staat ernstig onder verdenking van het veroorzaken van neurologische problemen, wanneer mensen eraan worden blootgesteld.

Protest
Er zijn winkelketens die weigeren deze luchtverfrissers in hun assortiment op te nemen, met name de automatische pompjes die een geparfumeerde lucht in toiletten en ruimtes spuiten, met -letterlijk- de regelmaat van de klok..! In 2010 protesteerden een groep jongeren in Californië tegen deze ‘geparfumeerde vervuiling’. Ze droegen chirurgische maskers tijdens hun protestacties, gasmaskers en probeerden de aandacht te vestigen op de giftige, geparfumeerde ingrediënten van luchtverfrissers.

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld om deze producten dus gewoon links te laten liggen, maar de vraag is waarom mensen in steeds grotere mate deze producten aanschaffen. Is het de onzekerheid voor een ‘huis vol vieze luchtjes’, die hen ook nog eens wordt aangepraat door de reclame? Afbeeldingen uit deze reclames, zoals hiernaast op de foto, lijken dan ook direct puur bedrog te zijn. Bovendien is, met de wetenschap van het giftige karakter van deze ‘verfrissers’, een afweging van de voor- en nadelen lijkt echter snel gemaakt..!

Naast de mogelijkheid om ze  niet te kopen, is er eigenlijk nóg ’n heel simpele remedie om de effecten van luchtverfrissers te elimineren: zet een raam open. En ’n nog simpeler methode is om dit beiden te doen..! (Kijk HIER op MilieuCentraal voor meer informatie.)

En kijk hier voor meer informatie over de ‘onzin van luchtverfrissers’..

 1. Populaire luchtverfrissers triggeren allergiën, waaronder Asthma, (engelstalig)
 2. Hoe insecticiden jou ook ziek kunnen maken (engelstalig)
 3. Ook je huis kan je ziek maken (engelstalig)

53 gedachten over “Luchtverfrissers maken je ziek..!

 1. Ik zag een tijdje terug zo’n spotje over ondierbestrijders. In stopkontakten op zo’n 30 cm hoogte zaten die dingen overal verspreid in huis. Ze gaven straling af waar ongedierte niet tegen kan en het huis zou verlaten? Straling of geluid dat wij niet kunnen horen? Ik kwam er niet meteen achter en was ook niet echt geïnteresseerd.
  Maar ik schrok wel van de brutaliteit en stompzinnigheid toen er een spelende peuter op de grond zat. Precies in het centrum van dat verdelgingsgeweld. Hoe dom moet je zijn om zo iets dan in je huis te plaatsen vraag ik mij af.
  Als ratten er voor op de vlucht moeten gaan? Kun je nog verder denken?

  1. Ik begrijp bijvoorbeeld ook niet waarom je de bril van het toilet met glorix schoon zou maken terwijl je een kleuter in huis hebt die graag zelf het toilet op klautert.
   In het toilet oké. Maar op het toilet kun je in dat geval beter iets minder giftigs gebruiken lijkt mij. Of je moet alles goed naspoelen met stromend water?
   Het is wel wat de reklame die je zegt hoe je glorix moet gebruiken.

  2. Wat betreft zogenaamd vervelende luchtjes.
   Tegenwoordig is het gelukkig een stuk minder met het gebruik van parfums. Ben vaak genoeg met tafelgenoten vertrokken of als het mogelijk was een andere tafel gevraagd omdat het eten niet meer te proeven was. Complete flessen spoten sommigen volgens mij op hun lijf. Dat stinkt dames, dat heeft niks te maken met lekker ruiken.
   Bovendien zijn veel mensen allergisch voor bepaalde stoffen in die parfums. ook de dure en/of beroemde. Ik heb er zelf ook last van.
   Persoonlijk vind ik dat alle geurtjes die niet van natuurlijke oorsprong en in die hoedanigheid ook gebruikt worden gewoon verboden moeten worden. Puur natuur of niks.
   Ik werd vroeger al misselijk van die verschrikkelijke nep dennengeur.
   Hoe vaak zal het niet gebeurd zijn dat mensen niet begrepen waarom ze zich opeens zo slecht voelden terwijl het waarschijnlijk het geurtje van iemand of iets was en is.

  3. @ selene
   het is gewoon een vorm van chemische oorlogvoering. Elk natuurlijk geurtje moet worden bestreden alsof het stinkt. Het gaat zelfs zover dat stadbewoners die hier in het boerendorpje zijn komen wonen, klagen over de geur van gier of stalmest die op het land wordt gebracht.Als je daar niet tegen kan moet je gewoon in je stinkstad blijven wonen volgens mij.
   Voor mij geen steden meer verga je niet van de uitlaatdampen komt er wel een “dame”voorbij met een fles parfum over zich gesprenkeld die je de adem beneemt. Kan het dan vaak niet laten om hardop te vragen wie er zo lekker naar wc eend ruikt.

  4. Ben het weer helemaal eens met je Marcel! Het is het zoveelste ‘ontkrachtingswapen’ om de mensheid te knechten, energetisch uit te putten.

  5. @Marcel

   Laat je maar nooit verleiden om winkels als de Douglas in te gaan…

 2. Sorry beste Marcel maar gier en stalmest van de vee-industrie stink wel. Mest van biologisch gehouden varkens en koeien stinkt niet. Daar kan je zelfs moeilijk gier van maken omdat die dieren niet chronisch aan de diarree zijn. Lekker blijven klagen dus in het boerendorp.

  Hoe zit het eigenlijk met het vaporiseren van zuivere etherische oliën? En wierook van natuurlijke grondstoffen? Is dat ook schadelijk?

  1. Ok Marcel, je hebt gelijk. Ik vind dat de vee-industrie stinkt. En dan heb ik het niet alleen over de penetrante geur die van dergelijke bedrijven af komt. Op een biologische boerderij ruikt het gewoon naar dieren en daar is helemaal niks mis mee. Dat is natuurlijk. Vind ik dan 🙂

 3. Een lekkere natuurlijke etherische olie druppelen in wat water van een aromabrander is ook veel lekkerder en subtieler dan die gore chemische namaaktroep!
  Bij mij slaat die chemische troep altijd meteen op de slijmvliezen.
  En een lucifertje afstrijken en uitblazen na een toiletbezoek is ook een goede oplossing tegen vieze geurtjes…..

 4. een buurvrouw bij mij op de galerij is presies het zelfde als dat mens langs gelopen is ruik je een half uur later nog dat zij voorbij gegaan is .en welke geur dan ook maakt niets uit ! volgens mij gooit ze een hele fles van die rotsooi over zich heen .ze is altijd op rit en heb haar nog nooit met een poetsdoek zien rond gaan in haar huis alles bij haar zit pot dicht .

 5. Voor de chemici onder ons, een artikel over de claims van cosmeticafabrikanten dat hun product ‘natural’ zou zijn.
  http://www.griffith.edu.au/__data/assets/pdf_file/0008/84734/Dirty-Secrets-of-the-cosmetic-industry.pdf

  Mijn gevoel zegt dat bijna alle commerciële luxe parfums (dus van grote merken) tegenwoordig heel anders in elkaar zitten als vroeger. Sommigen vermelden ook nanodeeltjes.. whatever de herkomst daarvan zal zijn. Het is mijn ervaring dat er iets raars gebeurt met je energetische velden als je het ruikt, gebruikt.. en niet ten goede. Sinds ik zelf zeep maak wordt ik gevoeliger voor geur. Ik gebruik het bijna niet en als ik het wel doe, dan nog het liefst wat essentiele olie of zo. En dan ruik ik het zelf heel goed en kan daar erg van genieten. Juist omdat het een extraatje is.

  Wat betreft straling, Selene. Ik kan me nog wel herinneren dat mijn buurman in zijn grote nieuwbouwhuis last had van mieren. Hij heeft zijn meterkast tegen straling laten beschermen (zijn modem, niet draadloos) stond daar ook. Opeens bleven de mieren buiten, en wel minstens een meter van zijn huis af.
  Het schijnt zo te zijn dat veel insecten juist van straling houden! Schorpioenen zouden zelfs een atoom-ontploffing overleven..

  1. Mieren zijn lastige beestjes. Ik heb geen hekel aan ze op zich en laat ze meestal maar.
   Ze kruipen echter in mijn spouwmuur in de buurt van de kabels en als ik er niets aan doe zit mijn woonkamer op een warme zomerdag opeens onder de vliegende mieren. Ze kruipen onder mijn vensterbank door en vinden iedere keer weer een gaatje. En die vind ik wel afstotelijk.
   Als ik daar vanaf wil moeten telefoonkabel en tvkabel verdwijnen. Ze zitten allebei aan een ander kant van de voorgevel. Ook goed over nagedacht.:)

  1. Laventera ook heel goed. Bij mij geen welbekende shampoo of doucheschuim meer in de badkamer.

  2. Tja, als je echt het naadje van de kous wilt weten dan moet je wel ingrediëntenlijstjes leren lezen. Google dan op INCI en productnaam.

   Ik zal die shampoo eens een stukje voor jullie ontleden.

   Pak de Urtekram Aloe Vera shampoo bijvoorbeeld. Op diverse Nederlandse websites zie ik ingrediëntenlijstjes voorbijkomen die van elkaar verschillen. Dus die van Urtekram zelf gepakt:

   International list of ingredients (INCI)2010: Aqua, aloe barbadensis gel*, cocamidopropyl betaine, coco-glucoside, sodium coca-sulfate, glycerin, levulinic acid, sodium cocoyl glutamate, p-anisic acid, sodium citrate, melissa officinalis extract*, mentha piperita extract*, citrus aurantium dulcis oil* (aroma*), geraniol”, linalool”, limonene”

   De betaïne als schuimvormer is heel populair, er zijn alleen steeds meer mensen allergisch voor. Met name kappers(assistenten), omdat die er de halve dag met hun handen in zitten.

   Coco-glucoside is een synthetische surfactant (breekt oppervlaktespanning van water en zorgt voor meer schuim), geproduceerd door een chemische reactie tussen glucose en ingrediënten die uit kokosolie zijn verkregen. Schijnt geen safety-assesment te hebben.

   De Sodium Coco-sulfate schijnt ook geen safety-assesment te hebben: http://www.ewg.org/skindeep/ingredient.php?ingred06=706044
   Het is nog niet zo heel lang in gebruik en zou samen met SLS milder zijn dan SLS met Coco betaine.. en in deze shampoo zitten ze alledrie..

   En over de socium coco-sulfate citeer ik van een zeepforum; “Merk op dat zelfs iets als Sodium cocasulfate nog een voorbeeld van verhullend taalgebruik is. Dit zijn natrium zouten van sulfaten van alcoholen gemaakt van de vetzuren uit kokosolie. Het belangrijkste vetzuur in kokosolie is laurinezuur; daarmee is sodium cocasulfate voornamelijk natrium laurylsulfaat, bekend als SLS (ook wel SDS).”

   Met andere woorden: SLS zit er niet in, maar toch ook weer wel!
   Het wikipedia-artikel over SLS (http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumdodecylsulfaat) is niet helemaal correct. Ook in Nederland zit er in de meeste shampoo’s en tandpasta’s SLS. Over de bezwaren tegen SLS; http://www.naturalnews.com/033932_sodium_lauryl_sulfate_shampoo.html

   SLS is een uitstekende reiniger, het maakt je (haar) krakend schoon. En ook vochtarm. Vandaar de toegevoegde glycerine. Die weer zorgt dat het vocht erin blijft, door het beschermende laagje dat het legt. In tandpasta vind je ook die combi. De glycerine zorgt voor het lekker gladde laagje op je tanden waardoor ze zo fijn ‘schoon’ aanvoelen.

   Het kan ook zijn dat de glycerine erin zit als onderdeel van het conserveringssysteem of als oplosmiddel, lees dit citaat van het zeepforum: “De glycerine is overigens waarschijnlijk hier niet bedoeld als vochtinbrenger (omdat je het afspoelt zal het ook weinig effect hebben), maar ter ondersteuning van het conserveersysteem en/of als oplosmiddel.”

   Urtekram claimt dat er geen parabenen in zitten. Lees dit citaat van het zeepforum:
   “Een leuk ingrediënt is deze: p-anisic acid – dit is eigenlijk een parabeen, zij het dat het daar normaal niet onder gerekend wordt. Waarschijnlijk is dit onderdeel van het conserveringssysteem. Door minder gebruikelijke stoffen te gebruiken die niet in de wet als conserveermiddel te boek staan kan je de suggestie wekken dat het ‘natuurlijk’ is en kan je stellen dat er geen conserveermiddelen in je product zitten.”

   Sodium Citrate. Okee, maar welke? Er zijn er drie: http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_citrate Dit is overigens gewoon citroenzuur. Een zurig zout. Zit ook in voeding zoals jams, prik-limonade..

   De rest is essentiële olie, door sommigen ook wel etherische olie genoemd, met keurig apart de allergenen gemeld.

   Mijn conclusie

   Zelf kies ik niet voor SLS maar voor een mildere variant, de SCI. Daarmee maak ik voor mezelf Solid Shampoo. Oftewel vaste shampoo. Een shampooblok, dus zonder water. Lush (populaire Amerikaanse winkel, ook in Nederland op diverse plaatsen) maakt die ook maar helaas met SLS. Ik verkoop ze zelf niet, maar ik ken wel iemand die hele fijne maakt en verkoopt. Het grote voordeel van geen toegevoegd water is, dat er ook geen conservering in hoeft! Dus echt geen parabenen nodig.

   Over allergenen in essentiele olie: Door daar de nadruk te leggen wil Big Pharma op termijn deze natuurlijke olie verdacht maken en ons hun ‘veel veiligere’ parfum aansmeren..

   Ik ben benieuwd of er een puur natuur shampoo te maken valt zonder alle chemische ingrediënten? Urtekram doet zijn best, zullen we maar zeggen…

   Met andere woorden, als je het echt helemaal puur wilt, zonder toegevoegde chemicaliën, ga dan je haar wassen met echte zeep. Je moet het dan wel naspoelen met water en (appel)azijn, omdat gewone zeep een residu achterlaat. Je haar zal er misschien een tijdje aan moeten wennen, maar zeker als je kort haar hebt, is het best te doen.

  3. Hé Carool, je ken wel lekker kletsu, maar ik heb nog noooojt van mijn leven een roze eend gezien met een geel bekkie..! En zeker niet als zeepie, weetje..?

  4. Anders geformuleerd: wat is de chemische samenstelling van het roze van de badeendjes van de banner van Soapz van de homepage van WantToKnow. Ik wil het weten!
   Niks gesnoven, niks gedronken, gewoon: een vraag in camouflagepak (kennelijk)

  5. Eye: het is dan PVC. Ethyleen is niet te verven.. (PE noch PP) Ik was té romantisch, zag dat eendje oplossen in het warme badwater. In zijn eentje..

  6. Jaaaah Oranje Eentjes zeep voor Iedereen die nodeloos in z’n Eentje zit te badderen!!
   Prima Slogan, dit is pas marketing, dit wordt een Imperium Eye, zou best kunnen dat dit werkt..

   En dan nog een neo-klassiek two-tone jaren 50 logo met van die opkomende Sun strepen die uitwaaieren. kweet niet of Oranje chemisch gezien wel gezond te maken is.

   Hoe zou die Oranje Eentjes Sepia Zeep ruiken? Dat je dan ook echt denkt dat Eye bij je in bad zit te chanten met de spirits en allesz, dat wil iedereen wel, kopen kopen kopen yes

  7. Oh, hyper, ik lig dubbel! Je kunt wel grappig uit de hoe komen zeg.. Oranje lukt niet echt zonder chemie. Donkergeel wel, ook goed? 😀

  8. Jaah ik hou ook van jou Eye, donkergeel is toch Sepia? Ik ben gek op Sepia

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Sepia_%28fotografie%29

   Hier nog iemand in z’n eentje zonder ‘Sepia Eentjes Zeep’ en kwaad en alleen en daarom vergeven van de spookjes die hem komen opzoeken..

   Vind jij vast ook wel indrukwekkende aflevering Eye, het tweede deel speelt zich af in een huis van 400 jaar oud, mooi jong is dat trouwens, die knul van 13 in Oudewater opgescheept met z’n moeder in het Oude spookhuissie, ik vind zo erg dat als ik naar z’n gescheiden moeder kijk, dat ik dan een vorm van algemeen herkenbare zakelijke plat geslagen uitgewrongen bunkerbril uitgeblustheid meen te zien, van die moeders die er maar half zijn of zo, maar goed errug dat ie zo zwaar teleurgesteld is dat z’n vader weg gelopen isz en niet naar hem omkijkt, en z’n kwaadheid ook en het effect dat dat kennelijk heeft op dat huis, op een gegeven moment zit het hele huis vol met middeleeuwse bewoners..

   http://www.sbs6.nl/programmas/paranormale-kinderen/videos/seizoen-0/aflevering-8/paranormale-kinderen-aflevering-8

  9. Quote:

   ” Het Penis-project
   Door Redactie op 15 januari 2012 – 11:00 ”

   http://www.argusoog.org/het-penis-project/#comment-45972

   Wow Sarah je bent een toppertje, mijn rot opmerking over je stem, je hebt juist een mooie multi gelaagde stem, gemengd met verschillende tonen en toonaarden, ik had het er even moeilijk mee toen ik je stem voor het eerst hoorde, op argus radio, vandaar mijn kut opmerking die nergens op sloeg, mijn god als je met zo’n artikel kan aankomen, ben helemaal van m’n stoel geslagen, en warm, ik hoop nog veel van je te horen en hopelijk dat De Mensen om je heen het Energieke Baan Brekende Blijven Bewaken, ik had bijna op Argus gereageerd, voor de eerste keer, Durf Het Niet, ben ik eerlijk in..

   Dusz bij deze via de oppeppende lekker etherisch ruikende alles opladende ‘Eentjes Sepia Zeep’ van Eye en het beschermde gevoel van ik weet zo langzamerhand niet beter dan het Wtk platform…

  10. Quote:

   ” Het P*n is-project
   Door Redactie op 15 januari 2012 – 11:00 ”

   http : // http://www.argusoog.org/het-p*n is-project/#comment-45972

   Wow Sarah je bent een toppertje, mijn rot opmerking over je stem, je hebt juist een mooie multi gelaagde stem, gemengd met verschillende tonen en toonaarden, ik had het er even moeilijk mee toen ik je stem voor het eerst hoorde, op argus radio, vandaar mijn ka opmerking die nergens op sloeg, mijn god als je met zo’n artikel kan aankomen, ben helemaal van m’n stoel geslagen, en warm, ik hoop nog veel van je te horen en hopelijk dat De Mensen om je heen het Energieke Baan Brekende Blijven Bewaken, ik had bijna op Argus gereageerd, voor de eerste keer, Durf Het Niet, ben ik eerlijk in..

   Dusz bij deze via de oppeppende lekker etherisch ruikende alles opladende ‘Eentjes Sepia Zeep’ van Eye en het beschermde gevoel van ik weet zo langzamerhand niet beter dan het Wtk platform…

  11. Normaal zou een Kosmische Mama Dawn mij geïntroduceerd kunnen hebben, maar ze heeft me verlaten en ze ontkend me en kapte allesz af, mag helemaal niks van mijn Kosmische fysieke geboorte Mama 1 en ook niet van mijn Kosmische Soul Mama 2, en de rest loopt altijd direct naar Kosmische Vrouwen verslinder numero uno, alsof ik Down Syndroom heb.. dan maar een Grote Zus die ver boven mijn Pet gaat?! Zoek ik altijd op, zwaargewichten die ver boven mijn pet gaan, was al in de eerste jaren van de elementaire school, ik ging nooit te raden bij de verlorenen, niet praktisch ik weet het, laatst iemand gesproken die juist alle trics en trades van de verlorenen heeft bestudeerd en daarmee haar voordeel doet sinds jaren, Nederland welfare staat behalve voor mij tot nu toe..

  12. Thx hyper, ik ga er zeker naar kijken als ik tijd kan vinden ergens. Ben nu bezig met de nieuwste aflevering lezen van David Wilcock. Is nogal een lamg verhaal!

  13. Hyper , verwar het down-syndroom niet met het Dawn-syndroom , laat het los man , geen grote zus die boven jouw pet gaat , eerder andersom . Verschil tussen man en vrouw op zielsnivo bestaat er niet , het verlangen naar verbinding is universeel . Het biologische verschil en de daaruit voortkomende ervaringen lijken een onderscheiding te maken die na intense kennismaking weer oplossen , we zijn eigenlijk op zoek naar onszelf via de ander .
   Lol @ the kosmische vrouwenverslinder 🙂 ( that aint me m8 )
   http://www.youtube.com/watch?v=57Pd-dUxvQc

 6. Waarom zijn wij zo verlekkerd op fijne geuren? Ik denk dat er diep vanbinnen heimwee huist naar de zalige geuren van bloeiende bloemen en bloesems uit onze thuisplaneten.
  Vroeger snoepte men gesuikerde viooltjes om de adem te zuiveren, wreef men rozenblaadjes fijn op de huid, strooide men lievevrouwbedstro uit op de vloer en lavendel tussen de lakens, enkel en alleen omwille van de lekkere geur. Die gewoonte zit diep verankerd. Vroeger was parfum een verfijnde mengeling van natuurlijke extracten. Nu wil men in de eerste plaats grove winsten maken en zodoende werd er naar goedkope synthetische vervangers gezocht. Met alle problemen vandien. Want die gifgeurtjes moeten eerst gefabriceerd worden. We hebben dus troep op verschillende echelons. Ook de bloemenruikers uit de bloemenzaak zijn ware gifbommen door de pesticiden die erop zitten.
  Thuis heb ik geursticks staan in een flacon met natuurlijke essentiële olies. Op de wc staat een pompflesje dat ik zelf vul met een mengeling van natuurlijke essences waaronder citroenessence (ontgeurt heel sterk en ruikt erg fris) én een doosje met lucifers om onaangename geuren weg te branden. Mijn parfumfles blijft al sinds twee jaar onaangeroerd omdat ik er geen behoefte meer aan heb. In de douche staan enkel natuurshampoo’s en douchegels. Mijn huid voed ik met extra vierge kokosolie.
  Ooit ben ik in de trein van plaats moeten veranderen omdat ik het alles doordingende parfum van een medereizigster niet meer kon verdragen. Heb er hardop mijn beklag over gemaakt tegen een andere reiziger. De volgende keer was de dame in kwestie heel wat discreter geparfumeerd.

  1. Weet je Anel, je hebt gelijk! De geuren van onze thuisplaneet. Ja echt wel. Maar ook van moeder Aarde. Toen ik als kind met mijn opa en moeder armenvol veldbloemen kon plukken, gewoon langs de kant van de weg. En een roos rook nog naar een roos.
   Ik bedoel maar….

   Een tip voor een heerlijke bodybutter? Echte sheaboter opkloppen met de mixer samen met wat avocado-olie of amandelolie. Beetje geur van essentiele olie erbij. Superduper en heel natuurlijk!

  2. Onze geur is natuurlijk de meest primitieve zintuiglijke ervaring. De reuk is natuurlijk een eerste kennismaking met ‘daarbuiten’. Alles wat je ziet en hoort, kan ‘bedrog’ zijn namelijk; geuren liegen niet zo snel..!
   Let maar eens op jezelf als je iets ruikt dat je aan vroeger herinnert. Het beeld is er dan eerder dan de gewaarwording/bewustzijn van de geur..!!!! Is dat niet bijzonder?

 7. Leuk artikel, ben het volledig eens met de rest van de reacties.
  Bij mij ook niks meer wat niet in balans is met de natuur.

  Al die tynef komt er niet meer in, en sindsdien is mn neus zo goed dat ik die chemische shit op verre afstand al ruik en gewoon echt niet meer kan verdragen.
  iemand met veel chemische luchtjes maken mij agressief en brengen me in onbalans, zo ook met ‘schoonmaak’ middel etc.

  En iedereen die gepoept heeft ruikt, lekker of niet het is nu eenmaal zo, altijd ramen open en zoveel mogelijk de tuindeur. dan maar een trui of vest aan.

  Gisteren had ik het er met iemand over dat een familielid van mij ook zn huis vol heeft hangen met van die stopcontact dingen, elk uur een pufje.

  MIJN GOD, WHY ? tis triest.

  gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die die shit niet meer kopen en het ook slecht trekken om in die chemische lucht te moeten verblijven.

  En als je goed wilt schoonmaken moet je maar eens vragen hoe mensen dan 100 jaar geleden deded, appelazijn of gewone azijn is al heel effectief in keuken/badkamer etc. En veilig voor je zelf, kinderen en huisdieren.

  😀

 8. Wat dachten jullie van al die synthetische parfums die erin zitten.
  Probeer eens iets met “natuurlijke parfums” en zoek eens iets wat minder heftig is voor mens en milieu.
  Hoe goedkoper hoe giftiger…

 9. @Eyeinorange. Sorry, slip of the pen. Lavera moet het zijn. Is echt een stuk vriendelijker voor mijn haar. Moest ik anders om de dag mijn haar wassen, nu nog 2 maal per week. En minder last van psoriasis. De reden waarom ik al niet veel rommel kan hebben omdat dat mijn huid snel irriteert. Heb ik nu dus veel minder last van.
  Weleda heb ik ook geprobeerd maar beviel maar een korte tijd.

 10. @selene
  Ben ook fan van Lavera. Hebben ook tandpasta zonder fluor en munt. Weleda bevalt mij ook goed. Ik laveer (!) een beetje tussen verschillende natuurprodukten, hoewel ik met een zekere gêne moet erkennen dat ik soms een blauwe shampoo van Kruidvat gebruik om mijn grijze haren niet gelig te laten worden.
  Kreeg vandaag een leuk artikel toe met slimme en milieuvriendelijke tips voor het huishouden :
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GIA3KSQQ7&_section=60327326&

  1. Anel.
   Ik vond er niks nieuws bij maar voor heel veel vrouwen zijn dit vast goeie tips. Leuk dat ze dat plaatsen. Ik heb zelf in de zorg gewerkt dus ken het hele verhaal van schoonmaken en wat er bij komt kijken. En niet alleen het huishoudelijk gedeelte.
   Ik gebruik zelf niet veel dure rommel en ben alleen al zuinig met wasmiddel omdat ik het duur vind.
   Ik kan niet eens tegen al die rommel dus gebruik maar zelden ajax of zo. Soda in de badkamer en afvoer en azijn vind je door heel mijn huis omdat ik het voor van alles gebruik. Wel goed verdund natuurlijk anders stinkt het. 🙂
   Ook gebruik ik biologisch afwasmiddel voor allerlei schoonmaakklusjes. Ruikt goed en werkt goed.

  2. Mijn tandpasta is paradontax zonder fluor en wel met zout. Werkt bij mij goed en ik ben nu eenmaal verknocht aan de smaak.
   Ik heb wel grijze haren maar niet zo veel. Ik wil niet meer verven dus moet ik de paar grijze maar voor lief nemen. Stoort me ook niet hoor. Ben al blij dat mijn haar weer lang is nu ik het niet meer zo vaak meer moet wassen. Met lang haar is dat heel vervelend omdat ik ook geen haardroger gebruik. Ook dat is niet goed voor je haar.
   Ik kan me voorstellen dat je af en toe zondigt om je haar mooi te houden Anel. 🙂

  3. @selene
   Ik ben behoorlijk trots op mijn grijze haardos. Grijs en zwart zijn ong. fifty-fifty en harmonisch verdeeld. Daarom wil ik mijn mooie grijze haar niet laten vergelen en dan, tja, even een wasbeurt met blauwe shampoo.
   Wat de huishoudtips betreft : ik was soda helemaal vergeten. In mijn kindertijd werd er steeds met soda afgewassen. Ik gebruik al jàrenlang biologisch afwasproduct. Ecover was toen nog maar een erg jonge plaatselijke producent.Schoonmaken doe ik met een dweil in microvezel, daar heb je geen enkel produkt bij nodig. Tussendoor een grondige beurt in keuken en sanitair met de stoomreiniger. De jonge generatie vrouwen worden overstelpt met reklame voor honderd-en-één produkten, het ene al duurder dan het andere. Die kunnen best baat vinden bij een paar goeie tips.

  4. Voorlopig verf ik mijn haar gewoon niet meer. Het ziet er nog best uit en ik laat het maar zo. Als ik vind dat ik er kleurloos uit ga zien kan ik altijd de Henna nog grijpen. 🙂 Ik zie wel. En Eyeinorange, dat is heel lief dat je me daar op wijst. Ik heb het altijd rood geverfd, al sinds ik 18 was en zou daar nu ook echt niet meer voor kiezen. En mooi grijs is niet lelijk als het maar niet saai is.
   Als je alles zou kopen wat ze aanprijzen mag je wel een stel extra kasten aanschaffen om al die potten en flesjes op te kunnen bergen. Ook daar hoeven wij ons geen zorgen om te maken . Ik heb altijd een voorraadje maar ben blij dat ik niet hoef na te denken wat te gebruiken. Heb vandaag buiten de ramen gezeemd met water en azijn. Ze blonken in de zon vanmiddag. En de spetters die ik in mijn haar kreeg daar hoef ik me dan ook geen zorgen om te maken. Kunnen totaal helemaal geen kwaad.

 11. de meest efficiente luchtverfrisser is de allumette, steek een allumette aan na je passage op de toilet en alle geuren zijn in een fractie van seconde verbrand echt een mirakel, zeer goedkoop en onschadelijk wat solfer…
  leg een stekkedoos of allumettedoos op je toilet en koop die rommel van verstuivers nooit meer

 12. In het verzorgings tehuis waar mijn vader sinds kort helaas moet wonen hebben ze deze vreselijke apparaten ook hangen om de urine-luchten te maskeren. Het slaat gelijk op je ademhaling (en mijn kinderen zijn al astmatisch) en ik ruik nog steeds die urine lucht! Het lijkt me nog erger als je daar moet werken, ik zal toch een klacht indienen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.