Advertentie

Sophia, vrouw van de allerhoogste God..!


Wie is Sophia? Letterlijk betekent haar naam ‘Wijsheid’, naar het Griekse woord. Sophia is de wijsheid van Deity, een onsterfelijk wezen. Ze komt in alle geloofsovertuigingen voor, maar wordt ook doodgezwegen.. En dat vinden wij van WantToKnow dan weer helemaal niks.. Sophia wordt gezien als de heilige geest van de Wijsheid in het Christendom. In het Hebreeuws wordt ze ‘Chokmah’ genoemd en het Latijn ‘Sapientia’… Sophia komt voor in alle boeken over wijsheid in de Bijbel. Zij is de geïncarneerde wijsheid, de Godin van alle Wijzen. Tijd voor een nadere speurtocht onder leiding van Saskia Beugel.

x

* * *

x

Haar naam is Sophia, vrouw van de allerhoogste God

x
2012 © Saskia Beugel, oprichtster van Rishis

x

Ik was laatst in een ontmoeting met de ‘priesteres’ (zoals ik haar noem) in de sauna en zij vertelde mij over Sophia.. Sophia is de vrouwelijke kant van God volgens de gnosis.. Ik wist helemaal niet dat God een vrouw had! God had zeer zeker een metgezel Sophia (Wijsheid). De mens wil weer heel (een) worden eerherstel voor de vrouw.

Saskia Beugel over het mysterie 'Sophia'
God was voor mij vroeger een ver weg groot heiligman beeld.. of eigenlijk niet helemaal een ‘goed heiligman’. Ik vond God helemaal niet leuk… eerder iemand die je straft als je stout bent en eigenlijk nooit iets leuks zei. Je kon beter maken dat je uit de buurt kwam.. Ik vond God een beetje eng… en voor mij was het een man en geen vrouw.. Dat kan ik me nog herinneren van God.. van vroeger..
Alhoewel ik helemaal niet kerkelijk opgevoed ben eerder atheïstisch zaten er in mijn familie toch wat ‘ondergrondse energie’ welke duidelijk wortels heeft in de christelijke leer. Ik vond God niet zo lief, hij bood geen veiligheid en het was nooit goed genoeg. Het moest altijd beter en sneller en je was alleen veilig als je hem tevreden hield maar dat was erg onduidelijk wanneer en hoe dat nu precies was….en intussen mocht je vooral niet gelukkig en vrij zijn. Maar nu snap ik het: God was gewoon niet in balans 😉 althans niet die God.. 
In mijn opvoeding is God niet echt benoemd en werd het niet beleden en we gingen ook niet naar de kerk.. maar toch was dezelfde ‘gereformeerde’ God (of de God voortkomend uit het Vaticaan) ook bij ons aanwezig continue! Bij ons was het de andere kant van dezelfde medaille… atheïsme….. maar ergens op de achtergrond was toch ‘die God’ er wel. Bij iedereen … volgens mij was er ook boosheid naar God…en tegelijk ook angst denk ik. Ik had dus zelf niet zoveel op met God..ik vond God eng.. en boos….en de mens was slecht en dat vond ik eigenlijk niet maar ik dacht wel dat God er zo over dacht…  
Dus die was het voor mij niet… die grijze man die ver weg op een wolk zat en zich toch niet echt om mij en mensen bekommerde… en ik vond hem maar verward. Ik had wel veel met de natuur, met mensen, met liefde, met creatie, met dromen, met zachtheid, met spirits die ik altijd aantrof in mijn kamer… met mijn spirituele opa en met pure liefde en eenheid. Dat gevoel van versmelting had ik als kind al.. maar met God zoals ik dacht dat ie was had ik niet zoveel. 

Het gevoel wat ik van God heb is veranderd de laatste jaren.. De God die ik nu als ‘God’ bestempel is voor mij meer het alles, licht, eenheid, liefde en het zit in mij en het is vrouwelijk en mannelijk. India heeft me daarbij geholpen om mijn beeld van ‘God’ te herprogrammeren. In India zag ik.. God is best gezellig..niet alleen maar een grijze man in de hemel die straft en beloont en met name straft….

In het hindoeïsme is God afgebeeld als Shiva Shakti en in vrouwen, mannen, dieren etc. aanwezig.. in de natuur in allerlei vormen en God is zowel vrouwelijk als mannelijk. In India (en Bali) zingen ze liederen met elkaar naar he goddelijke in tempels en gekleurde gewaden verbonden rituelen en ceremonies met de rivieren, water en bergen. Dat was voor mij wel goddelijk en veel leuker en gezelliger en veel meer ‘waarheid’ voor mij! Dat was veel dichterbij hoe ik vond dat God moest zijn… 

Op deze oude Byzantijnse Griekse Icoon, zien we Sophia, het vrouwelijk aspect van God, met haar 3 dochters: Geloof, Hoop en Liefde

Maar nu ik me aan het verdiepen ben in onze Westerse gnostiek en ons mystieke verleden zie ik dat deze eigenlijk net zo rijk en prachtig is als het hindoeïsme. Alleen de fijne kerk, het Vaticaan en alle uitvloeiselen daarvan hebben er een zootje van gemaakt.. en in de bijbel ook nog even een paar belangrijke hoofdstukken weggelaten.. zo hebben ze de geschiedenis herschreven en ook ons geprogrammeerd..

De dode zeerollen Nag Hammadi, Keys of Enoch geven wat meer diepte over en laten zien dat wij een net zulke rijke en verdiepende basis hebben als in bijvoorbeeld India. Hier was God niet alleen man maar ook vrouw… eenheid dus.. de boel is gewoon verdraaid.. Mijn godsbeeld komt nu weer overeen me hoe ik het altijd voelde en de God die ik niet okay vond dat is niet God.. dat is een gecreëerde Demoon van de machtshebbers van die tijd niets meer niets minder. 

De rol van de vrouw en God als vrouw en de vrouwelijke kant en de metafoor met de natuur en de psyche van de mens zit ook in onze tradities… de tradities van de natuurkrachten, oude Egypte, gnostiek… Ik lees geschriften waaruit ik begrijp (en weet dat het klopt) dat Maria Magdalena die de vrouw van Jezus was en over Sophia de vrouw van God. Prachtig dus dat ook in ons rijke verleden God niet alleen man maar ook vrouw is (balans) en alles is en niet alleen maar die boze grijze man ergens in de hemel 

De God van de Joden en Christenen heeft dus niet alleen een mannelijke maar ook een vrouwelijke kant. Altijd al gehad. Haar naam is Sophia…. Sophia als vrouw van de allerhoogste God.”

x
* * *
Een pagina vol informatie over Sophia HIER, en

een artikel over Sophia in kwaliteitskrant trouw van 2009.

x

19 gedachten over “Sophia, vrouw van de allerhoogste God..!

 1. Nehes, nehes, nehes
  Nehes em hotep
  Nehes em neferu
  Nebet hotepet
  Weben em hotep
  Weben em neferu
  Nutjert en Ankh
  Nefer em pet!
  Pet em hotep
  Ta em hotep
  Nutjert sat Nut,
  Sat Geb, Merit Ausar,
  Nutjert asha renu!
  Anekh hrak
  Anekh hrak
  Tu a atu
  Tu a atu
  Nebet Aset!

  Ontwaak, ontwaak, ontwaak,
  Ontwaak in vrede,
  Ontwaak in schoonheid,
  Vrouwe van vrede,
  Rijs op in vrede,
  Rijs op in schoonheid,
  Godin van Leven,
  Schoonheid in de hemel!
  De hemel is in vrede,
  De aarde is in vrede.
  Dochter van Nut, van Geb,
  Geliefde van Osiris,
  Godin veler namen!
  Ik roep u op
  Ik roep u aan
  Aset!

  1. Ik ruik eerder oud Egyptisch… tis dat de hieroglyphics ontbreken…

   Misschien moet je maar eens mee Cozmic met je rugzak naar Egypte toe. ik waterpijp roken jij piramides bekijken…
   :mrgreen:

  2. Mooi , dan gebruik ik die wel . Weinig zin om in een karavaan van zwetende puffende toeristen door de woestijn te banjeren . :mr.purple:

 2. Beste Allemaal,

  Zeker een heel goed artikel en zeker de weg naar verdere herinnering en ontsluiting.
  Via deze weg gaan we eruit komen.
  Maar!!!!!!!!!!!!!Kijk even naar de cursus kosten van “academie Pansophia”.

  En dat maakt me dan weer triest. Denk je eraan mee te kunnen doen.
  Tja altijd weer dat geld, vrouwelijke energie????????????

  140 euro voor een tweeluik, ook zo bijzonder genoemd.
  Nou dat is wel want to know hoor!!!!!

  Wat denken jullie?

  1. Dat is wat u het waard is. Als we het over vrije energie en open maatschappij mag het eigenlijk geen drol kosten. Nu moet iedereen natuurlijk brood op de plank hebben. Een mooi gebaar zou zijn dat degene die dat soort lezingen organiseert en vindt dat iedereen dat behoort te weten bij de uitgang een soort van collectbus plaatsen. Zodat bezoekers die er wat aangehad hebben hun ‘waarde’ in geld kunnen donneren. Zo krijgt iedereen waar voor zijn geld. Als de organisator echt geen stuiver krijgt dan mag die achter zijn oor krabben of zijn huiswerk overdoen. Zo wordt het kaf van het koren gescheiden. In mijzelf weet ik alles al. En als ik met iedereen met de gehele Natuur een EENHEID(=LEVEN) vormt zal die eenheid ook tot uiting behoren te komen in mijn denken, gevoel en gedrag( het doen).

   Ook een andere manier om bewustwordingsgroei te ervaren is door alles wat u tot nu geleerd over de matrix eenvoudig weg te vergeten en laten voor wat het is. Ga bijvoorbeeld niet meer lezen wat anderen denken, doen, maar maakt uw eigen Wereld. Als ik een andere volgt met wat voor goede bedoelingen van die andere ook dat wordt het altijd niets. Het is altijd leuker om iets zelf te verzinnen en als het voor mij werkt dan heb ik het gevoel dat ik leef. En dat geldt echt voor alles. Al ga ik een keer op mijn plaat, dan sta ik lekker op en ga door. En als je maar blijft wacht dan ga je echt een ons wegen. Nooit geschoten is altijd mis. Ik denk altijd de oplossingen te vinden bij een andere. Foute boel! Ik bepaal dat zelf en dat kan u ook. En als een Kind te reageren. Door te denken, te voelen, te handelen, te ervaren in het Hier en Nu. Zo zal ik de Wereld voortdurend als Nieuw ervaren. Ga ik mezelf weer hechten aan de materie(onbewust leven) dan ben ik weer terug bij af. Bewust Leven naar eer en geweten(gevoel en verstand in evenwicht). En wat anderen daarover denken so what, het blijven anderen. Want regeltjes zijn altijd gemaakt voor anderen en nooit voor degene die ze verzonnen hebben. En als ik geloof wat anderen altijd beweren ‘goed ‘ voor mij is zal mijn leven een illusie blijven.

  2. Aanvulling: zolang ik buiten mijzelf mijn waarheid blijft zoeken, zal ik nooit mijn volledig ik(zelf) ervaren!

 3. Esoterisch gezien is God (Allah, Vader, Almacht,Groot Mysterie, De Bron), De onnoembare en hoe Hij/Zij ook genoemd moge worden, want Het Hoogste laat zich niet vangen in één woord, laat zich niet benoemen in één naam.
  Is ondeelbaar en oneindig. Is Vader en Moeder, vrouwelijk en mannelijk. Daarom zijn de esoterische woorden van het grootste medium/profeet aller tijden:
  “Gij zult van de twee één maken”.
  Conclusie: Sofis is inderdaad ‘Wijsheid zoals Gnosis, Kennis is” Dus heeft het begrip ‘Sofia’ niets met de ‘vrouw’ van God te maken.

  Tevens is dit Esoterisch-Christelijk gezien (universeel) logica.
  Of/wel, is het Sofia-verhaal, met alle respect, een totaal verkeerd geinterpreteerd gebracht verhaal.

 4. altijd weer voortborduren op “het” boek
  en altijd weer met het oog op GELD verdienen
  dit leidt helemaal nergens naartoe
  dit doet lijden
  dus
  STOP DIT DENKBEELD
  leef, mediteer,
  laat alles even gewoon zo…
  (kost niks, doet deugd, geeft inzicht, vanuit jezelf)

  1. Dank je wel Riek. Het is zoals jij het schrijft.
   Gewoon vanuit jezelf. Niet ergens achter aan lopen.
   Even een rustpauze is belangrijk nu.
   Alles is gesprongen in de oude wereld.
   Laten we nu eens echt beginnen om vanuit liefde, vrijheid en vreugde met elkaar om te gaan.

   Die wellis/nietis spelletjes werken niet, nooit gewerkt trouwens.

   Resetten en we gaan ervoor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.