Advertentie

Follow the Money: ‘lakei van de macht’..??*

*
Follow the Money: lakei van de macht..??

2024 © DeAndereKrant | Karel Beckman
2024 © deze versie WantToKnow.nl/be

*

De kop loog er niet om: ‘Belgische buren bezorgd over komst ‘universiteit’ van complotdenkers.’ Het onderzoeksmedium ‘Follow the Money’ (FTM) kwam weer eens met een onthulling. Of niet? Verslaggever Philip Gallasz had het namens FTM en de Belgische krant ‘De Tijd’ gewaagd, zich – incognito – te begeven onder het publiek dat het nieuwe onderwijsinstituut ‘Nova Academia’ bezocht voor een kennismakingsdag. Nova Academia (HIER) is een initiatief van hoogleraar economie Paul Frijters en zijn partner Erika Turkstra. In een door hen gekocht ‘kasteeltje’ in de Ardennen, willen zij een academische vrijplaats stichten.
x
‘De Andere Krant’ (DAK) schreef er eerder een artikel over, waarbij de journalist van DAK zich daarbij keurig bekend had gemaakt. De journalistieke code van beroepsvereniging NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) stelt ook, dat journalisten met ‘open vizier’ behoren te werken. Citaat uit die code (artikel 24):
“De journalist maakt zichzelf en zijn methoden
bij het verzamelen van informatie in beginsel als zodanig bekend.”
*
Maar blijkbaar gelden deze regels niet voor de onverschrokken onderzoeksjournalisten van Follow the Money..! Het artikel in FTM over de ‘Nova Academia’ staat bol van de suggestieve kwalificaties. Zoals: “De veroordeelde dansleraar Willem Engel en de ontslagen universitair docent Tjeerd Andringa zullen er lesgeven”,
x
Het is de melding van FTM, dat het kennelijk niet aandurfde om – noem eens wat geks – een gesprek aan te gaan met diezelfde Willem Engel of Tjeerd Andringa..! Ook emeritus hoogleraar dr. Paul Cliteur en hoogleraar psychologie dr. Mattias Desmet, die bij een vorige kennismakingsdag aanwezig waren, worden door FTM door het slijk gehaald. Zoals bij Mattias Desmet FTM weet te melden:
“schreef het boek ‘De psychologie van het totalitarisme’, waarin hij tekeer gaat tegen de volgens hem ‘collectieve hypnose’ rondom de coronapandemie”.
x
Tekeer gaat? Zou de journalist het boek van Desmet überhaupt hebben gelezen..? Dat zou een bepaald denkniveau vereisen dat niet alle studenten meer meekrijgen. Tjeerd Andringa weet er alles van: hij werd door de Universiteit Groningen op een zijspoor gezet, omdat hij zijn studenten confronteerde met ideeën die buiten hun gevestigde wereldbeeld lagen. FTM vervolgt:
“Desmet trad voorts op bij Infowars, het nieuwskanaal van de meermaals veroordeelde Amerikaanse complotdenker Alex Jones.”
*
Misschien had Desmet incognito moeten blijven?
Hoewel de FTM-journalist zich in het ‘kasteeltje’ niet bekend durfde te maken, is hij wel stoer genoeg om zijn licht op te steken bij het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO), “een overheidsorgaan dat rapporteert aan het Belgische ministerie van Justitie”. FTM meldt over IACSSO, dat “er ongeruste vragen van omwonenden over de Nova Academia zijn binnengekomen. Inmiddels zijn ook de lokale politie en de Belgische Veiligheid van de Staat op de hoogte gebracht”.
*
Een woordvoerder van de veiligheidsdienst laat weten dat hij ‘op individuele dossiers’ geen commentaar kan geven.” Er is een tijd geweest dat journalisten onderzoek deden naar veiligheidsdiensten. Nu maken ze academici verdacht die een onderwijsinstituut willen starten..! Maar denk nou niet dat hiermee de ‘onthullingen’ van FTM ophouden.
*
“Het idee van een eigen onderwijsinstituut past naadloos in de denkbeelden van Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, bij wie Frijters onlangs te gast was in de online talkshow Forum Inside”, vervolgt FTM. Wow! Hoe staatsgevaarlijk kun je zijn? Logisch dat de journalist zich niet bekend durfde te maken!
*
“Paul Frijters verkeert in kringen van academici, activisten en complotdenkers die zich tijdens de coronapandemie verzetten tegen de lockdown-maatregelen”, weet de geschrokken journalist van FTM ook nog te melden. En: “Op Twitter noemde een collega-hoogleraar hem een #Covididiot.”
*
Op Twitter door iemand een idioot worden genoemd? Dan moet je het wel erg bont hebben gemaakt? Hoort het trouwens ook niet bij de journalistieke code om weerwoord te vragen bij dit soort aantijgingen..? Het schijnt onze collega’s van FTM even te zijn ontgaan dat er inmiddels een overstelpende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur is die aantoont dat de ‘lockdown-maatregelen’ geen zier hebben geholpen, en onnoemelijke gezondheids-, sociale en economische schade hebben aangericht. Voor dansleraren en complotdenkers allemaal geen nieuws natuurlijk..! Wie zijn nú de covid-idiots?
*
Publicaties zoals deze van FTM en De Tijd bedrijven al lang geen ‘onderzoeksjournalistiek’ meer. Ze zijn verworden tot ‘lakeien van de macht‘, zoals blijkt uit de schaamteloze kritiekloosheid waarmee ze politie en veiligheidsdiensten achterna lopen. Oh ja, ‘De Andere Krant’ werd ook genoemd door FTM. Ook wij hebben lijntjes met Nova Academia.
*
De Andere Krant wordt door de Nationaal Coördinator Veiligheid en Terrorisme (NCTV) “beschuldigd van complottheorieën, zoals ontkenning van klimaatverandering en bagatellisering van de ernst van covid-19”, zo meldt FTM. En dan de gotspe: “volgens de NCTV zijn meerdere bronnen die door De Andere Krant worden gebruikt twijfelachtig.”
*
Gelukkig gebruikt FTM zelf altijd uiterst betrouwbare bronnen. Zoals de NCTV…
*
*
Bronnen:
De Andere Krant over de Nova Academia: dakl.nl/academia-vrijstaat
Over Tjeerd Andringa: dakl.nl/nieuwe-univ
Paul Frijters bij De Andere Tafel: youtu.be/dzMe4dCDtoI

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.