Advertentie

Van plofkip naar plofkop…


Links de biologische kip en rechts de 'plofkip'.. Moet het verhaal nog toelichting..?

x

Van plofkip naar plofkop.

2013 © Sarah Morton

x

Al langer houdt het me bezig, de toestanden in de vee-industrie. Wat is een ‘plofkip’? Dat zijn kippen zijn in de loop der jaren zo doorgefokt, dat ze in zes weken tijd van een donzig kuikentje, uitgroeien tot een homp vlees van twee kilogram. Ook krijgen ze groeihormonen. Hun bewegingsruimte bestaat uit een vierkante meter per twintig dieren. Met hun gezondheid en welzijn is het slecht gesteld. Door de onnatuurlijke groei kampen deze hennen met gezondheidsproblemen. De longen, het hart en de gewrichten kunnen het niet bijbenen. Kippen zakken hijgend door hun poten. Er blijft stront aan de veren plakken, omdat ze hun leven lang in hun poep moeten lopen. De dieren krijgen zweren en wonden. De stal wordt pas schoongemaakt als dekippen naar de slacht zijn.

loesje kipbiokippenwebPreventief krijgen dieren antibiotica, waardoor steeds meer bacteriën immuun worden. Het gaat alleen maar om winst maken, met zo weinig mogelijk tijd en moeite. Deze dieren hebben ook gevoel en een bewustzijn. Als ik die dieren zie, ben ik blij dat ik sinds december 2012 geen vlees meer eet. Waar heeft een kip die maar zes weken leeft, een sterk hart voor nodig?, zullen mensen misschien denken. Een dier met een zwak hart heeft minder conditie, dus minder bewegingsvrijheid en levensvreugde. Zou er een link zijn met hart- en vaatziekten, overgewicht en ademhalingsproblemen bij mensen? Wij en onze kinderen krijgen dit zieke vlees binnen.

Dieren uit de vee-industrie hebben nauwelijks bewegingsruimte. Door verveling en stress gaan ze elkaar bijten of pikken. Kippen plukken zichzelf kaal. De snavels van deze kippen worden zonder verdoving gekort. Met achttien weken is een kuiken volwassen. Toch gaan vleeskuikens met zes weken naar het slachthuis. Het zijn nog kinderen. De vangst gaat er zo hardhandig aan toe dat er jaarlijks miljoenen kuikens hun vleugels of poten breken. Ook deze gewonde dieren moeten mee op transport. Wat voor goeds kan een ziek en ellendig diertje ons brengen? Weinig. De stress, angst en het lijden van de kip, komt bij ons terecht. Vele mensen leven in angst en stress, zonder te weten waarom. We ‘pikken’ elkaar de ogen uit.

Voor onze psychische problemen, heeft de farmaceutische industrie wel weer een ‘oplossing.’ Zelf zijn we ook ‘melkkoeien’ van de voedsel-industrie. Wat je eet, ben je zelf! Ons voedsel bevat bouwstoffen en energie voor ins lichaam. Mensen uit mijn kennissenkring, die veel vlees eten en het onzin vinden om geld uit te geven aan biologisch eten, hebben vrijwel allen overgewicht. Door hoe de maatschappij in elkaar zit en door slinkse marketing, zijn we steeds meer en ongezonder gaan eten.

Zou de plofkip een oorzaak zijn voor het ontstaan van de ‘plofmens’?
Kinderen raken steeds vroeger in de puberteit. Sommigen al met zes jaar! Zouden de groeihormomen in het vlees er iets mee te maken kunnen hebben? Zelf heb ik aanleg om dik te worden, ben 1.60 m lang en weeg rond de vijftig kilo. Ik prop me niet vol. Zoveel mogelijk kies ik voor voedende maaltijden, met veel groenten of fruit. Ik respecteer wat mijn lichaam nodig heeft en ben zuinig met suiker. Af en toe snoep ik iets. In plaats van mezelf van alles te ontzeggen, ga ik na: ‘Wil ik dit vanuit mijn hart?’ Zo ja, dan geniet ik ervan, met echte aandacht. Dan ben ik ook langer voldaan.

grote-kippenboerderijEen kennis die een paar jaar geleden besloot om geen vlees meer te eten, is stukken afgevallen zonder er verder iets voor te hoeven doen of te laten. Als kind en tiener at ik gewoon wat de pot schafte, zonder er verder bij stil te staan. Mijn ouders waren gescheiden. Gingen mijn broertje en ik bij mijn vader logeren, hadden we met zijn drieën een kilo kippenvleugeltjes. Het was altijd feest, niemand stond nog stil bij het leven dat de dieren achter de rug hadden. Intussen hebben we een heel ontwakingsproces doorgemaakt.

Mijn vader kweekt pompoenen en andere gewassen in zijn tuin. Zelf eet ik veel biologisch en ben bezig om een volkstuintje te starten. Ja, veel mensen hebben geen geld voor biologisch eten, hoor ik al. Toch zijn er veel andere zaken om op te besparen, zoals sigaretten en andere genotsmiddelen. Meestal is het een kwestie van prioriteiten. Door vers en natuurlijk te eten, besparen we ook op medicijnen en doktersbezoeken. Ook de intentie bepaalt wat voedsel voor of tegen ons doet. Niet alleen wat we eten, maar ook hoe ons voedsel is opgegroeid, bepaalt de uitkomst. Gewassen die op hun eigen manier en tempo, in de zon konden groeien, geven ons hun vitaliteit mee.

Een biologische kip doet er tweemaal zo lang over om haar ‘marktgewicht’ te bereiken als een goedkope kip. Ze heeft in de buitenlucht kunnen rondscharrelen, met beschutting van bomen en struiken. Ze heeft een mooi leven, waarin het natuurlijk, soorteigen gedrag kan uiten en de omgeving kan onderzoeken. Het voedsel is natuurlijker en afwisselender. Alleen als een dier ziek wordt, krijgt het antibiotica. Over het algemeen zijn deze kippen sterker en gezonder dan hun soortgenoten. Ook het vlees is van betere kwaliteit. We hebben er veel minder van nodig om voldaan te zijn.

superfoods
Klik voor lead naar artikel over ‘Superfoods’..!

Zelf heb ik meer overzicht en mijn geest lijkt helderder, nu ik vegetarisch eet. Ik hoef me niet meer af te sluiten voor de pijn en stress van deze dieren. Ik kom niets te kort, integendeel. Er zijn heerlijke, complete en originele gerechten, zoals lasagne met spinazie en kaas, maaltijdsoepen, Oosterse gerechten en salades. Ook is het beter voor het milieu. Voor een kilo vlees is er een veelvoud aan gewassen nodig. Er worden regenwouden platgelegd voor plantages om vee mee te voeden. Mijn wens is een autonome voedselvoorziening. Eten uit eigen omgeving en zoveel mogelijk zelf telen. Biodiversiteit. Niet meer afhankelijk zijn van de voedselindustrie. Eerlijk eten en zelf klaargemaakt. Leven met de natuur in plaats van haar onderwerpen en uitbuiten.

Niet alleen zal Moeder Aarde hier blij mee zijn, ook onze samenleving kan gezonder, creatiever en meer ontspannen worden. Ook met dieren zullen we anders om moeten gaan. Zij zijn onze bondgenoot. We kunnen met hen samenwerken, in plaats van hen tot slaaf te maken. Zo houden familieleden van mij kippen in de tuin en eten ze geregeld verse eieren. Een andere weg in slaan, begint met bewustzijn. Van de voedingsindustrie hoeven we niet veel te verwachten. Wij kunnen zelf het verschil maken dat we in de wereld willen zien.  Enkele suggesties om betaalbaar biologisch te eten:

– Groente en fruit van het seizoen kopen.

– Etenswaren rechtstreeks bij de boer inkopen.

– Koken en eten met aandacht. Zo eet je minder en geniet je meer. Ook wordt het beter opgenomen in het lichaam.

– Zelf groente en fruit kweken.

– Ook eigen kruiden telen, spaart geld en het is vers.

– Stoppen met eten als je genoeg hebt, bespaart op de sportschool.

– De fiets pakken of gaan wandelen, als het even kan. Dat bespaart op openbaar vervoer of benzine.

–Minder vlees eten. Van het geld dat je bespaart kun je diervriendelijker vlees kopen.

 Sarah Morton juni 2013

* * *

Bronnen:

ahealthylife.nl -75 tips om betaalbaar biologisch te eten

Wakkerdier.nl-vee-industrie-vleeskuikens

Argusoog.org/meisjes vanaf 6 jaar in puberteit door vervuiling

vos kippenhok

11 gedachten over “Van plofkip naar plofkop…

 1. Mooi verhaal Sarah 😉
  Zelf ben ik om die reden 25 jaar terug ook gestopt met vlees eten . Het voelde fout . Ik kon niet begrijpen hoe ik een kippenpoot amper durfde beet te pakken zolang die rauw was , daarna in heet vet te gooien , hoop kerrie erop….en daarna was het voedsel . Mijn hond vreet zo’n poot rauw , dat is deel van haar natuur , opruimer van kadavers en zwakke dieren .
  Tegenwoordig eet ik vrijwel alleen nog rauw , liefst fruit en het bevalt me prima .

 2. het mooiste woord dat er ooit uitgevonden isz scherpe sweet Sarah; plofkip!! en natuurlijk voor mij daarmee verbonden in de echt de eindeloze vindingrijke cryptische zeemansuitdrukking van Jiskefet; “het roegen van de kip” , vindt Anna soms niet leuk als ik daar te intensief mee bezig ben, succes met het schoffelen van je volksmoestuin, ik geloof dat ik zelf maar eens moet gaan omkijken naar zo’n perceel, mijn zure bange zus heb het nu eindelijk voor elkaar dat ik niet eens meer voor m’n plezier onkruid mag wieden in de tuin van onze ouders boerderie, belachelijk… verziekte verouderingen, nooit wil ik zo zuur aso bangelijk ouder worden, van je familie moet je het maar hebben… ik had de illusie na al die jaren weer wat wederzijds inzicht en goodwill opgebouwd te hebben, neeeh dusz, niet zien aankomen, sommige mensen worden van binnen niet mooier als ze ouder worden, van buiten ook niet, gaat vaak samen.. jah ‘gezonde’ voedsel intake wordt steeds meer een zorg met de jaren.. maar inderdaad zo’n martelkip moet gevolgen hebben voor onze gezondheid, kan niet anders, poep pus en antibiotica, gadverdamme, de laatste keer dat ik een kilo gebraden kuiken ‘bouten’ (ik noem het poten) kocht, toen proefte ik op het kraakbeen van de onderste poten het wel degelijk diep ingetrokken ammoniak vuil van die stal uit de hel, dusz proefondervindelijk met mijn snaakse smaak papillen neusz op de vieze feiten gedrukt…. een boventoon van vuiligheid proefte ik, juh verhaal klopt dusz Sarah…. en maar afblussen met zoetzure rode thaise saus, dat is niet de goede manier om iets smakelijks te prepareren, zonder zuivere ‘producten’ geen goed eten, en vooral doorgaan met chemisch hydraulisch schaliegas ‘fracken’ (230 chemische gif stoffen de grond in jakkeren) waterbronnen zwaar vergiftigen, de aarde omvormen tot een giftig draken paradijs zonder bomen met veel zwaveldampen, dat krijg je als je andere levensvormen uit de kosmos voorrang gaat geven op aarde, Dick Cheney van Halliburton weet er meer van… Dick Cheney is geen mens namelijk…. kan je ook wel zien op die fotoooooos

  http://memedepot.com/uploads/500/685_dick-cheney-smiling.jpg

  Jiskefet – scheepskamelen http://www.youtube.com/watch?v=KQER0adVim0

 3. alles waarvan wij denken dat hhuttt oorspronkelijk uuuuut Amerika komt, dat komt feitelijk historisch bezien uit Zeeland, onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank, getuigen van het oude vaste land der schier oneindige eilanden omringd door de zee, over neger leg batterij koehandel import export en pop muziek, je kan zien aan het natte koude regenachtige bewolkte bagger weer dat het recente video registraties uit de paars blauwe zeeklei moeten zijn, als het te droog is in zeeland kunnen ze geen water uit de grond pompen en dan op het land spuiten, het grondwater is te zilt, te zout, te brak, in Drenthe met z’n zandgronden en zoet grondwater kan dat wel in tijden van droogte, als het in zeeland te nat is kun je zelfs met rupsbanden niks meer op het land uitrichten, ik zeg terug naar de bloedmooie Zeeuwse Trekpaarden en weg met die peperdure mega grote ijzeren lompe landbouwmachines van de bank, sommige rooimachines zijn zo breed en hoog als een flatgebouw, niet leuk meer, hoe hou je dan als boer je hoofd financieel boven water, met sterk fluctuerende bieten prijzen en zooh, d’r op of d’r onder en vaak geen eerlijke prijs voor voedsel vanwege de corrupte cartel supermarkt tussen handelscorporaties, de eerste corporaties gingen over neger slavenhandel, de cirkel is rond, Cyprus als precedent, onze bankrekeningen zijn niet langer veilig, tiende deel dwang bijdrages worden nu overwogen en gegarandeerd op korte termijn ingevoerd, de bevolking is bang en staat voor niets, eerst kwamen ze voor de joden, toen voor de zigeuners, toen voor de entartete http://nl.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst kunstenaars, ….. stap voor stap voor stap worden we langzaam uitgekookt in een politieke overname van binnenuit door Het Kwaad, we zijn Gekaapt, net als vroeger De Kapers, zelfde zeeschuimer Stammen, zoals al duizenden jaren te lezen in oude documenten, voor wie de geschiedenis kwijt is, die is de Toekomst kwijt, Maxima had gelijk, De Nederlander bestaat niet, hoe kwaad wij ook werden toen zij dat zei in haar eerste toespraak een aantal jaren terug;

  Jiskefet – Jim Morrison deel1
  http://www.youtube.com/watch?v=-tyAps7iQFU

  Quote kraaipoes 1 year ago; ” jazeker in zeeuwsvlaanderen!daar heb je het bekende,,morris-meubel,,concern,vandaar he!!!morrisson. Romeijn is buitengewoon echt zeeuws,hij praat wel ,,schouws,,dus dat klopt niet zo erg! Maar mijn zonen en ik lachen ons helemaal ziek om deze 3 jim morrisson vertoningen,en steeds weer!!! ”

  artike over het Tiende Deel uit de Middeleeuwen, hoogste nujij score ook, jaren en jaren werden we als alternatieve kritische reaguurder uitgemaakt voor alu hoedjes met een eussr psychose, en nu dan, waar zijn dan nu de krekken met de grote bekken en de bruten en de silversurfers van het eerste uur, die hoogst waarschijnlijk deel uitmaakten van de corrupte nujij redactie zelf?! ;

  http://www.nujij.nl/algemeen/eu-overweegt-8-dwangbijdrage-rekeninghouders-voor.23750634.lynkx?pageStart=201

  maar reken maar dat in deze verstopte provincie nog steeds de oude globale kaapvaarders zitten…. low profile weet je wel… zeeland is het echte centrum van de wereld…

 4. Ubuntu: als het niet voor iedereen goed is dan is het voor niemand goed.
  Ooit gehoord van de Ubuntu society in Afrika? Velen zullen roepen dat is terug naar stenen tijdperk? is dat zo? Nieuwsgierig? Daar heb je internet voor.

  Sara je artikel is het lezen waard.
  Ook holocaust komt niet alleen bij mensen voor. Een concentratiekamp voor dieren?
  Gekke koeienziekte, varkenspest, vogelgriep. Daarnaast ook vogels die uit de lucht vallen, bijenvolkeren uitgemoord, vissen en zoogdieren die dood aanspoelen ….. Allemaal door ons mensen veroorzaakt. De plofkip past goed in dit rijtje.

 5. Na 40 jaar werken en gezond zijn (sporten, nooit ziek, goed eten :-)werd ik ziek,moest met 600 euro pmnd minder doen, nu zelfs naar de voedselbank (door schuldregeling na belastingéisen), Ik zou graag bio-voedsel kopen of zelf verbouwen maar ik heb geen tuin en moet “het” doen met wat ik toegeworpen krijg. Zo moeten heel veel mensen tegenwoordig leven, zelfs zij die een hardwerkend, gezond leven hadden. Zij hebben niets te kiezen en mogen blij zijn dat ze te eten hebben! Ik wordt vaak moe van dat elitaire geneuzel.

  1. Hoi Cecilia, Ik wens je veel sterkte!

   Begrijpelijk dat je het ziet als elitaire geneuzel, echter juist door dit soort voedsel (GMO) en andere rotzooi zijn er vele zieken mensen en dat worden er alleen maar meer.
   Bio voedsel is inderdaad belachelijk duur, echter gezondheid is niet te koop.

   Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat we in een maatschappij leven omsingeld door gif. Hier zijn we allen schuldig aan zolang we er mee door gaan en blijven consumeren van dit gif.

 6. Ik begrijp niet wat er nu zo erg is aan plofkippen. Hun leven is niet helemaal goed, maar dat zijn de acties van wakker dier ook niet. Daar worden ook fouten in vermeld, bijvoorbeeld over het aantal dieren dat kreupel zijn. op de 30.000 kippen zijn dat er meestal minder dan 10, dat valt toch best mee? En plofkippen zijn beter voor het milieu dan biologische kippen. Ik ben nog steeds niet overtuigd om vegetarier te worden. En ik was ook nog niet op mijn zesde in de puberteit. Oftewel blijf gewoon plofkippen eten, dat is ook beter voor de portemonnee.

  1. Maar misschien zijn je hersens wel lichtelijk aangetast door de kippehormonen in die puberteit-op-de-juiste-tijd..? Overigens blijf lekker plofkippen eten en maak van dat plofkippenleer een portemonnee.. Dat is nóg beter voor je geld. Misschien -als je nog stukkie over hebt- plofkippenleren zonnebrillenhoesjes, nóg beter voor je portemonnee. Neenee Arina, een kip zonder kop is niet altijd een plofkip, zo blijkt..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.