Advertentie

Een vegetarische slager..?!


Laatst had ik een discussie met mijn broers over het niet-vlees-eten.. Jaja, wij noemen dat dan allemaal vegetarisch eten, maar hier speelde even wat anders.. Vlees hadden we helemaal niet nodig, ‘we’ zijn toe aan vlees-loos, daarover was geen discussie. Maar de conclusie was dat het toch wel een gemis is/zou zijn, al die ‘lekkere bites’ in je eten. Via het prachtige kruimel-nep-gehakt Quorn, waren we er al snel uit.. We zijn op zoek naar een vegetarische ‘bite’..! En wat komt ons van de week onder ogen..?

 

Jaap Korteweg is biologisch akkerbouwer en mede-oprichter van BioTrio, een biologisch akkerbouw-en tuinbouwbedrijf in Noord-Brabant. BioTrio bewerkt 210 hectare akkerbouwland. De belangrijkste gewassen zijn peen, uien en aardappelen voor de verse markt. Verder teelt BioTrio conservengroenten en kruiden voor de industrie.

Momenteel is Jaap Korteweg bezig met de teelt en productie van vleesvervangende producten. En die laatste ontwikkeling maakt hem op dit moment uniek in Nederland, Jaap gaat namelijk ookuit van dezelfde discussie die ik met mijn broers had.
Vegetarisch ‘vlees’ zou een perfecte vervanger zijn van dierlijk ‘vlees’.. En het gaat erom, bij vegetariër zijn, dat je letterlijk ‘vlees noch vis’ eet, maar figuurlijk kun je dat toch wél..?

Zeker vleeseters die  dus gewoon minder vlees of helemaal geen vlees meer willen gaan eten, zijn met een ‘vegetarische slager’  geweldig geholpen, zo is mijn idee. Dit is het verhaal daarover, overgenomen van het kwaliteitstijdschrift voor duurzaamheid ‘P+’.

* * *

De Vegetarische Slager daagt alle vleeseters uit

Jan Bom, hoofdredacteur P+, oktober 2010

x

Uit testen met blind proeven kon niemand het verschil meer aangeven. De nieuwste generatie namaakvlees heeft dezelfde bite als echt vlees, dezelfde structuur, ja zelfs dezelfde smaak. En wie de blinddoek afdoet, ziet ook daarna het verschil tussen het echie en de nepper niet meer. Vegetarisch slager Jaap Korteweg is maar wat trots op de resultaten van de eerste testpanels.

De winkel van de Vegetarische Slager in Den Haag.

Zijn winkel biedt een milieuvriendelijk alternatief voor echt vlees, dat een van de grootste problemen gaat vormen om de wereldbevolking van 9 miljard mensen te voeden. Sinds deze week te koop in zijn slagerij in Den Haag, op het Spui. Waar zijn vrouw Marianne Thieme van de Dierenpartij in de pauze van de Tweede Kamer even snel een broodjes shoarma kan komen eten.

Jaap Korteweg is van huis uit boer in West-Brabant. Spuiten met gif stond hem tegen en de varkenspest deed de deur dicht. Hij werd de eerste bioboer in zijn regio, niet ver van Breda. De publiciteit over Meatless in Goes bracht hem nog een stap verder. Dit bedrijf begon zoete lupine te kweken, een boon met een vezelstructuur die op vlees lijkt. Niet uiterlijk, reden waarom de brokjes Meatless meestal in een loempia of een kroket of in rookworsten verdwijnen. Of in de nieuwere Aziatische lekkernijen als dim sum en bakpao. Vooral met de yakitori, een gegrilde lupinespies met Japanse sojasaus, wordt de meest doorgewinterde vleeseter voor de gek gehouden.

Nieuwer is het vlees dat ook echt op vlees lijkt. Het is een nieuwe eiwitstructuur, gebaseerd op soja. Bekend bij vegetariërs is tofu, het witte blok dat niet-vegetariërs smakeloos vinden, zelfs na kruiden. Dat kan allemaal niet van het vlees worden gezegd dat Ojah maakt, een bedrijf uit Wageningen met grote plannen.

De winkel is dus nu open en loopt al meteen lekker. De prijzen zijn ietsje hoger in vergelijking met de kiloknallers in de supermarkt, maar het zijn dan ook specialiteiten. Binnenkort kun je al dat lekkers ook bestellen via de webwinkel van ‘De Vegetarische Slager’.

Een bericht van Jan Bom,
hoofdredacteur P+

15 gedachten over “Een vegetarische slager..?!

 1. Toen ik van de week over het Spui liep, even de winkelruit aangedaan. Jammer dat het modernisme van deze slager zich ook uitstrekt tot de betaalwijze, ze accepteren alleen electronisch steelbaar geld, geen echte munten of biljetten van vlees en bloed. Daarmee hebben ze mij al verloren. Verder vind ik de sowieso het concept ‘vleesvervanger’ nogal dubieus. Ik blijf dan ook doen wat ik al tijden doe: zo nu en dan vlees, vaak ook niet. Ik had deze lupinebonenprut graag eens op z’n eigen merites beoordeeld, maar ik ga er vanuit dat ik dat ergens in de toekomst alsnog, bij een andere winkel zal doen.

  1. Ga weg Hans.. Meen je dat nou? Een vierkante cirkel? Zwarte sneeuw..? ‘Contradictio’, een prachtig surrealistische techniek. Kijk in het woordenboek, dáár in de hoek van de ronde kamer..! Het ligt onder het glas vloeibaar ijs.. Kijk eens naar de kunstwerken van Maurits Esscher..!

 2. Zelf eet ik al ruim 20 jaar geen vlees . Als mensen mij vragen wat ik dan als ‘vleesvervanger’ eet is mijn antwoord ; dat wat jullie denken te hebben vervangen door vlees !
  Meestal eindigt dat in oeverloos gelul dat mensen vlees nodig hebben vanwege de eiwitten en ijzer , en dat we niet voor niets hoektanden hebben blabla . Vervolgens zitten ze hun snotlap vol te snuiten en te klagen over een verkoudheidje , misschien wel een heersend griepje onder de leden , haha , dan is het mijn beurt . Antibiotica in het vlees en zuivel , de verteringstijd , toxinenopbouw en het afgebrokkelde ummuunsysteem komen dan even om hun onwelwillende oren , met als bonus verhoogde kans op diverse kankervormen en osteoporose .
  Ieder iniiatief om het publiek een ‘vleesvervanger’aan te bieden verwelkom ik . Wat er over het algemeen in de schappen van de supermarkt te vinden is smaakt nogal verdacht naar geweekte bierviltjes met een hoop toegevoegde rommel , of er onverteerbare gm sojabonen inzitten weet ik niet .Daavoor moet je bijna hogere scheikunde hebben gestudeerd .
  Hopelijk bakt deze “slager” er iets beters van . Aan mij zal hij echter niets kwijtraken , in een goed gebalanceerde maaltijd zit van alles genoeg . Sinds kort heb ik ALLE dierlijke produkten uit mijn koelkast verbannen , en het bevalt me goed .

  1. Heel goede reactie COZMIC, ik zal het nog even aan vullen.
   Vlees verteerd ± voor 80%, de rest verrot in je darmen.
   Vleeseters (bijv. tijgers) hebben een darmstelsel van 3 mtr. om het vlees snel af te voeren, vegetariers 6 mtr.
   Onze tanden zijn niet geschikt om(rauw) vlees te vermalen, daarom wordt vlees gekookt, gebakken of fijn gemalen.
   Vegetariers zijn sterker dan vleeseters, olifanten, buffels, paarden.
   Er is nog veel meer wetenschappelijke informatie beschikbaar.
   Ten slotte JEZUS WAS OOK VEGETARIER!

  2. Wat een gelul weer over wel of geen vlees.
   Mensen die vlees willen eten moeten dit zelf weten, mensen die geen vlees willen eten moeten het zelf weten.
   Ga niet als je geen vlees eet naast je schoenen lopen omdat je geen vlees eet.
   Ik heb jaren vlees gegeten en nog nooit ziek geweest, ben op aanraden van niet vlees eeters gestopt met vlees eten sindsdien was ik maandelijks wel verkouden of ziek. na jaren niet vlees eten ben ik weer vlees gaan eten en alle klachten zijn weg.

  3. klinkt een beetje als de lokroep van een zoetwateroester , zouteloos en zonder inhoud . ik hoop dat de antibiotica in het vlees je staphylococcen onder controle houden . het adeno virus staat echter los van antibiotica.
   ik heb jouw verhaaltje al duizend keeer gehoord .
   het gaat om bewustwording , dus slaaap lekker verder , dikke knuffel en kussssss

 3. De vleesvervanger heeft bij mij altijd een rare bijsmaak, letterlijk alsook figuurlijk. Vlees hoeft helemaal niet vervangen te worden. Het heeft gewoon een plaats binnen de kringloop van de plek waar het gros van onze voeding vandaan komt: de boerderij..
  Daarbinnen is naast het plantaardige plaats voor zuivel en dus ook op zijn tijd vlees.
  Wie vlees op zijn bord wil vervangen om daarmee het vlees niet te missen, of om toe te voegen, doet het plantaardige niet de eer aan die het verdient. Want het is zeer volwaardig en o zo smaakvol op haar eigen manier. Waarom iets vervangen of anders doen voorkomen wat van zichzelf al zo goed is?…

 4. Vlees is gewoon lekker.
  Dit neemt niet weg dat we er teveel van consumeren.
  Als iedereen 1 of 2 dagen in de week minder vlees zou eten dan zou dat enorm schelen in een aantal zaken.
  A De veestapel wordt kleiner
  B De Co2 uitstoot zakt
  C Er is minder ziekteverspreiding onder ons vee
  D Er zijn meer andere voedingsmiddelen voor ons beschikbaar
  want de veestapel eet enorm veel andere voeding
  (mais, graan)
  E Het is beter voor ons lichaam.

  Het eten van alleen sojaproducten is niet goed.
  Er is veel genetische manipulatie, er wordt veel regenwoud voor gekapt. Het is beter om gedoseerd te eten en niet te consumeren maar bewust te zijn van alles om je heen.

  1. Die regenwouden worden gekapt om sojavelden voor de veeteelt aan te leggen , overgrotendeels beplant met roundupready gewassen . Dus…. GM sojaboon > koe > vleeseter . maakt mij voor de rest niet uit hoor .

 5. Ik hou ontzettend van vlees. Toch zijn wij het in de loop der jaren steeds minder gaan eten. Als vervanger, dus de Tivall burger en varianten en vis.. Als we vlees eten is het in het weekend. Ik vind dat we goed bezig zijn.
  Verder eten we koosjer geslacht vlees. Geen gerotzooi ermee!
  Ergens zou iedereen minder vlees ‘moeten’gaan eten, al is het alleen maar uit protest!
  Ik ga er vanuit de ‘vlees’ bij de vegetarische slager, ook lekker is.
  Men doet tenslotte hun best om de ‘wereld te verbeteren.
  Ik vind het wel moeilijk dat vegetariërs anderen opleggen ook vegetariër te worden, en dat vind ik nergens voor nodig. (met veel respect voor de vegetariërs)
  Sommigen zeggen:’ Vlees eten is niet meer nodig’.. Dat kan waar zijn. Maar het zijn alleen de vegetariërs die dat zeggen. Voorlopig geniet ik nog van 2 a 3 dagen vlees per week!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.