Advertentie

Verslaafd aan ‘Zwarte’ en niet aan ‘Bruine Piet’.


woldhek sint en piet

x

Verslaafd aan Zwarte en niet-bruine Piet.

2013 WantToKnow.nl/.be – Matthijs van den Brink

x

In onze tijd van van streven naar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid wordt gemakshalve de abstractie en symboliek van tradities vergeten. Gelijk iedere volkswijsheid, is er de beschikking over duizenden te gebruiken namen. ‘Toevallig’ is er gekozen voor de naam Nicolaas. Dat is een aanwijzing voor een diepere achtergrond. Nico komt immers van Nikè, het Grieks voor overwinning (zie het sportmerk Nike) en ‘Laos’, het volk. Dus, de ‘overwinning van het volk’ in de betekenis van beheersing van de negatieve (ego)emoties als haat, jaloersheid, hebzucht, etc. Waarbij de kleur zwart onze schaduwkant vertegenwoordigt, die met onverzettelijkheid (Piet komt van Petrus, petra, rots) ons leven bepaalt.

zwarte witte pietEn wie zorgt voor die beheersing? Degene die luistert naar zijn Hart. Op het moment dat iemand dat doet, mag hij (of zij) jarig zijn op 6 december (het wordt gevierd op de 5e december), hetgeen getalsmatig de 6e van de 12e is, of te wel de helft, symbolisch het midden en middelpunt van het lichaam. De gulden middenweg volgen door naar het hart te luisteren. Indien men dat kan zit men op een wit paard (net zoals St Joris – op een wit paard – en de draak, omdat hij de draak beheerst, de negatieve emoties/ego). Daarbij komt dat het geen toeval is dat het getal 6 wordt gebruikt, hetgeen zowel numerologisch als in de Kaballah (de tiferet) staat voor harmonie.

De voorganger van Sinterklaas is volgens historici het verhaal van de god Wodan (2e eeuw voor Christus) welke op een wit paard zat en geholpen werd door 2 raven, welke voor het geheugen en de gedachte stonden. Deze raven die de vrouwelijke natuurkrachten in ons vertegenwoordigen, konden op een sjamanistische wijze in de spirituele wereld achter de drijfveren van de mens komen. De raven (niet voor niets zwart) helpen Wodan, zoals de Zwarte Piet deze symboliek heeft voortgezet en de Goedheiligman helpt.

Het zwart schminken door zwarte mensen in het Caribische gebied geeft dus aan dat het inderdaad niets met de slaventijd heeft te maken, maar met de schaduwzijde die wij niet willen zien. Daarom wordt Piet ook als speels gezien met narrige kleuren, omdat we onze negatieve kant moeten accepteren en daar speels mee om moeten gaan (dat is wat anders dan ons er door moeten laten leiden). De enige kleur welke de schaduw vertegenwoordigt is zwart.
Als je de Sint zwart neerzet en Piet blank (want het maakt allemaal niet uit), dan wel de Piet in allerlei kleuren uitdost, dan geef je exact weer waar het verhaal ons voor waarschuwt, namelijk kijken naar het uiterlijk in plaats van het innerlijk. Welk thema ook terugkomt in andere volkswijsheden, sprookjes, zoals bijvoorbeeld in de Belle en het Beest (welke laatste ook het ego vertegenwoordigt/ gelijk Zwarte Piet, inplaats van de leiding te geven, te luisteren naar het hart, de oorspronkelijke prins / de Goedheiligman, die we diep van binnen zijn).

loesje piet sinterklaasHet Sinterklaasverhaal is dus een aanmoediging voor iedere mens, man, vrouw en kind, naar je hart te luisteren en je ego voor de uitvoering daarvan te laten zorgen (de knecht te zijn). Het is het hart/wijsheid (wit paard en symbolische witte baard) dat de schaduwkant (zwart) in ons allen begeleidt (opdracht geeft als knecht), zodat we ons kunnen ont-wikkelen. De spelers in het verhaal staan dus voor archetypen in ons zelf.

Sinterklaas is dus meer dan een sprookje. Hij bestaat echt (in symbolische zin), we worden door het feest aangemoedigd ernaar te streven, te luisteren (in ons zelf), maar we willen hem niet zien dan letterlijk (die bestaat inderdaad niet), daar zorgt ons ego wel voor. Waarmee bewezen is dat de belhamel gitzwart is! En we juist zelf de slaaf zijn van onze emotie en onze pijn uit het verleden projecteren op een prachtige volkswijsheid, die een geheel andere betekenis heeft. Het is typerend dat collectief de kinderen (speels) een leugen wordt voorgeschoteld als projectie, omdat de mens zelf de schaduw (macht en veelal leiderschap) van het eigen ego niet wenst te zien.

Laat de VN-cie, die de vermeend racistische achtergrond van Zwarte Piet onderzoekt, dan ook Sneeuwwitje meenemen. Immers, dit verhaal is discriminatoir door het alleen voor blanke mensen te laten gelden. Hetgeen klopt als je het weer letterlijk neemt. Zij staat echter voor de reine ziel in iedere mens, ongeacht kleur, zwart, wit, geel of rood.

Jan Schenkman
Dat een Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman rond 1850 zich liet inspireren door “woeste mannen met hoorntjes” in de nabijheid van Sinterklaas zoals in de 16e eeuwse volksverhalen, tot een Zwarte Piet, zegt iets over de diepe wijsheid die hij hiermee (onbewust) heeft aangeboord. Het is namelijk dezelfde symboliek. En dat het iets met de slaven te maken zou hebben is aantoonbaar historisch onjuist. De Moren, die o.a. Spanje innamen (waar ook Sinterklaas vandaan komt in het zich ontwikkelende fantasieverhaal)waren Islam strijders en bepaald geen slaven.

Maar zelfs in het geval hij zich theoretisch liet inspireren door zwarte bedienden uit zijn tijd, ontstond een diepe wijsheid, zoals een schilderij of een boek een geheel andere diepgang kan hebben dan de maker zichzelf had voorgesteld. De gebroeders Grimm of Andersen hebben vermoedelijk de diepe wijsheid van hun verhalen niet voor ogen gehad, zij volgden hun inspiratie. Zoals in een droom herkenbare zaken of personen optreden welke echter een veel diepere boodschap met zich mee kunnen brengen.

sinterklaas silhouetteSinterklaas staat dus voor een innerlijk proces, hetgeen in deze door uiterlijkheden bepaalde maatschappij (van ‘brood en spelen’ tot ‘mode’ en ‘erbij willen horen’) juist nu van groot belang is. Laten we dat koesteren en niet vervallen tot ‘platte praat’ (in de zin van niet diepgaand, oppervlakkig) zoals in de boeken van Maarten Toonder (Olivier B.Bommel) reeds werd gesteld. De bekende Nederlandse politieke correctheid, gebaseerd op emotie en gebrek aan inzicht (en het langzaam terugdraaien van zwarte naar gekleurde Pieten) gooit daarmee eerder olie op het vuur van het vermeende ‘domme-negertjes-syndroom’ van onze daarmee intolerante zogenoemde multiculti maatschappij.

En dat de schrijver Robert Vuijsje goedbedoeld een boek over een ‘moderne’ Zwarte Piet als gevolg van de vermeende ‘racistische’ Zwarte Piet gaat schrijven, geeft aan dat bekende schrijvers het paard liever achter de kar spannen. Waarbij dat paard zeker niet wit is.

* * *

54 gedachten over “Verslaafd aan ‘Zwarte’ en niet aan ‘Bruine Piet’.

 1. ben het eens met het artikel, toch ben ik van mening dat zwarte piet niet op een neger zou moeten lijken. Dikke lippen, bruine huid, krullen, en oorbellen. Ik ben voor een zwart met grijze roetvegen piet, maar dan wel donker genoeg, dat de spanning er niet af gaat. Zonder dikke lippen, krullen en oorbellen, dat is zo raar.

  Het artikel geeft precies aan wat ik ook als kind heb gevoeld, die spanning tussen goed en kwaad. Kan ook met een ander uiterlijk, zonder neger trekken.

  1. Ik word een beetje moe van zwarte piet als een neger met dikke lippen . Ik heb nog nooit een zwarte piet gezien met opvallend dik geschminkte lippen , die zijn slechts rood aangezet omdat anders de mond een heel raar spleetje wordt en onnatuurlijk aandoet.

  2. en zo kijken wij het door de bril van meneer van de brink. Sint Nicolaas (sinterCleas)kijk eens naar die mijter of zullen we die ruitsmijten met de inverted cross of zien wij dat niet? en zijn kleding als de paus jezuiteen geef het beestje maar een naam. een priester een gelovige, hoeveel niet gelovigen doen mee aan dit feest/traditie (katholiek) sint Jakob de Moren doder (die moren lijken verd8 veel op de hedendaagse pieten en hun kledeij) laten we ons nu hier (wanttoknow facts) ook al niet gaan verschuilen achter de leugens(trots op een feest gebasseerd op leugens) al die ‘feiten’ dat een zwarte piet ‘als we zeggen het is een kinder feest’ zwart door de schoorsteen is dan vraag je, je af waar rode lippen vandaan komen meer dan “logisch’ of blijven die en de kleding bespaard? ALS(zij dragen creooltjes ja zo heten die oorbellen) zij al zwart aankomen op een boot en dan ff doodleuk word aangekondigd dat het door de schoorsteen komt. vroeger leerde ik dat tradities veranderen door de jaren heen. zo is KRAMPUS ook vervangen (dan zouden onze kids echt bang zijn booeoehhoeoeo) dus een ieder die zich offended voelt per def. moet zijn of haar mond houden. ik hou v deze site Guido! ik zelf een donker persoon omdat je kijk op de wereld en de artikelen geen kleur zien want (wij) de lezers vibreren denken toch op een ander niveau maar met zulke praat ga ik dan toch ff achter me oor krabben. voor mij is het duidelijk its a whit men’s world. waarin wij donkere niet tot de doelgroep behoren laat staan als je, je uit hoe jij je voelt. kijk een naar Krampus en Sinterklaas laten we feiten bespreken ‘Virginia vs’ waar slaven naartoe werden gestuurd en toen…wat vierden de blanken daar? check de feiten mensen.

   het gevecht tegen de gevestigede orde doen we met liefde en met z’n alle ook wij zijn doormiddel van een paplepel gevaccineerd om het zo te noemen en nu we ouder zijjn kunne we onze ogen er niet voor sluiten en mee blijven doen. dit brengt verdeeldheid en het samen groeien naar een hogerbewustzijn als belemmering. maja miss is dat ook maar mijn kijk.

   ik vier het niet omdat ik geen katholiek ben niks tegen katholieken, christenen, of moslims, re-lie- on what..? houvast men heeft hou vast nodig anders kunnen zij zware tijden niet boven het hoofd zien ga opzoek naar je zelf en wees eerlijk vooral tegen je zelf zie daar 1heid

   Live and let live
   Peace

  3. CURIOUS,

   Misschien kun je ze dit is in Syrië gaan vertellen, leuk verhaal, over slaven moet U zich nog even beter informeren, dit kunt U doen op the veteran to day, intikken slave trade, doen !

  4. Zoals in het artikel wordt uitgelegd, worden al dan niet feitelijke gebeurtenissen herleidt tot een hogere abstracte vorm. Waarmee de uiterlijke feiten een geheel andere betekenis krijgen. Zoals ieder artiest, schrijver, schilder weet. Alles is er al. Afhankelijk van welke trilling haal je het te voorschijn. Tenzij je op Goddelijk niveau zit. Dan creëer je echt iets compleet nieuws.Zover ik weet is daar op deze aarde (nog) geen sprake van.Zodat al dan niet feitelijke aanleidingen een veel diepere betekenis krijgen. Gelijk de diepere spirituele betekenis van een droom. Waarbij bv. oom Piet staat voor ego, slim, maar onbuigzaam en niets met de echte oom Piet uit de werkelijkheid heeft te maken. Anders was er wel voor een andere bekende in de droom gekozen (door wie, je Hoger zelf). Gebeurtenissen op aarde zijn als een ui. Het is maar hoeveel schillen je eraf kunt en wilt halen (alles heeft een reden, er bestaat geen toeval, het valt je toe), maar het heeft dan niets met de emotionele aanleiding meer te maken (zoals overigens iedere psycholoog je kan vertellen). Over Zwarte Piet gesproken!

  5. Weetje, dat hele Sinterklaas kan mij geen biet schelen. Symboliek of niet, het straffen en belonensysteem maakt me als ziek, dat heet programmeren.
   Wie goed is krijgt lekkers, wie stout is de roe, mooie kreet voor een sm-club, herleven van je kindertijd.
   Pepernoten zijn niet te vreten, zeker niet als je ze van de grond moet rapen als de fooi waar je voor mag bukken.
   Rot lekker op Sint, neem je pieten mee, bruin, zwart of geverfd, maakt mij niet uit. Je staat symbool voor iets ziekelijks en daar getuigd de schimmel tussen je benen ook van.

  6. Je houdt ook niet van toneel, spelletjes, films..? ‘Spelen’.. Allemaal ‘ziekelijks’? Of ’te serieuze spelletjes’..? Snap het niet zo goed.

   Geloof je (nog) in (die valse) Sinterklaas dan..? En die schimmel is ook niet echt, toch? 😉
   Ik begrijp dat je er wel ‘in gelooft’ maar het niet leuk vindt.. Of vergis ik me nou?
   If man define situations as real, they are real in all their consequences‘…!!

   Als je het zo ziet, als je het verhaal hier op Aarde zo ziet..
   Het hangt er natuurlijk überhaupt vanaf hoe ‘je’ dingen ziet.. En/of be-oordeelt. Ver-oordeelt wellicht..? 🙄

  7. Nou COZMIC, beetje rauw en niet echt beschouwend, er kleeft veel aan dit gebeuren wat oorspronkelijk er niet bij hoorde, de start was de komst van de Sinasappels, uit Spanje de stad Valencia, de nieuwe oogst valt in het najaar en in koud en guur weer onstonden gezelligheids bijeenkomsten, hé en Sint Nicolaas was de beschermer van Amsterdam, nou de dik voor elkaar show, leuk en leutig, en met een heerlijk glaasje Bisschops wijn warm en aangelengd met staafje kaneel, nou geniet er van, je kunt ons leven niet ontdoen van de benodigde versiering, anders blijft er een heel oud stoffig skelet over niet leuk om te zien of te lezen.

  8. Al dat Neger gedoe, wat en wie en hoe is een neger, nou en ik heb zoveel mensen met een andere gekleurde huid gekend, in de familie buiten de familie, leuke aardige, slecht goede o ja het zijn net mensen.

 2. En wat is de tegenhanger van sneeuwwitje ?
  De 7 dwergen. Wat een proces is binnen jezelf om al chakra’s te leren doorleven.

  De schrijver blijft een beetje hangen in zijn eigen verleden. Alles komt nu bij elkaar namelijk. Het mannelijke en het vrouwelijke. Dat betekent dat we ook hier mogen leren om anders met de dingen leren om te gaan.

  Zijn wij immers niet getransformeerd einde 2012 (nou ja, een nieuw begin) van de nieuwe mens. Dus zijn er transformatieprocessen aan de gang. Het is dus niet zozeer een gevaar maar leren hernieuwende inzichten leren toepassen zodat we met zijn alle tot een nieuwe eenheid kunnen en mogen komen.

  niets blijft altijd hetzelfde en vernieuwingen achterhalen het verleden. Niet met alles. Je hebt immers altijd een keuze.

  Het gaat er om wat je voelt in je hart en dat leert en durft te gaan delen.

  En misschien vieren we in het jaar 2400 wel het Zonne feest waar we zien dat een goddelijk wezen (geland op aarde), wederom de nieuwe mens leert kennen en daar maken we dan een nieuw sprookje van.

  Wat denk je van de zonnekoning en zijn dappere lichtkinderen die de aarde kwamen healen van alle duisternis van daarvoor. !

  Hoe ze er uit komen te zien weet ik ook nog niet.
  Maar zoiets ontstaat vanzelf.

  groetjes

  Bart.

 3. Nou het is jammer voor jullie allemaal maar jullie zitten er naast.
  In Africa wonen ontzettend veel verschillende volkeren, in het zuiden de Negroide volkeren, in hat noorden de Peulvolkeren, en daar tussen de van oost naar west de semi peul volkeren, en dan nog de Semieten met Caucausus invloeden.
  In Spanje woonden lange tijd de Moren peul volkeren, met ligte soudaan inslag, de kleine jonge bediendetjes heten Moriaantjes, wij kennen ook de Moor met open mond van onze Pharmacies, niets uitstaande met Negers, t’is maar net wat je er van wilt maken, en het beeld van schoonheid is voor elk volk anders.
  Ik vind wel dat elk volk recht heeft op een plaats een plek op deze wereld waar zijn kan gedeien bloeien en mooi zijn, en daar hebben Nederlanders ook recht op, al dat gemeng brengt niets, je moet trots kunnen zijn op je etnique, en dit heeft niets met huids kleur te maken, alleen met onderling respect.

 4. De tegenhanger van Sneeuwwitje, is de stiefmoeder (ego, net zoals Gaston uit de Belle en het Beest, de buitenkant), welke door naar binnen te gaan (in de grond) niet alleen de 7 (hoofd)chakra’s worden ontwikkeld (delven naar goud), maar ook de ego-eigenschappen beheerst (Grompy, etc.). De balans van mannelijk en vrouwelijk krijg je alleen als het ego, de bediende, luistert naar de Meester in zichzelf. Dat geldt voor ieder mens. Er kunnen uiterlijke beelden worden gebruikt, welke een diepgaande, symbolische betekenis hebben in een ruimer kader en niets van doen hebben – in wezen- met de realiteit, die men (eventueel) voor ogen had.

 5. Dat de roede overeenkomt met het mannelijk geslachtsorgaan in het Duits (die Rute) is “kijk en huiver”…..als je het weer letterlijk neemt! Zoals Zwarte Piet als slaaf uit de geschiedenis. Of Sneeuwwitje alleen voor blanken.Sinterklaas heeft in die symboliek -in wezen- ook niets met de al dan niet-deugende Kerk te maken. De geschiedenis gebruikt, zoals in een droom, elementen, welke een boodschap gaan vormen en niets meer met de letterlijke geschiedenis hebben te maken. Het verhaal ont-wikkelt zich tot een symbolische les, zoals de mensheid haar bewustzijn vergroot. Kijk maar hoe onze ouders dachten over zaken en wij dat doen. Op het moment dat je in de primitieve emotionele projectie gaat zitten, hoe begrijpelijk ook, kom je op het niveau (wat helaas ook zo gebeurt) van “het stenigen van vrouwen” volgens sommige “Heilige” boeken. De mens, man én vrouw, hebben een actieve, mannelijke energie en een passieve vrouwelijke (zoals ook letterlijk de geslachtsorganen zijn gebouwd, naar buiten en naar binnen). De ontvangst van gedachten (vrouwelijk, inspiratie) kan van wijsheid (het is de Godin, niet de God Minerva van de Wijsheid)tot ideeën van moord gaan.Op het moment dat de mens, man of vrouw, open staat voor wat wij negatief noemen (wat ik me bv bij een moord kan voorstellen, maar natuurlijk over veel minder negatieve zaken) zegt het verhaal “stenig het”, laat het buiten blijven, sla het eruit. Die actieve energie is per definitie mannelijk. Dus de roede klopt weer en het wordt niet voor niets een “vruchtbaarheidssymbool” genoemd, omdat door negatieve zaken buiten te laten, kunnen positieve gedachten groeien, vruchtbaar worden en zich uiten, geboren worden.Maar als je de vrouw letterlijk gaat stenigen, heb je als mensheid een probleem en zeker de vrouw!
  Universele wijsheden worden via symboliek of archetypen in ons zelf gebracht (zie sprookjes). Verschillende talen en gebruiken kunnen zorgen voor onbegrip, beeldvorming echter veel minder.Dus de vrouw staat in dat beeldkader voor onze eigen voorkeur, inspiratie. De “Jiddah” uit de Islam is de strijd in jezelf (het terugdringen van de negatieve ego’s, gelijk de betekenis van Zwarte ~Piet/we willen het niet zien, nl onze schaduwkant), maar wordt weer letterlijk genomen en naar buiten geprojecteerd. Zoals de begrijpelijke pijn van de slaventijd ook doet, maar het heeft er NIETS (met Zwarte Piet) mee van doen! Gelijk iemand uit een “nachtmerrie” kan ontwaken, terwijl het een hele mooie, maar niet begrepen betekenis en boodschap heeft.Het is dan ook typerend dat in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland Sinterklaas met een ezel vol pakjes staat afgebeeld. Sinds de Egyptische tijd staat de ezel voor het ego, slim, maar koppig (zoals het beest letterlijk is).De ezel heeft dezelfde betekenis als Zwarte Piet, het dient/”bediende” het hart in jezelf. Jezus, is het verhaal, kwam op een ezel op Palmzondag Jeruzalem binnenrijden, hetgeen weer symbolisch aangeeft dat hij zijn emoties beheerste (dus niet zozeer de bescheidenheid uitdrukte), dus ahw zijn Zwarte Piet naar de Sinterklaas in hemzelf liet luisteren door niet de ego-emoties te volgen.Als men de geschiedenis van Zwarte Piet bekijkt, zie je steeds dezelfde symboliek, de duivel (Tjechië), “Rupecht” in Duitsland, betekenend glanzend door roem, naar buiten gericht ego en vaak zwart gekleed of met zwarte muts(!) Allemaal archetypen van onszelf. Zolang we onze pijn maar blijven projecteren op zaken die er in wezen niets mee van doen hebben (ook al kan het herinneringen oproepen, maar dat zijn identificaties die er niets mee te maken hebben), zolang – vrees ik – zullen vrouwen worden gestenigd. Beide zaken, zij het met een geheel andere consequentie, zijn (met enige gradatie van bewustzijn) van hetzelfde laken een pak.Letterlijke interpretatie, gebaseerd op emotie en ego,het hoofd (de Farizeeën, letterlijk nemen van teksten en gebeurtenissen) in plaats van het hart en aanmoedigende symboliek.

 6. Ieder zijn point of view, ieder zn eigen mandje met bronnen.
  Sinterklaas met zwarte piet is racistisch en mind control, misschien is dat voor volbloed Nederlanders moeilijker om te zien.

 7. Daarom zijn er ook “Pieten”met andere namen in het buitenland, of de duivel,allemaal bedienden/helpers die veelal zwart zijn gekleed, of met een zwarte muts, dus met dezelfde symboliek. Het is het ego dat per se vast blijft houden aan mind control en racistische onzin verhalen. 9/11 komt ook niet binnen, ondanks wetenschappelijk bewijs dat het helemaal technisch niet kán zoals voorgesteld. Het cirkeltje waarbinnen wordt geredeneerd geeft de spanwijdte aan.Aan een ieder de grootte en openheid te bepalen (bewustzijn). Soit.

  1. ASOKA, neem eens de moeite om te lezen hoe de blanke Zuid Africaners in stukken worden gehakt door deze zachtaardige ha ha Negers!

 8. Jenne, het gaat inderdaad niet over negers (je verhaal daarover is me bekend). Je neemt het weer letterlijk. Het gaat over onze zwarte, schaduwkant. Zoals de baard en het haar en het witte paard een betekenis hebben (in wezen niets met een blanke te maken, maar de traditie is daar ontstaan), zo heeft zwart een symbolische betekenis. Blanke helpers met zwarte kleding (Dtsl, etc.),hebben dezelfde emotieloze symboliek. Wijze lessen,welke met onszelf, man en vrouw te maken hebben en niet specifiek blanken, zwarten, whatever.Zelfs bij een mindcontrol (i.c.quod non, maar het bestaat elders zeer zeker, zie o.a. David Icke en Olympiczion.nl), kan het later een diepere betekenis krijgen, afhankelijk van de ont- wikkeling van de mens.

 9. De oorspronk is heel anders.
  In de vroege Germaanse traditie, in aanloop naar de winterzonnewende was het gebruik dat de sjamaan in de weken ervoor op zoek ging naar de vliegenzwam. De hoeden werden van de steel gebroken en het ontstane gat werd gebruikt om de hoed op een tak te steken van een den waardoor de hoedjes konden drogen. Aan het einde van de tocht keerde de sjamaan weer om en nam dezelfde route om de gedroogde en daardoor lichter en houdbaar geworden paddo’s in zijn zak te verzamelen.
  Eenmaal, eind december, daags voor de wende zocht hij de hutten op die vaak dik besneeuwd, de overwinterende bevolking huisvestte. Omdat de rook van het immer brandend gehouden vuur via het gat in het dak kon ontsnappen, was dit een toegang tot de hutten want de sneeuw had de toegangsdeur geblokkeerd. Door het geklim door het rookgat bij meerdere hutten werd de man zwart van het roet. De paddo’s met hallucinerende eigenschappen, (vooral de vliegenzwam is bij het vaticaan hierom geroemd) waren het middel om de ceremoniële terugkomst van de Zon te vieren.
  Later met de komst van het christenDOM waren deze practijken natuurlijk taboe geworden en kwam er een kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder voor in de plaats. De traditie met de schoorsteen bleef maar de hoogwaardigheidsbekleder kon natuurlijk niet zelf geacht worden door de schoorsteen te glippen voor dit ‘minderwaardige’ klusje. Daarvoor moeten knechten dit gaan doen die of al zwart waren of dit werden door het gekruip door de schoorsteen.
  Later is de sjamaan terug gekeerd in de vorm van santa klaus wat een verbastering is van sinterklaas, ach weten die amerikanen veel!
  Coca cola heeft een campagne opgezet waarbij de oersjamaan eerst nog z’n traditionele groene pak had maar om marketingtechnische reden is dit omgezet naar rood.
  Met 5 dec. hebben de janken niks dus dan maar naast het kindeke jesus.
  En zo is alles bij elkaar verzonnen en verfukt totdat niemand meer weet hoe het ooit was.
  Nou, nog effe door de kinderkoortjes heen bijten van…sinterklaas kapoentje en dan nog effen die walgelijke kitsch kerst met die diareeverwekkende gezelligheids sleebelletjes en dan is het weer klaar. Ik hunker nu al naar het voorjaar.

  Oh ja, sinterklaas kapoentje is eigenlijk een spotlied omdat de niet-papen moeite hadden met zo’n katholiek type. Celibatair kun je alleen maar zijn als je geen ballen meer hebt volgens….
  Daarnaast is een kapoen een gecastreerde haan wat mits goed vetgemest als een kerstmaal kon dienen.

  1. Kapoentje is een woord dat voornamelijk bekend is door het lied “Sinterklaas kapoentje” dat met Sinterklaas wordt gezongen. Het woord kapoentje is een afgeleide van het woord kampoen en heeft meerdere betekenissen. Deze betekenissen hebben voornamelijk een negatieve lading zoals: gecastreerde haan, vreemde drommel, deugniet, schurk en bandiet.

 10. Mooi verhaal van de paddo’s en de zonaanbidders (de Sol Invictus). Ook hier in ieder geval niets met racisme te maken! Zelfs als de basis heel anders is geweest (zoals in dit verhaal), kan het verhaal zich ontwikkelen tot een symbolische aansporing van de mens in deze tijd. Het één sluit het ander niet uit, veel hangt samen en gelijk een schilderij of boek, kan er een ver diep ing plaatsvinden (prachtig woord, hoe dieper, hoe meer verdiepingen, hoe mooier het uitzicht!), die geheel anders is dan de schilder/schrijver/realiteit in beginsel voor ogen had, feitelijk plaatsvond. Vermeend racisme is dus projectie van pijn op iets dat er duidelijk NIETS mee van doen heeft gehad, althans vanuit de basis.Duidelijk en mooi!Dank Rob.

 11. Hoor de wind waait door de bomen,
  Het is pepernoodweer,
  WTK houd je taai-taai,
  Want de Sinterklaas is slechts speculatief
  Voor de beurs wat marse-pijn
  Laat het voor de Kinderen toch maar een heerlijk avondje zijn. 🙂

  1. Ja ik heb er de mooiste herinneringen aan, niks racisties te bekennen, ’t is maar wat je er van maakt.
   Trouwens Marokkanen zijn de echte tuin lieden, zijn niet gemaakt om op en in galerij flats hun leven door te brengen.
   Heb er veel aan het werk gehad, prima mensen, harde werkers, en heb veel van ze geleerd, maar ons klote systeem van uitkeringen en subsidies maakt alles kapot.
   Het mooie was de rivaliteit tussen Algerijnen en Marokkanen, bijvoorbeeld in de wijnpluk, met de hand, ja de Marokkanen lagen altijd voor, en dan het onderlinge grappen maken, ja zo hoord het.

  1. Leuk om te zien die ‘echte’ spaanse moren, want dat waren de zwarte pieten van oorsprong en door de schoorsteen fabel zwart gemaakt 🙂

  2. En de Spaanse Moren waren gewoon Marokkanen, die nu Sinterklaasfeestjes vergallen.
   Isn’t it ironic?

  3. Exact Cozmic, dat is goed gezien. De moren probeerden Spanje te veroveren, dat deden ze ook gedeeltelijk. Nadat de Spanjaarden na honderden jaren ze eruit hadden gewerkt kregen ze, de islamitische prinsen etc., als alternatief van het Spaanse hof (vandaar die kleding wat nu gezelliger en toegangkelijker is)) straf, dat ze voor een Spaanse bisschop (niet st. Nicolaas uit Mira), geheel in tegenstelling met hun eigen geloof, de islam, moesten werken. Een grotere vernedering voor de islamitishe adel kon er niet zijn. Het verhaal heb ik ooit ergens hier op WTK gepost relaterend aan het onderwerp. Tja, waarom zou sint zijn dwangarbeiders van toen uit centraal Afrika of nog verder halen wat heden ten dagen wordt gesuggereerd? Niet praktisch voor die ouwe man, wel dicht bij huis om zijn land te steunen van de oude onderdrukker van de Spanjaard. Slaven, nee, het waren oude veroveraars die een gepaste straf kregen. Daar is in der loop van de jaren, om dát weer te verzachten, een heel leuk kinderfeest uit ontstaan. Ja stoute sinterklaas en zwarte piet hè?

 12. Bij mijn bezoeken aan Spanje, altijd weer onder de indruk van de bouwwerken van de Moren, het Alhambra bij Zons opgang, of ze uit grond opreizen, de tuinen met bevloeingen waar ze meester in waren, het ijs en sneeuw op de Siera Nevada, waar het water voor de tuinen van daan kwam, ja deze Moren hadden beschaving en cultuur, de Joden leefden in vrede met hun samen, het waren ook niet echt religeuse gekken zo als nu.
  Je kan er van uit gaan dat na Karel de Grote ze bij de Pijreneën tot stilstand bracht terwijl ze al tot Poitiers waren gekomen, prachtige verhaal van Roeland met zijn hoorn, op de hoge pas in de pijrenên.
  Persoonlijk vind ik de meest agresieve daad van het Katholieke geloof wat niet de mijne is, het bouwen van een Kathedraal midden in een prachtige Moskeé in Cordoba, ga maar kijken.
  Nou ja zwarte piet heeft volgens mij niets te maken met de Moren/Marokkanen,
  maar met de mode van goedkope zwarte gits zwarte slaafjes uit zwart Africa.
  In Africa heb je de Negroïde volkeren, dus de echte zwarte negers, en de Peul volkeren, zo als Algerijnen/Marokkanen, de Kabijlen/Berbers zijn gemengd met de Indo Europese Vandalen, en geimporteerde Zwarte Egyptenaren,
  van daar dat taal ook gemend is.
  In het kort, groet Jenne

  1. Nog een aanvullende tekst
   http://www.meertens.knaw.nl/cms/en/nieuwsbriefteksten/nieuwsbriefuitgelicht/143982-zwarte-piet-geen-afrikaanse-slaaf-maar-een-saraceen
   en deze hele mooie
   http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/zwarte-piet-is-een-moorkop
   De reden dat Zwarte Piet, zwart is, komt doordat de Moren een woestijnvolk waren dat (om die reden) zwarte gewaden om hun hoofden gewikkeld hadden. In de mythe die rondom dit volk ontstond is dit een zwarte huidskleur geworden. In Spanje wordt overigens nog ieder jaar de slag tegen de Moren nagebootst met een grootschalige parade,
   http://youtu.be/-UrSk8JosQ0

  2. Tussen een gekleurde bediende en een zwarte slaaf is een enorm verschil.
   De noord Afikaanse en Arabische volkeren, hadden altijd al zwarte slaven,
   net als de Byzantynen en Romeinen, voor hun Harems waren de gestolen en verkochte Slavische vrouwen het meest gezocht, heel noord Africa en het midden oosten heeft ontzettend veel Indo-Eoropees DNA daar door, de Mongolen en Turkse volkeren waren the black holes van de Mensheid, als die voorbij waren gekomen leefde er niet veel meer.
   Wij denken in onze naïviteit dat dit achter ons ligt en geschiedenis is, maar nee we kunnen er zo maar midden in zitten, en ja wat dan !

  1. Odette, wat een geweld in Nederland, het is echt van het gekke, maar er zit ook een hele positieve kant aan, maar het is natuurlijk wel gedaan met onze oude waarden, en onze kijk op de wereld, maar het fenomeen tijd heeld al de wonden, ook deze denk ik, maar ben toch blij het niet persoonlijk hoef mee te maken, groet !

  1. Odette, heb veel en lang gelezen en gediscuseerd over de menselijke etnische
   geschiedenis, er zijn er zoveel ten slachtoffer gevallen vooral de kleinere samenlevingen, binnen de inter europeaanse aryan volkeren, wil je blijven bestaan als volk met je roots en waarden, die dan vererft worden door de nakomelingen van deze etnische groep, waar door deze binnen deze cocon van denken en wel zijn kan floreren, sommige groepen beschikten over de goede leiders, en anderen niet, zo als wij nu, ze laten alles gebeuren, waarom, God alleen weet het, ben geen racist verre van dat maar iets moois en leuks wat uit een lange evolutie voort komt, gooi je toch niet zo weg, een samenleving is een artistique créatie door het volk de gewone man opgebouwde met zweet en tranen, ten minste dat is mijn mening hier over, Groet.

 13. Piet mag weer?
  http://moorish-al-watan.com/the-expulsion-of-the-moors/
  In de zestiende eeuw zijn we al Moren in Nederland zijn tegengekomen, die als bedienden mee waren gekomen met de landvoogden uit het Spaanse hof van koning Filips. Knechten kregen vaak simpele namen als Piet, Jan en Klaas. In de negentiende eeuw kwam hier Zwarte Piet – de donkere knecht van de bisschop uit Spanje – uit voort, in de kleding van het 16e eeuwse Spanje.
  Laat het kinderfeest een kinderfeest blijven, alsjeblieft…

  1. En zo gaan we weer naar de volgende ronde,wat een gezeik van die zeurpieten. Laten we nu eens de boel gelijk goed aanpakken . Want het volgende gebeurt mij regelmatig,vaak noemen mensen mij sinterklaas of kerstman , en dat alleen vanwege mijn baard . Ik voel mij daardoor danig gediscrimineerd, en eis dat sinterklaas en de kerstman voortaan gladgeschoren door het leven gaan!!

 14. Zo direct de intocht van Sint Nicolaas in het dorp. Niet meer in de haven, gevaarlijk zegt de gemeente, de aangegeven reden de monstertruck races?, koud aan het water, een beetje wind in november…
  Nu naast de begraafplaats op het grasveld, zonder zwarte pietjes, maar met lijkbleke zombie pietjes direct aangeleverd van de naburig gelegen rustplaats. Je zou toch denken dat de (geleerde) mensen die een gemeente of land besturen hun geschiedenis wel zouden kennen, maar niets daarvan helaas. De pieten (Moren) gekleed in de 17e eeuwse Spaanse hofkledij zouden slaven zijn… Wat een verdriet en onverstand

  1. Beste Odette,

   het is wat je niet ziet, wat veel vernijniger is, dat vreet van binnen uit onze waarden, en samenleving op, het uithollen is al heel lang aan de gang, emigré vinden moeilijk een baan in de privé sector, maar de overheid zit nergens mee, moet je eens bellen met de burgelijke stand in Amsterdam, in de Haag zitten zelfs op hoge posten, binnen het internet gebeuren vele buitenlanders, het is de Moslim Brotherhood die met niet aflatende energie, onze samenleving om zeep brengt !

   Jenne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.