Advertentie

Zwarte Piet en de Gouden Koets..


gouden koets slavernij

x

x

Zwarte Piet en de Gouden Koets

2015 © Monique Oostdam

x

Het Gouden Koetspaneel ‘Hulde aan de koloniën’ herinnert ons aan gruwelen uit het verleden. Dan maar kaltstellen in een museum? Nee, laat maar zien. De Gouden Koets als mini Nationaal Historisch Museum. Mariko Peters en Harry van Bommel willen een Gouden Koets zonder het paneel ‘Hulde aan de koloniën’. Zij vinden dat de allegorische voorstelling een klap in het gezicht is van huidige nazaten van slachtoffers van koloniale overheersing en slavernij. Omdat de afbeelding schuurt met onze moderne opvattingen over menswaardigheid, mag ze alleen nog maar in het museum te zien zijn.

Maar ook het interieur van de koets is tot stand gekomen op een manier die ons nu tegenstaat. De koets schijnt namelijk te zijn versierd met borduursels die gemaakt zijn door weesmeisjes. Die arme kinderen hebben daar natuurlijk geen cent voor ontvangen. In ruil voor hun arbeid hadden ze een dak boven het hoofd en een schamel bordje eten. Eigenlijk een vorm van slavernij, als je er met de ogen van nu naar kijkt. Hup, het interieur van de koets dus ook naar het Rijksmuseum? En Beatrix in een kale koets op houten bankjes naar de Ridderzaal?

Gouden koets ten teken van de mentaliteit van ’toen’..
gouden kotsToen de koets in 1898 werd afgeleverd, was Nederland nog in de ban van het glorieuze verleden van de Gouden Eeuw. De dekolonisatie was nog ver weg. Dus toen Wilhelmina in 1901 voor het eerst in de koets stapte, stond ze inderdaad aan het roer van een rijk. De panelen die Van der Waay schilderde, passen precies bij de mentaliteit van toen. Het mooie aan geschiedenis is dat het denken over een bepaalde periode vooral veel zegt over de periode waarin dat denken vorm kreeg.

In de snel veranderende samenleving van het einde van de 19e eeuw leefde kennelijk de behoefte de goede oude tijd van de Gouden Eeuw weer op te poetsen en te appelleren aan de trots op het grote koninkrijk. Nu denken we daar anders over. De heisa over het paneel ‘Hulde aan de koloniën’ is daar een uitvloeisel van. Maar als een afbeelding ons herinnert aan gruwelen uit het verleden, zoals Mariko Peters en Harry van Bommel stellen, moet je die afbeelding dan ‘kaltstellen’ in een museum?

Ik zou zeggen: laat juist maar zien. En laten we eerlijk zijn, die Gouden Koets ziet eruit als een uit de hand gelopen ontwerp van Geer & Goor, en dat weet Beatrix best. Maar het gebruik ervan is een geinige traditie, waar volksstammen uit de provincie voor naar Den Haag komen. Zou het niet veel wenselijker zijn als al die kijkers anders leren kijken naar het tafereel? Als de Gouden Koets uitgroeit tot een symbool van onze koloniale geschiedenis?

Dan moet kennis over dat verleden wel meer verspreid worden. Want wie had tot voor kort gehoord van Rawagede en het bloedbad dat Nederlandse militairen daar aanrichtten in 1947? En wie hoort ooit iets over slavernij in de VOC-gebieden, terwijl tussen 1700 en 1780 zo’n 25 tot 30 procent van de bevolking van Batavia uit slaven bestond?

De Gouden Koets als mini Nationaal Historisch Museum, voor wie wil kijken en durft te denken. Een manier om eindelijk eens in het reine te komen met de minder mooie kanten van ons verleden. Wat daarbij, naast kennis, óók helpt, is een regering die excuses aanbiedt. Vooral als het gaat om oorlogsmisdaden waarover mensen nog kunnen vertellen, is dat gewoon een kwestie van fatsoen.

Rijd de Gouden Koets volgende week nog één keer door Den Haag..? Laten we allemaal kijken – ter plekke of voor de buis – maar met andere ogen. En laten we horen of Willem Alexander in ‘zijn’ Troonrede hoopvolle dingen zegt over de aanpak van mensenhandel, de slavernij van onze tijd, vlak bij huis. Of over Zwarte Piet..

gouden koets middenpaneel
Klik voor het in detail bekijken van de afbeeldingen op de Gouden Koets, op de illustratie.

37 gedachten over “Zwarte Piet en de Gouden Koets..

 1. Dit wist ik al. Als je verder gaat analyseren waar zwarte piet in eerste instantie vandaan komt, dan kom je uit bij het yin en yang verhaal. Of te wel de slang en eva, Scandinavische mythologie enz.
  Daarna kwam pas de kolonisatie, waar overigens ook veel blanke Nederlanders bij gesneuveld zijn. Bv. Indonesië oorlog met Japan. Beetje hetzelfde verhaal als wat in Bosnië gebeurt is. Kolonisatie had niet alleen een slechte kant. Het bracht ook kennis mee, bv. over hoe je het beste kunt kweken enz. Daar hebben de oude kolonisaties nog profijt van. Tenminste als ze er zelf ook mee door zijn gegaan. Leuk verhaaltje: Ken een Marokkaanse familie die leefde in een gebied, waar een Franse boer zat. Toen de boer overleed heeft hij alles verdeeld tussen zijn arbeiders en Marokkaanse vrouw. Het gebied is nu uitgegroeid tot een mooie stad. Dan zul je je afvragen waarom men naar hier kwam. Op een gegeven moment kwam er oorlog(Algerije en stammenoorlogen) en dan zoekt men oplossingen. Dus gingen er mensen weg.
  Niet alleen het westen deed aan kolonisatie/macht structuren. De rest van de wereld deed het ook, alleen die geschiedenis kennen we vaak niet.
  Vind het een beetje flauw om een kinderfeest waar iedereen aan mee mag doen/wat om goed en slecht draait om te turnen in een discriminatie feest. Onze welvaart is daarom zo gegroeid en hebben we inmiddels een multiculti maatschappij door gekregen. Je kunt er ook de voordelen ervan belichten. Immers aan alles zitten negatieve en goede kanten. Inmiddels weten we dat het systeem voor onderdrukking/discriminatie zorgt en niet het sinterklaas met zwarte pieten feest. Ik vind bv. Halloween een satanisch feest. Dan doe ik toch gewoon niet mee.
  Velen zijn opgegroeid met het feest. Als je nu kijkt hoeveel kinderen er gemixt zijn, dan heeft het feest op die mensen geen discriminatie invloed gehad. Het leven draait in eerste instantie om goed en slecht in het nu. Niet om uiterlijk en al helemaal niet door oude koeien uit de sloot te halen.
  Wat ik van die koets vindt? Mooie ambacht. Veel uren aan gewerkt. Iets wat tegenwoordig niet meer mogelijk is. Alles moet snel en goedkoop. Zo kun je het ook bekijken.

  1. Elise.
   Op deze aardbol gebeuren gruwelijke dingen zoals onderdrukking en bv de slaven van toen en nu.
   Wat mij opvalt en waar ik niet uitkom is het volgende:
   De tweede wereld oorlog wordt elk jaar herdacht zodat we het lijden van de mensen niet mogen vergeten en ervoor moeten zorgen dat het niet weer gebeurd.
   Waarom wordt er dan zo,n ophef over zwarte piet gemaakt,want dan kunnen we daar toch hetzelfde meedoen (leer er van en voorkom dat het terugkeert).

  2. Jullie vergeten één belangrijke waarheid, in de geschiedenis van de mensheid zijn er minstens zoveel blanke slaven als gekleurde slaven geweest zo niet meer. Dus het enige wat volgens mij niet meer mag zijn zeurpieten!! Voor de rest gewoon lekker sinterklaas vieren of je moet tegen het belazeren van je kinderen zijn!

  3. de eerste slavendrijver was een zwarte.
   hoe meer verschillende culturen er in je land komen wonen hoe meer er tegen de maatschappij getrapt.
   hebben waarschijnlijk niets anders te doen?

  4. Arnold, volgens mij begrijp je me niet. Ik ben opgegroeid in een wijk, waar de eerste migranten kwamen. Dus ik ben met ze opgegroeid.Ik ben nu bijna 50 en ben met van alles omgegaan. Mijn kinderen zijn gemixt. Bij mij maakt het niet uit hoe je eruit ziet, maar hoe je hart is.
   Wat ik nu zie gebeuren is dat we de cultuur van Nederland aan het afbreken zijn en zo denkt men discriminatie/racisme te verbannen. Maar zo werkt het niet. Je bereikt veel meer als je het stelsel verandert. Het is gebaseerd op individualisme. Je wordt nu zelfs gedwongen om je kinderen met 18 op straat te zetten, omdat het anders niet meer te betalen is.(als het kind zelf geen inkomen heeft) Zulke dingen zorgen voor frustratie en dan gaat men met elkaar vergelijken. Vingertje wijzen dus. Maar men moet naar het systeem/constructie wijzen en niet naar de medemens. Andersom moeten mensen die het goed hebben beseffen dat ze niet meer zijn. Dat soort dingen of dat media een perfecte wereld voorschotelen en dat je denkt dat iedereen rijk/mooi/sterk enz. moet zijn. Dat is niet zo en nooit geweest. Zwarte piet afschaffen gaat hun leven zeker niet vanzelf beter maken. Dat is een illusie, omdat het feest zelf fictief is. Het is beter dat zo iemand met andere rassen om gaat. Zo leert diegene dat vele mensen(alle kleurtjes) zo hun problemen hebben. En zo kun je dichter bij elkaar komen. Ongedwongen nader tot elkaar komen. Soms moet je dus zelf de eerste stap zetten om je leven zelf te verbeteren.
   Naar mijn gevoel draait het niet meer om kleurtjes. Die stadia(voor veel gewone mensen) zijn we al voorbij. Als je kijkt hoeveel echte blanke in een klas zitten op 20 kinderen, dan heb je hooguit nog maar 3 of 4 echte blanke erbij. Het systeem is de mens(alle kleurtjes) zelf aan het ontwrichten(natuurwetten). Daar moet de focus op komen te liggen. Als al die mensen hier nou eens bewust van worden en gaan verenigen, dan gebeurt er misschien nog een positieve verandering.
   Dit schrijven voelen veel mensen met andere afkomst ook.(praat ik mee)Wat we dus moeten voorkomen is dat we tegen elkaar opgezet worden. En ik vind dat de zwarte pieten discussie nou echt iets is, waar we niet veel verder mee zullen komen. Mede omdat het voor veel mensen geen duidelijke racisme is. Ik ken zelfs donkere mensen die zwarte piet spelen. Overigens komen er in andere landen soortgelijke feesten voor. Daar doet niemand moeilijk over.
   Je had het over het leren van de geschiedenis. Het punt is dat gewone mensen gemanipuleerd worden. Door propaganda/door school/door macht enz. de echte verhalen weten we vaak niet eens. En mijn gevoel zegt: Het zwarte pieten gedoe lijkt verdacht veel op propaganda/gestook en dat alle kleurtjes er niet beter van gaan worden.

  5. Beste Elise, je hebt gelijk, het gaat de machten achter de schermen niet om zwarte piet, maar om het veroorzaken van ophef, laat mensen maar lekker bakkeleien met elkaar, een ruzie die de machten hebben uitgelokt, waarna de mensen vanzelf om een oplossing gaan vragen, en de macht vervolgens de kans heeft een oplossing aan te dragen die eigenlijk ook niemand wil, maar vooruit, om de chaos op te lossen, doe het dan maar. En we trappen er telkens weer in, we gaan met elkaar in discussie om een futiliteit, om iets waar we in feite allemaal hetzelfde over denken, maar we worden heel slim en sinister uit onze tent gelokt.

   Zie bv de laatste videocast van David Icke over een veel grotere chaos, bewust gecreëerd om de macht van enkelen nog groter te maken:

   The Migrant Crisis – All Planned A Long Time Ago

   http://www.youtube.com/watch?v=f9COUAhs8yg&feature=em-subs_digest

  6. Elise.
   Zwarte piet is gewoon een traditie waarvan ik ook vind dat het moet blijven bestaan.
   Zwart,wit,geel,rood of welke kleur men heeft zou geen rol moeten spelen want in beginsel zijn we allemaal mens.
   Telkens zijn het overheden die bewust mensen tegen elkaar opzet(wil zetten)maar ik trap daar niet in.
   Goede en slechte mensen heb je overal en velen die bevooroordeeld zijn hebben aan iets wat een persoon van andere komaf misdoet genoeg om het vuur aan te wakkeren.
   Waar ik wel moeite mee heb is dat de jeugd in het algemeen daar zelf aan mee werkt door aso gedrag en geen respect voor anderen te tonen.
   Als daar dan mensen van andere komaf bij zijn kun je verwachten dat zij als eersten aangewezen zullen worden en als niet goed willenden worden aangewezen.
   Dat verzin ik niet maar zo is dat gewoon wat ik overigens niet goed keur omdat ook Nederlandse jeugd dit gedrag vertoont.
   Vergeet niet dat nog niet zo lang geleden een persoon van andere komaf een zeldzaamheid was in Nederland en velen (Vooral mensen die Nederland gekend hebben zonder alle andere rassen)zullen daardoor een misstap van een persoon van andere komaf dan ook zien in de trant van zie je wel je vangt ze op en wat krijg je er voor terug?
   Daarom denk ik dat de jeugd door hun ouders hier best op gewezen mag worden om narigheid te voorkomen.
   Dat lijkt mij nog belangrijker dan dat geouwehoer over zwarte piet.
   Misschien wordt ik nu wel verweten rascist te zijn maar dat ben ik niet alleen mag de jeugd ook hun verantwoordelijkheid nemen vind ik net zo als ouders dat behoren te doen.

  7. Beste Arnold, De jeugd wordt ook wakker. Sterker nog, zij zijn wijzer dan wij. Jeugd zit de ganse dag op internet en krijgen dus ook veel niet gangbare informatie(gecontroleerd nieuws) binnen. Communiceren veel via apps enz. over van alles en nog wat. Aan de ene kant maak ik me zorgen erover, dat ze teveel technologie gebruiken, maar aan de andere kant leren ze er veel van. Zwarte pieten discussie boeit ze niet eens. Onzinnige discussie. Ook van Surinaamse afkomst zeggen dit dus. Nog een vb. Een Palestijnse jongen vertelde hele verhalen over wat er allemaal aan de hand is in de wereld. Meer het NWO verhaal van het jaar 0 tot nu. Het ging dus meer om inzicht, dan om partij te kiezen. Hij verdedigde wel de echte islam. Hij verafschuwde ISIS. Ben daar wel met hem mee eens en hij heeft recht om de islam te verdedigen. Overigens staat er in de Koran dat de Moslims gezamenlijk met andere mensen, die in god geloven, het slechte/antichrist gaan wegvegen. Dus hoofden afhakken/verkrachten van andere gelovigen komt dus helemaal niet voor in het heilig boek. Is trouwens ten strengste verboden. Het probleem van ISIS aanhangers is dat zij in de val gelokt worden. Propaganda laat vooral het slechte zien en daarom krijgen veel mensen een verkeerd beeld van de islam. Ik denk zelfs dat het ergste beeldnieuws nep is.(eigenlijk weet ik dat zeker).Het is zeer eenvoudig om een filmpje/fotootje te maken en te bewerken. En vooral kinderen kunnen dit al tegenwoordig al zelf.
   Dus Arnold, je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Dat komt goed.

   Algemeen: We hebben het over dingen die allemaal in september staan te gebeuren. Zelf ben ik bezig met oktober.
   Ik vind 9 oktober wel een interessante/van toepassing op huidige chaos/ontwikkelingen. De geboortedag van Confucius. Die in verbinding stond/staat met oosterse wijsgeren.
   Die kennis houdt in:
   dat de mens zich zowel individueel als collectief volledig aanpast aan de wet van eeuwige verandering, aan de spontaniteit van de natuurlijke processen. Hij moet afstand doen van al het bewust willen en handelen, in de zin van krampachtig doelen nastreven.

 2. Elk jaar weer staan er duizenden Nederlandse ‘onderdanen’, zeg maar de ‘slapers’ onder het volk, ‘onderdanig’ in de goot en gedragen zich net als de slaven op de afbeeldingen van die gouden kitschbak als het onding langskomt! Slaven bestaan nog steeds, maar de beste slaaf is hij die niet weet dat hij slaaf is en een koning gaat ze dat niet vertellen, die wuift met zijn handjes en geniet van zijn macht.

 3. Goed stuk waarom gaat eigenlijk iedereen kijken naar die gewone mensen eigenlijk zijn het geen gewone mensen maar schooiers en wel van de laagste soort. Ik hoop juist dat niemand komt kijken, helemaal niemand, wat valt er te kijken? De prinsesjes? Dat zijn gewone kinderen, dan kun je ook naar een willekeurig schoolplein gaan en daar een optocht maken van kinderen, de koning? Dan kun je ook je man op een grote stoel laten zitten en hem een mooi sprookjes boek voor laten lezen. Maxima dan kan ook je vrouw een leuke jurk aan doen en een keer door de kamer paraderen misschien kun je ook nog wel een traan laten. Nou en voor de gouden koets hoef je ook niet te gaan want ik weer wel dat we tot op heden gehoorzaam waren aan de elite en de onderdrukking voor hen mogelijk gemaakt hebben, die elite zit nu in de 2de en 1ste kamer en wij maken het met zijn allen nog steeds mogelijk dat ze oorlogen voeren kunnen en landen leegroven. De slavernij is ook niet afgeschaft hoor wij zijn de slaven de belasting slaven als je 40 uur in de week werkt werk je 20 uur minsten voor hen en misschien nog wel meer, dit is slavernij. je kunt niet zeggen ik betaal minder of niet dan wordt je gevangen gezegt uiteindelijk. En als de uiteindelijke consequentie gevangenschap is als je je belasting niet betaald is dat slavernij. Als iemand 100 procent van je afkan nemen onder dwang is hij je meester als iemand 50 procent van je af kan nemen onder dwang ben is hij je meester,je nog steeds slaaf en is geen principiële lijn, of je bent slaaf waarbij iemand onder dwang en met dreiging van geweld tot en met de dood, meester over je is, want hij bepaald en jij gehoorzaamt of je bent vrij mens en hebt geen meester. Kort gezegd iemand die bepaalt wat je doet onder dwang is je meester niet je dienaar. Wij zijn de slaven die de slavernij van onszelf en iedereen op de wereld mogelijk maken de elite kan niet al die mensen met geweld beheersen, nee ze moeten ons leren een slaaf te zijn. En liefst zo jong mogelijk. Ze leren ons onderdanig te zijn aan hen en het collectief. Ze leren ons een gezagsgetrouwe belastingbetalende kiezende werkerdrone te zijn of kortgezegt een slaaf. Stop slaaf te zijn en help anderen met stoppen slaaf te zijn. Negeer de “meesters” niet door aktie of demonstraties maar door thuis te blijven. Wordt koning/koningin van de wereld…jouw wereld.
  Lees/kijktip
  Het meest gevaarlijke bijgeloof-Larken Rose

 4. Snap U het nog, ze zijn niet gelukkig in Suriname Turkije Marokko Afganistan Libanon Iran ze zijn wel gelukkig in Nederland Duitsland Begie Engeland Zweden maar ze geven de bevolking van het land waar ze nu in wonen de schuld die moet de cultuur inleveren van honderde jaren geleden terwijl zij de gewoonten: s en cultuur willen behouden van het land wat zij ontvlucht zijn
  Snap U het nog

  1. Klaartje.
   Wat je schrijft daar moet ik je gelijk in geven.
   Als mensen naar hier komen (of ander land)waar ze opvang krijgen en de mogelijkheid om gewoon net als iedereen deel van de samenleving te gaan uitmaken dan dienen zij de waarden,normen en gewoonten van dat desbetreffende land te accepteren net zoals ook een Nederlander dat bv in hun land van afkomst dient te doen.
   Niemand heeft hen gezegd naar hier te komen dus als zij er niet mee kunnen leven staat het ze vrij ergens anders hun toevlucht te zoeken.
   Tradities,gewoonten horen nu eenmaal bij culturen en die moet je niet willen veranderen.
   Als zwarte piet mensen aan de slavernij doet denken zoals zij ons willen doen geloven dan zeggen zij eigenlijk dat iemand met een zwarte huidskleur niet door de deur naar buiten mag gaan omdat wanneer een blanke deze zwarte persoon de deur uit ziet gaan hij wel eens aan de slavernij zou moeten/kunnen denken.
   Dan zullen zij misschien zeggen ja maar die grote oorringen en andere attributen spelen ook een rol,dan zeg ik nou ik ken genoeg andere mensen die ook grote oorringen dragen (voornamelijk vrouwen) en daar is niets mis mee.
   Dus als het ze niet aanstaat niet zeuren gewoon verkassen zou ik zo zeggen.

 5. De slaven in dit land (blank,geel, lichtbruin,donkerbruin,zwart) worden oud, we vergrijzen. Oepsie dat levert minder geld op in de schatkist , weet je wat we zorgen ervoor dat er een lading nieuwe slaven vrijwillig in een boot stapt( we beloven ze gewoon gouden bergen(en wat zou jij doen als jouw land zo corrupt is als de neten)) zorgen ervoor dat ze de eerste paar jaar gepamperd worden, vaccineren ze, zaaien ondertussen nog wat verdeeldheid dmv cultuur en godsdienstverschillen, gooien er een wildersje overheen. Hoppa in da pocket!

 6. Het is en het blijft discriminerend! Zowel het uiterlijk en de rol van zwarte piet. Die tekening op koets ook. En de reacties van sommige figuren hier al helemaal. Eigenlijk is dat laatste het ergste en maakt goed duidelijk dat het stikt van de racisten hier in Nederland. Die zich beroepen op normen, waarden en tradities. Conservatievelingen die bang zijn voor alles wat anders is. Zielig!

  Erken gewoon dat het discriminerend is. Gooi die koets in het museum geef die zwarte pieten een make-over en klaar ben je!

  Maar daar wil de meerderheid van de blanke burgers niet aan. Ze blazen de discussie op door te roepen dat ze het feestje willen afschaffen. Zij hebben daar niks over te zeggen. Het zijn onze tradities! Noem maar op. Triest! Erken gewoon het verleden, ruim het op en ga verder!

  1. Siban.
   Sinterklaas is een kinderfeest niet meer en niet minder.
   Zoals ook een andere reageerder al schreef waren er net zoveel zoniet meer blanke slaven dan gekleurde wat inhoud dat alles wat aan zulke tijden doet herinneren weg/afgeschaft zou moeten worden.
   Waarom moet kinderen hun feestje zonodig bedorven worden en vooral het argument dat velen wel vaker gebruiken dat een ieder die het niet met hun visie eens zijn rascisten zijn gaat helemaal nergens meer over en is een vervang woord voor geen argumenten.
   Daarbij komt dat wanneer het je niet aanstaat kun je altijd ergens gaan wonen waar het wel naar je zin is.
   Maar laat die kinderen lekker sinterklaas vieren waar de meesten lange tijd naar uitkijken en zelfs niet eens het besef hebben van de geschiedenis laat staan dat het hen zou beinvloeden.
   De enige die hier moeilijk over doen zijn mensen net als u die geen haar beter zijn dan rascisten sterker nog dat zijn fascisten want hun wil zal geschieden.
   Oh het zijn overigens niet de blanke burgers die de boel opblazen maar mensen als u.

  2. Had je niet beter kunnen zwijgen want nu moet ik door dat gezeur van jou weer aan de BLANKE en ZWARTE dwangarbeiders denken die in de tweede wereldoorlog als slaven gebruikt werden door fascisten of moet dan het anna Frank huis ook maar dicht of het holocaust museum?

  3. Siban, lees de link op post 4.1 nog maar eens goed, dan zul je zelfs trots zijn op die ‘Piet, de Saraceen’. Laat je niet meer zo meeslepen door iets wat jezelf en anderen (zwarte én blanke slaven) nooit hebben meegemaakt. Of ben je slaaf? Ga je gebukt onder de onhebbelijke wensen van je meester? Leef in het nú, je bent je eigen meester, de rest telt niet…

  4. Ja het was beter geweest om niet te reageren Arnold. Maar ik zal uitleggen hoe kleurlingen tegen zwartepiet aankijken aangezien je je het niet begrijpt en erg zwart/wit denkt.

   Elke donkergetinte kleurling is hier in NL wel is uitgemaakt voor zwartepiet en zeer zeker niet op een positieve manier.

   Zijn ze tegen het feestje op zich.. nee

   Pas de het stereotypebeeld aan en hou lekker je feestje. Voor een kind maakt het echt geen donder uit hoor hoe piet eruit ziet. Het zijn de domme volwassenen die er zo’n ophef over maken en beginnen te janken dat het kinderfeestje verpest wordt???? Hoezo? Snap dit echt niet. Ze leren elk jaar nieuwe liedjes ook dat moet geen probleem zijn.

   Het niet zien/begrijpen van het stereotype beeld en rol van zwartepiet. Hoeveel stront in je ogen heb je dan als je dat niet ziet. Maar een racist wil daar niet aan en zal bij hoog en laag beweren dat ze zeuren , hij is zwart door de roet, het is een kinderfeest en er zijn ook blanke slaven geweest. Klopt maar er wordt geen feestje gevierd met blanke slavinnetjes en een arabier op een kameel.

  5. Siban gewoon alsnog van binnen en van buiten net zo trots op jezelf worden als master van de mol tv universe hUmberto Tan the Man himself; ‘once you go black you never go back’ (zo overtuigd overzelfverzekerd ‘arro’ is tie wel, als vanzelfsprekend heb ik hum dat live zien en horen zeggen op tv een tijdje terug…. en waarom ook niet.

   erg grappige battle rap ;

   http://www.spitsnieuws.nl/entertainment/2015/01/eva-jinek-en-humberto-tan-in-hilarische-rapbattle

  6. Odette, het gaat niet om het verhaal het gaat om het stereotype beeld. Dikke rode lippen, kroeshaar, gouden oorbel, dom gedrag exact het beeld waarmee de neger in Amerika belachelijk mee werd gemaakt. En het ligt ook iets verser in de geschiedenis dan het onzin blanke slaven argument.

  7. Siban, ik begrijp jou, maar ook alle andere reacties.
   De pijn van het verleden speelt nog steeds in het heden helaas.
   Ondanks dat zowel blanken, zwarten en andere kleurlingen, dus alle rassen, slaven zijn geweest.
   Wat betreft het Sinterklaasfeest, velen vinden dat het in ere moet worden gehouden.
   Ik persoonlijk heb daar een andere mening over.
   Mijn eigen ervaring met dit zogenaamde feest was eigenlijk een eerste confrontatie met leugens.
   En die hebben op mij als klein kind een behoorlijke impact gehad.
   Je wordt besodemieterd (mijterd…) door je eigen ouders 😉
   Mij is als kind iig niet gevraagd of ik het leuk vind dat we, op basis van elkaar voor de gek houden,
   het leuk vinden om cadeautjes te krijgen….
   Dan had ik gelijk nee gezegd iig 😉
   Wat ik als kind absoluut niet begreep, was dat Sinterklaas kennelijk van het ene kind meer houdt dan van het andere.
   Want sommigen kregen niets, en anderen belachelijk veel.
   Het kind wil geloven in het goede, want het ís het goede.

  8. En de zgn. ‘blanke’ gaat vrijuit? Droom verder beste Siban.
   Iedereen gelijk, iedereen nr. 1
   https://youtu.be/J-GkwIRbLw8
   Hot Chocolate; Every 1′ is a winner
   https://youtu.be/J-GkwIRbLw8
   En kinderen houden van begrijpbare grapjes, dus kinderlijk voor de kleinsten! waar het feest voor bedoelt is. Grote mensen maken alles stuk, geen gevoel voor humor, de kleintjes genieten van de malligheid en gekkigheid.
   Heb je ooit Pipo de clown gezien? De stemmetjes? Grote rode lippen? Sapperdeflap zeg, gauw kijken 🙂
   https://youtu.be/uJKuugfBtfY

 7. Hyper, het heeft ook niks met trots te maken. En ook niet met kleurlingen die er geen aanstoot aan geven. Wat mij ergert zijn de blanke die zich laten gaan en zichzelf blootgeven door dingen te roepen dat ze hier zijn gekomen en zich maar hebben aan te passen en anders vertrekken ze maar als het niet bevalt. Dat domme racistische en arrogante gedrag.

  1. Siban
   Telkens heb je het over die blanke en dat zij rascist zouden zijn dat vind ik al rascistisch.
   Als het Nederlandse volk zo rascistisch is kan ik niet snappen dat hier zoveel kleurlingen(mensen afkomstig uit andere landen) tussen de Nederlanders wonen en werken en gewoon normaal behandeld worden.
   Ik krijg sterk de indruk dat jij zwarte piet aangrijpt omdat je iets tegen blanken hebt en op die manier wraak wil nemen wat wel erg laag bij de grond is temeer omdat het hier om een feest voor alle kinderen gaat .
   Bijna zou ik denken dat jij ingehuurd wordt om onrust te stoken.
   Als je zoveel moeite hebt met blanken ga dan lekker naar een land waar ze dezelfde huidskleur als jou hebben en voel je daar gelukkig.
   En heb je ooit wel eens van democratie gehoord dat houd in dat de meerderheid bepaald wat er gebeurd en zoals jezelf al schreef de meerderheid wil gewoon dat zwarte piet zwart blijft.
   Ook krijg ik vaak van andere kleurlingen te horen dat zij niet achter deze zwarte pieten discusie staan en er totaal geen moeite mee hebben dat zwarte piet nu eenmaal zwart is.
   Het enige wat jij bereikt is dat je mensen juist tegen elkaar opzet en niets meer.

  2. Als we dan toch onze geschiedenis gaan opschonen, moeten we dan niet beginnen met het ontslag van alle leden van het koninklijk huis? Als er iets discriminerend is, is het wel het ‘boven het volk staan’ van dergelijke lieden. En laten we dan vervolgens een onderzoek instellen naar waar hun macht en rijkdom uit voort is gekomen en eventueel zware straffen opleggen als blijkt dat zoiets absoluut niet is verkregen volgens de normen en waarden waar elk mens zich aan behoort te houden.

 8. Als allochtoon vond ik het altijd al raar waarom die zwarte Piet zo stereotype wordt neer gezet. Het lijkt voor mij altijd op carnaval. Op de andere manier is het wel grappig, dat het geen zwarte mensen zijn maar blanke, die gewoon even zwart zijn. Echte racisten zouden dat helemaal niet doen. Ik kende alleen een knecht van Sint Nicolaas, en die is niet zwart, maar heeft een roe.
  Wie denkt dat racisme alleen tegenover donkere mensen gebeurt, heeft het fout, want ik heb de ervaring in de VS opgedaan dat de jongere generatie totaal anti white is, terecht of onterecht, tja wat heb je eraan, als je huidskleur je automatisch als racist uit?
  Wat ik niet vindt kunnen, is het plaatje op de gouden koets…ik snap natuurlijk, Nederland is rijk geworden door de VOC, maar eigenlijk zou dan een donkere op de troon moeten zitten 🙂
  Wie denkt dat donkere nooit grapjes over blanke maken, heeft het mis. Je hebt het ook niet per se makkelijk als blanke in een groep met donkere mensen. Ergens is het ooit begonnen, de aanname dat blanke huid iets elitairs heeft, maar wie heeft dat verzonnen?…de kerk, Jezus als blanke man, kwam opeens in alle gebieden die gemissioneerd werden.??
  Dat mensen zich hier in NL opwinden dat men ‘hun’ zwarte piet wil wegnemen komt volgens mij omdat het folklore is, en bij een land hoort. Hoe gek dat voor een ander land/mens ook moge zijn.
  Als in Afrika vrouwen worden besneden….zijn dan alle Afrikanen rotzakken? Nee. Als in Nederland ‘zwarte piet’ wordt gevierd, zijn dan alle Nederlanders racisten? Nee.
  Als we niet alle mensen in een land kunnen opnemen, zijn we dan fascisten, nee! In Nederland leven, is voor veel mensen moeilijk, met of zonder kleur. En kinderen, jeetje als alles zo makkelijk was dan kinderen, die kan je aan alles laten wennen, ook dat zwarte piet, opeens alleen nog piet heet, en het stoere, bange, schuchtere, sportieve, schattige, gekke… hulpje van de goedhartige Sinter Klaas is.

 9. Er is redding nabij Guido. De mensenrechtenraad van de VN onder voorzitterschap van een belangrijk man uit Saudi-Arabie ( democratie ten top) komt eraan…met opgeheven zwaard.Uiteraard een opzetje van de VS.Een andere voormalig voorzitter ( Gadaffi) draait zich om in zijn graf. Schrijf eens iets over je boezemvrienden in Noord-Korea en andere dictatoriale landen. De verhoudingen liggen een beetje scheef…..Feiten en waarheden zijn zo broodnodig en blijkbaar erg moeilijk te ventileren.

 10. Als je me haat omdat mijn voor voor ouders mogelijk slavendrijver zijn geweest is dat jammer voor mij Ik haat jou niet zie je gewoon als mens.Ik zou de italanen (lees Romijnen) omdat ze mogelijk mijn voorouders gekruizigd hebben omdat ze crhistenen waren of tot galij slaaf hebben gemaakt .Blijf vooral HA AT zaaien .om die manier zullen joukinderen en mijn kinderen zich nooit verenigen tot een mensdom

 11. Als je me haat omdat mijn voor voor ouders mogelijk slavendrijver zijn geweest is dat jammer voor mij Ik haat jou niet zie je gewoon als mens.Ik zou de italanen (lees Romijnen) omdat ze mogelijk mijn voorouders gekruizigd hebben omdat ze crhistenen waren of tot galij slaaf hebben gemaakt moeten blijven haten .Blijf vooral HA AT zaaien .om die manier zullen jou kinderen mijn kinderen zich nooit verenigen tot een mensdom

 12. Ieder die Zwarte Piet in verband durft te brengen met slavernij en discriminatie,geeft blijk van een aan domheid grenzend gebrek aan kennis van de mythe cq het oorspronkelijke Sinterklaas verhaal.Het oorspronkelijke verhaal zegt nl : Dat Sinterklaas gevolgd en geplaagd werd door twee vreselijke deugnieten van kwajongens. Daarvan was Sinterklaas op een gegeven moment zat en die kwajongens belanden daarom in een vat met zwarte inkt.Hun normale kleur konden ze daarop niet anders terugkrijgen.Dan door op aanwijzingen van en voor Sinterklaas goede daden te doen.Dus niet eerder dan dat hun binnenkant zo blank was als hun buitenkant zouden ze weer blank worden.
  Dus mensen hou nou eindelijk je drang om Roomser dan de Paus te zijn eens in .Want die hele discussie over discriminatie, slavernij verleden en wat alles meer.Het is een aan de haren erbij gehaald iets .En getuigt alleen maar van jullie gebrek aan kennis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.