Advertentie

‘Te lief zijn’ draagt bij aan depressie…!


Over de auteur van dit artikel, Elzbieta Pettingill. Ze woont in Honolulu, Hawaii, maar werd geboren in Polen. Als voormalig mode/fotomodel was ze overlevende van enkele diepe depressies in haar leven… Ze heeft in haar jeugd te maken gehad met seksueel misbruik en verkrachting en werd later gediagnosticeerd met depressies. De medische en psychologische instituten gaven haar geen verlichting. Uiteindelijk beseft Elzbieta dat zij alleen zichzelf kan helpen door andere gedachten toe te laten. Ten slotte overwint ze haar depressie in haar dertiger jaren door middel van die ‘diepere gedachten’  in een indrukwekkend spiritueel ontwaking proces. Elzbieta’s boek dat ze hierover schreef, kreeg de titel, ‘Life Realized’. En eerder schreef ze het boek ‘The Gift Of Depression.’

Is het hele verhaal niet net als wanneer we in het vliegtuig zitten en we de instructie krijgen van de stewardessen, hoe te handelen bij zuurstoftekort..? Want is het niet zo, dat ouders de instructie krijgen om éérst zichzélf van een zuurstofmasker te voorzien, en pas dán hun kinderen..? Want hoe kun je een ander helpen, het meest optimaal, wanneer je zélf zonder zit. Zonder zuurstof dus.. Hoe kun je een ander van aandacht voorzien, als je zélf die aandacht van jezelf ontbeert..? Achter deze houding zit veelal, net als bij Elzbieta Pettingill, een heel lage zelfwaarde en een laag zelfbeeld.. Tja en daar kijken we dan, recht in de spiegel..

*

embrace yourself

x

x

Te lief zijn kan bijdragen aan depressie

2015 © WantToKnow.nl/.be (origineel © Elzbieta Pettingill)

x

Elzbieta Pettingill
Elzbieta Pettingill

Er bestaat zoiets als té lief zijn, te veel geven en ook te zorgzaam zijn. Om een depressie te overwinnen moet je soms de gewoonte om te buigzaam te zijn om goedkeuring van anderen te krijgen opgeven. Ik weet het, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar niemand heeft beloofd dat het leven makkelijk zou zijn. Mensen die worden getroffen door depressie hebben de neiging om andere mensen teveel te willen behagen. En toch, ironisch genoeg, worden hun acties door anderen vaak als egoïstisch en egocentrisch bestempeld.

Ik heb zelf ook drie decennia lang gedacht dat ik egoïstisch was en mezelf teveel centraal stelde. Ik was ervan overtuigd dat ik anderen niets te bieden had. Ik dacht ook dat het niet uitmaakte wat ik dacht, dat mijn mening minder belangrijk was dan de menig van een ander. Het leek alsof ik het leven van iemand anders leefde. Eindelijk, na twee zelfmoordpogingen, stopte ik en keek nog eens diep naar mijn eigen leven….

Ik was het soort kind dat ’te jong was om de dingen te begrijpen’ en dus geen beslissingen mocht nemen. Mijn leven werd bepaald door volwassenen, die de schade niet zagen die werd veroorzaakt door het gezegde: kinderen mogen worden gezien, maar niet gehoord. Later werd ik een jonge volwassene, die zich vasthield aan elke vent die iets aantrekkelijks in me zag. Mijn uiterlijk leek de enige waarde te hebben in de ogen van anderen.

Ik durfde mezelf niet te zijn. Ik was een slaaf voor iedereen die bereid was om mij in hun leven te dulden. Door mijn angst voor afwijzing konden anderen altijd profiteren van mij. Erg vermoeiend. Hoe vermoeiend is het om anderen voortdurend belangrijker te vinden dan je zelf!  Allemaal zodat je kunt blijven geloven in de misleiding dat iemand om je geeft, in ieder geval genoeg van je houdt om bij je te blijven. Voor een tijdje, tot ze er genoeg van krijgen.

Self-EsteemEn wat doe als het zekere gebeurt, als ze jou verlaten? Je geeft jezelf de schuld. Bewust of onbewust wordt je gebrek aan zelfvertrouwen nog eens bevestigd. In de spiraal naar beneden raak je depressief en geloof je niet dat je enige toekomst hebt. Nou die is er wel. En je toekomst is zonnig, ook nog! Je bent zélf verantwoordelijk voor de manier waarop mensen jou behandelen. Misschien heb je willen ooit opkomen voor jezelf, maar pakte het verkeerd uit. Misschien knapte er iets bij je, zei je (terecht) dat ze moesten opdonderen, om daarna te horen dat je je agressief bent en je niet ‘damesachtig’ genoeg gedroeg.

Nou, dat ik oké! Wie vindt het belangrijk wat anderen over je denken, of over je zeggen? Onthoud een ding, je moet dat niet belangrijk vinden. Er is slechts één persoon in deze hele wereld waarvan de mening over jezelf relevant is en dat ben UITSLUITEND JIJZELF. Er is slechts één persoon in dit hele universum die je moet behagen en die persoon ben jijzelf. Er is slechts één persoon die jouw zorg het meeste nodig heeft en ja, je raadt het al – het is weer jijzelf.

Onthoud dit: als je je teveel zorgen maakt over anderen, zullen anderen te weinig aandacht hebben voor jou … Als jij altijd beschikbaar bent voor anderen, zullen anderen het altijd te druk hebben voor jou. Zonder er zelfs maar verontschuldigend over te doen zullen anderen jou op hen laten wachten, waardoor jij het gevoel hebt dat jouw tijd minder waardevol is als de hunne. Zie je het beeld voor je?

compassion for self buddhaJe zult te maken krijgen met weerstand van de mensen om je heen wanneer je die lang-achterstallige veranderingen in je gedrag begint te maken. Dat is OK. Veel plezier ermee. Zie die blik van ongeloof op hun gezichten en … kijk terug zonder te knipperen. Wees bereid om de gevolgen te accepteren van het hebben van moed om te doen wat goed is voor jou. Laat in je gedachten de angst voor ontslag los in het geval dat je baas beslist om je te ontslaan. Misschien betekent het dat het tijd is om iets anders te gaan doen.

Wees klaar om je partner los te laten als hij / zij blijft weigeren om je op een meer liefdevolle en respectvolle manier te behandelen. Zorg ervoor dat je het helemaal oké vindt om alleen te zijn voor nu. Maak het jezelf gemakkelijk met het zijn van JEZELF. Leer jezelf kennen. Ga precies ontdekken wat je eigen wensen en verlangens zijn en stop niet eerder tot ze allemaal zijn vervuld! Wees maar eens egoïstisch. Je bent er eerder van beschuldigd, nu is het tijd om anderen (en jezelf) te laten zien hoe egoïstisch je echt kan zijn! Laat zien dat het je menens is …

Heb er geen schuldgevoelens over. Laat ze compleet gaan. Zet jezelf op nummer één. Wees moedig. Wees spontaan. Leer om in elke situatie en rond iedereen jezelf te zijn. Zo begin je van jezelf te houden….

* * *

x

x

carl jung who looks inside

91 gedachten over “‘Te lief zijn’ draagt bij aan depressie…!

 1. Mooi artikel!
  Jaren geleden, toen ik nog bassist was, schreef ik er een nummer over. Er waren er maar weinig die de tekst begrepen in het H’sumse.
  ‘Liever maar alleen, dan alleen maar liever (zijn)
  Beter dan te weten wat ik ‘beter weten kan’
  Liever loop ik weg dan de weg te lopen
  die ik met mezelf nooit lopen kan’…

  En ja.. dat is wel een hele eenzame weg!

  https://www.youtube.com/watch?v=g7C8q-7ygYY

 2. In mijn jeugd studeerden veel eigenlijk veels te veel Psychologie, alles en ieder één annaliseerde en probeerde de ander geestelijk te ontleden.
  Wat er toe leide dat het vervelend werd, Yung en Schoppenhauer waren niet weg te slaan, toen kwam Goldmund en Narcissus van Herman Hesse uit het niets, naast andere prachtige boeken van deze man, her Narcisme was geboren.
  Daar doet dit verhaal me aan denken, het verheerlijken van je zelf, het zelf, het Narcisme, er is niets zo ergelijk als ëgoïstische individuen, met eelt op hun ellebogen, nee ik ga voor het gewoon mens zijn beetje geven en nemen, echte vrouwen geven, liefde tederheid, leven, en worden daarom door hun partners gekoesterd en op handen gedragen, verzorgt en beschermd, maar moet toegeven, en helaas veel mensen eisen, kennen liefde en tederheid niet, ja en dan wordt het moeilijk, ook voor basisten, ik begrijp de hier beschreven gevoelens, maar heb alleen maar de positieve zijde beleeft, mede waarschijnlijk om dat ik geef, nu nog, en ben heel blij als ik liefde en genegenheid krijg, een klopje, streling, kusje aardig woord, doet bij mij wonderen, en mijn hele leefomgeving is hier an doortrokken, mensen die eisen en egoïsties zijn, wil ik niet in mijn leven, ik kan er niets mee, heb ze meegemaakt, maar ik wordt hier zo droevig van, en ik kan niets met ze.

 3. Een mens is en blijft een kuddedier. Wil graag ergens bij horen.
  Pech als je je bevindt in een kudde die jou stuk maakt.
  Pech als je je, om wat voor reden dan ook, onvoldoende bewust bent van wie je werkelijk bent. Op een kleedje navelstaren wil niet altijd helpen.
  Pas als je voldoende vermoeden hebt wie je misschien bent, hoef je zelf niet meer te ‘zuigen’ en kun je redelijk inschatten wie een ‘zuiger’ is en wie niet.

  Ach, ‘jezelf zijn’ vind ik eigenlijk een verschrikkelijk uitgekauwd cultuurgebonden buzz woord. Zelfs een baby wordt al vanaf dag één geconditioneerd.

  1. Dit is geen werkelijkheid, maar een persiflage op het mens zijn, een onjuiste bespottelijke voorstelling geven van een mens zijn.

  2. Jenne, hoe bedoel je dit?
   Deze vrouw heeft heftige zaken meegemaakt in haar verleden.
   Velen maken voor veel minder een depressie door met uiteindelijk ook zaken die in het verleden liggen.
   Misschien is het belangrijk om juist haar achtergrond even los te koppelen van de boodschap.
   Velen zijn namelijk te lief, omdat ze met een soort van schuldgevoel zitten opgezadeld waarvan ze de oorsprong (nog) niet kennen.

  3. Anna, laat maar. Voor velen is dit een ander universum, hoe kan je het dan duidelijk maken aan de persoon als ze het als onbekend ervaren?
   Lange strijd, geen uitkomst. Blijf voor jezelf je best doen 😉

  4. Anna, ik heb veel meer het gevoel in deze levens situatie, dat de liefde van sommige mensen hun goedheid niet begrepen wordt door die persoon of die anderen, of gewoon aan de kant wordt geveegd, het opvallende ook hier is weer als je schrijft wat je denkt te moeten schrijven, je antwoord op dit soort trieste meelijwekkende watjes gedrag, direct terug in je strot wordt gepropt om dat je volgens hen je er volkomen naast zit, en je zelfs in grote mate van egoïsme wordt verdacht, je onverholen reclametje voor je zelf wordt beloond met een schouder klopje, ieder één is tegenwoordig zielig en onbegrepen, je moet geven om te krijgen helaas, en duidelijkheid is gewenst, lief nzijn om het lief zijn werkt niet, we zitten in een Bonobono maatschappy, en dat van die gebloemde jurkjes, ja jammer ik kon het waarderen ook de klederdrachten vond ik mooi en heel charmant, mensen de tijd is keihard, 100% realistisch, voor wat hoord wat, en constant met je zelf bezig zijn, leid tot een geestelijk mastuurberen, en met een pruillip van onbegrepenheid rond lopen helpt je geen zier, duidelijkheid laat zien en voelen als je van een ander houdt, een goede buur is beter als een verre vriend, genegenheid, ik woon ver weg dat is jammer anders zou ik jullie graag eens persoonlijk ontmoeten, nou ik ga in de kooi, groet Jenne

  5. Jenne, ik denk heel goed te begrijpen wat jij bedoeld, en dat jij ook voor jezelf je keuzes hebt gemaakt in je leven om te kiezen voor de liefde wat je dierbare naasten en vrienden betreft.
   Maar waar ik het niet begrijp, is dat je mensen die dit niet kennen op de manier zoals jij het wel hebt gekend, en nogmaals mede door je eigen keuzes, maar ook door kennelijk toch liefdevolle ouders, dat je je niet kunt voorstellen wat het betekent om dit te moeten ontberen.
   Ik vraag oprecht begrip van jou voor mensen die anders zijn opgegroeid, óók de liefde nodig hadden van liefhebbende ouders oa, maar volledig zijn misbruikt op een leeftijd waar ze geen weerwoord hadden én ook niet gehad kunnen hebben.

  6. Het duurt soms een mensenleven lang om het zelfrespect weer terug te vinden.
   Als dit niet gebeurd, wordt het een pijnlijke dood…
   Ik gun dit niemand, ik gun een ieder mens bij leven, om zichzelf als waardevol te zien maar ook te ervaren, want grond van dit (persoonlijke) bestaan…
   We kunnen niet zonder onszelf en we kunnen niet zonder elkaar <3

  7. Ik geloof dat ik de reactie van Jenne wel snap.
   Het verschil tussen assertief en geniepige agressie is soms bijna niet te onderscheiden. Dan wordt het een soort wedstrijdje, wiens masker het geraffineerdste is, en/of wie het zieligste is.
   Mensen die beweren altijd zichzelf te zijn liegen dat ze barsten volgens mij.
   Mensen die het beste huilie huilie kunnen doen, krijgen (ben ik inmiddels achter) het meeste voor elkaar. Denk je dat je de enige bent die hun verhaal van al hun opofferingen en zo te horen krijgt. Dus nie.
   Ga maar fijn ergens anders zuigen, heb ik tegenwoordig.

   Misschien dat mevrouw Pettingill ook es smakelijk om zichzelf zou willen lachen? Misschien de volgende fase van haar ontdekkingstocht?

   In je eigen kracht leren staan, duh…

  8. Koekje…
   Ben jij ooit ook sexueel misbruikt?
   Of anders op een andere manier?
   Snap je reacties door de regel heel goed, en moet er ook om lachen, dus dank daarvoor 😉
   Maar nu ben ik het spoor even bijster….

  9. Eigenlijk begin ik nu redelijk opstandig te worden…
   Mensen die niet willen snappen wat sexueel misbruik van impact heeft, zijn kennelijk zelf nog niet in staat in iets wat bij hunzelf zoveel impact heeft gehad te niet te willen onderkennen?
   Of ze zijn zo liefdevol opgevoed dát ze het niet snappen, maar dán worden ze iig niet cynisch…

  10. Anna,
   wat ik mis is dankbaarheid naar de mensen toe die het leven van de schrijfster hebben gered toen ze een poging tot zelfmoord deed. Blijkbaar was ze voor hen wel belangrijk. Tot twee maal toe was er de hulp die ze toen keihard nodig had. Dankjewel mensen dat ik er nu nog ben en verder kan gaan met mijn ontdekkingsreis hier.

   Wat ik mis is mededogen naar de mensen toe die in hun blindheid teveel op haar steunden. Ik kan me niet voorstellen dat ze helemaal noooooit es door iemand belangeloos geholpen is.

   Het gaat mij vooral om de manier waarop ze het brengt, die mij tegen de haren instrijkt.

   Er is een verschil tussen iemand helpen vanuit je eigen kracht, omdat jijzelf dat nodig vindt en helpen vanuit zwakte.
   Bij helpen vanuit zwakte is er een kans je zelf ook energie bij anderen gaat weg gaat wegzuigen.
   Bij helpen vanuit eigen kracht, zijn je eigen grenzen automatisch gewaarborgd, niemand die daar straffeloos overheen kan gaan.
   Dat sommige mensen helpen per definitie zien als zwakte van de hulpgevers maakt hen volgens mij wel erg eenzaam.

   Helpen, koesteren is volgens mij een onmisbare eigenschap van mensen, dieren… Alleen de manier waarop, is minstens net zo belangrijk.

   De schrijfster wekt bij mij de indruk, kan het natuurlijk mis hebben, dat ze nog steeds energie bij anderen aan het wegzuigen is.
   Seksueel misbruik als oorzaak aanwijzen voor iemands opvattingen lijkt mij erg kort door de bocht. Het leven omvat zoveel meer.

   Amen.

  11. Koekje, dit vind ik een hele belangrijke van je…
   “Er is een verschil tussen iemand helpen vanuit je eigen kracht, omdat jijzelf dat nodig vindt en helpen vanuit zwakte.”

   Ik heb het al vaker gehoord dat ik te lief zou zijn…als je geen bitch bent, ben je al snel te lief tegenwoordig (tijdsgeest).
   Volgens mij heeft het ‘gezonde’ lief zijn meer met karakter en persoonlijkheid te maken en met de verbinding voelen, dan met een naar (seksueel) gebeurtenis.
   Mij valt ook op dat hoe meer afstand er is van zulke verhalen, hoe makkelijker men het aanneemt. In de eigen omgeving laten ze mensen vaak keihard zakken, die het moeilijk hebben.
   Ik vind het daarom ‘gevaarlijk’ het onderwerp op ’te lief’ te reduceren.
   Depressie heeft idd meestal meerdere (andere) oorzaken.

  12. Koekje, bedankt voor je oprechte reactie.
   Iemand die een echte depressie doormaakt valt echter door niemand meer te raken.
   Een echte depressie moet los worden gezien van depressieve gevoelens iig.
   Ik was geshocked de afgelopen week omdat ik hoorde van een lief mens in haar kracht die zelfmoord heeft gepleegd, opgevoed in een liefdevol gezin.
   Hoe kan dit gebeuren?
   Dus wat is depressie…
   In het onderhavige geval, dus dit artikel, denk ik dat deze dame zich een weg naar buiten en naar binnen heeft weten te vechten, die los van een boek daarover, dus geld enzo pffff, hopelijk anderen moed geeft om dit ook te kunnen.
   Ik mag echt hopen, dat haar verhaal bedoeld is om anderen verder te helpen.
   Voor mij is de boodschap van belang.
   Wat er ook gebeurd en gebeurd is, er is altijd een kracht die maakt dat er een uitweg is.
   En liefheid heeft hier in dat opzicht niets mee van doen, want het is in haar geval een overlevingsmechanisme geweest.

  1. het 1 sluit het ander niet uit Jenne, gisteraaff naar deze presente spontaan zonder rem oprispende presentatie van een moeie maar vurige Mooji gekeken, sluit wat mij betreft goed aan in dit complete momentum van bovenstaand levensverhaal dat voor sommigen onder ons meer dan herkenbaar zal zijn, zonder een fikse op maat aangemaakte vleug ’50 kleuren grijs’ (al haat ik dat gepushte maatschappelijk salamander grey gif verschijnsel tot op op het bot) zal het niet meer lukken, de overzichtelijke jaren 50 bloemetjesjurk benadering zal mij niet meer openen, daar is wel wat meer voor nodig, en dat is niet zomaar, met geen pen te beschrijven, moet uitkijken niet alsnog de zwartste kant ever te kiezen als relieve verlossing, soms haat ik gewone bullsjitt gepiepel dat kan je je niet voorstellen zo erg, Jenne geloof me, je hebt geen idee van jouw egoïsme, en dat zeg ik niet omdat ik je laag inschat en ook niet om je te kwetsen, hoe paradoxaal dat ook mogen klinken, it is Beyond, het lelijke en het mooie;

   Set Your Heart Free – Highly recommended!!!
   https://www.youtube.com/watch?v=jNDhOx61MyY

   als je dit nummer Nu niet werkelijk kan voelen tsjaah waar praten we dan nog over, Volume Up!! als tijdelijke remedie;
   Madness – One Step Beyond
   https://www.youtube.com/watch?v=N-uyWAe0NhQ

  2. Now mijn beste Hyper de pieper, jij hebt mij wel heel snel geannaliseerd, ge—Anna—liseerd, en mij als een egoïst herkend, ja soms ben ik met mij zelf bezig, en ook naar binnen gekeerd, wwwwaaaarrrooommm, om mij zelf staande te houden in deze woelige zee van zieke, half zieke, pseudo zieke, en tot mijn grote schrik mensen zo als ik, maar ik ga vrolijk door, tot Guido me weer tot de orde roept, en dan las ik weer een lange rust pause in, moet trouwens nog veel in de tuin regelen, maar ben altijd tot je dienst, en kan je, waarderen soms, Vr. Gr. Jenne

  3. Haah die ouwe doorgepekelde zeergewaardeerde zeewijsreusneus Jenne waar zouden we zijn zonder Anna en Carla en Odie en Moon en en nouh de hele ritsmeteut aan wtk wijffies die toch maar weer het verschil weten te maken tussen een drijvend stuk langwerpig draadig pokdalig stoppelig stuurloos stuk wrakhout op de oceaan en een gezellige haven met aangrenzende blauwe haaibaai baai!

   http://www.fizi.nl/nieuwsbrief/2007/200709/haaibaai.jpg

   Ludovico Einaudi – Life
   https://www.youtube.com/watch?v=fy2ZF2ks-9E

 4. Nou nog even dit als ik in de spiegel kijk krijg ik geen enorm laag beeld, nooit gehad, heb genoeg ups en dows mee gemaakt al heel vroeg in mijn leven, maar ben altijd mij zelf kunnen blijven, en later met behulp van fijne mensen en mijn fantastische liefdevolle ouders, op kunnen groeien tot een redelijk evenwichtig mens, misschien geluk gehad, en ik denk dat als je alle boeken en verhalen is op de keper beschouwd zou controleren, dat er behoorlijk wordt aangedikt en weggelaten, maar goed bij twijfel of twijfelachtig, geen oordeel ! ik begrijp dat dit harteloos kan overkomen maar zo is dit absoluut niet bedoeld, ik ben een mens vol mededogen, en zal altijd mensen helpen in nood !

  1. Dat doe je zeker Jenne, je probeert te helpen. Maar niemand is ermee gediend als mentale problemen bij een ander weggewuifd worden onder het motto, wordt maar wat harder. Als dat niet in je karakter ligt is dat een schier onmogelijke opgave.
   Daarom zijn er de Boeddhisten die nog geen vliegje dooddrukken, maar ook de personen die gif gebruiken op wat voor manier dan ook om het leven ziek te maken of zelfs te doden. Waar ligt de grens? Wie bepaalt dat? Denk je nu echt dat mensen die in zo een situatie anders gaan denken om het leven harder te maken of in de andere situatie gaan denken “Oooo, ik zal wel eens schade aan kunnen brengen?” Mensen zijn zoals ze gemaakt zijn Jenne. Zorg goed voor degene die je lief hebt maar denk ook eens aan die andere die willen liefhebben en niets terug krijgen, ongeacht de situatie.
   Het ga je goed, Hartegroet Odette

  2. @ Jenne
   Soms kriebelt het ook bij mij hoor , en denk ik wel eens grow up and get a live. Je komt mensen tegen die op het eerste gezicht in een slachtofferrol kruipen en er van lijken te genieten dat dat aandacht oplevert.Soms zijn deze mensen gebaad bij een schop onder de kont, soms willen ze niet geholpen worden ,soms kunnen ze gewoon geen modus vinden om verder te leven met wat hen overkomen is .
   Mijn stelregel in deze is simpel. Als iemand niet geholpen wil worden geef ik verder geen hulp. Verder denk ik dat ieders oorlog zo wreed en pijnlijk was /is als ie dat zelf ervaart, ook al zou het mij een peulenschilletje lijken , wie ben ik dan om daarover te oordelen .
   Mijn oorlogen zijn geweest en ik ben er klaar mee , gelukkig,ik heb niet de behoefte te blijven hangen in oude wonden. Wie de manieren kan gebruiken die ik heb gebruikt om mijn strijden te boven te komen is welkom om daar naar te luisteren zo niet dan niet even goeie vrienden.

  3. Precies beste Marcel, daarom ben ik er ook vol begeestering in gesprongen, al die zielige vol zelf medelijdende boekenschrijvers, oncontroleerbare inhoud, het is een dankbaar onderwerp, de verkrachtingen zijn niet van de lucht, en moet zeggen vind het ook een vreselijke in en in humaine overtreding van onze intiemste leefregels, die eigenlijk nooit zwaar genoeg gestraft kan worden.
   Mooie hisorie, marietje staat met haar mevrouw voor het raam naar buiten te kijken, zien ze twee honden die vast zitten, zegt Marietje, god mevrouw gelukkig dat dit bij de mensen niet zo is, wat dan Marie, nou dan kwam ik elke ochtend met mijnheer aan mijn kont naar beneden, dacht van Max Talleur.

 5. Het sexuele ontwaken begint soms al heel vroeg, en loopt door je verdere leven als een rode draad, de één is actiever als de andere, maar het zoeken en ontdekken is één groot avontuur !
  Dat er vreselijke dingen gebeuren met opgroeiende mensen is zeker, en eccessen hebben altijd bestaan.
  Een halve moord is een verkrachting van een volwassen mens, die zich kan realiseren wat er gebeurd.
  In Islam landen is het misbruiken van jongetjes een hele gewone zaak, hoe en waar groei je op, is denk ik heel bepalend.
  Volgens veel France denkers leven wij in het Vagina tijdperk, de vrouwen staan als een as in het leven en alles draaid om ze heen, Lesbienes is iets anders als een soubrette, vele voorvechters van de vrijheid voor de vrouwen, waren natuurlijk lesbiënnes, en mannen in het algemeen, hebben een afkeer van, een natuurlijke afkeer van kromme sexuele mensen, maar die afkeer is te overwinnen, door begrip en vriendschap onderling, dit is mijn persoonlmijke ervaring, in Staphorst wonende een dame jonge vrouw ontmoet die voor mijn vrouw de wol verwerkte op haar spinnewiel, aardig mens maar vreselijk eenzaam, ook door de religeuse atmosphere in het dorp, prima om te wonen en te leven, maar voor de zonderlingen en anders zijnde onder ons geen grapje, wij hadden goede contacten juist door onze openheid, en hebben verschillende mensen kunnen helpen om hun leven een andere wending te geven.
  Ja Odette ken alle facetten van het leven, en heb geleerd er mee om te gaan, je moet vaak slikken in je leven, en soms je schouders ophalen, maar het oude Amsterdam was een goede leerschool, als je wilt leren natuurlijk, denk dat het nu een hardere leerschool is, weet je sommige mensen hebben een andere kijk op het leven, zo van leef en laat leven, dat was in mijn tijd zo bij de Joodse Amsterdammers, fantasties om mee gemaakt te hebben, ook hun onderlinge strijd van Portugezen en Duitse afkomst, Amsterdam heeft veel te danken aan de Portugeze Joden, sociale voorvechters, je kan ondanks wat er plaats vindt, niet generaliseren, ook andere minderheden niet, en als je dean leest dat de grote créatieve kracht achter Ipad etc, Steve Jobs van Syriëse afkomst is, ja dat geeft hoop en moed voor de toekomst.

  1. Voor alle depressieve mensen: herlees dit artikel nog es goed. Druk het af en plak het boven je bed…

 6. Wie een beetje kan lezen zonder gekleurde bril, leest een persoonlijk verhaal over transformatie van een jonge dame. Iemand die haar verhaal verteld en daar anderen mee wil bekrachtigen. Iemand die ingezien heeft dat ze door haar jeugdervaringen een zeer laag zelfbeeld had gekregen en als reactie tot een “pleaser” verworden was.
  Met dit inzicht heeft ze besloten dat het anders kan en mag zijn om een enigszins volwaardig leven te leiden. NIX MIS MEE TOCH?
  Ik wens haar sterkte want het komt op mij over alsof ze pas de eerste stapjes aan het zetten is op dit pad van vallen en opstaan, waarbij de balans zien te vinden tussen assertiviteit, altruïsme en egoïsme en ware uitdaging is, spirituele revalidatie zogezegd.
  Is there anybody listening??? http://www.youtube.com/watch?v=F2pssFY8Ie0

  1. Mee eens Coz de vos 😉
   “…pas de eerste stapjes aan het zetten is op dit pad van vallen en opstaan, waarbij de balans zien te vinden tussen assertiviteit, altruïsme en egoïsme en ware uitdaging is, spirituele revalidatie zogezegd.”

  2. “pas de eerste stapjes aan het zetten…”

   Dat vind ik echt lief verwoord 🙂

  3. Sorry het woord assertiviteit bestaat niet, moet zijn assimileren, de spirituele revalidatie mooi gevonden, ja daar zijn wij allen zo nu en dan aan toe toch.

  4. Jenne 9.4, Je kijkt graag Star Trek, haha 😉
   “We are the Borg, we wil assimilate you”
   https://youtu.be/WZEJ4OJTgg8
   Maar mooi gevonden want assertiviteit staat daar haaks op!
   En hoogst waarschijnlijk is deze jonge vrouw hoog-sensitief, HSP,
   wat toch ongeveer één op de vijf vrouwen (mannen) is.
   http://www.hooggevoelig.nl/drupal6/wat-betekent-hooggevoelig
   En deze is ook, hier en daar, echt wel een blijvertje; Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.
   http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/21a649ba8087f34aede7a9e4255f9e74.jpg

  5. Man of vrouw met de Cozmische naam, juist assertiviteit bestaat, in mijn bijbel van de Nederlandse taal, Koenen ’s woordenboek, houdt het op bij Assertief etc etc, dus mijn wel gemeende excuses voor mijn pseudo correctie, en sorry voor de interuptie, plus Vr. Gr. Jenne

  6. Mooi Odette, ik dacht dat wij uit Cosmisstof waren voortgekomen, dat Mars en Venus is wel een beetje erg denigrerend voor de genen die niet in deze maatstaf’en passen, van man en vrouw, dus de bevende klevertjes !
   De meeste vrouwen hebben een grote gevoeligheid, ook veel mannen zijn terdege wel heel gevoelig, het gaat er om waar voor, de oude Grieken gingen er van uit dat het gevoel, de freqsuinties die onze intuïtie aan het werk zetten, binnen kwamen via de neus, deze heeft de kortste weg tot het hersens contact.
   Mijn vrouw Carla is specialiste op het gebied van Aromathérapie, ook huile essentielle voor de huid en om in te nemen, om goed te slapen gebruiken wij een olie in onze diffuseur, slapen heerlijk en staan verkwikt en ontspannen op, via onze neuzen dus Vr.Gr. Jenne

  7. Jenne, mijn neus zou best wel eens op vakantie willen bij Carla 🙂
   Lijkt me heerlijk…
   Nieuwe Tijd? Het begrip nieuwetijdskinderen, ook wel indigokinderen, sterrenkinderen of intuïtieve kinderen genoemd, komt echter voort uit de New Age stroming. Naast de genoemde kenmerken als onderdeel van een karaktereigenschap te zien, geeft men er binnen deze stroming ook een spirituele betekenis aan. Er zijn bijvoorbeeld New Agers die geloven dat er steeds meer nieuwetijdskinderen geboren worden, omdat we aan het begin zouden staan van een wereldwijde transformatie naar een hoger vibratie- en bewustzijnsniveau. De kinderen zouden dit hogere vibratie- en bewustzijnsniveau ondersteunen. Ook zouden nieuwetijdskinderen in nauw contact staan met de onzichtbare wereld.
   Hooggevoeligheid van alle tijden. Dat mensen denken dat er nu meer hooggevoelige kinderen geboren worden, zou samen kunnen hangen met andere factoren. Zo lopen steeds meer kinderen en volwassenen tegenwoordig tegen de grenzen van hun uithoudingsvermogen aan. Overal zijn geluid, geur en lichtprikkels toegenomen. Het is voor iedereen en nog meer voor hooggevoelige kinderen moeilijk om zich voor deze toename af te schermen. H.g. Odette

  8. Odette, deze vrouw lijdt aan anorexia (wat ik kon opmaken) dat is duidelijk een psychische aandoening die behandeld dient te worden. Of ze nu is genezen weet ik niet…de foto’s spreken voor zich.
   Een echte depressie is niet even een dipje, een depressie is en blijft een van de meest complexe ziektes.

  9. Odette 9,10,

   Wij hier onze vrienden/familie kring, blijkt uit gesprekken, dat het eigenlijk zo zou moeten zijn dat alle kinderen, echt alle kinderen op deze planeet onze, wij onze de mensheid daar de verantwoordelijkheid voor zouden moeten dragen, maar dit zou natuurlijk te ver voeren, en door het kwaad nooit worden geaccepteerd, dus doen wij het op een kleinere schaal, maar ja dat is natuurlijk maar een hele flauwe afspiegeling van wat ons voor ogen staat, een echte UNICEF, niet geleid bloeddrinkende Joly’s aan het bewind, nee gewoon dood gewone moeders aan het bewind, maar ik dwaal weer af, maar heb wel begrepen wat jij wilt zeggen, en dat is juist, er komt een ander soort mens aan, maar ze zullen moeten vechten om zich door te zetten, groet Jenne

 7. Depressie komt soms (mede) door een simpel voedingstekort. Vitamine B12, andere vitamines, vitamine D, zonlicht, magnesium…
  Moet ook op wanttoknow een en ander over te vinden zijn.
  Medicijnen die de behoefte aan bepaalde vitamines, mineralen verhogen.
  Ga je in je hoofd lopen malen, piekeren, in kringetjes ronddraaien.
  Wordt minder weerbaar, letterlijk en figuurlijk.

  1. De Zon mijn beste Koekje, maakt alle verschil van de wereld, je kunt beter arm zijn in een mooi klimaat veel Zon en niet te ver van mooie natuur ! dan vreselijk rijk in de regen en wind landen, soms zijn er van die donkere dagen, met een zooitje rot nieuws dan zit hij altijd op je wenkbrauwen bij het wakker worden, iets zwaars en naars, er kunnen situaties voorkomen in een mensen leven, verlies van geliefden kinderen vrienden, ja daar kan je dan door vreselijk in de put komen te zitten, en ik kan me dan ook goed voorstellen dat mensen niet verder willen leven, en dat is ook je goede recht om er een eind aan te maken, verleden jaar een hele goede vriendin van ons bleef alleen achter na een lang leven samen, mooie eind van het jaar feest samen gehouden, alles voor haar geregeld, zo als zij dat wilde, ja en toen was ze weg, wij waren er maanden ziek en droef van, maar zo is het nu eenmaal, wij hopen dat zij gelukkig is met haar geliefde !

  2. zelfdoding is altijd moeilijk zeer indrukwekkend voor alle nabestaanden . Hopelijk kun je jezelf en de ander vergeven begrijpen is moeielijk ..Respect voor de keus ondanks het heftige gemis …

  1. Monika, je kunt niet/nooit te lief zijn, tenminste kan het me niet voorstellen, te kwaad ja maar dan wordt het iets anders, haat – razernij – is heel voorstelbaar maar niet goed, en volkomen zinloos, groet heb heimwee naar la bella Italia !

  2. Hoi Jenne, ja ik ben ook van mening dat kan niet…mij schiet opeens binnen dat het kwade/boze het lieve/goede niet kan verdragen.
   In feite ben je als lief mens die niet sterk in zijn schoenen staat heel kwetsbaar. Ik denk dat het ’te lief’ verschillende definities kent…

  3. wat gebeurt er als je niet boos kunt worden alleen in zeer extreme omstandigheden als je voelt dat er een diepe beschadiging gaat optreden
   ,,,, te lief…cq te open te hulpvaardig te bereid om te luisteren is een fantastische eigenschap die sommige mensen iets meer mochten hebben (denk ik ) maar het leven kan ook over je GRENZEN heen gaan en dan is het fout als je de grens te laat stelt .. that is all

  4. Ja Kaatje, zeker weten…de grenzen…
   Lieve mensen hebben vaak ook een ander ‘grens-management’, dat kan een valkuil wezen maar ook een kracht. Bewaak goed je grenzen…het blijft een uitdaging 😉

 8. We denken teveel na en we laten ons teveel leiden door de media/anderen/systemen. Zelf vind ik het liedje Your mirror van Simply Red wel een toepasselijke.
  Zelf denk ik dat narcisten in een late overgang van besef zullen komen, als zij zelf gebreken krijgen. Of het zijn mensen die ook iets/veel meegemaakt hebben en daarom dan zelf ook over lijken gaan. Ze hebben dan de verkeerde weg gekozen, maar die zal ook slecht eindigden. Ben nu een boek aan het lezen over narcisme. Zij schrijft dat je wetenschappelijk/aan hersenen kunt zien of iemand narcistisch denkt/is. Of dit waar is weet ik niet. Ik denk meer dat het levens processen zijn. Dus een narcist zit in een bepaalde fase. Hij/Zij voedt zich met jou energie om niet in die andere fase te komen.

  De totale breekdown om jezelf te vinden. Narcisten zijn dus angsthazen. Ik vind het eigenlijk gevaarlijk om te zeggen dat je te lief bent. Want te lief zijn voor een ander die het niet misbruikt geeft juist de samensmelting als je beide in dezelfde fase zit. Narcisten(continu) moet je dumpen en aan hun eigen lot overlaten. Zij hebben een probleem, niet jij. Je moet wel goed uitzoeken waar het vandaan komt. Soms lijkt iemand narcistisch, maar die is dan zelf op zoek. En voor die mensen kun je een deurtje open laten. Zoals het voor een kind in de puberteit normaal is dat ie alleen met zichzelf bezig is. Zichzelf aan het zoeken/ontwikkelen.

  Mensen die van jongs af aan al empathie ontwikkelen door omstandigheden zijn denk ik verder ontwikkeld/hoger niveau van bewust zijn. Zoiets als zonder verdriet zul je nooit gelukkig kunnen zijn. Mensen( veel bekende) in de muziekwereld zijn vaak mensen die een slechte/arme jeugd enz. hebben gehad. Op het moment dat ze in zichzelf geloofden kwam er succes. Niet, omdat men het zo graag wilde.

  Als je dus het/gebreken enz. zelf niet accepteert, dan kun je zelf niet groeien. En dat hoeft niet perse met succes(want dat is meer vanuit het systeem) te maken, maar met verder leven. En dan kom ik terug op het liedje. Een regel daarvan: Even the birds still sing their faithful song. Vertrouwen in/op jezelf. Een narcist vertrouwt zichzelf niet. Mensen die lang met een narcist te maken hebben gehad hoeven zich niet te schamen. Jij zat op een te hoog niveau(levensfase) voor hen. Accepteer het en begin opnieuw. Zoek iemand die op hetzelfde niveau zit. Of neem een hond. Die kun je altijd vertrouwen, als je zelf er goed voor bent.

  1. Elise49,
   dit is ook een mooie…
   “Mensen die van jongs af aan al empathie ontwikkelen door omstandigheden zijn denk ik verder ontwikkeld/hoger niveau van bewust zijn.”
   Daarom kan je ws ook depressief worden alleen omdat de wereld soms helemaal niet bij het eigen wereldbeeld past.
   Als je de wereld liever in harmonie en liefde ziet, dan kan je als heel gevoelig mens er eventueel ook depressief van worden. Maar wetende dat alles ergens ook een ‘mindset’ is, kan je zeker ook eraan ‘werken’ om de spirituele betekenis te zoeken, het grotere plaatje zeg maar.

  2. Kan me niet herinneren ooit geen hond in onze/mijn familie te hebben gehad, in wales lag de hele bijkeuken vol honden en ook katten, werkhonden schapen colli’s jack russels een enorme grote witte kat, altijd jongen en altijd onder het bloed, nu hebben we nog een leuke zwarte tibethaan, hij heet Daan !
   Ja een EI hoord er bij maar een hond ook, vreemd mensen uit Africa hebben nooit honden in huis, vinden ze vies, houden ook niet echt van dieren, questie van opvoeding, hadden we het toch over.

  3. Iemand zij laatst Ik dacht toen ik rond 17 jaar was dat je veel ouder was omdat je zo wijs was voor je leeftijd ..
   Empathie is goed maar je sterke kant is ook altijd je zwakke kant probeer balans te vinden zonder diepe zelf beschadiging ALL the best

  4. Beste Monika. Graag het volgende. Ik las onlangs: empathie is op zich niets goeds. Het kan twee of meerdere kanten uit. Oorlogsmakers hebben ook empathie in die zin dat ze kijken naar de gevolgen van hun daden: Empathie moet samengaan met mededogen. Pas dan komt het goed met die empathie :o)

 9. Te lief zijn wordt vaak niet echt begrepen, het wordt haast een bedreiging men kan zich niet spiegelen aan je. Iets voor iemand doen vanuit je hart en er niks voor terug verlangen idem, of men gaat van je profiteren en je komt er iets later achter dat je te goedgelovig was, te lief. Dan zien ze jouw goedheid aan voor zwakte, maar dat is het niet het is durven… echt jezelf zijn en proberen te leven vanuit je hart. Maar het is moeilijk want er zijn er niet zoveel als jou, die gegroeit door de pijnen in het leven verder kunnen kijken en voelen, uiteindelijk ben je eenzaam tussen velen waar je nog wel van kunt houden, omdat je hebt leren vergeven en hebt leren loslaten en echt leeft vanuit je hart.

  Omdat je jeugd gestolen werd voor genot en verwoest werd door onveiligheid komt dat kind en die volwassene in jezelf nooit meer samen.
  Je kunt het benaderen, maar dan moet je het soms spelen (rol) Dingen beschrijven is makkelijker dan in real-life te acteren,bij gewone onbeschadigde mensen komt dat kind uiteindelijk samen tot een volgroeide stabiele volwassene, het beschadigde kind in jou gooit vaak roet in het eten……

  Je weet dat, je vergeeft en ziet ook het mooie in het leven schijnen,
  helderder dan ooit, maar het stukgemaakte kind in jou , maakt het soms nog wel even moeilijk voor je….

  Dit vind ik een hele mooie song, het beschrijft zo veel, komt van zo diep, so intens gezongen — prachtig. Music is Life….
  Beth Hart – Leave the Light On (Bing Lounge)
  https://www.youtube.com/watch?v=vGQChwlN5XU

  1. de boodschap is loslatwen maar daarboven op nog vergeven de ander maar ook jezelf pas dan kom je weer in harmonie….Moeilijk laveren in het leven laat je zelf niet los maar bescherm je meer en stel GRENZEN …. all the best 🙂

  2. Ik zie best veel in de reacties terug dat men wenst te helpen bij depressies of dat nu beroepsmatig is, (wat ook wel een basis uit mededogen kan hebben naast de professionele benadering) tot aan het meelevende vriendschappelijke mededogen of vanuit een familair gevoel. Toch zou men zich bewust moeten of willen zijn vanuit welke positie men zich richting zo’n gevoelig en gebroken medemens op zouden kunnen stellen. Een hulpzaam artikel ter reflectie : http://www.theinterpretersfriend.org/Terpsnet/11.html

  3. Treowd,
   wat een zangeres die Beth Hart. Je kan voelen dat ze echt, authentiek is.
   Je hebt gelijk, een depressie vraagt om een goede behandeling, de oorzaak vinden, uitsluiten van voedingstekorten…en dat betekent voor mij niet alleen (als überhaupt) pillen maar tijd en aandacht en liefde, en soms is dat ook niet de oplossing. Wat ik al schreef, het is complex.

  4. Dank je kaatje voor je medeleven en goede bedoeling daarmee, ik haal het aan voornamelijk komend uit het verleden.Je hebt gelijk grenzen stellen of kunnen stellen is belangrijk. 🙂 Loslaten is key , in alles dan ben je in het Nu daar is het allemaal vrij…..(en soms even ook niet)
   dat haal ik zo even aan omdat een constante Nu status zeer moeilijk altijd te handhaven is.
   @monica, inderdaad het is prachtig gezongen rechtstreeks vanuit het hart.
   Klopt, soms is een luisterend oor ook al een zeer belangrijk onderdeel, soms zit de beschadiging te diep en heeft zich te ver/diep geworteld dat dat ook het enige haalbare kan zijn. Kan inderdaad complex zijn. Vandaar ook de aangedragen reflectie in vorige reactie, waarbij je aansluitend kunt stellen dat een benadering vanuit medemenselijke Liefde onvoorwaardelijk zou moeten zijn zoals Liefde behoort te zijn.

  5. Nog even aanvullend.
   Een depressie hoeft ook niet altijd vanuit een beschadigd verleden te komen, het kan ook zo maar ontstaan. Mensen trekken zich terug om rust te verkrijgen, zoals een gewond dier zich terug trekt om te meer slapen ter genezing. Het is eigenlijk de natuurlijke zelf-bescherming van de mens tegen – teveel en te ver gaan- soms is die rust dan ook alles wat zal helpen. Daarnaast bestaat er ook nog die mogelijkheid van ook dat niet complete of onvolledige voedings-patroon en het missen van bepaalde mineralen zoals je dat ook al in de reactie aangaf.

 10. Herkenbaar te lief willen zijn werkt uiteindelijk niet in deze maatschappij …Moeilijk maar .. Houd eerst van jezelf en dan van de ander .. Het hele leven is keuzes maken

  1. Ho, ho, dat is wel heel snel en gemakkelijk.
   Iedereen in het westen lijkt tegenwoordig wel depressief (zwak, ziek en misselijk) te zijn.
   Goed voor een hele trits boeken en nog veel meer medicijnen.
   Zoals zo veel woorden heeft het woord depressie sterk aan waarde ingeboet, ten koste van degenen die echt een depressie hebben.
   Of is het mede een teken dat deze maatschappij te complex te verrot is voor steeds meer mensen.
   Is HSP een modefrats, een excuus om niet naar de werkelijke oorzaken te kijken van de pijn van veel mensen?
   Toch schijnt HSP van alle tijden te zijn…

   Aan depressievelingen en HSPers zijn bergen geld te verdienen.
   Heb je dikke pech als je in je wanhoop de verkeerde strohalm grijpt.
   http://www.depressie.org/docs/Interview_Trudy_Dehue.pdf

   Helpen en de juiste hulp ontvangen is zoals hier veelvuldig opgemerkt, best complex.

   Eet smakelijk Odette 😉

  2. Koekje, het is jammer van dit onbegrip van deze mensen/mannen, ze kunnen de vrijheid niet aan, en in hun konterijen ga je toch echt een prijs betalen, en wel deze door de familie direct of indirect, geoordeeld als noodzakelijk.
   Het is ook waar dat in sommige landen vrouwen ongeveer gelijk staan met een nuttig huisdier, maar het kan van tribu tot tribu verschillen, en het heeft te maken met educatie, bij hogere klassen, die dus wel geschoold zijn, zijn de vrouwen soms die de leiding in de hand hebben, vooral Iran, het oude Perzië waren dat is wel 35 jaar geleden die de dienst uit maakten, met zachte hand dat wel.
   En dan de rechterlijke macht in heel Europa blijkt en lijkt in handen van zachte eitjes, blijkt wel, strenge rechters dwingen respect af voor de samenleving !

  3. En dan de rechterlijke macht in heel Europa blijkt en lijkt in handen van zachte eitjes, blijkt wel, strenge rechters dwingen respect af voor de samenleving !

   Jij gelooft wel heel erg in statisme, volgens mij is dat geheel onterecht hierbij de volgende link ter overweging hopelijk verander je van gedachte maar ik respecteer je vrijheid om daarin te kiezen wat je wenselijk zal lijken, welke keuze dan ook. 🙂 http://achterdesamenleving.nl/wp-content/uploads/2014/10/Het_Einde_van_al_het_Kwaad_Eindversie_03.pdf

  4. Treowd, de vraag hier is niet of onze magistratuur en gerechtelijke macht is zo als ik hem zou wensen.
   Natuurlijk sta ik als oud Povro iets anders voor, ons huidige systeem mist elke ideologie slecht of kwaad, het is een corrupt zooitje.
   Maar ongeacht het systeem kunnen rechters die uiteindelijk toch een zekere vrije keuze hebben in hun oordeel en veroordeling, en boven de politiek behoren te staan, en een grote mate van objectiviteit behoren te betrachten in hun oordeel.
   Ook sta ik een andere staats vorm voor, door en voor het volk, en graag een republiek, ben voorstander van referendums en jury’s bij het rechtspreken !

  5. Maar ongeacht het systeem kunnen rechters die uiteindelijk toch een zekere vrije keuze hebben in hun oordeel en veroordeling:
   Beste jenne , het zou mooi zijn als dat zo zou zijn. Helaas is ook die rechtelijke macht op occulte wijze gebonden aan de “wetten” van de macht “achter het gordijn”, dat is opgelegd vanuit de hoogste posities van de metselaarijen. En dat zijn doods-edes…. Dat is wat mensen mee zouden moeten nemen in gedachten hierover, dat gaat deep down the rabbit hole….

   Vergeet niet dat er binnen het systeem zelf geselecteerd wordt op bepaalde eigenschappen en dat op de colleges en universiteiten geregeld en georganiseerd wordt occult vanuit die metselaarijen en men via van allerlei societies werkt die zijn verbonden aan die metselaarijen zoals b.v. minerva e.v.a die voor de rechterlijke macht kandidaten aanleveren als ze geslaagd zijn (chantable of dirty genoeg zijn) om die “occulte” macht bovengronds verder te dienen. Die adam weishauvpt was een des duivels genie….

  6. Nog even aanhalen dat ik doel specifiek op sleutelfiguren, het is een gelaagde aan elkaar verbonden structuur… als een touw waarin de apparte stringen toch het geheel vormen en geheel haar eigen functioneren; Zelfs verborgen voor/aan de buitenzijde, in de kern kunnen hebben in het geheel.

 11. Heel herkenbaar, en mijn grootste uitdaging nu, om ja te zeggen tegen mezelf en neen tegen anderen die niet goed voor me willen of kunnen zijn.
  Dank je voor het delen;

  1. Een uitdagingetje: na wat ik hier net eerder schreef in dit gesprek, het volgende: ik ben nog altijd vriendelijk en lief tegen anderen. Ik ben er koppig in en zelfs wanneer me van alles naar de kop wordt geslingerd blijf ik er kalm bij nu…Het is niet omdat “anderen” iets van jou “denken of zeggen” dat het de waarheid is. Hun probleem, niet het mijne :o)

 12. Het artikel heeft de titel “te lief zijn draagt bij aan depressie” maar is dat niet afhankelijk van de personen waar je te lief voor zou zijn?
  Depressie kan naar mijn mening door meerdere omstandigheden veroorzaakt worden.
  Als het in de winter bv dagen achtereen donker/grijs weer is kan dat een somber gevoel oproepen en mensen in een stemming brengen waardoor ze sneller geprikkeld worden door bv een uitspraak die dan onbedoeld vlugger irritatie oproept.
  Ook de persoonlijke situatie is belangrijk vooral als je door tegenspoed de ene na de andere klap krijgt waardoor je het gevoel kan krijgen dat je helemaal alleen staat en mogelijk zelfs daardoor aan jezelf kunt gaan twijffelen.
  Dan heb je ook nog mensen die profiteren van jouw welwillendheid en daar vaak misbruik van maken alleen voor hun eigen belang.
  Zo zullen er nog wel meer oorzaken zijn die depressie kunnen oproepen
  en mensen zelfs zoals in het artikel beschreven is aanzetten tot zelfmoord.
  Daarom ben ik van mening dat een ieder in zichzelf moet blijven geloven want alleen jij weet wat je kunt en in je mars hebt ook al zullen anderen dat misschien anders zien meestal omdat het dan niet in hun straatje past.
  Doe dat waar je een goed gevoel bij hebt en wees lief tegen hen die ook lief voor jou zijn en heb vertrouwen in jezelf.
  Echte vrienden leer je pas kennen in tijden van nood en zij die het dan laten afweten zijn geen vrienden en die hoef je ook niet met lief zijn te vriend te houden.

  1. Vervelende bijwerking is dat je gewoon al (AL) je vrienden riskeert kwijt te spelen… Herbeginnen is dan het moto en alles komt goed. Mijn “reëel probleem was oorspronkelijk het kleine pensioentje dat mijn loon zou zijn na die vele jaren hard werken, voor de volgende dertig jaar die me nog wachten … Ik zette het vriendenprobleem naast me en kwam stilaan weer in het roulement :o) succes: het kan :o)

 13. Grappig, het universum…”the cloud”, het “veld”, het “alles is één” onderwerp…Gisteren hadden we het er nog over, radicaal over waar dit artikel over gaat…en hier staat gewoon het antwoord.En er hoeft niet altijd een depressie aan vooraf te gaan of zware trauma’s…

 14. Laatst nog een walgelijk artikel gelezen in het blad “Vrij Nederland” (lag op de leestafel in het ziekenhuis) waarin de terugkomst van de electroshock-therapie de hemel in werd geprezen! Maar natuurlijk doen we het niet meer niet zoals in de film “One flew over a cuckoo’s nest”! Dat werd er vrolijk bij vermeld! Nee hoor! Enkel in uitzonderingsgevallen!
  Ik kreeg toch wel eventjes de koude rillingen, begrijpt u wel? Dus we worden zeer zeker niet geprogrammeerd via NLP (Neuro Linguistic Programmimg) om electroshock-therapie weer normaal te gaan vimden! Vrij Nederland heet dat nieuwsblad? Lees ik daar double-speak? Eventjes gaan informeren bij het Ministerie van Waarheid!

 15. Het artikel is zeker herkenbaar,… de raad die op het einde gegeven wordt, is niet makkelijk. Je moet je leven een andere wending geven… ben steeds gewoon geweest om te zorgen voor,.. Dat was mijn levensdoel.
  Je karakter kan je niet veranderen, je handelingen wel, …

 16. Sommige lieve mensen maken een hoop mee, dan zou je denken nou nu zal het wel weer gaan. En die persoon blijft positief. Maar dan wordt het nog erger. En dan denk je dat kan toch niet erger worden? Men grijpt correct in. En dan wordt het nog erger bijv. bij iets anders of hetzelfde wordt nog een keer getroffen. Niemand gelooft je. En toch wordt het erger. En dan zie je ze een tijd niet. Dan denk je nu gaat het weer goed. Dan spreek je ze en dan hoor je ineens hoeveel ellende die persoon heeft meegemaakt dan denk je waarom hun?

  En dan denk je nu zal het wel een keer meezitten. Maar nee, dan maken die mensen weer iets negatiefs mee. En dan worden ze eenzaam of depressief of noem het maar op en dan ineens houdt het op al dat ongeluk. En dan blijft men depressief. Alsof iets vind dat die persoon geen leuk leven mag hebben of dat product of dienst niet mag hebben.

  Bijvoorbeeld iemand die het helemaal voor elkaar heeft en dan er ineens achter komt dat hij maar kort te leven heeft. Of iemand wordt ineens miljonair en krijgt een ziekte waardoor hij kort te leven heeft. Of iemand heeft een duur iets en ineens gaat nou juist dat kapot of beschadigd. Of je hoort dat iemand die eindelijk eens van zijn pensioen wil genieten naar buitenland vertrekt genoeg geld heeft en dan ineens sterft, dus niet eens kan genieten. Ik ga even niet uit van opzet. Ben ik de enige die dit raar vind?

 17. iK BEN ER OOK ACHTER DAT DOOR TE LIEF TE ZIJN, MENSEN MIJ NIET SERIEUS NEMEN EN CONTINU OVER MIJN GRENZEN GAAN. hET IS BEGONNEN TOEN IK 12 WAS EN NU OP MIJN 52E KOM IK DAAR PAS ACHTER NA DIVERSE PSYCHOSES. iK DOE NU DINGEN DIE IK GRAAG WIL DOEN EN NIET OMDAT MENSEN ZE VAN MIJ VERWACHTEN.IK HEB OOK PAS EEN VRIENDIN NA EEN LANGE VRIENDSCHAP WAT EIGENLIJK GEEN VRIENDSCHAP WAS, VERTELT WAAR HET OP STAAT, NADAT ZE MIJ EEN VERWIJT HEEFT GEMAAKT. ANDERS ZOU IK DAT NOOIT GEDURFD HEBBEN EN SORRY GEZEGD EN VEROLGENS GEDAAN WAT ZIJ WIL, MAAR NU IS ZE MET STOMHEID GESLAGEN. eN HET VOELT GOED.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.