Advertentie

Over de macht en politieke kracht van taal..!


xx

De politiek achter taal.

Douwe Beerda © 2011

x

Veel mensen zijn zich niet bewust van de enorme politieke- en machtsimplicaties van taal.

 

Het aantal talen wat een persoon beheerst zorgt voor de uitgebreidheid en beperktheid van zijn of haar ideeenwereld. Als een idee, hoe prachtig dan ook uitkomt in een taal die een persoon niet beheerst is de kans zeer klein dat dit idee die persoon ooit bereikt.

Taal bepaalt dus in grote mate tot welke ideeën en denkbeelden een persoon wel of geen toegang heeft. Vanuit dit perspectief gezien geeft taal een enorme hoeveelheid macht. Taal bepaalt en begrenst de ideeënwereld van mensen. Wiens taal men spreekt, diens brood men eet. En vooral diens ideeën men gelooft en volgt.

Zelf ben ik op een reis door Europa en het Midden-Oosten erachter gekomen hoe groot de invloed van talen is. Ook heeft deze reis mij doen inzien dat Nederland cultureel gezien een satellietstaat van Amerika is. Op mijn reis kwam ik er onder andere achter dat de mythe van het Engels als wereldtaal een grote illusie is die we vooral in Nederland sterk lijken te koesteren. In Frankrijk was ik niet eens in staat om mensen, ook jonge mensen te vragen waar een supermarkt was in het Engels. In Spanje precies hetzelfde verhaal. Het is me juist door te reizen heel duidelijk geworden dat er nog helemaal geen wereldtaal bestaat.

In het Midden Oosten werd mij daarnaast helder wat een enorme invloed de Engelse taal heeft op de toegankelijkheid van berichtgeving die wij in Nederland over dit gebied ontvangen. En helaas moest ik concluderen dat het nieuws wat we in Nederland over dit gebied krijgen niets anders is dan verkapte propaganda voor de landen die het nieuws voor ons filtert via de internationale perskanalen zoals CNN, BBC en The Times.

De mensen die ik in het Midden Oosten tegenkwam waren voornamelijk intelligente vriendelijke en buitengewoon gastvrije mensen. En de beelden van burgerslachtoffers die daar op TV te zien waren heb ik nooit op de BBC of CNN en dus ook nooit op de NOS of een andere nieuwszender kunnen waarnemen.

De toren van Babel, symbool voor de ‘weg naar God, die door het elkaar-niet-verstaan werd geblokkeerd’..! (klik voor grote afbeelding!)

Toen ik het boek van Joris Luyendijk:  ‘Het zijn net mensen”las werden me veel zaken. Hij legt op een zeer heldere manier uit, hoe journalisten ingelijfd worden in zulk soort gebieden waardoor ze eigenlijk niets anders worden dan een verkapte PR machine; in dit geval dat van de VS. Wat Luyendijk alleen niet aanstipt is de rol die taal in deze berichtgeving speelt.

Doordat Nederland zo gelooft in het Engels als wereldtaal maakt ze zichzelf volledig afhankelijk van de berichtgeving die in die taal verschijnt. En laat ze berichtgeving in het Arabisch, Chinees,  Indisch, Braziliaans liggen simpelweg omdat die taal veel minder tot niet toegankelijk voor ons is. Beperkt je daarmee niet enorm je wereldbeeld?

Is het niet raar dat de Nederlandse pers Engelstalige nieuwszenders zoals CNN en de BBC vaak zonder enige kritische noot overneemt terwijl deze clubs toch altijd het belang van hun eigen land zullen laten meespelen in hun berichtgeving? Is het niet raar dat we in Nederland als er berichten binnenkomen over China, over India, over Rusland, over Brazilië we dit zelden direct van de persbureau`s uit die talen krijgen maar dat wij van onze internationale berichtgeving bijna volledig afhankelijk zijn wat de Engelstalige persbureau`s er van maken?

Kortom Nederland laat alle internationale berichtgeving bewust of onbewust filteren door de CNN en de BBC. Terwijl de landen van wie deze clubs zijn altijd het belang van hun eigen land zullen dienen. Dat kun je ze niet eens kwalijk nemen, dat is niet meer dan logisch.

Doordat Nederland zo gelooft in het Engels als wereldtaal maakt ze zichzelf volledig afhankelijk van de berichtgeving die in die taal verschijnt.

We laten berichtgeving in het Arabisch, Chinees,  Indisch, Braziliaans simpelweg ‘links’ liggen, omdat die taal veel minder, tot zelfs helemaal niet, toegankelijk voor ons is. Beperkt je daarmee niet enorm je wereldbeeld?

Is het dan raar dat we in Nederland een bizar eenzijdig en pro-Amerikaans wereldbeeld krijgen voorgespiegeld in onze Nederlandse berichtgeving? Waarom horen wij wel uitgebreid van de mensenrechtenschendingen in China en Rusland, maar horen we bijna niets over Guantanamo Bay waar meer dan de helft van alle internationale mensenrechten worden geschonden?
Waarom horen wij wel dat vrouwen in Afghanistan geen rechten hebben en dat we daarom het land zouden moeten ‘helpen’, maar horen wij tegelijkertijd niet dat Amerika ondertussen wel de beste vrienden is met Saoedi Arabië. Een land waar vrouwen niet eens mogen autorijden zonder toestemming van hun man en waar homoseksuelen worden op beestachtige wijze worden opgeknoopt?

En misschien nog wel veel erger waarom horen wij van zo veel belangrijke gebieden van de wereld zo verschrikkelijk weinig tot niets? In mijn opinie is al het internationale nieuws door CNN en BBC laten voorkauwen ontzettend dom en potentieel ook heel gevaarlijk.

Maar is het raar dat dit gebeurt? Ik denk het niet. Taal is nu eenmaal machtig.

Laten we als voorbeeld eens kijken naar het verleden ten tijde van de kolonisatie. Het was altijd de kolonist die zijn taal oplegde aan de inwoners van het land wat werd onderdrukt. Het werd volkeren vaak verboden om hun eigen taal te blijven spreken omdat op die manier de onderdrukker niet langer de ideeënwereld van het volk kon controleren. Terwijl de onderdrukker wel in staat was hun propaganda in hun taal bij iedereen die hun taal nu geleerd had erdoorheen te drukken. Van oudsher is de enorme machtspositie van taal altijd al aanwezig geweest.

Esperanto is de meest gebruikte niet-landgebonden taal. Hij is gecreëerd door de Poolse fysioloog Ludwig L. Zamenhoff en hij presenteerde deze taal voor de eerste maal in 1887.
Zamenhoff kwam op de naam ‘Esperanto’ als afgeleide van het pseudoniem dat hij gebruikte in zijn eerste tekstboek voor Esperanto: ‘Doktor Esperanto’.

De opkomst en ondergang van  talen heeft vaak met de machtspositie van het land te maken. Het is niet voor niets dat het Engels in Nederland pas groot werd na de tweede wereldoorlog. Het is volgens mij op dit moment zeer de vraag hoe lang het Engels die positie nog kan volhouden met grootheden als China en India onderweg.  Ik vraag mij dan ook regelmatig af of wat Nederland doet wel zo slim is. Waarom maak je je als land zo afhankelijk van slechts 1 grote speler op het wereldtoneel. Wordt het niet eens tijd dat Nederland zijn wereld eens wat groter maakt, met veel meer aandacht voor andere machtscentra zoals o.a. China, India, Rusland, Brazilië?

Wat ik tot nu toe geschetst heb zijn vooral problemen. Problemen waar mensen vaak individueel weinig tot geen invloed op lijken te hebben. Maar zijn er ook oplossingen die beschikbaar zijn voor  het individu voor deze problemen?

Zelf heb ik vijf jaar geleden Esperanto geleerd. Een bijzondere taal om een aantal redenen. Het is gemakkelijker te leren dan welke nationale taal dan ook. En het is politiek de meest neutrale taal die er is. Het behoort niet toe aan een bepaald gebied of levensovertuiging en is daardoor eigendom van niemand maar toegankelijk voor iedereen. Het is een taal van individuen die met elkaar wensen te communiceren zonder de politieke en nationalistische spelletjes die vaak aan taal worden verbonden.

Ik kan heel uitgebreid vertellen over Esperanto maar zal dat hier niet doen. Wel wil ik de voordelen opnoemen die ik tot nu toe door heb ervaren door het leren van deze taal.

Ik heb inmiddels vrienden gemaakt over de hele wereld met Esperanto. Mensen uit o.a. Argentinie, Rusland, en Vietnam behoren allemaal tot de kennissen die ik inmiddels heb en waar ik dankzij het internet ook zeer gemakkelijk contact mee kan blijven onderhouden.

Door het Esperanto kan ik direct via de mensen uit het land zelf te horen krijgen hoe de vork in de steel zit. Gewoon directe communicatie van individu tot individu.

Ik heb een veel groter en ruimer wereldbeeld gekregen doordat ik van mensen zelf heb mogen horen uit de hele wereld wat zij zelf denken en vinden van bepaalde zaken. Wat mij hierbij vooral opviel is hoe gelijk mensen eigenlijk zijn overal in de wereld. Hoe bijna overal relatief verstandige mensen wonen die op zoek zijn naar hun eigen geluk, en hoe het vaak de overheden zijn die bewust of onbewust misbruikt worden door een elite om oorlogen te voeren om grondstoffen, religies of simpelweg om hun eigen wapens te kunnen afzetten.

Esperanto knipt eigenlijk alle mogelijke vlakken waar manipulatie door dit soort groepen nu mogelijk is er in een keer tussenuit. Persbureau`s met hun eigen politieke en of industriële verborgen agenda`s die nu een enorme macht hebben in het manipuleren van het nieuws wat de consument in Nederland bereikt worden er allemaal tussenuit gehaald.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Esperanto nergens door welke overheid dan ook gepromoot wordt.  Op het moment dat individuen tussen landen direct contact kunnen hebben met elkaar op grote schaal neemt hun eigen machtspositie namelijk dramatisch af. In Nederland wordt al jaren het beeld geschets dat Esperanto mislukt zou zijn terwijl Esperanto nog nooit groter is geweest wereldwijd dan op het moment. Of nog effectiever is dat Esperanto volledig uit de pers wordt gehouden in veel landen zodat mensen niet eens bewust zijn dat de optie bestaat.

Juist het internet heeft zich als ideale partner van het Esperanto ontwikkeld. Beide maken directe communicatie van individu tot individu mogelijk. Internet lost de technische barrière`s op, Esperanto lost de taalbarrière op. Het is dan ook niet verbazend dat het juist overheden zijn die het internet willen beknotten en beperken.

Wat ergens stuitend is maar ook niet onbegrijpelijk is dat Esperanto in verschillende regiems actief onderdrukt is en Esperantisten actief vervolgd werden. Hitler, Stalin en Mussolini hebben bijvoorbeeld alle drie actief Esperantisten vervolgd. De reden, Esperantisten hadden vaak veel buitenlandse contacten waardoor de nationalistische propaganda die door ze gevoerd werd gemakkelijk te doorzien was.

En is het toevallig dat Esperanto soms door bijna altijd Engelstalige bronnen zwart wordt gemaakt alsof het een taal zou zijn van een duistere elite? Tuurlijk niet, hoe langer zij de dominantie van hun taal in ons gebied kunnen voortzetten hoe beter dat voor hen is. Het is dan ook volslagen logisch dat huidige gecentraliseerde machtscentra Esperanto op welke manier dan ook proberen zwart te maken of uit de pers probeert te houden.

Ik heb hier kort een beeld proberen te schetsen over de machtspositie van talen en ik hoop ook een weg tot een oplossing geboden te hebben door mijn eigen ervaringen met het Esperanto te noemen. Een oplossing die mensen zelf in staat stelt hun wereld aanzienlijk uit te breiden, en zichzelf onafhankelijker te maken op taalgebied. En onafhankelijker tot welke ideeën ze wel en niet toegang hebben en wie dat voor ze bepaalt. Kortom ik zou iedereen willen adviseren. Word een waar wereldburger: leer Esperanto!
x

Douwe Beerda, januari 2010

* * *

Lees HIER een ander, indrukwekkende artikel op WantToKnow van Douwe, over ‘Permacultuur’.

En voor mensen die meer willen weten over Esperanto, kijk op deze links: esperanto-jongeren.nl en/of esperanto-nederland.nl en/of  HIER.
Een uitgebreidde Nederlandse folder: ‘Ontdek het Esperanto’, waarin Esperantisten van over de hele wereld vertellen over hun taal, kun je downloaden van deze link HIER. (pdf)

* * *

7 gedachten over “Over de macht en politieke kracht van taal..!

 1. Taal is de verdeel sleutel van de toren van Babylon.
  Als ik in het trappenhuis van mijn flat (van de bank) ‘hallo’ zeg tegen een tegenligger dan begint het.
  Mijn ‘hallo’ kan 100 verschillende betekenissen hebben.
  Ik spreek dezelfde taal en toch spreek ik een andere taal.
  Platte in elkaar gedrukte scherm voor de kop mensen horen maar 1 betekenis.
  Dat zijn mijn cia facial feacale fake dangan boek 3d verkoop specificaties; geslacht, leeftijd, opleiding, functie, inkomen, geaardheid, politieke signatuur

  Dangan (hier deftig verkocht als ‘porfolio learning’)

  “The MPS announced last year that within three years it would have created a nationwide computerized database containing personal details and ID numbers for every adult in the country.
  In the past the Chinese government has kept a cumulative file (called the dangan) on every individual’s performance and attitudes from kindergarten, and throughout adult employment.
  This information will now be digitized and Chinese citizens will be issued new, second-generation identification cards that will contain their dangan on an embedded microchip.
  Currently, Chinese ID cards consist of a laminated paper card featuring a person’s name, photo, birthday and ID number.”

  Chinas Golden Shield.PDF
  http://www.johnkeane.net/pdf_docs/teaching_sources/china/walt_china.pdf

  P.S. Net de vrouwelijke advocaat van de waxine licht gooier gehoord op radio 1 (VPRO).
  Ze hebben hem al 3 maanden vast gehouden in zwaar bewaakt kamp vugt en proberen hem nu voor gek te verklaren.
  okay zegt z’n advocaat, dan moet er ook een psychiatrisch rapport plus traject komen.
  doen ze niet…
  Q aanklager: ‘waarom heeft u waxine lichtje gegooid naar de koets?’
  A aangeklaagde: ‘ik wilde graag publieke aandacht voor het feit dat nederland en de nederlandse wet niet bestaat omdat de erfopvolging van de kroon niet rechtmatig is vanwege een dna probleempje….’
  in het zelfde radio gesprek kwam naar voren dat er nu een database in Hol Land wordt gestart voor anders denkenden (‘verwarden’)
  alles gaat nu in een crazy 2011 gekken getal stroomversnelling mensen, wakker worden uit je 5d slaapje, de ijzeren vuist van de aanstormende politiestaat is op je deur aan het rammen.
  vroeger was er geen internet en kon je geen gebruik maken van dit soort free speech forums
  het is prozac zombie koffie tijd onder de noemer van wij zijn te verlicht om nog wat met dit kostbare medium te doen?!

 2. Por la homoj kiuj volas lerni Esperanton. Voor de mensen die Esperanto willen leren, op http://www.esperanto-jongeren.nl/?m=16 een overzicht van verschillende mogelijkheden.

  Voor de mensen die graag willen weten wat ze tegenwoordig allemaal kunnen met Esperanto, op http://www.esperanto-jongeren.nl/?m=17 een overzicht met nieuwssites, films, radiouitzendingen, digitale boeken etc.

  Ĉiuj povas lerni Esperanton, vi estas ege bonvena!

 3. Data bank voor anders denkende, ook voor non criminele personen, zodat alles in een keer in de staats computer zit!
  De gedetineerden zitten allang in het systeem!
  Dan komt de volgende stap, was al geopperd, het chippen van dementie patiénten dat is dan het eerste schaap over de dam!!
  Voor de rest wordt wel ’n (gewichtige)reden gevonden, Baby’s worden stilzwijgend gechipt ,tijdens vaccintie rondjes!
  En zo is de staatsgevangenis klaar! Is iedereen op elk moment te traceren, op te pakken of wat overheid meent te moeten bedenken!
  De paaltjes bij de oversteekplaatsen kunnen dan laten weten of het gewenst is dat jantje, pietje of wie dan ook wel /niet oversteekt!

 4. Een wereld, een soort menselijk ras, daar hoort dus gewoon maar een taal te zijn.
  Niets is minder waar, pakweg 200 a 400 jaar geleden is de wereld ingetekend met landgrenzen, voor elk grensgebied is een taal ontwikkeld,en in dat grensgebied mensen brandmerken met een nationaliteit.

  Niemand in die paar honderd jaar een vingertje opsteken van hé, gaat dat wel goed, wie zijn idee is dat geweest,de wereld is stukjes hakken.
  Iedereen vind het allemaal wel goed zo, alsof het altijd zo is geweest.
  Niks is minder waar, talen, nationaliteiten, landgrenzen,landnamen gemiddeld pas 200 jaar oud, wist u dat niet, ik kan beter vragen wat u wel weet.
  De kunst van taal, het schrijven het lezen, pas 500 jaar oud.
  Toen begon de ontwikkeling van taal,hoe ging de communicatie voor die tijd, niemand die daar een zinnig antwoord op durft te geven.
  Hoe kunnen we terug gaan in de geschiedenis voor 15 de eeuw, juist dat kunnen we niet.
  Alles wat geschreven is uit de geschiedenis ouder dan 500 jaar kan in de prullenbak.

  De bijbel en die andere onzinboekjes zijn recentelijk geschreven, ze vertellen over gebeurtenissen van het begin van onze jaartelling, 2013 jaar geleden.
  En onze taalkennis is nog maar ongeveer 500 oud ,net als de jaartelling.
  Hoe kan je in godsnaam een jaartelling beginnen en dan even 1500 jaar terug te gaan zonder enkele vorm van communicatie van die tijd,ik zou zeggen, trek zelf u conclusie.
  Geschiedenis ? moet ik dat serieus aannemen,laat maar zitten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.