Advertentie

Samenspraak: Marcel Messing ontmoet Dries van Agt..


Het indringende boek van Dries van Agt over de rücksichtloze onderdrukking van het Palestijnse volk, is recht vanuit zijn hart geschreven. Hoe kan het dat ook bij hem zó laat pas zijn compassie ruimte kon krijgen rondom deze kwestie..?

x

x

Samenspraak: Marcel Messing en Dries van Agt..

2017 © deze versie WantToKnow.nl/be

x

Oud-premier mr. Dries van Agt (1931), is een bijzonder man. Na zijn pensionering is hij volledig in de Israëlisch-Palestijnse zaak gedoken en trok daaruit zijn conclusies. Allereerst besefte hij, dat hij tijdens zijn minister-presidentschap, volkomen verkeerd de situatie Palestijnen vs. Israël had ingeschat. Het zijn -zo is zijn conclusie- met name de Palestijnen die onze empathie en sympathie verdienen, omdat zij als volk volledig onder de voet gelopen worden door de Israëlische bezettingsmacht, die voortdurend buitenproportioneel geweld hanteert. Onmenselijke taferelen zijn het gevolg en de wereld kijkt toe en doet (bijna) niets.

“Pas in de jaren ’90 bracht een bezoek aan het Heilige Land mij in bezet Palestijns gebied.
Daar vielen me de schellen van de ogen. Wat ik daar hoorde en zag, verbijsterde mij.
Waarom was ik hieromtrent tot dan toe onwetend geweest?”

Maar daar bleef het niet bij voor Van Agt, want hij verzuimde en verzuimt niet om de huidige politieke leiders op hun plichten te wijzen. Zo schreef hij een open brief aan de huidige premier van Nederland, VVD-er Mark Rutte, waarin hij hem oproept om toch vooral zijn empathie te tonen richting het Palestijnse volk en zich in dit conflict niet afzijdig te blijven houden. Want niets doen is naar de mening van Van Agt ook medeplichtig zijn aan de onderdrukking en uitbuiting van het Palestijnse volk. Het gaat er bij deze erudiet man vooral om, dat er gemeten wordt met gelijke maten, dat het recht mag zegevieren, dat Israël geen eigen rechter mag spelen, noch internationale VN-besluiten naar believen naast zich neer kan leggen.

Is dit allemaal opgebouwd ‘krediet’ vanuit het afgrijselijke verleden. Is het -vanuit dat verleden- gerechtvaardigd om het principe ‘Oog om oog, tand om tand’ toe te passen..? En dan nog eens bij een ‘buurman’, die geen enkele schuld draagt aan dat afgrijselijke verleden.. Werkt het verleden zodanig traumatiserend, dat je bijna dezelfde misdaden begaat, als waarvan je ooit zélf slachtoffer bent geweest..? Maar ook het tot oorlogsmisdadiger verklaren van Benjamin Netanyahu is een daad van politiek verzet. Opzienbarende omdat de kwalificatie ‘oorlogsmisdadiger’ nogal heftig is. Maar juridisch gezien is er wat deze kwalificatie betreft, geen speld tussen te krijgen..

Kortom achtergrond bij dit gesprek, die alle aanleiding geeft tot een uiterst indringende gedachtewisseling. Het gesprek werd afgelopen augustus opgenomen en gefilmd en gemonteerd door Jurgen Deleye.

 

9 gedachten over “Samenspraak: Marcel Messing ontmoet Dries van Agt..

 1. De Palestijnen wordt verweten kwaad te zijn op zoveel onrecht en de Joden (wie en dat dan ook mogen zijn) blijven jammeren over dingen die hen zijn aangedaan terwijl ze zelf in deze tijd hetzelfde doen.

  1. beste robvdz,

   Zag prog op Belgie, “Wanderlust” een Syrische filosofe leidt ons rond in een kamp, wat een inkijk geeft hoe Palestijnen moeten leven.
   https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/wanderlust/2/wanderlust-s2a4/

   Ik deel jouw frustratie, maar wijzen met de vinger lokt de bekende reactie weer uit dat wij Jodenhaters zijn. Ik hoop dat Joden zelf gaan zeggen: “ik ben Jood en IK wil dit niet!”. Als zij deze fout rechtzetten dan zullen Palestijnen de kans pakken om het goed te maken. Als de internationale gemeenschap het moet doen, dan blijft dit nog eeuwen voort-etteren.

 2. Ik gun Israel het goede, maar begrijp niet dat Joodse mensen met hun verleden dit de Palestijnen willen aandoen. En de Westerse wereld zit erbij en zegt Amen. Ook is het geweld tegens Palestijnen buitenproportioneel.
  We steunen jarenlang dictators rond Israel om daar rust te houden, ten koste van die burgers, zijn wij het goede of ook het kwaad? Ook dhr van Agt, geeft toe fout geweest te zijn.
  Hoe konden we dit laten gebeuren, 2 volken leven perfect samen en dan donderen we daar Joodse trauma’s van over de hele wereld overheen, dat kon nooit goed gaan.
  Had ze een stuk land in de VS gegeven.

  Jammer van de video, interview is zo traag, ik kan dat niet aan. Hoop zo dat gezond verstand een keer aan de macht komt, het is allemaal zo simpel.

 3. Waar gaat het eigenlijk over, wij en de Joden, of wij met zijn allen, weet niet waar dit van daan komt, tuurlijk mensen in nood help je, zo als in de laatste oorlog, waar op eens die splijtswam van daan is gekomen ?, in Amsterdam kenden wij na de oorlog geen verschil, goed de één was dat en de anders weer iets anders, maar het was van geen enkel belang, wij leefden met en onder elkaar, tot le moment venu, het zich ging opdelen, ik heb hier verder nooit bij stil gestaan, maar nu blijkt dat de splijtzwam wel degelijk is begonnen, en met opzet geinplanteerd in het dagelijkse leven, en volgens mij zijn er Joodse groepen die dit met opzet hebben geintroduseerd,
  dus het ligt in hun eigen handen dit ongedaan te maken, en zich weer onder ons te scharen, groet Jenne

 4. Hr van Agt zegt zich in de geschiedenis van Israël en Palestina te hebben verdiept. Ik vind het nogal eenzijdig. Transjordanië (nu Jordanië) het gebied ten oosten van de Jordaan behelst 77% van het oorspronkelijke Palestina (Britse mandaat) en werd in feite opgericht om het te creëren Joods nationaal thuis in Palestina te vergemakkelijken. m.a.w het Israël van nu heeft al ruim 80% incl. Gaza strook ingeleverd van wat de oorspronkelijke afspraak was. Het hele verhaal is onderaan te lezen incl. de mappen en geeft toch een andere kijk op de hele zaak. De Jordaanse vlag ziet er dan ook het zelfde uit als de Palestijnse behalve dat er een ster is toegevoegd. Ik denk dat de Palestijnen een oor aan is genaaid door hun eigen Arabische broeders.
  http://tinyurl.com/2eovou5

  Jordanië: Palestijnen zijn niet welkom
  door Khaled Abu Toameh
  http://tinyurl.com/y7e2aewx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.