Advertentie

Welke wolf voed jij..?


Op een avond vertelt een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend houtvuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is…

Hij zegt: “Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen 2 wolven die binnen in ons allemaal huizen. De ene wolf is slecht, kwaad, jaloers, afgunstig, bezorgd en heeft spijt. Hij is hebzuchtig, arrogant en heeft zelfmedelijden. Ook is hij wrevelig, heeft valse trots, voelt zich superieur en inferieur tegelijk, liegt en heeft een groot ego.

De andere wolf is goedaardig en welwillend. Hij straalt vrede, liefde, hoop, nederigheid en zachtaardigheid uit. En hij is ook vriendelijk, behulpzaam, empatisch, genereus en rechtschapen en compassioneel.”

De kleinzoon van de Cherokee indiaan zat een minuutje voor zich uit in het vuur te staren en na te denken over de woorden van zijn wijze opa, die het verhaal zo mooi vertelt heeft.

Dan kijkt hij zijn opa aan en zegt: “En wie wint er opa?”

Waarop de oude indiaan het wijze antwoord geeft: “Degene die jij te eten geeft, jongen!”

15 gedachten over “Welke wolf voed jij..?

 1. Ik geef geen van beide te eten.
  Ik omarm ze beiden. Dat is eenheid. De lichte en donkere kant in mij tesamen. Heb lange tijd de schaduwzijde in mijzelf onderdrukt, genegeerd omdat dat niet spiritueel zou zijn, ik dan niet verlicht zou kunnen raken blablablabla.

  Alleen de vraagstelling duidt al dualiteit aan. Wie wint er? Waar strijd is kan er een winnen en 1 verliezen. Is er een dader en slachtoffer.

  De grootste angst van de angst is dat die genegeerd word? Een contradictio in terminis om maar eens wat te noemen. Een aardige film met dit thema is Earthsea waarbij de hoofdpersoon continu op de vlucht is voor zijn eigen angst.

  Ik laat de boze wolf in me naar boven komen. Met deze quasi spiritualeit daar heb ik helemaal niets mee. En ik ben dol op indianenverhalen.
  En pas op voor de boze wolf die vreet jullie allemaal op. Roodkapje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.