Advertentie

Alternatieve geneeskunst in de knel!


In Nederland ligt de complementiare/alternatieve/natuurgeneeskunde zwaar onder vuur. Afgelopen weekend hebben wij een bericht gestuurd naar onze mailinglijst, hyves, facebook ect. maar ook naar onze cliënten. Dit bericht is heel goed ontvangen en we hebben ontzettend veel reacties ontvangen. Mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat voor een groot aantal therapeuten, geen vergoeding meer mogelijk is.

Marjo en Ian

* * *

Belangrijke wijzigingen voor vergoedingen complementaire zorg in 2012

Het einde van 2011 is in zicht en de tijd is aangebroken jullie op de hoogte te stellen van wijzigingen bij de ziektekostenverzekeringen, zodat iedereen tijdig kan handelen. Graag willen we jullie aandacht vragen voor het volgende:

Zoals we allemaal weten ligt de complementaire/natuurgeneeskundige zorg onder schot. De angst van de reguliere medische wereld is dusdanig groot voor deze nieuwe zienswijze binnen de zorg, dat er wederom besluiten zijn genomen die ons de vrijheid ontneemt ons vak volledig uit te voeren en minder toegankelijk maakt voor iedereen. Per 1-1-2012 vergoeden de grote collectieve verzekeringen, UNIVE, VGZ, TRIAS en IZA de behandelingen voor natuurgeneeskunde niet meer, tenzij de therapeut bij een door hen geaccrediteerde onderwijsinstelling, de opleiding gevolgd heeft.

Dit betekent dat veel therapeuten nogmaals een HBO-opleiding moeten volgen, medische basiskennis, omdat de grote machthebbers dit hebben besloten. Dit neemt weer een lange leerperiode in beslag, 2 jaar, en wellicht wordt tegen die tijd wel weer een ander besluit genomen. Dit allemaal om ons niet te erkennen in ons werk, complementaire zorg.

Vorig jaar ontving ik een brief van BATC, de beroepsvereniging waarbij ik ben aangesloten als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut, dat de therapeuten zich bij RBNG moesten aansluiten om in de zorggids vermeld te worden. De zorggids is verbonden aan de bovengenoemde collectieve zorgverzekeringen. Ik, en vele andere natuurgeneeskundig therapeuten, hebben zich aangemeld en moesten een behoorlijk bedrag betalen voor aansluiting en een muurschild.
Meer dan 10.000 therapeuten hebben zich aangemeld dus er is een flinke som geld ontvangen.
1 jaar later wordt besloten dat velen niet meer vermeld zullen worden in de zorggids, het erkende medium in Nederland voor erkende zorgaanbieders. De pot geld is dus goed gevuld!

Dit gebeurt allemaal stilzwijgend en veel Nederlanders zijn hier helemaal niet van op de hoogte. Waarschijnlijk zal het publiceren pas gebeuren in januari 2012, op het moment dat we het hele jaar vastzitten aan het lopende contract met de zorgverzekering.
Bovendien kunnen veel mensen, die een collectieve ziektekostenverzekering hebben afgesloten via hun werkgever, niet zomaar overstappen.
Dit is de macht van de grootmachten in Nederland!

Wat kunnen wij hieraan doen!
Iedereen op de hoogte brengen van deze veranderingen die stilzwijgend plaatsvinden, zodat iedereen zelf besluiten kan nemen, en niet de machthebbers.

Complementaire zorg, natuurgeneeskunde en energetische therapieën zijn zeer in trek bij mensen die geen antwoord meer vinden in de reguliere zorg. Bovendien zijn de resultaten van de behandelingen heel goed te noemen, denk hierbij aan osteopathie, energetische behandelingen, regressie- hypnotherapie, homeopathie, natuurgeneeskunde ect.
Bovendien is de tijd aangebroken dat de reguliere zorg en alternatieve zorg een brug slaan naar elkaar en gaan samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken.

Voor 2012 ziet het ernaar uit dat dit niet gaat gebeuren want veel therapeuten verliezen hun licentie of worden zomaar stilzwijgend verwijderd uit de zorggids van Nederland.
Veel goed opgeleide en kapabele therapeuten verliezen inkomen omdat de crisis verder doorzet en cliënten behandelingen niet uit eigen beurs kunnen betalen omdat de grootmachten de kraan dicht hebben gedraaid. Zelf ben ik BIG geregistreerd, heb in 2010 mijn HBO opleiding ‘medische basiskennis’ cum laude afgesloten en toch wordt ik verwijderd uit de zorggids..!! Hierbij de link van Thrive, een opzienbarende video waarin precies wordt verteld hoe de vork in de steel zit. Deze video wordt regelmatig verwijderd door machthebbers. Door Thrive full movie te zoeken op youtube, zul je hem vinden en kunnen bekijken.

Laten we de handen in elkaar slaan en NEE zeggen tegen de grote machthebbers.
Kijk je ziektekostenpolis na en mocht het zo zijn dat het pakket de zorg niet biedt die je nodig hebt, stap over naar een andere ziektekostenverzekering die wel de zorg biedt die je nodig hebt. Meer info: zie banner BATC! Als de lijst niet actief is, probeer het nog een keer! Het is meer dan de moeite waard.
Voor meer info: Center InnerBalance

Ontvangen reacties:

Dag Ian en Marjo,
Als voorzitter van Dei Gnost heb ik vele vergadering van de RING. Daarin wordt dit ook besproken. Ik ga deze mail doorzenden en wij hebben als voorzitter (VOBO = Voorzitters Beroepsorganisatie) weer een vergadering op 18 januari.
Marjo krijgt altijd bericht van het bestuur van Dei Gnost over het wel en wee wat er besproken is. Zij zal jou dan op de hoogte kunnen brengen.
Vriendelijke groet van Ilona Roem

hallo Ian en Marjo,
Ik ben aangesloten bij de FAGT, en bij de jaarvergadering is gezegd dat men als complementaire geneeskunde de RBNG zat is. Dit omdat deze club is opgezet door de ziektekostenverzekeraars. En zij doen alles wat de ziektekostenverzekeraars eisen, zonder tegenspraak. Er is een organisatie die “Intergraal Natuurlijk” heet, die voortkomt uit de onvrede van de complementair geneeskundigen. Zij zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om een samenwerkingverband aan te gaan met alle complementairen en de spreekbuis te zijn namens hen bij de verzekeraars.
Ik hoop dat dit goed gaat lukken! Mensen lopen steeds meer vast in het gewone circuit……

Jeanne

* * *

Dit is een belangrijk informatiepunt voor Alternatieve therapeuten en Consumenten. Kijk zelf maar naar het platform alternatief therapeute en consument. En naar de grote veranderingen die gepland zijn. Met name het platform alternatieve therapeuten en consumenten laat het toekomstbeeld zien. De regering wil in 2017 dat alle therapeuten een Bacheloropleiding hebben gevolgd……… en dat kan het einde van de complementaire zorg betekenen. Gezien het grote aantal reacties die we hebben ontvangen blijkt dat de Nederlander niet op de hoogte is van deze wijzingingen. December is de maand om de ziektenkostenpolis goed onder de loep te nemen en evt over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Op de website van Marjostaat dit bericht doch gezien het feit dat de websites van therapeuten regelmatig worden gecontroleerd door oa UVIT zal het bericht snel verdwijnen om mogelijke problemen te voorkomen. Als therapeut moet je je houden aan de eisen van oa UVIT. Allemaal macht!
We hebben een forum voor dit onderwerp, dat je HIER vindt en waar het bericht blijft staan.

We willen jullie met heel ons hart vragen of er aandacht kan worden besteed aan dit onderwerp wat zo dichtbij ons staat, onze zorg voor nu en de toekomst.

In licht en liefde,

Marjo en Ian

 

18 gedachten over “Alternatieve geneeskunst in de knel!

 1. Het misschien niet het juiste artikel voor hetgeen wat ik ga schrijven, maar zodra wij de ‘normale hardwerkende mens’ keer op keer een tegenvaller moet incasseren en daar nooit gecompenseerd voor worden? Het zal ons op den duur wel uitdagen om hier in opstand tegen te komen. Al het beste en eerlijke van een mens mag op geen wijze verspreid worden. Hun geloofwaardigheid komt in het geding! Het feit dat de Amerika een pizza wil bestempelen als groente dan kan je dit toch niet blijven pikken? Geen wonder dat Occupy, Anonymous, Wikileaks, Michael Moore, Alex Jones, Richard Dawkins en anderen in opstand komen. Gewoon geen respect voor ons, maar ook niet van het menselijke nalatenschap! Zo veel kennis verloren laten gaan omdat wij de arrogantie hebben, maar te denken dat te slim zijn omdat een ipad2 op de markt hebben gebracht….sad but true

 2. mij heeft het niet verbaasd dat dit soort acties nu plaats vinden
  zij waren bij iocob.nl al aangekondigd omdat de vereniging tegen gezond genezen oh nee tegen kwakzalverij al lekker aan het flirten was met de minister.
  die vond dat wel lekker dus is dit het resultaat.
  zijn we met z’n allen nu zo dom en achterlijk of lijkt dat maar zo?
  laten we een voorbeeld nemen aan de bevolking van IJsland, die nam het heft in eigen hand en stuurde de veroorzakers van alle ellende naar de gevangenis en richtte de staat opnieuw in.
  iets voor de occupy?

 3. Heb het gevoel dat de meeste mensen het tot nu toe allemaal gelaten over zich heen laten gaan.
  Hoe ver moet het komen voor er aktie ondernomen gaat worden?
  In mijn omgeving word er wel gezeurd en geklaagd maar voor de rest ho maar.
  Mensen die b.v. kanker hebben, uitbehandeld zijn en die dan niet verder gaan zoeken maar zich daar bij neer leggen “omdat de dokter het wel weten zal”.
  Dan denk ik ; Duik in die computer en ga zoeken!
  Zelf ben ik ook jarenlang goed ziek geweest en van het kastje naar de muur gestuurd.
  Heb gesmeerd, geslikt en gedruppeld en heb uiteindelijk mn eigen weg gezocht.
  Via alternatieve arsten, Orthomoleculair en Homephatie en een zwaar dieet ging het de goede kant op.
  Terwijl iedereen het verschil heeft kunnen zien hoe ik was en nu ben en weet welke wegen ik heb bewandeld praat je tegen dovemans oren.
  Heb het gevoel dat de meeste mensen nog steeds ziende blind blijven.
  Terwijl ik zelf goed verzekerd ben kreeg ook ik de Orthomoleculair arts niet vergoed.
  Die veer heb ik gelaten omdat mn gezondheid boven alles gaat.
  Als je gezond bent kun je alles aan.
  Niet iedereen kan het zich veroorloven maar ook heel veel die beter in hun slappe was zitten kiezen vaak geen andere weg omdat ze het b.v. niet vergoed krijgen.
  Daar word ik soms wel moedeloos van dat men zo horende doof en ziende blind zijn.

 4. http://www.platvormalternatieftherapeutenconsument.nl/

  Platvorm Alternatief Therapeut en Consument wil een plek, ruimte en draagvlak aan therapeuten en consumenten bieden om samen te kijken naar alternatieve en nieuwe vormen. Vandaar het woord platVorm geschreven met de letter v en is er gekozen voor de nederlandse schrijfwijze. De macht van de consument wordt nog vaak onderschat, met name wanneer deze alleen staat. Wanneer de kracht van consumenten gebundeld worden ontstaan er echter nieuwe mogelijkheden. We willen daarom vooral ‘samen’ kijken en onderzoeken hoe ook in de toekomst betaalbare en kwalitatief goede alternatieve geneeswijzen aangeboden kan worden…..

  ……
  Wanneer je geïnspireerd bent door dit initiatief, ideeën hebt, iets wil vragen, wat wilt delen, of anderzijds, neem dan gerust contact op door een mail te sturen naar: teampatc@gmail.com

  via argusoog

  Mvg
  Berend

 5. Ook ik ben werkzaam als Alternatief Therapeut en ik heb me de afgelopen maanden nogal intensief met dit onderwerp beziggehouden. Voor zover mijn informatie strekt is de inhoud van dit artikel dan ook niet juist. Het UVIT heeft al enige tijd geleden aangegeven, dat Alternatieve Therapeuten die erkend zijn, waarschijnlijk in de toekomst zullen moeten bijscholen op het vlak van Psycho-sociale kennis en Medische kennis. Zij stellen dat dit uiterlijk per 1/1/2017 moet zijn voltooid. Vooralsnog heeft dit geen consequenties voor ons therapeuten en de overheid heeft hier niets mee van doen. Nog sterker, waar in de nieuwe polisvoorwaarden voor 2012 in allerlei zorgdeln wordt gesneden en premies plus eigen risico worden verhoogd, blijft de dekking voor alternatieve zorg juist op niveau. Dit heeft naar mijn mening te maken met het feit dat de Haagse zorgverzekeraar heeft laten onderzoeken hoe duur en effectief alternatieve zorg is t.o.v. de reguliere. Uit dit onderzoek is gebleken, dat Alternatieve zorg aanmerkelijk goedkoper is, en minstens zo effectief. Dit gegeven zal de komende jaren door zorgverzekeraars steeds serieuzer worden genomen, omdat en steeds meer mensen juist hiervoor kiezen en er bezuinigd zal moeten worden. Wel zal er mogelijk wat bijgeschoold dienen te worden, maar bij de cursussen van de NCOI gaat het hier om slechts 8 dagen. Zorgvuldigheid is in deze dus wel gewenst en het lijkt mij zinvol om enige tijd gewoon af te wachten, want er gaan nog de nodige dingen veranderen op dit vlak.

 6. Helemaal eens René.
  Jammer dat dit artikel een tegenstelling tussen reguliere en alternatieve zorg aanscherpt en uitgaat van een negatieve houding van zorgverzekeraars naar alternatieve zorgverleners. Dat is een onjuiste weergave van de werkelijkheid. Niet alleen de alternatieve zorg wordt getroffen. Zoals bekend wordt reguliere zorg als fysiotherapie en dieetadvies uit de basisverzekering geschrapt en ook dat treft veel mensen, zowel patiënten/cliënten als zorgverleners.

  Basis van het artikel Marjo en Ian vormt een beleidsstuk van de genoemde 4 zorgverzekeraars van 18 november 2010. (http://www.unive.nl/CMSFiles/paginas/zorgaanbieders/info_beleid_voor_therapeuten_alternatieve_zorg.pdf).

  Wat zij niet vermelden in hun artikel is
  1) dat onvoldoende opgeleide alternatieve zorgverleners zichzelf kunnen bijscholen met alternatieve opleidingen. Er zijn 4 accreditatie instituten die de bestaande alternatieve opleidingen gaan screenen op wettelijke HBO eisen. Die scholing moet je voor 1-1-2017 hebben voltooid. Als je komend jaar start, heb je dus nog 5 jaar voor een 4-jarige opleiding. Lijkt mij een redelijke termijn.
  N.B. Ik heb nergens kunnen vinden dat consulten van in de Zorggids vermelde zorgverleners niet meer vergoed zouden worden tot die tijd (bij de huidige stand van zaken).
  2) dat de eis dat je vóór 1-1-2012 met zo’n opleiding begonnen zou moeten zijn (zie voorwaarde 2 in de link), is losgelaten. De reden daarvan is dat de accreditatie instituten nog weinig alternatieve opleidingen op hbo-niveau hebben ‘doorgelicht’. Het is nu dus nog onduidelijk welke opleidingen een ‘goedgekeurd’ hbo niveau hebben.
  3) dat ook alternatieve beroepsverenigingen druk bezig zijn met het werken naar fusie tbv de noodzakelijke schaalvergroting.
  Daarnaast stellen Menzis en Achmea al jaren lang de eis dat alternatieve zorg opleidingen moeten voldoen aan de wettelijke hbo eisen.
  Als natuurgeneeskundige juich ik het toe dat de alternatieve zorg een professionaliserings- en kwaliteitsslag maakt. Klacht- en tuchtrecht (een fundamenteel patiëntenrecht) en transparantie in opleidingen en aanbieders zijn daar een onderdeel van.
  Die slagen zijn ook nodig om op liefst zo kort mogelijke termijn uit te komen bij het verlangde doel: reguliere en alternatieve zorgverleners die schouder aan schouder een optimaal aanbod bieden aan de patiënt/cliënt.

  1. Dankjewel Wilma, een heel waardevolle aanvulling. Het ziet ernaar uit dat de beide opstellers van het artikel/de oproep, Marjo en Jan, niet de héle waarheid hebben verteld. Wat niet betekent dat ze liegen natuurlijk..!

 7. @ Wilma, ik dank je ook voor de aanvulling. Ik kan me helemaal vinden in jouw opmerking dat de reguliere en alternatieve zorg de handen ineen moeten slaan. Alleen zolang de “machtssystemen” in de reguliere zorg in elkaar steken zoals nu ( en dan bedoel ik van politiek, financiers zoals zorgverzekeraars, ziekenhuizen, farmaceutische industrie etc etc) blij, wat gebaseerd is op ego en in stand houden van verworven zekerheden (zoals de organisatiestructuren met de hebzucht aan de top, waarbij men elkaar in de rud dekt) dan komt er niets van terecht. Net zo min als de alternatieve zorg veel te veel is versnipperd en onvoldoende is gestandaardiseerd (qua opleidingen, kwaliteitssystemen etc etc!

  Een goede kennis van mij, Alfons Vandeursen (een filosoof en tevens hoogleraar in de natuurgeneeskunde)) is daarom bezig om op een wetenschappeliujk verantwoorde wijze de reguliere zorg en de alternatieve zorg met elkaar te verbinden. Zie ook wat ik daarover vanmorgenb geschreven heb http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/gastcolumns/mag-iemand-%e2%80%98anders%e2%80%99-zijn/comment-page-1/#comments

  Hij heeft een opleiding bedacht (hij noemt deze Praktische Menskunde) voor belangstellenden uit zowel de reguliere als alternatieve zorg, teneinde er voor zorg te dragen dat er een hoeveelheid gekwalificeerde zorgverleners worden klaargestoomd om op een werkelijk holistische wijze naar de mens te kijken. Hierbij is er geen strijd meer tussen reguliere en alternatieven zorgverlening, maar vullen deze alkaar op een geweldige wijze aan, waardoor er een enorme synergie ontstaat! Ik vind het revolutionair en passe4n in de “nieuwe tijd”, die niet meer gestoeld is op dualiteit en polarisatie, maar op samenwerking met en dienstbaarheid aan elkaar!

 8. @ Dick, de auteurs e.v.a. Ik ben geen voorstander van (on)machtsdenken, geloof niet dat dat veel goeds brengt. Al sluit ik de ogen niet voor de realiteit.
  Bijgaand een open brief aan de minister van VWS, gevonden dankzij een medelid van een (besloten) linkedin groep voor natuurgeneeskundigen, met een uitstekend voorstel voor evenwicht en samenwerking tussen regulier en alternatief. http://www.iocob.nl/politiek/open-brief-aan-minister-van-vws.html

  1. @ Wilma, de echte revolutie, ook voor wat betreft de zorg, moet in mijn visie op gang worden gebracht vanuit de basis, dus de zorgverleners en de zorgvragers. Ik heb de moed ondertussen al lang opgegeven om als een Don Quichot te blijven vechten voor deze ideeen, hoezeer de samenleving hier ook aan toe is! Dat redden we niet! Daarvoor zijn alle politieke, financiele en andere belangen in de reguliere zorg te groot! Dat doorbreek je niet! Mijn visie is dat je iets totaal nieuws moet opzetten, in alle openheid en transparatie, om de brug te slaan en het beoogde evenwicht tussen regulier en alternatief tot stand te brengen, waarbij je natuurlijk wel gebruik maakt van de bestaande instituten in zowel het reguliere circuit als in het alternatieve circuit! Ik heb daarover eerder al mijn ideeen weergegeven.

  2. Hoi Dick & Wilma, de brief waar Wilma over spreekt had ik al eerder gezien en geeft fraai antwoord op een stuk onbalans, dat in de wereld zit.
   Wat Dick zegt over vechten, lijkt me nooit de goede oplossing (zeker niet in deze tijd) en juist op basis van argumenten, feiten en empirisch bewijs kan de alternatieve zorg verder terrein winnen. Om meerdere redenen gaat dit toch wel gebeuren: 1/ alternatieve zorg is goedkoper dan reguliere en minstens zo effectief 2/ er komen steeds meer zaken omhoog die misbruik van de farmaceutische industrie aantonen, hetgeen hun geloofwaardigheid steeds verder laat afnemen 3/ de reguliere zorg maakt misbruik van openbare gelden, hetgeen de belastingbetaler jaarlijks minstens 1 mrd. euro kost 4/ steeds meer mensen krijgen een hekel aan allopatische medicatie, waardoor ze eerder geneigd raken om naar een alternatief te zoeken 5/ steeds meer onregelmatigheden komen aan het licht, zoals het feit dat de effectiviteit van chemo nooit wetenschappelijk is bewezen, evenals die van de griepprik en ga zo maar door.
   Maar toch heeft de reguliere geneeskunde ook goede dingen, en die moeten we zien te koesteren en te combineren.
   Ik heb als alternatief therapeut een financieel directeur van een grote Nederlandse zorgverzekeraar succesvol behandeld. Dit soort mensen zijn de beste ambassadeurs die we hebben kunnen. Mede omdat er bezuinigd moet worden en zorgverzekeraars een toenemende zeggenschap over de reguliere zorg krijgen, tendeert men in het beleid van die verzekeraars steeds meer naar de alternatieve zorg (omdat dit geld scheelt). Zeker als er een groeiend aantal cliënten kiest voor alternatieve zorg heb je dus ook naar de zorgverzekeraars een ‘machtsmiddel'(vervelend woord), want zorgverzekeraars die dit niet meer gaan vergoeden verliezen klanten.

  3. @ Rene, ik denk dat je wat betreft het “vechten”me niet helemaal goed heb begrepen. Ik wil juist niet vechten tegen een bestaand systeem (geen Don Quichot zijn). Ik deel jouw mening dat het zichzelf wel vernietigt. Daarom wil ik mijn energie steken om er iets heel anders tegenover te zetten, waarbij je een echte brug bouwt tussen reguliere en alternatieve zorg. Ze zijn beide complementair aan elkaar en als je op een wetenschappelijke wijze een brug weet te slaan tussen beide dan is er in mijn visie sprake van een enorme synergie. We zouden in mijn visie niet de reguliere en alternatieve zorg tegenover elkaar moeten stellen (dan dien je de polariteit), maar weer de mens centraal stellen! En daardoor beide versterken!

  4. Dick, ik ben het in zoverre met je eens dat we een brug moeten slaan. De wijze waarop, dat is nog de grote vraag. De wetenschap is ook niet zaligmakend, getuige de misstanden van de laatste maanden. Ook blijken er veel onderzoekers wetenschappelijke steun te geven aan nieuwe geneesmiddelen in ruil voor geld, zonder dat hier degelijk onderzoek onder ligt. Bovendien zie ik dat de werkelijk diepergaande wetenschappelijke vindingen vaak door de grote menigte en door de heren medici worden genegeerd of belachelijk worden gemaakt, terwijl de waarde ervan bijzonder groot is. Ik ben er daarom zeker ook voorstander van om de praktijk zijn werk te laten doen (empirisch bewijs) en om dus gewoon degelijk, eerlijk en zuiver werk af te leveren. Hier komen mensen dan vanzelf op af, en zodoende houdt dit bestaansrecht. Al het andere onzuivere zal uiteindelijk geen bestaansrecht meer blijken te hebben.

 9. Beste mensen,

  Ik vind de inhoud van jullie verhaal belangrijk, maar wil wel heea zeggen en vragen:

  ten eerste: in de brief van de BATC staat het volgende: http://www.batc.nl/NieuwsbriefBATCUVIT.pdf

  dat de BATC niet meer verder in zee wil met de UVIT.

  “heeft het bestuur van BATC in het kader van duidelijkheid een knoop doorgehakt en
  als eerste in ons veld de moeilijke keuze gemaakt vergoedingen aangaande de UVIT zorgverzekeraars voor
  2012 niet langer binnen de mogelijkheden van haar therapeuten te laten behoren.”

  Dat is iets compleet anders dan de toon van sommige van de emails:
  Stilzwijgend niet meer vergoed, of de UVIT vergoed mij niet meer.

  Ook de stelling: de RBNG is van de UVIT…. is kort door de bocht.

  Let wel, ik heb niets om een duidelijke stelling van de alternatieve beroepsverenigingen en/of koepels tegen de absurde dingen die de UVIT wil.
  Wat heeft het voor nut om eerst fysiotherapeut of verpleegster te worden voordat je alternatief therapeut mag worden? Wat voegt het toe?
  Vanaf de invoering van wet BIG en de bespreking in 1993 was duidelijk dat regulier en zelfs de overheid de medische basiskennis wilde invoeren om de alternatieven te dwingen meer regulier te gaan denken, en zelfs om de alternatieven een hak te gaan zetten. Nu is pluis, niet pluis mbt kanker etc nuttig, daar hoor je me niet over klagen…..

  Ik vind de meeste beroepsverenigingen erg amateuristisch en onprofessioneel, en zowel de beroepsverenigingen als de koepels niet duidelijk noch slim mbt de toekomst van de alternatieve geneeswijzen.
  Ik zou liever willen dat ze voor ons duidelijk de bres op gingen en heea voor ons regelden. Alleen het lijkt er meer op dat het een stelletje angsthazen zijn. Niemand durft gewoon te zeggen flikker op met je absurde ideeen.

  Alternatief nederland is veels te veel verdeeld. Dat werkt slecht ivm professionalisering. En dan kan je moeilijk een vuist maken.

  In principe ben ik niet tegen de invoering van betere opleidingen als basis, en dat deze erkend zouden worden. Maar nu is het zo breed en bagger, want niveauverschillen.
  Maar ik zie met de huidige vernieuwde eisen ook geen nieuwe verbeteringen ontstaan, wel bureacratische veranderingen waardoor opleidingen op papier door de test kunnen.
  MBT erkenning: wel echte erkenning dan he, gelijk aan de reguliere erkenning.

 10. Trouwens, ik zou het fijn vinden als er bronnen bij staan en het specieker is,

  “Per 1-1-2012 vergoeden de grote collectieve verzekeringen, UNIVE, VGZ, TRIAS en IZA de behandelingen voor natuurgeneeskunde niet meer, tenzij de therapeut bij een door hen geaccrediteerde onderwijsinstelling, de opleiding gevolgd heeft.”

  welke beroepsverenigingen (namen graag) worden wel of niet vergoed door de UVIT? en waarom? en de bron erbij graag.

  Groeten

 11. tja dat zat er allemaal aan te komen, maar wat ik me steeds weer afvraagd is waarom moet dit vergoed worden?, als je zoveel geld moet neertellen om ergens lid van te worden, kan je ook je tarief verlagen. het is vaak belachelijk hoeveel je moet betalen voor alternatieve zorg. zelfde geld voor de normale zorg. er zou eens beter gekeken moeten worden wat nu echt helpt waar de client baat bij heeft.ander kant is vaak dat mensen denken te veranderen terwijl ze het niet doen. ze lopen alles af om hulp maar nergens is er echte hulp aanwezig en als die er wel is dan willen ze er niets voor doen. en als je niet bent aangesloten dan heb je zowat geen werk, want als je 25 e rekend dan is dat te duur, ze beseffen vaak niet dat ze bij moeten betalen en dat bedrag is vaak meer. en toch ben ik er van overtuigd dat als de mens zich zelftoestaat te gaan veranderen ze veel minder klachten hebben, dat is mijn ervaring met de mensen die welwillen veranderen. er zal nog veel mogen veranderen op alle gebied van de geneeskunde
  de mens verzorgt zijn auto beter als zichzelf

  Doler

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.