Advertentie

Artsen steeds minder empathisch naar patiënt..


empathie handen

x

x

Artsen steeds minder empathisch naar patiënten..

2014 WantToKnow.nl/.be

x

We schreven het HIER al vaker op de site: het lijkt er op dat mensen die een universitaire opleiding doen in de geneeskunde, één van de meeste essentiële zaken tussen mensen gaan/moeten afleren. Namelijk hun empathisch vermogen.  Hoewel patiënten vooral een arts willen die luistert, ondersteunt en respect toont, gebeurt in de praktijk precies het omgekeerde.. Huisartsen blijken vooral meer medische informatie en advies te geven, zo blijkt uit onderzoek bij het NIVEL waarop Ligaya Butalid op 16 januari promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Pijn empathieHuisartsen en patiënten vinden echter wel dat de kwaliteit van de communicatie in de spreekkamer is verbeterd. Ook zijn huisartsen zich door de jaren heen meer bewust geworden van psychosociale aspecten die mogelijk een rol spelen bij fysieke klachten. Toch zijn ze in de loop van de tijd minder empathisch geworden, en patiënten brengen hun zorgen niet altijd ter sprake.

Het medisch consult – waarin huisarts en patiënt met elkaar in gesprek gaan over gezondheidsproblemen, mogelijke diagnoses, en behandelingen – heeft een centrale positie gekregen in de gezondheidszorg. De manier waarop huisartsen en patiënten met elkaar communiceren wordt beïnvloed door de context waarin dat consult plaatsvindt. Een context die steeds aan verandering onderhevig is, want er zijn nu bijvoorbeeld meer richtlijnen en meer artsen die in deeltijd werken dan dertig jaar geleden.

In haar proefschrift heeft Ligaya Butalid gekeken hoe de veranderende context doorwerkt in veranderingen in het arts-patiënt contact tijdens het huisartsenspreekuur. Zij onderzocht in 824 huisartsconsulten uit de dagelijkse praktijk – voor hoge bloeddruk, psychosociale problemen of lage rugpijn – hoe de communicatie tussen huisartsen en patiënten door de jaren is veranderd.

Het bestudeerde videomateriaal werd tussen 1977 en 2008 verzameld door het Nederlands instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) voor eerdere onderzoeken naar arts-patiënt communicatie. Het laat een ontwikkeling zien over een periode van maar liefst dertig jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten minder mondig zijn dan vaak wordt aangenomen. Ligaya Butalid: ‘Patiënten blijven per definitie afhankelijk van de arts. Ze moeten daarom tijdens consulten voldoende ruimte krijgen om hun onzekerheid of angst te uiten. De huisarts moet niet alleen aandacht hebben voor de ziekte, maar vooral ook voor de zieke.’

 

 

54 gedachten over “Artsen steeds minder empathisch naar patiënt..

 1. Huisartsen schrijven medicijnen voor waarvan zij geleerd hebben dat het een ziekte dempt of geneest.
  Stel dat hij een medicijn voorschrijft waar aspartaam inzit en dat degene die dat voorgeschreven krijgt ervan overtuigd is dat aspartaam ongezond is dan zou deze persoon dus de huisarts moeten vertellen dat hetgeen hij voorschrijft ongezond is terwijl in veel gevallen de huisarts als een meer/beter onderwezen iemand wordt ervaren.
  Deze huisarts zal er dan ook moeite mee hebben dat iemand die niet voor arts heeft geleerd hem gaat vertellen dat wat hij voorschrijft slecht is wat dus de communicatie tussen arts en patient niet ten goede komt.

 2. Ervaring heeft mij geleerd dat huisartsen meer op hun toetsenbord rammen dan opstaan om je te onderzoeken, ik wilde van de cardiologe in het ziekenhuis biologische medicijnen maar die kreeg ik niet want zij geloofde daar niet in en er viel verder ook niet over te praten, en vervolgens wilde zij een afspraak voor mij maken met een psychiater en toen mocht ik een A4 ondertekenen dat ik zogenaamd de behandeling had beëindigd en een half uur later stond ik weer op straat, maar het gaat al ruim 10 jaar prima zonder medicijnen ik voel me beter zonder dan met medicijnen dus ik neem maar het risico dat het goed blijft gaan zo niet dan heb ik vette pech gehad.

  Ik vermoed dat de meeste medici fanatiek blijven vastbijten in een opleiding die ze eens hebben genoten op een universiteit, dat er misschien links en rechts nog meer is wensen ze niet te onderzoeken daarom kun je er ook niet over praten met hun ze beschouwen je vermoedelijk als een soort van halve gare, en de medici die wel onderzoeken worden vaak uitgekotst of belachelijk gemaakt of uitgeschakeld of geblokkeerd of niet serieus of genomen, ervaring heeft mij geleerd dat de meeste medici mij ook niet zien zitten als ik er over wil praten of hun website’s en of YouTube’s stuur dan wordt je volledig verbannen er is geen communicatie mogelijk met hun.

 3. Laten Huisartsen nu ook mensen blijken te zijn, en er een privé leven op na houden waar het ook niet altijd koek en ei is.
  Verder zijn de mensen die een Medische vak uitoefenen, een doelgroep om geld aan te verdienen, ze zijn ook aan een soort lobby oorlog onderworpen.
  Het respectvolle van patient naar zijn huisarts is vaak ver te zoeken, kijk om U heen in het dagelijkse gebeuren is het niet anders, de consumenten denken dat een ieder één zich voor zijn geld protestueerd.
  Hier waar ik woon, zijn de huisartsen zeer gezien, nemen de tijd indien nodig, komen ook op huis bezoek na het overwegen hier van, en worden door de patienten een beetje verwend cadeautjes en zo beetje verse groente, fruit uit eigen tuin, flesje wijn, voor wat hoord wat, vriendelijke groet.

 4. Je moet wel heel ongevoelig zijn als je steeds weer en weer dezelfde mensen over de vloer krijgt met dezelfde problematiek en waarvan je weet dat je geen oplossing biedt met de voorgeschreven medicatie, zomaar iets voorschrijft en daarvoor de zuurverdiende centjes van die mensen nog eens aftroggelt!

  Als deze mensen zo weinig garantie bieden, waar is dan hun deskundigheid!

  Hoe zou jij denken als je jaar in jaar uit met je kapotte auto naar de garage moet en die niet gemaakt geraakt? waarom geldt deze stelling dan niet voor artsen?

  1. Onnozele verhalen allemaal, je moet maar steeds slikken als mensen die te dik zijn geen beweging nemen, en dan zeggen tegen de arts, op zijn vraag wat er aan te hand is dan zeggen, ik voel me niet lekker, heeft U pijn nee ik voel me niet lekker, ja dan maar een tranquilizer en hop weer een tevreden patient.
   Het gaat steeds meer om halve psychiatrische patienten, vol zorgen, die ongezond leven, niets willen laten staan, en dan de huisarts verwijten als hij ten einde raad maar iets kalmerends voorschrijft.
   Als alternatieve medicijnen wilt gebruiken, moet je naar een arts gaan die zich daar mee bezig houdt.
   Ik moet eerlijkheids halve zeggen ik ken de huidige situatie in Nederland niet persoonlijk wel van horen zeggen en zo, tja komt niet altijd zo goed over, ken artsen, tandartsen, chirurgen, die in Nederland werkzaam zijn, het is stress vol te noemen, en de interesse neemd af, in het genezen zelf,
   veel twijfels, dat wel.
   Maar blijf in ze geloven, het is een goed soort mens in het algemeen, met net als ieder anders foutjes, en probleemtjes soms echte grote problemen en dan kun je je werk als geneesheer niet meer aan.

  2. Jenne,

   Je hebt inderdaad overschot van gelijk dat we de huisartsen NIET vals mogen beschuldigen van enigerlei activiteiten! Anderszijds is het ook niet terecht dat ze ons met een illusie naar huis sturen onder het mom van hulpverlening!
   Ikzelf ben gelukkig weinig ziek geweest en heb daardoor weinig contact gehad met huisartsen! Waarschijnlijk ook daarom dat mijn gezondheid zo stabiel is gebleven!
   Uiteraard is onze gezondheid ONZE verantwoordelijkheid! Maar als ik me aanbied met een ziekte bij een huisarts is het helemaal niet gepast medicatie voor te schrijven welke niet werkt! Ik betaal die man voor me een eerlijk beeld te geven van mijn ziekte! Niet voor kwakzalverij!

   Gezien het stijgend percentage mensen met slepende ziekten is het gerechtvaardigd de vraag te stellen naar de effectiviteit van de voorgeschreven geneesmiddelen!
   Als een geneesmiddel niet effectief is moet dat worden gemeld aan de patient!
   En waarom dan zo een hoge verdienste? Om een niet effectief geneesmiddel voor te schrijven?

  3. Peter, bij genezing speeld de psychologie van een genomen geneesmiddel een enorme rol, 50% van het ziek zijn zit tussen de oren, dan de beinvloeding van buiten af, zo van kerel wat zie jij der moe uit, etc, ook de zelfsuggestie zo van gelezen dat als je dat of dit voelt kan het dit of dat zijn, ja en dan de echte zieken die met speciale medicijnen wel of niet te helpen zijn, de mensen zijn vaker niet lekker ?, als vroeger, dikker meer stress vervuiling
   en het onvermogen zich zelf of hun situatie te verbeteren, voor bijde partijen het zelfde!

 5. Ons lichaam is niet van ons maar eigendom van de medici wereld, hoezo? als je in Nederland overlijdt en je hebt geen donor-codicil over orgaan-donatie dan wordt er na je dood flink gesneden in je lichaam en of dat geestelijk wel of niet goed is voor je na je dood dat laat ik even in het midden, en het wordt nog steeds arroganter want na je dood gaan ze ook nog eens je familie bewerken in de hoop dat zij achteraf alsnog toestemming geven dat betekent toch dat de medici en de organisaties die hier mee te maken hebben en de politici ballen hebben met ons, ons lichaam beschouwen ze gewoon: “Als ons eigendom waar we mee kunnen doen en laten wat we willen en degene die niet wil sturen we naar een psychiater”, het is volgens mij een soort van latent kannabalisme waar zij zich mee bezig te houden, vroeger las ik ergens op een website waar een man een mooie uitspraak deed en zei: “Mijn lichaam is geen gereedschapskist waar de heren medici ongevraagd en ongelimiteerd in kunnen graaien”.

  En natuurlijk denken niet alle medici dat ons lichaam hun eigendom is maar de meeste wel zo ook mijn oncoloog, ik zei tegen hem als je in mijn darmen kijkt en je ziet poliepen zitten dan wil ik er eerst over praten je mag nog niks weghalen en zijn antwoord: “dan kijk ik niet”, toen heb ik hem die ene poliep maar laten weghalen en dat was jaren geleden sinsdien ben ik er nooit meer geweest want ik vind dit gewoon onbeschoft gedrag wij zijn ook in de medische wereld een nummer zoveel die niet mee mogen tellen en alles gelaten moeten ondergaan, de medische wereld in Suriname is veel menselijker je moet wel alles zelf betalen want toen ik weet niet van nu maar toen hadden we nog geen ziekenfonds, je betaald de huisarts de apotheek de EHBO contant alleen een operatie mag je aflossen als het bedrag te groot is en de prijzen zijn ook stukken lager dan hier in Nederland hier wordt je volgens mij gewoon beroofd b.v. Spaanse ziekenhuizen zijn stukken goedkoper met opereren dan Nederlandse.

  Als er eens in een blauw jaar in de Alternatieve wereld een patiënt overlijdt dan wordt de behandelaar aan het kruis gehangen, terwijl in de orthodoxe medische wereld sterven de patiënten als vliegen letterlijk duizenden per jaar door verkeerde diagnoses verkeerde medicijnen en verkeerde behandelingen, lees b.v deze onderstaande site maar b.v. op het gebied van de kanker:

  http://www.germaansegeneeskunde.info/berichten/lezenswaardigheden/793-kanker-in-israel-opvallend-zelden.html (Scroll voor Nederlandse tekst)
  http://www.uitdaging.net/gezond/EU_richtlijn1.html (Zijn Farmaceutische directies Massa-Moordenaars?)
  http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1018 en 1019 (Alternatieve info)
  http://www.verontrustemoeders.nl/index.html (Eerlijke voorlichting omtrent vaccinaties)
  http://www.lareb.nl/ (Het adres voor medicijnen bijwerkingen)

  1. Dat is zeker jammer Lia, de mogelijkheid is immer noch daar, gewoon heulemoal bovenin het artikel efkes klikken op EMAIL. En daarna de rest uiteraard.
   Goh, weer een heitje verdiend. Telt toch wel op zo na een paar jaar. Kan ik binnenkort denk ik misschien wel een paar tweedehands slippers kopen om naar de schoenenwinkel te lopen. Schijnt dat ze soms alleen linkerschoenen verkopen, voor als je graag hinkelt is dat best makkelijk. Dat wel, maar ik dwaal af, dat ook.

  2. @Cozmic

   Toen ik nog in Suriname woonde ging een politicus tijdens de verkiezingen naar de Bosnegers en de Indianen in het oerwoud die daar wonen en zei tegen de Bosnegers: “Hier heb je een linkerschoen als je op mij stemt en ik gekozen wordt dan krijg je de rechterschoen” en tegen de Indianen zei hij: “Hier heb je een rechterschoen als je op mij stemt en ik gekozen wordt dan krijg je de linkerschoen”, hij is inderdaad gekozen maar die andere schoen hebben de mensen nooit gezien, en tijdens de verkiezingen zitten er altijd een paar stembiljetten in de stembus van mensen die al jaren dood zijn, dus niet alleen Bush steelt de verkiezingen er zijn er meer.

  3. Rudie, hadden die negers en die indianen efkens met elkaar contact gezocht, dan hadden ze een fijn paar schoenen kunnen hebben en ook nog de president die ze graag zouden hebben. Intussen liepen Ronnie en Deci met het bot weg.
   Woeff

 6. Artsen steeds minder empathisch naar patiënten…

  Typisch geval van beroepsdeformatie.
  Maar ergens begrijp ik die ontstane houding bij artsen wel (goedkeuren is hier niet mee gezegd) want veel mensen gaan bij het minste geringste ongemak al naar de huisarts.
  Veel patiënten interpreteren het signaal wat hun lichaam ze toeschreeuwt als last en niet als boodschap. Zij geven hun lichaam niet eens de kans om ziek te worden en wanneer door het lichaam zelf overwonnen sterker daarna. Ze willen een instant remedie.. Ze beseffen niet dat hun lichaam niet voor niets een signaal afgeeft en dat wanneer ze naar de signalen van hun lichaam zouden luisteren (naar de boodschap die hun lichaam ze geeft) dat daarin een levensles besloten ligt.
  Patiënten zoeken te vaak de oplossing buiten zichzelf. Dit terwijl ze vaak wel degelijk weten waardoor ze ziek zijn. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen.
  Maar terugkomend naar waar het hier over gaat; wanneer een arts meer tijd lijkt te besteden aan het rammen op het toetsenbord en het beeldscherm, zou het dan niet zo kunnen zijn dat hij zich juist verdiept in de anamnese en de constitutie, wellicht de psychologische constitutie van de patiënt?
  Vroeger werd het met pen geschreven dossier geraadpleegd en wanneer de arts in het bijzijn van de patiënt daar een tijdje mee bezig was werd dit over het algemeen als betrokkenheid en zorgvuldigheid betrachtend gezien. Nu in het digitale tijdperk lijkt het wel een hobby van ze. Maar ik ga er vanuit dat ze niet iedere patiënt en de problematiek daarvan op hun netvlies hebben. Dat pleit dan weer voor hun. Maar aan de andere kant ben ik het met bovenstaand artikel eens dat mensen die een universitaire opleiding hebben gedaan in de geneeskunde één van de meeste essentiële zaken namelijk hun empathisch vermogen schijnen te zijn kwijtgeraakt. Niet zo vreemd. Gezondheidszorg is ondertussen een industrie, big business geworden.

  1. Lia, onze hele samenleving is fake, zo als alle jonge mensen, hebben zij het probleem dat het allemaal zo anders is als hun artsen eed het doet voorkomen, vaak zijn ze een verlengstuk van de sociale wetgeving niet ziek geen uitkering, wel ziek wel uitkering, en dan de brutale chanterende patienten, je bent geneesheer, geworden tot door geef luik van de de Grote Pharma Maffia, en verzet je maar niet je carrière is over, alles moet anders, het oude ziekenfonds systeem was beter eerlijker en goedkoper, als wat er nu voor door gaat, groet !

  2. Wij zijn pas van huisarts veranderd.
   Steeds al wij de diagnose al wisten door ervaring en herhaling, wil de arts toch dat je een afspraak maakt.
   Terwijl ze dan hetzelfde verhaal horen als door de telefoon.
   Maar ja, dat is weer een consult natuurlijk!

   Je wordt niet meer voor vol aangezien als je enkel maar een receptje nodig hebt.
   Men stuurt je liever voor allerlei onderzoeken naar het ziekenhuis om zogezegd iets te kunnen uitsluiten.

   Ze hebben geleerd maar blijven soms dom!

  3. Wim Warbout, in het labyrint van het leven is het zoeken naar de juiste weg, en dus de juiste huisarts, een huisarts kan en moet een band met zijn patienten hebben, een van vertrouwen, als de patient meend het beter te weten als de huisarts, ja dan wordt het moeilijk, een goede huisarts wil bij ziekte altijd even het hart en de pols beluisteren en de bloeddruk op nemen, dit zijn de eerste indicaties, maar veel mensen spelen voor huis dokter via het internet, ja moet kunnen toch, en dat is wat ik betwijfel.

  4. @Wim Warbout

   Mensen die op een universiteit hebben gezeten hoeven niet persé intelligent te zijn, het is gewoon een leerproces jarenlang de lesstof instampen en instampen en instampen tot je het kunt dromen, zelfs de grootste stomkop kan naar een universiteit, intelligentie komt pas om de hoek kijken als je de drang krijgt om te onderzoeken is er links en rechts en boven en beneden nog meer dan de bestaande lesstof, alles wat wij kennen hebben we te danken aan deze mensen terwijl als het aan de domkoppen ligt blijven ze levenslang vastbijten in wat ze weten in meer zijn ze niet geinteresseerd.

   Kijk naar de mensen die kurkuma hebben onderzocht en zagen dat die miert met de zuurstof van een kankercel waardoor hij minder groeit, i.p.v. dat alle wetenschappers en medici dit ook gaan onderzoeken wordt de kurkuma onderzoeker voor malloot versleten, de man zegt niet dat hij een geneesmiddel heeft gevonden voor kanker nee, hij heeft een eventuele aanwijzing gevonden maar die wordt niet onderzocht door zijn tegenstaander want die denken dat ze alles al weten, en plus dit hebben we niet geleerd op school dus bestaat het ook niet en hoeven we het ook niet te onderzoeken volgens hun, domme mensen dus en ook nog eens latente-moordenaars volgens mij.

   Ik vraag me af hoeveel eventuele geneesmiddelen in de doofpot zitten die de farmaceutische industrie niet bekend wil maken, dus deze wezens zijn eigenlijk latente moordenaars, en zijn er naast de bekende placebos misschien ook werkzame medicijnen die ook placebos zijn maar niet bekend worden gemaakt, als je bloedverdunners gebruikt mag je geen grapefruit eten anders wordt het bloed nog dunner en wil een eventuele interne bloeding niet stoppen, ik vraag me af of de fabrikant grapefruit in dat medicijn heeft zitten en het niet vertelt want een grapefruit eten is misschien? goedkoper dan dat medicijn en dat mogen wij natuurlijk niet weten als het zo is.

  5. Rudie,J; Gouvernante, U spreid het nu wel een beetje al te dik op U boterham, als je de universiteit wil doen, hoef je niet intelligent te zijn, ik weet niet wat U onder intelligentie verstaat, in mijn tijd was het Gymnasium de mooiste, daarna de HBS, geen idee waar het nu om handeld.
   De pharmaceutische industrie is verworden tot een geld machine met alle slechte zaken van dien, maar daar mee kun je niet de hele medische wereld infecteren.
   Er wordt wat afgehakt op de gezondheids zorg, en vaak met en om goede redenen, maar om nu alles over een kam te gaan scheren, geloof niet dat dit juist is.

  6. @Jenne

   Ik hou van een dik belegd broodje, ik heb liever 1 ons ham dan 1 krom dun plaatje erop want dat slaat nergens op en er ook nog zeker 3,50 voor betalen ja eh doei.

  7. Wat ik vervelend vindt is dat wanneer ik de praktijk van mijn huisarts bel dat mij dan door de receptioniste wordt gevraagd ‘bent u patiënt van dokter x of dokter Y ?’ Ik reageer dan steevast: ‘dokter Y is mijn huisarts en ik ben voordat er een diagnose is gesteld en pas nadat een behandelingstraject is ingeslagen nog steeds cliënt en geen patiënt mevrouw’. Ik heb meegemaakt dat de hoorn op de haak werd gelegd.
   Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je als je niet uitkijkt je heel snel automatisch en bijna vanzelfsprekend, gemedicaliseerd wordt.

  8. Watte n staafie,

   Ja dat is vervelend dat als je huisarts belt en je ziek voelt dat je een patient gaat worden, wat zou U dan willen worden ?.
   Ja als je de begravenis ondernemer gaat bellen worden er natuurlijk heel andere vragen gesteld, zo van bent U een client van ons want die hebben geen patienten, dat probleem heb je dan al vast niet.

  9. Ik begrijp het betoog van Wats heel goed en moet er ook een beetje om lachen.
   Huisarts is gewoon een beroep en cliënten zijn geen patiënten (talking about dubbele poinjes on the E )
   Ooit had de arts ongeveer dezelfde status als de dominee, daar ging je niet mee in discussie, ze lulden je er uiteindelijk in het Latijn uit.
   Als je een schilder belt vanwege bladderende verf en die gaat direct tekeer over alle kozijnen vervangen en meer, dan vraag je ook ff bij een andere schilder een 2e mening. Stel je je op als patiënt van de eerste schilder dan wordt het een duur grapje.
   Relativeer het zelf maar door met andere zaken.

  10. @Jenne 9 februari 2015 om 23:20
   Jammer dat je het punt dat ik wilde maken niet begrijpt.
   De een haalt er een begrafenisondernemer bij als illustratie en de ander een schilder. Ligt in het geval van een huisarts toch wel iets anders volgens mij. Wellicht vergis ik mij en hebben jullie gelijk.

  11. Watten, de vergelijking met een ander beroep is slechts om te illustreren dat het over een beroep gaat. Ik was en ben het volledig met jouw betoog eens. Helaas ben je nog even aangebrand als voorheen, ik zal niet meer op jouw comments reageren als je het graag zo hebt. Wiedermal dag hoor :p ffs

  12. Cozmic, Arts cq geneesheer, is niet zo maar een beroep, misschien ligt daar wel de fout van de huidige Artsen, lang geleden was het vaak van vader op zoon, dat beroepen werden uitgevoerd, de fijne kneepjes en ezelsbruggetjes werden door gegeven.
   Voorbeeld : het bouwen van houten schepen, je ziet na restauratie, dat de fijne kneepjes van het branden en buigen van hout verloren is gegaan, het buigen van brede eiken planken van 5cm dik, zo wel in de lengte als ook overlangs gedraaid om in de kont van een schip te passen, kunnen ze niet meer, ten minste denk ik dat ?!
   Binnen elk vak was en is een stuk ervaring mondeling overgeven van enorm belang, ten minste zo was het in mijn familie, maar ja ben natuurlijk een beetje ouderwets, maar goed alles heeft een waarde, weten ook, groet !

  13. @Cozmic: Hoezo zou ik aangebrand zijn? Je legt me nogal wat in de mond hoor Cozmic.’als je het graag zo hebt’ Waar haal je dát vandaan? En vanwaar die afwijzend, agressief klinkende rancuneuze toon? 3 berichtjes van mij hier geplaatst nergens een onvertogen woord geslagen en dan de deur gewezen worden.. Beter elders vertoeven voor mij dan maar.. wellicht duldt jij liever geen oudgediende hier die de inmiddels ontstane statische dynamiek in dit praathuis voor lief genomen, gewoon weer even kwam buurten. Dit omdat! Groet,Wattenstaafie.

  14. Dr Watts, ik doe nog 1 poging. Ik heb jouw postings en visies altijd zeer gewaardeerd. Hier kan ik nog een heel verhaal aan vast plakken maar dat doe ik niet.

  15. Wattenstaafie, welcome back 😉
   Ik ken je vanuit de tijd dat ikzelf hier geen postings plaatste, maar ze wel las.
   Ik denk dat je gelijk hebt, wat dat betreft.
   Veel mensen gaan voor een wissewasje naar de huisarts, terwijl ze eigenlijk/misschien weten hoe het zit.
   Daarentegen zijn er ook genoeg mensen die te laat naar de huisarts gaan, omdat ze bang zijn voor hetgeen ze gezegd gaat worden.
   Veel mensen zijn opgevoed met niet zeuren over pijntjes en kwaaltjes.
   Het eerste is niet goed, het laatste is ook niet goed.
   De gemiddelde huisartspraktijk is echter niet meer op het niveau van de nodige jaren geleden.
   Toen kende een huisarts zijn patient…
   Mede door hele families die in dezelfde praktijk zaten.
   Mede door arts zelve, die het idee had dat hij/zij een levensmissie uitoefende, mede door de artseneed (offers, zweren) die een levenslange opoffering om het menselijk leed te dienen, rechtvaardigen.
   Dit is in ons huidige maatschappij behoorlijk gekeerd.
   De huidige huisarts is een afspiegeling van de huidige klant, patient, hoe je het wil noemen.
   En ze zijn waarschijnlijk allebei klant bij bol.com….
   En laat je niet wegjagen, je postings worden gewaardeerd 😉

  16. Bedankt voor je reactie Cozmic. Ons kent ons toch! Samen kunnen we sterker worden! Al dat gekissebis op internet!
   Wellicht zal ik hier nog eens terugkomen.. Zo niet, dan heeft het niet aam jou gelegen hoor.

  17. En Wattenstaafie,
   Coz is echt niet vriendelijk…
   Wat hij jou wil leren, is misschien wat hij zichzelf moet leren.
   Hij bedoeld het goed, als ik zijn posting(s) lees.
   Dus laat je je daardoor niet afleiden.
   Coz kan een portie vriendelijkheid wel gebruiken lijkt me.
   Want de boodschap is dubbel, dus snap jouw reactie heel erg goed.
   Wil je mensen bereiken met onaardigheid?
   Dat gaat nooit en te nimmer werken.
   Ook niet als called up…
   De boodschapper doet het, de ontvanger niet.

  18. Haha Wattenstaafie, je bent al om…
   Sorry voor mijn interrupties…
   Blijf vooral posten hier iig 😉

  19. @ Wattenstaaf
   Ja, laten we goed invoelend en vooral niet aangebrand zijn.
   Wat ik al eerder zei, ik waardeerde jouw postings vroeger al, nog steeds, hoop dat het wederzijds is, bladiebla.
   En uh, pas op voor die Anna 11. Een soort van Archont op Wanttoknow, best triest als je het hele verhaal kent, maar het kan gewoon irritant en storend zijn zolang het zich hier nog beweegt.

  20. Wattensaafie, ben erg teleurgesteld, want kennelijk ga je voor goedkeuring, en niet voor waar je voor staat en post.
   Een zuivere discussie daar zou het toch om moeten gaan?
   En niet wat de een van de ander vind…
   Dus eigenlijk ben ik behoorlijk teleurgesteld.
   Samen sterker worden gaat toch om op elkaar reageren in inhoudelijke zin?
   Iig voorlopig weer een desillusie rijker…

  21. @Anna11 11 februari 2015 om 22:09

   Anna, dank je wel! Jij blijkt naast begrijpend lezen ook intenties te kunnen duiden is mijn indruk. Woorden klinken hebben een klank wanneer uitgesproken. Op papier geen geluid! Daar gaat dus een stukje van de intentie verloren en is er meer ruimte voor persoonlijke interpretatie. Ik zoek het bij mijzelf. Wanneer ik niet ins staat ben gebleken mijn boodschap op papier te verwoorden zoals ik deze bedoel, niet de boodschap heb kunnen overbrengen zoals ik bedoel, moet ik nog veel oefenen.

  22. Pas op voor Anna11, zegt Coz…
   Het moet niet gekker worden zeg.
   Coz, wat moet ik hier nog van zeggen?
   Vul het even voor mij in, want dat is je wel toevertrouwd….
   Dus kom even op met jouw interne belevingen die iets over mij zouden zeggen?
   Ik wacht af…

  23. Dankjewel voor je positieve reactie Wattenstaafie,
   Maar jij bent niet meer en minder dan mij, en ook niet meer en minder dan een ander hoor! We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Een ieder met zijn/haar kwaliteiten en talenten. En ik vind je oprecht, en dat is iets waar ik voor ga! Ik hou niet van mensen die denken dat ze het beter weten en daarom denken dat ze een ander de mond kunnen snoeren. Een werkelijk liefhebbende is altijd een begrijpende… Liefs aan jou 😉

  24. Ondertussen ben ik tot een soort omgekeerde muze van Coz verworden… De eerste keer dat ik hier reageerde, kwam pats/boem Coz opeens in the picture. Ik moest vooral inloggen op de Wtk chat, want had heel veel negatieve energie bij mij volgens Coz. Toen ik dat deed… werd me verder niet uitgelegd hoe dat dan wel zou zitten… Verder veronderstelde ik dat ik in die chat op een soort datingssite beland was. Daar moest Hyper indertijd weer erg om lachen…
   En zo kwam ik van het een tot het ander. En ondertussen ben ik nog geen spat wijzer, behalve dat ik mijn gasten heb leren kennen…

  25. Hopelijk vinden ze ooit jouw hersenen met de bijbehorende data ooit terug, Anna. Mocht je ooit een keer nuchter zijn en vrij van medicaties, dan kan je de feiten nog een keer op een rij zetten zoals ze behoren te zijn. Tot die tijd kan je beter je smoel dicht houden want je spreekt jezelf tegen en zet jezelf voor lul. Ik doe niet eens moeite, ik voel plaatsvervangend schaamtegevoel. -jeweetwel weggegumd-

  26. Hmmm… Persoonlijke frustratie voert hier blijkbaar de boventoon.

   Cozmic, blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
   Blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
   Maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site. Please!

  27. As you wish 😉
   Ik heb me in het verleden vermoeid met lange invoelende teksten.
   Die geven in realiteit weinig effect noch voldoening.
   Ik heb de keuze tussen bot en subtiel.
   Subtiel bleef ff lekker op de plank liggen, dat is voorbestemd voor een intelligent invoelend publiek , not you
   http://www.youtube.com/watch?v=ahQwHmmIYcg
   Bye

 7. Waar wij wel eens meer stil bij mogen staan is, dat de beroepen van Huisarts, verpleegster, ook Priester heel vaak de mens zien sterven, en dat gaat ook de meest geharde persoon niet in zijn kouwe kleren zitten, vooral als het misschien een persoon is waar mee een band is ontstaan.

  1. Dat komt ook wel voor Jenne,
   maar ik zie het beroep arts hetzelfde als ieder ander beroep.
   Als timmerman, burgemeester of tramconducteur.
   Allen hebben we elkaar nodig en allen hebben een eerlijk beroep.
   Vroeger was arts een roeping nu heb ik de idee dat het bij de meesten onder hen enkel zakelijk is. Tenslotte kan men van elkaar leren dus ook de arts van zijn klant.Als de klant een ervaringsdeskundige is en de arts weet dat, waarom zal deze dan nog dwarsliggen en eigenwijs zijn?

   En dat komt helaas nogal veel voor tegenwoordig bij jonge artsen.

 8. Wat ik in het verleden wel eens heb meegemaakt dat als je de dokter belt krijg je zijn assistente en die gaat je uithoren of je wel of niet ziek bent en of je wel of niet op afspraak mag komen bij de dokter, en volgens mij heeft ze het recht daar niet toe want ze is geen bevoegd medicus, zij is een administratief balie-achtige medewerker een soort latent verlengstukje van een dokter omdat hij niet alles alleen kan net zo als een portier of een telefoniste zij zijn niet de directeur die jij wil spreken zij maken dat niet uit.

  En nog iets waarom zijn er geen? mannelijke assistenten heb ik persoonlijk nog nooit meegemaakt is het persé een vrouwenberoep? mannen moeten nodig gaan emanciperen, vrouwen zijn buschauffeur bouwvakker president piloot astronaut waarom ook geen mannelijke dokters assistenten? wat zou kunnen is dat de mannen denken als ik een arts-assistent zou zijn dan denken de patiënten misschien dat ik een homo ben nee dank u.

  Doet me denken aan Suriname, ik zat in de bus en hij stopt bij een halte en de deur gaat open en daar stond een man van schat ik 25 compleet verkleed als vrouw, en hij vraagt aan de chauffeur: “Is er nog een plaatsje voor mij”, en ik maak de opmerking: “Ja hoor schatje kom maar binnen voor jouw vinden we altijd wel een gaatje”, en toen werd hij/zij pisnijdig: “Ik ben een vrouw hoor – Ik ben een vrouw hoor” schreeuwde hij/zij uit, natuurlijk gemeen van mij maar op dat moment dacht ik dat ik lollig was en de hele bus lag in een deuk ook niet leuk natuurlijk voor hem/haar, maar als hij/zij nou had meegelachen en was ingestapt dan hadden de passagiers misschien meer gevoel gehad voor hem/haar en of ze hadden hem/haar beter begrepen en misschien meer geaccepteerd dan hem/haar dogen onder het mom van die is psychiatrisch ziek.

 9. Een desillusie is niets anders dan dat de realiteit anders is dan je fantasie. Ik stop ermee. Weer gekissebis! Mijn oorspronkelijke posting is ondergesneeuwd.

  1. Wattenstaafie, niet stoppen, want het zit anders dan hoe je denkt!
   Jouw bijdrage is belangrijk!
   Het is evenwel wachten op mensen die een werkelijke discussie willen aangaan, zonder belast te zijn door een wel Wtk verleden dan ook!
   Nogmaals, trek je van de achterlijke rompslomp niets aan, en hoop maar op mensen die jouw reacties lezen, en daarnaast de lef hebben om de Wtk perikelen te omzeilen, en daarom gewoonweg op jouw reacties willen reageren.
   Niet opgeven W, jouw mening is ook van belang <3

  2. Yeah Wattenstaaf, afhaken, volledig in de slachtofferrol gaan zitten, net als vroeger en altijd! Doe je ding man, ga er voor, neem Anna 11 mee in je gezeik, doe het gewoon, wees het, geen twijfel, kom op man!!!
   Achterlijke stumper, fout en niet fideel, mist alles man.

 10. Een deel van ons mensheid volgens mijn visie en hoeveel dat is weet ik niet maar laten we zeggen 50% van ons willen graag onze wil opleggen aan die andere soms goedschiks soms kwaadschiks en soms dodelijk, dit kan puur egoïsme van ons zijn of we verbeelden ons heel wat of we denken dat we uniek zijn of we lijden aan: “Hebbes Daas” en misschien zijn er nog een paar van deze straatjes.

  Wat ook zou kunnen zijn is dat we de opvoeding van onze ouders aan het verdedigen zijn, vanaf het moment dat we geboren zijn en opgroeien hoorden we onze ouders op een bepaalde manier praten en dat hebben we zonder er bewust van te zijn klakkeloos overgenomen als zijnde de waarheid en nu we volwassen zijn praten en denken we net als hun noem het maar latent, en als die andere niet in ons straatje wil praten dan is het mogelijk dat we misschien denken dat hij of zij onze ouders en hun opvoeding ontkent en dat kan wrevel opleveren en dan krijg je misschien eventuele ellelange haat en nijd discussies waar beiden hun ouders fanatiek aan het verdedigen zijn.

  Je zou kunnen zeggen dat wij volwassenen in werkelijk nog kinderen zijn en als je gelovig mocht zijn en je leest die gezegde uit de bijbel van God: “Laat de kinderen tot mij komen” misschien bedoeld hij niet de kinderen zoals wij ze kennen maar misschien bedoeld hij ons volwassenen en beschouwd hij ons als kinderen ook gezien de troep op Aarde die we al duizenden jaren veroorzaken want echte volwassenen springen misschien anders om met mekaar en dan hadden we misschien allang eeuwige vrede op Aarde.

 11. Het eerste wat ik denk bij de titel: de emphatie is kapot gemaakt door alle frequentiegoven van de draadloze technieken.Ze hebben het niet in de gaten. Zombies worden het door alle straling!

 12. Beste redactie.
  Wat ik het laatste jaar steeds meer ervaar is dat als je kanker hebt en je wil geen chemo of bestraling, je dan behandeld word als een hond en zeer zeker gediscrimineerd word.
  Ik ben zwaar teleurgesteld in alle artsen en het vertrouwen is ver te zoeken, daarom ga ik door met alternatieve behandeling.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.