Advertentie

Blauwvintonijn bijna vernietigd! Help en signeer!


De blauwvin tonijn is bijna vernietigd. Deze majestueuze vissen vormen het hart van de maritieme voedselketen — zonder hen kunnen de ecosystemen van de oceanen instorten. Maar een beslissende top, die nu bezig is, kan onze beste kans zijn voor een levensbelangrijk herstelplan — door een wereldwijde oproep.

Ook deze onmenselijkheden zijn niet meer van de nieuwe tijd..!

Terwijl de besprekingen rond tonijn bezig zijn, is hun resultaat uiterst onzeker: Japan, dat 80% van de blauwvin tonijn verbruikt, roept op voor maatregelen, maar andere naties zijn bezorgd over hun ware bedoelingen, en Europa is grondig verdeeld en staat onder druk van de regeringen rond de Middellandse Zee die verbonden zijn met elitaire en zelfs misdadige vissende kartels.

Onze beste kans om van deze top een succes te maken is om hem te omvormen van een achter-gesloten-deuren onderhandeling naar een politieke vuurstorm. De macht van de kartels is het grootst als niemand aandacht heeft — maar als we de regeringen bewijzen dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, kunnen we een kans krijgen op een doorbraak. Teken de petitie om deze ecologisch levensbelangrijke vissen te redden en stuur deze e-mail door — onze publieke eisen zullen direct afgegeven worden aan de onderhandelaars en de media binnen de top:

Overbevissing is de oorzaak dat de Atlantische blauwvin tonijn bijna volledig uitgeroeid is. De vele miljoenen dollar industrie wordt overheerst door machtige kartels en medeplichtige functionarissen, maar met voldoende publieke steun zou een plan voor hun voortbestaan kunnen overeengekomen worden op de wereldtop die nu bezig is. Help ons nu om snel actie te voeren om tonijn en de toekomst van onze maritieme ecosystemen te redden:

De situatie is dramatisch — de Atlantische blauwvin tonijn werd gereduceerd tot slechts 15% van hun historische aantallen en de tonijn visvangst groeit uit tot een handelszaak van criminelen met een zwarte markt van 4 miljoen dollar. Een tonijn kost € 80.000 euro en de vissers bedriegen de controle met valse gegevens, omzeilen controlesystemen, door welig tierende overbevissing en verkopen illegaal, niet aangegeven en ongecontroleerd vissen. De totale markt van tonijn in de wereld bedraagt zo’n 7 Miljard US$…

Totaal verbod
De VS lieten deze week nog eens weten dat ze internationale commerciële handel van de bedreigde tonijn willen onmogelijk maken. Japan liet daarop meteen verstaan dat het zo’n verbod niet zou naleven. Vier vijfde van de gevangen tonijn gaat naar Japan. De tonijn is daar populair in Japanse sushi- en sashimigerechten.

Alle verantwoordelijken falen bij het verzekeren van een duurzame voorraad tonijn — De Internationale Commissie voor de bescherming van Atlantische Tonijn (ICCAT), de algemeen regelgevende instelling die deze week samenkomt, heeft de aanbevelingen voor het bannen van visvangst op blauwvin van hun eigen wetenschappers genegeerd; de Europese Commissaris voor de visvangst, die oorspronkelijk een noodplan voorstelde, wordt geblokkeerd door lidstaten en de Europese Commissie heeft zelfs subsidies gegeven aan gespecialiseerde vaartuigen met overdreven capaciteiten; en kustlanden hebben de ICCAT quota illegaal overschreden. Volhoudend plichtsverzuim zou de blauwvin tonijn compleet kunnen doen verdwijnen.

Momenteel worden tonijn winsten gecontroleerd door een zeer kleine, hoog-technische, visserij elite met zeer dure visvaartuigen en tonijn vetmestende kwekerijen. Terwijl de rest van de, voor hun levensonderhoud noodzakelijke, vissersgemeenschappen lijden onder massale verliezen. En deze plundering heeft invloed op ons allemaal — daar blauwvinnen dicht bij de top van de voedselketen staan kan hun commerciële uitroeiing een domino-effect in gang zetten met harde gevolgen.
Eenvoudig gesteld: zonder de grote roofdiervissen, zullen de middelgrote vissen alle kleine vissen opeten en blijft er niets over om de micro-organismen te eten. Binnen enkele tiental jaren zou dit kunnen betekenen dat onze oceanen reusachtige begraafplaatsen worden.

Vishandelaren lopen op een veiling over een tonijnenkerkhof..

Ironisch genoeg schijnt Japan op de ICCAT ontmoeting het hardst aan te dringen op ernstige maatregelen. Het Japanse Visserij Agentschap beweert dat de Japanse verbruikers mogelijks gewoon ‘vanaf nu tonijn zullen mogen vergeten’, terwijl ‘Mitsubishi Corporation’, 1 van de grootste kopers op de wereld van blauwvin tonijn, zijn belofte heeft aangekondigd om gezonde voorraden te beschermen, beschermde kweekgebieden en verlaagde aankopen te steunen om het herstel mogelijk te maken van bedreigde soorten.

Maar we mogen dit niet overlaten aan de politiek en de spelers binnen de tonijn handel. Nu is het de tijd om onze verontwaardiging te tonen over het schaamteloos overtreden van internationale regels, en om ICCAT luidkeels op te roepen om snel in actie te schieten om de vangstquota te halveren (op zijn minst), voor effectieve en duidelijke afdwingbare maatregelen, voor het straffen van overtredende landen en voor het creëren van vangstvrije, beschermde broedplaatsen. Teken de petitie en stuur dit artikel naar iedereen door!

Deze prachtige soorten werden uitgebuit tot aan de rand van hun uitroeiing — en deze top zou onze laatste kans kunnen zijn om hen te redden of ze zullen voor altijd verdwijnen uit onze oceanen.

Vol hoop en vastberadenheid,

Alice, Benjamin, Ricken, Iain, Pascal, Paula, Mia, David, Milena

en de overige leden van het Avaaz team

BRONNEN o.a.:

‘Tonijn is miljarden waard op de zwarte markt’ – HLN, 8 nov 2010: HIER

‘Studie: enorme zwarte markt voor tonijn’ De Telegraaf, 7 nov 2010: HIER

2 gedachten over “Blauwvintonijn bijna vernietigd! Help en signeer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.