Advertentie

Brein-computerlink even ‘on hold’…!


x

Brein-computerlink even ‘on hold’…!

2023 © WantToKnow.nl/be

x

Het bedrijf Neuralink heeft dus geen toestemming gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA voor het doen van proeven op mensen met breinimplantaten. Zoals je wellicht weet, is het Elon Musk-bedrijf bezig met de idee, een neuro-chip te ontwikkelen, die ervoor zou gaan zorgen dat mensen met een beperking bijvoorbeeld kunnen typen, waardoor weer/betere communicatie mogelijk is. Dit is natuurlijk één facet van deze ontwikkeling, maar vanzelfsprekend speelt een véél groter verhaal op de achtergrond. De koppeling van mens en computer/Artificial Intelligence, zoals ook ene Harari, bestuurslid van het WEF, voor ogen heeft..!

De FDA keurde de aanvraag vorig jaar af, zo meldt persbureau Reuters (HIER). De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA (Food- and Drug Administration) kwam met een lijst aan bezwaren over de inhoud van de proeven met mensen, zo zeggen meerdere bronnen tegen het persbureau. Sinds die tijd probeert Neuralink die bezwaren weg te nemen, maar dat is hen nog niet gelukt. Wat betekent, dat áls de bezwaren wel weg zijn, de proeven alsnog van start zouden kunnen gaan.

Wat opvallend is, is dat Neuralink in het openbaar niets heeft bekend gemaakt over de bezwaren van de FDA. Elon Musk zei eind vorig jaar dat ‘het meeste van het papierwerk’ was gedaan, maar vermeldde toen niets over deze afgewezen aanvraag. Vanzelfsprekend is overheidstoestemming nodig voor het bedrijf, om proeven met mensen te gaan doen.

Wat behelzen de proeven/ideeën dan..?
Neuralink wil een brein-computerinterface ontwikkelen. Het eerste doel is daarbij om verlamde mensen meer te kunnen laten doen door ze een computer te laten bedienen. Neuralink werd in 2016 opgericht maar pas in 2019 maakte het bedrijf zijn plannen bekend. Neuralink wil door middel van een robot tot ruim 3000 flexibele elektroden diep in de menselijke hersenen implanteren. Deze ‘robot’ moet in eerste instantie gaan helpen bij aandoeningen.

Een robot met duizenden flexibele elektroden
in de hersenen aanbrengen

Door middel van het aanbrengen van de vele dunne draden, moet er een communicatie/verbinding tussen het menselijke brein en een computer tot stand worden gebracht. Dit verhaal is ‘neural lace’ vernoemd en door Neuralink getest op ratten. Hierbij zijn 1500 elektroden ingebracht, wat ongeveer vijftien keer krachtiger is, dan wat nu mogelijk is bij enigszins vergelijkbare, bestaande systemen bij mensen. Het doel is dus, om in eerste instantie hersenimplantaten in de hersenen van bijvoorbeeld verlamde mensen in te brengen en hen in staat te stellen computers en telefoons te bedienen.
x
Ook moet het systeem kunnen leiden tot het herstellen van spraak, zicht en het gehoor. Uiteindelijk moet het volgens Musk worden doorontwikkeld, zodat het leidt tot een ‘symbiose met kunstmatige intelligentie’, zo liet hij tijdens de presentatie weten. In zijn visie moet er een module achter iemands oor worden geplaatst die draadloos informatie ontvangt vanuit de hersenen.
x
Volgens Musk is de nu gebruikte chip in staat,  om 10.000 elektroden te voorzien van een lees- en schrijfcapaciteit, wat volgens hem duizend keer beter is dan de beste hedendaagse herseninterface die wordt gebruikt bij het bestrijden van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Volgens Neuralink past geen van de huidige, bestaande technologieën in het doel, om te komen tot een directe manier om hersenactiviteit te kunnen lezen op een manier die minimaal belastend is voor de persoon.
x
Daartoe zijn de flexibele draden heel dun, met een dikte van 4 to 6 μm, ongeveer een kwart van een menselijke haar. Deze moeten door een operatierobot automatisch worden ingebracht. Dat moet voorlopig nog door in de schedel te boren, als ware het een reguliere hersenoperatie, maar wetenschappers van Neuralink hopen dat dit in de toekomst kan door middel van een laserboor. Volgens Max Hodak, de directeur van Neuralink, (HIER) zijn trillingen het grote probleem bij het gebruik van een mechanische boor. Wordt allemaal vervolgd zullen we maar zeggen..

* * *

1 gedachte over “Brein-computerlink even ‘on hold’…!

  1. Elon Musk.

    Onze grote tot inzicht gekomen redder

    Juist ja.

    Was hij niet diegene die God weet hoeveel satellieten de lucht in gooide om het breinwerk van het mensdom aan te gaan sturen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.