Advertentie

Conservatieven: een groter ‘angstcentrum’ in hun hersenen..!


x

Conservatieven hebben een groter ‘angstcentrum’ in de hersenen..!

vertaling © Guido Jonkers – WantToKnow.nl/.be

x

Politieke meningen worden beschouwd als keuzes, en in de Westerse democratieën, wordt het recht om je eigen mening te hebben, absoluut als heilig beschouwd. Maar recente studies tonen aan dat onze hersenen en genen weleens de bepalende factor kunnen zijn achter de denkbeelden die we hebben.

Een studie aan het ‘University College London’ heeft aangetoond,  dat de hersenen van conservatieven, behoudende personen dus, grotere ‘Amygdalas’ hebben dan de vrijdenkenden. Deze ‘Amygdalas’ zijn verantwoordelijk voor angst en andere ‘primitieve’ emoties. Tegelijkertijd toont de studie aan dat de hersenen van conservatieven vaker ook een kleinere ‘Anterior Cingulate’ hebben dan liberaal-denkenden. Dit deel van de hersenen staat weer aangeschreven als het centrum waar we ‘moed’ en ‘optimisme’ beleven..

Wanneer deze studie wordt herbevestigd, zou dat de eerste medische indicatie kunnen geven, waarom conservatieven in het algemeen de neiging hebben om ‘dreigingsgevoeliger’ te zijn. Bijvoorbeeld voor terrorisme, meer dus dan liberalen dat over het algemeen zijn. Het zou tevens een verklaring kunnen geven waarom conservatieven hun plannen vaker lijken af te stemmen op zogenaamde ‘worst-case-scenario’s’, terwijl liberalen vaak een wat luchtiger kijk op zaken hebben..

Geraint Rees, de neuroloog die deze studie uitvoerde, vertelde de media:
“Deze uitkomsten zijn erg significant omdat ze suggereren dat er bepaalde factoren zijn verbonden aan de politieke houding van mensen, die óf zijn opgeslagen in de structuur van hun hersenen door ervaringen, óf dat onze hersenstructuur op een bepaalde wijze onze politieke houding bepaalt of daarin resulteert.”

Tja en hoe interpreteren we dit, zichzelf 'liberaal-conservatief' noemende, nieuwe team van Omroep Wakker Nederland..? Angsthazen of vrijdenkers..?

Rees is het hoofd van UCL’s instituu voor Cognitieve Neurowetenschappen, en werd voor aanvang van deze studie, half-schertsend gevraagd om de verschillen in de hersenen van liberalen en conservatieven te bekijken, voor een aflevering van de ‘Today Show’ die op BBC4 wordt uitgezonden, gepresenteerd door de acteur Colin Firth.

De neuroloog verging echter het lachen, nadat hij 90 studenten van zijn Universiteit had onderzocht en 2 Britse parlementariërs. Er kwam een parelzuivere correlatie aan het licht tussen de afmetingen van sommige delen van de hersenen van deze personen en hun politieke kijk op zaken.

Hij waarschuwt er echter voor, dat er nog helemaal niets bekend is over de oorzaak, en vooral de volgtijdelijkheid, m.a.w. wat er nu eerst was.. De verschillen in hersenen of de politieke meningen. Maar bewijs begint zich op te stapelen dat het bepalen van iemands politieke voorkeuren binnenkort net zo simpel zal zijn als het bepalen van iemands DNA, via de steeds simpeler wordende DNA-tests..

Op welk medische hersenkaart kan dit grafiekje worden gelegd...?

In een studie die afgelopen Oktober werd gepubliceerd, concludeerden onderzoekers van de Harvard universiteit en de UC-San Diego dat een variant van de DRD4-genen, mensen laat neigen om liberaal te denken, maar dan alleen als zij een actief sociaal leven hadden geleid als opgroeiend volwassene.

Dit ‘liberale gen’ wordt ook in verband gebracht met het uitproberen van ‘nieuwe dingen’,  en andere ‘persoonlijke dreigingen die gerelateerd zijn aan politiek liberalisme’..

Presentator van het BBC4-programma, Colin Firth, heeft al aangegeven dat hij een nieuwe programma wil maken, waarbij brainscans worden gemaakt van politici om te kijken of ze de waarheid vertellen over datgene waar zij zeggen dat in geloven..

En daarover sprekend, merkte Firth op: “Ik zou Nick Clegg, de leider van de Britse Liberaal-Democratische partij, graag willen laten scannen!”

1 gedachte over “Conservatieven: een groter ‘angstcentrum’ in hun hersenen..!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.