Advertentie

De grote ‘Julian-Assange-political-show’..!


De grote ‘Julian-Assange-political-show’..!

2024 © WantToKnow.nl/be
*

Julian Assange, de medeoprichter van WikiLeaks, heeft schuld bekend aan één aanklacht wegens overtreding van de spionagewet voor zijn rol in het verzamelen en publiceren van topgeheime militaire en diplomatieke documenten van 2009 tot 2011. Wat betekent dit vonnis voor de vrijheid van de media over de hele wereld? De verklaring van Assange dát hij zich schuldig heeft gemaakt aan spionage betekent veel meer dan mensen denken. Een steviger post op je strafblad kun je je niet voorstellen, afgezien van ‘moord’ e.d.

Hoewel het zeker positief nieuws is dat het Amerikaanse ministerie van Justitie blijkbaar het boek sluit inzake de tragische Assange-saga, is het schokkend dat de regering van president Joe Biden een schuldbekentenis van Assange eiste, voor de vermeende misdaad van het verkrijgen en publiceren van staatsgeheimen. Dit is tenslotte de cruciale taak die onderzoeksjournalisten regelmatig uitvoeren.

Seth Stern, directeur belangenbehartiging van de ‘Freedom of the Press Foundation’ (FPF), zei in een verklaring:

“Deze deal zal niet de precedentwerking hebben van een gerechtelijke uitspraak, maar het zal nog jaren boven het hoofd hangen van nationale veiligheidsjournalisten… Het is puur symbolisch! De regering had de zaak eenvoudig kunnen laten vallen, maar koos ervoor om in plaats daarvan, de criminalisering van routinematig journalistiek gedrag te legitimeren en toekomstige regeringen aan te moedigen dit voorbeeld te volgen.”

Assange verwierf internationale bekendheid in 2010 nadat WikiLeaks een reeks lekken publiceerde van Chelsea Manning, analist van de Amerikaanse inlichtingendienst. Hij kreeg asiel van Ecuador in augustus 2012 op grond van politieke vervolging en uit angst dat hij door het VK zou worden uitgeleverd aan de VS. Hij verbleef in de Ecuadoraanse ambassade in Londen tot april 2019 en werd daarna -nadat hij zich had overgegeven aan de Britse justitie, opgesloten in de Belmarsh-gevangenis tot juni 2024, toen de uitleveringspoging van de Amerikaanse regering werd aangevochten in de Britse rechtbanken.

Journalist John Pilger

Hoewel een deal het ergste scenario voor mediavrijheid zou voorkomen, kan niet worden genegeerd dat Assange vijf jaar lang werd opgesloten voor activiteiten waar journalisten zich dagelijks mee bezighouden!!. Er is een goede reden waarom de VS een massale lastercampagne tegen Assange voerde, die gezegend was met een moed die je zelden ziet in de journalistiek. Weinigen weten dat de CIA pogingen plande om Assange te ontvoeren en naar de VS over te brengen..

Zoals wijlen journalist John Pilger schreef over zijn belaagde collega, die zijn werk als een morele plicht zag: “Assange beschaamde zijn vervolgers. Hij produceerde primeur na primeur. Hij onthulde het bedrog van oorlogen die door de media worden gepromoot en de moorddadige aard van Amerika’s oorlogen, de corruptie van dictators, het kwaad van Guantanamo.”

De vraag die nu gesteld moet worden:
Hoe lang kan Julian Assange doorgaan met zijn kruistocht voor de waarheid? Het enige doel van WikiLeaks is het nastreven van gerechtigheid. Het gaat om het bereiken van gerechtigheid door het publiek te laten weten wat er aan de hand is, de gemiddelde persoon op straat te laten weten wat degenen die de macht over hun leven hebben van plan zijn. Om te zeggen dat deze zelden geziene manier van journalistiek een moedige daad is, is een groot understatement.

Een goed voorbeeld was de moord op de 27-jarige Seth Rich, een voormalig lid van het Democratic National Committee die op 10 juli 2016 op straat werd doodgeschoten in Washington DC, slechts enkele weken voor de presidentsverkiezingen tussen Hillary Clinton en Donald Trump. In een interview met het Nederlandse nieuwsprogramma ‘Nieuwsuur’, insinueert Assange dat Rich verantwoordelijk was voor het lekken van DNC e-mails naar WikiLeaks en niet de Russen, zoals het hele Amerikaanse mediaccomplex had gemeld..! Assange in deze verklaring:

“Er is een 27-jarige, hij werkt voor de DNC, die in de rug werd geschoten, vermoord, slechts een paar weken geleden om onbekende redenen toen hij over straat liep in Washington. Ik suggereer dat onze bronnen risico’s nemen en zich zorgen maken als ze zien dat zulke dingen gebeuren… We moeten begrijpen hoe hoog de inzet is in de Verenigde Staten en onze bronnen nemen serieuze risico’s en daarom komen ze naar ons toe zodat we hun anonimiteit kunnen beschermen.”

In een interview met Sean Hannity van Fox News werd Assange gevraagd: “Dus met andere woorden, laat ik duidelijk zijn… Rusland heeft u niet de Podesta documenten of iets van de DNC gegeven?”
Daarop antwoordde Assange bevestigend: “Dat klopt”. Om de ernst van het dik beter te begrijpen: de informatie in de e-mails veroorzaakte grote schade voor de Clinton-campagne en wordt genoemd als een mogelijke factor die bijdroeg aan haar verlies in de algemene verkiezingen tegen Trump. Het is de moeite waard om je op dit punt in het leven van Assange af te vragen of hij zal blijven vechten tegen de machthebbers of een lange en broodnodige vakantie zal nemen van de gevaarlijke wereld van de waarheidsvinding.

De tijd zal het leren, maar waarschijnlijk is Julian Assange nog maar net begonnen met vechten..! De politieke show is voorbij en Assange zal zijn lessen getrokken hebben, inzake zijn gevaarlijke status van ‘veroordeelde’, want dát is hij in feite informeel nu. Zijn verblijfplaats en onafhankelijkheid zullen met zorg gekozen dienen te worden, want Australië lijkt vooralsnog niet het land om je vrijheid van mening te manifesteren, op de wijze waarop Assange/Wikileaks dat pleegde te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.