Advertentie

De straalstroom is verdwenen..!


straalstroom

x

De straalstroom is verdwenen..!

2013 © Reinier van den Berg

x

De straalstroom kun je voelen als de ‘tegenwind’ die er altijd is wanneer je van Oost naar West vliegt, bijvoorbeeld van Amsterdam naar New York. De terugweg duurt dan dus altijd korter, want dan heeft het vliegtuig op grote hoogte een behoorlijk ‘windje mee’. Er omheen vliegen is niet te doen, want de breedte van deze snelstromende rivier van lucht is wel 100 tot 300 kilometer. Zeker ’s winters kunnen er windsnelheden van zo’n 250 tot 300 kilometer per uur gemeten worden! Het Europese klimaat wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de ligging van deze straalstroom. Een relatief smalle gordel met hoge winsnelheden in de hogere lucht lagen van de atmosfeer. Maar steeds vaker blijkt deze straalstoom de grote afwezige te zijn. En ontaardt het Europese weer in extremen en records.

De straalstroom is dus een zone met hoge windsnelheden. Die 100 tot 300 kilometer breedte is dus de as van de straalstroom. Buiten deze as beweegt de lucht in een bredere zone ook nog altijd met respectabele snelheden. Soms loopt de windsnelheid in de as van de jetstream, zoals de straalstroom in het Engels wordt genoemd, dus op tot wel 250 a 300 kilometer per uur.

Van Tenerife naar Groenland
De straalstroom wordt vooral door temperatuurverschillen en de draaiing van de aarde in gang gezet. Ten eerste draait het om het temperatuurverschil tussen het poolgebied en de subtropen. Gemiddeld gesproken wordt de atmosfeer, gaande van de subtropen naar het noorden, steeds kouder. Koudere lucht is compacter en zwaarder dan warme lucht. Stel nu voor dat we op een hoogte van 5 kilometer van Tenerife naar Groenland vliegen. Dan zouden we als het ware ervaren, dat het gewicht van lucht boven ons steeds verder afneemt, op de reis naar het noorden.

Anders gezegd, de druk in het noorden is structureel lager dan in het zuiden, zo lang we expliciet spreken over de hogere luchtlagen. Nog weer anders gezegd, de hoogte waarop de druk 500 hPa bedraagt, ligt bij Tenerife bijvoorbeeld op 5760 meter en bij Groenland nog maar op 5200 meter. Je zou je nu kunnen voorstellen, dat het drukvlak van 500 hPa scheef staat. Het helt naar beneden, richting het noorden. Het gevolg is nu, dat de lucht als het ware van de helling naar beneden wil stromen. Naar het noorden dus.

jetstreamMaar nu komt de draaiing van de aarde om de hoek kijken. Op iedere beweging wordt op het noordelijk halfrond een schijnkracht uitgeoefend. De zogenaamde Corioliskracht. Deze kracht is naar rechts gericht, ten opzichte van de oorspronkelijke beweging. Het is deze schijnkracht die er nu voor zorgt, dat de wind niet van Tenerife naar Groenland stroomt, maar volkomen naar rechts wordt afgebogen. Naar het oosten dus. Zo verkrijgen we de westelijke straalstroom die normaliter op het noordelijk halfrond, met name op de gematigde breedten, het dagelijkse weer in hoge bepaalt. Het dicteert de locatie en de verplaatsing van weersystemen zoals lagedrukgebieden en fronten. Overigens geldt dit verhaal evenzeer voor het zuidelijk halfrond. Maar daar werkt de richting van de corioliskracht exact andersom.

Draaikolken
Wat we dit jaar zien, is dat de westelijke straalstroom de grote afwezige is. De stroming kronkelt zich in lussen en grote bochten, en vaak ook in afgesnoerde draaikolken. Het effect hiervan is, dat lokale weerpatronen lang kunnen aanhouden. Maar ook dat het weer gevoeliger is voor extremen. Een westelijke stroming komt vanaf de Oceaan en heeft een gematigd effect op het Europese klimaat, zeker op dat van West-Europa.

Bij gebrek aan een sturende westelijke stroming zien we vanzelfsprekend vaker een wind uit het noorden, zuiden of oosten. Elk van deze windrichtingen gaat vaker vergezeld van extreme temperaturen. Te koud, of juist te warm. Deze lente wordt vooral bepaald door de noordelijke windvariant voor ons land. Daardoor zal deze teleurstellende lente als extreem koud in de klimaatboeken worden weggeschreven.

Klimaatwetenschappers speuren naar de mogelijk oorzaak van de afwezige straalstroom. Is het slechts een onderdeel van en natuurlijke cyclus, of is er meer aan de hand? Ook in het verleden zijn er perioden aanwijsbaar waarbij de straalstroom gas terug nam of min of meer van de kaarten leek te zijn verdwenen. Toch is het niet ondenkbaar, dat er tegenwoordig meer aan de hand is. Immers, de kracht van de straalstroom hangt samen met temperatuurverschillen. Het is bekend dat het Poolgebied beduidend sneller opwarmt dan de subtropen.

De temperatuurgradiënt neemt iets af. Het zou kunnen, dat deze afname reeds voldoende is, om zoveel vaart uit de straalstroom te halen, dat die een meer meanderend gedrag krijgt. Met bochten en afgesnoerde lagedrukgebieden in de vorm van de, hier vaker genoemde, koude putten. In dit kader is het zeker opvallend, dat we ook in de voorbije jaren al erg vaak een zwakke straalstroom zagen. Hiermee verband houdt ook het uitblijven van perioden met onstuimig weer vanuit het westen. Echte (zuid)westerstormen hebben we al tijden niet meer gehad in ons land.

Zomer in zicht?
Het einde van het geblokkeerde regime, met als grote afwezige de westelijke jetstream, is nog lang niet in zicht. Daarmee is niet gezegd dat het dus ook koud blijft. Als de rondtollende weersystemen op een voor ons gunstigere plek komen te liggen, kan het zomaar zomer worden. Helaas zien we in de huidige berekeningen nog geen al te duidelijke signalen dat het roer drastisch omgaat. Maar gemiddeld gesproken wordt het in de startfase van de eerste officiële zomermaand wel wat minder koud, zoals het er nu naar uitziet.

 x

* * *

41 gedachten over “De straalstroom is verdwenen..!

  1. Natuurlijk, dat is toch logisch! Maak alles duurder en de vervuiling stopt. Wat een mirakel. En wat gebeurt er met al die extra inkomsten voor de overheid?

 1. Ik vind het altijd zo beangstigend, al die specialisten die altijd alles weten en kunnen verklaren.
  De Natuur en onze water en Wind stelsels op onze planeet zijn zo in en in gecompliseerd, dat het niet valt uit te leggen, als er veranderingen zijn.
  Alles heeft met alles te maken, het is deze kracht die je moet respecteren, en dat impliseerd ook het volkomen respect voor onze planeet met al zijn leven.
  Als normaal levend mens kun je er naar kijken, genieten van al zijn pracht en praal, mijn liefje wat wil je nog meer !

  1. Toch heb zo een beeld van je gekregen dat jij een wel zeer begenadigd mens ben wat levenservaringen (en dat over de hele wereld) betreft. Je vele woonplaatsen en dit reizen etc. over de hele wereld; toch wel een niet te vervullen wens voor vele mensen. Je zult wel veel kunnen verhalen. 😉

  2. Ach Willie,

   inderdaad veel ondernomen, mijn vrouw staat altijd achter me, en dat is heel belangrijk, ik vertel graag wat ik heb meegemaakt, je moet wel oppassen dat je geen appelboom wordt waar iederéén maar naar believen zijn appeltje plukt.

   In mijn jonge jaren waren er nog veel zeevarenden, in elke familie wel een, en dat bracht avontuur, en souvenirs uit de verre landen, en sommige konden er mooi over vertellen, heb nog verschillende gekend die op de willem barends Voeren, walvis jagen, of op de zeeslepers, er zullen er nog wel zijn denk.

   Veel van onze grootvaders Voeren op de windjammers, zo ook mijn grootvader 2X om kaap hoorn geweest, zijn verhaal één hand voor het schip en een voor je zelf, zij Voeren uit Emden Chili salpeter halen.

   Laat getrouwd, en toen het slavenbestaan in, op het platte land, hij heeft zijn hele leven moeten teren op zijn vaar jaren.

   groet jenne

  3. Dankjewel Jenne. Ik geniet tussendoor van je teksten hoor. Ben zelf een Rotterdamse, dus ik kende veel verhalen uit familie en omgeving van het zeemansleven; voor mijn geestesoog zie ik nog steeds de vele welkomstbordjes boven de posten van de buitendeuren voor de vaders die heel lang (de grote vaart) weg waren. Op school zaten veel kinderen waarvan hun vader schippers en zeelieden waren. Ik ben nu bijna 68 jaar oud en van net na de oorlog; 54 kinderen in een klas en ben dus van de grote geboortegolf van net na de oorlog. 😉

  1. Helemaal goed Henk. Maar als het kan dat je de ’tegenwind’ in je rug voelt, dan wordt dat hier bedoelt. Denk ik.. 😉 Maar het is veranderd, met dank aan je oplettendheid.

  2. Ik ben tweemaal over gezeild naar de west indische eilanden, en dan terug via de noord, met de gulfstream mee en Wind achter boven schotland langs, tweedemaal onderdoor, in October-November verzamelen bij de Azoren, of Madera, en dan over, 6 weken water en hemel en je bent aan de overkant, terug is een ander verhaal niet zo gemakkelijk.

   De eerste mens die om de en rond de wereld is gevaren, ja dat was een Nederlander Olivier van Noord, uit Schoonhoven, met zijn kleine borstbeeld monumentje, erg goedkoop voor zo”n prestatie.

 2. De impact van dit vreemde weer zullen we pas later gaan zien . Wat je nu wel kan zien is dat vele bomen niet vol in het blad komen , platanen die normaal joekels van bladeren hebben , maken zielige blaadjes die er met de eerste beste harde wind afwaaien . Normaliter gaan bomen en struiken na de langste dag hun tweede groeifase in dwz. de jonge takken geven na een korte rustperiode zijtakjes . Uitheemse bomen en struiken vnl de zuidelijke soorten , gaan dat niet redden . Ook is het maar de vraag of de zaden tijd hebben om te ontwikkelen en af te rijpen .

  Raarrrrr weer over de wereld http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WWVp2CCu60A

  1. Je zegt het Cozmic. Jij bent natuurlijk bij uitstek de deskundige wat bloemen en planten betreft. maar ik zie dit al een 2 maanden dat de bomen in het plantsoen tegenover mij nog steeds niet helemaal vol in het blad komen. Normaliter kan ik de huizen aan de overkant niet meer zien als ze vol in blad staan, u zie ik de huizen er nog steeds doorheen schitteren. Mijn zwager valt het ook al een tijdje op.

  2. Mijn lupine staat anders wel helemaal al vol zaden.. De hommels kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar het is dan ook een blauwe val-lupine.. Prachtige volle soort.. 😉

  3. Uit Wiki: de voedselindustrie verwerkt sinds de jaren negentig steeds vaker lupinemeel in voedingsmiddelen zoals pasta’s, koekjes, pannenkoekenmeel en snacks. Onnodig lupine vermijden zou een zeer grote beperking op het voedselaanbod betekenen. Lupinemeel wordt gezien als een goede vervanger van genetisch gemanipuleerde soja.
   Kijk, zie je hoe ik ff lekker verantwoord bezig was..?!

  4. Dan toch nog maar even wat extra info voordat je Lupine-hamburgers gaat kleien en de halve schoonfamilie om zeep helpt .

   * Blauwe lupine
   Lupinus angustifolius
   – De zaden zijn donkergrijs met lichte vlekjes en zijn giftig voor vee. Gekookt zijn de zaden eetbaar voor mensen. Van de lupine wordt lupinemeel gemaakt dat gezien wordt als een goede vervanger van vaak genetisch gemanipuleerde soja. Zo wordt lupine meel in verschillende vleesvervangende producten gebruikt
   http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=&laag=&functieSER=Z24=&pid=738&page=4&sort= zie afbeeldingen

   De uitbundig bloeiende tuinvariant is Lupinus polyphyllus Hybriden , ook al zitten er blauwe varianten tussen is het nog niet de blauwe Lupine ( Lupinus angustifolius )

   bonusje http://www.russischblauw.info/giftigeplanten/tuinplanten.html

 3. Ik kijk elke dag even naar een YouTube nieuwsfilmpje over “earthnews”. Je kunt googlen op “suspicious observer YouTube” en dan vindt je de filmpjes. Heel interessant, in 3 a 4 minuten over het globale weer, de stand van de planeten, solar flares etc. En verbanden met aardbevingen vulkanen orkanen tsunamiboeien etc. Etc. Geen gezweef maar realistische info. Deze man heeft ook leuke wat langere filmpjes geplaatst als uitleg over zonnevlammen ( How to watch THE sun) en een heel interessant filmpje “looking beyond 2012” . Over het algemeen positief en geruststellend gebracht ook allemaal.

 4. Wij hebben de afgelopen jaren vanuit onze tuin vaak kunnen genieten van de ondergaande zon. dat was in de winter altijd zuidelijker dan in de zomer.
  In de zomer was het duidelijk te zien achter een rij huizen in de verte.
  Al maanden, dus nog voor de zomer, gaat de zon veel noordelijker onder.
  Zou er een relatie zijn met die maalstroom?

 5. Hier waar ik woon, staat alles de bomen en planten er heel goed bij, door de grote regen val, ja weer moet je nemen zo het komt, je kan er niets aan veranderen gelukkig maar.

  @ Peter Lupardi,
  De zon en al de planeten hebben hun Eigen baan af te leggen, niets is stationair in ons sterren stelsel, U moet zich zorgen maken als alles stil komt te staan, want dan moeten we met zijn allen de hele boel weer opwinden.

  De Nederlandse boeren hebben het lang moeten doen met de Enkhuizer almanak, ging prima, nu al die weer instituten over de hele wereld kost milliarden, maar helaas het weer doet wat hij moet doen, regen, Wind, sneeuw, zonneschijn, heerlijk toch die jaargetijden !

 6. Het zou kunnen dat de aarde langzamer gaat draaien (zoals gezegd) en dat de aarde ook meer rechtop gaat draaien.
  Dat verklaart ook misschien de 2 zonnen om het verschil van licht en donker te compenseren.
  Wat symbolisch realiseer ik me ineens: verschil tussen licht en donker wordt minder.
  Zo binnen zo buiten…en vv.
  Ik voel duidelijk de energie van binnen én van buiten veranderen en steeds sneller.
  Magisch allemaal….

 7. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er een Russische professor die waarschuwde voor de atoomproeven in de hogere luchtlagen.
  Hij voorspelde onder andere het wegvallen van de straalstromen en echt extreme weersituaties. maar ja niemand luisterde uiteraard want het was maar een Rus. Nu blijkt dat hij een vooruitziende en wetenschappelijke blik had. Want ik kan hem tot op heden alleen maar gelijk geven. Dus wat opwarming van de aarde? Ze hebben het verkl**id met hun ‘veiligheids’ programma op wapentestgebied en raad eens wie de gevolgen mag ondergaan? juist u en ik. En we krijgen ook nog de schuld en de rekening in de vorm van milieutaks en co2 heffing zodat ze meer van dat soort onzinnige overkillwapens kunnen ontwikkelen en testen. Dus ons milieu verder kunnen verpesten.

 8. Iemand hier geeft aan hoe complex zaken met windstelsels, de natuur en waterstelsels zijn,..Jenne.

  Daar ben ik het niet helemaal eens. Wij,….vanaf de eerste mens tot heden hebben ons een ( wel fantastisch overigens) eigen kijk op ,…wij hebben alle informatie steeds n hoger tintje gegeven tot de formules en opleidingen nu zò hoog zijn en hun resulaten,..niemand er nog wat van begrijpt. Ik hoorde ook iemand zeggen,,,in n ander artikel dat God eenvoud preekt Hij is zo simpel dat 10 zinnen zijn enige voorwaardes zijn. De aarde,..het ontstaan en ontwikkelingen,..net als het compleet Heelal zit veel simpeler in elkaar wij de mens er van maken….Vergis je niet,…ik kraak niets af en ben ook geen beterweter. De Natuur is dan zeer complex,..haar komst is veel eenvoediger dan alle formules en meningen zeggen.

  Het geheel is te groot voor al die wetenschappelijke termen en het niveau die haar bijna de GODEN zelf lijken boven te staan. We zijn slechts n fractie van het geheel en zo nietig we nooit de geheimen van het geheel ontdekken..

  Wat is simpel: water,..lucht,..hitte,…grond,…..Het een in combinatie van een vd andere resulteert in n weergedrag of natuurramp,…die eigenlijk geen ramp is maar n natuur verschijnsel waarbij de mens last heeft ervan….Vooral nu we elke plek ingenomen hebben.

  Ik heb geen studie voor deze woorden nodig gehad….Misschien ik het te complex vertel maar echte kenners kunnen het begrijpen.

  Thats my story,….end.

  1. Beste Peter, natuurlijk is het allemaal super complex, maar als met zo veel dingen, als je weet waarom het gaat, ja dan blijkt het allemaal heel eenvoudig te zijn.

   Wat ik wil zeggen is dat, in zijn coplexiteit, het toch op eenvoud berust, als zoveel andere dingen/systemen/de natuur !

  1. Exact tijdstip van de supermaan :
   23 juni 2013 13:33:38 uur
   Plantmaan – bestemming.
   Ik zie 4x 3 staan.
   Bij de uitleg over meestergetallen lees ik het volgende :
   * 333 of 3333: Beslissingsgetal – Of het wijst je de weg naar een 999 fase van voltooiing, óf negatief, het brengt je in de 666 frequentie die je terugwerpt in de 3de dimensie.
   Laat ons voor de positieve 999 uitkomst kiezen en deze supermaan zien als een magistrale poort naar een mooie toekomst voor de aarde en al wat er leeft.

 9. Het zal op lange termijn de vraag opborrelen wie of wat het klimaat verandert. Was er eerst de kip of het ei…
  http://www.bmbf.de/pubRD/infographik_climate_engineering.pdf

  Als ‘ze’ het goed doen, dan hebben we al weer een nieuwe leugen van de eeuw waarmee men mensen kan besturen. Te bedenken wat voor een invloed ‘de waarheid’ over de wereldoorlogen heeft gehad.

  Blijkbaar wordt o.a. aan de jetstream gesleuteld om de polen ijsvrij te krijgen. Daardoor laten ze het warme jet-stream water afstromen. Voor ons betekent het ‘klimaatverandering’ omdat de zee kouder is dan normaal.

 10. Goed artikel. En ik heb één opmerking. Ik wil bij dit soort artikelen een bronvermelding. En ik denk niet alleen te zijn. Nu moet ik zelf op het internet naar de bronnen gaan zoeken wat vaak erg veel tijd kost.

  Ik neem aan dat ik op een site terechtgekomen ben waar men weet dat de tijd van: “vertrouw nou maar op mijn mooie blauwe ogen” voorbij is. Dat gaat voor onze overheid en dergelijke gelden, dus ik neem aan dat het ook voor de wakkeren geldt. Mee eens Guido?
  Een warme groet,
  Dzyan

  1. Goed artikel, ondanks een volledig tekort aan bronnen om de grote claims the ondersteunen?

   Stylistisch mooi mischien, maar geen enkel iemand met een fatsoenlijke opleiding zou zo’n soort artikel in de minste mate als betrouwbaar mogen zien.

  2. Dzyan, nooit gehoord van Reinier van den Berg van het weer van RTL..????? Vertrouw maar op mijn blauwe ogen…??? Wantrouw alles wat beweegt..?? Waarmee eens..? Wantrouwen, vertrouwen weg, blind vertrouwen, blind wantrouwen..?? Mee eens..?

  3. Guido… Ik heb geen idee wat je met dat commentaar probeert te berijken.
   Maar het is in geen enkele mannier onverwacht (nee, eigenlijk is het eerste wat men op school hoort te leren) om critisch te zijn over artikels en waar de informatie erin vandaan komt.
   Dit artikel zend vele rode omhoog in die zin.

  4. Heb zo’n idee dat Rood, Dzyan en Tally lekker dronken zitten te worden in een studentenflat.. Aan de SPA natuurlijk, Vlaams en uit goede Bron..
   En Tally, kunt u ons verwittigen, waar is het dat u zoveel achterdocht bent gaan kweken..? Een slechte opleiding of een achterdochtige geest wellicht..? Ws. ziet u Reinier van den Berg elke avond voorbij-zappen, zonder dat u zich terdege bewust bent van het feit dat DAT nu Reinier van den Berg is.

  5. Dit soort heen en weer geschrijf doet mij denken aan, het eens gelezen bastion van het onverstand, doet me ook denken aan een oud oom van mij Adriaan en Olivier, door Huizinga.

   Dit artikel zend veel rode om hoog in die zin, mag ik vragen waar heen die rode worden gezonden, en waarom rode ?

   Als je echt alles zo bewezen wil hebben en op gepropt met bewijzen, kun je geen één wetenschappelijk werk meer lezen, veel wetenschappelijk werk gaat in aanvang vaak uit van hypothesis, ook fylosofie is vaak op onbewezen objecten en gevoelens gebaseerd.

   Mooi en goed verdedigd GuidoJ.

  6. Grappig 😆 Is er weer een blik dyslectische betweters aangespoeld ?

   In april dit jaar werd er al melding gemaakt van het feit dat de straalstroom door onbekende redenen niet zijn gebruikelijke pad volgde .
   Herinner je die heldere koude aprilmaand nog ?

  7. Die van 1998? Nou.. Toen bleken alle Lupines te zijn bevroren, tot op de wortel doorgevroren. Er werd door lupinekenners gewag gemaakt (mooie uitdrukking nietwaar?) van de mogelijkheid dat het heeeeele lupinesoorten niet meer zouden terugkeren.. *snik*

  1. Tally… Nooit van gehoord. Zoek op Reinier van den Berg, weerman. De schrijver dezes. Komt helemaal goed. Geen enkele reden tot ongerustheid. U kunt rustig slapen gaan. Alez.

  2. Helemaal mee eens.
   Wat ik opmaak uit http://www.netweather.tv/index.cgi?action=jetstream;sess= is dat de straalstroom helemaal niet verdwenen is. (de slechtste headline ooit). Wel zie ik dat er gaten invallen en dat er aftakkingen en kolken zijn. De jetstream is dus verzwakt, als ik van de hypothese uitga dat dat vroeger niet zo was. Een bron die hier mogelijk over gaat is:

   Real-Time Jetstream Tracking: National Benefit from an ST Radar Network for Measuring Atmospheric Motions
   Carlson, Herbert C. Sundararaman, N.
   Bulletin of the American Meteorological Society, 1982, Vol.63(9), pp.1019-1027 [Peer Reviewed Journal]

   Helaas moet zelfs ik als student zijnde betalen voor toegang tot dit document.

  1. De BP catastrofe heeft de warme golf stroom veranderd en daardoor zie je ook deze invloed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.