Advertentie

EMA grotendeels door farmacie gesponsord..!


*
*

EMA grotendeels door farmacie gesponsord..!?

2023 © WantToKnow.nl/be

x

Zoals je weet, is het Europese geneesmiddelenbureau EMA (European Medicines Agency) enkele jaren geleden, in Amsterdam neergestreken, met haar hoofdkantoor vanuit Londen. Wist je dat dit belangrijke instituut, dat gaat over de keuring van medicijnen en vaccins, en dus ook het nieuwe prikmiddel mRNA, voor maar liefst 89% wordt gefinancierd door farmaceutische bedrijven..!? Onlangs was het EMA/Amsterdam nog in het nieuws, in relatie tot het voornemen van de Gemeente Amsterdam, om in de buurt van de EMA-verstiging een locatie te plannen voor een sekscentrum. Dit ter ontlasting van het Wallengebied in het centrum.

De grote financiële invloed van de farmaceutische industrie op het EMA, blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in de British Medical Iournal. De EMA is onder de vlag van de Europese Gemeenschap belast met het toezicht op de ontwikkeling, evaluatie en veiligheid van geneesmiddelen. Dit voor zowel dierlijk als humaan gebruik binnen de Europese Unie. Onder andere evalueert het agentschap de toelating van geneesmiddelen op de Europese markt.

De afgelopen decennia is sprake van een forse toename van farmaceutische invloed in het budget van de EMA. Waar in 1995 20% van het budget afkomstig was van farmaceutische bedrijven, was dat in 2010 75% en in 2022 maar liefst 89%. Overigens is deze ontwikkeling niet alleen in Europa te zien; wereldwijd worden de zes grootste geneesmiddelenbureaus in toenemende mate gesponsord door de farmacie.

Van alle agentschappen kreeg de Australische Therapeutic Goods Administration (TGA) maar liefst 96% van hun budget van de BigPharma-cowboys. Zelfs de Amerikaanse FDA, een door de overheid goed gefinancierde instantie, meldt dat 65% van haar budget voor de evaluatie van geneesmiddelen afkomstig is van de industrie. Patiënten en artsen verwachten van de autoriteiten dat geneesmiddelen onbevooroordeeld en na gedegen onafhankelijk onderzoek op de markt komen.

De farmaceutische afhankelijkheid van de medicijnagentschappen maakt dit echter wel erg moeilijk. Want natuurlijk stopt de farmaceutisch industrie niet voor niets zoveel geld in deze instanties; ‘voor wat hoort wat’ luid immers het gezegd..!En als we kijken naar de ‘haast’ waarmee het COVID-19-mRNA-prikmiddel (géén vaccin) werd goedgekeurd als ‘voorlopig experiment’ door o.a. het EMA, dan kun je wel voorstellen, hoe dun de scheiding is tussen zéér kritische beoordeling door EMA en de promotionele push van de farmaceutische industrie..!

(Bron: BMJ 2022; 377101538)

Volgens dit krantenartikel van 2 Juli, zou Big Pharma een budget van maar liefst € 90 miljoen hebben liggen om, net als in de VS, de politiek te beínvloeden..!

3 gedachten over “EMA grotendeels door farmacie gesponsord..!

 1. Ema- Amsterdam in het nieuws ivm het opzetten van een sekscentrum. Had ik dus gelijk ( en op dit soort gelijk zit niemand te wachten, en ikzelf ook niet) dat ik het wereldje van die farma’s een hoerenkast noemde…….maar dat terzijde.

  Als kind zag ik Luns nog op tafel dansen met zijn broek op zijn schoenen omdat hij een mooie deal met de Russen had gesloten over het leveren van (ons) aardgas voor zes centen per therm…….en voor ons zou die prijs nooit omhoog gaan. Wij kregen een geyser in huis. Welk een luxe. Ik was een joch van elf. Het was de winter van ’66.…..en ’s morgens lag het ijs van je adem op je dekens.
  Kwou maar zeggen dat in die tijd al het onderzoek naar medicijnen etc., toen al te duur werd geacht voor de Nederlandse staat, en dat de universiteiten dat absoluut zouden blijven screenen in betrouwbare samenwerking met dat farmatuig.

  De gasprijs kroop ( volkomen voorspelbaar) omhoog……niet voor Rusland. Wel voor ons. In feite hebben we (en dan praat ik over de Nederlandse staat) zelf de grondslag voor het ontwikkelen van Rusland als de natie die het nu is , keurig netjes aangedragen…….en als ik dan dat Haagse spulletje omhooggevallen ongeregeld tekeer zie gaan in hun neiging tot Rusland-bashing……Tsja .

  Hoe serieus wordt ik geacht het allemaal nog te nemen? Dat Haagse spulletje is voor mij enkel uit op vet betaalde baantjes……kennis van zaken in het spelletje politiek (want méér dan een spelletje Risk is het kennelijk niet) is niet zo nodig. Geschiedenis is onbelangrijk, en wormen houden niet van stront.
  Zucht. Studentikoos onbenul is kennelijk de norm. Ik hoorde ooit een lulhannes stellen dat hij in de politiek wilde in het dorp omdat hij óók wat te zeggen wilde hebben.

  Op mijn vraag wat hij dan te melden had, kreeg ik uiteraard geen antwoord, want tot meer dan het verplaatsen van lucht was hij niet in staat. Soort van Tjeerdje de Wormenfluisteraar dus. Politiek is te belangrijk om aan dit soort over te laten…….en we zullen het zelf moeten gaan doen…….als alles kapot gemaakt is door dit onbenul. We hebben het hele zootje aan onszelf te danken.

  1. Tja, Guido j en inhetmeer, zolang de meeste NL mensen het niet zien ( zo naïef en niet bewust van wat er gaande is ) en blijven stemmen op de verkeerde partijen, ja, dan kiest de mens er zelf onbewust voor ( over het stemmen heb ik zelf ook nog twijfels)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.