Advertentie

NEPBRIEF? Deze bizarre stikstof-Brussel-brief..!!


*

NEPBRIEF? Deze bizarre stikstof-Brussel-brief..!!

2023 © WantToKnow.nl/be

x

Er is consternatie in de journalistieke wereld, over een brief van Eurocommissaris Sinkevicius uit Brussel, die een -geheel in het tijdsplan van de regering passende- brief schrijft dat hij Nederland zal houden aan de aan de afspraken inzake reductie van stikstof, de bescherming en herstel van de natuur. De Europese Commissie is dus plotseling op de hand van stikstofminister Christiane Van der Wal, op een wel heel bijzonder moment. Is deze brief niet gewoon ‘gedicteerd’ door Mark Rutte, vorige week in Brussel? Met de ‘goedkeuring’ en steun van zijn ‘ouwe regeringsmakkers’, EU-toppers Timmerfrans en dhr. D. Samson..??

Inmiddels is er ook consternatie in Brussel/EU ontstaan.. Het is Manfred Weber, fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) (waar het Nederlandse CDA en de CU bij aan zijn gesloten) die keihard uithaalt naar EU-commissaris Sinkevičius in deze zaak. Weber is niet de minste; hij is de Duitse voorman van de grootste fractie in het Europarlement. En hij wil ook opheldering:

“Het bewijst een zorgelijke ongevoeligheid voor wat er leeft in Nederland; deze brief wordt gestuurd op een moment dat de Europese Commissie zich beter koest kan houden. Wij willen onmiddellijk weten wie deze brief allemaal heeft goedgekeurd en welke afspraken er zijn gemaakt met de Nederlandse regering hierover. Er is in ieder geval bij de provinciale verkiezingen in Nederland een gele kaart uitgedeeld aan het Nederlandse stikstofbeleid.”

Volgens Manfred Weber staat ook de rigoureuze milieu-agenda van de EU in Brussel onder stevige druk. Fijntjes laat Weber weten:

“Het is naar mijn idee volstrekt duidelijk, dat dit nog onvoldoende is doorgedrongen in de bureaus van Eurocommissaris Timmermans en co.”

Er wordt vooralsnog echter politiek gesproken over ‘een duidelijk signaal’ vanuit Brussel, maar een dergelijke ‘waarschuwing’ is uiterst zeldzaam. Daarom vooral twijfelen velen aan de echtheid van deze brief uit Brussel. Zie als eerste deze Tweet van Forum-beleidsmedewerker Annelies Strikkers:

“Ik heb nog ooit een minister zo gelukzalig zien kijken door een briefje uit Brussel. Ze geniet er zichtbaar van; maar dit verhaal stinkt aan alle kanten!”

Bijzonder is, volgens o.a. emeritus hoogleraar dr. Wouter Keller, dat ZOWEL de KDW (kritische depositiewaarde) als het jaar 2030 wordt genoemd.

“Beide staan nergens in de EU-richtlijnen. En dat riekt dan vanzelfsprekend naar een een-tweetje.”

Dr. Pieter Omtzigt

Volgens TweedeKamerlid Pieter Omtzigt is deze brief van Sinkevicius ‘zo opvallend dat hij benieuwd is hoe die tot stand is gekomen.’ Hiertoe heeft Omtzigt zelfs al een WOB-verzoek in Brussel ingediend..! Omztzigt over het ‘bijzondere moment van deze brief’:

“De brief komt op een zeer gevoelig moment in Nederland. En het bijzondere is het zich mengen in binnenlandse aangelegenheden, zoiets doet de Europese Commissie niet zo snel. Zelfs als een land in acute financiële problemen zit wordt er nog vijftien keer over een brief hierover vergaderd!

Daarbij komt dat de brief in het Nederlands is geschreven en er geen officieel adres op staat. Dat kán, het mág ook, maar dat is wel heel ongebruikelijk.

Dr. Pieter Omtzigt zegt dat hij ’niet uitsluit’ dat er ’enige vorm’ van vooroverleg heeft plaatsgevonden tussen het ministerie en de Commissie. Feitelijk heeft Omtzigt het dus over een doortrapt toneelstukje om een nep-autoriteit in te schakelen, in de vorm van een ‘brief van de EU-commissaris’..!

Het jaartal 2030 is in deze de zogenaamde ‘Smoking Gun’ volgens BBB’s Caroline van der Plas

“Dit is ‘een heel rare brief’ zo vlak voor het crisisberaad van het kabinet. De EU gaat niet over 2030 of 2035 en ziet ‘slechts toe’ op natuurbehoud. Misschien ben ik te achterdochtig. Maar het lijkt een zorgvuldig gekozen opzet. En dan ook nog gelekt? Laat me niet lachen.”

Leon de Winter

Van der Plas voegt daaraan dat de datering van deze brief gedateerd 28 maart is, als een antwoord op een brief van minister Van der Wal van 14 februari.

“Maar Van der Wal was op 28 maart in Brussel. Waarom zou Sinkevicius dan dezelfde dag een brief sturen, die hier een dag later wordt ontvangen? Heel raar.”

Ook de onvolprezen criticus/schrijver/columnist Leon de Winter denkt er het zijne over:

Lees de brief en trek je éigen conclusies..
Lees zelf deze brief, in deze Tweet van parlementair verslaggever Fons Lambie:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.