Advertentie

Apple-iPhone productie stil door arbeidsonrust..


x

Apple-iPhone productie stil door arbeidsonrust..

2012 © WantToKnow.nl/.be

x

Het Chinese bedrijf Foxconn is een van de grootste mobiele telefonie-producenten ter wereld en maakt bijvoorbeeld de mobiele telefoons voor Nokia, HP en Amazon. Maar ook Apple laat zijn (nieuwe) iPhones maken in de fabriek in Zhengzhou. Foxconn bouwt daar, naast een bestaande fabriek, een enorm tweede complex, dat, samen met de bestaande vestiging moet resulteren in een het terrein ter grootte van tien vierkante kilometer. Daarmee wordt het ook qua oppervlakte de grootste fabriek voor smartphones ter wereld worden.

Er werken dan maar liefst een paar honderdduizend Chinezen, en daar gaat het nu preciess om. (zie kaartje onderaan) Volgens ‘China Labor Watch’, een organisatie die opkomt voor rechten van werknemers in China, zijn duizenden werknemers in de Foxconn-fabriek vrijdag in staking gegaan. Hiermee is de productie van de smartphone in de fabriek stil komen te liggen. Direct na de lancering van de iPhone 5 verschenen er klachten op internet dat de nieuwe Apple-smartphone veel gevoeliger is voor deukjes en krassen dan het vorige model iPhone en in dit verband laat China Labor Watch, de mensenrechtenorganisatie, in een verklaring weten:
‘Foxconn eiste dat de werknemers in Zhengzhou tijdens de vakantieperiode doorwerken en het bedrijf heeft bovendien de al overdreven strenge kwaliteitscontroles verscherpt, zonder daarvoor de benodigde training te geven aan werknemers. Daarnaast zijn kwaliteitscontrole-inspecteurs in conflict gekomen met werknemers en zijn sommigen in elkaar geslagen. Het management van de fabriek heeft na klachten niet opgetreden en geen bestraffende maatregelen genomen.’

Dit meldt het persbureau Reuters en Apple zelf wil geen commentaar geven op deze situatie. En volgens Reuters was ook Foxconn niet onmiddellijk voor commentaar bereikbaar.  De staking komt natuurlijk op een essentieel moment voor Apple, dat pas enkele weken geleden de nieuwe telefoon lanceerde en moeite heeft om voldoende iPhones te maken, aldus Reuters. Volges China Labor Watch zijn vrijdagmiddag in Zhengzhou 3000 tot 4000 arbeiders in staking gegaan uit protest tegen aangescherpte kwaliteitscontroles en het feit dat werknemers de afgelopen vakantieweek in China moesten doorwerken.

Stakingen en sociale onrust in Chinese fabrieken nemen de laatste periode enorm tijd toe; vorige maand bijvoorbeeld nog, gingen duizenden medewerkers in een andere Foxconn-fabriek in China elkaar zelfs te lijf kwam de productie 24 uur stil te leggen. Ook in grote fabrieken van andere bedrijven in China komen steeds meer stakingen en arbeidsonrusten voor.

x

3 gedachten over “Apple-iPhone productie stil door arbeidsonrust..

  1. IK heb niets met apple producten en wil ze ook niet hebben,die mensen van apple lieéren alles aan zichzelf.

    Geef mij maar open source,beter voor de maatschappij en ons aller financieén,de overheid zou miljarden euro’s kunnen besparen door open soure systemen aan te schaffen,wereldwijd zou dit ook uitbuiting van mensen verminderen,waar de overheid toch op tegen is? of toch juist niet, door de hoge belastingdruk om dure software van ……… te kunnen aanschaffen.

  2. Hoi! Kom in ons land ook eens op voor de rechten van de mens! Ik wil al die strling niet die deze nodig hebben om te kunnen werken!Ik ben volledig ‘uitgerangeerd’ door al die snel toegenomen straling. Waar zijn mijn rechten in Nederland?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.