Advertentie

SHELL in Nederland berecht voor Nigeriaanse misstanden.


Onze Koninklijke Shell maakt er op veel plaatsen een rotzooi van. ‘Take the money and run’ lijkt hun taktiek. Overblijfsel wellicht uit de koloniale tijd, toen de Bataafse Petroleummaatschappij (voorloper van SHELL), niets ontziend op zoek ging naar olie in de wereld. Maar je vraagt je af, hoe SHELL met goed fatsoen nog gewoon als ‘krachtige onderneming’ kan worden betiteld. Sterker nog:
Regelmatig zijn mensen van SHELL ook te vinden bij bijeenkomsten, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen op het menu staat.
De kritische houding van de zaal t.o.v. deze SHELL-mensen spreekt dan altijd boekdelen.. Over ‘duurzaamheid’ heeft SHELL daar dus de mond vol, maar waar blijven de daden. Voor een onderneming uit Rotterdam sowieso een vreemde houding..

Eerder plaatsten we hier al een artikel over de ongelooflijke wijze waarop SHELL samenspant met het militaire regime in Nigeria, om lastige opstanden, letterlijk de kop in te drukken. Uit documenten blijkt namelijk keihard dat SHELL het regime financiert.

De opstandlingen vechten al jaren voor een schone Niger-delta en een eerlijk deel van de opbrengsten van hun olie. Maar SHELL geeft niet thuis. Wat is er nou zo’n probleem zou je zeggen, om je rotzooi in ieder geval op te ruimen? Om daar geld voor vrij te maken, uit dezelfde inkomsten van de olie die je daar weghaalt..
Kijk hier nog eens naar het filmpje, waarvan SHELL niet wil dat jij het te zien zou krijgen. HIER DEZE LEAD OP WANTTOKNOW

Maar er komt verandering in de situatie, als de Nederlandse rechter gewoon zijn werk doet. Want je hoeft geen raketwetenschapper te zijn, noch een waarzegger, om te snappen dat datgene wat SHELL flikt in Nigeria, aan werkelijk geen enkele inter-menselijke norm voldoet. Maar SHELL mag zich nu in Nederland gaan verantwoorden voor haar gedrag en daar hadden ze waarschijnlijk helemáál niet op gerekend..! Het koloniale gedrag van SHELL wordt in haar thuishaven voor de rechter gebracht. Hier het hele bericht; wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

~~~~~~~~~~~~

Rechter mag oordelen over Shell schade in Nigeria

De Haagse rechtbank heeft bepaald dat de Nederlandse rechter bevoegd is te oordelen over de activiteiten van Shell Nigeria. Eerder startte Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen zowel Shell Nigeria als het Shell moederbedrijf in Nederland om de olievervuiling in de Nigerdelta aan de kaak te stellen. Shell betoogde op 3 december bij de rechtbank dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over Shell Nigeria. Nu Shell dit punt heeft verloren heeft en deze hobbel genomen is, kan de ‘echte’ rechtszaak beginnen.

De vier Nigeriaanse boeren eisen van Shell dat het bedrijf de olie die in de bodem is achtergebleven opruimt en de schade aan het milieu en hun bezittingen compenseert. Ook willen zij dat Shell de pijpleidingen en installaties in de toekomst beter onderhoudt.

Volgens Milieudefensie zijn de olielekkages geen incidenten maar passen ze in een patroon van systematische en ernstige vervuiling en minachting van de rechten van de lokale bevolking, dat al decennialang standhoudt.

Naar verwachting start de inhoudelijke behandeling van de eerste rechtszaak in het voorjaar van 2010.

(Bron: MVO-nieuws)

Kijk hier naar een 2 minuten durende YouTube, die het hele verhaal in beeld brengt. Woorden zijn eigenlijk overbodig.

15 gedachten over “SHELL in Nederland berecht voor Nigeriaanse misstanden.

 1. Helaas kan ik u nu al mededelen dat de rechter zijn werk NIET gaat doen.

  De reden daarvan is dat rechters in onze nep-democratie worden benoemd bij koninklijk besluit, door de koningin dus. Diezelfde koningin is groot-aandeelhouder van Shell.

  Zo rottig zit het in elkaar dus.

 2. Hangt er helemaal vanaf wat of wiens brandstof je in je tank stopt.
  De nigeriaan die toch even later voor de zoveelste keer de pijpleiding onzet voor een ‘BIGBLOW’ nieuws effect omdat ze massaal emmertjes olie overhevelen.
  Van mij mogen ze hun Air-Miles houden bij elke tank beurt.

 3. Kijk het zijn dit soort beelden die bij een beetje mens door merg en been zouden moeten gaan!
  Dit bedoel ik o.a met de letterlijke prijs die men betaald voor het welzijn van o.a. ons Oranje addergebroed.

  Het is een feit dat onze Grajesteit en haar morbide clan altijd de dans ontspringen.
  En daarbij ze zullen zelf dit soort beelden gewoon uitzetten. Sterker nog er zal niet tot vrijwel geen tv gekeken worden bij deze Duistere duitse companen.

  De toevalligheden zijn niet van de lucht.. knap irritant JA!

  Ook even aandacht (mocht je het gemist hebben)
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/3229/leiden-the-battle-of-bilderberg.html

  Sluit lekker aan bij bovenstaande topic.. onstuimig lager drukgebied voor het land van Oranje.

 4. Zoals Peter al zegd dat het geld belangrijker is dan de lokale bevolking en zijn vertrouwen in de rechtpraak nihil is heeft wel iets!
  Tenslotte is vrouwe Justitia geblindoekt en weet je waarom?
  dan kan ze niet zien wie de aanmoedigings premie onder haar oksel stoopt!
  Maar zo’n slimme meid weet wel waar Abraham de mosterd haalt toch?

 5. Als we nu eens minder mekkeren en meer de auto laten staan!!
  als wij niet tanken,waar blijft dan uiteindelijk de benzine en de olie!? Zien jullie het? willen jullie het zien?
  We hebben een hoge hypotheek, vrouw werkt mee,willen 2 keer minimaal per jaar op vakantie,anders trekken we het niet.
  Ze hebben ons in de tang! en alleen WIJZELF kunnen het cirkeltje doorbreken!
  ooit ging er via internet een mail rond om shell te boycotten om ergens anders te tanken! geloof niet dat het veel heeft gedaan! TE ver van mijn bed show!

  1. Beste Mensen,
   Ik heb hier gewoond. En heb dit allemaal van erg heel dichtbij gezien. dingen die nu uitkomen zijn ver ver over de datum, dit zijn incidenten die tussen de 5-10 jaar geleden zijn afgespeeld. maar wij zijn allemaal zo hypocriet moreel ingesteld dat we het A niet willen zien.. en B beginnen te blaatapen als dat niet meer kan.

   Natuurlijk is het erg wat er gebeurt. maar niemand heeft het over het feit dat in deze gebieden oorspronkelijk maar heel weinig mensen woonde.. en deze er pas zijn naartoe verhuist om werk te zoeken toen de oliewinning begon. onbewoond – land dat van de nigeriaanse overheid was en gekocht was door Shell-Nigeria. en toen deze mensen er eindelijk waren, er water, huizen, en electriciteits voorzieningen geregeld werden. mensen werden opgeleid tot zelfvoorzienende banen (schilder/timmerman) terwijl andere werden opgeleid om de contractor banen binnen Shell over te nemen. er word ook maar heel weinig gepraat over de vele vele vele gijzelingen die er gedaan zijn. de prijzen die er op hoofden zijn gezet van sommige medewerkers.

   En het feit dat er gebieden zijn die meerdere malen ge-evacueerd zijn omdat het gewoonweg niet meer veilig was. pijpleidingen die helemaal aan gort geslagen werden, waarom? omdat er niet gewerkt wilde worden maar gewoon geld gezien wilde worden. dit is een wereld die mensen in nederland of ergens anders niet zomaar kunnen begrijpen (van alle 3e wereld landen is nigeria zowizo …unique..). en als je het niet kan begrijpen dan vind ik dat je er ook niet over mag oordelen. het niet kopen van olie bij shell heeft inderdaad geen invloed want de olie winning zal gewoon doorgaan, de enige mogelijkheid die kan opspelen is een verlaging van de prijs. olie die niet verkocht wordt, zal gewoon verder verkocht worden ergens anders of terug verkocht worden aan de OPEC landen. en dan zal de Shell afname bij OPEC afnemen waardoor de prijzen weer omhoog gaan. en eigenlijk is het niet iets waar wij of Shell veel over te zeggen hebben.
   Want ook Nigeria is lid van zo een oil producing region en zij bepalen hoeveel olie Shell, Mobil etc etc mogen afnemen en wat de crude oil barrel price is. dus als echt een standpunt wil maken op die manier… go electric of hybrid. maar voor 9 van de 10 mensen is het praat zodat ze als onwetende passief denken toch een verschil te maken in de wereld.
   Maar ik heb WEL het twee kanten verhaal gezien. en mijn familie (incl kleine kinderen) is in diep diep gevaar geweest.

  2. Het gaat er uiteindelijk om dat SHELL zich als een wereldvreemde gedroeg aldaar. Hun rechtszaak wordt ook niet voor niets, DOOR HEN geïnitieerd om te schikken.

   Heb je het andere artikel gezien over het filmpje dat ze tegen wilden houden..??

   Natuurlijk zitten aan dit soort verhalen 2 kanten, maar als het daarbij gaat om de strijd wie recht heeft op… Een miljardenconcern en/of de lokale burgers…??!

 6. @ Lianne

  Inderdaad de wet van de communicerende vaten heeft daar invloed op.
  Wanneer je de een boycot en bij de ander je gram gaat halen, dan blijft de hoeveelheid eigenlijk in evenwicht.
  Doet me denken aan “2 emmertjes water halen…”.

 7. Zoals het artikel over spiritualiteit en materialisme op de homepage..
  Maximaliseren van spirituele groei nu door het minimaliseren van fysieke behoeften. Consuminderen. De economie van het genoeg. Enz.
  Maar dat we consumeren wil natuurlijk niet zeggen dat je gewoon landen moet leegplunderen! Wat Shell doet kan gewoon NIET! Dat heeft niets, maar dan ook helemaal NIETS met het consumeren te maken!
  Het heeft te maken met een rot systeem in de wereld, of niet-werkend, als je het netjes wilt zeggen.. Het economische systeem is failliet. Kapitalisme gaat bijna per definitie ten koste van de mens, die het systeem heeft bedacht om zichzelf welvaart te brengen.. En werk en sociale structuur..
  ‘Work on the shop’ zou je zeggen!

 8. @ Lianne,

  Daar zeg je hele ware dingen waar we niet omheen kunnen.
  Ze hebben ons in de tang door de luxe die we gewend zijn.
  Maar uiteindelijk is het ook zo dat we de auto niet meer kunnen laten staan omdat we niet meer op ons werk kunnen komen, of afgesloten raken van een aantal zaken omdat het openbaar verkeer te duur is.
  We zijn al te ver ingesponnen en van het een hangt het ander af. Het systeem gaat zijn eigen gang en is ons langzamerhand aan het wurgen totdat we geen aden meer kunnen halen. Hoewel ik vermoed dat het weer een aantal mensen goed uitkomt is het tegelijkertijd ook het systeem zelf dat ons bezit. Volgens mij is het allemaal zo ingewikkelt geworden voor iedereen dat er geen ontkomen meer aan is. Diegenen die alles voor zoete koek slikken is de meerderheid en die kan niet anders denken als in systemen Diegenen die wakkerder zijn zijn in de minderheid en hebben te weinig weerstand te bieden.
  Waar ligt de echte oplossing?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.