Advertentie

Groningen Beeft..!!


gaswinningschade groningenGisteravond, 3 december organiseerde het ‘Groninger Forum’ in Vita Nova in Middelstum de vertoning/premiére van de film ‘Groningen Beeft’ van Kick Stokvis, over de aardbevingsproblematiek in Groningen. Een indrukwekkende film die maandag 16 december wordt uitgezonden op Nederland 2. (22:55). Heb je de kans, ga deze film kijken en zie wat het onthutsende beeld is over de Nederlandse overheid én de fossiele-brandstof-industrie met de burgers van Nederland omgaan.

Bij deze ‘première’ was de filmzaal afgeladen en al tijdens de voorstelling, zinderden de onderdrukte emoties. Bij het gesprek na afloop van de film kwamen in gesprekken de onmacht en boosheid van de slachtoffers naar boven. Wellicht dat je slachtoffers een té zwaar woord vindt, maar als de film gezien hebt, zul je het een uiterst passend woord vinden!

Er werd ná de vertoning van de film dinsdagavond, gediscussieerd onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. ‘Groningen Beeft’ toont eigenlijk niets nieuws, maar daar gaat het niet om. Het is de indrukwekkende opsomming en het tonen van álle problemen, die een open zenuw raakte. Kijkers van de film voelden zich vooral in de steek gelaten door het Rijk.

CDA-er Pieter van Geel was aanwezig en hij moet, samen met Jacques Wallage, het vertrouwen van de burger in het Rijk en de NAM herstellen. Volgens Van Geel moet minister Kamp vooral meer empathie tonen, maar hij heeft er wel alle vertrouwen in dat Kamp dat kan. Ook werd duidelijk dat, zelfs meerdere jaren na het ontstaan van de (enorme) schade, er bij velen nog steeds geen schade vergoed is. De film wordt dus op 16 december door de ncrv op tv uitgezonden. Meer informatie over deze film hieronder.

* * *

bodemdaling Groningen

x

‘Groningen Beeft’

2013 WantToKnow.nl/.be

 x

‘Groningen Beeft’ is een documentaire over de ingrijpende gevolgen van aardbevingen door gaswinningen voor de inwoners van Noordoost Groningen. In december presenteren het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het resultaat van meerdere onderzoeken naar de aardbevingen en de gevolgen ervan. Als eind jaren 50 het aardgas in de Groninger bodem wordt ontdekt, zijn de inwoners hoopvol over de financiële groei en werkgelegenheid in de regio. Er is nog alle vertrouwen in de NAM en men denkt dat de schade wel mee zal vallen. Een bodemdaling van maximaal de dikte van een rijksdaalder over de lengte van een voetbalveld, wordt er voorspeld. Maar met de onrust in de bodem stijgt de onrust bij de bewoners van het gebied.

NAM  bodemdalingsrapport 2010:
‘De productie van het Groningen-gasveld zal worden voortgezet tot 2070 (voorheen 2050). Volgens de huidige inzichten zal de bodemdaling als gevolg van gasproductie boven het Groningen-gasveld omstreeks het jaar 2070 een waarde tussen de 40 en 54 centimeter (95% betrouwbaarheidsinterval) op het diepste punt bereiken. Een waarde van 47 centimeter wordt het meest waarschijnlijk geacht.’

De toenemende bevingen schudden de mensen letterlijk en figuurlijk wakker. Steeds meer mensen melden zich bij de NAM met scheuren in hun huis, verzakkende vloeren en bakstenen die uit de muur vallen. De consequenties in het dagelijks leven van de Groningers worden steeds beter zichtbaar: cultureel erfgoed en woonhuizen raken onherstelbaar beschadigd en de huizenprijzen kelderen.

De Groningse bevolking voelt zich in de steek gelaten door de politiek die de NAM blijft steunen, omdat aardgaswinning nu eenmaal van cruciaal belang is voor de Nederlandse economie. De NAM werd in 1947 opgericht en is inmiddels voor 50% eigendom van SHELL en voor de andere 50% van ExxonMobil. De betrokken instanties voorspellen nog heftigere bevingen (tot 6,0 op de Schaal van Richter – 26 november 2013) en achten het niet ondenkbaar dat een dijk het tijdens een volgende zware beving begeeft, waardoor Noordoost Groningen in een groot meer zal veranderen.

NAMDe woede, de frustratie en het onvermogen van de bewoners van Noordoost Groningen worden zichtbaar in allerlei initiatieven. De ‘Groninger Bodem Beweging’ probeert een vuist te maken. Er is een online ‘gasbeving-portaal’ en er zijn zelfgebouwde aardbevingsalarmen. Één familie heeft zelfs een verstevigd, volledig ingericht vluchthuisje gebouwd waarin zij kan overleven. Terloops geeft ‘Groningen Beeft’ een kijkje in de aard van de Groninger die moeilijk in beweging te krijgen is. Ze zijn gewend hun eigen boontjes te doppen en vragen niet graag om hulp. Maar het punt van ‘Nou is ‘t doan!’ wordt genaderd. Waar zijn die miljarden die onder hun voeten uit zijn gepompt? Waar is Den Haag nu Groningen hulp nodig heeft?

Groningen Beeft is een film van journalist Kick Stokvis. Of moeten we zeggen ‘activist’..? Want Stokvis is vooral kwaad geworden, bij het maken van zijn documentaire. Vooral omdat de regering zich verschuilt achter de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Stokvis over de NAM: ‘Dat is een bedrijf, dat winst wil maken en de overheid moet een veiligheidsprobleem niet aan de NAM overlaten. Minister Kamp kan zich niet achter dit bedrijf gaan verschuilen’, aldus Stokvis. ‘Ik kwam hier als journalist, maar ben nu een activist.’

‘Groningen Beeft’ is een coproductie van Selfmade Films en NCRV en is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van het CoBOfonds.

warfhuizen-boerderij-schade gaswinning_522x391
Een van de vele voorbeelden van de schade door gaswinning. Hier een gedeeltelijk verzakte, en daardoor ondersteunde, boerderij in Warfhuizen.

27 gedachten over “Groningen Beeft..!!

 1. wij wonen in dit gebied, mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het voelt zo onnatuurlijk, het knalt het voelt alsof je zakt en dan het geluid vreselijk.
  Je wacht op meer en kunt de slaap niet meer vatten.
  Wij hebben nu scheuren in de badkamer bovenin de slaapkamer enz. Huis is dus WAAR DE LOOS. Zo zijn er mensen die al voor de 3e keer de boel laten oplappen.Kinderen die niet meer alleen durven te blijven te erg voor woorden. Wij willen ook uit dit gebied weg, maar kunnen niet!!!!!!!!!

  1. Na ongeveer een jaar lang bakkeleien met DE NAM is het bedrag dat ze willen vergoeden gestegen van 4200 euro naar 13000 euro . Toch blijft het verschil met de 80.000 euro schade die ik heb ( dat is de geschatte materiele schade) mij nog een ietsje te groot.
   Ze sturen onbekwame mensen op je af als schade expert , die geen verstand hebben van de oude bouwmethodieken die hier werden gebruikt . Die nog minder weten van de krachten die spelen tijdens zo’n beving en die ook niet snappen dat bodemdaling ook schade met zich meebrengt.
   Dan heb ik het nog niet over gederft woongenot , gesmolten huiswaarde, het onverkoopbaar worden van woningen waardoor mensen met hun rug tegen de muur komen te staan. En dat alles voor een schamele 1% van de waarde van het gas dat hier aan de bodem wordt onttrokken ( dat is het bedrag dat wordt geinvesteerd in de provincie)
   Dit alles gesteund door een liegende minister k(r)amp die met droge ogen meld dat de waarde van de de huizen NIET te lijden hebben onder de bevingen!
   Nou zijn Groningers van nature geen schreeuwers , maar de grens lijkt te zijn bereikt en dan mogen ze in den haag wel even oppassen , immers Groningen is top leverancier van landbouwprodukten! Als dat wordt afgehouden van de nederlandse markt krijg je lege winkels en enorm stijgende prijzen! Het is niet voor niets dat er wettelijk is vastgelegd dat groningen zich niet van nederland mag afscheiden, Den haag voelt de bui al wel hangen!
   Neen , van mij mag de kraan dicht!

  2. Misschien doen jullie het al hoor; maar samen sta je sterk?? Is het niet mogelijk om tezamen een rechtzaak te beginnen? En het is noordelingen idd vreemd, maar een grote Amsterdamse bek opzetten helpt misschien ook.
   Of verhaal halen in grote getale met de oude vertrouwde riek….

  3. @ imke
   Ik als import groninger ( amsterdammer ) ga net als jij voor de pek en de veren!

  4. Prachtig, ik heb de riek al een paar keer voorbij zien komen! Fier op jullie! Dat dit zich als een niet te stuiten golf op alle vlakken over het land mag uitbreiden.

 2. Een soort raar gevoel van bedrogen uitkomen is dat dit artikel bij mij oplevert. Het is dat ik weet dat het al jarenlang bekend is dat dit te gebeuren stond. Ik weet nog dat ik ,toen ik bouwkunde studeerde zo’n 40jaar geleden, leerde op school dat de verwachting toen was dat Groningen zo’n 15cm zou gaan zakken als gevolg van de gaswinning .
  Maar er werd toen niet bij gezegd dat de mensen die er mee te maken zouden krijgen aan hun lot overgelaten zouden worden.

  1. oh Sjaak, komop. Cést la vie! Dit is de wereld die we met zijn allen hebben gecreëerd en nog allen aan mee werken.
   onrechtvaardig, misbruikend, moordend, ziek makend, we staan het toch allen toe?

   Niets zal veranderen totdat we allen opstaan. Nee dat zal niet gebeuren, we gaan gewoon door waar we mee bezig zijn, met ons eigen leventje zo mooi mogelijk te maken.
   Andere keuze? keuzes zat. Een ieder moet voor zichzelf gaan nadenken en zelf een voorbeeld zijn voor hoe het moet.
   Kennisdelen en dagelijks bewust zijn van alle kleine dingen die je er zelf aan kunt doen om de ziekmakende zaken te stoppen.
   bv door het onbewust kopen van producten met gif; ben je ook sponsor van hetgeen we niet willen.

   ok, het uiten van onvrede is daar ook onderdeel van en kan als een trigger werken.

   De kunst is om het op zo’n manier te doen, dat je er zelf niet ongelukkig van wordt en er onder gaat lijden. Want daar is helemaal niemand mee geholpen.

   Sjaak sorry, het is niet mijn bedoeling om jou er op aan te vallen hoor, dit is mijn eigen ‘vermoeidheid/ onbegrip’ voor alle onwetenden onder ons die het wereldbeeld er niet mooier op maken. 😉

  2. hey Sun , ik ben er ook niet depressief van hoor echt niet en voel me ook niet aangevallen door je woorden, maar ik weet ook kennis is macht en de helft van die kennis is me toen dus achtergehouden en dat gaat nog steeds voort.En ik krijg er ook geen “vermoeidheid” van, het wakkert eerder m’n strijdlust aan. Laatst, komt m’n dochter thuis van school op bevrijdingsdag (hier in Frankrijk)met het verhaal dat ze met de klas naar het ‘monument des morts’ was geweest alwaar de leraar had uitgelegd over de gevallen helden. Ben ik effe blij dat ik er dan ben en heb haar haarfijn uitgelegd dat de bedoelde helden eigenlijk slachtoffers zijn ! Maar vind het dan tevens ook ongelooflijk, zo’n leraar , gewoon een keurig man die z’n centjes verdient,ook zijn opgelegde programmering weer overdraagt aan die kindertjes.
   Da’s ook een vorm van opstaan bijvoorbeeld en hoeven we niet per sé met z’n allen te doen .

  3. Hoi Sjaak, idd. de programmering. Ik ben daar ook dagelijks subtiel mee bezig met mijn dochter. Ik was weer wat voorbarig met mijn indruk van jou, blijkbaar. 🙂 Gestoorde wereld en idd de strijdlust of gewoon het plezier in leven is zo belangrijk. De simpele dingen die vind ik het belangrijkste. liefhebben, delen & dankbaarheid. ♥ Bedankt voor het delen!

 3. Het zou me niets verbazen als Groningen helemaal de grond in zakt, gezien de enorme hoeveelheid gas wat ze er onder weg pompen, ik denk dat ze volgend jaar de belasting gaan verlagen, der komt me toch een collosale som geld binnen van al dat gas!
  Kalm blijven, niet opwinden, het zijn nou eenmaal grote rot schoften, bbbrr, wat moet je ermee!

 4. Grappig dat ze Limburg ook steeds vergeten. Hier is de grond ook helemaal uitgeput door de mijnen, scheuren in de muren etc.. hoor je ook niks meer over….

  1. Kitty, de geschiedenis herhaalt zich overal en altijd…..

   Weet je dat onze Nederlandse overheid (dus wij met z’n allen) ooit in 1902 DSM (Dutch States Mines) oprichtte om voor haar de exploitatie te verzorgen van de Limburgse kolenmijnen? Dat leverde 10-tallen jaren een “goudmijn” 😉 op voor de overheid en voor haar “niet soevereine” ingezetenen, maar toen deze activiteit geen geld meer opleverde, werden jullie voorouders van vandaag op morgen op straat gezet en kregen jullie er een aantal sterk vervuilende chemische industrieen voor terug (als ik naar Maastricht rij, dan begroetten de hoge pijpen bij Sittard mij al van verre)…..

   Vervolgens hebben ze de bakens naar Groningen verzet, nadat er bij Slochteren veel gas werd gewonnen….. en mochten veel van jouw voorouders, om het leed te verzachten, naar het hoge Noorden verhuizen en daar gaan werken in de aardgas- aardappelmeel- en kartonindustrie.

   Overigens, wordt vaak ten onrechte in mijn visie met het vingertje gewezen naar de NAM als de kwade genius. NAM (lees: Shell en ExxonMobil) is slechts uitvoerder, de grote geldstromen gingen echter altijd via dezelfde DSM als in Limburg naar de nederlandse overheid en sinds DSM niet meer in handen is van de overheid via EBN (Energie Beheer Nederland).

   Ik ben er van overtuigd, dat als het veld Slochteren bijna leeg is en er hier geen geld meer te verdienen is, dat de overheid ons hier in Groningen ook met lege handen laat staan……. daarom is het ook zaak om nu zoveel mogelijk schadevergoeding los te peuteren, nu er nog geld wordt verdiend!

  2. Hieronder heb ik even een linkje opgenomen met informatie hoe de aardgasbaten worden verdeeld.

   http://www.energie.nl/evn/1999/evn99m092.html

   In Nederland is in 2013 ongeveer 70 mld m3 gas gewonnen, waarvan ruim 50 mld m3 in het Groningen veld. De jaarlijkse opbrengst van dat gas (op basis van het grootverbruik tarief) is rond 18 mld euro. De Nederlandse overheid houdt jaarlijks netto rond 9 mld euro over aan de aardgaswinning (rechtstreeks)…. En dan heb ik het dus nog niet over de loonbelasting en omzetbelasting etc die zij indirect ontvangt van allen die werkzaam zijn in de aardgasbranche en van de toeleveranciers. Dat betekent dat de netto winst voor de overheid rechtstreeks ruim hoger is dan 50% van de opbrengstprijs van het gas. Dit vormt dus echt een ” goudmijn” voor de overheid, die voor een belangrijk deel overigens wel weer wordt besteed, al dan niet efficient, ten gunste van de “niet soevereine inwoners” van ons land. Dat dan weer wel. 🙂

  3. Het is gewoon triest allemaal.
   Bedankt voor de link, zal hem zsm bekijken.
   gr Kat

 5. Wederom heeft minister ramp van zich laten horen. De provincie groningen krijgt een “groot “bedrag geld uit de staatsruif.Of is het weer eens niet wat het lijkt?
  Nou natuurlijk het laatste , namelijk, 1.2 miljard wordt er “vrij gemaakt voor groningen . Maar zet het eens in perspectief . Volgens de leugens van kamp wordt er nu 50 jaar gas gepompt en is er 211 miljard euro aan verdient. Gaan we even uit van die cijfers. De komende 5 jaar komt er dus 0.5 procent van het verdiende geld terug naar groningen, in een termijn die 10% van de winningsduur is??? Is dat wel zo neen. 850 miljoen gaat naar de dijken de hoogspanningsleidingen en riolering ,Dat is een achterstalig onderhoud en een must anders moeten ze ( vanwege de bodemdaling) straks met boorplatforms op een binnenzee het gas gaan exploiteren , dat zou veel extra kosten betekenen . De vergoeding die wordt voorgesteld voor de prijsdaling ten gevolge van de aardbevingen bij verkoop van de huizen is een lachertje op zijn best , ze zijn namelijk onverkoopbaar geworden. Op zijn slechts is het een reden om de huizenprijs nog verder te zien dalen.
  Dan de afname van de hoeveelheid gas die gewonnen wordt, is dat dan geen goed idee?? Neen het is een valse voorstelling van zaken , het is namelijk de hoeveelheid die in 2009 werd opgepompt, daarna kwamen de strenge winters en de grote tekorten die met export werden opgevangen . Jawel nederland exporteert zijn gas voor een groot deel tegen zeeeer concurerende prijzen!! Voorts gaat het door de minister genoemde geld als een tegenvaller de begroting in en wordt door lastenverzwaring van de belastingbetaler opgebracht, wat zullen de mensen daar van gaan denken ?? Die verrekte geldgraaiende groningers????
  De nam is shell en exxon. Waar blijven deze bedrijven ? waarom moet de nederlandse burger de schade betalenvan de door hen aangerichte ramp?
  Kortom , de groningers zijn boos en geschaad in het door hen gegeven vertrouwen. Dat gebeurd niet snel maar als je een groninger tegen je krijgt berg je dan maar dan meent ie het ook echt . We gaan een harde confrontatie niet meer uit de weg , is een veel gehoorde kreet hier , den haag berg je maar!

  1. Voordeel van zo,n gasbel is dat je er alleen maar een goed lont in hoeft te steken, KABOEMMMM. Bin Laden zou jaloers zijn.

  2. Geen woorden maar daden, laten we massaal eens Den Haag weg trillen. Wat ze hebben besteld kunnen ze ook zelf ervaren. Hamas! Hamas! van Kamp kan nu zelf aan het NAM Gas…

  3. Bij deze roep ik een ieder rechtschapen mensch van vleesch ende bloed op met een spade aan de grens van de provincie groningen te verschijnen morgenochtend , ten einde groningen langs gans de lengte der grens van het vaste nederland los te scheppen/ spitten . Op deze wijze stellen we het groninger gas veilig evenals onze provincie en scheiden wij ons in den geest en fysiek af van den nederlanden. Ofwel hoe autonoom ken je wezen!!

  4. Hoi Marcel, ik leef met jullie mee. Het is nu veel op de radio/ journaal. Het is triest maar het geeft een heel duidelijk beeld wat de verhoudingen nu echt zijn in dit land. De burgers hebben het nakijken en moeten alles maar slikken. De geluiden van onmacht en onvrede zijn goed merkbaar in de stukken die je hoort op de radio. Wat een onwerkelijke situatie voor de betrokkene lijkt me. Sterkte! ♥

  5. Marcel je hebt ‘het’ in je, echt waar !

   Alex is ook een red royal, duidelijk te zien in volgende clipje, je ziet hum pixelmatig vibreren dwars door de beeldlijn dimensies heen, waarschuwt regelmatig dat ie over boven gemiddelde krachten soms bezit, gevecht van 12 tegen 1 kan door hem met de blote handen gewonnen worden, als ie echt kwaad wordt, dwars door een betonnen muur heen als het moet, ik weet dat hij geen flauwekul praat….

   Alex Jones talks Texas secession
   http://www.youtube.com/watch?v=K8E09T4PWos

  6. Marcel sowelles waar ruik ik weer Vaderlandse bloed zoals het al 100 jaar geleden ook beslechte met de eerste wereld oorlog. Groningen los scheppen is loopgraaf oorlog nr 1 vs de (Vies)NAM , de geschiedenis herhaalt zich in grote lijnen… Eeeeeeen voor allen en allen voor eeeeeeeen!!!!

  1. Dank je wel odette heel inzichtelijk gefundeerde kritiek op het aardgasbeleid . Daar kunnen we wat mee.

 6. Herman Finkers gaat de oudejaarsconference 2015 schrijven. Hij heeft hem al af, Herman werkt graag vooruit.

  De titel wordt: Niet Goed, Gas Terug, die is al uitgelekt, sterker nog, de hele conference is al uitgelekt, suffe Herman, moet-ie zijn webcam maar afplakken, dat heb ik deze week gedaan, op uitdrukkelijk verzoek van Justitie.

  Ik heb er een islamsticker van Wilders overheen geplakt. Ik ben daarna bloot de braillekoran gaan lezen en ondertussen heb ik erotisch geladen sms’jes naar de NSA gestuurd, zo’n 200 miljon, om het voor hun wat minder saai te maken, dat onderscheppen. Dat ze weten dat er meer tussen hemel en aarde is dan vluchtgegevens en creditcardnummers.

  Daarna heb ik een heel simpel programmatje op mijncomputer geïnstalleerd waarmee ik webcams van sukkels die ze nog niet hebben afgeplakt kan aanzetten. Zo heb ik die van Teeven gehackt, ik kan u één ding verzekeren: Teeven komt, als zijn eigen nieuwe wet wordt aangenomen, niet in aanmerking voor een verklaring Omtrent Gedrag.

  Rutte heeft ook nog geen islamsticker op zijn webcam geplakt. Ik hoorde hem met Poetin skypen, ze kunnen het uitstekend vinden samen.

  “Mark,” zei Poetin, “je moet dat Siberië van jou net zo inrichten als ik dat van mij. Strafkampen moet je er bouwen, in de meest aardbevingsgevoelige regio’s. Iedereen die geen Verklaring Omtrent Gedrag krijgt wordt daar tewerkgesteld om uniformen te naaien voor jouw Blauwe Legers. En win dat gas Mark, tot de laatste kubieke millimeter, win dat gas.”

  “Ja, Vladi,” zei Rutte, “mijn idee, gewoon leegzuigen dat hele Groningen, maar dat gaat dus niet meer.”

  “Je bent toch niet met ze gaan praten he?”

  “Ehm, ja, dat doen we hier in Nederland nog wel eens, overleggen.”

  “Stepperund dat je er bent, met Siberiërs, of ze nou Russisch of Nederlands zijn, moet je niet praten, als je ze één vinger geeft willen ze je hele hand. Wat heb je ze beloofd?”

  “Dat we, om de kans op aardbevingen te verminderen, minder gas gaan oppompen.”

  “Gedeukte samowar dat je er bent, nou zit jij met de gebakken peren. Maar wacht, ik kan je helpen. Ik, Vladimir Poetin, kan jou, Mark Rutte, voor een zeer zacht prijsje Russisch gas leveren. Maar daar moet dan wel wat tegenover staan.”

  “Jajaja, ik kom, met de koning en de koningin en de Minister van Sport.”

  “Maar niet met die vreselijke Timmerfrans he?”

  “Nee, wees niet bang Vladi, die sturen we naar de Bezette Gebieden.”

  “Okee Mark, we hebben een Gasakkoord.”

  Rutte en Poetin beëindigden hun gesprek. Ik hackte wat verder en kwam plotseling Herman Finkers tegen die zijn oudejaarsshow 2015 aan het repeteren was. Het wordt een leuke show en de opbrengst gaat geheel naar het door een zware aardbeving verwoeste Groningse dorp Doodstil en omgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.