Advertentie

Langs de deur voor ‘FB-likes’..


x

Een week de deuren langs voor 20.000 Facebook likes

Haarlemmer vraagt inwoners aandacht voor positieve Facebook-pagina!

 x

 2012 WantToKnow.nl

x

Afgelopen zondag, 30 september, startte een opvallende actie, gevoerd door ‘burgerjournalist’ Robbert Zoon. Deze jonge en vrolijke optimist gaat zeven dagen lang bij duizenden huizen in Haarlem aanbellen om aandacht te vragen voor zijn Facebook pagina ‘Haarlem Goed’. De stad Haarlem heeft ruim 150.000 inwoners.
Robert Zoon publiceert op deze FB-pagina, en straks op een eigen site, dagelijks ‘goed nieuws’. Robbert wil nu in één week 20.000 ‘Facebook likes’ binnenhalen..!

Hij vraagt de bewoners van zijn stad om zijn pagina bij de voordeur direct te liken op hun smartphone of tablet. Een uniek evenement, want nog nooit is iemand een week lang duizenden deuren afgegaan om aandacht te vragen voor een Facebook-pagina.

Mensen zijn positief verrast en gaan vaak direct met hun smartphone naar de Facebook-pagina om te ‘Liken’..

Direct bij de start, zondagmorgen om 10:00 uur, kreeg Robbert Zoon bij de voordeuren verbaasde, maar ook en vooral, uiterst positieve reacties. Het gaat bij de Haarlemmers immers direct om hún stad. De komende week trekt Robbert Zoon van de volkswijken in Haarlem Noord naar de chique Koninginnebuurt in Haarlem Zuid.

Duizenden Haarlemmers krijgen de komende dagen dus de vraag voorgelegd of ze zijn goed nieuws kunnen waarderen. Zoon wil daarmee een bijdrage leveren aan een ‘evenwichtiger’ nieuwsaanbod door over positieve gebeurtenissen te berichten. De in 1970 geboren Haarlemmer startte een paar maanden geleden met de Facebookpagina ‘HaarlemGoed‘. Hierop publiceert hij dagelijks goed nieuws uit Haarlem en omgeving.

Haarlemmer, maar vooral ‘Positivo’.., Robbert Zoon, houdt zich sinds 2005 bezig met goed nieuws en wil hiermee een bijdrage leveren aan een evenwichtiger nieuwsaanbod. Na Haarlem wil hij ook goed nieuws gaan publiceren in andere steden.

Robbert Zoon was de man die 3 jaar achtereen de ‘Nationale Goed Nieuwsdag’ heeft georganiseerd, waar elk jaar tientallen nieuwssites, kranten en radiozenders aan deelnamen. In 2009 maakte persbureau Reuters er zelfs een nieuwsvideo over; dit goede nieuws werd toen aangeboden bij meer dan 200 nieuwsredacties wereldwijd.

Maar wat is dan ‘Goed of Zinvol’ nieuws?
Dit is volgens Robbert Zoon het nieuws over dagelijkse gebeurtenissen dat in positieve zin afwijkt. Het is nieuws dat begrip en mededogen toont, maar ook stereotypen weerlegt.

Het is dus niet ‘zomaar’ wat luchtig nieuws over bijvoorbeeld een pasgeboren ijsbeertje of het prachtige herfstweer. Maar het gaat wel om ‘degelijk’ en serieus, inhoudelijk zinvol nieuws. Je kunt het ‘positief-kritisch’ noemen, maar bijvoorbeeld ook ‘oplossingsgericht’.

Een voorbeeld van goed nieuws bij ‘Haarlem Goed’?

“Elke dag rijden gemiddeld 57.000 Haarlemmers rond op de fiets. Het aantal fietsende Haarlemmers steeg van 32% in 2004 naar 38% in 2012. Voor een ritje naar het werk, school of winkelcentrum pakken steeds meer inwoners de fiets. Vooral voor afstanden korter dan 8 kilometer. Dat is goed nieuws want fietsen is gezond, gratis en milieuvriendelijk.

De gemeente Haarlem stimuleert het fietsgebruik door de aanleg van nieuwe fietspaden in de stad, fietsenrekken en gratis fietsenstallingen. Daarbij draagt de nieuwe Fiets-In op het Stationsplein de titel ‘grootste ondergrondse fietsenstalling van Europa’. Nederland heeft met 19 miljoen bruikbare fietsen het wereld­record fietsdichtheid.”

Wij van WantToKnow wensen Robbert Zoon in ieder geval veel succes,
al was het maar omdat wij ons ook bijzonder thuis voelen in Haarlem..!

 

 

4 gedachten over “Langs de deur voor ‘FB-likes’..

 1. Ok, nog eentje dan:
  “Dat is goed nieuws want fietsen is gezond, gratis en milieuvriendelijk”
  – fietsen is niet per definitie gezond, denk aan fietsen door een stad met fijnstof. Hard fietsen is dan helemaal ongezond.
  – is niet gratis, verdere toelichting lijkt me niet nodig.
  – is niet milieuvriendelijk, het gebruik misschien wel, maar het produceren en onderhouden van een fiets is ook een bron van vervuiling

  1. Bees, van die beesten die prikken. In die geel/zwarte gevangenispakjes..?!

 2. Ik vind het een dapper initiatief. En als wereldverbeteraar kun je niet alles tegelijk goed doen. Dat blijkt hier maar weer. 🙂
  Als zwartkijkers hun zonnebril eens af zetten zien ze de zon misschien ook voor anderen in het water schijnen. Het is trouwens ook veel beter voor de gezondheid ivm viamine D. En Bees , je gaat natuurlijk overal te voet naar toe op echte klompen van hout. Een vervoermiddel is vervuilend volgens jou? Pas op, je voeten zijn ook een middel van vervoer. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.