Advertentie

Russisch gas? NEE! Russisch gas uit China? JAA!!


xRusland brengt het Westen in verwarring door zijn olierijkdom te herverdelen.
Op deze manier harkt
Moskou meer inkomsten bij elkaar dan ooit,
met de hulp van nieuwe kopers, nieuwe handelaren,
meer vraag van bestaande klanten zoals China en
de schijnbaar onverzadigbare vraag van de wereld naar ruwe olie.

* * *

x

China verkoopt agressief Russisch gas aan Europa

Russisch gas? NEE! Russisch gas uit China? JAA!!

2022 © WantToknow vertaling | auteur Tyler Durden

Een maand geleden waren we verrast om te lezen hoe, ondanks een onderdrukte honger naar energie te midden van de huizencrash en economische neergang aldaar, China tot nu toe dit jaar meer Russisch aardgas heeft opgeslokt, terwijl de invoer uit de meeste andere bronnen daalde..! Wat speelt daar? In juli meldde de South China Morning Post (SCMP) dat China volgens Chinese douanegegevens in de eerste zes maanden van het jaar in totaal 2,35 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) heeft gekocht – ter waarde van US$ 2,16 miljard (HIER). Het importvolume steeg met 28,7% op jaarbasis en de waarde steeg met 182%. Daarmee is Rusland Indonesië en de Verenigde Staten voorbijgestreefd en tot dusver de op drie na grootste leverancier van LNG aan China dit jaar!

Tankers als deze, geladen met aardgas in vloeibare vorm, varen de wereldzeeën over en de vracht wordt -zoals bij olie, nog tijdens het varen- op de spotmarkt verhandeld..

Wat speelt daar?
China koopt kennelijk voor een goede prijs gas van Rusland, LNG-gas. LNG staat, voor hen die het niet weten, voor Liquified Natural Gas. Dat betekent dat je gewoon gas uit de grond haalt en het zo sterk afkoelt, dat het vloeibaar wordt en in volume sterk krimpt. Makkelijk vervoerbaar ook.. Dus dit moet natuurlijk niet worden verward met pijplijngas, waarbij de Russische producent Gazprom onlangs aankondigde dat zijn dagelijkse leveringen aan China via de Power of Siberia-pijplijn een nieuw record hadden bereikt.

Rusland is na Turkmenistan de grootste leverancier van pijplijnaardgas aan China. GazProm onthulde eerder al, dat de levering van Russisch pijplijngas aan China in de eerste helft van 2022 met 63,4% was gestegen. Wat zat er achter deze bizarre stijging van de Russische LNG-import, zo speculeerden analisten? Immers, terwijl China meer dan de helft van zijn aardgasverbruik invoert, waarvan ongeveer twee derde in de vorm van LNG, is de vraag dit jaar sterk gedaald door economische tegenwind en wijdverbreide stilleggingen!!

Met andere woorden, waarom de toename van Russische LNG wanneer i) de binnenlandse vraag er gewoon niet is en ii) ten koste van alle anderen? Volgens Michal Meidan, directeur van het China Energy Programme aan het Oxford Institute for Energy Studies, kan een verklaring zijn: “De toename van Russisch LNG kan een verplaatsing zijn van ladingen die naar Japan of Zuid-Korea gaan wegens sancties, of een zwakkere vraag daar“.

Eén ding is in de handel tussen Rusland en China inmiddels wel overduidelijk: China wilde zijn wapenhandel met Rusland zo onduidelijk mogelijk houden, de reden waarom de Chinese Douane begin dit jaar ook is gestopt met het openbaar maken van de verdeling van het handelsvolume voor aardgas via pijpleidingen. Chinees woordvoerder Li Kuiwen bevestigt dat het gaat om de ‘bescherming van de legitieme zakelijke rechten en belangen van de betrokken importeurs en exporteurs’. We weten nu het antwoord: China heeft stilletjes dat slechte, bedorven Russische LNG doorverkocht aan de plaats die het het hardst nodig heeft. Europa… en natuurlijk vraagt het daarbij een nierprijs. Zoals de ‘Financial Times’ onlangs meldde:

“Europa’s angst voor gastekorten
aan het begin van de winter,

is misschien omzeild,
dankzij een onverwachte witte ridder: China.”

De Nikkei-publicatie merkte op:

‘Dat ’s werelds grootste afnemer van vloeibaar aardgas (China) een deel van zijn overtollige LNG-vrachten doorverkoopt wegens de zwakke energievraag in eigen land. Dit heeft de spotmarkt voorzien van een ruim aanbod dat Europa heeft aangeboord, ondanks de hogere prijzen.’

Nog tijdens het VS-presidentschap van ene Barack Obama riepen de presidenten van China en Rusland al ‘YES, we can!’. Vladimir Poetin en Xi Jinping ondertekenden hier de voorlopige gasleveringsovereenkomst in Peking. Precies voor de Amerikaanse president Barack Obama in de Chinese hoofdstad aankwam voor de top van de Economische Samenwerking Azië-Stille Oceaan. Deze overeenkomst was een kleinere; besloeg een deal van US$ 400 miljard

Wat de Financial Times negeert, misschien zelfs met opzet, is dat het niet gaat om een ‘LNG-gas-overschot’ gaat. Want als dat zo was, zou de Chinese import van Russisch LNG immers instorten. Nee – het juiste woord om het LNG te beschrijven dat China aan Europa verkoopt is ‘Russisch gas’..!! Terug naar het verhaal, de details zijn tekenend. intuïtief: met Russisch gas via pijpleidingen naar Europa… En… de invoer van LNG in Europa is in de eerste zes maanden van 2022 met 60% gestegen, aldus onderzoeksbureau Kpler.

Wat ‘details’:
China’s JOVO Group, een grote LNG-handelaar, maakte onlangs bekend dat het een LNG-lading had doorverkocht aan een Europese koper. Een termijnhandelaar in Shanghai vertelde Nikkei, dat de winst van een dergelijke transactie in de tientallen miljoenen dollars kan lopen. Ja zelfs de US$ 100 miljoen dollar kan bereiken.. De Europese burger betaalt het wel.. China’s grootste olieraffinaderij Sinopec Group heeft tijdens een winstcongres in april ook toegegeven dat zij overtollig LNG naar de internationale markt heeft gesluisd.

Volgens lokale media heeft Sinopec alleen al 45 ladingen LNG verkocht, ongeveer 3,15 miljoen. En de TOTALE hoeveelheid Chinees LNG die is doorverkocht, bedraagt waarschijnlijk meer dan 4 miljoen ton, wat overeenkomt met 7% van de Europese gasinvoer in het halfjaar tot eind juni. Vergis u niet: al dit ‘overtollige’ LNG werd geheel of gedeeltelijk door EU in Rusland verbannen, maar door China ‘getolereerd’. Daardoor is het niet langer Russisch. Het is in plaats daarvan – tromgeroffel – Chinese LNG. En puur juridisch klopt dit ook. Als China dit gas koopt, is het in dit geval Chinees gas. Weliswaar afkomstig uit Rusland, maar dan kan niemand meer controleren..!

Het goede nieuws is dat de 53 miljoen ton die het blok heeft gekocht, de invoer door China en Japan overtreft en de bezettingsgraad van de gasopslag in Europa op 77% heeft gebracht. Als dit zo doorgaat, zal Europa waarschijnlijk zijn doel bereiken om 80% van zijn gasopslagfaciliteiten tegen november te vullen (op dat moment zal het de reserves in een razend tempo beginnen op te gebruiken om warm te blijven tijdens de winter). Maar hoewel de economische malaise in China Europa de broodnodige verlichting heeft gebracht, is er ook een belangrijke voetnoot.

Zodra de economische activiteit in China weer aantrekt, zal de situatie snel omslaan en zal Peking niet langer LNG uit Rusland heruitvoeren om Europa warm te houden. Resultaat? Sterk stijgende gasprijzen op de spotmarkt en China en Rusland lachen in hun vuistje..!!

Hilarisch genoeg betekent dit dus ook, dat Europa, in plaats van afhankelijk te zijn van Rusland voor gas, nu afhankelijk wordt van Peking voor zijn energie – wat nog steeds Russisch gas is, alleen deze keer geïmporteerd uit China – wat een aanfluiting is voor de Amerikaanse geopolitieke ambities om een liberale internationale orde te verdedigen met zijn eigen energie-export. Maar er was één Amerikaan, die in 2018, bij de algemene vergadering van de VN in NewYork, de Duitsers openlijk waarschuwde.. Wat een lolbroek nietwaar..?

Erger nog, terwijl Europa Russisch LNG zou kunnen kopen voor prijs X, moet het in plaats daarvan 2x de prijs of zelfs 3xX betalen, alleen om de wereld een deugdzaam signaal te geven dat het het regime van Poetin niet zal financieren, terwijl het in werkelijkheid extra betaalt aan zowel Xi als aan Poetin, die een hogere prijs incasseert dankzij de algemene schaarste op de markt. Vermakelijk genoeg impliceert de Financial Times, zonder het zo uitdrukkelijk te zeggen, dat Europa Russisch LNG koopt via China: ‘Als Rusland uiteindelijk meer gas naar China exporteert om Europa te straffen, zal China meer capaciteit hebben om zijn gasoverschotten op de spotmarkt door te verkopen – wat Europa indirect helpt.

Waarom al die poespas..?
Waarom geven we niet gewoon toe dat het overduidelijk is – dat China Rusland helpt om de sancties te omzeilen omdat beide landen daar heel rijk van worden? Want dan zou het eigen oordeel van de FT – per slot van rekening is de krant een doorgeefluik van het neoliberale denken dat een volledig embargo op Russische energie eiste, een embargo dat zelfs de WSJ nu toegeeft (HIER) spectaculair is mislukt – in twijfel worden getrokken.

De krant heeft gelijk dat hoe langer dit soort omzeiling van Russische sancties door een hypocriet Europa (dat zijn deugdzaamheid zo luid laat blijken wanneer de tegenstander Rusland is, maar geen kik durft te geven wanneer het China is) voortduurt, hoe groter de invloed van China op Europa zal zijn. Hoe wanhopiger Europa wordt inzake haar energievoorziening, des te meer invloed de beleidsbeslissingen van China op het blok zullen hebben. Terwijl Europa zich probeert te ontworstelen aan zijn afhankelijkheid van Rusland voor energie, wordt het ironisch genoeg afhankelijker van China… Dat.. Russisch ga levert via LNG-boten..

Conclusie: De idiotie ten top..!!
Europa heeft alleen de ene energiemeester Rusland (zoals Trump in 2018 waarschuwde), vervangen door een andere, ook al zijn beide partners, die lachen ze om de domheid van Brussel. De EU die, onder het wijze advies van een nukkige Scandinavische tiener, dit alles mogelijk heeft gemaakt, precies op tijd voor China, dat nu samen met Poetin de dagelijkse energie-inname van Europa bepaalt. China is daarmee ook in staat Taiwan binnen te vallen zonder een kik van Europa’s deugdzame politici..

1 gedachte over “Russisch gas? NEE! Russisch gas uit China? JAA!!

  1. Het is wel heel erg opvallend dat in Nederland (en mogelijk ook andere EU landen) er geen minister is (of bestuurder/ster) die zich afvraagt of ze niet Brussel moeten dwingen tot het stoppen van die sancties die alleen de EU burgers raken terwijl Poetin en China profiteren.
    Eigenlijk zou er helemaal geen energiecrisis zijn als de EC/EU niet zo koppig was geweest en die sancties niet had ingesteld tegen Rusland.Nu staan ze op het punt onnodig veel geld uit te geven voor niets en nog erger zijn de discussies over deze onnodig veroorzaakte crisis waardoor andere politieke onderwerpen op de lange baan worden geschoven.Ze hebben het nu over een plafond met andere woorden een maximum voor wat energie zou mogen kosten.Natuurlijk zullen uiteraard ook nu weer uiteindelijk de energiebedrijven weer het meeste profiteren en gigantische winsten boeken terwijl veel burgers onnodig in armoede en schulden zullen belanden.Of de bestuurders/sters zijn gewoon niet capabel genoeg voor hun functie of ze zijn corrupt en dienen alleen de bekende “elite” zoals ze wel vaker gedaan hebben en doen.Kennelijk schijten ze allemaal in hun broek en hebben ze niet het lef om Brussel aan te spreken en op andere gedachten te brengen.Voorbeeld is natuurlijk oa minister van der Wal die ivm de boeren niet eens een poging durft te doen door in Brussel met de vuist op tafel te slaan en het op te nemen voor de boeren.
    Dat is zoals altijd mijn mening.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.