Advertentie

Vrije Journalistiek en de brief aan de regering!!


x
x

Vrije Journalistiek en de brief aan de regering!!

2020 © WantToKnow.nl/be

x

In Nederland zijn steeds meer journalisten actief die geen onderdeel zijn van de ‘reguliere media’. Deze worden ook weleens de MainsStreamMedia genoemd. Het zijn journalisten die geen binding hebben met de belangen, die er bij grote organisaties en instituties altijd zijn. Met een aantal van deze journalisten hebben we inmiddels de NVVJ opgericht, de Nederlandse Vereniging voor Vrije Journalisten.Voor degene die goed heeft opgelet is het Nederlandse medialandschap de afgelopen decennia (ook wereldwijd), in handen gekomen van enkele conglomeraties.

Een groot deel van de huidige journalistiek wordt DAARDOOR uitgevoerd voor en door grote commerciële bedrijven. De (financiële) belangen van deze bedrijven maakt vaak, dat er van journalistieke neutraliteit geen sprake meer is. Journalistiek moet gewoon geld verdienen. Journalistiek zonder verdienmodel wordt in de regel gefinancierd door subsidies, ter beschikking gesteld door overheden.

Grote, onafhankelijk geachte organisaties, zoals bijvoorbeeld de NOS, de Nederlandse Omroep Stichting, lijken dan ook steeds vaker voor politiek gewin gebruikt en ingeschakeld te worden. Volgens ons komt dat niet omdat de aldaar werkende joumalisten incapabel zouden zijn om neutraal en eerlijk nieuws te brengen. Nee, naar onze mening is de oorzaak van deze ontwikkeling, dat een groot deel van de huidige journalistiek, daardoor met handen en voeten is gebonden en dus principieel niet meer VRIJ is.

Wij beseffen dat elke journalist, net als wij, gewoon een mens is van vlees en bloed en een eigen menselijke rol in de maatschappij heeft en moet vervullen. Dit betekent dat hij/zij mogelijk ook een gezin heeft, plus een daarbij horend huis en een daarbij horende hypotheek. En dat hij/zij dus inkomen moet genereren. Die noodzaak maakt het voor menig journalist bijzonder lastig om de belangen van zijn werkgever, het mediabedrijf, met de inhoud van zijn journalistieke acties tegen te spreken, of zelfs dwars te zitten.

Als de journalistieke oprechtheid dit vereist, is dit dus absoluut noodzakelijk. En dat is iets wat natuurlijk in enige mate aan elk ‘loon naar werken’ kleeft. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Maar deze afhankelijkheid krijgt in de journalistiek, vanwege de noodzakelijke, neutrale inhoudelijkheid ervan, dus nog extra gewicht. De Nederlandse Vereniging voor Vrije Journalisten is van plan, alle journalisten die onafhankelijke journalistiek (willen) bedrijven te gaan steunen. De aangesloten vrije journalisten stellen hun journalistieke werk daarbij boven enig financieel gewin. Juist in tijden waarin achter veel ‘nieuwsberichten’ (veelal verborgen) belangen schuil gaan. Of zelfs verborgen agenda’s worden ondersteund..!

De cover van het beruchte boek van journalist Dr. Udo Ulfkotte over de corrupte verworden journalistiek. Een relaas van bijna 50 jaar corrupte journalistiek in het hart van de kwaliteitskranten-industrie..! Ulfkotte was chef-redacteur van de ‘Frankfurter Algemeine’

De hoogste tijd!
De NVVJ voelt de noodzaak -zeker in deze idiote tijden- van daadwerkelijk vrije journalistiek. En we hoeven je niet te vertellen, dat door deze vrijheid vaak een volledig ander beeld ontstaat, dan het beeld dat via de commerciële of officiële kanalen tot ons komt. Alleen al het WEGLATEN VAN BEPAALDE FEITEN, is een kwalijke zaak, die veel wordt toegepast door de grote MSM.. Want.. Dan lieg je natuurlijk niet, je laat alleen (heel bewust of kwalijk onbewust) een deel van het vermelden van de waarheid achterwege..

Het was dus de hoogste tijd voor een platform voor journalisten die hun onderzoeken en mening op een vrije manier willen verspreiden. Daarom werd in oktober, de Nederlandse Vereniging voor Vrije Journalisten opgericht. Het ondersteunen van mensen die zich inzetten voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting als check op de democratie, is een heel groot goed, zelfs vastgelegd in de grondwet van de democratie..

Je kunt de NVVJ zien als een tegenhanger of ‘concullega’ van de al langer bestaande Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), een van de oudste vakbonden van Nederland. De doelstelling is dat binnen 1 jaar zich toch zeker 100 journalisten/persmensen en fotografen zullen aansluiten. (Overigens is een dubbel lidmaatschap (van beide verenigingen) overigens niet verboden van de kant van de NVVJ). Een vakbond/vakorganisatie dus, waar de meeste journalisten en freelancers uit de zogenaamde mainstream media bij aangesloten (zouden kunnen) zijn. Het bestuur van de nieuwe vereniging NVVJ bestaat o.a. uit een aantal oudgedienden uit de vrije media, zoals Rob Vellekoop (dlmplus.nl), Guido Jonkers (Wanttoknow.nl) en Sander Cornpagner (De Andere Krant).

* * *

NVVJ-brief-aan-de-minister..
C

Een eerste daadkrachtige stap, deze brief van de NVVJ aan Ferd Grapperhaus, Minister van Justitie, over de on-democratische manier, waarop opnieuw een journalist werd lastig gevallen. In dit geval dr. Dirk Verelst, die artikelen schrijft over en werkt met Orgonite-energie. We wijzen je voor details van dit verhaal naar dit artikel HIER op de site.

De NVVJ schreef deze brief aan de minister, om er in ieder geval zeker van te zijn, dat onze regering niet zonder enig tegengas, aan de afkalving van democratische/journalistieke principes kan blijven werken. Dit is die brief.

3 gedachten over “Vrije Journalistiek en de brief aan de regering!!

 1. Ruim 30% van het Belgische Bruto Nationaal product (BNP) wordt gegenereerd door instellingen als NAVO, maar vooral de EU. Volgens een voorzichtige schatting zijn ruim 30.000 lobbyisten actief bij de EU. Ze verblijven in (dure) appartementen en/of hotels en gaan graag een hapje eten met Commissieleden, Europarlementariërs en hoge EU-ambtenaren.
  Daarom subsidieert de Belgische federale overheid twee Belgische mediabedrijven De Persgroep en Mediahuis (biedt – naar eigen zeggen – zuurstof aan ideeën) met honderden miljoenen op jaarbasis met als doel uitbreiding van het aantal – belangen in – buitenlandse mediabedrijven, zodat vooral positief nieuws over de EU wordt gepubliceerd. Zelfs De Telegraaf is in handen van de Belgen. Met Belgisch overheidsgeld zijn ook aanzienlijke belangen in mediabedrijven verworven door Mediahuis in o.a. Denemarken en Ierland.

 2. Traditie van Vrije meningsuiting ……..
  Mensen kinder daar wordt over gepraat alsof dat niet allang dood is.
  Vrije meningsuiting heeft het loodje al gelegd sinds de invoering van het begrip ‘politiek correct’.
  Sinds het woord politiek in deze term staat , moest het wel iets leugenachtigs zijn .
  Maar laatst las ik eindelijk de juiste uitleg van het begrip.
  Politiek correct is : niet in staat zijn om te gaan met de eigen emoties , en daarom anderen dwingen dit voor jou te doen!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.