Advertentie

Wetenschappelijk onderzoek naar werking kruiden op Diabetes..!


x

Wetenschappelijk onderzoek naar werking kruiden op Diabetes..!
X

Consortium onderzoekt werkzaamheid traditioneel kruidenpreparaat

tegen moderne volksziekte Diabetes Mellitus type 2

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Een samenwerkingsverband van Wageningen University, Plant Research International, beide onderdeel van Wageningen UR, het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Europa Ayurveda Centrum en EuroProxima BV voert onderzoek uit naar een traditioneel kruidenpreparaat tegen Diabetes Mellitus type 2. Het consortium heeft zichzelf als voorwaarde gesteld om eerst wetenschappelijk te bewijzen dat het middel een positief effect heeft op deze ziekte. Vervolgens wil men het preparaat als kruidengeneesmiddel in Nederland (en Europa) laten registreren en op de markt brengen. Het project zal dan uiteindelijk ca. 21 fulltime banen op gaan leveren.

Het hele verhaal gaat om een Ayurvedisch kruidenpreparaat, gebaseerd op een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Dit wordt al eeuwen in Aziatische landen toegepast als geneesmiddel. Het middel heeft een glucose- en lipideverlagende werking (cholesterol is een voorbeeld van een lipide) en kan daarmee interessant zijn voor diabetespatiënten. Uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat het kruidenpreparaat genoeg potentie heeft voor verder onderzoek.

Wat is Ayurveda
Het woord betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Ayus is een Sanskriet term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan. Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud.  Alle andere geneeswijzen zijn voortgekomen uit Ayurveda. Dat geldt voor de Westerse reguliere geneeskunde, maar ook voor de Boeddhistische, Chinese en Griekse geneeskunde. Yoga is het spirituele aspect van Ayurveda, Ayurveda het therapeutische aspect van yoga. Beide komen voor uit het tantrisch systeem. Tantra is een compleet systeem van menselijke ontwikkeling om tot waarachtig bewustzijn te komen. Ayurveda is een holistische natuurgeneeswijze en kijkt dus naar de totale mens: lichamelijk, psychisch en spiritueel. Ayurveda gaat ervan uit dat een gezond mens leeft in harmonie met de schepping. De mens als microkosmos en de schepping als macrokosmos zijn elkaars spiegeling.

Klinisch onderzoek
De partners onderzoeken in het project Traditioneel kruidenpreparaat tegen een moderne volksziekte welke werkzame stoffen de – in Nederland geteelde – 20 kruiden bevatten. Ook wordt gekeken of het preparaat voldoet aan voedselveiligheidseisen. Proefpersonen testen het kruidenpreparaat in een klinische setting volgens de strenge eisen van medisch wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt naar de klinische effecten van het kruidenpreparaat gekeken. De samenstelling van het preparaat wordt zoveel mogelijk gestandaardiseerd om het als kruidengeneesmiddel te kunnen registreren bij het college ter  beoordeling van Geneesmiddelen.

Groei regionale economie
Het project draagt bij aan het versterken van de innovatiekracht en concurrentiepositie van de deelnemende MKB-bedrijven en aan het versterken van de kennispositie van de Wageningen Universiteit en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Bovendien stimuleert het de groei van de regionale economie op het gebied van Food en Health, met name gericht op preventieve gezondheid. Het kan een kostenbesparing opleveren voor de gezondheidszorg.

EFRO-subsidie
De samenwerkende partners Wageningen Universiteit, Plant Research International, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), Europa Ayurveda Centrum (Witharen) en EuroProxima BV (Arnhem) ontvangen voor het project Traditioneel kruidenpreparaat tegen een moderne volksziekte bijna € 407.000 subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), ruim € 52.000 van de provincie Overijssel en circa € 59.000 van het Rijk. De partners investeren zelf bijna € 518.000.

‘GO, gebundelde innovatiekracht’.
Het Operationeel Programma Oost-Nederland EFRO 2007-2013 (GO Gebundelde Innovatiekracht) is een gezamenlijk Europees stimuleringsprogramma van de provincies Gelderland en Overijssel samen met de stedelijke netwerken Zwolle Kampen Netwerkstad, Stedendriehoek, Netwerkstad Twente, Regio De Vallei en Stadsregio Arnhem Nijmegen om de positie van nationale innovatieve regio verder te versterken.
Meer informatie over het stimuleringsprogramma ‘GO Gebundelde Innovatiekracht’ op de site van Gelderland en Overijssel Gebundelde Innovatiekracht.

De anti-kwakzalverij al in de veroordeling!
Ondanks de positieve vooronderzoeken van de universiteit van Wageningen, heeft de anti-kwakzalverij het al door.. Het gaat niet werken, het zál niet werken en het mág niet werken.
Wij citeren Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij: ‘Onze geneesmiddelen waren oorspronkelijk vrijwel alle van plantaardige origine. Planten- en kruidenmiddelen bestaan uit tientallen stoffen in een niet constante concentratie die al of niet essentieel zijn voor eventuele effecten. De geneeskunde boekte grote vooruitgang toen in de 19de eeuw dankzij de scheikunde werkzame stoffen uit de plant konden worden geïsoleerd om daarna in exacte dosering als geneesmiddel te gaan dienen. Dit maakte een einde aan zowel onderbehandeling als vergiftiging ten gevolge van overdosering.
Sindsdien hebben onverwerkte kruidenmiddelen sterk aan betekenis verloren en staat het aanbieden ervan thans gelijk aan het bedrijven van kwakzalverij. Toch houdt de traditionele Chinese geneeskunde, de antroposofische geneeskunde en de natuurgeneeskunde nog altijd vast aan hun geloof in kruidenpreparaten.’

De kortzichtige visie van meneer Renckens blijkt uit het feit dat hij kennelijk zijn Ayurvedische kennis dient bij te spijkeren, want wereldwijd wordt er heel succesvol onderzoek gedaan naar niet alleen de kruidenpreparaten, maar vooral naar de oude Ayurvedische kennis van de werking van kruiden op het menselijk lichaam. Kennelijk is de anti-kwak in Nederland dusdanig met de -op chemische preparaten gebaseerde- reguliere medicijnmannenkunde, dat het zichzelf te kort doet met het eenzijdig belichten van dit onderzoek. Misschien dat de anti-kwak-vereniging zich aan de volgende feiten kan ‘liften’..?

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda wereldwijd.
In de grootste bibliotheek ter wereld ‘de nationale bibliotheek van medicijnen’ in Amerika, die bekend is als ‘PubMed’, wordt wereldwijd materiaal verzameld en informatie verstrekt op het gebied van biomedicijnen en gezondheidwetenschappen. In deze database zijn meer dan 2067 artikelen opgenomen over wetenschappelijke studies naar de werkzaamheid van Ayurveda. Ayurveda is dus een inhaalslag aan het maken op het gebied van gefundeerd wetenschappelijk onderzoek..!

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in Nederland.
Hier in Nederland is het vooral Dr. G. Jan Meulenbeld, oud-medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen, die een indrukwekkende reeks boeken geschreven heeft (5 delen) over de geschiedenis van de Indiase Medische Literatuur. Dr. Maarten Bode, medisch antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam en faculteitslid van het Instituut of Ayurveda and Integrative Medicine, Bangalore, India heeft langdurig onderzoek gedaan naar Ayurveda in India en dan vooral naar het op de markt brengen van traditionele Ayurvedische medicijnen. Zijn boek ‘Taking Traditional Knowledge to the Market: the Modern Image of the Ayurvedic and Unani Industry’ geeft een nauwgezet verslag van de omzet in deze traditionele industrie. In India is Ayurveda net als zijn Westerse broer de reguliere geneeskunde een volwaardige medische wetenschap.

Wetenschappelijk onderzoek Ayurveda in India
Het departement AYUSH waar Ayurveda onder valt is een onderdeel van het ministerie van gezondheid en gezinszorg in India samen met Naturopathy, Siddha, Unani en Homeopathie. In het International Journal of Ayurveda Research van dit departement staan de meest recente wetenschappelijke onderzoeken vermeld. Verder is de Foundation for the Revitalisation of Local Health Traditions in Bangalore (FRLHT) het vermelden waard. Deze organisatie heeft zich opgeworpen voor de duizenden lokale genezers en natuurmensen (tribals) die hun kennis via de familietraditie doorgekregen hebben.
De kennis van lokale kruiden en de bereiding van traditionele receptuur voor specifieke aandoeningen is enorm bij deze groep mensen. Inmiddels heeft het centrum de status van uitmuntende organisatie op het gebied van kennis van medicinale planten en het behoud en promoten van de lokale gezondheidtradities. Dr. Maarten Bode is verbonden aan dit instituut.

* * *

Ben je geïnteresseerd in Ayurveda?

Dan is dit symposium in Gent wellicht iets voor je?
X

23 gedachten over “Wetenschappelijk onderzoek naar werking kruiden op Diabetes..!

 1. Diabeten kunnen nu eindelijk smullen tot ze erbij neervallen met ‘Organische Cocnut Suiker’:
  http://img834.imageshack.us/img834/3229/coconutsugar.jpg

  “Kokos suiker is een alternatieve suikersoort die van nature een lage Glycemische Index (GI) heeft, dit heeft weer voordelen voor gewichtscontrole en het verbetert het glucose en lipide niveau voor mensen met diabetes (type 1 en type 2).

  KoKos Suiker wordt geproduceerd uit het zoete sap van tropische kokosnoot bloesems. Traditionele suikerboeren klimmen hoog in de kruin van wiegende kokosnoten en oogsten het zoete nectar door voorzichtig de bloem open te snijden. Eenmaal verzameld, wordt de nectar in een ketel ingekookt tot een dikke karamel en gemalen tot suiker kristallen.

  Kokos suiker is al lang een suikeralternatief in Zuid-Oost-Aziatische culinaire erfgoed en kruidengeneeskunde.

  – Kokos suiker is beoordeeld als een GI-35. Ter vergelijking, de meeste commerciële honing is GI 55 en rietsuiker is GI 68.
  – Kokos suiker heeft een veel rijkere voedingswaarde dan alle andere commercieel beschikbare zoetstoffen.
  – Kokos suiker is vooral rijk aan kalium, magnesium, zink en ijzer en is een natuurlijke bron van de vitamines B1, B2, B3, B6 en C.
  – Kokos suiker is een 100% biologisch, onbewerkt, ongefilterde en ongebleekte natuurlijke zoetstof. En bevat geen conserveringsmiddelen.
  – Deze kokosnoot suiker wordt geproduceerd door kleine boeren. 100% van het geld van telen, oogsten en primaire verwerking van dit ingrediënt blijft in de lokale gemeenschap.
  – Door middel van toegang tot de markt en de productie opleiding, kleinschalige suiker tappers zijn gestegen ruim boven de armoedegrens en zijn in staat tot een toename van persoonlijk inkomen van bijna 200% te verdienen, met behoud van een concurrerende marktprijs als een SUIKER alternatief!
  – De Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO) van de Wereldbank heeft gemeld dat palm zoetstoffen als deze kokosnoot suiker de meest duurzame zoetstof in de wereld is !
  – Kokos suikers zijn niet afkomstig van dezelfde soort palm welke wordt gebruikt voor de productie van palmolie.
  – Kokospalmen leveren een gemiddelde van 50-75% meer suiker per hectare op dan suikerriet en gebruiken minder dan 1/5 van de voedingsstoffen voor deze productie.
  – Tropische palmen zijn een ecologisch waardevolle boom gewas dat groeit in diverse, wild-life ondersteunende agro-ecosystemen, die de beschadigde bodem te herstellen en vereisen zeer weinig water.
  – Kokospalmen worden beschouwd als de “Tree of Life” door vele traditionele gemeenschappen over de hele wereld als ze meer dan 100 kleinschalige toegankelijke producten van waaruit levensonderhoud te voorzien. De productie van Cocos suiker heeft het hoogste potentieel voor het verbeteren van het leven van deze boeren, terwijl het creëren van een netto voordeel voor hun omgeving.”

  Zelf ken ik het produkt ook als Palmsuiker Siroop (Toko), heb er onlangs voor de gein in combinatie er nog ‘nougat’ er mee gemaakt met Gojibessen en Amandel, sucade en Granberries. Zo kan je er dus alle kanten mee op. 😉

 2. Waar haal je het dat kokos suiker goed is voor diabetici? Het bevat als belangrijkste suiker ‘sucrose’ (en.wikipedia.org/wiki/Coconut_sugar). Sucrose is ook het hoofdbestanddeel van ‘gewone’ suiker, afkomstig van suikerbiet of suikerriet.
  Als ze daarvan smullen, zullen ze inderdaad “smullen tot ze erbij neervallen”, zeker als ze type I diabetes hebben.

 3. Waar haal je het dat kokossuiker goed is voor diabetici? Het bevat als belangrijkste suiker ‘sucrose’ (en.wikipedia.org/wiki/Coconut_sugar). Sucrose is ook het hoofdbestanddeel van ‘gewone’ suiker, afkomstig van suikerbiet of suikerriet.
  Als diabetici daarvan smullen, zullen ze inderdaad “smullen tot ze erbij neervallen”, zeker als ze type I diabetes hebben.

  1. Je bent te kort door de bocht Koen. Hoe wordt deze coconutpalm suiker precies gewonnen? is dat via een chemisch process als tafelsuiker > Sucralose? of is het via een geraffineerd heet water proces > Sucrose, of wordt dit op een geheel andere manier gewonnen.

   Laten we dit wetenschappelijk dan meer eens bloot leggen, aan jij de eer voor de eerste voorzet. (zelf al uitgetest hier met een bloedsuiker meter trouwens) geen verhoging van bloedsuiker na het nuttigen van 1 liter water met deze organische coconutpalm suiker.
   Hint: je mag het voorbeeldje ter handen nemen van oa stevioside. (honingskruid) Veel succes toe gewenst!

  2. Waarom vraag je mij “Hoe wordt deze coconutpalm suiker precies gewonnen?”. Zoek het mischien zelf op; jij bracht dat onderwerp aan. Hier alvast het antwoord voor gewone tafelsuiker uit suikerbieten: dat wordt ook via heet water bekomen: “De suiker wordt aan de fijngesneden biet onttrokken met warm water.” nl.wikipedia.org/wiki/Suikerbiet#Suikerfabrieken_en_bietencampagne. Maar hoe het ook wordt opgezuiverd doet er niet toe tafelsuiker is sucrose, exact hetzelfde als er in kokossuiker zit.
   Sucralose is een suikervervanger, bekomen via synthetische modificatie van (zuivere) sucrose. Stevioside is ook een suikervervanger, bekomen uit stevia planten. Beiden zijn veilige alternatieven voor diabetici. (En zoals in mijn originele reactie: coconut palm suiker is gewone suiker of sucrose, dus geen relevante suikervervanger voor diabetici).

   Dan jou experimentje dat jij “wetenschappelijk” noemt: het is eigenlijk een zwak afkooksel van de standaard glucose tolerantie test. Als je geen diabetes hebt, dan zal de insuline in je lichaam er trouwens voor zorgen dat de bloedsuiker niet echt veel stijgt. Maar als je me echt wil overtuigen met “experimenten”, dan ga je ze toch beter moeten omschrijven. Hoeveel suiker zat er in de 1 liter water die jij dronk? Wat was je bloedsuiker gehalte voor je het experiment begon, was dat op een lege maag, hoe snel opgedronken, hoeveel minuten daarna je bloedsuiker gemeten,… en dan nog het belangrijkste: je moet ook nog de controle uitvoeren met tafelsuiker natuurlijk om na te gaan of er echt een verschil is.

  3. Ik hoef niks op te zoeken beste Koen, onderzoek naar de juiste waarheden is het uit testen ervan of het wel werkzaam is al het zo op voorhand lijkt. Zeker als je zelf suikerziekte kent in het lichaam is het een goede test om er achter te komen of het lichaam wel f niet reageert op de toegevoegde stoffen. Elke arts kan wel roepen dat je suiker hebt maar het is nog niet aangetoond waardoor het komt dat wanneer je suiker hebt. Gezien de historie die je dan bewandeld aan het consumeren van voedsel waar koolhydraten in zitten die een versnelling toepassen voor verbranding in ons voedsel voor beweging is anders dan wanneer je koolhydraten consumeert die vertragen. Medicijnen en insuline zijn vertragers die ervoor zorgen dat de opname van glucose vertraging oplevert tot verbranding voor de cellen structuur. Dit is ook were verschillend bij iedereen. Laten we zeggen dat er meer dan 11 soorten suikerziekten zijn dan enkel 2 soorten die jij aanhaalt. Gezien je resuleert aan 2 soorten suiker Sucrose en Sucralose, je vergete dan ook Malto-extrose aan te geven en organische suiker. Organisch is suiker van Nature zonder dat er extra vorm van sucrose of sucralose aan is toe gevoegd. Puur natuur kan je ook wel zeggen, er zijn genoeg stoffen die in vormen van eiwitten en koolhydraten in produkten voorkomen en best met gemak geconsumeerd kunne worden zonder verhoging van de sukerspiegel.
   Ik zou het niet zomaar ff hier neer ploffen zonder het eerst op de martelbank zelf te hebben uitgetest of dit wel zo is. M.a.w. je neemt dus een stelling aan dat ik het hier maar zo klakkeloos heb neer gepost om me gram er mee te halen, nee integendeel we doen onderzoek naar welke zoetstoffen functioneel goed en gezond zijn zonder verandering van de bloedsuiker spiegel. Andere stelling, heb ooit insuline gehad, steeds hypo’s en coma toestanden te hebben gehad, voor zelfs de maaltijd te hebben genomen, voor pampus liggen. Terug gezet op medicijnen, nog steeds hypo’s en te veel lage waardes. dieeet gehad met verhoogde koolhydraten omzetting, werd dik van heb ik jou daar en men kon mijn suikerziekte wel stabiel krijgen. Moest weer afvallen en dieet aanpassen, schade in het lichaam wederom door te lage bloedsuikers. 20 jaar feest gehad ermee, heeft zelfs mijn baan een aantal keren gekost. Mocht het verder uitzoeken, met de rug tegen de muur. Zelf ben ik van alles gaan lezen en onderzoeken, geheel ander soort eten gaan consumeren, wel onderbegeleiding van een specialist, geen versnelde koolhydraten meer maar trage stofwisseling varianten. Bloedsuikers geheel stabiel, zonder tussen komst van Insuline en medicijnen, resultaat een specialist die erg tevreden is met het resultaat, mag zelfs weg blijven. Om verder te kunnen genieten wat er over blijft en wat men hier en daar aanreikt is het toch even zelf het proberen waard, bij het geringste aan verandering welke duidelijk te voelen is kan ik de gevens zo uitmeting, vaak met een curve en in combinatie van het geconsumeerde produkt aantoonbaar is dat het produkt wat ik hier toespeel inderdaad vruchten doet afwerpen. Jij het zo onderuit weet te halen, terwijl je blijkbaar er geen kaas van gegeten hebt hoe het werkelijk wel werkt. (ga je mij dus nu uit zitten leggen hoe suikerziekte werkt?)In iedergeval zijn organische zoetstoffen zijn gezonder dan de verkregen zoestoffen uit verhittings, bleken en of kunstamtig nagemaakt. Alles wat je kan consumeren binnen de voedingsindustrie is uitsluitend uitgetest bij de consumentenbond met mensen die eigenlijk niet eens suikerziekte hebben. Nu jij weer Koen…

 4. Hallo Paul,
  Ik ben zelf diabeet en gebruik sinds twee jaar ayurveda (momordica gourd, gymnema sylvestre, emblica officinalis) en kan daarmee mijn glycemie-waarden vrij goed onder kontrole houden.
  Sowieso gepaard met veel bewegen een ’n gematigd dieet.
  Ik gebruik geen suikers.
  Zou jij aan m’n therapie “organic coconut sugar” toevoegen ?
  Of stel je deze suiker voor als zoetmiddel bij eten- of bereiden van voedsell ?
  Waar is deze “o.c.sugar” verkrijgbaar ?
  met dank,
  fred

  1. @ Ha die Fred,

   Je noemt 3 fraaie voedingssupplementen die het bitter effect geven op verlaging met stabiliteit van de bloedsuikerspiegel, Ik ken er zelfs nog een paar zoals Kaneel en Fenegriek. Dit werkt vrij goed, maar continue afhankelijk blijven van dit soort supplementen is ook niet alles omdat je dan met een Dieet bezig bent. Zelf stuite ik een jaartje of 3 geleden al op het fenomeen van ‘Reversing Diabetic in 30 Days’:
   http://vimeo.com/27278058 Part I. & http://vimeo.com/27610549 Part II.

   Na wat onderzoek van mijn kant raakte ik vrij enthousist dat er wel degelijk een weg terug bleek te zijn met goed & gezond eten, door de juiste toevoegingen tot mijzelf te nemen waar het lichaam wel behoefte aan had, dan het opgelegde dieet wat ik her en der tegen kom binnen het Nederlands gebeuren. Om de essentie dus wat te verhogen ga je verder opzoek naar stoffen die het veraangenamen verbeteren op je smaakpupillen maar ook er voor zorgen dat je bloedsuiker stabiel werd. Mijn zoek tocht naar een uigebreider pakket van levensmiddelen was daaruit geboren, Stevia en Malto-dextrose waren oa ingrediënten als toevoegingen voor extra smaak binnen het te consumeren van voedsel. De uitdaging werd dan ook beter na Organisch voedsel tot me toe te nemen waardoor ik ook weer meer bepaald voedsel die ik had weg gelaten weer beter kon consumeren, zoals brood en zuivel produkten, mits wel gelet op de suiker warades en de kunstmatige zoetstoffen. Organische Coconut suiker is te verkrijgen van het volgende merk: Madhava.
   http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=en|nl&u=http://www.madhavasweeteners.com/coconut-sugar/organic-coconut-sugar/

   Ik heb het bij de Tuinen van Haarlem gekocht, misschien zit er bij jou ook zo’n veodings supplementen winkel in de buurt.

   “Coconut Sugar is van nature laag op de glycemische index (GI), die voordelen voor gewichtscontrole en verbetering van de glucosespiegels bij mensen met diabetes heeft. De GI rating is 35. Ter vergelijking, de meeste commerciële Honeys zijn GI 55 en Cane Suikers zijn GI 68. Low GI ratings zorgen voor een langzame afgifte van energie, efficiënt tanken uw dag-tot-dag-activiteiten en het vermijden van de “pieken” en “dalen” in verband met de meeste commerciële suikers.”

 5. Misschien is deze docu hier al eens eerder langsgekomen, maar leek me de moeite wel waard om te noemen.
  Ayurveda – The Art of Being
  (Ayurveda is science of life and art of healing; where body, mind and spirit are given equal importance. This voyage of thousands of miles across India and abroad takes you on a unique poetic journey, where we encounter remarkable men of medicine or simply a villager who lives in harmony with nature. “Hope is nature’s way of enabling us to survive so that we can discover nature itself)
  https://www.youtube.com/watch?v=t4DCYjQiteY

 6. Plaats dit clipje over ‘moderne’ tarwe hier maar, omdat ook diabetis ter sprake komt. Interessante info. uit de reguliere hoek.
  Modern wheat a “perfect, chronic poison,” doctor says
  (Modern wheat is a “perfect, chronic poison,” according to Dr. William Davis, a cardiologist who has published a book all about the world’s most popular grain.)
  http://www.cbsnews.com/8301-505269_162-57505149/modern-wheat-a-perfect-chronic-poison-doctor-says/

 7. In zijn boek “De Voedselzandloper” schrijft Dr Kris Verburgh oa. over een gezond alternatief om diabetes via voeding te genezen : havermout. Elke bevinding ondersteund met de nodige wetenschappelijke onderzoeken. Ook Franse onderzoekers ontdekten het genezend vermogen van havermout en vooral havermoutzemelen bij diabetes.
  Wordt de arme man nu vanuit allerlei hoeken aangevallen! Ook zijn eigen Universiteit Antwerpen distantieert zich openlijk.
  We weten intussen dat alle onderzoekscellen op elke unief door het bedrijfsleven zwaar worden gesponsord. Alleen een onafhankelijk werkende (en denkende) onderzoeker, zoals de arts Verburgh kan duidelijkheid brengen, zeker wat voeding en voedingssupplementen betreft.
  http://www.voedselzandloper.com/

  1. Anelle, besef je wel hoe onlogisch je betoog wel is?
   De auteur van “De voedselzandloper” vermeldt duidelijk in zijn boek en persmededelingen dat zijn boek gebaseerd is op 250 gepubliceerde wetenschappelijke studies. En wie publiceert dergelijke studies? Onderzoekscellen aan universiteiten. Maar die zijn volgens jou onbetrouwbaar, want ‘allemaal zwaar gesponsord door het bedrijfsleven’. Dus als die onderzoekers volgens jou onbetrouwbaar zijn, dan zijn hun studies onbetrouwbaar. Dus is dat boek gebaseerd op volgens jou onbetrouwbare informatie. En is dus dat boek onbetrouwbaar.
   Dus waarom beweer jij nu weer dat havermout een gezond alternatief is voor diabetes?

  2. @Koen

   Ach, ach! Die Koen.
   Schuim jij echt al muggenziftend het internet af?.
   Er wordt gelukkig nog voldoende onafhankelijk onderzoek verricht, hoor. Ik sprak over de vele, door het bedrijfsleven gefinancierde universitaire afdelingen en spin-offs. Daarom ook dat UA er als de kippen bij was om haar sponsorgeld te redden door haar collega af te breken.
   Dat havermout en meer specifiek haverzemelen, een genezende werking heeft op diabetes, is klinisch bewezen. Oa. door Prof Dr James W. Anderson van de Universiteit Kentucky en Prof Dr John Eisenberg van de Universiteit van Pennsylvanië die het onderzoek van zijn collega aan een gondige controle onderwierp. Publicaties hierover verschenen in het “Journal of the Amerivan Medical Association”.
   Bovendien, ben ik van mening dat je zelf ’s op onderzoek mag gaan ipv. anderen met je arrogantie aan te zetten om voor jou het werk te doen.

  3. @Anelle: je blijft onlogisch redeneren: in je initeel bericht staat duidelijk “elke unief door het bedrijfsleven zwaar worden gesponsord”. Waarom vertrouw je nu de Universiteit van Kentucky en de Universiteit van Pennsylvanië, maar niet de Universiteti van Antwerpen, als ze toch allemaal gesponserd worden?

  4. @Koen 7.3
   Alle universiteiten worden idd door het bedrijfsleven gesponsord, doch daarom nog niet àlle afdelingen. Ook zijn er binnen die uniefs ook nog wetenschappers die onafhankelijk onderzoek willen verrichten.
   Wat die Am. professoren betreft : het feit alleen al dat een controversiële stelling (zéker in de VS) gepubliceerd wordt wijst mi. al op een grote mate van zelfstandigheid.
   Het erg bedenkelijk gesteld met je logisch redeneren. Je bent te beroerd om in breedte en diepte verder te denken. Je pint je stelselmatig vast op één woord, zonder door te denken. Je had zelf ook wel kunnen beseffen dat niet alle wetenschappers, ook al werken zij binnen een gesponsorde wereld, zich met handen en voeten laten binden om op maat geschreven onderzoek verrichten.
   Je bent gewoon LUI, want ik twijfel niet aan je intellectuele vermogens.

  5. @Anelle: Nogmaals, je blijft onlogisch redeneren, en jezelf tegenspreken: in reactie 7: “ALLE onderzoekscellen op ELKE unief door het bedrijfsleven zwaar worden gesponsord.” En dan in reactie 7.4: “Alle universiteiten worden idd door het bedrijfsleven gesponsord, doch daarom nog NIET ALLE afdelingen”. Worden volgens jou nu alle onderzoekscellen/afdeligen wel of niet gesponserd? Of ga je muggenziften rond de definitie van die woorden?

   Jij blijkt het werk van Prof Dr James W. Anderson te vertrouwen. Hij is inderdaad een internationaal erkend wetenschapper. Maar is hij onafhankelijk? Kijk eens onderaan het eerste blad op http://www.jacn.org/content/23/1/5.full.pdf: daar zie je dat hij connecties heeft met heel veel verschillende bedrijven; het lijstje neemt een kwart van het blad in beslag. Er zijn farmaceutische bedrijven (GSK, Merck, Novartis, J&J,…) de voedingsindustrie (Nutricia, Unilever,…), en er is ook Quaker. En wat maakt Quaker? Jawel, havermout! Is de mening van JW Anderson onafhankelijk van die bedrijven? Ga je JW Anderson nu nog wel vertrouwen? Zoek zelf de banden met het bedrijfsleven voor Eisenberg.

   En toch vind ik deze publicatie van JW Anderson een degelijke studie. Er staat trouwens niet in dat hij specifiek havermout aanbeveelt voor diabetes patienten, wel “whole grains”, dus producten met vezelrijke granen, zoals o.a. havermout. Een advies dat trouwens door alle voedselexperts en dietisten ondersteund wordt, dus zeker geen “controverisele stelling” is. Het enige controveriele is wellicht dat havermout wordt aanbevolen boven andere vezelrijke granen.

   Je beweert in reactie 7 dat “Alleen een onafhankelijk werkende (en denkende) onderzoeker, zoals de arts Verburgh kan duidelijkheid brengen”. Dan moet je toch eens lezen over de fouten die in zijn boek staan, op http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1499569/2012/09/12/Voedselzandloper-op-de-korrel.dhtml . Neen, enkel een onderzoeker die samenwerkt met anderen, en zijn visies en (voor)oordelen bespreekt met collegas en zo meer expertise opbouwt en zijn eigen denkfouten leert inzien, kan een duidelijk beeld brengen.

  6. @Koen 7.5
   Je hebt een punt : er had “de meerderheid” moeten staan ipv “alle”.
   Ik vind overigens dat je een ferme draai van 180° hebt genomen : ineens is havermout nieteens meer zo controversieel. En waarom? Omdat onze prof connecties met het bedrijfsleven heeft, met name de voedingsindustrie en dus in jouw ogen tot het etablishment behoort (behoorlijk kastedenken als je ’t mij vraagt). Wellicht zijn die connecties juist de oorzaak waarom prof Anderson dieper (versta onafhankelijk) is gaan onderzoeken. In de Franse publicaties “Les aliments qui guérissent” en “Mangez et guérissez” halen de auteurs specifiek het onderzoek van Anderson aan ivm VOLLE havermout en bij voorkeur HAVERZEMELEN en hun helende werking, niet alleen bij diabetes, maar bij alles wat met foute cholesterol, hart- en vaatziekten te maken heeft.
   Nu, volle, ongebuilde havervlokken en -zemelen vind je alleen in de reformwinkel. Quaker biedt enkel bewerkte en gstoomde havervlokken aan. Nogmaals het bewijs van wat ik eerder schreef, maar dat je verkoos niet te willen zien : “Dat zelfs binnen een gesponsorde wereld, een wetenschapper onafhankelijk onderzoek kan verrichten”.
   Wat de kritiek in De Morgen op het boek “De voedselzandloper” betreft, vergeet je, zoals altijd weer bij jou, dat De Morgen een Christan Van Thillo-krant is, dus allesbehalve onafhankelijk. Het bewijst in mijn ogen opnieuw dat Dr Verburgh een onafhankelijk onderzoeker is, anders kreeg hij niet het hele etablishment (versta : voedings- farma en hele geneeskundige wereld) over zich heen.
   Toch eindig ik hier met een pluim voor jou : je hebt gewérkt! Je bent zelf op zoek gegaan! Mocht je nu nog ’s beginnen aan wat ik eerder schreef : bréder en diéper denken. Laat alles wat je leest, hoort of waarneemt een vertrekpunt zijn voor doordenken. Dan kom je er wel.

  7. Anelle: ik heb nooit havermout in twijfel getrokken, dus geen bocht van 180 graden gemaakt. Ik heb wel kritiek op jou redenering daarrond, die gebaseerd was op connecties en niet op inhoud. Je kunt op een juiste en een foute manier tot een conclusie komen. Je enkel baseren op connecties van iemand is een foute manier. Een publicatie in de Morgen afschieten, weerom enkel omwille van connecties, is dus ook weer te kort door de bocht. Hij krijgt trouwens niet ook kritiek in Knack. http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/de-voedselzandloper-is-kris-verburgh-intellectueel-oneerlijk/article-4000176838767.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-14/09/2012&utm_campaign=Newsletter-RNBGEZHNNL

   Kris Verburgh is een pas-afgestudeerde arts.Hij heeft veel boekenwijsheid en weet hoe hij wetenschappelijke artikels moet lezen. Maar hij heeft blijkbaar nog problemen met het synthetiseren van die informatie. Zoals je schrijft, die informatie is een vertrekpunt voor doordenken. Maar niet alleen voor dat: ook voor discussie met collegas, om na te gaan of je eigen oordelen geen vooroordelen zijn. Ook hoe de balans moet gelegd worden tussen de betrouwbaarheid van iemands resultaten, en zijn mogelijke financiele connecties. En dat heeft hij nog niet geleerd. Dat is niet eenvoudig. Velen op wtk blijken hier ook nog problemen mee te hebben. Ikzelf heb dat pas geleerd bij het afwerken van mijn doctoraats-onderzoek. Zoals ook staat in het Knack artikel, heeft Verburgh op vele punten gelijk. Maar bij een aantal (bvb havermout), speelt zijn vooroordeel hem nog parten. Al deze kritiek is voor hem nu een harde leerschool, omdat het niet binnen een studie gebeurt, maar in de media.

  8. @Koen 7.7

   Koen 7.1 :”Dus waarom beweer jij nu weer dat havermout een gezond alternatief is voor diabetes?”
   Deze sneer bulkt van het vooroordeel.
   Knack is in het zelfde bedje ziek als alle MSM. Uitgeverij Roularta, staat bekend als een van de meest conservatieve Vlaamse media-bedrijven (actieve sponsor van het NV-A).
   Ik bedoel hoofdzakelijk dat alle nieuwe bevindingen eerst door de ‘gevestigde’ orde weggehoond worden en vermoed dat hier hetzelfde steekspel aan de gang is.
   Ik geef Verburgh alle krediet, nét omdat hij nog niet in het keurslijf van diezelfde orde vast is geraakt.
   Merkwaardig : de medische wereld en de media gaan niet zo heftig tekeer tegen alle andere dieetpublicaties. Doch, nu een vakgenoot iets publiceert dat vraagtekens plaatst bij de gangbare benadering ivm gezonde voeding, is het hek van de dam.
   Weet je, niet meer dan een goeie tweehonderd jaar geleden goldt zich wassen als levensbedreigend.
   Gun een nieuw inzicht de kans zich te bewijzen (ten goede of ten kwade), ipv het weg te honen aan de hand van de HUIDIGE gangbare inzichten.

 8. Beste
  heel graag zou ik vernemen welk samengesteld kruidmengeling in aanmerking komt voor de Bloedsuikerspiegel te verlagen aub?
  Waar kan ik het bestellen?
  Mvg
  Malon suzy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.