Advertentie

Het ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ van meditatie..


 

“Zonder reflectie, gaan blind onze wegen,
daarbij nóg meer onbedoelde consequenties creërend, daarbij niets nuttigs bereikend”.

Margaret J. Wheatley,
schrijfster en management consultant

* * *

x

Het ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ over meditatie..!

2010 © Vera Nadine Bóinn

2012  © vertaling WantToKnow.nl/be – Guido Jonkers

x

Meditatie is een contemplatieve (beschouwelijke) staat, die men binnengaat, teneinde het bewustzijn te doen ontwaken. Er zijn veel redenen dat mensen meditatie oppakken en er zijn veel voordelen te behalen met het inweven van reguliere meditatie in ons dagelijks leven.

Meditatie kan worden gebruikt om een dieper bewustzijn met je omgeving en je relaties met andere mensen te cultiveren. Het kalmeren van het ego-bewustzijn (het oordelen), dat aanwezig is in onze oplettend bewustzijn, en het openen van ons bewustzijn voor het ontvangen van rust en vrede, stelt ons in staat om een hogere staat van bewustzijn te herkennen en, met geduld, te herkennen.

Maar waarom zou je überhaupt een hoger bewustzijn willen bereiken?
Dat is een heel goede vraag, maar tóch een die heel eenvoudig te beantwoorden is..! Je zou een hoger bewustzijn kunnen bereiken om de veranderingen te bewerkstelligen die dit in jouw leven maakt. Je zou een hoger bewustzijn willen bereiken om nieuwe vaardigheden aan te leren, of om het verschil te maken in de levens van mensen om je heen, die je lief hebt, door de acties die jij onderneemt.

Wat we kunnen zeggen over het regelmatig beoefenen van meditatie, is dat je tot realisatie, waardes en talenten zult komen, die je waarschijnlijk niet zou hebben leren kennen, zonder de hulp van meditatie. Ik zeg er met nadruk bij ‘waarschijnlijk’, ik zeg niet ‘nooit’..
Want meditatie is een techniek, zoals een sleutel om de deur te openen. Het is niet de sleutel om dátgene achter die deur te laten bestaan.. Dát bestond altijd al, en alles wat de sleutel daarbij doet, is je er makkelijker toegang toe geven.

De realisaties en veranderingen die zich binnen je zullen ontwikkelen in de loop der tijd, tijdens het beoefenen van meditatie, zoals mindfulness en spirituele bekrachtiging, zijn subtiele verschuivingen in je niveau van bewustzijn, die je o.a. zullen helpen met:

– het vormen van gezondere en romantische relaties

– het vervullen van je innerlijke levensdoel

– het verwijderen van giften en ziektes uit je lichaam

– spreken en handelen met oprechte integriteit

– de schoonheid in alle dingen kunnen zien

– het bereiken van spiritueel gewaar-zijn, ‘goddelijke’ inspiratie ontvangen

– beter kunnen omgaan met veranderingen in je leven

– een krachtiger zelfbeeld opbouwen

– er jeugdiger en uitzien en je ook zo voelen

– een lichtere levensloop ontwikkelen

– de giften die je in je leven hebt beter leren appreciëren

– jezelf en anderen dienen met een diepe vriendelijkheid

– positieve creativiteit tappen uit jouw unieke Zelf

Ik denk dat je nu zult beseffen dat het niet een kwestie is van ‘waarom’ je een hoger bewustzijn zou willen bereiken, maar dat de vraag is, waarom je het niet zou willen..!

Wat betekent ‘meditatie’ nu preciés?
Ik heb er zovéél verschillende dingen over gehoord..

Meditatie betekent voor veel mensen iets geheel verschillends. Er zijn verschillende benaderingen van meditatie, verschillende lagen van bewustzijn en verschillende vaardigheids-‘lagen’. Er zijn mensen die een normale meditatiecursus doen, zoals bijvoorbeeld de Kabbalistische meditatie of TM, transcendente meditatie. En er zijn mensen die zich aangetrokken voelen tot andere, minder bekende vormen van meditatie, zoals Bikram Yoga en Tai Chi. De meeste mensen zijn op zoek naar méér innerlijke rust en een (sterkere) verbinding met de natuurlijke wereld waarin we leven.

Het zou een hele waslijst worden, wanneer we hier alle meditatievormen zouden gaan opnoemen. Sommige voorbeelden toch nog even genoemd: ademhalingsmeditatie, loopmeditatie, geleide meditatie, trance, geluidshealing, affirmatie-technieken, tantra, chakra-meditatie, kristal-meditatie, visualisaties, etc. etc. Wat in alle vormen van meditatie wél gemeenschappelijk is, is het innemen van een comfortabele positie en deze relaxed behouden op een stille plaats. Maar dit is natuurlijk een oversimplificatie..! Het is niet zo eenvoudig als dit wellicht klinkt.. De problemen die mensen met me delen, en die mezelf daarbij niet uitzonderen, zijn de daadwerkelijke reden dat meditatie zo ongelooflijk levens-veranderend kan zijn voor ons..!

De realisatie dat we bewust worden van onze manier van lopen, of het bereiken van een mentale stilte voor een paar minuten, is vaak zó moeilijk, terwijl we ervan uitgaan dat wij mensen de meesters zijn van onze fysieke wereld. Een inzicht dat veel mensen doet realiseren dat er in hen een geweldig groeipotentieel schuil gaat. Dit is ook waarom het bereiken van een situatie van behoud van stilte van onze gedachten en het gewaar-zijn van onze realiteit, ons diep bekrachtigt en ons onze verbinding met Al-het-leven laat zien.

Het bereiken van deze ‘plaats’ van stilte is de werkelijke bedoeling van meditatie, ongeacht welke vorm van meditatie je beoefent.

Hoe leer ik meditatie?
Ohhh, dát is de vraag…! De benadering is eigenlijk heel simpel, maar het onder de knie krijgen, zoals met alles, iets minder eenvoudig. Om te beginnen dien je jezelf in een lichamelijke positie te plaatsen, die heel comfortabel is; waarin je tot rust kunt komen. De meeste mensen kiezen voor de bekende positie met gekruiste benen. Het liggen, hoewel dit uiterst comfortabel kan zijn, is NIET de beste positie om meditatie te leren, want deze positie geeft een signaal aan je geest door, dat je in een staat van slaap zou willen komen. Een oppervlakkige of zelfs diepe slaap is dan bijna onvermijdelijk, wanneer je je geest gaat ontspannen..!

Ik geef altijd de suggestive om op de vloer te gaan zitten, hetgene je ook helpt om te aarden en ook van de angst afhelpt dat je van je stoel zou kunnen vallen, doordat je té diep in ontspanning gaat. De benen-gekruiste positie is dus een logische positie, waarbij je op de vloer kunt zitten op een meditatiekussentje bijvoorbeeld. Ikzelf begin altijd in deze positie, waarbij ik vaak met mijn rug recht tegen de muur ga zitten.

Het is daarbij de intentie om je spieren te onstpannen, je ogen te laten rusten door ze te sluiten en alle zorgen uit je geest los te laten. Je kunt de intentie neerzetten dat je een astrale uittreding zou willen maken, waarbij je los komt van je lichaam, zoals in een droom. Maar je kunt ook een intentie neerzetten om je geleidegeest te ontmoeten. Maar dit is allemaal niet het doel van een individuele meditatie. Wees aan het begin vooral gewoon de student, wees de ‘beginner’..! Laat je verlangen los om nog ‘meer’ te willen zien en beleven..!

Het praktiseren van meditatie noemen we ‘meditatie beoefenen’, zoals je dat doet bij Yoga of bij goochelen, om maar eens een dwarsstraat te noemen.. Dit doe je omdat je feitelijk ALTIJD de student blijft, want deze vaardigheden hebben feitelijk geen einde, er zal een continue groei in plaatsvinden en een persoonlijke meditatie-ontwikkeling. We zullen ALTIJD blijven leren door deze ‘beoefening’…

Wanneer je nu in deze rustige contemplatie zit, probeer je je geest leeg te maken of gefocused op je eigen, innerlijke lichaams- en geestelijke perceptie, zolang als je daartoe in staat bent. Een meditatie van 15 of 20 minuten kan je volledige energie veranderen en daarmee de resultaten van één dag in je leven. Maar probeer vooral in het begin met korte meditaties, van 3, 4 of 5 minuten. Maak je vooral niet druk als je niet in staat bent om stil te zitten, of dat je voelt dat je nóg langer in staat bent om te mediteren.. Het is geen prestatie, bedenk dat!

Wanneer het je gebeurt, zoals dat iedereen weleens gebeurt, dat gedachten komen binnen denderen tijdens je meditatie, bedank dan simpel je geest voor zijn bijdrage en laat vervolgens deze gedachten weer los en keer terug naar de heldere geestesgesteldheid.

Wanneer je eenmaal bekend bent met het algemene concpet en de beoefening van meditatie, kun je je vrij voelen om instructieve hulpmiddelen toe te voegen. Dit kunnen teloefeningen zijn, of soortgelijke technieken die je uit meditatie-boeken haalt, bijvoorbeeld de geleide-meditaties zijn in dit opzicht veel gebruikt. Deze herhaal je meerdere keren in je meditatie. Ook worden langere geleide-meditaties gebruikt die worden afgespeeld, van bijvoorbeeld Cd. Deze kunnen bijzonder krachtig zijn.

Ik heb mezelf vooral de meditatie aangeleerd die ik van een vriend kreeg, en die de ‘simpele boommeditatie’ heet. Ik heb deze uiteindelijk helemaal in mijn hoofd zitten en gebruik nu ook al variaties erop. simple tree meditation,

Maar ik KAN NIET mediteren, ik ben zó gefrustreerd door mijn falende pogingen. Ik dacht dat het allemaal zo ontspannen zou zijn..!

Het is inderdaad de bedoeling dat meditatie een ontspannen en comfortabele activiteit is. En als het dat niet voor je is, dan is het waarschijnlijk terug te voeren op een van deze 3 zaken; laten we eens kijken naar de meest waargenomen blokkades voor een succesvolle meditatie.

1. Ik kan niet stilzitten!
Je bent dan waarschijnlijk een persoon die veel energie heeft, of onrust. Je dient je brein opdracht te geven dat het niet altijd iets hoeft te doen, maar dat vergt tijd. Begin in dit geval met het laten lopen van een stopwatch en bekijk voor jezelf in alle rust, hoe lang je daadwerkelijk stil kunt zitten. Voer dan deze tijd op met 10-seconden intervallen. Geef je lichaam opdracht om alleen maar te ZIJN.. Uiteindelijk zul je bemerken dat je geen stopwatch meer nodig hebt; wees lief voor jezelf en je zult de rust bereiken.

2. Ik kan mijn geest niet leegmaken en blijf denken!
Dit is de meest voorkomende reden dat mensen stoppen met een meditatie en uiteindelijk het mediteren zelfs opgeven. Het lijkt erop dat zij hun gedachten maar voor zo’n 30 seconden stil kunnen houden, maar op het moment dat ze beginnen te relaxen in een meditatieve staat, er een gedachte hun geest binnenkomt. Wanneer dit 10 of meer keren gebeurt, elke keer als ze proberen om te gaan mediteren, dan is het natuurlijk niet verwonderlijk dat zij gefrustreerd raken!

Zal ik je eens wat zeggen.. Ik was die persoon die mijn meditatieleraar bezwoer dat ik NOOIT in staat zou zijn om te mediteren, en daarvan was ik volledig overtuigd! Maar dit was geen werkelijke waarheid voor me, en dat is het feitelijk voor niemand.
Misschien wordt je uit je meditatie gehaald door een krakende vloer, een passerende ambulance of een blaffende hond. Dat gebeurde mij in ieder geval wel. Maar ik verzeker je dat dit slecht van voorbijgaande aard is.

Wat er gebeurt is dat je ego, de controlerende geest, niet de controle wil kwijtraken, en elke gedachte zal opblazen, elke zorg die je zou kunnen hebben, elk geluid en huidirritatie, waardoor het ego weer de staat van controle kan terugwinnen. Maar wees gerust, het ego zal uiteindelijk zijn grip verliezen, wanneer jij besluit om te blijven mediteren. Je zúlt niet falen, tenzij je natuurlijk écht stopt en ook stopt met proberen.

3. Ik geloof niet dat ik het goed doe, ik voel helemaal NIETS!
Waarschijnlijk ben je gaan mediteren met een bepaalde, onrealistische verwachting van wat je zou kunnen beleven. Maar bedenk dat er geen foute manier is om te mediteren..! De intentie van meditatie is, dat je een sterkere, meer open verbinding gaat bereiken met je werkelijke, innerlijke Zelf. En er zijn waarschijnlijk evenveel manieren om dat te bereiken, als dat er mensen rondlopen op deze Aarde..!

Als je het gevoel hebt dat déze tijd van jou is, dan is dát al genoeg. Waar het om gaat is dat je de tijd hebt genomen om te stoppen, in rust te zijn en naar jezelf luistert. Als je jezelf tijd hebt gegeven om überhaupt te gaan mediteren, dan heb je het al goed gedaan..!!

Dus wat betekent dit dan allemaal?
Nou, zoals je kunt zien, gaat meditatie niet alleen over de voordelen voor je gezondheid. Het proces om meditatie te leren, betekent ook dat je bereid bent om geduld en volhardendheid aan de dag te leggen. Dit zijn 2 vaardigheden die we als mensen al steeds minder lijken te ontwikkelen. En alleen al het ontwikkelen van déze vaardigheden is het beoefenen van meditatie en al je inspanningen waard!

Maar bedenk dat je ook ineens tijd voor jezelf bent gaan maken! Een paar minuten nemen om voor jezelf te hebben, elke dag, ook al ga je Elvis niet ontmoeten in de astrale vlakten, heeft al bewezen je bloeddruk te verlagen, je zenuwen te ontspannen, je depressie te helen en van slapeloosheid af te komen. En dit zijn nog maar een páár van de vele, vele bewezen effecten die meditatie heeft en/of kan hebben, op je geest en lichaam.

Als meditatie voor iedere individuele beoefenaar dit effect al kan hebben, stel je dan eens voor wat meditatie voor effect kan hebben voor je vrienden, familie, collega’s en de hele planeet Aarde!

163 gedachten over “Het ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ van meditatie..

 1. Het is een aardig artikel maar een echt begrip van meditatie staat er niet in en daardoor kweekt het storende overtuigingen. Meditatie is geen techniek, het is een gereedschap zoals een hamer. Net zoals je een hamer gebruikt om een spijker te slaan gebruik je meditatie om in je bewustzijn te geraken.

  Er zijn vele technieken om te mediteren, dat kun je vergelijken met verschillende soorten hamers (moker, rubberhamer, bankwerkhamer etc). De meeste meditatie technieken vragen je te focussen op één ding, bijvoorbeeld je ademhaling, of een mantra of wat dan ook waarbij je niet moet na denken. De verschillende hamers (technieken) hebben hetzelfde doel, net als verschillende hamers hetzelfde doel hebben (spijkers slaan).
  Je kan verschillende hamers uitproberen tot je er eentje vind waarmee jij uitstekend spijkers met koppen kan slaan.

  Het doel van een hamer is om een spijker te slaan.
  Het doel van mediteren is om in je bewustzijn te geraken.

  Dat klinkt nog steeds vaag en moeilijk maar dat is het niet. In je bewustzijn geraken is vergelijkbaar met het luisteren naar een zender op de radio.
  Het vervelende is alleen dat onze radio veel ruis bevat waardoor we de zender niet duidelijk horen.Die ruis komt van je angst, ego, intellect, je denken, je lichaam en je zintuigen.

  Meditatie is de gereedschap waarmee je deze ruis tot nul terugbrengt.
  Meditatie is letterlijk helemaal niets doen, je hoeft de radio niet af te stemmen, die is al afgestemd, je moet alleen van die oorverdovende ruis af.

  Dus probeer een half uur elke dag helemaal niets te doen, niets te denken, niets te voelen, reageer niet op je zintuigen, daar kun je niet in falen, iedereen kan niets doen al vergt het wel even wennen en oefenen.
  Na een maand, soms 2, soms 3 dan lukt het je om gedurende korte momenten niets te doen. De ruis is dan even weg. Het is al geweldig als je 30 seconden niets kan doen. Dit moet je blijven doen tot je tijdens elke meditatie momenten van niets kan doen. Dan heb je punt bewustzijn ervaren. Dit moet je ontwikkelen tot je 10, 20, 30 minuten punt bewutszijn kan vasthouden.
  Daarna moet je van alle overtuigingen af raken, bijvoorbeeld dat je in een bepaalde lichaamshouding moet zitten om te mediteren, de overtuiging dat meditatie iets te maken heeft met je lichaamshouding is belachelijk. Het mag ook niet meer uitmaken of er omgevingsgeluid is en kun je met elke goede meditatie techniek naar je punt bewustzijns toestand komen, de gebruikte techniek maakt niet uit, ga gerust ook mediteren in de tram tijdens de spits.

  Waarom is het belangrijk om al deze overtuigingen kwijt te raken? Je overtuigingen zijn een blok aan je been wanneer je ze niet meer nodig hebt. Als je overtuigd bent dat je een bepaalde techniek nodig hebt dan ben je verslaafd, slaaf van je techniek. Op een gegeven moment houd je techniek je verdere ontwikkeling tegen, je sleept zware hamers mee terwijl je gaat rennen, als je ze loslaat ga je sneller en kom je verder.
  Als je punt bewustzijn kan bereiken en van je overtuigingen af bent dan kun je mediteren ook laten gaan. Je hebt dan geen hamer meer nodig om spijkers te slaan, je hebt geen meditatie nodig om in je bewustzijn te raken. Dan kan je parallel processing doen, je bent dan punt bewust en non-punt bewust wanneer je dat maar wil.

  Wanneer je kan parallel processen dan kan je sterke bewuste intenties genereren, met deze intentie kun je informatie raadplegen uit de collectieve bewustzijn, genezend zijn voor jezelf en voor anderen, je kan toekomst waarschijnlijkheid manipuleren binnen de natuurlijke onzekerheid en je kan andere realiteiten bezoeken. Tegen de tijd dat je dit bereikt heb, zul je begrijpen wat dat betekent.
  Als je de tijd er niet voor wil nemen, als je de vaardigheden niet wil leren dan heb je geluk, want niets van deze technieken of vaardigheden heb je nodig om een liefdevolle en betekenisvolle bestaan te hebben.

  1. Na een maand, soms 2, soms 3 dan lukt het je om gedurende korte momenten niets te doen. De ruis is dan even weg. Het is al geweldig als je 30 seconden niets kan doen. Dit moet je blijven doen tot je tijdens elke meditatie momenten van niets kan doen. Dan heb je punt bewustzijn ervaren. Dit moet je ontwikkelen tot je 10, 20, 30 minuten punt bewutszijn kan vasthouden.

  2. Hier moest ie:)
   Het staat bol van dergelijke overtuigingen.
   Het doel was om storende overtuigingen te vervangen door minder storende overtuigingen en om de notie van het loslaten van overtuigingen in te brengen.

   Denk je dat je iets kan uiten waar geen enkel overtuiging aan ten grondslag ligt?
   Het alternatief is niets uiten, komen we daarmee verder?

  3. IMHO bestaan er geen statistieken voor , geen tijdsclausules en is meditatie volledig persoonsafhankelijk .
   De één mediteert ( medi = midden , in het midden/ centrum zijn ) door te doen , whatever , muziek maken , onkruid wieden…. gedachten op nul en inspiratie laten stromen . De ander gaat in lotushouding proberen niet te denken , weer een ander gaart met ademhaling en prana op een trip .
   Just do it , no rules .

  4. Overtuigen is een mooie term uit de scheepvaart , optuigen = de zeilen hijsen , aftuigen is de zeilen laten zakken , overtuigen is meer zeilen hijsen dan werkelijk nodig is .

  5. Daar heb je gelijk in (IMHO 2u2)
   Maar dat kun je ook lezen in mijn eerste reactie, er zijn verschillende technieken.

   Die tijdsaanduidingen zijn ‘in het algemeen’ en zullen dus voor iedereen anders zijn zoals je zegt. Vandaar dat ik 1, 2, of 3 maanden zeg, het is ook bedoeld als aanmoediging, zou jij eraan beginnen als je denkt dat het 15 jaar duurt?

   Maar de trigger voor mijn eerste reactie was de volkomen onjuistheid in het artikel. Een zin als: “Want meditatie is een techniek, zoals een sleutel om de deur te openen.” Hieruit blijkt dat het matige informatie is, een sleutel is niet een techniek maar een hulpmiddel of gereedschap. Je kan een sleutel met de hand omdraaien, da’s een techniek, je kan de sleutel met een knijptang vasthouden en het slot draaien, da’s ook een techniek maar de sleutel is geen techniek.

   Informatie moet naukeurig zijn om van waarde te zijn, als overtuigingen gemaakt worden op basis van slechte informatie dan zijn het per definitie slechte overtuigingen. Slechte overtuigingen moet je laten gaan zodra ze geen waarde meer hebben, hetzelfde geld voor goede overtuigingen. Maar gebruik gerust overtuigingen zolang ze van waarde zijn voor je. Toch?

  6. “Informatie moet naukeurig zijn om van waarde te zijn, als overtuigingen gemaakt worden op basis van slechte informatie dan zijn het per definitie slechte overtuigingen. Slechte overtuigingen moet je laten gaan zodra ze geen waarde meer hebben, hetzelfde geld voor goede overtuigingen. Maar gebruik gerust overtuigingen zolang ze van waarde zijn voor je. Toch?”

   correctie ;
   Ik vind dat informatie nauwkeurig zou moeten zijn om van waarde te zijn ,etc
   Overtuigingen , stelligheid , are ya catching my drift ?

  7. Hier dus, pffft…laat
   Overigens ten aanzien van stelligheid, ik ontvang wel vaker de opmerking dat ik te stellig zaken stel.
   In de Britse cultuur, in tegenstelling tot de Nederlandse cultuur komt stelligheid een discussie ten goede. Je hebt dan immers duidelijker standpunten (stelligheid) om over te praten.

  8. “Overtuigingen , stelligheid , are ya catching my drift ?”

   Yes, fully catching your drift and not disaggreeing with you, just explaining to you why.

  9. Hmmm , fair enough ( for farmwork though 🙂 )
   En ja ik ben redelijk bekend met de Britse cultuur .

  10. Nevertheless , a petridish with bacteria , they call it a culture aswell , so far for culture .

  11. Hoe dan ook, de informatie over meditatie zoals ik die geprobeerd heb weer te geven, zo goed of zo slecht mijn poging ook was, was voor mij een paar jaar geleden een godsgeschenk geweest.
   Aldus mijn overtuiging 🙂
   En nou maar hopen dat het onder reactie 1 valt

  12. Shaun , ik was gewoon Guido even vóór , anders had hij dat morgenochtend gezegd . 🙂
   Had je zo’n ‘pot callng the kettle black ‘ reactie gehad .
   Kan mij voor de rest niet bommen ofzo , lekker belangrijk .
   In mijn ervaring is het niet WAT je zegt , maar hoe je het brengt , avoiding the dweller on the treshold .
   http://www.youtube.com/watch?v=doHQjoQmr1E

  13. Cozmic, ik waardeer elke reactie.
   Maar het valt me op dat weinig mensen geïnteresseerd lijken te zijn in WAT iemand zegt maar meer HOE iemand het zegt.

   Ik haal vaak waarde uit (onderdelen van) artikelen waar ik het helemaal niet eens ben met de inhoud of de vorm.
   Daarom is ieder artikel waardevol, maar om die waarde er uit te halen moet ik soms met betere ogen lezen. I guess value is in the eye’s of the beholder too. I do care, but I’ll get over it someday 🙂

  14. Over WAT iemand zegt of HOE iemand iets zegt ; het poneren van stelligheid of het delen van ervaring , dat is het verschil imo .
   Ik heb de ervaring dat het delen van ervaringen mensen meer aanspreekt dan het vertellen hoe het IS .
   Daar zit een nuance , het delen van ervaringen laat mensen vrij , vertellen hoe het is wordt anders opgepakt .
   Misschien dat Sofia dat bij jou oppikte als systeemdenken .

  15. Eigenwijze flapdrollen als ik zijn allergisch voor betweters , volgens mij zit WTK vol met zulke allergische koekenbakkers .
   Zodra je vanuit een betweterige , stellige , leraarachtige positie gaat schrijven , dan krijg je de volle lading . Deel je echter jouw ervaringen , dan loopt het heel anders .
   I rest my case .
   Life is a bitch and then you marrie one , you get cancer and you still dont fn die .

  16. hmmm, wat erg, je hebt een goed punt.
   Ik schrijf eigenlijk voor mezelf, omdat ik graag eerder de informatie tegengekomen was en liever niet eerst allerlei prietpraat aangehoord had. Mijn motivatie is daarom beperkt tot de informatie en heeft met iets delen niets te maken.
   Desondanks wordt de stelling: te stellig, te stellig opgeplakt, IMHO.
   Je hebt wel gelijk over dat delen en ik heb iets geleerd, niet slecht!

   Ik ben wel een systeemdenker, voor zover ik die term ken.
   Mijn ervaringen zijn irrelevant om te delen, niemand kan ook maar een bitje van iemand anders ervaring delen, je kan er wel over praten dat wel, je kan ook over het weer praten, net zo zinvol.
   Wat je volgens mij bedoeld is dat er lijden gedeeld wordt en dat verzacht enigszins wel.

  17. Ik stuur aan naar een heel simpel woord : Herkenning
   In dat ene woord ligt zoveel besloten , maar het berlangrijkste is ; de vrijheid om te herkennen , te identidiceren , in vrijheid .

  18. Zodra je het woord ‘moet ‘ gebruikt haken veel mensen al af , lees je comment boven maar eens na .

  19. Ik snap wat je bedoelt maar dat moeten ze niet doen haha !!
   Soms loop ik in de supermarkt en dan zegt een wild vreemde tegen mij `dat moet je niet kopen, je moet die nemen´ tegenwoordig snap ik dit en ik snap acceptatie, dan zet ik terug wat ik genomen had en pak het aanbevolen product. Wanneer ik het echter tegen iemand zeg dan hoor ik ´moet, ik moet niks´ ook dat accepteer ik.

  20. Voorbeeldje ;
   De eerste keer dat ik ging mediteren zat ik aan een meertje , ik focuste op mijn ademhaling en deed alles zoals ik het had geleerd , de gedachten bleven maar komen en ik werd steeds afgeleid , na een poosje begon ik me echt te vervelen en de onrust in mijn lijf gaf aan dat ik op moest staan en verder wandelen , echter ik bleef zitten en staarde naar de lucht en de bomen , het contrast tussen blauw en groen , de lichte beweging van de bomen en het langzaam veranderen van de kleur van de lucht . Op dat moment realiseerde ik me dat ik mijn onrust voorbij was en zonder denken observeerde wat ik voorheen niet had gezien . Na een uur of meer stond ik op en voelde me weer één met de schepping , zonder woorden , gewoon gevoel .

  21. voorbeeld 2
   als je gaat mediteren MOET je je door een bepaalde onrustfase gaan . Je MOET jezelf er toe zetten om je mind stil te krijgen . Pas dan kan je het werkelijk ervaren . Neem tenminste 10 minuten om je hoofd leeg te maken , daarna kan je nog wel een uur in meditatie verkeren .
   Zelfde verhaal , maar van de koude kant beschreven .

  22. Voorbeeld 1
   Prachtig, als je van een boeketreeks houd.
   Maar naast het feit dat je mogelijk iets dichter bij elkaar komt en mogelijk elkaar kan steunen heeft een ander niets aan de informatie.
   Een ander kan denken `dat wil ik ook proberen/meemaken´ en jammer dan, hoe dat moet staat er niet in.
   En met deze reactie wil ik niks afdoen aan jouw verhaal, of dit verhaal, wat ik zeg is dat naast warme wollige intermenselijk spul je er niet veel aan hebt.

   Voorbeeld2
   ´MOET je je door een bepaalde onrustfase gaan´ hoe dan` ?
   ´Je MOET jezelf er toe zetten om je mind stil te krijgen´ hoe dan?

   Ik ben het met je eens, zelfde verhaal maar koude kant is de koude kant omdat er geen informatie in zit, geen inhoud, alleen woorden.
   Voorbeeld 1 is warm en fuzzy, ook geen informatie.
   Ik dacht dat dit Want To Know was…

  23. Want to know ? Nah , it is : want to show the world what an egocentric prick I am . Bye Shaun , fn ass

  24. hmm pijnlijk, I guess shoveling shit is easier than eating it.
   Evengoed weltrusten, heb wel iets geleerd dus dank je.

  25. Dont choke on the shit you just shuffled , your level of conversation is not mine .
   Mr fn knowitall heb ik niks mee te delen , jouw aanvallende houding kan je gewoon 30 meter diep in je reet steken , het is mij nu duidelijk dat je alleen je Micky Mouse wijsheden wil ventileren en graag denegrerende opmerkingen wilt plaatsen . Stik er lekker in en val mij er niet lastig mee , je komt over als een verwend pestventje en je kan van mij aan het gas met je gezeik , dag Shaun . -grof taalgebruik verwijderd-

  26. @ Cozmic 1.24, bingo, dat is “schouwen”, dan kijk je als het ware er achter; je ziet iets maar plakt er geen “label” op, waardoor je Eenheid gaat voelen met wat je ziet (bijvoorbeeld een Dier of een Plant)

  27. ….. of een Mens. We hebben echter vaak de neiging om met de “onrust”van die Mens (door zijn/haar Denken en Onverwerkte emoties) mee te gaan i.p.v. daar achter te kijken. Dus te gaan Schouwen en proberen een Hartverbinding aan te gaan! Ik merk vaak als me dat lukt en ik dan in mijn eigen Stilte kan blijven, dat er dan ookStilte bij de ander ontstaat en in mijn omgeving!

  28. SSSSSSSSSSSsssssssssssstttttttt…….. !!! Wat een woordloze onmeditatieve considernatie om het denken dwingen te stoppen in woordelijk gebruik. Gewoon Ssssssssssssssssstttt…. koppen dicht!

 2. Het staat bol van dergelijke overtuigingen.
  Het doel was om storende overtuigingen te vervangen door minder storende overtuigingen en om de notie van het loslaten van overtuigingen in te brengen.

  Denk je dat je iets kan uiten waar geen enkel overtuiging aan ten grondslag ligt?
  Het alternatief is niets uiten, komen we daarmee verder?

  1. En sowieso ben ik het met je eens dat het stuk berstensvol staat met contradicties , te oppervlakkig , te algemeen . mindfullness en stilte zijn 2 antagonisten , om er maar wat uit te pakken .

  2. Laten we een tijdje in ieder geval proberen om ‘niets’ te uiten.. Zitten we toch weer on-topic.. 🙄

 3. Overigens ten aanzien van stelligheid, ik ontvang wel vaker de opmerking dat ik te stellig zaken stel.
  In de Britse cultuur, in tegenstelling tot de Nederlandse cultuur komt stelligheid een discussie ten goede. Je hebt dan immers duidelijker standpunten (stelligheid) om over te praten.

  1. ssssssssssssssssttttttttt…..

   Je haalt me uit m’n Meditatie vandaan!!!
   Kan je niet voor 1x je stil houden met al je stellingen ten goede discussies en nimmer duidelijker standpunten in te nemen…

   DANK U !!! Ga ik weer verder met ‘MEDITEREN’! Ssssssssssstttt….

  2. @ shaun
   Discussie is strijd in een net jasje en leid zelden tot overeenstemming . Een dialoog daarentegen is een samenspraak en leid veel vaker tot een begrip in eenheid. Het is maar wat je verkiest stellingname( loopgravenoorlog) of harmonie in een samenspraak.

  3. @ Marcel
   “Discussie is strijd in een net jasje en leid zelden tot overeenstemming .”
   Is dat zo?

   discussie
   de discussie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [dɪsˈkʏsi] Verbuigingen: discussie|s (meerv.)
   gesprek waarbij iedereen zijn mening geeft over een bepaald onderwerp Voorbeeld: `een discussie over een maatschappelijk probleem`
   Synoniem: gedachte…

  4. En hoe nuttig is het voor communicatie als jij de enige bent die de Marcel ervarings taal kent?

  5. Discussie leid maar al te vaak tot het verdedigen en proberen te overtuigen van de ander ten behoeve van de eigen stelling. En gezien jouw verhaaltje over stellige stellingname lijkt een discussie bij jou niet te leiden tot een samenspraak , doch eerder op een loopgravenoorlog. Hetgeen mijn idee over discussie versus samenspraak lijkt te beamen. Denk er verder het jouwe van ( das je goed recht)

  6. Jammer dat je zo’n cynische houding hebt over het uitwisselen van standpunten.
   Maar je kan matige communicatievaardigheden niet maskeren met cynisme.
   Je zegt eerst dat discussie strijd is, ik heb je aangetoond dat de consensus juist het uitwisselen van standpunten is.
   Vervolgens beroep je op je ervaringsdeskundigheid, daarmee lijk je te zeggen dat in jouw ervaring discussie strijd is. Dat mag je vinden da’s je goed recht.
   Maar strijd, loopgravenoorlog zijn jouw woordenm niet de mijne.
   Vervolgens breek je het gesprek af, denk er het jouw van.

   Erg volwassen hoor.

  7. De vraag is, hoe gaat iemand om met discussie?
   Hoe ervaart een mens een discussie?
   Als een discussie iets oplevert, is het prima.
   Meestal is er een bepaald onderwerp, een stelling (als gewenst) een aanleiding…het zijn dan ook meerdere mensen voor nodig…alleen is het moeilijker 😉

  8. Monica,
   Iedereen is vrij om zelf te bepalen hoed hij/zij omgaat met een discussie.
   Iedereen ervaart het anders, dat is niet waar consensus nodig is.
   Waar consensus nodig is, is bij algemene begrippen en wederzijds respect.

   De meeste discussies leveren niet meteen iets op, je mag ook niet het wel of niet iets opleveren gebruiken om wel of niet te discussiëren.

   Je kan de uitkomst nooit vooraf bepalen, het enige dat je kan bepalen is of je zelf naar eer en geweten fair bent aan jouw en de ander’s overtuigingen.

  9. @ shaun
   Zie je de grap er niet van in? Zie je niet hoe je probeert mij alsnog in een discussie onder jouw regels te brengen? Zie je niet dat ik een standpunt inneem en jij met alle geweld mij wilt overtuigen dat het een foutief standpunt is ( het is cynisch, het is onvolwassen , het is het maskeren van onvoldoende communicatieve vaardigheden). Sorry beste shaun kijk nog eens goed in de spiegel en reageer dan op een niet compentatieve discussie manier , probeer eens een samenspraak(dialoog) wie weet bevalt het je nog ook.

  10. Overigens heb ik geen cynische houding betreffende het uitwisselen van standpunten , ik vind dat vaak zeer verhelderend . Het enige waar ik tegen ageer is de wijze waarop de uitwisseling plaats heeft. Daarover zeg ik dat een discussie niet zozeer uitnodigt tot het aanvaarden van elkaars standpunten ,doch eerder een manier is om elkaar ervan te overtuigen. Gezien de manier waarop jij mij voorhoud dat jij hebt aangetoond dat concensus het uitwisselen van standpunten is ( hetgeen je op geen enkele wijze hebt gedaan imo)En de manier waarop jij mij benaderd over mijn standpunt lijken mijn standpunt te bevestigen. Discussie leid niet tot concensus dialoog daarentegen wel.

  11. Marcel, je zou gelijk kunnen hebben als je je argumenten zou kunnen staven.
   Je zegt letterlijk dat ik je met alle geweld jou wil overtuigen.
   Jij voelt je aangevallen, terwijl ik alleen je uitspraken ter discussie gesteld heb.
   Jij ervaart geweld, strijd en loopgraven oorlog omdat jij die woorden inbrengt.
   Projecteer het niet op mij alsjeblieft.

  12. @ Marcel ,
   de spikker op de koppe 😉
   Dat competitieve , wellicht door een vorm van narcisme gedreven elkaars poten onder de stoel vandaan zagen is imo vermoeiend en leidt tot niets .
   Zodra er bewuste onwil is om te communiceren ben ik weg , waste of time .

  13. Marcel als jij de betekenis van het woord “discussie” zoals weergegeven in het woordenboek van VanDale niet accepteert dan mag ik als aangetoond beschouwen dat het uitwisselen van standpunten is.
   Zo simpel is het.

  14. @ Marcel ,
   Ik zeg dan meestal dat ze mijn rug op kunnen , in jouw geval is het beter om een andere term te gebruiken . 😆 Loop je alweer rechtop ?

  15. Marcel , ik hoop dat je mijn bovenstaande comment JUIST interpreteert 😉 ( je kan em ook vaut lezen nl ) 🙄

  16. Shaun, discussie vreet zoveel energie. Het levert meestal niets op, juist omdat het eerder fronten opbouwt dan verbindt.
   Eigenlijk is het toch veel leuker als je je uitwisselt met respect doordat je niet zo vastloopt op je eigen standpunten.
   Bij een discussie horen ook regels en een discussieleider, een soort `systeem`.
   Interpersoonlijk lopen discussies vaak op ´strijd´ uit, of gewoon `slechte` energie.

   Wat ik interessant vind, je stelt de discussie ter discussie 🙂

  17. Volgens mij is de webmaster een Wanttoknow chat aan het bouwen 🙂
   Damn I’m sharp .

  18. Monica,

   Ik ben het in zoverre met je eens dat de conflicten die hier ontstaan, en die door een aantal als discussie worden betiteld, energie kosten en niets lijken op te leveren.

   In mijn mening zijn dit dan ook geen discussies maar uitingen van angst. Dat verklaart ook waarom ze altijd offtopic zijn, de opmerkingen gaan in het begin even over het onderwerp maar stranden vrij snel in conflicten rondom de vorm, dus hoe iets gezegd wordt.

   Er is hier ook sprake van een bepaald soort politie correctheid dat min of meer vereist wordt en dat lijkt een voortvloeisel te zijn van een hechte groep.

   Ik mag hopen dat een groep volwassenen samen kunnen discussiëren zonder een scheidsrechter, discussieleider of een formeel systeem waarbinnen vrijheid van discussie stijl beperkt wordt.

   Op veel forums kom je moderators tegen die grof taalgebruik en beledigingen tegengaan, maar ook dat hoeft niet wat mij betreft.
   Het zou wel mogen van mij, omdat niet iedereen even sterk in zijn schoenen staat. Ik vind dat iedereen die meedoet daar ook voor moet hebben, maar dat is compassie en dat is niet op te leggen.

   Verder heb ik altijd het beeld van de jongen die een bullebak tegenkomt, de bullebak zegt “Ik ga nooit aan de kant voor een minkukel!” de jongen zegt “ik wel” en hij loopt de andere kant op.

  19. Was er al druk op bezig Cozmic maar wat ik heb getypt komt nog niet te voorschijn. Ach, zulke dingen hebben even tijd nodig. We zijn weer te snel en te ongeduldig haha.

  20. Martijn , was denk ik een testrun , vandaar ook die https , ik kwam er op doordat de hele site er raar uitzag en ik em wegklikte en weer opnieuw laadde . Plopperdeplop , zat ik ineens in de tsjet .

  21. Ja, wel grappig Cozmic, ik kreeg ook ineens die chatsite ervoor. Daarna expres weer opgezocht, geregistreerd en al. Kreeg mailtje met wachtwoord. Ik kon er ook in maar dat was het ook wel. Wat ik typte kwam er niet voor.
   Wel leuk dat het eraan zit te komen.

  22. Hihi , ja grappig , kunnen we elkaar daar voor rotte vis uitmaken , hoeft ie de volgende ochtend niet te gummen en -grof taalgebruik verwijderd- te typen .

  23. Het gooien van discussies is meer het weg werpen van een lensvormige discus. Het discuswerpen is dus een veruimende atletiekdiscipline, waarbij bepaalde gedachtes ver weggeslingerd worden. De boven getelde mannen strijden onderling in discussie verband wie het verst kan gooien met zijn woordelijke begrippen in Olympisch verband.

   Met het discussieslingeren en de vermeende omdraaitechniek van het heeft het woordwerpen als overeenkomst, dat de betrokken werpers door een aantal gunstige en misleidende draaibewegingen de tekst zo veel mogelijk proberen de andere te manipuleren en snelheid proberen te geven. Waarbij de ander doelmatig het nakijken heeft. Bij deze huidige, bijna zonder uitzonderinglinge gebruikte techniek staat bij aanvang van de worp de werper met de rug naar de ver werprichting, terwijl bij de afworp vanuit de borst naar het WTK-veld wijst. Er wordt dus ongeveer anderhalve draaikont gemaakt, maar doordat de discussies in het begin naar achteren wordt gehouden.

   M.a.w.zijn we nou allemaal mee bezig ?! Zonder discussie techniek, puur vanuit het innerlijke gooi je meestal veel verder dan de aangenomen vaste vorm.

  24. Zo’n lijsttrekkersdebat is daar een mooi voorbeeld van , elkaar constant de loef af proberen te steken . Wie waarschijnlijk WEL veel te melden heeft maar niet agressief genoeg is wordt door de bullies in de pan gehakt , puur omdat ze het kunnen . Entertainment voor het klapvee .
   De bulliues komen hoger in de peilingen en het klapvee naait zichzelf door hun eigen sensatiezucht . http://www.youtube.com/watch?v=ubxYYzYNP84

  25. Ja, het klapvee heeft nog nooit zo gedraaikont als deze dagen. De zetels vliegen alle kanten op. Wie lult het beste alles naar zich toe en trekt de mooiste presidenten smiley? Die wint. Zal dus wel Rutte of Samson worden…

  26. precies zoals je het zegt Cozmic, je (her)haalt exact de gedachten uit mijn hoofd aan die nu bij me opkomen bij het op de pc bekijken van de gemistvoornmt.nl registraties van de ‘debatten’ en beschouwende discussies over de ‘debatten’ van vanavond..

  27. Hmmm , Johan zit er nog niet tussen , eerst nog een paar vlekjes wegwerken zeker ?
   Leuk woord voor een bijdehandje in het Engels is smartass , letterlijk vertaald ; slimme ezel . Voor de trouwe lezers die geen stijl hebben .

  28. Ja, ik ga eens slapen, lekker dromen over een boeiende chat op WTK.
   Ben benieuwd hoe dat zal gaan. Hopelijk wordt het gezellig.
   Welterusten alvast voor straks.

  29. Amerikaanse cultuur heeft ook ambivalent schaamteloos Show talent met het oog op de gretig graaiende toekomst van aanstormende mister en mevrouw piggy versie 2.0 mankind kinderen, devolutie gebracht als evolutie, ze is 27 en administratief medewerkster van beroep en staat voor paal aan de paal bij het dansen en de afdaling is pijnlijk en klinkt als een doffe plof van een vallende baksteen met jeugd diabetes en obesitas en de hele wereld denkt als we maar veel monsanto MSG van Mc master of ceremonie Donald z’n drijf in het vet duck eten dan worden wij ook zo atletisch en aantrekkelijk en zelf sturend kritisch slim jim.. Rabbi Finkelstein zou zeggen ons geraffineerde schaaps vet fc knudde bij snoei programma is duidelijk in een ver gevorderd succesvol eind stadium aangeland en nog even en ze hebben zichzelf massaal willoos laten opblazen als een lagere dommere diersoort die never nooit niet door 1 deur kan met de gouden uitverkorenen van god Jah-ach-und- tut mir mein rechtes auge Weh oudheid en de talmud tranendal van Madonna

   gezien de arabische tekens hebben de oosterlingen zo hun eigen idee over de vergevorderde waanzin van de plofkip made in de usa kul cultuur, kul en duur, met dank aan het vormende sterren format van de dutch Mol ;
   http://www.youtube.com/watch?v=YYZ0hiDa4to

   Quote:

   ” The Talmud (Hebrew: תַּלְמוּד talmūd “instruction, learning”, from a root lmd “teach, study”) is a central text of mainstream Judaism, considered second to the Torah. It is also traditionally referred to as Shas (ש״ס), a Hebrew abbreviation of shisha sedarim, the “six orders” of the Oral Law of Judaism. The Talmud has two components: the Mishnah (Hebrew: משנה, c. 200 CE), the first written compendium of Judaism’s Oral Law, and the Gemara (c. 500 CE), an elucidation of the Mishnah and related Tannaitic writings that often ventures onto other subjects and expounds broadly on the Hebrew Bible. The terms Talmud and Gemara are often used interchangeably.

   The whole Talmud consists of 63 tractates, and in standard print is over 6,200 pages long. It is written in Tannaitic Hebrew and Aramaic. The Talmud contains the opinions of thousands of rabbis on a variety of subjects, including law, ethics, philosophy, customs, history, theology, lore and many other topics. The Talmud is the basis for all codes of rabbinic law and is much quoted in other rabbinic literature. ”

   http://en.wikipedia.org/wiki/Talmud

  30. Ja, dat heb ik ook nog bekeken van de week Cozmic. Psychopaten. Ook heel boeiend. Ze werken zich meestal op naar de top (met heel veel ellebogenwerk). Verschrikkelijk geslepen. Slim en gemeen, geen emoties.
   Ja, zij beheersen de westerse wereld nu zo’n beetje…

  31. Haha, die is goed Paul. Moet ook wel kunnen trouwens. Koolzuurhoudend water door zo’n padje en tada! Ja, ik hoop toch dat die chat gezellig wordt en dat velen erin durven te stappen. Dat was toen het probleem. De meesten kwamen niet opdagen. Misschien is de drempel nu wat lager nu het op wtk zelf gebeurd. Alle ouwehoeren opgelet! eindelijk komt er een WTK chat! Yes.

  32. Paul , I want one 🙂
   Psychopaten kan je ook herkennen aan hun schrijfwijze , ze denken met je te kunnen spelen want ze vinden zichzelf slimmer dan jou . Zeer geslepen onderhuidse opmerkingen zijn een verrader en ook andere tactische manouvres laten hun ware aard zien . Ze genieten ervan om de duivels advocaat te spelen en loggen op fora onder diverse nics in . Need I say more ?

  33. Coz ik heb wel een biermachine hier staan, mij rest enkel een bier pakket om zelleuf te brouwen, misschien heb jij een ideetje om ons eigen gezamelijk hopsen biertje te brouwen… Moet de spirit kunnen verhogen in schrijven tegen dat soort Psychopaten.

   In iedergeval we werken ook al aan smeuïge oplossingen:
   http://img32.imageshack.us/img32/6081/lekkerhoor.jpg

  34. Een stukkie taart is nooit weg , tenzij de taart aan het paaldansen is , dan moet je effe wachten .
   Tja , en er schijnt hier een bepaalde politiek correcte code te heersen die het conversatieniveau bepaalt .
   Gelukkig zijn er nog een paar hier die scherp genoeg zijn om tussen de regels door te lezen . – grof taalgebruik verwijderd-

 4. Revolutie of Evolutie? De wereld aan de buitenkant veranderen, of de wereld van binnenuit perfect uitstralen?

  Wij hadden onlangs de bijzondere eer om His Holiness de 17e Karmapa Trinley Thaye Dorje te ontmoeten en een uur te interviewen. Ook zijn er interviews opgenomen met o.a. Lama Tsultrim, Lama Gawang, Tulku Sonam Choedup Rinpoche en Tenzin Wangyal Rinpoche. Meditatie en visualisatie en manifestatie staan centraal bij Tibetaans Boedhissme.

  Als neuropsycholoog en bewustzijns-onderzoekr ben ik ook geinteresseerd en heb ik me ook wat verdiept in de fysiologische effecten van meditatie, de (elektromagnetische) healing en de effecten op en via het bewustzijn en handelen.

  Voor een TV-special over dit onderwerp zoeken wij wetenschappers die hier (het liefst neurofysiologisch)onderzoek naar gedaan hebben of een literatuurscriptie over geschreven hebben (en hier voor de camera wat over willen vertellen, ik kom dan op lokatie filmen eventueel. Mensen kunnen zich aanmelden via onze website.

  De bovenstaande TV-interviews zijn binnenkort te zien via:

  http://www.healingsoundmovement.com/hsm-tv.html

 5. wat een vreselijk SLECHT stuk!!!! er staat o.a.:het vormen van gezondere en romantische relaties!!!
  romantische relaties!!! belachelijk; dat is precies het tegenovergestelde wat meditatie teweeg zou mogen brengen.
  romantisch het leven bekijken is in een wolk van illusie leven waardoor lijden het gevolg zal zijn. bah. meditatie is naar binnen keren en de illusie gaan ontdekken en leven.

  zo veroorzaken wij ons eigen lijden:

  Het begrip dat de mensheid van de werkelijkheid heeft veranderde nogal in de loop der tijden. En in ieder van die periodes meende de mens de wijsheid in pacht te hebben. Dat geldt voor de ideeën uit het verleden, het nu en de ideeën die in de toekomst over de werkelijkheid opgeld zullen doen.

  We weten inmiddels dat datgene wat wij zien als materie meer leegte bevat als inhoud. En de inhoud is dan bovendien een aantal atomen die continu in beweging zijn, wat op de keeper beschouwd alleen maar energie is.

  De betekenis van die kennis dringt maar langzaam tot ons door.

  Datgene wat wij meemaken en wat we als werkelijkheid ervaren; onze pijnen en vreugdes, ervaren we als een persoonlijke aandoening in plaats van als energie in beweging. Terwijl we weten dat het universum een bron is van alle mogelijke energieën die eeuwig en altijd van vorm verwisselen voelen wij dat als persoonlijke emoties, gedachten en lichamelijke pijn of pret.

  Daar is niks mis mee. Het is de menselijke manier om in het leven te staan kan je stellen.

  We hebben geleerd om onze intentie te richten op de door ons gecreëerde collectieve werkelijkheid en houden hem op die manier in stand. Die werkelijkheid wordt van ouders op kinderen overgedragen. Omdat die menselijke manier om in het leven te staan er een van velen is, is het de intentie die bepaalt hoe de wereld ervaren wordt.

  Intentie is niet alleen een persoonlijke kracht, het is de drijfveer achter alles in het universum.

  Wij zijn deel van die drijfveer.

  Intentie is een eigenaardige kracht. We gebruiken hem als we een spijker in de muur willen slaan, iemand de liefde verklaren en voor alle andere zaken die bevestigen dat wij in een zus en zo wereld leven. We spelen het theater alsof het werkelijkheid is.

  Er is heel wat discipline voor nodig om de intentie op een andere manier te gebruiken.

  Om onze intentie op een andere manier te kunnen gebruiken, moeten we onze menselijke voorkeuren; gewoontes die het mens zijn scheppen -even- terzijde schuiven.

  Dan komt er energie vrij die zicht geeft op een andere wereld.

  Dat is als wakker worden uit een droom. De droom die de mensheid als werkelijkheid leeft.

  Hebzuchtige bankdirecteuren, oorlogszuchtige generaals, mediageile politici en t.v. persoonlijkheden, zich in hun huis koning(in) voelende arbeiders, denkende filosofen etc. kunnen die stap niet maken. Voor hen is de waarheid mens al wat is. Iedereen heeft wel dergelijke trekjes; dat schept net de menselijke werkelijkheid.

  Het is een avontuurlijke uitdaging om die ‘trekjes’ eens nader te beschouwen:

  Die trekjes hebben er niet alleen al sinds het bestaan van de mensheid voor gezorgd dat er oorlog was, honger en ander lijden, maar zijn deel van het idee dat de mensheid heeft van de werkelijkheid.

  Zo veroorzaken wij ons eigen lijden.

  De oplossing is niet te wensen dat we in vrede etc. kunnen leven, de oplossing is de intentie te leven; het kille aspect van ‘het zal mij een zorg zijn’, ‘na mij de zondvloed’ of er ‘niet over nadenken’ op te lossen in een levend mededogen.

  Dan komt er energie vrij dat een andere wereld schept.

  Intentie schept de werkelijkheid.

  Dat is wakker worden uit de droom. De droom die de mensheid als werkelijkheid leeft.

  1. Nou, zo slecht is het nou ook weer niet, er staat wel iets van waarde in.
   Wat mij enigszins verbaasd is dat het artikel hier geplaatst is.

   Er blijkt iets verloren gegaan te zijn in de vertaling, meestal lees ik om die reden de originelen, maar die werden niet vermeld.

   Waar ik me aan gestoord heb zijn uitspraken zoals “meditatie is een techniek, zoals een sleutel om de deur te openen” dit geeft naar mijn mening een verkeerd uitgangspunt omdat meditatie meer lijkt op een gereedschap dan een techniek.

   Vandaag heb ik het origineel opgezocht en dan lees je: “Meditation is a tool, like a key to a door”.

   Op een ander forum waar discussies minder vaak stranden in conflicten kwamen we tot de consensus dat Meditatie het vermogen is om ‘al dit’ te negeren.

   Juist omdat er zoveel uiteenlopende meningen waren maar desondanks deze prachtig eenvoudige definitie ontstond blijkt dat discussies soms nut hebben.

   Soms moet je eerst beoefenen en ervaren wat iets niet is om daarna te kunnen definiëren wat het wel is.

   Dat wist de wijze webmaster hier, vermoed ik, hij is de enige die ontopic bleef met de woorden “Laten we een tijdje in ieder geval proberen om ‘niets’ te uiten.. Zitten we toch weer on-topic..”

 6. De schoonheid en helderheid uit mediteren doorzetten terwijl je leeft. Dat probeer ik zo veel mogelijk. De wereld komt dan veel duidelijker binnen, je zintuigen, je waarnemen werkt dan ook scherper.

 7. Meditatie is in mijn ogen een hoogst persoonlijke materie. Al wie wenst te mediteren vindt na een tijd een eigen manier, die wellicht alleen voor haar/hem werkt. Bovendien is het meestal zo dat elke meditatie anders uitvalt, dat er steeds variatie is.

  😉
  Off topic dan, ben ik steeds meer van mening dat discussies om de discussies, in de welles/nietes modus dan, zoals zo vaak hier op WTK, puur energieverlies zijn.
  Een beschaafde(=met respect voor andermans mening)uitwisseling van info of een persoonlijke, op dat moment geldende visie, kan echt verrijkend werken, ook al kunnen niet alle lezers ermee akkoord gaan. Een eigen afwijkende mening kan gerust op een niet kwetsende manier naar voren gebracht worden, steeds in gedachten houdend dat ook deze steeds evolueert, eveneens in gedachten houdend dat er evenveel waarheden als mensen zijn. Bekeringsdrift, geschimp en gespot werken toch maar averechts en genereren eerder negatieve dan positieve energie.

  1. 🙂 Mensen vergeten ook wel eens in de spiegel te kijken volgens mij. Daar zie je vaak wat je zelf ècht denkt. Maar dat moet je ook durven. Discussies zijn op zich niet zo erg maar wel als ze niks toe te voegen hebben vind ik ook.

  2. @ Selene

   Men praat over dat men altijd in de spiegel bij de ander kijkt en zich zelf dan eigenlijk waarneemt, mijn vraag is echter wat is nu die spiegel bij die ander?! Want als ik daarop in duik weten de meeste mensen weer niet wat dat nu precies is. Ik wil heel graag van jou weten of jij het ook weet… Ben heel erg benieuwd!

  3. @Paul
   Je maakt hier een heel pertinente opmerking. Het beeld van de spiegel dient de meesten meer als verdedigingsmiddel. In feite zijn de begrippen projectie en spiegelen bedenksels van Freud, in een poging om menselijke gedragingen te verklaren. Wat mij opvalt is dat wanneer je overeenstemming met iemand bereikt en het spontaan klikt, niemand aan spiegelen denkt en dat enkel dàt wat conflict geeft, wél spiegelen is. Spiegelen werkt in alle gevallen. Vriendschap is een wederzijdse weerspiegeling van genegenheid voor de ander, vanwege leuke herkenningspunten. Conflict is evengoed een kwestie van weerspiegeling van minder leuke herkenningspunten. Eigenlijk spiegelen mensen constant, onbewust. Dat is de formule voor interactie.

  4. Anelle,
   Dat komt overeen met iets dat ik gelezen had over spiegelen.
   Als metafoor werd bewustzijn vergeleken met een laken.
   Individuen zou je als elastische concentraties of uitstulpingen van die laken kunnen zien.
   Wanneer je een ander individu ’tegenkomt’ dan kun je dat zien als een wederzijds afspraak om (iets van) elkaar te spiegelen. Dit gebeurd dan op een vrij laag (onbewust) niveau.
   Het nut hiervan is dat je zowel in staat bent om iets van de ander als van ‘jezelf’ te ‘ontdekken’ of zelfs te ‘leren’.
   Ik vind dat wel mooi, waarschijnlijk omdat ik meer in de mechaniek geïnteresseerd dan de toepassingen. Een tijdje vond ik de 7 spiegels van de Essenen interessant, de populist Gregg Braden heeft er wel aardige dingen over te zeggen maar dat is wat mij betreft achterhaald of maar ten dele nuttig (omdat het meer in een ander tijdperk past).
   Theorieën zoals dat van Thomas Campbell bijvoorbeeld zijn nuttiger omdat die beter past in deze tijdperk of bij mij.
   Ben je bekend met het werk van Thomas Campbell?

  5. Voor degene die Thomas Campbell gezocht hebben, ik bedoel Thomas W. Campbell, een fysicus die bewustzijn onderzocht heeft.

   Over Thomas Campbel

   Tom Campbell begon bewustzijn te onderzoeken bij Bob Monroe in de zeventiger jaren.
   In die tijd ontwikkelden ze samen met anderen technologieën waarmee specifieke bewustzijns toestanden verkregen konden worden, zonder geestverruimende middelen (zonder drugs).

   Sinds die pionierstijd is er ruim 30 jaar doorgewerkt aan het verkennen van de subjectieve en objectieve geest. Daarbij spitste het onderzoek zich op het langs wetenschappelijke richtlijnen onderzoeken van de eigenschappen, grenzen en vermogens van bewustzijn.

   Het resultaat van dat onderzoek is een boek: My Big Toe (Theory Of Everything).
   My Big TOE is een model van het bestaan en de realiteit zoals gebaseerd op Campbell’s wetenschappelijk onderzoek en zijn persoonlijke ervaringen.

   De auteur heeft alle moeite gedaan om zijn verkenningen niet te baseren op eigen overtuigingen of vooropgestelde noties.
   Het boek bevat dan ook geen geloofsystemen, geen dogma’s en geen ongebruikelijke aannames in de basis.
   Door het eisen van hoge kwalitatief, herhaalbaar, emperisch verkregen informatie om te onderscheiden wat echt is (dat onafhankelijk bestaat en extern is) van wat imaginair, fantasie of illussie is, heeft Campbell een wetenschappelijk basis gelegd voor een algemeen theorie of model van de realiteit.

   In tegenstelling tot de meeste modellen van de realiteit omvat dit model zowel het fysieke als het meta-fysieke, zowel het objectieve als het subjectieve, zowel het normale als het paranormale.
   Daarbij zijn er slechts 2 aannames, 1) Bewustzijn bestaat, 2) Een evolutie process bestaat.
   Deze 2 aannames zijn noodzakelijk omdat de causaliteit van een systeem niet afgeleid kan worden met termen die uitsluitend binnen het systeem zelf bestaan.

   Het boek is gratis te lezen op:
   http://books.google.nl/books?id=RYHtBPiZVgsC&lpg=PA1&hl=nl&pg=PA1#v=onepage&q&f=false

   Als je liever een lange lezing will bekijken:
   http://www.youtube.com/watch?v=2Nlbro2MNBs

  6. @Shaun
   Heb nog nooit van deze man gehoord. Zal er ’s op googlen.
   Deze gedachten kwamen spontaan in mij op toen ik de reactie van Paul las.

  7. @ Anelle

   Eigenlijk is het antwoord heel erg makkelijk, 4 letters… Aura.
   Het is je uitstraling en je schild van energie wat je om je heen hebt, zoals Shaun het al een detail laat vallen over 7 lagen. Elke laag reflecteert naar buiten en binnen toe. De siegel is niet de fysieke stof, of een geprojecteerd beeld uit een holografische gezichtspunt. Alles bestaat uit energie, dus ook je Aura, welke op afstand zelfs waar te nemen is en voelbaar. Elke laag is een Spiegel die je hanteren kunt naar behoren. Mensen die niks te spiegelen hebben, hebeen een te dunne Aura of eentje die zwaar beschadigd is door elektrosmog, te dun is waar door verstoringen kunnen optreden. Wie een sterke Aura heeft zal sterk van zich af kunnen verweren en dus goed in spiegelen zijn.

  8. @Paul

   Wanneer je er dieper over nadenkt is het eigenlijk logisch dat alle lichamen van de aura spiegelend zijn, onderling, naar binnen en naar buiten toe.
   Dat verklaart meteen waarom intermenselijke relaties zo ingewikkeld zijn.
   Eerst heb je de onderlinge dialogen en het onderlinge gespiegel. Daarna komt, naast de openlijke dialoog, ook nog’s de interactie tussen al jouw lichamen plus de interactie tussen alle lichamen van de ander, die op hun beurt ook nog ’s een onderling gespiegel en dialoog aangaan.
   Zo bezien is normaal gesprek of contact telkens weer een klein wonder! 😀

  9. die laatste zin van jou Anelle is precies zoals ik het elke dag weer ervaar, eigenlijk is ieder ‘normaal’ contact een complex Wonder..

  10. Anelle,

   “Wanneer je er dieper over nadenkt is het eigenlijk logisch dat alle lichamen van de aura spiegelend zijn, onderling, naar binnen en naar buiten toe.”

   Mooi dat het logisch is maar kun je voor de minder intuïtieve sukkels zoals ik deze logica ook benoemen?

   Anders kan ik net zo goed zeggen dat wanneer je er langer over nadenkt dan is een aura veld slechts een metafoor waarmee informatie betreffende de toestand van een energetisch lichaam getoond wordt.

   Als je de informatie getoond wil krijgen in Zwitserse kaas dan kan dat net zo goed een metafoor zijn, bovendien heeft Zwitserse kaas ook nog een aromatisch aspect.

   Het is niet de metafoor, maar de informatie dat significant is, het is niet de vorm maar de inhoud dat van belang is. Een mooie regenboog is wel schattig, dat weer wel.

  11. @Shaun 8.10
   Je hoeft het echt niet ver gaan zoeken. Alles in het menselijk gedrag is spiegeling. Het begint al als baby : kijkt onderzoekend naar de persoon voor z’n neusje die koerende lachjes produceert en doet ‘m dan na. Hoera!
   Niks anders dan spiegeling. Leuk gespiegel, daar houden de mensen het meeste van.
   Laat ons het gespiegel van en tussen de verschillende lichamen voor alle gemak bewustzijn noemen en die lichamen vergelijken met de zenuwbanen die de nodige prikkels doorgeven, dan ziet alles er veel eenvoudiger (logischer) uit. De rest mag je zelf aanbreien 😉

  12. @ Hyper, zou het ook zo kunnen zijn dat door ons “geconditioneerde denken” ieder “normaal contact” een complex wonder is….. maar als dat er niet meer tussen zit er sprake is van Eenheid. In ieder geval ervaar ik dan Eenheid met Al Wat Is!

  13. …..ik bedoel ermee…. dat ik zelf voel hoe ver ik ben in mijn staat van Eenheid of Zijn door hoe ik reageer op anderen…. Hoe boos, verdrietig, angstig, jaloers, bezitterig anderen ook mogen zijn… als ik volledig in mijn Eigen Kracht blijf, in mijn Zijn, in mijn eigen staat van Eenheid, dan kunnen er 2 dingen gebeuren…. of de ander kan het niet aan, durft me niet in de ogen te kijken of gaat misschien zelfs weg….. of ik ervaar opeens Rust en Stilte bij de ander en er is Verbinding en ik ervaar Eenheid! Zo simpel ligt het voor mij, niet Meer en niet Minder!

  14. Anelle,
   Als ik zo vrij mag zijn om jouw te spiegelen 🙂 dan zegt je dus dat alle menselijk gedrag spiegeling is.

   Je geeft een voorbeeld van gedragsmodificatie op basis van observatie (het kind dat terug lacht).
   Welnu, is dit niet feedback?
   Feedback is niet spiegelen, feedback is vergelijkbaar met een antwoord geven op een vraag, spiegelen is een vraag teruggeven op een vraag, zie je het verschil?
   Het lijkt op spiegelen maar niet alles wat op spiegelen lijkt is spiegelend, gras is groen, maar niet alles wat groen is is gras.

   Als een kind huilt is dat volgens jou ook spiegelen (alle menselijk gedrag is spiegelen toch). Gaat mamma ook huilen?
   Of ben ik nu tegendraads?

  15. jawel Dick met sommige mensen hebben we regelmatig een klik kliek click On dwars door de interpersonele verwarrende spiegologische dwarrelende denk raam werkjes heen, maar helaas soms is er frequent regelmatig cognie negatieve conctie complot cpn compu activiteit duidelijk voelbaar op de achtergrond van zich immer afsplitsende fundies wier kruis woordelijke denkramen belangrijker zijn dan hun cross culturele medemenselijkheid wel of niet overgoten met een new adagio tante agatha op een houtvlot sausje van gemakzucht, het schijnt er bij te horen..

  16. @ Hyper, kan ik me helemaal in vinden…. ik bedoel alleen dat het de Kunst is om dergelijke krachten/machten/ “energievelden” geen (negatieve) invloed te laten hebben op mijn/jouw systeem, mijn/jouw lichaam… Op het moment dat we het “doorzien” en we het niet meer gaan invullen door ons geconditioneerde denken, maar het laten zijn zoals het is, dan heeft het geen invloed meer…. Dat gaat echter niet van vandaag op morgen… dat is een heel proces. Het is een proces van Acceptatie en Volledige Overgave! En ik merk dat het gaat met vallen en opstaan! Ik heb vroeger ook veel gemediteerd, dus bewust het Denken stilleggen, nu gaat het automatisch en voel ik onmiddellijk als ik niet in het Hier en Nu ben…. en kan ik waar ik ook ben (zelfs in de auto in heel druk verkeer), binnen een paar seconden, terug naar een staat van Alomvattende Aanwezigheid door bijvoorbeeld even terug te gaan naar de buikademhaling, door te “schouwen” voorbij het denken etc etc. Belangrijk is wel om te accepteren van hetgeen zich voordoet en niet te verzetten. Ik heb heel veel energie en kan in een paar uur tijd heel veel werk verzetten. Ik zit daarbij veel in mijn denken. Ik merk dan na verloop van tijd dat m’n hoofd vol gaat lopen, ook door de indrukken die je opdoet in contact met andere mensen. Dan is het belangrijk om alles te kunnen laten wegstromen, zodat het niet blijft hangen. Ik heb het vermogen om als ik de deur van mijn werk uitloop om onmiddellijk alles van me af te zetten, er blijft nooit iets hangen. Ik merkte alleen de laatste weken door de beukenaktie, dat ik onrustig ging slapen. Normaliter slaap ik als ik wil binnen een minuut! De beuken hebben me weer heel veel geleerd over mijzelf. Ik voel dat ik zo’n gerechtvaardigde strijd voer en heb me de laatste maanden heel erg teweer gesteld tegen ons gemeentebestuur. Ik heb geprobeerd om ze alle argumenten te ontnemen om de beuken te kappen. En hoe harder ik de strijd voerde hoe meer ze begonne te manipuleren en te bedriegen. Tot ik afgelopen weekend ineens VOELDE dat mijn WEERSTAND alleen maar leidde tot nog grotere WEERSTAND van het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Dus, ben ik nu gestopt te VECHTEN tegen iets. Ik geef nu mijn positieve energie aan de beuken en ga niet langer VECHTEN. Strijdt leveren om anderen te Overtuigen is uiteindelijk een gevecht tegen mezelf! Ik voel me soms als een Dominee maar drijf wel eens door. Ik mag nu weer leren met de actie voor de beuken dat ik moet ophouden anderen te willen Overtuigen van Mijn “Gelijk”! Lees maar eens de volgende tekst van Anthony de Mello… ik kreeg dit weekend de tekst onder ogen… en voel maar eens of het iets met je doet

   http://flowersoflife.nl/flower/archives/241

  17. Kunnen jullie je voorstellen dat ik NU voel dat de Beuken een “spiegel” van mezelf zijn?

  18. Dick,
   Ik snap dat volkomen, kun jij snappen dat die bomen ook volkomen in vrede zijn tijdens het kappen?

  19. @Shaun 8.14

   “Als ik zo vrij mag zijn om jouw te spiegelen dan zegt je dus dat alle menselijk gedrag spiegeling is.” sic Shaun.
   Hier geef je mij feedback : je vertelt mij wat je van een uitspraak vindt. Door imitatie (poging tot) spiegelt de baby het gedrag van de ander. De verschillen zijn miniem, waar eindigt het spiegelen en begint de feedback en omgekeerd?
   Over je uitleg over het algemeen in post 8.14, is mijn feedback naar jou dat je veel teveel in theorieën en naar de letter denkt.
   Wanneer ik stel dat alle gedrag spiegelen is, sla ik gemakshalve het hele proces van interacties tussen geest, lichaam en de subtiele lichamen van de aura, in relaties en communicatie over. Net als de innerlijke dialoog die vaak aan een gedrag vooraf gaat.
   Je vergeet ook dat de mens een vrije wil heeft. Hij hoeft niet per se te gaan spiegelen, wanneer hij dat niet wilt (je huilende baby).
   Ook wist ik niet dat gras kan spiegelen… tenzij in het water of een spiegel.

  20. @ Dick

   Inderdaad, letterlijk en figuurlijk gooi jij overal in je leven de ‘Beuk’ erin, of het nou een rij van 200 bomen zijn of een rij van 200 stukjes karma, je zult het ervaren in elke verschijndenheid in en om je heen. Mocht je het te kunnen bevatten dan zul je net als Hyper je eigen spiegelzaal mogen bewoneren om alles nog eens heroverwogen te in te zien of je alles wel verwerkt hebt tot in de details. Hyper zelf is er allang, alleen hij komt er eigenlijk ‘net’ achter dat hij er al is.
   Op een dag heb je je Aura niet meer nodig wat tevens gekoppeld zit aan je aards karma, maar ook aan je 7 voertuigen in onderdeel zijn van je totale geheel. Dan rest enkel nog het bewust zijn in een bewuste vorm zonder een eigen ‘IK’. Zelf reflectie is dan ook niet meer nodig in allen facetten, omdat je die spiegelzaal aan je eigen akasha biolbiotheek overwonnen hebt. Daarom zaligheid als je alles op de keukentafel kunt neerploffen zonder breakouts van de ander.

   @ Hyper

   Heerlijk zo’n romige woordstekelijktoetje met een toefje eigen gefabriceerde kersenbelangstrelend afgewerkte topping er precies boven op. Zou er haast nog wel eentje lusten, zo maar even luchtig tussendoor opgeklopderde opmerking van wellust of te mogen watertanden voor de volgende aanbieding…

  21. Even tussen door; Breaking Newz zie en hoor ik net op omroep Max Nederland 2, Tramlijn 9 en 11 op elkaar gebotst op 11 September 11 jaar na 911 Twin Towersz in NewYork, de geweldige warme open presentatrice (waar ik altijd fan van was) sprak uit dat ze dit een zeer opmerkelijk feit vindt,helaas werd het door haar mannelijke duo presentator weer slap gepraat door over een herdenkingsteken te gaan praten…

   http://www.hetkrantje-online.nl/nieuws/actueel/breaking-news-meer-dan-dertig-gewonden-bij-tramongeluk/9053

  22. @Shaun 8.19
   Kan jij snappen dat je in volkomen vrede onverdoofd je benen met een kettingzaag zou laten afzetten?
   Kan je snappen dat groenten wanneer zij versneden gaan worden, een paniekreactie geven en zelfs flauw vallen?
   Dat gewassen, wanneer er parasieten of ziekten in aantocht zijn, elkaar signalen doorgeven en antistofen gaan aanmaken?
   Wanneer een boom oordeelt dat zijn tijd gekomen is, laat hij zich wel doodgaan, daar hoeft geen babarij aan te pas te komen.
   Neem van mij aan dat die bewuste beuken fier zijn op hun schoonheid én op de functie die zij in hun omgeving uitoefenen, al was het maar om verontreiniging te beperken.
   Feedback Anelle : waarom speel je zo graag advocaat van de duivel?

  23. @ Hyper 8.22

   Misschien dat je iets over het hoofd heen ziet beste Hyper, toen was er ook ene Dick (Cheney) Burgermeester NY tussendoor toen te bewonderen op 9, 11, 11 jaar geleden. NU zie ik Tussendoor onze Dick rond hier hangen met zijn ‘Beuken’ verhaal. OOOOOh alles valt ineens op zijn plaats, wie past er nog meer bij het nieuwe WTK puzzeltje?!

  24. Anelle,
   De verschillen tussen feedback en spiegelen zijn niet miniem, het zijn compleet verschillende concepten, wat ik zei is dat ze op elkaar kunnen lijken en vandaar dat ze weleens verward worden.
   Ik gaf je er zelfs een heel duidelijk voorbeeld bij, begreep je niet wat ik bedoelde ondanks mijn voorbeeld of ben je het niet met me eens?

   Ik heb geleerd dat mensen altijd de waarheid spreken, zij het dat er ook een omkering in kan zitten. In spiegelbeeld zo je wil.
   Dus als jij zegt, op basis van wat jij hier van mij gelezen heb dat ik teveel in theorieën denk en teveel naar de letter denk dan lees ik dat als jouw uitspraak over jezelf.
   Bedenk wel, het zijn jouw woorden, niet de mijne, ik zou een dergelijke uitlating pas na veel meer input geven.
   Maar ik vind het geen reden om je niet meer lief of niet meer intelligent te vinden.

   Als je gemakshalve veel overslaat dan kan je van mij niet verlangen dat ik je begrijp.

   Met aarzeling moet ik bekennen dat ik wel snap (zowel intelectueel, emotioneel als ook spiritueel) waarom een boom volkomen in vrede is tijdens het kappen, het is hetzelfde reden waarom Dick er een spiegel in ziet en het heeft met kosmische acceptatie te maken. Dat kan ik je vermoedelijk niet uitleggen, vraag het eens aan een oude indiaan.

   Let op, dit is geen vrijbrief om bomen te kappen, het is een gruwel om dat te doen, maar de boom, vanuit de boom, begrijpt alles vanuit liefde. Ik weet dat Dick hier veel, zoniet alles, van snapt. Maar uitleggen is moeilijk.

   “waarom speel je zo graag advocaat van de duivel?” dat is een interessante aanname of oordeel, ik had niet kunnen bedenken dat je het zo zou ervaren, ik kom graag tot de wortel van dingen en soms wordt dat als een wortelkanaal behandeling ervaren, misschien dat je het daarmee verward?

  25. met een botte bajonet een levend gevangen mens zijn hart verwijderen zonder verdoving voor zwarte handel, isz no problemo voor onze bond genoten, de slachtoffers zijn ons vast eeuwig karmisch dankbaar net als de beuken bomen, dat noemen ze een bevrijdingsleger, Kosovo Liberation Army in samenwerking met Hitlerina Clinton en Dutch Vleermuis Bat en heilige hippocrates artsen en Dick Cheney z’n V vriendjes ;

   http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/kosovo/9534691/Former-Kosovo-rebel-describes-removing-prisoners-heart-for-black-market-sale.html

   http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2011/01/-serbian-myth-proves-true-organ-extraction-follow-up.html

   type in google: kla selling serb organs

  26. Marcel,
   Geef je ook een onderbouwende verklaring daarvoor of is het gewoon de gebruikelijke prietpraat?

  27. @ Shaun

   Geef mij m’n Spiegelreflex Camera eens terug, ik zie achter Marcel een koe van een Bananen Tros hangen en voordat Hyper ‘Candid Camera Obscura’ kan roepen, wil ik er toch even een 9/11/12 reportage van hebben.

  28. snap je nu waarom mensen boven de 30 jaar niet meer mee mogen tellen?
   die weten te veel vreemde beelden van vroeger, tenminste als ze hun geheugen niet al compleet kapot gezopen en gesnoven hebben…
   als de dag van gisteren weet ik hoe in 1994 in Enschede ineens gestudeerde zeer doorvoede maar zwaar afgetrainde militair aandoende bloedmooie donkere ‘Islamitische’ ‘Joego’ vrouwen binnen gekomen waren, ze hadden ineens alles, auto appartement academische studie kennissen, terwijl ik toen al een aantal jaar aan het trainen was bleek dat ze in alle opzichten 3 keer zo sterk waren als ik en de gemiddelde autochtoon in die tijd, en opmerkelijk mysterieus onaanraakbaar en ver voorbij adolescenten mentaliteit want voor haar en de haren waren wij maar domme boertige kinderen die het aankijken niet waard waren, och het zal wel weer een p.i. geheim agente geweest zijn, pik ze er soms zo tussen uit…

  29. Marcel
   Ik zal je een opzetje geven.
   Neem CO2, voor ons verontreiniging, dat ademt een boom in, onder invloed van zonlicht en wat water, maakt de boom daar hout van.

   Het doet me denken aan een gesprek met een Alien in een bar, de barman vraagt aan de alien “Zeg, kerel, moeten we al dat sythetisch spul vermijden?”, “Nou,” zegt de alien, “vanuit de kosmos gezien bestaat het concept ‘synthetisch’ niet !”

   Weet je weleens wat rattengif is?
   Rattengif is 95% lekkernij voor ratten, en 5% gif voor ratten.
   Het is nu voedsel voor ratten, kijk eens langer dan je neus.
   http://www.getreading.co.uk/news/s/2050167_rats_becoming_immune_to_standard_poison

  30. @ shaun
   Overigens wie is er niet in zekere zin aliën ten opzichte van iemand of iets anders, en wie wel? En wat betekent dat dan wel/ niet voor je bestaan ? En waarom zou je je daarom druk moeten maken? Wat is vervuiling en voor wie , allemaal vragen weg ermee!

  31. @ shaun
   waorom alles nou geliek in’t engels zegt worden mot is me ’n roadsel, ‘k sol dat wel noait begriepe’n . Sal wol zo’n haip wez’n das du bietje studeert overkomst. Ik wait ’t nait , moar vor me kenst dat wel loaten .

  32. ie bint toch allee ma aan’t kuieren, as ’t in tukkers mot ken ik het ook wa hur, woar bin ie d’reen va trowens?

  33. @ shaun
   Ik ben er 1 die weet dat de afgescheidenheid van de bron een illusie is en op zijn best een leerklasje waarvoor ik al geslaagd ben . En jij?

  34. @ shaun
   Maar het was een dappere poging , die punt heb je . Wil je alleen even op het volgende wijzen ( ter overdenking) jij bent een illusie ….. hoe verhoud dat zich met jouw stelling van zoeven ?

  35. Ik ben een databestand in een database, dat tijdelijk vrije wil heeft omdat dat nodig is voor interactie in deze virtuele omgeving. Mijn doelstelling is gelijk aan dat van bewustzijn namelijk het verlagen van entropie door mijn bits en bytes in een configuratie van hogere kwaliteit te zetten. Ik ben daarom dankbaar.

  36. @ shaun
   Ja zoiets dacht ik al waar te nemen . Entropie ,bits en bites en hogere configuraties zijn allemaal illusoir, en derhalve niet bestaand volgens jouw eigen gedachte gang. Kortom je zegt helemaal niets! En dat valt me eigenlijk een beetje tegen van je , ik had wel gedacht dat je duidelijker kon verwoorden wie of wat jij bent en eventueel wanneer en waar , maar helaas . Je gaat nog even niet op voor het examen ben ik bang 🙂

  37. @ shaun
   Ach wie stelt nou wie hier teleur? Ik had je iets sluwer ingeschat , dat zegt denk ik genoeg in ieder geval voor hem die horen wil. En denk lekker te zijn wat je denkt te zijn, van mij mag je hoor.

  38. En ; Niet alle gras is groen , Festuca glauca is blauw , er zijn ook rode en gele grassoorten . ( voor de betweterts )

 8. Meditatie was voor mij het middel om mijn werkelijke zelf te vinden. Een zoektocht naar de oorsprong, het oneindige.
  Voor een ander is meditatie veelal een techniek om tot rust te komen, even de wereld de wereld laten en ontspannen.
  Toch, als met geheel bewust kan zijn in uiterste ontspanning, dan vind men zichzelf als dat wat is. Die ene realiteit. Het breid zich uit van het diepste in ons naar de verre vertes in het heelal. Alles is uiteindelijk één.

  1. Marcel
   Ik zal je een opzetje geven.
   Neem CO2, voor ons verontreiniging, dat ademt een boom in, onder invloed van zonlicht en wat water, maakt de boom daar hout van.

   Het doet me denken aan een gesprek met een Alien in een bar, de barman vraagt aan de alien “Zeg, kerel, moeten we al dat sythetisch spul vermijden?”, “Nou,” zegt de alien, “vanuit de kosmos gezien bestaat het concept ‘synthetisch’ niet !”

   Weet je weleens wat rattengif is?
   Rattengif is 95% lekkernij voor ratten, en 5% gif voor ratten.
   Het is nu voedsel voor ratten, kijk eens langer dan je neus.
   http://www.getreading.co.uk/news/s/2050167_rats_becoming_immune_to_standard_poison

  2. @ shaun
   Ik geef het toe , het is een ongebruikelijke plaats( maar daarmee begon jij) maar vanuit hier eet smakelijk en eet alles wat je wilt het is vast voor iets of iemand niet schadelijk ( dan is het maar te hopen dat jij dat bent nietwaar?)

  1. @ Cozmic

   Je kan zelfs wel eens verdwalen in een meditatie terwijl je erbij zweert dat het een anders was…

  1. @ Monika ,
   tja ik wilde er nog M/V van maken maar dat bekt niet zo lekkâh , alsjebegrijptwattikbedoel .

 9. Tja, wat te zeggen over dit artikel. Het is niet verhelderend. Het zogenaamd een open blik. In werkelijkheid is het een persoonlijke en verhullende kijk op wat methoden, middelen die het predicaat meditatie meekrijgen. Alles wordt op een hoop gegooid. Deze ashram is een merkwaardige rim ram zonder duidelijke moderne kennis basis, misschien geeft het mensen hun gemiste religieuze gevoel terug, maar niet hun volwassen blik op religie, rede, rationaliteit en wetenschap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.