Advertentie

Wikileaks wint rechtzaak vs. Mastercard/VISA


x

WikiLeaks wint van Visa /Mastercard

Juridische uitspraak om te stoppen met de financiële blokkade door VISA en Mastercard tegen WikiLeaks. 

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Gisteren, 12 Juli, was er even de opluchting bij de mensen van Wikileaks, in hun strijd tegen de subverserende macht die credit-card-bedrijven VISA en Mastercard uitoefenen tegen deze organisatie. Beide credit-cardmaatschappijen verdommen het om donaties van privé-personen, die gedaan worden met credit-cards van deze maatschappijen, door te geven aan Wikileaks..! Volgens Wikileaks heeft hun organisatie te kampen gehad, door met name deze boycot van genoemde financiële instellingen, met een terugval in ontvangen donaties, van maar liefst 95%..! In geld komt dit neer op het lieve sommetje van zo’n US$ 20 miljoen..!

Een IJslandse rechtbank heeft dit vonnis uitgesproken, waarmee het ernaar uit ziet, dat Wikileaks binnen niet al te lange tijd zal kunnen beschikken over tenminste een deel van deze donaties, die al bijna 2 jaar worden achter/tegengehouden door deze twee financiële creditcard-reuzen..

Naast VISA en Mastercard waren er nog een aantal financiële bedrijven, die Wikileaks in de ban hadden gedaan, nadat deze organisatie eind 2010 had besloten om 250.000 documenten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de VS, openbaar te maken. Voor Julian Assange, oprichter van Wikileaks, was het met name deze terugval, die hem ertoe deed besluiten, op pad te gaan om fondsen te gaan werven, ten koste van de publicaties die Wikileaks nog in het vat heeft.

Volgens Kristinn Hrafnsson, juridisch adviseur van Wikileaks, is deze uitspraak van de IJslandse rechtbank een belangrijke mijlpaal in hun campagnes. Er lopen nog meer rechtszaken, zoals in België en Denemarken, aldus Hrafnsson, “Maar deze overwinning in IJsland is een belangrijke stap in het terugvechten tegen deze machtige bankenconsortia..”

Valitor is de locale partner van VISA en Mastercard in IJsland, en dit bedrijf heeft dus nu de veroordeling aan de broek om achterstallige donaties door te sluizen naar het bedrijf ‘Datacell’, dat de financiële partner is van Wikileaks. Op straffe van een boete van US$ 6.000 per dag dat ‘Valitor’ in gebreke blijft, bij het ten uitvoer brengen van dit vonnis. E.e.a. werd meegedeeld door de advocaat van Wikileaks’ partner ‘Datacell’, Sveinn Andri Sveinsson.

De directeur van Datacell, Olafur Sigurvinsson, vertelde reporters dat hij al die tijd verbaasd is geweest over de dubbele standaards, die beide creditcard-maatschappijen zo openlijk demonstreerden.. “Ik kan met mijn creditcard geld overmaken naar Al-Qaeda, naar de KuKluxKlan, ik kan er wapens mee bestellen en laten afleveren, zelfs drugs en kinderporno kunnen met VISA en Mastercard worden betaald..! Niemand die ook maar 1 vinger uitsteekt naar de financiële deals achter dit soort transacties. Maar ik mag geen steun verlenen aan een organisatie die vecht voor de vrijheid van meningsuiting”..

Zeer waarschijnlijk gaat Valitor in hoger beroep, maar op welke gronden het bedrijf dat wil doen, is vooralsnog niet duidelijk. Als Valitor er uiteindelijk definitief toe gedwongen wordt om betalingen aan Wikileaks te hervatten, dan is het nog maar de vraag of beide achterliggende creditcard-maatschappijen het toe zullen staan om via hen donaties aan Wikileaks überhaupt te verrichten. Al twee jaar lang werpen beide bedrijven, het ene bezwaar ná het andere op, om Wikileaks maar niet van een financiële (door-)stroom te voorzien. Dit heeft bij velen de verdenking doen rijzen, dat beide creditcard-companies door de regering van de VS onder druk worden gezet om Wikileaks financieel uit te hongeren. Noch Mastercard, noch VISA waren voor enig commentaar op deze uitspraak bereikbaar..

WikiLeaks’ Julian Assange over de uitspraak van de IJslandse rechter: “Dit is een significante uitspraak tegen de heersers in Washington, zij die proberen om Wikileaks de nek om te draaien. Ons  zal niet het zwijgen worden opgelegd en ook economische censoring is censoring; en dat is verkeerd..! En als, zoals nu keihard blijkt, dit ook nog eens wordt gedaan, buiten de wet om, dan is dit dubbel verkeerd. Een voor een de mensen die betrokken waren bij het censoreren van Wikileaks, zullen zich aan de verkeerde kant van de geschiedenis scharen”.

2 gedachten over “Wikileaks wint rechtzaak vs. Mastercard/VISA

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.