Advertentie

Ben je ook boos op ‘Het kwaad’..?


Het leven is een spiegel. Je kunt niets zien buiten je, dat niet reflecteert naar jou toe. Iets ‘niet’ zien, terwijl je het met je ogen ziet is onmogelijk.. Kortom: jij leert jezelf het beste kennen, door de ‘buiten’wereld niet als ‘buiten’ te beschouwen, maar als een brandpunt van jouw focus. Buiten is dus gewoon ‘binnen’..

Wellicht voel je weerstand bij deze gedachtengang.. Komt dat omdat ik hier iets ‘fout’ schrijf, wat niet klopt..? Of klopt het niet voor JOU? Daarmee klopt de bewering dus weer wel..!!

Het kwade is ook weer zoiets. Wat het is, willen we vaak niet weten. “Hè bah, het kwaad, dáár wil ik niets mee te maken hebben!”.

Maar is het niet veel eenvoudiger om het te zien als een deel van onszelf? Of zijn we allemaal spiegelspatblinkendschoon? Zoja, hoe kun je dan het ‘kwaad’  zien..? Het ‘kwaad’ om je heen..? Als je dingen om je heen ziet, waarvan JIJ vindt dat het voor geen centimeter klopt, is dat geen absolute waarheid dat dát ‘kwaad’ IS..
Zelfs als heel veel mensen het met je eens zijn. ZELFS als iedereen het met elkaar eens is, dat iets ‘kwaad’ is, dan nóg, is de vraag of het een ‘absolute waarheid’ is om te zeggen dat het ‘kwaad’ IS.

De uitnodiging hangt op de buitenmuur!

Deze zinnen en gedachtegang, lijken wellicht een hoop filosofische gefiddel, maar dat is het zeker niet.

Want waar ik naar toe wil, is je te vragen het donker te zien als een déél van jezelf. Als we dat namelijk NIET doen, dan duwen we het donker IN onszelf naar buiten. We willen het niet zien, dus ERUIT!  Het bizarre van de situatie is dat je daarmee het ‘kwaad’, het ‘donker’  sterker maakt. Het collectieve veld, dat we ‘het kwaad’, of ‘het donker’ noemen, creëren we met elkaar.. VERSTERKEN WE VERVOLGENS MET ELKAAR!

Is het niet veel slimmer alles wat je ziet, te zien als een deel van jezelf..? Het vervolgens IN JEZELF te helen, te omarmen, als een gast, zoals hieronder in het gedicht van de Soefi-mysticus Rumi staat geschreven. Ik geef je deze gedachte mee, omdat het naar mijn mening de komende tijd van belang is, het donker niet meer BUITEN onszelf te projecteren. “Dat wil ik niet, dus dat hoort niet bij mij”.. Zoiets.

Het is dus heel simpel: JIJ ZIET HET, VOELT HET, DUS HOORT HET BIJ JOU! Laten we gewoon Rumi het in woord vervatten.

The Guest House

This being human is a guest house.
Every morning a new arrival.

A joy, a depression, a meanness
some momentary awareness comes
as an unexpected visitor.

Welcome and entertain them all!

Even if they’re a crowd of sorrows,
who violently sweep your house
empty of its furniture,
still, treat each guest honorably.

He may be clearing you out
for some new delight.

The dark thought, the shame, the malice,
meet them at the door laughing,
and invite them in.

Be grateful for whoever comes,
because each has been sent
as a guide from beyond.

Rumi

Sufi Mystic

(vertaling)

Het pension

‘Menszijn’ is als een pension.
Elke morgen een nieuwe gast.

Een glimlach, een depressie, een steek onder water,
geldzorgen die opdoemen,
als een onverwachte gast.

Heet hen allen welkom en maak het hen naar de zin!!

Zelfs als ‘zij’ een wolk van zorgen zijn,
die kwaadaardig je huis ‘aanveegt’,
en het ontdoet van haar meubilair;
behandel elke gast toch steeds met ere!

Misschien zal hij je heel duidelijk maken
dat hij nieuwe prikkels wil.

Dit geldt ook voor de donkere gedachten, de schaamte, valsheid,
ontvang hen hartelijk aan de deur, met een grote lach,
en vraag hen binnen.

Wees vooral dankbaar voor wie er ook komt,
want elkeen is gestuurd,
als een gids van ‘ginds’.

Rumi

Soefi Mysticus

* * * * * * *

Graag verwijs ik je naar het artikel HIER op WantToKnow.nl dat  hier perfect op aansluit. Want als het ‘Kwaad’ IN je zit, zou je het toch ook moeten kunnen ‘helen’?

Het gaat over de Hawaïaanse geneeswijze HO’OPONOPONO. Deze gaat er heel simpel vanuit, dat het ENIGE wat je hoeft te doen om zaken te helen, het helen van deze zaak BINNEN JE HART, BINNEN JEZELF is. Er zijn veel bewijzen geleverd van deze gedachtenkracht. Die dus kennelijk zo sterk is, dat het via jouzelf, zaken ‘buiten’ je kan helen. Wauw!

21 gedachten over “Ben je ook boos op ‘Het kwaad’..?

 1. Jezus sprak: “Een wijnstok werd buiten de Vader geplant, en krachteloos zal hij met wortel en al uitgerukt worden en te gronde gaan.”

  Verklaring:
  Als je het contact met jezelf en je natuur verbroken hebt, heb je jezelf uit het paradijs verdreven. Dan heb je gegeten van de boom van kennis van goed en kwaad en denkt zelf te weten wat goed en kwaad en gezond en ongezond voor je is. Dan neem je, zoals in de mythe van Adam en Eva, geen verantwoordelijkheid voor je eigen daden, maar geeft de schuld aan de verleiding, de omstandigheden of de ander.

  Uit het Evangelie van Thomas
  verklaring: Tao te ching van Lao Tzu

  1. Mooi Lianne! Je creëert daarmee dus dan je eigen ‘loskoppeling’.. Waarom zou je dat doen, inderdaad..? Er zijn kennelijk ‘goden’ geweest, enorme krachten, die in staat waren, zonder contact met Spirit, te scheppen voor hun eigen goeddunken. De wijnstok buiten de wijngaard planten, voor ‘eigen’ gewin..
   Dit heb ik van de week, van Judith Moore en ook gisteren op de kabala-dag, begrepen dat dit het geval is. Onze Aardse Schepping is daarna tot in zijn voegen ‘op slot’ gezet, geworden geworden geweest.. hahaha. Maar dat is dus nu klaar. Geweest..! Een kleine sponde tijd slechts, rest ons tot de terugkeer naar het paradijs..!! De wederopstanding in het paradijs.. WERKELIJK!

 2. Er is geen afdoend rationeel antwoord op het waarom van vele kwaad en het vele lijden in de wereld. Wanneer we slechts de verschijningsvormen van het kwaad bestrijden, maar niet de kwade bron die ook in ons zelf huist, dan dweilen we inderdaad met de kraan open.

  Als we geloven dat ‘kwaad’ net als ‘goed’ onderdeel zijn van de kosmische wet van de Polariteit, de bron van ons duaal denken, begrijpen we dat ‘kwaad’ een onvermijdelijk gegeven is dat bij onze levenslessen hoort, dan is dat gegeven een enorme kracht en in het midden ligt zoals altijd het antwoord.

  Kunnen we meteen onze taal iets bijstellen door naast de regelmatig uitgesproken regel ‘ik ben me van geen kwaad bewust’ deze te vervangen door synoniem ‘ik ben me van geen goed bewust’.

 3. Helemaal waar, het donker dient omarmd te worden in jezelf dan kan het helen. Het mag een stem krijgen en in plaats van veroordeeld mag het zijn wat het is. Wanneer je dit “kwaad” in jezelf onderdrukt wordt je een bommmetje die ieder moment kan ontploffen en daarvan zien we er tegenwoordig heel wat rondlopen. Dus bevrijd het kwaad in jezelf, maar blijf ook naar het “kwaad” in de wereld kijken.
  Want het heeft de neiging om zich te verschuilen.
  Zoals ik al in eerdere reactie opmerkte. Hoe kunnen we leren en in de praktijk brengen van onvoorwaardelijk liefde als er geen mensen zijn die liefdeloos zijn. Hoe kan men vergevingsgezindheid in de praktijk brengen als er geen mensen zijn die fouten maken. enz. Dit z.g. kwaad heeft een functie dat is duidelijk. Dit geldt ook voor ziekte als kanker. Hoe moeilijk het ook is, de kanker liefhebben heeft meer invloed op het genezingsproces dan er tegen vechten. Mijn vriendin is daar het voorbeeld van. Toch vind ik het moeilijk te accepteren dat er zoveel wreedheid is. Ik kan er niet goed tegen ook al snap ik het mechanisme.
  De techniek gebruik al vaak, vooral bij mijn behandelingen en dat voelt goed.

 4. Maar hoe verklaar je dan dingen zoals recente moord op een 12 jarig meisje in Dordrecht? Jullie hebben het vast gelezen, dat meisje dat gewurgd is door de politie agent, die haar buurman was.
  Hoe verklaar je, vanuit de visie, de verkrachtigen en aanrandigen door rooms-katholike priesters op niets vermoedende kinderen.
  Hoe verklaar je dan, oorlog in Irag, dat door middel van leugens is neergezet.
  Hoe verklaar je dan de 9/11?

  1. Mensen worden door negatieve denkwijzen nog wel eens bezeten door het kwaad, zouden de Christenen zeggen.

   Hier zit ergens wel een kern van waarheid in.
   Wanneer mensen positief in het leven staan, niet te veel geld en macht nastreven, zich niet met alle narigheid inlaten, dan gebeurd het niet.

   Vertrouwen in het leven en liefde voor jezelf en de ander.

   Als iedereen dat zou doen, zonder angst, dan zag de wereld er heel anders uit.

  2. EA, je raakt natuurlijk de kern.. Ik ben 7 jaar met 9/11 bezig geweest; het heeft mijn ogen geopend…! Snap je. Dus niet iemand anders’ ogen, die blijven zelfs gewoon gesloten.. ZELFS ALS IK EROVER SPREEK EN ‘HEN’ PROBEER TE OVERTUIGEN MET KEIHARDE FEITEN..!
   Wat is dan waarheid..?! WAARHEID IS DAT WAT IEDER MENS VOELT EN VINDT DAT WAARHEID IS..
   Waarheid zou daarmee al PER DEFINITIE subjectief zijn, en dat is VOLLEDIG anders dan onze ouders, onze school en al onze vrienden, kennissen en noem ze maar op, ons willen doen geloven.. En wij hen..: ‘De waarheid ‘daarbuiten’, is wat ‘ECHT’ is’. Lulkoek dus..!!
   Think about it..

  3. Vergeet niet dat de mens van nu nog fysiek en emotioneel dierlijk is. De moord op het 12 jarige buurmeisje in Dordrecht was hoogswaarschijnlijk een sexuele lustmoord. Dit soort misdrijven legt de primitieve, instinctieve en dierlijke aard van de mens bloot. De dader handelde in dit geval niet met het verstand maar met onbeheersbare instictmatige lust.

   We zien dat in oorlogstijd of onder enorme emotionele spanning ogenschijnlijk ‘normale’ mensen kunnen veranderen in koelbloedige moordenaars. Daar zijn in het verleden ook experimenten mee uitgevoerd. Juist in deze tijd van veel input en prikkels zie je mensen totaal ontsporen. Vaak geven bepaalde middelen de trigger om het beest in de mens los te laten.

   Dus ieder mens herbergt een monster die het met het bewuste verstand probeert te beteugelen. Dat monster schuilt in ons eigen onderbewustzijn, emoties, denken, etc. Uiteindelijk zal de mens zijn dierlijke aard volledig ontgroeien en zal het een werktuig zijn voor de toekomstige mens zijn en niet omgekeerd.

  4. Daar is geen verklaring voor Ineke en alles wat er aan verhalen over verteld worden kun je niet vertellen aan de slachtoffers. Het enige wat je kunt doen is je eigen schaduwkanten bekijken en je niet wanhopig laten maken door wat er gebeurt. Diegenen die dienen te veranderen die lezen die verhalen niet en diegenen die wel willen lezen ze wel, maar hebben het eigenlijk niet nodig. Er is geen antwoord, geen echt antwoord. Het is een mysterie

 5. Hoe meer je de mensen leert kennen hoe meer je van de dieren gaat houden. Heel veel mensen zijn leugenachtig, manipulatief, vals, nep, gemeen en achterbaks. Ik heb dat vaak meegemaakt. Gelukkig zijn niet alle mensen zo.

 6. Beste mensen, hartelijk dank voor de reacties op m’n vorig bericht. In mijn beleving kan je heel veel bereiken door open en eerlijk naar jezelf te kijken en ook naar de wereld. In die zin is het helemaal correct, schaduw zien en omhelzen.
  Kijken naar de wereld met de ogen van liefde, dus ook naar de schaduw kijken met liefde.

  Er is dualiteit maar ik vind dat dualiteit nooit mag de mantel worden voor de criminaliteit. Dingen zoals 9/11 is gewoon crimeneel en zo moet het ook gezien en erkent worden voor wat het is, misdaad. Er is verder geen oordeel over maar een misdaad is een misdaad. Zelfs als de waarheid subjectief zou zijn, dan nog.
  Het mooie aan de waarheid is dat die veranderd niet. Meningen kunnen veranderen, maar waarheid is er maar 1 of het wel of niet geacepteerd wordt, dat is iets anders.

  Dualiteit, gezonde polariteit en criminaliteit.

  Criminaliteit is niet te helen door het te accepteren. Het is werkelijk te helen door anders te doen en crimineel gedrag te zien voor wat het is.

  1. Dualiteit is de illusie die we onszelf opleggen. In feite bestaat dualiteit slechts in onze onvolledige wijze van waarneming, denken en handelen. Dat is geen straf, maar het behoort simpelweg tot de evolutionaire fase waarin de zelfbewuste mens nu verkeert.

  2. F001: het kan natuurlijk ook zijn, dat deze dualiteit is ingebracht in het menselijk gnoom, mogelijk zoals je zegt, om ons te helpen om onze evolutie intens door te maken.
   Maar ik geloof ook in de bezieling van die lichamen, de lichamen die in de dualiteit zitten, omdat dát in het DNA zit. De spirit is niet duaal, maar kan zich, in dat DUALE DNA-lichaam, nauwelijks HEELHEID en EENHEID her-inneren..! Snap je?

  3. Inderdaad is de spirit (geest) non-duaal te noemen. Het overschaduwt of verlicht de mens op een wijze waarop de zon met zijn zonnestralen ons verlicht en verwarmt. Maar de zon zélf reïncarneert natuurlijk niet onze lichamen, simpelweg omdat de vorm niet bestand is tegen een dergelijke enorme kracht. Ik denk dat dit ook geldt voor de geest. Het overschaduwt of verlicht de lagere mens, maar naarmate de mens door inzicht en kennis in staat is meer van dit geestelijke vuur te ontvangen transformeert het tot dit licht.

 7. De ene na de andere site, poeh, vol met teksten over goed en kwaad en Jezus de laatste tijd, als je dat allemaal moet bijhouden komt je niet aan normaal werken toe. Wel sterk verhaal allemaal. Inspiratie hoor!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.