Advertentie

Michael Moore: De VS is niet failliet!


De ‘Budget Repair Bill’ zo heet het gedrocht, een reeks van besparingsmaatregelen die de republikeinse gouverneur Scott Walker over Wisconsin heeft afgekondigd, omdat Wisconsin, zo goed als failliet zou zijn. Walker probeert die besparingen nu te realiseren, door de sociale lasten met 10% te verhogen, maar ook en vooral door sociale rechten die in collectieve arbeidsovereenkomsten zijn vastgelegd aan te vallen. En ook dient er te worden gesnoeid in het budget voor onderwijs; zo zouden studenten in het hoger onderwijs 26 % meer studiekosten gaan betalen.

Ook zet Walker frontaal de aanval in tegen de vakbonden, via de zogenaamde Union Busting bill (antivakbondswet).

 

Bij gouverneursverkiezingen op 2 november 2010, zijn veel Midwest republikeinen aan de macht gekomen, mede dankzij de campagne van de uiterst rechtse Tea-party-beweging. Zij nemen de openbare sector, vakbonden, leerkrachten, brandweerlui en stadsdiensten in het vizier en laten de rijken rustig verder genieten van speciale belastingaftrek en andere voordelen

Er was al veel sociale onrust, maar nu is het een protestmars in Wisconsin, die uitmondt in een protest tegen het grootschalige misbruik van macht, door de rijke elite in de VS en het feitelijke failliet van de Amerikaanse overheid.
Daarbij was het vooral de aanwezigheid van regisseur Michael Moore, die een sleutelrol vormde, en Michael’s keiharde speech die hij hield ten overstaan van de aanwezige ambtenaren, zoals  politiemensen en brandweerlieden.

Bezuinigingen onder het mom van ernstige overheidstekorten. Maar waarom worden de laatste jaren de rijken dan super-rijker en waarom worden de superrijken dan vies-rijk in de VS de laatste jaren..? En waarom staat een Amerikaanse overheid het toe dat banken zoals Goldman Sachs openlijk hun witte-boorden-criminaliteit mogen tentoonspreiden, ongestraft! Kortom sociale onrust, eindelijk.

Michael Moore: “De natie is niet failliet, mijn vrienden, en ook Wisconsin is dus niet failliet. Het maakt onderdeel uit van een van de grootste leugens van de afgelopen tientallen jaren. In tegenstelling tot hetgeen de mensen die de macht hebben, je willen doen geloven, zodat jij bereid bent je pensioen te laten verdampen, je loon te laten halveren, en het leven op te geven dat je grootouders hebben verdiend, is Amerika NIET failliet. Het geld ligt alleen niet in jouw handen. Het geld is overgeboekt naar de banken en naar de portefeuilles van de vies-rijken.”
x

* * *
X

Amerika Is Niet Failliet

Michael Moore © maart 2011

x

vertaling@Jan Smith voor Wanttoknow.nl/be

 

Toespraak gehouden in de hoofdstad van Wisconsin, Madison op 5 maart 2011.

Amerika is niet failliet.

Michael Moore op 5 maart 2011, spreekt de menigte protesterende politiemensen en brandweerlieden toe.

In tegenstelling tot dat wat de machthebbers ons willen laten geloven zodat we ons pensioen opgeven, onze salarissen inleveren en kiezen voor een leven zoals onze overgrootouders leefden, is Amerika niet failliet. Nog niet in de verste verte.

Het land baadt in rijkdom en contanten. Wij kunnen er alleen de hand niet op leggen. Het is verplaatst, tijdens een van de grootste roofovervallen in de geschiedenis, verplaatst van de werknemers en consumenten naar de banken en de portefeuilles van de rijke stinkerds.

Op dit moment bezitten slechts 400 Amerikanen meer rijkdom dan de helft van alle Amerikanen bij elkaar.

Ik zal dat nog eens zeggen, en ik zeg het vooral tot de belangrijkste media: herhaal dit nu eens in jullie kranten en televisie-uitzendingen!

400 obsceen rijke mensen, waarvan de meesten hun voordeel hebben gedaan tijdens de omvangrijke, vele miljarden kostende financiële reddingsoperatie in 2008, bezitten nu meer poen, aandelen en vastgoed dan de tegoeden van 155 miljoen Amerikanen bij elkaar. Als je niet het kunt opbrengen om dat een financiële staatgreep te noemen, dan ben je gewoonweg niet eerlijk over de waarheid die je diep in je hart voelt.

En ik kan zien waarom jullie daar niet eens aan durven denken. Om voor onszelf toe te geven dat we een kleine groep mannen met de noorderzon hebben laten vertrekken met hun in het geheim aangelegde voorraad rijkdommen waarop onze economie draait, zou eigenlijk betekenen, dat we de beschamende belediging moeten slikken dat we onze dierbare democratie inderdaad hebben ingeleverd aan de op geld beluste elite.

Wall Street, de banken en de mensen uit de Forbes 500 hebben de macht van deze republiek overgenomen – en pas sinds afgelopen maand, heeft de rest van ons zich compleet hulpeloos gevoeld door het onvermogen dat we voelen om er iets tegen te ondernemen.

De uiteindelijke schouders die de lasten dragen..

Ikzelf heb niet meer dan een middelbare schoolopleiding. Maar toen ik nog op school zat, was elke leerling verplicht een aantal lessen over economie te volgen om te kunnen slagen voor het eindexamen.

En dit is wat ik toen heb geleerd: Geld groeit niet aan de bomen. Het groeit pas als we dingen maken. Het groeit pas als we allemaal een goede baan hebben met een goede beloning die we kunnen gebruiken om dingen te kopen en zodoende meer werk creëren.

Geld groeit wanneer we kunnen zorgen voor een uitstekend onderwijssysteem, waarin een nieuwe generatie van uitvinders , ondernemers, kunstenaars, wetenschappers en denkers wordt opgeleid, die met nieuwe revolutionaire ideeën op de proppen komen voor deze planeet.

En een generatie die met nieuwe ideeën komt waardoor er meer nieuwe banen worden geschapen waardoor meer inkomsten voor de staat worden gegenereerd. Maar wanneer de allerrijksten geen evenredig deel aan inkomstenbelasting willen afdragen, kan de staat ook niet goed functioneren. De scholen kunnen dan de allerbeste en knapste koppen afleveren die doorgaan met het scheppen van die nieuwe banen.

Als de rijken het meeste van hun geld mogen houden, dan weten we wat ze ermee gaan doen: ze gaan het roekeloos vergokken in van die idiote constructies van Wall Street waardoor onze gemeenschappelijke economie in elkaar dondert. De crach die zij al een paar keer hebben veroorzaakt, heeft ons vele miljarden gekost en miljoenen banen gekost. Ook die gebeurtenissen veroorzaakten neen aanzienlijke reductie van de staatsinkomsten. En de bevolking kwam met lege handen te staan, omdat zij hun eigen belastingen verlaagden, het aantal banen lieten krimpen en rijkdom onttrokken aan het systeem, ze haalden het gewoon uit de roulatie.

Dit land, mijn vrienden, is niet failliet. Wisconsin is niet failliet. Het maakt allemaal deel uit van de Grote Leugen. Het is een van de drie grootste leugens uit de afgelopen tien jaar: Amerika/Wisconsin is failliet, Irak heeft Massa Vernietigings Wapens (MVP’s), de Packers (het footballteam van Green Bay, Wisconsin) kan de Superbowl niet winnen zonder hun sterspeler Brett Favre.

Een simpele, maar daarom niet minder rake, uitleg van de bankencrisis en het gevolg..

De waarheid is dat er heel veel geld in omloop is, HEEL VEEL! Het is allen zo, dat de rijke stinkerds de geldstroom hebben omgeleid, zodat al die rijkdom terechtkomt in die diepe geldputten die zich bevinden op hun uitgestrekte en goedbewaakte landgoederen.

Ze weten best dat ze misdaden hebben gepleegd om dit te kunnen laten gebeuren en ze weten ook dondersgoed dat jullie op een goede dag een deel van dat geld komen opeisen dat ooit van jullie was.

En dus hebben ze honderden politici in heel het land ermee omgekocht en betaald om voor hun de onderhandelingen te voeren. Maar voor het geval dat niet mocht werken, hebben ze hun afgeschermde leefgemeenschappen en de luxueuze vliegtuigen die altijd volgetankt en met draaiende motoren klaarstaan en wachten gespannen af op de dag die naar zij stellig hopen, nooit zal aanbreken.

Om te voorkomen dat die dag aanbreekt, waarop het volk hun land weer komen opeisen, hebben de rijke stinkerds twee heel slimme dingen gedaan:

1. Ze beheersen en controleren de boodschap. Doordat ze de meeste media-uitingen bezitten hebben ze op doortrapte wijze veel minderbedeelde Amerikanen overtuigd van hun versie van de Amerikaanse Droom en ze laten stemmen op de door hen naar voren geschoven politici. Hun versie van de Droom zegt dat jullie op een dag ook misschien wel rijk kunnen worden – dit is Amerika waar alles kan gebeuren als je je ontwikkelt.!

Ze hebben jullie heel eenvoudig een  aantal geloofwaardige voorbeelden gegeven om aan te tonen dat een arm jongetje een rijke vent kan worden, hoe een kind van een alleenstaande moeder in Hawaï het kan schoppen tot president, of hoe een vent met een middelbare schoolopleiding een succesvol filmregisseur kan worden. Ze zullen dit soort toneelstukjes tot in lengte van dagen voor jullie blijven opvoeren, zodat het laatste dat jullie zouden willen doen is om opschudding te veroorzaken – omdat jullie – ja, jij ook, en jij daar ook! – misschien wel rijk kunnen worden, of president kunnen zijn of misschien wel een Oscar kunnen winnen!

De boodschap is helder: Houd je hoofd gebogen, knip als een knipmes, maak geen deining en wees er zeker van dat je stemt op de partij die opkomt voor de rijke man die jij vandaag of morgen misschien ook wel bent.

2. Ze hebben een giftige pil gemaakt waarvan ze zeker weten dat jullie die nooit zullen innemen. Het is namelijk hun versie van de wederzijdse vernietiging. En toen ze in september 2008 dreigden dat wapen van massale economische vernietiging in te zetten, schrokken we ons dood. Terwijl de economie en de aandelenkoersen begonnen te kelderen en de banken werden betrapt bij het uitvoeren van grootschalige oplichting en verduistering, vaardigde Wall Street dit dreigement uit: Of jullie geven die vele miljarden van de Amerikaanse belastingbetalers aan ons, of we helpen deze economie volledig de vernieling in.

.

Het is dokken, of zeg maar dag met je handje tegen de spaartegoeden van de mensen. Zeg maar dag tegen de pensioenen. Dag ook schatkist van de Verenigde Staten van Amerika. Daaag banen en huizen en toekomst. Daaagg!!! Het was goed klote en we schrokken ons allemaal het lazarus. “Hier,” zeiden we, “neem ons geld! Het maakt ons niet uit. We drukken er nog wel een beetje bij! Neem het alsjeblieft, maar laat ons leven alsjeblieft met rust. WE SMEKEN JULLIE!!

De grote jongens in de directiekamers en hedgefondsen konden hun lachen en opgewektheid nauwelijks inhouden en binnen drie maanden schoven ze elkaar weer enorme bonussen toe en schepten ze erover op hoe ze met erin waren geslaagd een land vol sukkels een loer te draaien. Miljoenen verloren hun baan, miljoenen ook nog eens hun huis. Maar er ontstond geen revolte (zie punt een hierboven!).

Tot nu dan toch. Op Wisconsin! Nog nooit is iemand uit Michigan gelukkiger geweest om een groot meer met jullie te mogen delen! Jullie hebben de grote slapende reus met de naam ‘de Verenigde Staten van Amerika’ wakker gemaakt. Op dit moment trilt de grond onder de voeten van de rijke elite die aan de macht is. Jullie boodschap is een grote inspiratiebron  voor de mensen in alle 50 andere staten en die boodschap luidt: WE ZIJN ER HELEMAAL KLAAR MEE!

Wij wijzen iedereen terecht die nog durft te beweren dat Amerika failliet is. Het tegendeel is waar!! Wij zijn rijk getalenteerd, zijn begiftigd met ideeën en werken hard en we hebben, jazeker, LIEFDE. Liefde en mededogen tegenover al diegenen die, zonder eigen toedoen, terecht zijn gekomen in de laagste regionen van onze samenleving. Maar zij

willen niets liever dan wij en dat is: WE WILLEN ONS LAND TERUG!! We willen ONZE DEMOCRATIE TERUG! Onze goede naam willen terug! De Verenigde Staten van Amerika. NIET de ‘Corporate States’ van Amerika. De Verenigde Staten van Amerika! Nou, en hoe gaan we dat doen?

Wat dacht je van een beetje Egypte hier en een beetje van Madison daar? En laten we even stil blijven staan bij de kleine man van het fruitstalletje in Tunesië die zijn leven gaf om de aandacht van de wereld te richten op het feit dat een regering door en voor miljardairs een aanfluiting en belediging is voor de vrijheid, de moraliteit en de mensheid.

Dank jullie wel, Wisconsin. Jullie hebben mensen ervan overtuigd zich te realiseren dat dit onze beste kans was om die laatste strohalm te grijpen van het restant van wat wij nog voorstellen als Amerikanen. Gedurende drie weken stonden jullie in de kou, sliepen jullie op de grond – jullie deden alles dat nodig was en een ding is zeker: Madison is nog maar het begin. De rijke stinkerds hebben te hoog spel gespeeld. Ze waren niet tevreden met het geld dat ze uit de schatkist roofden. Ze waren nog niet voldaan met de vele miljoenen banen die ze naar het buitenland brachten om daar opnieuw de mensen uit te buiten.

Nee, ze moesten nog meer hebben – nog iets meer dan alle rijken in de wereld. Ze wilden ook nog onze ziel bemachtigen. Ze moesten ons zo nodig ontdoen van onze waardigheid. Ze moesten ons het zwijgen opleggen en ons uitsluiten zodat we nog niet eens aan een tafel konden aanschuiven om met ze te onderhandelen over eenvoudige dingen als de afmetingen van de klaslokalen of de kogelvrije vesten voor iedereen bij de politie of over een paar uren extra slaap voor de zwaar belaste piloten.

Michael Moore als regisseur van ‘Bowling for Columbine’. In deze Wisconsin-speech neemt hij de ‘vies-rijken’ onder vuur.

Piloten die met een schijntje van $19.000 per jaar tevreden moeten zijn. Dat is het bedrag dat beginnende piloten bij binnenlandse maatschappijen verdienen, misschien zelfs wel die jonge jongens die hier dagelijks moeten landen en opstijgen. Maar de pogingen om een beter salariëring in de wacht te slepen zijn gestopt. Het enige dat nu nog wordt gevraagd is dat ze tussen twee vluchten in niet meer in hun eigen auto hoeven te overnachten op vliegveld O’Hare.

Dat is nu hoe afgrijselijk ver we gezonken zijn met z’n allen. De rijken konden zich niet eens tevreden stellen met die schamele beloning, ze wilden hem ook nog eens zijn slaap afnemen. Ze wilden hem vernederen en  ontmenselijken. Want eigenlijk is hij niets meer dan een weer een of andere sloeber.

En dat, vrienden, is de fatale vergissing die ‘Corporate America’ heeft gemaakt. Maar juist door hun pogingen ons te vernietigen, hebben ze meegeholpen aan de opkomst van deze beweging – een beweging die zal uitgroeien tot een massale, geweldloze revolte in het hele land. We weten allemaal dat er ooit een dag moest komen waarop het tij zou keren, en dus vrienden, is dat vandaag.

Veel mensen die in de media werken, begrijpen dit niet. Ze zeggen dat ze zijn verrast dor de gebeurtenissen in Egypte en Tunesië, dat ze het nooit hebben zien aankomen. Nu doen ze net of ze verbaasd zijn en van hun stuk gebracht door het feit dat zoveel honderdduizenden de afgelopen drie weken naar Madison zijn getogen onder deze barre winterse omstandigheden.  “Waarom staan al die mensen hier in de kou? Ik bedoel, de verkiezingen waren in november en meer niet.!

“Hier gebeurt iets en jullie weten niet wat het is, is het niet?…?”

Amerika is helemaal niet failliet! Het enige dat failliet is, is het morele kompas van de leiders. En wij zijn plan daar iets aan te doen en zelfs het roer van het schip van staat in handen te nemen. Vergeet nooit dat zolang onze Grondwet van kracht is, geldt het adagium: een man, een stem.
En dat is waar de rijke stinkerds van Amerika een gloeien hekel aan hebben – want ook al lijkt het erop dat ze al het geld hebben ingepikt en de beste kaarten van het spel hebben, moeten ze toch met tegenzin toegeven dat wij met meer zijn dan zij. Wij zijn met VEEL MEER!

Madison, laat niet af.  We zijn een met jullie. Samen zullen we overwinnen!!

* * *

HIER de website van MichaelMoore.com

Wil je de hele speech zien, kijk dan naar deze YouTube:

10 gedachten over “Michael Moore: De VS is niet failliet!

 1. En ook wij worden zo beetgenomen door de banken, verzekerings maatschappijen, gezondheidszorg en politici die hardnekkig de andere kant op blijven kijken!
  En vooral zich druk maken en de aandacht vestigen op de onbelangrijke agenda puntjes, zodat die opgeblazen worden, en de echt belangrijke zaken uit het zicht blijven!
  Wel een wet over openbaarheid van bestuur maar wat is de realiteit?
  Door minachting en onschendbaarheid kan men doen wat men wil en zo worden de deksels op de beerputten gehouden!
  Waarom geen debatten over G stream ( misdaad tegen de mensheid!)vergiftiging van de natuur en millieu?
  Het karakterloos achter de VS aanhobbelen, vraag me af welke straf er staat op het zich afkeren van USA politici.

 2. De overheid mag haar eigen geld niet aanmaken.
  Dit is een zeer vreemde zaak.
  De overheid en haar onderdanen worden gegijzeld door illegale criminele groeperingen.
  Dat noemen wij de ‘FED’ en de ‘centrale banken’.
  In het verleden hebben burgers en politici gevochten om uit de klauwen te blijven van deze oplichters.
  De politici en burgers van tegenwoordig zijn minderwaardige verstandelijk gehandicapte werk slaven.
  Wij kunnen door minderwaardig ‘onderwijs’ en media, die hoogstens afgestemd zijn op het verstand van een 13 jarige, niet meer naar de wortels van de problemen kijken.
  Dat hebben ze, de elite, ons succesvol afgeleerd.
  Dit staat in schril contrast met onze arrogante houding, we vinden onszelf namelijk doorgaans vreselijk intelligent en goed opgeleid.
  Arrogantie & zelfoverschatting (zekerheid) is een symptoom van debiliteit.

  De overheid hoort in voldoende mate geld aan te maken om zo het zakelijk verkeer mogelijk te maken.
  De overheid is gegijzeld door zwaar criminele groepen bangksters in streepjes pakken.
  De overheid mag alleen nog maar schulden aannemen in de vorm van papieren fiat leningen waarover schuld en boete geld betaald moet worden.
  Usury noemt men dat (rente) dat betekent dat je gebruikt wordt.
  De Totale schuld van de westerse wereld overtreft nu ruim het Bruto Internationaal Product.
  Deze Totale Schuld hoeven wij helemaal niet af te betalen.
  Men weet namelijk dat die schuld niet afbetaald kan worden.
  Dat wisten ze al van tevoren.
  Rente is namelijk geld dat er niet is.
  Daarom moeten wij ook ruzie met de Islam maken, die zijn tegen rente.
  Rente is misdaad en het werk van de duvel, dat staat in de Bij Baal Bel.
  Dat is de politiek van de VN en het IMF.
  Het gaat er om dat wij en onze kinderen volledig onteigend worden.
  Alles moeten we inleveren.
  Eerst onze luxe goederen die we moeten inleveren.
  En dan daarna alles waar het de Elite eigenlijk om gaat; Goud, grondstoffen, Land, HUizen, Productie Kapitaal.
  Alles maar dan ook alles hebben ze gestolen van ons.
  De VS heeft op moment geen eigen industrie meer.
  De dollar is binnenkort niets meer waard en de goud prijs stijgt de hemel in.
  Ze hebben de gewoonte om ons simpel volk zeer arrogant aan te spreken.
  Volgens hun zijn Wij de schuld van alles.
  Mijn moeder zei vroeger altijd, mannen met strikjes zijn niet te vertrouwen, dat zijn creeps, ze had gelijk.

  Jim Rogers: juist hogere voedselprijzen nodig
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2011/week05/Wed10.ROGERS.xml

  Bekijk hier het integrale interview van Roland Koopman met Jim Rogers: het is uw schuld!
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2011/week05/Wed10.ROGERS.xml

  1. En wij maar op school leren dat Charles Lindbergh zo’n goede piloot was.
   Hij kon niet alleen goed vliegen, hij kon ook goed nadenken;

   Quote:

   ” This [Federal Reserve Act] establishes the most gigantic trust on earth. When the President [Wilson} signs this bill, the invisible government of the monetary power will be legalized…. the worst legislative crime of the ages is perpetrated by this banking and currency bill.”
   1913 — Charles A. Lindbergh, Sr. ,

   “From now on, depressions will be scientifically created.”
   1913 — Congressman Charles A. Lindbergh Sr. , ”

   http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_globalbanking07.htm

 3. mensen die ook maar iets geloven van de beloftes die door politici en de “vieze” rijken worden gedaan geloven in waanideeën.
  mensen die waanideeën hebben moeten onder behandeling van een psychiater of tenminste aan de pillen.
  mensen die waanideeën hebben/geloven hoef je niet serieus te nemen.
  slechts bij de verkiezingen zijn ze weer goed genoeg om even hun macht=stem weg te geven, daarna behoren ze weer tot de mensen met waanideeën.
  dus wie is er nog serieus te nemen volgens de politici en de ‘vieze rijken’?
  als je stemt verlies je het recht om commentaar te hebben want je hebt je stem=macht weggegeven aan een persoon of partij.
  er zijn legio mensen die geloven dat je alleen commentaar mag hebben als je gestemd hebt, nou je hebt gezien waar dat toe leidt.
  als er niemand gaat stemmen dringt er misschien iets door van de onvrede van de mensen met het huidige systeem.
  dhr Janusz Korwin-Mikke had volgens mij gelijk toen hij in zijn verkiezingscampagne stelde dat minimaal tachtig procent van alle politici criminelen waren en hij niet zeker was over de andere twintig procent.
  dus dhr Michael Moore heeft voor mij ook gelijk over het systeem, niet alleen in de USA maar ook in de rest van de wereld.

 4. Als nuchtere Hollander ben je geneigd te denken dat het hier niet zo’n vaart zal lopen, maar vergis je niet!
  Het systeem is hetzelfde, wij mensen zijn hetzelfde, onze basisbehoeften zijn hetzelfde en onze nood WORDT hetzelfde.
  Zodra onze pensioenen, onze uitkeringen, onze toeslagen, onze lonen niet meer volledig betaald worden, en dat staat te gebeuren, dan slaat ook hier de vlam in de pan.
  En dat moet ook gebeuren, het systeem wat verrot is moet volledig afgebroken worden alvorens er iets nieuws voor in de plaats kan komen.
  Zo doet de natuur het ook, eerst alle bladeren laten vallen dan pas in de lente nieuwe creëren.
  Het is dus geen kwestie OF maar WANNEER!

 5. IRL Sutherland, Peter D. Chairman, Goldman Sachs International
  ook van de party bij de Bilderbergmeeting dit jaar!
  Evenals:
  INT Zoellick, Robert B. President, The World Bank Group
  INT Trichet, Jean-Claude President, European Central Bank
  en meerdere banken!

 6. Waarom worden de namen van de vrij-met-selaars nooit vernoemd
  Zij zijn verantwoordelijk voor ALLE oorlogen en crissisen
  Zij zijn verschrikkelijk bang dat hun namen bekend geraken;dan verliezen zij hun macht
  TELL IT ON THE MOUNTAINS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.