Advertentie

De tuinman schrok zich dood..


Middelbare school, de beruchte boekenlijsten. “En daarbij moet je óók 5 gedichten uitzoeken en kunnen voordragen, bij die boekenlijst van 20 Nederlandse boeken” sprak de Nederlandse leraar kordaat. Aan de slag dus! Uittreksels maken, maar vooral uittreksels van anderen kopiëren, want niemand ging toch al die saaie boeken zitten lezen? Toch wel, er waren er een paar. Vaak de gehoorzaamste jongens in de klas; van hen kwamen ze, wanneer je dóórvroeg bij degenen waar jij weer je zwartgekopieerde uitreksels van kopieerde…

Ja, en dan die 5 gedichten.. Wat moest je dáár nou weer mee?

Toen had plotseling iemand uit de klas het vers van  P. van Eck ontdekt, wellicht door een tip van één van zijn ouders. En daar stond het dan ineens.. Het gedicht van P. van Eck, ‘De tuinman en de Dood’, op zowat ieders boekenlijst + poëzie. Was het tóch geslaagd, dat plan van het ministerie om literatuur op de middelbare scholen weer op de kaart te zetten..? Mogelijk dezelfde kaart, waar je ‘Ispahaan’, hieronder genoemd, op kunt vinden.. (Een plaats die overigens écht bestaat..!)

En op het mondeling Nederlands deden die beide leraren, soms vergezeld van iemand van de landelijke examencommissie, bij het aanhoren van het voorgdragen gedicht van die beroemde ‘Tuinman’, alsof zij het vers voor de eerste maal beluisterden..

Ken jij het niet, hieronder staat het. Een wijs verhaal. Ken je het wel, doe dan tóch of je het voor de eerste maal leest en hoort. Het gedicht is het waard!

x

* * *

x

Een Perzisch Edelman:
x

Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,

mijn woning in: “Heer, Heer, één ogenblik!

Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,

Toen keek ik achter mij; daar stond de Dood.

Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,

Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.

Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,

Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!”

~~

Van middag (lang reeds was hij heengespoed)

Heb ik in ’t cederpark de Dood ontmoet.

“Waarom,” zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,

“Hebt gij vanmorgen vroeg mijn knecht gedreigd?”

Glimlachend antwoordt hij: “Geen dreiging was ’t,

Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,

Toen ‘k ’s morgens hier nog stil aan ’t werk zag staan,

Die ‘k ’s avonds halen moest in Ispahaan.”

~~

P.N. van Eyck (1887 – 1954)

39 gedachten over “De tuinman schrok zich dood..

 1. Juist vandaag heb ik me ingeschreven voor een workshop over Spirituele stervensbegeleiding.
  En nu, op 7-7-2014 besef ik dat ik toch moeilijk andere mensen tijdens hun stervensproces kan begeleiden zolang ik nog angst voor de dood in me draag. En dat heb ik.
  Interessant vind ik het ook dat de cursusgeefster en echtgenoot het hier niet over hebben, ook niet in een boekje dat ik net van ze gelezen heb.
  So. Now what?
  Het ontbreekt me niet aan zg kopkennis ivm dit gegeven. Het ligt op emotioneel niveau in mijn bewustzijn. VASTGEBAKKEN.
  Zijn er mensen onder jullie die me willen vertellen hoe u dit ziet?

  1. Het besef van de blokkade is m.i. de ESSENTIE van wat je anderen te leren hebt.. DAT het vastgebakken zit. Anderen zullen wakker worden en hetzelfde proces bij henzelf waarnemen, waar dat eerst niet het geval was.. BEWUSTWORDING optima forma. Feitelijk kom je erachter dat je elke dag een beetje dood-gaat..

  2. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.
   U BENT EEN ZIEL EN HEBT EEN LICHAAM , EN DAT LAATSTE NOG MAAR TIJDELIJK OOK.
   Wanneer je dit eens diep overweegt zie je dat we praten over het ‘verloren’gaan van het voertuig waarmee je je hier manifesteert. Is dat erg? Vergelijk het eens met een auto-ongeluk , De bestuurder heeft geen schrammetje opgelopen het was slechts blikschade , die had mazzel. Nouja de auto was totall los.
   Nu zetten we dat even over naar sterven . De ziel is slechts de bestuurder van het lichaam ( het voertuig)dus moeten we treuren om het verlies van het voertuig?
   In mijn leven heb ik al vele malen de dood recht in de ogen gekeken , soms was het mijn dood die zich leek aan te kondigen, een andere keer was het een oude dame die in mijn armen stierf. De dood is een vertrouwd gegeven geworden waarvoor ik geen enkele angst meer koester( raar he , maar mensen koesteren de angst voor de dood),ik heb ook geen verdriet meer om iemands sterven, hooguit zelfmedelijden om het te dragen gemis! En ook dat is van tijdelijke aard, zodra ik me dat weer even realiseer is het gewoon het zelfde missen als je dochter die op werkweek gaat. Na die tijd zie je haar weer.

  3. Mooi verhaal Marcel. Tja, ik kom er steeds meer achter, dat Ronald Jan Heijn en zijn makkers volledig gelijk hadden met het centreren van het begrip ‘dood’ in onze mindset. Want als je anders tegen dood aan kunt kijken, kijk je volledig anders tegen het leven aan. Dáár ging hun Staya Erusa over..
   De uitspraak van Pim van Lommel, de anesthesist die het boek ‘Oneindig Bewustzijn’ schreef, doet dit allemaal samenvatten:
   ‘de andere kant van sterven is niet leven, maar ‘geboren’ worden’…!

  4. Tja, het krampachtig willen geloven in de “ziel” (wat dat dan ook moge zijn) als belangrijkste entiteit en bestuurder van het sterfelijke lichaam, die niet afhankelijk is ván dat het lichaam en derhalve het eeuwig leven heeft, komt op mij eerlijk gezegd juist over als een zeer grote angst voor de dood.

   Zijn er dan helemaal geen mensen hier die het aandurven om in overweging te nemen dat het besef van zelf, waaronder het idee van het hebben van een ziel, een evolutionair ontwikkelde functie is van onze hersenen, met als consequentie dat wanneer het lichaam sterft, er dus ook geen “ziel” meer is – er niets meer is behalve stof? Of is de gedachte van één leven dat wordt afgesloten door een definitief einde misschien te confronterend voor sommigen?

  5. MARCEL, je geeft hier woordelijk weer, wat de grote Franse Filosoof Descartes hier over heeft geschreven.
   Van wege deze redenatie hebben ze na zijn dood zijn hoofd van zijn lichaam geschijden, en is dit hoofd tot nog toe onvindbaar.
   En dan als zovele niet bang voor de dood spelen, met de illusie van wedergeboorte, dit is een gokje wagen, er is veel over geschreven, ook veel over gelogen, het is een religie, je gelooft het, of je gelooft het niet.
   Ik persoonlijk denk dat het leven éénmalig gegeven is, we zijn een iets intelligenter dieren soort, wat is daar zo bijzonder aan, het gaat in de massa, je kunt je zelf uniek verklaren, maar je bent een van de milliarden stervelingen op deze planeet.
   Nu en ik zie wel tegen mijn levens eind op, want ik hou van het leven, en heb ook veel mensen waar ik van houd, ik hoop dat ik mijn laatste reis in alle rust, en menselijke waardigheid kan aan gaan.

  6. @ Myriam Dorsman, het begint bij het respect voor de dode, hier waar ik woon, wordt er nog steeds gewaakt bij de dode persoon, in vele landen ook hier, is het lichaam van de overledene een onderwerp om geld, veel geld mee te maken, je wordt in potsierlijke ruimte op een gekoelde ijszak gelegt, en dan vervikt of begraven, natuurlijk is er verdriet, het blijft een afscheid voor eeuwig.
   Mijn vader zijn verhaal komt dan altijd weer boven, in sommige Africaanse landen sterf je nooit alleen, er komt iemand naast je liggen die met je praat je ook aanraakt, en zo het sterven vergemakkelijkt.
   De door veel athéisten gekoesterde religie van de réincarnatie, kun je geloven of niet!
   Om stervende mensen te begeleiden is niet voor ieder één, je moet volgens mij ouder zijn, flink gelauterd door het leven, mensen hebben zien lijden, om te begrijpen dat de long sleep ook een gezegende stap uit dit unieke, maar niet altijd zo liefdevolle leven kan zijn.
   Ik raad je neem de moeite zie in contact te komen met een veritable/echte Chaman, in Lap land of Mongolië heb ik ze ontmoet,
   die kunnen je in het rijk der doden leiden, en er ook weer uit,
   wens je veel courage op je verdere weg!

  7. GUIDO.J, nee dat zie je niet juist, je lichaam wordt elke dag een stukje ouder, dit kun je tegen gaan door gezonder leven, waar door dit aftikken langzamer zal zijn.
   Je geest, je ziel wordt rijper, groter, maar ook die moet je voeden, en niet altijd maar weer met negativiteit, GUIDO.J, het leven is verrukkellijk, beetje speels dit om je in de stemming te brengen, persoonlijk vind ik de tijd erg negatief, dus moet je in een andere tijd gaan leven, bewegen heerlijk, schilderen fijn, lezen nof fijner, beetje koken, vooral lief zijn naar anderen toe, die dit verdienen, en doe je deur op slot voor alle narigheid, het leven is maar zo kort!

  8. Reincarnatie is voor mij een feit dat al tallose malen door mijzelf en anderen in mijn leven is bevestigt, niks krampachtigs aan.En nee er is in mij geen angst meer voor de dood ,hooguit voor het mogelijke lijden dat eraan vooraf kan gaan.
   Het idee dat het besef van zelf een materialistische oorsprong kent vind ik absurd. Voor sommige mensen onder ons is het idee dat je in een andere incarnatie de confrontatie aan zal moeten gaan met de missers uit deze, een griezelig concept. Juist daarin zie ik angst voor de dood , “” gelukkig is het dan helemaal afgelopen en volgt er niets op wat ik in dit leven heb gedaan!”” Die gedachte is er een in gegeven uit pure angst en het verlangen zonder geweten te kunnen doen.
   Maar zoals ik al zei is het incarnatie idee voor mij een bewezen feit , geverifieert door derden kan ik delen van andere incarnaties herinneren. Ook zie ik zaken die in deze incarnatie spelen soms als een afspiegeling van andere incarnaties.Zij die denken in één leven identifiseren zich imo met hun lichaam en beperken zich daarmee op een geweldige manier.Leuk om te merken dat jij jenny jo dus die idee voorstaat het verklaard ook jouw materialistische kijk op gezondheid , en het feit dat je me niet kan volgen als ik het over de energetische kant daavan heb. De weerzin tegen homeopathie of andere in jouw ogen alternatieve methoden.

  9. @Marcel W in 5d, bij 2.8

   Die gedachte is er een ingegeven uit pure angst en het verlangen zonder geweten te kunnen doen.

   Wat ik het meest trieste en beschamende vind van deze opmerking is dat die gemaakt wordt door iemand die van zichzelf beweert dat hij zich in een zeer hoge spirituele dimensie bevindt.

  10. MARCEL, ik zeg toch ook vaak de religie van de Athéisten, dit geloven in réincarnatie, van mij mag je er in geloven, het berust op gedroomde bewijzen, en verdere hersens schimmen, de echte bewijzen moet je geloven, en zo ver ben ik nog niet, ook niet jaren geleden na mijn reizen in India, het bezoeken van Nepal, ik was en ben nog steeds diep onder de indruk van het beleven van hen van de spirituele wereld, maar om uit angst voor de dood een religie te gaan aanhangen, de welke dan ook, nee ik wacht nog even.
   Beste MARCEL, je maakt keer op keer de zelfde fout, dat je voor mij gaat denken, en een uitleg geeft over mijn denken over bijvoorbeeld homeopathise middelen, en deze dame Jenny Jo, kan heel goed voor zich zelf opkomen, heeft bepaalde gevoelens en kijk op zaken die ik soms deel, vind je dat erg MARCEL, en dan dat woord Energetische, ik denk zo maar dat ik een stuk meer van alternative gezondheids zorg afweet dan jij mijn beste MARCEL, ben al heel vroeg vertrouwd geraakt met de Guru’s als Steiner etc, als je prachtige volzinnen schrijft met opgezochte woorden uit een dictionair, dat maakt je persoonlijke kennis absoluut niet groter.

  11. Goed lezen jenne , jij bent jenne en ik schreef richting jenny jo .Of vereenzelfig jejezelf nu zozeer met haar dat jullie de naam gaan delen?
   @jenny jo
   Jij vind alles wat je niet welgevallig is triest en beschamend .Niets nieuws dus onder de zon .En nogmaals ik stel me boven of onder niemand. Ik denk niet zo lineair als jij . Zo zou ik 2.4 comment van jou erg aanstootgevend kunnen vinden , maar het is niet meer dan jouw mening . Zo ook mijn comments , dus waarom je zo aangevallen voelen ?Imo resoneert er dan toch iets uit mijn betoog en zet dat wat aan het werk in jou. Das mooi en start mogelijk het ontwaken in jezelf ik hoop het maar , succes ermee.

  12. @JennyJo 2.4
   Het grappige is, wanneer je zelf ook nog eens je eigen tekst náleest, dat je zélf nét zo’n construct zit te maken, van het niet-bestaan van de menselijke Ziel. Wat dat ook mag zijn.. 😉

   Het gaat erom beste, dat je RUIMTE maakt tussen je oren voor MOGELIJKHEDEN. De mogelijkheid dat er NIETS is (wat op zich al reteknap is van de natuur om energie VOLLEDIG te laten verdwijnen), heeft bij al van jongsaf postgevat. Niets bijzonders. Er is gewoon dan niets. Waar zou je dan bang voor moeten zijn.. hahaha.. Bizar dat jij daar dan een construct van maakt..

   Nee mijn beste, het fundament van de ANGST dat er NIETS zou zijn, kan alleen maar gevoed worden, door het tegenovergestelde. TERWIJL ER WEL EEN ‘FOREVER’ IS, wordt je angst aangepraat dat er geen Infinite Consciousnes is..

   Maar het maakt niet uit joh, laten we hier gaan bekvechten over welles/nietes.. Alleen al het FEIT dat je je in deze discussie gaat mengen.. 🙄 Prachtig, want als er niets is, hoef je toch ook niets te schrijven, erover te lezen, constructen-van-NIETS te bedenken.. Jezelf in de discussie te vervoegen, om mensen te vertellen dat ze, doordat ze bang zijn, het hiernamaals hebben uitgevonden/de voortlevingsconstructie ondersteunen.

   Ik vraag je alleen om mensen als de erudiete Pim van Lommel, die ik persoonlijk goed ken, niet belachelijk te maken, om vooral jouw NIETS-CONSTRUCT in stand te houden. Kijk eens met open plezier en vizier naar zijn vorsingen, erudiete wetenschap. Naar die van zijn collega’s die steeds meer tot dezelfde conclusie komen. Dus: keep an open mind en bind ondertussen wel je kameel vast. Voila. Het gaat je goed mijn beste.
   Lees je eens in in Reïncarnatie in deze mooie (vakantie)tijd. Lees het prachtige boek van Eben Alexander, een fervent NIETS-constructgelover, totdat..! Hij het aan den lijve meemaakte..
   En ja, natuurlijk ga jij hem da in het ‘Kamp-Van-Lommel’ scharen om jouw NIETS-Construct in leven te houden…! Een leven na de dood (van het construct) hahahaha.. Heerlijk en onbezorgd.. Live and let live..! 😉

   Dus, om met ene ‘Marcel-W-in-5-deej’ te spreken:

   Imo resoneert er dan toch iets uit mijn betoog en zet dat wat aan het werk in jou. Das mooi en start mogelijk het ontwaken in jezelf ik hoop het maar, succes ermee.

  13. Marcel 2.2. en Guido 2.3.

   Ik kan me er 100% in vinden dat we naast ons lichaam een ziel hebben. Die ziel ( ons voertuig) maakt ons uniek. Of we inderdaad een product zijn van incarnaties laat ik in het midden. Door al mijn wereldreizen en met name het deja vu gevoel bij de indianen in de Andes landen denk ik vaak van wel. In ieder geval geloof ik er heilig in dat door genetische overlevering onze ziel heel veel dingen meedraagt vanuit onze voorgeslachten. Men zegt wel dat bepaalde trauma’s, die wij ervaren, nog wel kunnen voortkomen uit ervaringen van voorouders uit de 10de lijn!.

   Waar ik Marcel niet over hoor praten is de 3de poot naast Lichaam en Ziel, namelijk de Heiligende Geest ( de Hand Gods). Als de Ziel het Voertuig is, dan is de Hand Gods het Navigatiesysteem. Als we ons Voertuig ( Ziel) laten rijden zonder dat we het Navigatiesysteem ( Hand Gods) inschakelen, zullen we in dit leven rijden als een kip zonder kop, in mijn opinie. Vanaf het moment dat we het Navigatiesysteem hebben ingeschakeld ( de Hand Gods hebben toegelaten in ons leven) bestaat de Vrije Wil mijn inziens er in dat we Keuze hebben hoe we de Route gaan rijden ( van A via B, C en D naar Z).

   Voor mij voelt het zo dat sinds ik de Hand Gods heb toegelaten in mijn leven en me heb laten LEIDEN door die Hand, ik opnieuw geboren ben in dit LEVEN.

   LEVEN is de meervoud van LEF! Ik heb ervaren dat door de MOED te hebben om te gaan leven, er geen DOOD meer bestaat, natuurlijk wetend dat we ooit ons lichaam zullen afleggen

  14. Ja, Guido, “Uw Wil Gschiede”….. Het valt echter niet mee om over te geven en los te laten en ons te laten LEIDEN.

   Het is niet voor niets dat de meeste navigatiesystemen zijn uitgerust met een lieve, warme, jonge vrouwenstem. Dat maakt het dat de meeste mannen zich bereid tonen om zich er naar te schikken 😉

  15. Tja dick
   Waarom je mij niet hoord praten over de 3e poot de heilige geest ? Simpel daar zijn wij allen deel van in mijn beleving. Bovendien ging mijn verhaal niet over religie en zie ik de ziel niet als voertuig ,maar het lichaam is het voertuig waarmee we ons manifesteren in deze 3d wereld. Echter is dat slechts de meest zichtbare van alle voertuigen die we gebruiken.

  16. Marcel, iedere vorm van religie ( ook vormen van spirituele religie) laat zich in opzet LIJDEN door de stem van het Hoofd ( Satan, want het schept Onderscheid-Dualiteit), maar de Heiligende Geest (Hand Gods) wordt gedragen door de stem van het Hart, waar de Wijsheid schuilt. Zij schept Eenheid en Verbondenheid 🙂

  17. Hans Stolp -Tolerantie –

   De ware mens is een Hindoe én een Boeddhist; hij is een Confuciaan én een Taoïst, een Jood, een Christen én een Islamiet. De ware mens draagt de geschenken van de verschillende religies in het eigen hart mee als de gaven die God hem gegeven heeft en die hem maken tot de mens zoals God die bedoeld heeft.

   Het Hindoeïsme leert mij hoe je als mens in een blijvende verbondenheid met de geestelijke wereld kunt leven. Ook geeft het mij inzicht in de ware vrede: die van het hart. Bovendien legt het Hindoeïsme – denk aan Mahatma Ghandi – het geschenk van de geweldloosheid in mijn hart neer.

   Het Boeddhisme leert mij de kracht die van mededogen uitgaat. Dat mededogen wordt zichtbaar in een diepe eerbied voor alles wat leeft. Daarnaast leert het Boeddhisme mij de onschatbare betekenis van pacifisme, vegetarisme en het werken aan jezelf.

   De Chinese religies – het Confucianisme en het Taoïsme – maken mij bewust van de kosmische wetten van harmonie, vrede en eerbied. Heel het aardse leven dient door deze wetten gedragen te worden. De Chinese religies leren mij ook dat ik in een blijvende verbondenheid leef met al mijn gestorven geliefden. Ook geven zij mij inzicht in de weg van het midden: tussen Yin en Yang, donker en licht, vrouwelijk en mannelijk.

   Het Jodendom leert mij dat ik een individu ben: een mens met een eigen, persoonlijk leven. Het richt mijn aandacht op de kracht van mijn geweten en opent mijn ogen voor het aardse leven, voor een rechtvaardige samenleving en voor de wetten die het menselijk leven dragen.

   Het Christendom leert mij de alomvattende betekenis van de liefde. Het aardse leven is een inwijdingsweg, waarop ik leer steeds zuiverder, eerlijker en liefdevoller te worden. Wie deze weg gaat, komt in verbinding met het hoger zelf, wordt een wetende en is niet langer een gelovige.

   De Islam vestigt mijn aandacht op de betekenis van de Jihad: het gevecht met mijn eigen ego. Heel mijn leven staat in het teken van die heilige oorlog. Van de Islam leer ik ook hoe belangrijk naastenliefde is. Hier op aarde heb ik te leven, en hier mag ik de liefde van Allah – die in zijn 99 namen tot uitdrukking komt – zichtbaar maken.

   http://www.hansstolp.nl

  18. Dick nogmaals ik heb het niet over religie das iets van een lagere orde imo. Je hoeft dus niet hele litanieen van andre te copy pasten want daar had ik het niet over. Bovendien onderschrijf jij die meningen en ik niet.

  19. Om mijn visie nog kernachtiger samen te vatten:

   Religie ( geloven) is het volgen van de Stem van het Hoofd ( Want To Know)

   Vertrouwen is het volgen van de Stem van het Hart ( Want to Be)

  20. @Marcel W in 5d, bij 2.8

   Geloven in een voortleven van de ziel na de dood betekent niet per definitie hetzelfde als geloven in reïncarnatie; er zijn veel mensen die geloven in een onsterfelijke ziel zonder dat ze in reïncarnatie geloven.

   Ook is het niet zo dat mensen die niet geloven in reïncarnatie geen besef hebben van goed en kwaad, i.c. geen geweten hebben. Geen of een zeer gebrekkige gewetensfunctie wordt eigenlijk alleen maar gezien bij sociopaten/psychopaten.

   Dat mensen niet altijd handelen volgens hun geweten is iets anders en wil niet zeggen dat ze het niet hebben, of dat ze het fijn vinden om zo te handelen. Er zijn zeer gewetensvolle mensen geweest die niet de moed hadden om onderduikers in huis te nemen en daar hun leven lang wroeging over hebben gehad – ik geef maar een voorbeeld.

   Mensen zijn feilbaar, geneigd tot alle kwaad, maar niettemin naar mijn mening en ervaring in essentie goed.

  21. “Geloven is twijfelen aan het zeker weten.”
   P. van Eden.

  22. Ik voel in veel reacties veelal de onmogelijke ‘onverbondenheid’ benadrukt.. Beter om het andersom te vertellen trouwens: ervan uit gaande, dat we ONLOSMAKELIJK met het Veld verbonden zijn, wat elke kwantumwetenschapper je kan uitleggen, KUNNEN we niet eens loskomen. Dit betekent dat elke definitie van dat ‘verbonden zijn’ er juist vorm aan gaat geven, DAT er ook (af)gescheidenheid is. Dus: geloven IS. Voel ik. Daarom spreekt men over Al-Een.. Het complementaire van Een-Samen.. Eenzaam en alleen krijgt zo een heel mooie duiding.

  23. Ok, Guido, dus de naamwijziging van WTK is hiermee bezegeld…. WTB 🙂

  24. @Guido bij 2.12

   Het grappige is, wanneer je zelf ook nog eens je eigen tekst náleest, dat je zélf nét zo’n construct zit te maken, van het niet-bestaan van de menselijke Ziel. Wat dat ook mag zijn..

   Het gaat erom beste, dat je RUIMTE maakt tussen je oren voor MOGELIJKHEDEN. De mogelijkheid dat er NIETS is (wat op zich al reteknap is van de natuur om energie VOLLEDIG te laten verdwijnen), heeft bij al van jongsaf postgevat. Niets bijzonders. Er is gewoon dan niets. Waar zou je dan bang voor moeten zijn.. hahaha.. Bizar dat jij daar dan een construct van maakt..

   Ik heb geen “construct” gemaakt en ik heb ook niet gezegd dat de menselijke ziel niet bestaat. Ik heb gewezen op de mogelijkheid dat wat wij vaak “ziel” noemen, een functie, of product, is van de evolutie van onze hersenen. Ik heb ook niet gezegd dat er energie verdwijnt, dat maak je er zelf van. Als ons lichaam dood is, vervalt het tot iets anders; de energie waaruit mijn levend lichaam bestond, wordt omgezet in iets anders waar andere levens weer van profiteren: planten, beestjes. Zo gaat dat als je dood bent; uit sterrenstof zijn wij gekomen en sterrenstof worden wij uiteindelijk ook weer.

   En nee, ik verwacht eerlijk gezegd niet dat er een onafhankelijke, onsterfelijke ziel bestaat, maar in tegenstelling tot Marcel weet ik dat niet. Ik weet ook niet of de/een ziel voortleeft na mijn dood of sterft samen met mij. Ik zal het vanzelf merken – of niet – zoals wij allemaal, want er is nog nooit iemand teruggekeerd uit de dood die het ons kan vertellen.

   Dat betekent niet dat ik het niet interessant vind om er over na te denken en te lezen. Maar dat is iets anders dan zeker weten. Wat weten we er uiteindelijk van hoe het is na de dood? Helemaal niks.

   Het enige dat ik wél weet is dat ik nu leef, hier, en dat ik het nu, hier moet doen, zo goed als ik kan.

   En wat ik dan gewoon niet begrijp is dat iemand die vindt dat ik “wakker” moet worden, mij vertelt dat mensen die niet willen geloven in het voorbestaan van de ziel middels reïncarnatie, dat doen omdat zij zonder geweten willen leven. Laat mij dan maar lekker slapen Guido.

  25. @Marcel W in 5d, bij 2.11

   Jij vind alles wat je niet welgevallig is triest en beschamend .

   Nee, ik vind het triest en beschamend dat iemand van mensen die iets anders geloven dan hijzelf, zegt dat ze dat doen omdat ze zonder geweten willen leven.

  26. O jeetje mina, wat schrijf ik nu onder 2.25?

   Als je de naam zou veranderen in “Want to Be” valt de bestaansreden van deze website helemaal weg 😉

   Tenzij je het natuurlijk anders zou inrichten!

  27. Wat is het voor veel mensen toch moeilijk goed en begrijpend te lezen. Vanwaaruit komt die neiging zaken uit hun verband te rukken en vervolgens daarmee de mensen aan te vallen die open en transparant hun idee delen? ik voor mij begrijp dat niet, tenzij het het aloude strijden om te strijden is . Nou mijn zegen hebben jullie ,ik doe daar even niet aan mee .
   U BENT EEN ZIEL EN HEBT EEN LICHAAM EN DAT LAATSTE NOG MAAR TIJDELIJK OOK.
   uiteindelijk zijn wij allen één en is elke vorm of idee van afgescheidenheid slechts illusoir. Zelf een dick of jenny jo zijn zielen of ze het geloven of niet , of ze het weten of niet ,maakt geen verschil. Ik weet dat ik andere incarnaties heb gehad , het is geferivieert door derden en niet één maal maar over meerdere incarnaties. Voor mij komt er dus geen geloven aan te pas, is het ook geen religie, komt het ook niet voort uit angst.
   Maar zij die dergelijke ervaringen niet hebben gehad of hebben kunnen meten, geloven niet, of gelovcen wel . Dat kan ik wel begrijpen. Wat ik niet kan begrijpen is hoe je een wereldbeeld zo materialistisch kunt houden als er zo veel bewijzen van een energetischewereld voor handen zijn. En wat je dan doet op een site als deze?

  28. Marcel 2.29, goede vraag “En wat je dan doet op een site als deze?”

   To be or not to be 🙂

  29. GUIDO.J, het ORAKEL van WTK, het onverbrekelijke samen zijn bewezen door de nieuwe kwantumwetenschappers, met het veld, kunnen we niet eens loskomen, duidelijk onverbrekelijk verbonden, houdt in niet loskomen.
   En dan dat er ook afgescheidenheid is, is “bedoel je hier verdeeldheid in het denken over” ?, je ” conclusie” dus: geloven-IS, voel ik, al door redenerend Al-Een….. complemetair van Een-Samen.. eenzaam en alleen krijgt zo een hele mooie duiding.

   Beste GUIDO.J, je wilt hier iets diep uit je ziel zeggen, maar ik kan het niet echt bevatten, wat je wilt duiden, weet dat dit aan mijn denken is te wijten, maar graag uitleg !

  30. MARCEL, waarom kun je niet gewoon discusseren, je denkt alles te weten, net als al die anderen hier, we denken, en schrijven, en leren, dat is waar het om gaat, ten minste zo voel ik het, deze planeet is een grote PLASMA, die constant alles vervormd, en ook zelf constant een andere vorm aanneemd, alles heeft te maken met het andere, ook ons denken, vloeid van het ééne brein naar het andere, misschien voel jij dit als réincarneren ?, zo als GUIDO.J, ook zegt het is een onverbrekelijk geheel, het leeft het sterft, alles is vluchtig, alles fluctueerd, geen vorm is blijvend, een intelligente PLASMA, dat is wat het is, volkomen geprogrameerd om te overleven.

  31. @Guido bij 2.12

   Prachtig, want als er niets is, hoef je toch ook niets te schrijven, erover te lezen, constructen-van-NIETS te bedenken..

   Nou, de filosoof Heidegger heeft anders enorm veel bladzijden gewijd aan het “Nichts” en ik heb er enorm veel weken over gedaan om dat allemaal te verstouwen. Denk dus niet te licht over niets! 🙂

  32. Jenny Jo, kijk wel eens in het bibliotheekje van mijn schoondochter, net afgestudeerde Filosoof en benoemd aan de universiteit de Sorbonne, tja net wat jij hier zegt Nichts is niet niks, ze nemen maanden om door de breinen van sommige grote filosofen heen te ploegen, en ook haar uitleggen zijn soms te bijzonder, andere wereld,
   boeid me enorm.

  33. @Jenne, 2.34

   net afgestudeerde Filosoof en benoemd aan de universiteit de Sorbonne,

   Zo, indrukwekkend! Een aparte figuur, Heidegger. Rüdiger Safranski heeft een mooi boek over hem geschreven waarin ook de kern van zijn filosofie goed wordt uiteengezet, wat heel knap is voor een zo moeilijk schrijvende filosoof als Heidegger. Rüdiger’s boek is ook in het Nederlands vertaald, mocht je interesse hebben, maar het zal ongetwijfeld ook in het Frans zijn uitgegeven.

 2. Ben in Perzië geweest, de stad Estafane is één van de mooiste steden ter wereld, op een plateau gelegen, aan een prachtige rivier, de tuinen zijn onvergetelijk, ook de gebouwen, wat een prachtige architectuur, het Alhambra in een veel fout.
  Het gedicht is bijzonder mooi, oud land, oude cultuur, veel fijne intelectuele mensen ontmoet, prachtig muziek en zang gehoord en beleefd, echt een land om te bezoeken, jammer van al die shit oorlogen, er is zoveel moois te zien.

 3. @Guido, 2.12

  (…)Lees je eens in in Reïncarnatie in deze mooie (vakantie)tijd. Lees het prachtige boek van Eben Alexander, een fervent NIETS-constructgelover, totdat..! Hij het aan den lijve meemaakte..
  En ja, natuurlijk ga jij hem da in het ‘Kamp-Van-Lommel’ scharen om jouw NIETS-Construct in leven te houden…! (…)

  Huh??? Waar slaat dat in hemelsnaam op? Ik heb hier of elders nog nooit ook maar één woord over Van Lommel gezegd, evenmin als over Eben Alexander. Doe es niet zo raar zeg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.