Advertentie

Je Bent Hiervoor Geschapen


Vrienden, verlies de moed niet. Wij werden voor deze tijden geschapen. Ik hoor de laatste tijd steeds vaker dat veel mensen ten diepste zijn geschokt. Zij maken zich zorgen om de talrijke wantoestanden  in onze wereld. Dit is een tijd waarin we bijna dagelijks met stijgende verbazing en woede kennisnemen van de laatste verloederingen van zaken die de meeste beschaafde en idealistische mensen na aan het hart liggen.

Je Bent Hiervoor Geschapen

door Clarissa Pinkola Estes

©2009, Nederlandse vertaling door Jan Smith/Wanttoknow.nl/.be

Jullie oordeel is juist. De schittering waarnaar sommigen streven, terwijl tegelijkertijd gruwelijke daden worden gepleegd tegenover kinderen, ouderen, alledaagse mensen, tegenover arme en onbeschermde mensen, tegenover de hulpelozen, beneemt ons vaak de adem.
En toch druk ik jullie op het hart, vraag ik jullie, bid ik jullie je ziel niet te kwellen door deze moeilijke tijden. Verlies in het bijzonder niet jullie hoop. Omdat wij juist werden geschapen voor deze tijden. Inderdaad, ja;  jarenlang hebben we geleerd en geoefend, waren we in training en afwachting om hier op dit niveau bij elkaar te komen en samen te werken.

Ik groeide op in de omgeving van de ‘Great Lakes’ en herken zodoende elk zeewaardig schip. En met betrekking tot ontwaakte zielen kan ik jullie zeggen dat overal ter wereld nooit eerder zoveel zeewaardige schepen tegelijkertijd op het water zijn geweest. Ze zijn allemaal volledig bevoorraad en beter in staat naar elkaar te seinen als ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid.

Kijk over de voorsteven en zie de miljoenen schepen van oprechte zielen die samen met dat van jou op het water aanwezig zijn.

Zelfs wanneer het vernislaagje van de romp afbladdert bij iedere hoge golf van de kolkende zee, kan ik jullie verzekeren dat de spanten, de boeg en het roer afkomstig zijn uit machtige bossen. Dat taaie timmerhout staat erom bekend bestand te zijn tegen de ergste stormen en zal altijd standhouden.

In roerige en duistere tijden als deze ontstaat de neiging de koers te verleggen naar verzuchting over wat allemaal verkeerd is in de wereld. Stel je daar niet op in. Ook is er een tendens om te verzwakken door te lang stil te staan bij dingen die buiten ons bereik liggen, bij wat nog niet kan zijn. Concentreer je daar ook niet op. Dat is parels voor de zwijnen gooien.

Wij zijn nodig, dat is alles dat we kunnen weten. Ondanks alle weerstand zullen we grote zielen ontmoeten die ons bejubelen, liefhebben en leiden en we zullen ze herkennen zodra ze aan ons verschijnen. Zei je niet dat je een gelovige was? Zei je niet dat je ooit beloofd hebt om naar een krachtige stem te luisteren? Vroeg je niet om genade? Herinner je je niet dat het verkeren in goedertierenheid betekent dat je juist moet luisteren naar die machtige stem?

Het is niet aan ons om de hele wereld in een keer te willen veranderen, maar om slechts dat deel onder handen te nemen, dat binnen ons bereik ligt. Iedere kleine en vredige daad die een ziel kan verrichten door een andere ziel behulpzaam te zijn, door deze armzalige en lijdende wereld te helpen, is op zich al van onschatbare waarde. Het is ons niet gegeven te weten wie wat doet dat uiteindelijk zal leiden tot een duurzaam goede wereld.

Voor een dramatische ommezwaai is een voortdurende opeenstapeling van daden nodig, de een op de ander, steeds weer opnieuw. We weten dat het niet noodzakelijk is dat alle mensen op aarde meedoen aan het bewerkstelligen van gerechtigheid en vrede. Er is slechts een kleine, vastberaden groep nodig die niet bij de eerste de beste storm, noch bij de honderdste, opgeeft.

De meest serene en krachtigste daad die je kunt ondernemen om je te mengen in deze stormachtige wereld, is opstaan en je ziel laten zien. Een ziel aan dek schijnt als een gouden baken in de nacht. Het licht van de ziel verspreidt vonkenregens, zendt stralen uit, geeft lichtsignalen af die bepaalde zaken kunnen doen ontvlammen. Het ontsteken van het zielenlicht in deze donkere tijden – het tonen van dapperheid en medeleven – is een daad van oprechte en grootse moed en een daad van het allerhoogste belang.

Worstelende zielen vangen dat stralende, fonkelende licht van andere zielen op. Als je wilt helpen dit tumult tot bedaren te brengen, is het uitstralen van zoveel mogelijk licht het meest krachtige dat je kunt doen.

Het kan nochtans gebeuren dat je ontmoedigd raakt. Ook ik ben meerdere keren in mijn leven de wanhoop nabij geweest, maar ik gaf de misère nooit de kans mij te overheersen. Ik liet en laat me daar niet mee in.

De reden hiervoor is dat ik in het diepst van mijn ziel iets weet, net als jullie. Ik weet dat je nooit wanhopig kunt worden wanneer je je herinnert waarom je hier op aarde bent gekomen, wie je dient en wie je hierheen gezonden heeft.

De mooie woorden die we uitspreken en de goede daden die we doen zijn niet de onze. Het zijn de woorden en daden van die Ene die ons hier heeft samengebracht.

In die geest hoop ik tot besluit dat jullie het volgende goed ter harte nemen: wanneer een schip ligt afgemeerd aan de kade is het ongetwijfeld veilig; machtige schepen zijn daar echter niet voor gebouwd.

Clarissa Pinkola Estes, Ph.D

Auteur van de bestseller Women Who Run with the Wolves

De originele, Engelstalige tekst is te lezen op WantToKnow.info: HIER

20 gedachten over “Je Bent Hiervoor Geschapen

 1. Vandaag op deze laatste dag van het jaar zie ik de mooiste overpeinzingen langskomen en dit is er één van. Dank Jan voor de wonderschone vertaling van deze tekst!

  Ik wens iedereen een heerlijke en vredige oudejaarsavond en een goede start van het nieuwe jaar, een jaar met nieuwe uitdagingen die we vast en zeker zullen aankunnen…

 2. elke tekst die je raakt is de muziek die je nodig hebt voor je ziel.
  dit is er zo een.
  ik wens iedereen een heel fijn ander jaar 2010.
  geloof in jezelf, daar kan geen religie tegenop.

  selene

 3. Allemaal een stralend en fonkelend jaar gewenst!

  Dat het boek “women who run with the wolves” weer op m’n pad komt, betekent voor mij erg veel…

  Het raakt mij tot in het diepst van m’n ziel.

  Namaste.

 4. we hebben hier op aarde te maken met twee verschillende bewustzijn van de ziel,de GODDELIJKE of( verlichte) zielen die altijd op zoek zijn en het ook vinden door de GODDELIJKE leiding maar niet altijd even gemakkelijk is en we hebben de aardezielen die praktisch niets leren dan zuipen,vreten, hoereren,echtbreken,roddelen,kwaadspreken,enz,waar denk je dat die terecht komen,deze zielen hangen al duizenden levens rond de aarde of materie waardoor het zeer moeilijk is een beetje van de GODSVONK op te vangen getuige wat er allemaal gebeurd in de buitenwereld.dus GODDELIJKE zielen blijf zoeken dan komt alles op je weg,ik spreek van ondervinding,ik zou geen ander leven meer willen waar ik GOD niet zou volgen.

 5. allereerst iedereen de beste wensen voor het komende jaar.
  ik heb de foto als bureau achtergrond neergezet om me te herinneren aan de kleinheid van de mens waarin tevens zijn grote kracht ligt om daden te doen waar de natuur dan in mee gaat gezien deze foto.
  de verschrikkelijke kracht van de watermassa die schepen kan vermorzelen gaat om het door mensen opgerichte waarschuwingsteken heen.
  zo zie ik ook de massa van ongewenste en verkeerde wetteksten en andere zaken die om ons heen bulderen in de huidige buitenwereld.
  het is zaak om net als de man in de deuropening rustig te blijven en het langs je heen te laten gaan en te vertrouwen op jezelf en de veilige haven.
  groeten robth

 6. @Janee
  bedankt voor de tip.
  dan voel je je echt klein en tegelijk machtig.
  zoveel kracht en die kunnen weerstaan met jou bouwsel.
  wauw.
  stel je voor dat je dat ook doet met het leven.
  wauw.

 7. ja kan wel licht uitstralen en positief denken. maar wil handelen.
  een daad stellen.. laten we werkelijk handelen.
  dat vind ik veel krachtiger..dlen, helpen, geven.
  vergeven, geen vlees eten. enz..
  we worden niet gered.
  wij moeten leren om ons zelf te redden en zuiver te handelen.
  mooie woorden, maar weinig wol.

 8. Misschien linteressant (aangezien we voor deze tijd zijn geschapen), gisteren was er een radiouitzending over een ‘nieuwe wereld’, duurzame initiatieven en zelfvoorzienende woongemeenschappen die ik heb verzorgd als host bij Argusoogradio. De interessante gasten kenden elkaar niet en er ontstond veel mooie informatie, kennis en nieuwe inzichten. Ook interessant op het gebied van onderwijs en alternatieven voor de reguliere methode.

  Hier na te luisteren: http://www.argusoogradio.org/?page_id=4218

  03-01-2010 – John Consemulder
  Host: John Consemulder in gesprek in gesprek met Otto van Nieuwenhuijze, Johan Peter Teunissen en Elmar Prinsen en Jorn Mols.

  Gespreksthema: “Een nieuwe wereld, een paradijs op aarde?”
  Een inventarisatie van duurzame initiatieven en
  zelfvoorzienende woongemeenschappen
  Labels: duurzaamheid, paradijs op aarde, meerwaarde creëren, zelfvoorzienende woongemeenschappen, Transition Towns en relatie tot klimaatverandering en piekolie), permacultuur, Anastasiadorp, Werfterp, ecologische wijken, integrale geneeskunde, symbiose en synergie samenwerkingsverbanden, onafhankelijkheid olie, duurzame woningen en projecten, Anastasia dorp, Earthships, aardehuis, Rob Hopkins, Renewable energy, vrije energie, creatieve en inspirerende woon-werk omgeving, onderwijs en alternatieven voor regulier onderwijs methode, relatie met omgeving en de natuur, ecotoop, eigenheid, passie en authenticiteit, nieuwetijdskinderen, ontwikkelen ipv onderwijzen (zonder dogma kinderen voorbereiden en laten werken met het leven)

 9. Je hebt Chemtrails en je hebt John Consetrails, overal opgedwongen moeten van sporen van vervuiling…

  Bah ! geen goed voornemen voor het nieuwe jaar, wederom weer dezelfde dualiteit…

 10. @ grietje
  Met jou kan ik praten. De daad bij het woord voegen.
  Er is zoveel gelul in de ruimte, dat is allemaal ruis.
  Er is genoeg gepraat, we weten wel wat we doen moeten, het gaat er nu om hoe we het doen moeten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.