Advertentie

Maarten van Rossem is het angstzaaien zat!


radio1Op Radio1 hoorde ik woensdagochtend Maarten van Rossem een prachtige tekst uitspreken, die gaat over het bang maken van de bevolking. Voor ons slaat hij daarmee de spijker op de kop en we geloven dat velen van jullie diezelfde mening toegedaan zijn!

Eindelijk eens een bekende Nederlander die de handschoen durft op te pakken en dóór de angst heen zijn nuchterheid behoudt én ten strijde trekt tegen valse vergelijkingen. Valse vergelijkingen uit de geschiedenis met het heden, kennelijk met het doel het nieuws op te blazen, het aan te dikken. Chapeau Maarten!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het ochtendhumeur van Maarten van Rossem.

“Je hoort nogal eens dat er iets te leren valt van de geschiedenis. Maar was dat maar waar!

Dr. Maarten van Rossem, bangmakerij om het nieuws op te kloppen?
Dr. Maarten van Rossem, bangmakerij om het nieuws op te kloppen?

 

 

In het algemeen wordt er veel MISBRUIK gemaakt van de geschiedenis en daarbij worden gebeurtenissen in het heden vergeleken met schijnbaar vergelijkbare gebeurtenissen uit het verleden. Dit gebeurt zogenaamd ter verduidelijking, maar in het algemeen is het eerder zo dat dit wordt gedaan om ons bang te maken…

Laat ik u daarvan 2 aansprekende voorbeelden geven, die juist op dit moment spelen.

Kijk naar de economische recessie, die wordt voortdurend vergeleken met de Grote Depressie uit de jaren 1930, waarbij mensen meteen het gevoel krijgen dat vergelijkbaar met die tijd, de huidige depressie ook zomaar 15 jaar kan gaan duren en een kwart van de bevolking werkeloos raakt..

Maar deze vergelijking is in hoge mate misleidend. Want de omstandigheden van toen waren fundamenteel anders dan die van nu. We hebben nu een verzorgingsstaat en we zijn oneindig veel welvarender dan toen. En de overheden van nu hebben veel adequater gereageerd dan die van toen. De hele vergelijking slaat nergens op, dat is misbruik maken van de geschiedschrijving!

Een ander voorbeeld: de Mexicaanse griep. We hebben allemaal van die virologen gezien in televisieprogramma’s, die dan de vergelijking maken met de Spaanse griep van na de Eerste Wereldoorlog. O jee, mondiale griep, tientallen miljoenen doden, wanneer we niet allerlei paniekerige maatregelen gaan nemen en naar de virologen blijven luisteren…

Ook dat is in hoge mate misleidend; de omstandigheden toen waren FUNDAMENTEEL anders dan de omstandigheden nu. Men had toen geen idee hoe die dingen werkten, de bevolking toen in 1919 was uitgeput en slecht gevoed. De meeste mensen van toen gingen niet dood aan de griep, maar aan een longontsteking, waar toen niets aan gedaan kon worden en waar nu dus wel alles aan gedaan kan worden…

Ook in dit voorbeeld geldt dus weer: Laten we ons niet bang laten maken, de omstandigheden zijn volstrekt anders dan toen.

Het zal best zo zijn dat er wat mensen aan deze Mexicaanse griep zullen doodgaan, maar de omstandigheden van 1919 zullen zich beslist niet voordoen.

Wanneer is het nou eens afgelopen met die voortdurende angst die ons in de media wordt aangepraat?

Waarom kan men daar niet iets meer afstand van nemen? Waarom kan of wil men daar niet met een iets grotere objectiviteit over praten?

Dit is nergens voor nodig, dit is misbruik maken van het verleden.”

36 gedachten over “Maarten van Rossem is het angstzaaien zat!

 1. beste Maarten,

  bange mensen zijn braaf en doen wat hen gezegd word.

  en bovendien, brave (gehoorzame) mensen zijn gemakkelijker bang te maken

  als we dat met zijn allen niet snel door krijgen
  blijven ze gewoon “proberen” ons bang te maken.

  vraag me niet wie hier precies achter zit,
  aardig lijken ze me in ieder geval niet.

  ik ben wel blij met je antigriep advies en hoop dat velen dit lezen.

 2. Ha Maarten,
  We kennen elkaar niet…. (maar toch ook weer wel). Ben blij dat je wakker wordt. Bij zovelen is het nog weltruuuuuuusten…
  Join the club. Het is hoog tijd.
  En ik respecteer hoezeer jij je jarenlang in hoge mate in de geschiedenis hebt verdiept. Mocht, je dit nog niet gedaan hebben, ga dan ook eens mee met de “recente” ontdekkingen van de pre-history en ancient cultures. Blijkt dat de media ons daar ook altijd maar over in het donker heeft gehouden, of zelfs de waarheid heeft verdraaid. Knappe “volkjes” destijds hoor, poehee!
  Knap stuk van je, chapeau!
  Nik

 3. Geachte Heer Maarten van Rossum,
  Ben het helemaal eens met Uw uitspraken,heeft gelukkig niets te maken met 1930,als dat zo was waren we allemaal de klos en hoefden we niet in de supermarkt tussen b.v.30 soorten brood te zoeken en nog niet te vreden zijn niet vers genoeg enz.laten we waken dat dit nooit meer gebeurd,en wat de gezonheid betreft,ook daar hoeven wij niet bang voor te zijn,maar ook hier wakker blijven bij de POLITIEK.
  Coen.

 4. Angst levert hoge kijkcijfers op, en verkoopt kranten.

  Meer zal het echt niet zijn, maar intussen worden we wel door de media gegijzeld, in hun gevecht om de abonnees en de kijkcijfers.

 5. Gachte Heer van Rossum, ik ben het volkomen met U eens volgens mij komt door de agressiefe bensdering van de per en om de wil om te schoren bij deze mensen en ik sta er versteld van waar de vele specialisten plotseling vandaan komen
  Ga zo door met Uw uispraken veel succes.

 6. Geachte heer van Rossum,

  Tracht u dezelfde stof, materie, informatie, kennis te bespreken ( zegge: bespreekbaar maken ) in de uw welbekende kring van hoogeplaatsten, politicie media figuren en aanverwanten?

  Stap naar voor meneer en help het sneeuwbal effect te vergroten!

  Suc6

 7. Ik ben blij met dit soort publieke uitspraken, want om eerlijk te zeggen ben ik zo’n brave bange gehoorzame burger, zoals Selene – eerte commentaar- zo mooi verwoord. Ik wil het niet zijn en het verbetert met de dag, maar toch heb ik af en toe een steuntje in de rug nodig en een bevestiging van anderen. Dit stukje helpt daar weer heel goed bij. Bedankt maar weer WTK.

 8. Erg goed stuk!
  Om me heen hoor je van mensen dat ze zich zorgen maken, ik doe daar niet aan mee. Positief blijven en je niet op laten naaien, mensen!!
  In de media scoren sensationele berichten, dus wordt er wat in andere bewoordingen geschreven, opgeklopt, soms zelfs verzonnen. En mensen zijn kuddebeesten, laten zich vaak snel door andere mensen beinvloeden. Erg gevaarlijk, angst is macht!

 9. Ben het helemaal eens: Angst is een slechte raadgever. Toch stem ik 4 juni op Wilders. Uit pure frustratie. Onze huidige regeerders vinden het belangrijker dat homo’s in Rusland kunnen demonstreren, dan dat Jan de Bouwvakker in ons eigen land, na een week van hard werken, in z’n stamkroeg van een pilsje met een sigaretje kan genieten !

 10. Blij dat er een keer een bekende Nederlander op de radio zegt waar het op staat! Maarten, ik vind het fantastisch dat je dit gedaan hebt. Ik hoop van harte dat er nog veeeel van dit soort berichten volgen!
  Het wordt tijd dat in het nieuws de focus komt te staan op positieve dingen die in de wereld gebeuren en die zijn er zeker!

 11. Inderdaad Maarten …je hebt helemaal gelijk. Zojuist hoorde ik weer een bangmakerij- toevoeging in dit geval. De recessie is nog niet zo erg geweest sinds de tweede wereldoorlog. En alleen al het gebruik van tweede wereldoorlog jaagt de mensen al de stuipen op het lijf.

 12. Natuurlijk heeft de heer van Rossum gelijk. Maar wie zich noch steeds laat opjutten/bang laat maken door de media moet nu toch eindelijk maar eens de ogen open doen en beseffen dat de waarheid meestal niet in krantenkoppen met vette letters en hitsige nieuwsbulletins schuilt. Daarvoor zul je je zelf toch een beetje meer moeten verdiepen in het nieuws.

 13. Ik ben het inhoudelijk wel met Van Rossum eens, daar waar het de rol van de media aangaat. Waar hij pertinent naast zit, is dat mensen ‘niet aan de griep zouden zijn overleden, maar aan een longontsteking’. Dat is zoiets als zeggen, “Van skieen kun je geen been breken, maar van vallen wel”. Dat is dus de crux: mensen die door dit griepvirus een longinfectie krijgen, KUNNEN NIET behandeld worden met antibioticum, want die IS ER NIET, en dus kun je dood gaan. Mensen met verlaagde weerstand (zwangeren, kindjes, ouderen) en mensen met hart- en longaandoeningen, zijn dus wel degelijk kwetsbaar. Antibioticum werkt alleen bij bacteriele infecties, niet bij virale infecties. De media mag daar best informatie over verstrekken. Geen punt, wat mij betreft.

 14. Paniek verkoopt, het is de meest persoonlijke vorm van sensatie die een (nieuws)medium kan aanbieden. Overheden hebben dit inmiddels ook al door en gebruiken het om hun invloed te vergroten, want vrijheid willen mensen blijkbaar maar wat graag inleveren als ze bang zijn.

  De WHO maakt het overigens de laatste tijd wel heel erg bont, ze hebben durven stellen dat er een gerede kans zou zijn dat het huidige griep-virus zou kunnen fuseren met het hiv-virus welke vervolgens de gehele wereld zou kunnen uitroeien.
  Dit is niet alleen onzinnig, aangezien griep en hiv al sinds het ontstaan van hiv naast elkaar hebben bestaan en het twee geheel verschillende virussen zijn, maar het toont ook meteen aan wat de rol van de WHO is, men zaait doelbewust paniek, uit financiële en politieke overwegingen (meer fondsen vanuit overheden, politieke relevantie van de WHO, profilatie van de hoofdrolspelers, etc.)
  En wat dan het kwalijkste is van dit gehele verhaal: Het ANP, en alle Nederlandse kranten nemen dit bericht klakkeloos en letterlijk over.
  het journaille weet niet eens meer waar men over bericht, men speelt het spelletje doodleuk mee zonder zelfs maar een simpel telefoontje naar de eerste de beste viroloog te plegen. Het is nog maar de vraag hoeveel journalisten er zijn die het verschil tussen een bacterie of virus kennen, maar toch hebben ze de euvele moed om er zonder schroom over te berichten, dan maak je het de paniekzaaiers wel heel erg makkelijk.

  Men mag zich overigens wel zorgen maken over inflatie en economie, maar hetgeen dat het meeste aan inflatie onderhevig is, is het woord crisis, we zitten al sinds 2000 in een opeenstapeling van crises, en we hebben het nog nooit zo goed gehad als in deze afgelopen 10 jaar.

 15. Om maar even in de sfeer van geschiedschrijving te blijven:

  Vroeger gold het gezegde dat de koning/keizer een overeenkomst had met de paus (of de burgemeester met de pastoor, de kapitalist tegen de dominee, etcetera)

  “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm.”

  Tegenwoordig is het gros van de Nederlanders echter niet meer zo religieus, maar wel gelovig in hetgeen wat de media hen dagelijks voorschoteld. Heeft de media (journalist) de plek van de predikant maar ingenomen? 😉

 16. Hallo Maarten en anderen waarheidsfinders,

  Chapeau Maarten! Geweldig goed dat je dit zegt en naar buiten brengt. De algemene Angst regeert de wereld en het moet eens gezegd worden dat dit alleen werkt als we daar volledig in GELOVEN dat het WAAR is. Daardoor zijn we in staat het morfogenetische veld in een algemeen angstgevoel te programmeren. Zulk soort programma’s werken altijd en worden automatisch gevoed door hetzelfde angstgevoel! De machthebbers en media weten dit (vooral de pharmaceutische industrie) die er gewetenloos aan meewerken.
  M.b.t. de Mexicaanse griep: het mexicaanse jongetje waarbij deze griep het eerste is vastgesteld is gewoon genezen door zichzelf! Dit wordt niet naar buiten gebracht?!
  De Duitse televisie heeft m.i. een geweldig goed programma Frontal 21 op ZDF die gewoon zaken openbaard zoals ze in werkelijkheid zijn. In de onderwerpen die zij naar buiten brengen komt heel veel bangmakerij aan het licht. Worden er in ons landje ook zulk soort progamma’s gemaakt en uitgezonden? Of worden ze wel gemaakt maar gewoon geblokeerd voor uitzending? De waarheid mag niet aan het licht komen dat we al jaren gemanipuleerd worden door het programmeren van angst gevoelens. Dan heb je grote groepen mensen in de greep.
  Zelf lees ik bewust geen krant en heb tv er uitgegooid. Was de bangmakerij al heel lang zat. Ik bepaal zelf wat ik wil lezen en zien en waarin ik geloven wil.
  Aan het zaaien van angst werk ik niet mee aan waarheid vinden wel.
  Worden Wij Wakker?

 17. Deels wel eens met MvR, maar wat de economie betreft, daar heeft hij echt geen kaas van gegeten. De reactie van overheden daarop is juist rampzalig en veel desastreuzer dan ten tijde van de Grote Depressie. In ieder geval in de VS. Daar is de crisis in feite veel ernstiger dan ten tijde van de Grote Depressie, want Obama is slechts een handpop van Wall Street en de banksters.

 18. @Yelemdenu

  Uhm, wat nou als het de bedoeling is om de crisis te versterken door de toegevoegde angst te versterken m.b.t. de “varkens”-griep? Het is juist de bedoeling dat wij ook geloven dat we in een financiele crisis zitten he… alles bij elkaar maakt straks juist dat er reden genoeg is om de New World Order door te voeren, waar ze nu in de Bilderberg groep over aan het vergaderen zijn en wij, als burgers, zo geindoctrineerd en bang zijn door alle recente gebeurtenissen, dat wij dat blind zullen omarmen… met alle gevolgen van dien…

 19. Qui bono. Het werkt; volg het spoor van het geld. Ook met bangmakerij. Of het nu de kredietcrisis is of de pandemie. Zorg voor een probleem – reactie ( volk roept om een oplossing) – oplossing ( zorg dat de oplossing juist het doel is wat je nastreeft ). Dat Maarten v.R nu naar buiten komt is nu ook weer niet zo sensationeel als de reacties hier aangeven. Heel zijn carriere bestaat uit reageren tegen de bestaande (media)mening, das zijn handelsmerk en bekendheid. Ik hecht meer waarde aan mensen die het op zich hebben genomen als een levenstaak om mensen bewust te maken wat er speelt.

 20. @Guido
  Klopt, maar haalt maar 1 aspect aan; de bangmakerij. Wat achter het doel van deze bangmakerij zit, daar zwijgt hij over. Het is een goede zaak dat hij ( en vele anderen ) mensen bewust maakt, maar toon dan ook het waarom.

 21. @frank: indeed! Maar is hij in staat in een kort verhaaltje op de radio dit allemaal te doen?
  De essentiële vraag die je wel aansnijdt in mijn ogen, is de vraag of het niet uitmaakt op welke manier je je ergens van bewust wordt. Been breken, ongeluk, failliet gaan, vaccinatieschade, doodgaan? (Ik zeg het overigens serieus zonder ironie!)

 22. @Guido,
  Als je ergens van bewust wordt ben je in een postie dat je keuzes kunt maken. Ik bedoel te zeggen dat “weten” bijgraagt tot het maken van een keuze. Men kan tegen een vrouw zeggen; ach niet doen die HPV vaccinatie, das slecht. Of je kan aangeven waarom dit slecht is en wat de mogelijke gevolgen zijn en of er voordelen aan een dergelijke vaccinatie zitten. In het laatste geval is ze bewust over de redenen van waarom/waarom niet en kan ze een keus maken naar haar eigen waarheid. Je kan er voor kiezen niet bang te worden voor de angstzaaierij, maar die keuze is makkelijker als deze is verankerd in weten/bewust zijn van.

 23. Dit is mij uit het hart gegrepen!
  Stem voor de EU grondwet anders gaat het licht uit” Dankzij de EU hebben wij in 60 jaar hier geeen oorlog gehad” Het licht brandt nog steeds en dat er geen oorlog is gekomen komt door de Amerikaanse atoomparaplu en het feit dat Frankrijk en Duitslend een gezamelijke vijand hadden. De laatste enormiteit is dce stelling”Turkije moet bij de EU want we hebben de arbeidskrachten nodig” Men gaat dan even voorbij aan het feit dat er al vele duizenden in Europa werken zonder dat Turkye lid is.

 24. Het gaat erom dat er eindelijk eens een persoonlijkheid binnen de REGULIERE nederlandse media eens z’n mondje roert! Het zou inderdaad een mooi vervolg zijn als hij mensen het WAAROM EN HOE aangeeft; waarom het volgen van een geldstroom zoveel illusie weghaalt en duidelijkheden schetst. Hoe de vervlochtendheid van het “occulte” is binnen de samenlevingen, wereldweid. Het gaat de goeie kant op! Het gaat de goeie kant op! men ervaart de terugkomende angstfactor steeds vaker als dualiteit en beseft daarom dat een keuze element aanwezig is binnen de persoonlijke beleving van angst en dat draagt uiteindelijk zorg voor het werkelijk openstaan en integreren van zuivere keuze- en bestaansmogelijkheden!

  ben benieuwd naar de volgende pioneer in regulier medialand!

 25. Journalisten van de New York Times zetten de aanval in op mensen
  die zich bezig houden met conspiracys rondom 9-11 en de New world order.
  Zie het verband met het vorige artikel.

  http://www.nypress.com/article-19837-new-world-order.html
  http://movies.nytimes.com/2009/05/22/movies/22orde.html?ref=movies&pag ewanted=print
  http://www.prisonplanet.com/new-york-times-ny-press-attack-conspiracy- theorists-of-%e2%80%98new-world-order%e2%80%99-film.html

  Ook de arrestatie van 4 inwoners van New York, die worden verdacht van het uitvoeren van aanslagen, kun je verbinden met issues die op dit moment in de Amerikaanse politiek spelen.
  Dat er gevaar bestaat dat het terrorisme nu van binnenuit de Amerikaanse samenleving komt.
  Terwijl er nu al een hele discussie aan het ontstaan is, over de rol die een undercover agent van de FBI heeft gespeeld bij het toespelen van zogenaamde explosieven.
  Er is een discussie gaande of dit niet een vorm is van uitlokking.

  http://www.guardian.co.uk/world/2009/may/21/new-york-terrorist-bomb-pl ot

  In Engeland is een rel ontstaan doordat 5 community workers(?) de geheime dienst MI5 beschuldigt heeft van chantage in een poging hen tot informanten te recruteren.
  Wanneer ze dit zouden weigeren zouden ze worden beschuldigt van terrorisme.
  Ze zouden worden gearresteerd en vastgezet in Engeland of een ander land.

  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/exclusive-how-mi5-black mails-british-muslims-1688618.html

  Wereldwijd zijn de arrestaties van zogenaamde Moslim terroristen, die binnen een aantal dagen
  weer op vrije voeten staan omdat ze onschuldig zijn, niet meer te tellen.
  Ook in Nederland is dit al een aantal keren gebeurt.
  Ondertussen hebben de media wel weer een aantal dagen bol gestaan van terrorisme dreiging.
  De Moslims die de aanslagen pleegden in London bleken gewoon retour kaartjes in hun bezit te hebben.
  Er zijn theorieën die beweren dat deze jongens dachten dat ze aan een terrorisme oefening meededen met dummy’s in hun rugzak.
  Alleen deze zogenaamde dummy’s waren dus echte explosieven.
  Terwijl er net als tijdens 9-11 wel degelijk een rampoefening met aanslagen werd uitgevoerd!
  Wel heel toevallig allemaal!

 26. Het vorig artikel waaraan ik refereer is dit stukje.

  Obama overweegt een Preventief Detentie Plan te introduceren.

  http://www.nytimes.com/2009/05/21/us/politics/21obama.html?_r=1

  Waarmee hij een wettelijke basis creëert om verdachten die worden gezien als een mogelijke bedreiging voor de Nationale veiligheid, maar niet kunnen worden aangeklaagd toch gevangen kan zetten.
  Hiervoor is een verandering nodig van het strafrecht.
  Het gaat hier om verdachten van terrorisme, buiten legale oorlogsgebieden zoals Afghanistan of Irak.

  Dit is dus weer een belangrijke stap in de ontmanteling van wetten die onschuldige burgers moeten beschermen.
  Dit zijn ook de twee gezichten die Obama ons toont.
  Aan de ene kant wil hij Guantánamo sluiten, omdat het onrechtmatig zou zijn en het aanzien van Amerika schaadt.
  Aan de andere kant ontmantelt hij wetgeving die de nationale bevolking moet beschermen tegen onrechtmatige detentie.
  Waardoor de overheid machtsmiddelen in handen krijgt die niet meer te controleren zijn en zelfs zullen worden ingezet tegen de eigen bevolking.

  Wanneer je dan weet dat er meer dan 1 miljoen burgers op een soort van terroristen lijst staan, lijkt me dit een zeer grote waarschuwing.
  Dit zijn o.a. actieve kritische burgers die zich inzetten voor burgerrechten en opkomen voor onrecht in de maatschappij.
  Ook mensen die voor wapenbezit zijn en oud veteranen worden als een bedreiging gezien.
  Terwijl wapenbezit in de grondwet is vastgelegd.
  Obama gaat dus verder, waar Bush gestopt is.

  Lees nog even het volgende artikel.

  Fascisme ten top!!!

  In een nieuw document van Homeland Security, wordt de alternatieve media en
  mensen die in opstand komen tegen de visie van de mainstream media, gezien als
  potentiële terroristen!!!
  Zelfs wanneer je rechtmatig demonstreert zonder geweld te gebruiken!
  DE POLITIESTAAT IN WORDING!!!

  http://www.tdbimg.com/files/2009/04/30/-hsra-domestic-extremism-lexico n_165213935473.pdf

  http://www.prisonplanet.com/dhs-document-lists-alternative-media-as-po tential-terrorists.html

  Iedereen met een afwijkende mening, zou zo maar een staatsvijand kunnen zijn.
  En met deze nieuwe wetgeving hebben ze dan het wettelijke gezag, om je zonder bewijs en een aanklacht op te kunnen pakken en gevangen te zetten.
  Zonder dat er ooit iemand naar kraait!
  Het is dan toch bij wet geregeld!
  Al dacht de bevolking dat het tegen echte terroristen zou worden gebruikt.

 27. Spijker op zijn kop
  En dan niet vergeten het gaat de hele dag door.
  Bang maken voor alles.
  Gebruikt U wel Kalkontharder voor Uw wasmachine?
  Oh die nare rimpels…
  Betaal je niet teveel voor je ….. pas op.
  Oh je haaruitval..
  Oh je pensioen…
  Oh je tandsteen…
  Oh je ……
  Gelukkig is er een iemand in nederland die niet bang is en ons verteld dat we voor een ander moeten opkomen en ook de ander moeten wijzen op ongepast gedrag en dat is Meneer Balkenende die helemaal alleen door Rotterdam loopt in zijn korte broek en tegen een paar Hels Angels zegt: Jongens daar mogen jullie je brommer niet parkeren hoor….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.