Advertentie

Avatar; een boodschap uit de toekomst


De film ‘Avatar’ scoort het ene na het andere record. Ook nominaties voor allerlei grote filmprijzen, worden binnengehaald alsof het niets is. James Cameron, de regisseur van de film, heeft opnieuw een film gemaakt, die ons in staat stelt, onszelf bij de kraag te vatten en eens even naar onze eigen Aarde te kijken met ‘nieuwe’ ogen. Er is kennelijk een ‘Avatar’ nodig om ons even wakker te schudden.. Dat dit kennelijk gelukt is blijkt uit reacties op veel internetfora.

De film heeft nogal wat reakties losgemaakt bij jongeren, wat in sommige gevallen zelfs tot depressie en zelfmoordneigingen leidde. Op fora zoeken de jongeren hulp bij elkaar. Een jongen schrijft: “Toen ik wakker werd de ochtend nadat ik Avatar voor het eerst had gezien, leek de wereld… grijs. Het leek alsof alles wat ik in mijn leven tot dusver had gedaan betekenisloos was geworden. Alles leek zo leeg.  Ik zie de reden niet meer om door te gaan… ik leef in een stervende wereld.’

Dat is nogal een heftige reactie, maar deze bevat ook duidelijk de tekenen van hoop. In feite is deze film ‘Avatar’ één grote wake-up-call en mogen we James Cameron in dit opzicht dankbaar zijn. De film is duidelijk gemaakt, met de dubbele bodems, die dit ‘Wakker worden’ zullen bespoedigen.
De term Avatar komt uit het Hindoeisme, en betekent geincarneerde godheid of meester. Ze verschijnen in menselijke vorm om de mensheid te helpen. In het indiase epos Mahabharata verschijnen Rama en Krishna als incarnaties – avatars – van de god Vishnu. In de film van Cameron is het de oorlogsveteraan Jake Sully die als Avatar het volk van de Na’vi te hulp schiet. Net als de indiase avatars heeft hij een blauwe huid.

Ton van der Kroon laat in het onderstaande artikel zijn licht schijnen op de dubbele bodems die James Cameron heeft ingebouwd in deze magistrale film. Het lijkt erop dat deze uitspraak van de Engelsman Jonathan Porritt precies aangeeft, wát de essentie is, van die boodschap die ‘Avatar’ duimendik meedraagt:

‘The healing of the Earth and the healing of the human spirit has become one and the same thing.’
Jonathan Porritt
X

* * * * * * *

X

Avatar; een boodschap uit de toekomst

© 2010 Ton van der Kroon

Terwijl Kopenhagen mislukte en de wereldleiders geen vuist konden maken voor een echte CO2 reduktie, kwam James Cameron met een boodschap die het gros van de wereldbevolking recht in het hart raakt. In zijn peperdure Avatar (kosten: € 175 miljoen) schetst hij een beeld van de toekomst:

De officiële filmposter van 'AVATAR'

De aarde is een dode planeet geworden, en voor onze grondstoffen reizen we lichtjaren ver om in een verre uithoek van het heelal – op de planeet Pandora – het uiterst kostbare Unobtainium te delven. Jake Sully – een held van het type ruwe bolster, blanke pit – komt in aanraking met de exotische cultuur van de bewoners van Pandora, de Na’vi, wordt verliefd op de bevallige Neytiri en kiest uiteindelijk partij voor de inheemse bevolking.

Het verhaal is een moderne science fiction variant op Dances with Wolves, The Last Samurai of Lawrence of Arabia, met een vleugje Pocahontas en Whalerider. Tot zover niets nieuws.

Archetypische boodschap
Maar James Cameron zou James Cameron niet zijn als hij zijn film niet  zou voorzien van een aantal diepere lagen, die meer dan het bestuderen waard zijn. Dat had hij al bewezen met het succesvolle Titanic, dat verdacht veel had van een metaforisch verhaal over onze westerse maatschappij: te groot, te snel en te materialistisch.

Zonder dat we het doorhadden schetste hij een profetisch beeld van wat ons in de eerste jaren van de 21e eeuw te wachten stond: een samenleving die door haar hoogmoed en hezucht wordt geconfronteerd met de ene na de andere crisis: klimaatcrisis, milieucrisis, kredietcrisis etc.

In 2000, toen de Titanic uitkwam, lagen de onderste dekken van onze welvaartsmaatschappij al onder water, maar in de eerste klas, het bovenste dek van het schip – hadden we nog nergens last van. Tien jaar later is dat inmiddels anders: Het water staat nu ook bij ons aan de lippen en treft ons in de eigen portemonnaie.

De boodschap van Cameron in zijn nieuwste blockbuster is dan ook minder cryptisch: in heldere zwart-wit tonen zet hij zijn boodschap in 3D neer: Als we zo doorgaan verliezen we in rap tempo ons grootste goed: de aarde.
Laten we Avatar daarom eens preciezer onder de loep nemen en een aantal van de mythologische beelden en subliminale boodschappen in de film aan een nader onderzoek onderwerpen.

Patriarchaat versus  Matrirachaat
In feite toont Cameron ons niet zozeer een futuristische wereld, maar eerder een metaforische wereld, die verdacht veel lijkt op de onze. Het is de archetypische strijd tussen twee wereldbeelden: de een is een overgetechnologiseerde, mannelijke wereld, waarin gewin en geld verdienen, uitbuiting, verovering van de natuur, hebzucht en strijd de belangrijkste ingredienten zijn. De ultieme personificatie van deze wereld is kolonel Quaritch (Courage=moed), die tot het uiterste gaat om de onbekende, exotische wereld van de planeet Pandora kapot te maken. De man doet een beetje denken aan generaal Rumsfelt en de associaties met het bewind van Bush liggen dan ook voor de hand.

Een beeld uit de film 'Avatar'

De soldaten die de ertswinning moeten beveiligen zijn veteranen uit het leger. Ook hier ligen de associaties niet ver weg. Om de belangen van de westerse beschaving veilig te stellen worden complete oorlogsstrategieen toegepast. Denk aan de oliewinning in Nigeria, de ontbossing van de Amazone in Brazilie of de grootschalige visserij langs de kusten van Afrika. De inheemse stammen die hiertegen in het geweer komen zijn al snel gevaarlijke terroristen, die in het belang van de veiligheid uitgeschakeld moeten worden.
De natuur staat – zoals in de Bijbel beschreven – ten dienst van de mens; we hebben het recht haar te gebruiken en te misbruiken zo ons goed dunkt. De mens staat immers aan de top van de keten en verheft zich boven de dieren en plantenwereld. En zoals we de natuur bejegenen, zo behandelen we ook inheemse culturen; als een lager, primitiever soort dat nodig aan een volgende stap in ontwikkeling en beschaving toe is.

Daar lijnrecht tegenover staat de complexe, overdonderd mooie en levensgevaarlijke wereld van de planeet Pandora. Zodra je er een stap in zet moet je voor je leven vrezen. Wilde honden op zes poten, agressieve dinosauriers met vogelbekken, vliegende apen, honderden meters hoge jungle met de meest veelzijdige planten vormen tesamen een wereld die je als beschaafde mens de stuipen op het lijf jaagt. Maar wie zich  er eenmaal in verdiept, zoals de wetenschapster Dr. Grace Augustine, die gaat de fascinerende schoonheid en onderlinge verbondenheid zien van dit magische ecosysteem.

Grace Augustine toont grote gelijkenis met Dian Fossey die in de afrikaanse oerwouden gorilla’s observeerde, en dat is niet verwonderlijk, want beide rollen worden gespeeld door Sigourney Weaver, de actrice die Cameron al eerder gebruikte in de Alien-films.
De cultuur en levensfilosofie van de Na’vi, de oorspronkelijke bevolking van Pandora, (denk aan ‘natives’) komt nauw overeen met de inheemse culturen van bijvoorbeeld de Indianen in Noord of zuid Amerika, de Maori’s in nieuw Zeeland, de Aboriginals in Australie, of  inheemse stammen in Afrika. De natuur staat centraal en alles is met alles verbonden. De mens is deel van de natuur en moeder aarde is de godin die voor haar kinderen zorgt.

Het paradijs
In de wereld van de Na’vi staan twee bomen centraal; de eerste is de gigantische levensboom, de ‘Hometree’, de boom waar de Na’vi in wonen en slapen, waarin ze hun bijeenkomsten houden en waar hun leiders zich ophouden in het enorme wortelstelsel. Een van de indrukwekkendste momenten in de film is als kolonel Quaritch met zijn leger de boom kapotschiet, waardoor de wereld van de Na’vi letterlijk ineenstort.

De andere boom is de ‘Tree of Souls’; een boom die de stemmen van de voorouders herbergt, die onsterfelijkheid geeft, die geneest en die de ziel vertegenwoordigt. De twee bomen doen denken aan de twee bomen uit de Hof van Eden in de Genesis: de Levensboom en de boom van goed en kwaad. De boodschap van Cameron is duidelijk en onomwonden: we zijn ons eigen paradijs, de aarde, in rap tempo aan het vernietigen. Door de tegenstelling patriarchaat versus matriarchaat krijgt de film een diepere lading die in deze tijd opeens cruciaal lijkt te zijn voor de uitdagingen waar de mensheid mee geconfronteerd wordt.

'AVATAR', de film die 'ver-weg' zo dichtbij brengt

Waar Al Gore stopt, gaat James Cameron namelijk verder: De aarde is niet alleen belangrijk voor ons vanuit milieu en natuuroogpunt; wij zíjn de natuur; we zijn onlosmakelijk verbonden met haar en komen er uit voort. Zonder haar zijn we niets.

Het indiaans opperhoofd Seattle van de Dwamisch stam zei ooit in een toespraak tot de blanke bevolking, toen hij gedwongen werd zijn land te verkopen: “Als alle dieren weg zijn, zal de mens sterven aan een gevoel van grote eenzaamheid. Want wat er gebeurt met de dieren, gebeurt spoedig met de mens. Alle dingen hangen samen. Wat er met de aarde gebeurt, gebeurt met de kinderen van de aarde. Wij zijn een deel van de aarde, en de aarde is een deel van ons.’ Een tekst die niet zou misstaan in de filosofie van de Na’vi. (Noot: voor een uitgebreid artikel over Seattle, zie HIER)

Pandora

De naam van de planeet Pandora kennen we uit de Griekse mythologie. Pandora werd door de god Hephaistos uit aarde en klei gemaakt en als straf gezonden aan de mens door oppergod Zeus. Ze had een vat bij zich waar alle zonden en natuurrampen zich in bevonden, de zogenaamde Doos van Pandora. Door haar nieuwsgierigheid opende ze de doos en bracht het onheil over de mensheid.

Pandora doet aan Eva denken, beiden de eerste vrouw op aarde, die vervolgens bergen ellende veroorzaken voor de man. Ze staan symbool voor verleiding, zonde, ziekelijke nieuwsgierigheid en de bron van alle kwaad op aarde. Hele religies zijn erop gebaseerd. Bij de Na’vi lijken de rollen echter anders verdeeld: Zij worden geleid door o.a. Moat, de moeder van Neytiri, die als een sjamane/priesteres over haar volk waakt en in de komst van Jake een voorteken van de godin ziet. Deze godin, die Eywa heet, is de Grote Moeder godin die de Na’vi aanbidden.

Jake wordt stap voor stap ingewijd in de geheime kennis van de Na’vi en maakt verschillende initiatierituelen mee. Grace legt uit hoe mens en natuur verbonden zijn op de planeet: ‘Het is een netwerk, een planetair netwerk. De Na’vi zijn verbonden met dat netwerk – ze kunnen informatie en herinneringen uploaden en downloaden.’ In die zin gunt de film ons een inkijkje in de gedachtenwereld van matriarchale volken die in verbinding staan met moeder Aarde en de natuur.

Saillant detail is de reaktie op de film van het Vaticaan, de vertegenwoordiger pur sang van het patriarchaat. De rooms-katholieke kerk valt vooral over het feit dat de personages uit de film de natuur verafgoden. Volgens de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano suggereert Cameron in zijn film dat de natuur de religie zou kunnen vervangen. Er wordt aan toegevoegd dat paus Benedictus eerder al heeft gewaarschuwd voor een verafgoding van de natuur.

De krant doet de film af als een ‘nogal gemakkelijke anti-imperialistische en  anti-militaristische parabel’, en radio Vaticaan ziet de film als ‘een knipoog naar de pseudo-doctrines die van ecologie de nieuwe religie van het millenium hebben gemaakt.’ Ze beantwoorden daarmee precies aan het beeld van de superiore minachting van de veroveraars die in Avatar de cultuur van de Na’vi teniet willen doen, iets wat de katholieke kerk in haar tweeduizend jarige bestaan niet vreemd is.
Het plaatst het thema van de film in een groter kader dat aan de basis ligt van vele conflicten, oorlogen en crises in deze tijd. Het is de bijna archetypische strijd van de patriarchale westerse blanke cultuur met alles wat anders, exotischer, vreemder en daarmee minder en primitiever is.
Vanuit dit westerse superieure wereldbeeld zijn oorlogen in Afganistan, Irak, Iran, Afrika of waar dan ook nauwelijks construktief op te lossen. Maar ook een bankencrisis en een extreem uit de hand gelopen beleggingswereld, de dualiteit tussen de Islam en het Christendom, een voedselcrisis waarbij we ons verlaten op genetische gemanipuleerde voeding, of ontwikkelingshulp die maar geen zoden aan de dijk zet, zijn hier uitvloeisels van. We lopen iedere keer tegen onze eigen schaduw aan.

Nederlandse avatar

De film doet ons Nederlanders ook ons eigen 'koloniale' verleden onder ogen zien..

Het blijft uiteraard erg gemakkelijk om de Amerikaanse cultuur van dit alles de schuld te geven. Ze vertegenwoordigen in extreme mate de doorgeschoten westerse waarden die alle andere culturen reduceert tot inboorlingen, fanatici of inheemse curiosa. In Nederland hebben we echter onze eigen versie gehad van Avatar. In de jaren vijftig vochten we in Nederlands indië tegen een vijand die niet onder deed voor de Na’vi.

Een shamanistische Indonesische cultuur waarin geesten, overleden zielen, magie en voodoo aan de orde van de dag waren. Hier was het de Nederlandse Poncke Princen die overliep naar het kamp van de vijand, uit afkeer van de hooghartige houding van de Nederlanders en het brute geweld tegen de inheemse bevolking. Het werd hem niet in dank afgenomen: Princen werd door de Nederlandse militaire rechtbank tot de doodstraf veroordeeld. Princen bleef echter in Indonesie, beschermd door de nieuwe president Sukarno. In Nederland bleef hij onwelkom en door velen gehaat als verrader. Poncke was de Jake Sully van ons land, maar het lijkt alsof we nooit de boodschap van deze strijd helemaal begrepen hebben.

Transformatie
De botsing van culturen, economische tegenslag, sombere toekomstvoorspellingen en de collectieve angst voor verandering zijn de ingredienten voor een nieuwe, roerige periode in de wereldgeschiedenis. Het lijkt een tijd van erop of eronder. Wonderlijk genoeg blijken opeens de inheemse volken die we in eerste instantie zo achterlijk vonden, helemaal niet zo achterlijk te zijn. Aan het begin van dit millenium kwamen shamanen uit Zuid en Noord Amerika bij elkaar: volgens hun profetieen was de tijd gekomen om de wereld voor te bereiden op de grote transformatie.

De Maya’s, die meesters waren in de astronomie, kwamen met voorspellingen rondom een bepaalde datum die ze het jaar Nul noemden, in onze tijdrekening het jaar 2012. In tegenstelling tot de magere blockbuster van Roland Emmerich, die van het gegeven 2012 een mega-rampenfilm maakte die iedere geloofwaardigheid de grond in boorde, waarschuwen ze om onze levenshouding en onze band met de natuur en moeder aarde grondig te herzien.

Niet alleen de Maya’s, maar ook de Maori’s, aboriginals, apache, Cherokee en Hopi indianen onderschrijven dezelfde boodschap.  Als een echte Avatar komt Maya-oudste Don Alejandro met een boodschap voor de mensheid:
“Aan al onze broeders en zusters over de wereld die dit lezen. Deze woorden zijn niet van mij maar van onze voorouders. De profetie van de Maya’s zegt dat het moment van 12 Bakthun en 13 Ahau de tijd is dat onze voorouders en de mensen van wijsheid zullen terugkeren. Laat de morgen komen. Laat de nieuwe dag aanbreken. Ik ben hier om jullie deze boodschap te geven: Wees niet bang. Luister naar deze boodschap en verspreid hem over de wereld.’

Tot slot de beroemde zegswijze van de HOPI-indianen, die hiermee hún kijk geven op de erorme ontwikkelingen die zich nu in het Aardse veld manifesteren:

Hopi Profetie
‘Er is een rivier die nu zeer snel stroomt. Ze is zo groot en stroomt zo snel dat mensen bang zullen zijn. Zij zullen zich proberen vast te klampen aan de oever, ze zullen het gevoel hebben dat ze worden verscheurd en dat ze hevig zullen lijden.

Weet dat de rivier haar bestemming heeft. De ouderlingen zeggen dat we de oever los moeten laten, en ons afduwen naar het midden van de rivier. Onze ogen open en ons hoofd boven water houden.
We moeten niets persoonlijk opvatten, zeker niet onszelf, want als we dat doen, komen onze spirituele groei en reis tot stilstand. De weg van de eenzame wolf is niet meer. Komt allen samen. Verban de woordenstrijd uit je houding en woordenschat. Alles wat we nu doen moet op een heilige manier en als een feest gedaan worden. Wij zijn degenen op wie we hebben gewacht.’

* * * * * * *

Ton van der Kroon, auteur en hulpverlener in het Joods-Palestijnse conflict, laat zijn licht schijnen over 'Avatar'.

Over de auteur
Ton van der Kroon reisde over de wereld om zich te verdiepen in de oude sjamanistische en spirituele tradities. Hij kwam in contact met de Hopi- en Jaqui-Indianen, met de derwishdansers van de Sufi’s, en met sjamanen in Siberie.

Sinds twintig jaar geeft hij mannenworkshops, de laatste zes jaar tevens in de Gazastrook. In 1996 verscheen zijn boek De terugkeer van de Koning, het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap, dat inmiddels een zesde druk heeft en vertaald is in o.a. het Duits en Spaans.

Momenteel richt hij zich op het idee om in 2012 mensen op heilige plekken op aarde te verzamelen. Voor informatie over zijn werk kunt u kijken op: www.tonvanderkroon.nl

* * * * * * *

42 gedachten over “Avatar; een boodschap uit de toekomst

 1. Ton, vanavond (naast een apart interview met Uri Geller) heb ik Prof. Dr. Roger Nelson aan de lijn, zie http://www.argusoogradio.org en klik op agenda of ‘Gezond en Wel’ (van 20-22 uur).

  over parapsychologie, bewustzijn meten (en wereldwijde gebeurtenissen), heling experimenten, intentie experimenten en sacred spaces registreren, heilige plekken dus!

  Misschien ook voor jou interessant (en anderen)…

 2. Prachtig artikel! Dank daarvoor!
  De film zeer recent gezien in de bioscoop. Erg indrukwekkend.

  Wat mij eerlijk gezegd dan wel tegenstond, was de uiteindelijke ‘oorlog’ die plaatsvond. In mijn ogen was een Ghandi-achtige benadering passender en had er vanuit Jake Sully absoluut nog een laatste verzoeningspoging mogen zijn die zijn vruchten afwierp.
  Zou de reden van Cameron geweest zijn dat een Hollywood film nu eenmaal niet zonder geweld kan omdat dit meer bezoekers trekt?
  Vinden mensen het ECHT nog steeds een vorm van ‘entertainment’ om naar geweld en leed te kijken op een groot scherm?

  Interessant om in de film een tegenstelling te zien tussen matriachaat en patriachaat. Ergens zit er absoluut een kern van waarheid in.

  Mijns inziens is de laatste muur die geslecht zal worden, de ‘dualiteit’ tussen het zogenaamd mannelijke en het zogenaamd vrouwelijke in onze natuur en diep in onszelf.
  Een collectief onderbewustzijn van onderdrukking enerzijds en onderwerping anderzijds.
  Eckhart Tolle beschrijft deze aspecten heel mooi in ‘Een nieuwe aarde’.

  Laten we alsjeblieft eens beginnen met het menszijn in de ander te zien. We zijn allemaal kinderen van deze aarde.

 3. Ja, ik heb gemende gevoelens bij de film, Ton beschrijft zeker veel van het positieve, maar inderdaad.. we worden ook weer geindoctrineerd met heel veel geweld. Wij moeten in 3D aanschouwen hoe een zuiver volkje met 300.000 raketten wordt geperforeerd. Kijk, ik heb er nooit voor gekozen om wapens uit te vinden, dat IS NIET mijn schuld.

  Ook zijn we met z’n allen weer in de Haiti klucht gestonken. We zijn nu weer water naar de zee aan het dragen daar en proberen de slachtoffers daar een menswaardig leven te geven in de modder. De meesten van ons hebben de “schuld” afgekocht met een euro of 5 aan sigarettengeld en een avondje toegewij tv-leed kijken. Voor mij is dat een beetje synoniem voor Avatar.

  Maar…. het is GEENZINS de oplossing, enkel een nieuwe fuik.

 4. Veel verduidelijking in het verhaal van Ton. Bedankt voor je uiteenzetting. Het is werkelijk een onvoorstelbaar belangrijke tijd, en de rol (ik haal hem nog maar eens aan, misschien moet ik er een keer een artikel over schrijven) van de exponentiele factor lijkt hier zeker genoemd te moeten worden.

  Professor Barlett legt in een achttal youtube filmpjes uit waarom we zijn stelling ‘The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function’ serieus moeten nemen.

  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=player_embedded#

  Doodat we dit inzicht niet hebben gehad als mensheid, maken we nu op alle vlakken ‘Peak’ mee. Dit betekent dat we ‘Peak Oil’ (juli 2008), ‘Peak Copper’, ‘Peak Wolfraam’ (2004! Gloeilamp…), Peak ‘Population’ etc. (kan nog wel ff doorgaan) aan het bereiken zijn. Hoewel gedateerd (2002) is de boodschap van Bartlett meer dan duidelijk en nog steeds actueel.

  Onze ‘experts’ hebben altijd gezegd dat de economie elk jaar met 3 % moet groeien en daarmee ook de in omloop zijnde geldhoeveelheid. Iets wat we allemaal met het vak economie geleerd hebben en binnen die context blijkbaar altijd plausibel heeft geklonken. Wel eens afgevraagd of dit oneindig door kon gaan? Nou nee dus, na het begrijpen van de gevolgen kun je maar één ding concluderen. Als je vindt dat de economie moet groeien ben je of krankzinnig of econoom. Maar vanuit onze eigen ‘comfortzone’ vonden we het wel OK. Toch?

  De huidige kredietcrisis en aanstaande energiecrisis zijn zeer goed te verklaren omdat we nooit goed met de effecten van de exponentiele functie zijn omgegaan, laat staan er ooit over gediscusseerd is.

  Persoonlijk vind ik daarom ook dat de moeilijkheden waar we nu mee te maken hebben beter te plaatsen zijn bij het niet begrijpen van de exponentiele functie ipv de schuld te geven aan conspiracies en vermeende illuminatie, althans op dit vlak. Zij maken gebruik van deze wetenschap, meer niet. Daar de schuld te leggen, leggen we de verantwoordelijkheid buiten onszelf, terwijl wij allen uit dezelfde bron komen dus ook de problemen die we van hieruit gecreeerd hebben, ook daar de oorspong heeft gevonden. Het is niet die ander die het doet we zijn het ZELF. Laten we dit begrijpen en de eerste de beste die begint te roepen dat groei onvermijdelijk is met zachte hand dirigeren naar Pandorra voor de belangrijkste les van zijn leven.

 5. @lianne,
  Bedankt voor je links.
  Tja die 500 miljoen heb ik wel eens vaker van gehoord.
  Het frappante is dat de gedachte is als we duurzaam gaan inzetten de problemen zijn opgelost. Bartlett geeft ons de eerste wet mee en daarmee een draai om de oren: ‘Population growth and/or growth in the rates of consumption of resources cannot be sustained.’

  Zijn uitleg in filmpje 7 vanaf 2.47 min. http://www.youtube.com/watch?v=RyseLQVpJEI&feature=player_embedded# geeft duidelijk aan dat we niet met overtuigingen te maken hebben maar met feiten! Dat zet je enorm aan het denken. Afspraken in Nederland maken over geboortebeperking? Als er ergens een taboe over bestaat…..Wat een dilemma. Ervoor kiezen een beperking te laten opleggen? Onze vrije wil is denk ik niet bereid hier te capituleren. Hier moeten we enorm met ons ZELF aan de slag ben ik bang.

 6. @Burke
  Ja weet je dit is een erg moeilijke want als er niet overgepraat kan worden moet het misschien onder dwang.
  En dan gaan bij mij bellen rinkelen is die dwang niet al bezig? Zijn diegene die misschien weten dat die exponentie ons de das om doet er zo van overtuigd dat de bevolking niet tot reden te brengen is?

 7. @Lianne
  Het is gebleken dat de meeste mensen slapen op dit onderwerp of als een struisvogel comfortabel de kop in het zand steken. Wie zit hier op te wachten als de eigen leventjes al moelijk genoeg zijn en aandacht vragen? Men zit vast in het materialisme en hoopt op een lang en gelukkig sprookje waarbij het EGO ‘everlasting’ bejubeld wordt. Walt disney heeft ons die meermalen met zijn films gepresenteerd op het eind, maar niet dat lang en gelukkig niet ‘sustainable’ is als we in slaap vallen en toestaan dat ons EGO zich exponentieel van ons ZELF verwijderd. Voor mij is de belangrijkste conclusie dat ik ZELF ook onderdeel van het probleem ben en niet de anderen zodat ik zelf altijd rustig kan slapen…..Wat is de oplossing? Zeg het maar, maar bewustwording daar begint het mee. Ik zoek en denk het liefst wel richting een oplossing waarin de liefde voor elkaar centraal staat en niet allerlei depopulatie (virus) programma’s die men misschien in de maak heeft omdat de morrende massa in deze toch niet te bereiken is.

 8. De cijfers die aantonen dat vooral het overmatige consumptiepatroon de grootste claim leggen op onze mooie blauwe moeder, spreken boekdelen.
  Gewoon met z’n allen minder consumeren, meer onstoffelijke zaken op prijs stellen. En ons niet laten opjennen door de nieuwste van de nieuwste dingen.. auto’s, hifi etc. En natuurlijk is het geen verhaal van goed of fout. Het gaat om onze VRIJE keuze hierin, vanuit het hart. Ons niet SCHULDIG voelen erom.
  Snapje? Volgens mij kunnen op een liefdevolle manier er wel 15 miljard mensen elkaar onderhouden en voeden! Met vooral die verbinding met de natuur, met die mooie moeder Gaya!

 9. @Guido,
  30 miljard is ook goed. Alleen met het 3D weten waar we nu anno februari 2010 mee te maken hebben, wordt dat toch knap lastig. Een volledig oplossing uit vrije wil graag….Wellicht komt er in de nabije toekomst iets op ons pad dat alles op de kop zet en we hier met gemak een oplossing voor hebben.

 10. Jaja, die vrije wil, dáár zit nou net de kneep. We handelen nu ook uit vrije wil, door te accepteren dat de ene helft van de wereld ligt te creperen en de andere de hele wereld uitbuit. Toch? Dáár zit ‘m dan ook de kneep, uit vrije wil ons lot in handen nemen. Niet uit schuldgevoel, maar vanuit compassie!

 11. @Guido en Burke
  Ik kan zelfs nog compassie op brengen voor diegene die de groei willen stoppen, hun doel is goed alleen komt de methode waarmee ze het willen bereiken nogal rottig hun strot uit. Als ik dan denk in oplossingen is er op korte termijn geen oplossing, praktisch gezien. Het draait allemaal om bewustzijn!Waar ik het meest moeite mee heb is dat ze de bevolking als achterlijk zien, en ho….ik begrijp best wel dat niet iedereen voor rede vatbaar is.
  Maar als er in duidelijke klare taal verteld wordt dat het zo niet langer kan, als er transparantie is, als de mens mede verantwoordelijk wordt gesteld…..!

  Wie of wat is de factor waardoor de exponentiele groei juist wordt gestimuleert? Misschien ligt daar de oplossing?

  Nog een eye-opener!
  http://www.youtube.com/watch?v=C5CmMm_SRpM&feature=PlayList&p=A0400536C99912F7&index=0&playnext=1

 12. @Lianne,
  Bedankt voor de fantastische link. Ik heb de eerste 10 minuten bekeken en ik het gevoel dst de boodschap hier duidelijk naar voren komt, ik ga hier vanavond maar eens uitgebreid voor zitten met een glas rode wijn.

  Wie die exponentiele groei stimuleert? Dat zijn wij zelf en met name het idee dat ’the american dream’ voor iedereen is weggelegd. Bartlett geeft aan dat je met de factor 70 / percentage groei de verdubbelingstijd te pakken hebt. Als je dan ziet dat China groeit met minimaal 8% per jaar dan is hun economie dus in 9 jaar verdubbelt. Houdbaar? Nee. Toch houden economen vast aan de groei van china voor aanjager van de mondiale economie om uit deze ‘normale’ recessie te komen. Deze heren noemen zich dan de experts. Ondertussen stikt china zo ongeveer in de eigen vervuiling, de gele rivier is al opgedraagd, ja, zo komen we er wel. Het systeem gaat vastlopen, dat is onvermijdelijk. Dat zal voor velen pijnlijk zijn, maar indien je compassie kunt tonen naar jezelf en je omgeving (you’re damn right about that @Guido) hoeven we nergens bang voor te zijn, en moeten we het juist omarmen.
  Het nieuw op te richten systeem mag niet meer geleid worden door een exponentiele factor. terug naar goudstandaard zou hier al start voor zijn, beter nog een maatschappij waar geld niet meer dé of zelfs geen bepalende factor meer is.

  Ach, in de oudheid zijn er al veel wijze woorden aangewijdt.

  Xenophon gaf ooit aan: ‘Niet degene die weinig bezit is arm, maar degene die veel wenst’

  Ondertussen zet ik er nog maar eens een verhelderend muziekje bij op.

  http://www.youtube.com/watch?v=jDuitlrANY4&feature=player_embedded

 13. @Burke/Lianne: fijn jullie commentaar zo te lezen; precies in de roos wat mij betreft..!
  Het is inderdaad zoals Ghandi het ook verwoordde: “Er is genoeg voor ieders behoefte, maar véél te weinig voor ieders hebzucht”..!
  Prachtig die film Lianne! Dank! (Je had hem al eens toegespeeld, maar de kwaliteit wordt er niet minder om..! (hahaha))

 14. Bij Avatar had ik eenzelfde gevoel als bij District 9: Ik schaamde me een beetje deel uit te maken van het menselijke ras. Ligt ’t aan mij, of begint dit een beetje een trend te worden? Misschien worden we ergens op voorbereid, of zijn er mensen van hogerhand (bepaalde Illuminati?) die ook graag zouden zien dat de machtsverhoudingen ook weer echt in verhouding zijn en dat ’t grenzeloze kapitalisme een halt wordt toegeroepen?

  Overigens moet er natuurlijk een hoop spektakel/CGI/geweld in zo’n film zitten, al is ’t maar om er (tegenwoordig) een groot publiek mee te bereiken. Dat is mijn visie althans.

  Overigens vind ik in dit opzicht District 9 ook echt een aanrader. Zo zie je hoe snel mensen hun ‘menselijkheid’ aan de kant zetten onder bepaalde (winst-/machtgevende) omstandigheden.

 15. District 9 lijkt, vooral in het begin, net een documentaire. Ik zat echt op ’t puntje van mijn stoel. Maar misschien zoek ik teveel naar eventuele motivaties om zo’n film te maken, behalve een hoop geld verdienen. 😉

 16. …nowdays we’re just living in a gangsters paradise

  weak in the heat, cold as the ice

  Y’all wanna be big, no focus, living the life by rolling the dice

  gambling around and bound to stay and suffer

  or move around the globe as the nomad you are

  and exposure yourself, you’re already a star….

 17. Ik heb hem gezien en ja ik vond het een boeiende film met mooie nieuwe inzichten en ideeen.
  Het is een leuke actiefilm met stereotype Amerikaanse karakters en gedrag nu dus ook op andere planeten en een daarbij horend tegengeluid om de balans te houden.
  Je kan het ook zo bekijken, een film over een inheemse vriendelijke stam op een planeet trekt niet zo veel bezoekers dus hoort er een bad guy/ group bij om de film aantrekkelijker te maken want dat willen de mensen. De good en evil strijd is al eeuwen oud natuurlijk en dus eigenlijk niets nieuws onder de zon zoals bv. het LOTR of de Star Wars epos.
  De film is visueel overweldigend en knap in elkaar gezet dat zeker. Maar laten we realistisch zijn… Het is en blijft een fantasievolle film. Weliswaar met een waardevolle boodschap maar het is en blijft fantasie en science fiction. Zo kan je bijvoorbeeld ook een boodschap afleiden van een zombie film als 28 days later (aanrader) waar het Rage virus over GB trekt. Waarom loopt de farma zo te klooien met virussen en dieren? Waarom is een dieren bevrijdingsfrond zo kortzichtig en denken ze goed te handelen terwijl ze zodoende de doos van pandorra openen? Wat blijft er nog over van het dunne laagje “maatschappij”. Zouden wij hetzelfde handelen of niet? Kies je voor jezelf of help je een ander etc etc… Vaak brengen dit soort horror films meer los dan een gelikte sifi omdat het gewoon zoveel meer vragen en emoties oproept bij de kijkers.

 18. Laten we maar eens beginnen dan om dat matriarchaat weer in te voeren. Dus vrouw, jij bent de baas, wij zijn het evenwicht.

  Verbeter de wereld, begin bj jezelf. Oud nieuws eigenlijk 😉

  Groet,

  Dzyan

 19. Het “centraliseren” van al het “kwaads” en “goeds” is de sleutel van al deze veranderingen. De wereld zal in rust zijn, iedere ziel zal elkaar begrijpen en iedereen zal elkaar lief hebben. Ik zie nu mannen en vrouwen voor altijd samenzijn en samen de wereld aanpassen tot de perfectie die het al lang had kunnen wezen.

  De bewustzijnsveranderingen in de mens zullen dit alles teweegbrengen. Deze film was en is geweldig. Het is een boodschap die bijna iedere ziel blijkbaar “nodig heeft” om zijn/haar bewustzijn te kunnen verruimen.

  Guido bedankt voor de mooie recentie. Ik heb er van genoten en het bevestigt zelfs al mijn denkbeelden en gevoelens.

  We zijn goed op weg. Ik voel de uiteindelijke ontknoping niet meer ver weg liggen.

  Het beste voor iedereen. Namasté.

 20. @Peter,

  Gaat het nou om de film zelf of het verhaal, intentie, gedachte en ideaal wat James cameron wil uitdragen c.q. overbrengen aan de mensheid?

  het is mooie reflectie van hoe wij als mens anno 2010 volledig verzadigd zijn met illusionaire en materialistische idealen en doelen en hoe wij langzaam onszelf en onze eigen natuur aan het vergeten zijn, terwijl dit alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is “de samenhang der dingen”!

  De natuur alsmede de wezens hier ( mens / dier ) ZIJN bewust(e) leven(svormen) meer dan dat IS er niet ( te behalen ) op deze globe zoals we die NU kennen in opnze algemene besef van realiteit.

  WIJ zijn ZELF het antwoord op de vele onbeantwoorde vragen ( en de verlossing waarop we wachten natuurlijk…).
  WIJ zijn ALLEN verantwoordelijk voor de huidige staat waarin we verkeren en waar wij heen bewegen als mensheid( erfzonde…).
  WIJ zijn dus ook diegene die NU het moment kunnen kiezen om te hervormen en te bewegen naar een wereld waarin alles en iedereen bewust is van zijn/haar aanwezigheid en krachten, inzichten, potenties en mogelijkheden om bij te dragen aan de wereldse samenleving ipv bij te dragen aan de idealen van enkele individuelen ( zoals huidig nog aan de orde is ).

  Hopenlijk kan je zelf in alle chaos de balans vinden om de verschillen in realiteit/illusie donker/licht zwart/wit goed/fout etc. te onderscheiden en te omarmen als onderdeel van het geheel ipv één vd twee te steunen als een absolute waarheid…Dat brengt onze mensheid namelijk al millenia schade, laat staan de natuur, laat staan onze dieren en laat staan onze ontwikkeling als menselijk ras.

  We zitten in een absoluut moment in de geschiedenis van de mensheid en zoals in alle dualiteiten die wij kennen in de geschiedenis der aarde. Nu arriveert een nieuw “nulpunt” we zitten in een overgangsfase…Aan ons of het een epos van transparantie zuiverheid en werkelijke vrijewil word of dat de eigenaren/aandeelhouders van de grootste ondernemingen der aarde en hun idealen worden nagestreeft tbv winstmaximalisatie,uitbuiting, macht,bezit etc.

  T is de beroemde eindstrijd van de dualiteit…en iedereen doet er aan mee bewust of onbewust!

  mvdg

 21. Egoïsme is de kern van al het kwaad, van alle conflicten.
  Het kleinste stukje egoïsme kan desastreuze vormen aannemen.

  Jezelf boven een ander plaatsen, iets willen wat je niet hebt, daar gaat de wereld aan kapot.

 22. Boodschap of geen boodschap, het Zijn zal blijven in het Is. Of iets dergelijks. Willen ze 500.000 mensen overhouden. Ok. Dat zal zo zijn, misschien niet.
  Wie zijn wij om het grote plan te willen doorzien en misschien zelfs beïnvloeden? Met ons ego en die kronkelige massa in onze hersenpan zullen we het nooit doorzien, want wat ons geleerd is, dat negatief is, maakt in het grote geheel mss. helemaal niks uit. Één cel die kapot gaat, één planeetje dat kapot gaat. Of zijn wij stof op zo een belangrijk celletje?

  (Zomaar even een overdenking.)

 23. Avatar een boodschap uit de toekomst.
  De toekomst ligt niet in een CF film. Volgens mij ligt de toekomst in de kennis van het verleden. Waarom is er doelbewust zoveel oude kennis uit het verleden vernield ( niet alles er werden steeds exemplaren bewaard voor selecte gezelschappen )Wat mogen wij niet weten? De sleutel van de deur naar de toekomst ligt in het verleden.

 24. @Theo,

  De toekomst bepaalt je verleden en je verleden ontstaat in het heden.
  Dus wat wij doen, nog gaan doen en we deden,
  dat is allemaal met elkaar verweven.
  Dus de toekomst ontstaat in het heden en je verleden bepaalt ook dat heden.
  Dus als je snapt wat ik schrijf, nou dan weet je het zeker:
  elke dag word het een beetje beter 😉

 25. @ Abranna

  Vond het zelf een heel goede film, alleen pleeg geen zelfmoord of dat ik het iets van sanatisme er in vind en iedergeval is de boodschap ook veel duidelijker dan een smurf verhaal van vader Abraham…

 26. @ Morelio

  het spijt me om het te zeggen maar je hebt ons door
  het is inderdaad de bedoeling om de wereld bevolking terug te dringen tot 500.000 mensen 450.000 mensen zullen de slaven worden van de elite van 50.000 man.
  dit gaan we bereiken door mensen van vaccineren af te houden zodat ze weer vatbaar worden voor infectie ziekten.

  tevens maken we de ziektekosten verzekering zo duur dat de gewone man niet meer verzekert kan worden zo dat die ook geen hulp meer krijgen uit de medische hoek, zij zullen dan afhankelijk worden van niet werkzame homeopathie waardoor zij ook snel deze aarde zullen verlaten.

  zo je weet het nu
  het spijt me het plan is in werking gesteld en niet meer te stoppen.

  Lucifer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.