Advertentie

‘Koran’ en ‘Bijbel’ zijn elkaars broertjes!


Is het in ons leven het meest interessant om de schijnbare verschillen tussen mensen aan te zetten, of om juist de verschillen trachten te overbruggen?

Filosofe Marlies ter Borg is juist teruggekeerd uit de VS waar op 1 september in Washington de presentatie plaatsvond van haar boek. Het Engelstalige boek is een uitgebreidere versie van het Nederlandse boek ‘Koran en Bijbel in verhalen‘, waarvan inmiddels een vierde druk is verschenen.

 

De titel van het boek verwijst naar de Joodse vrouw, moeder van Christus, die zowel bij Christenen als Moslims geliefd is.

Dat Maria ook in de Koran ruime aandacht krijgt is echter veelal onbekend, want wees eerlijk, wist jij dit? De Engelse titel van het boek, luidt in dit verband dan ook: ‘Sharing Mary, Bible and Qur’an Side by Side.’ (Het delen van Maria, de Bijbel en de Koran, hand in hand’..)

Verder zijn er in de Engelse uitgave hoofdstukken toegevoegd over Jihad, onderdrukking van de vrouw en homofilie in Bijbel en Koran. Ook de gemeenschappelijke waarden en het Godsbeeld komen aan de orde.

Marlies ter Borg: “Sharing Mary is een internationaal boek, met bijdragen uit de VS, Indonesië en Turkije van gematigde Moslimdeskundigen. Uit Nederland doen experts mee met een Christelijke achtergrond: Herman Beck en Martha Frederiks.”

De uitgebreide Engelse tekst staat overigens ook online, op bibleandkoran.net

Ruud Lubbers op de achterflap: “Dit boek is een liefdevolle bijdrage aan de vreugdevolle viering van het leven. Het kiest voor dialoog in plaats van conflict. Het weigert superioriteit te claimen of de ‘ander’ de schuld te geven.”

In haar lezingen en artikelen nodigt zij uit tot persoonlijke interpretatie van de gemeenschappelijke verhalen. Zij gaat graag in discussie met gelovigen uit de joodse, christelijke en islamitische traditie; maar ook met hen die, zoals Ter Borg zelf, zonder een bepaald geloof aan te hangen, nieuwsgierig zijn naar de gemeenschappelijke wortels van onze cultuur.

Onderwerpen die daarbij worden besproken zijn o.a.:

  • Paradijs en de Tuin van Eden: Adam en Eva
  • Maria, een sterke vrouw in bijbel en koran (aardig voor de maand december)
  • Het offer van Abraham (rondom het Offerfeest)
  • Erotiek en mystiek
  • Salomo en het licht
  • Vrouwen in bijbel en koran
  • Geweld/fitna

Een artikel over haar werk is dan ook volledig op zijn plaats hier op WantToKnow.nl!

* * *

x

Koran en bijbel lijken meer op elkaar dan men denkt

© Roshana, oktober 2010

x

Sinds dominee Terry Jones in de VS aankondigde om op 11 september Korans te verbranden en die dag tot ‘Burn a Koran-day’ uitriep is er internationaal ophef over ontstaan. Wat velen over het hoofd zien is dat de Koran veel verhalen bevat die ook in de bijbel staan. Veel christenen en zelfs veel moslims weten dit niet omdat ze de Koran zelf niet hebben gelezen. Zij geloven wat hen verteld wordt door hun imams en/of hun omgeving.

Dominee Terry Jones voor zijn ‘uiterst vredelievende’ aankondiging van de Koran-verbranding in Florida

Voor een beter begrip tussen moslims en christenen heeft filosofe Marlies ter Borg alle gemeenschappelijke verhalen uit de Koran en de Bijbel verkort naast elkaar gezet in het boek ‘Koran en Bijbel in verhalen’.

Ze was namelijk hoogst verbaasd toen ze jaren geleden in een boekwinkel de Koran opensloeg en daarin het bijbel-verhaal over Christus las. In het Arabisch heet hij ‘Isa’ en God ‘Allah’. Tot haar verrassing kwam ze in de Koran ook de andere bijbelse figuren tegen, zoals Abraham die in de Koran ‘Ibrahiem’ heet, of Jozef ‘Joesoef’ en Maria ‘Marjam’.

Ook in de Koran bouwt ‘Noeh’ (Noach) een Ark en drijft ‘Mousa’ (Mozes) in een mandje over het water. Zo kwam ze op het idee om het boek ‘Bijbel en Koran in verhalen’ te schrijven. Ze ploegde met behulp van Karima Bisschop van de website Moslima.nl en godsdienstwetenschapper Marloes Keller van de IKON beide boeken door.

Misschien dat we ‘LOESJE’ maar eens in moeten huren om het proces van Wilders op te fleuren..?

Ter Borg komt tot de conclusie dat “beide geloven zo op elkaar lijken dat je nauwelijks kunt spreken van een andere godsdienst”. Ook zegt ze “Als Wilders de Koran wil verbieden en daarnaast zegt dat overspelige vrouwen volgens de islam gestenigd kunnen worden, moet hij er wel bij vertellen dat deze vorm van doodstraf niet in de Koran voorkomt, maar in de Bijbel.

Van volksvertegenwoordigers en wetenschappers mogen wij verwachten dat ze de feiten zo volledig mogelijk weergeven. Anders is het moedwillige eenzijdige voorlichting. Of ze hebben te weinig dossierkennis. Dan zeg ik: U moet zich schamen. Maar iedereen neemt het over en loopt erachteraan”.

“Laat me dan eens zien waar het staat in de Koran of de Bijbel?”, vroeg Ter Borg zich steeds af bij het samenstellen van haar boek. Ze maakte daarbij gebruik van de Nederlandse Koranvertaling van Prof. dr. Fred Leemhuis, docent Arabisch en bijzonder hoogleraar Koranwetenschappen aan de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vertaalde De Koran in 1989. Ook hij verteld dat Geert Wilders Koran-teksten verdraaid (zie hiervoor DIT artikel in de Volkskrant bijvoorbeeld.)

Uit het onderzoek van Marlies ter Borg blijkt ook dat er in de Koran niets staat over het moeten dragen van hoofddoekjes of sluiers door vrouwen. Wel staat er dat zowel mannen als vrouwen ‘hun kuisheid’ zouden moeten bewaren en dat vrouwen hun borsten beter kunnen bedekken.

Kijk hier naar de 17 minuten durende, uiterst interessante documentaire waarin Marlies ter Borg uitgebreid aan het woord komt. ‘Een brug van verhalen’ over de verschillen en overeenkomsten tussen de Bijbel en de Koran:

x

x

De IKON en Radio Nederland Wereldomroep lanceerden op 6 december 2007 internationaal de website BijbelenKoran.nl en in het Engels quranandbible.net (en Arabisch). Hierop staan onder meer integrale teksten van de boeken in moderne vertalingen.

Wie zelf in het Nederlands én het Arabisch de Koran wilt lezen kan de heruitgave van de Nederlandse Koranvertaling van hoogleraar Fred Leemhuis uit 2007 lezen. De Arabische tekst van de Koran is in dat boek naast de Nederlandse vertaling geplaatst.

Boek ‘De Koran’ (vertaling Fred Leemhuis), Jaar: 2007 (herdruk) uitg. Unieboek, 440p., 39,95 euro, ISBN 978 90 475 0314 9

Boek ‘Koran en Bijbel in verhalen’ Marlies ter Borg en Karima Bisschop, uitg. Unieboek, 176p., 14,95 euro, ISBN 9789047503118.

Bronnen:

Trouw.nl

BijbelenKoran.nl

Link naar het stuk zoals het door Theoloog Marten van der Meulen is geplaatst op HetkanWel.net :

* * *

Een interview met Marlies ter Borg staat op deze link HIER.

Overigens is in dit verband het onderstaande stukje wellicht ook interessant.

* * *

Over de rol van Hans Jansen in het hele Islam-plaatje:

x

Prof. Dr. Hans Jansen stond afgelopen week ineens (?) in het centrum van de belangstelling. In het proces tegen Geert Wilders vervulde hij de sleutelrol in de wraking van de rechtbank door de advocaat van Geert Wilders. Hans Jansen is van de meest spraakmakende én maar ook een van de meest omstreden islamdeskundigen van Nederland. Hij is waarschijnlijk ook de enige arabist met een eigen impresariaat..

 

Arabist en publicist prof. dr. Hans Jansen (67) neemt nooit een blad voor de mond. Een voorbeeld is de ondertitel van zijn boek over Islam: ‘Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten

Moslims, maar ook vakgenoten nemen hem dat niet in dank af. Toch blijft hij zijn vaak prikkelende standpunten met verve verkondigen, omdat hij vindt dat hij ‘gewoon gelijk’ heeft.

Arabist Hans Jansen staat dus garant voor pittige uitspraken over de Islam. Dat is misschien waarom je hem zo vaak op TV of in de krant ziet. Oorzaak en gevolg, of andersom?

Maar of de uitspraken van deze arabist ook kloppen? Dr. Michiel Leezenberg, ook een expert, doceert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is verbonden aan het MA-programma ‘Islam in de moderne wereld’. Hij fileert in een zeer kritisch stuk een paar van Jansens beweringen:

“Elke lezer, ook een journalist of eerstejaars student, kan nakijken of wat Jansen over de koran beweert wel klopt, simpelweg door de desbetreffende passages erop na te slaan en in hun bredere verband te lezen.

Wie zich niet door een ideologische pro- of anti-islamitische stellingname laat verblinden, ziet dan al gauw dat Jansens werk op puur inhoudelijke en methodologische gronden niet deugt. Het stemt tot nadenken dat een man als Jansen zonder blikken of blozen de grootste nonsens over de koran als wetenschappelijke waarheid durft te presenteren; het stemt nog meer tot nadenken dat blijkbaar geen collega-arabist de moeite neemt om dergelijk prutswerk publiekelijk aan de kaak te stellen.”


Lees hier het hele artikel als weerwoord op de retoriek van Hans Jansen inzake de Islam.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.