Advertentie

Merlijn, magie en maatschappelijke leegte..


De nieuwsbrief van Dr. Herbert van Erkelens die ik vandaag ontving en de we hieronder plaatsen bevat een bijzondere reflectie over de situatie in Nederland. In feite komt het neer op hetzelfde verhaal, maar dan op een meer mentaal-spirituele vlak, als de inhoud van het essay dat Susan Joy Rennison, hier op WantToKnow vertelt.

“Nu we na een chaotische kabinetsformatie een nieuwe regering hebben die van plan is Nederland sterker te maken, moet ik nog wel eens denken aan die ene boodschap over Nederland die op 6 november 2007 door het medium Judith Moore vanuit de kosmische Elohim werd ontvangen.

In feite kwam die transmissie erop neer dat verschillende sociale structuren in ons land op instorten stonden en dat het dringend noodzakelijk was dat er van binnenuit een hervorming van die structuren zou komen.”

Dus opnieuw is het motto: ‘Verandering, verandering en nog eens verandering’. De enige vraag daarbij lijkt nog te zijn, het tempo waarin dit alles gaat plaatsvinden. Maar eerst de beschouwing van Herbert van Erkelens. De magie van Merlijn is terug.

* * *

x

Merlijn, magie en maatschappelijke leegte

Herbert van Erkelens /25 oktober 2010

x

Nu we na een chaotische kabinetsformatie een nieuwe regering hebben die van plan is Nederland sterker te maken, moet ik nog wel eens denken aan die ene boodschap over Nederland die op 6 november 2007 door het medium Judith Moore vanuit de kosmische Elohim werd ontvangen. In feite kwam die transmissie erop neer dat verschillende sociale structuren in ons land op instorten stonden en dat het dringend noodzakelijk was dat er van binnenuit een hervorming van die structuren zou komen.

Omdat de toestand zo ernstig was, kon die hervorming alleen nog langs alchemistische wijze tot stand komen. Er zou in Nederland een overgangsperiode komen, doortrokken van onenigheid, chaos en het uit elkaar vallen van oude energiepatronen. De enige houding die ons in deze overgangsperiode zou helpen was om het onverwachte te verwachten en geen behagen te scheppen in bestaande situaties.

We zouden ons daarbij moeten spiegelen aan de tovenaar Merlijn en de alchemist St. Germain:

“‘De lichtdragers breken ook grond open. Merlijn is zeker de meester en St. Germain als magiër en alchemist. De weg van de alchemist en magiër is die van de onwaarschijnlijkheid. Die creëert het potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe infrastructuren en energiepatronen… De bestaande energiestructuren zijn vernietigend voor de toekomst van deze planeet en de mensheid.

Deze zelfde energiestructuren en de stroom van energie tussen individuen, gemeenschappen, naties, ideologieën, religieuze en filosofische groepen zijn onverenigbaar gericht op beperkende geloofssystemen. Het zijn energiepatronen, het zijn geen vrije vormpatronen en als deze energiestructuren op hun plaats blijven, dan zullen zij ernstig afbreuk doen aan de transformatie van de samenleving als geheel. En dat in een land waarvan de bestemming uiteindelijk is om een heel nieuwe vibratie van licht op de planeet te brengen.”

‘De Tovenaar’, marionet van poppenspeler Jan van Erkelens

Inmiddels zijn er bijna drie jaar verstreken en tot mijn verrassing blijk ik de komende maand twee activiteiten te hebben gepland die met Merlijn en met oude energiepatronen te maken hebben.

Op 21 november geef ik aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen een seminar over ‘Poppenspel, verbannen gestalten en maatschappelijke leegte.’ Mijn vader is poppenspeler en die ingewikkelde titel is gekozen omdat ik zelf geen poppenspeler ben, maar wel met gestalten leef die in de moderne samenleving weinig te vertellen hebben. Een tijd lang heb ik onderzoek gedaan naar Mercurius, de geest der materie uit de alchemie.

Tot mijn verbazing bleek deze gestalte ernaar te verlangen in de wetenschap weer serieus te worden genomen. Hierdoor werd ik zo getroffen dat ik samen met mijn vriendin Inge naar het graf van Merlijn in Bretagne reisde om daar plechtig te beloven een brug te slaan tussen de moderne wetenschap en de wereld van Mercurius.

Wat voor Mercurius geldt, is ook op Merlijn van toepassing. Hij heeft zich uit het openbare leven teruggetrokken. Volgens de verhalen raakte hij verstrikt in een liefdesverbintenis met de fee Viviane die hem betoverde en van zijn macht beroofde. Beiden trokken zich terug in een grafsteen.

De dieptepsychologe Marie-Louise von Franz merkt hierover op: ‘Hij wordt weer wat hij vanaf het begin was, een “geest in de steen.” Hij is entombé of enserré in een stenen graf en vandaar kan zijn stem gehoord worden. Van tijd tot tijd treffen grote helden elkaar daar om zich op weg te begeven naar grote avonturen.’

Toen Inge en ik in het bos van Brocéliande bij de grafsteen van Merlijn vertoefden, wisten we nog niet dat die grote avonturen de opvoeding van onze kinderen zouden zijn. Mijn plan om Mercurius terug te brengen in de wetenschap stuitte op nogal wat weerstand en al snel werd ik door de universiteit aan de kant geschoven. Ik trok mij terug in mijn woonplaats Haarlem. Inge en ik stonden toen voor de vraag hoe wij onze kinderen met zoveel minder inkomsten een fijne jeugd konden bezorgen. Hoe ik Mercurius en Merlijn kon helpen wist ik even niet.

Het graf van Merlijn in het bos van Brocèliande.

Het tijdperk van Merlia..

Volgens Steve Rother heeft Merlijn al voor zijn eigen terugkeer gezorgd. In maart 1999 voorspelde hij dat we een tijdperk zouden beleven waarin de energie van Merlijn op aarde zou terugkeren, maar wel in een vrouwelijke vorm om het evenwicht te brengen dat nodig is om uit de polariteit en in de heelheid te stappen. (Zie de hele transmissie van Steve Rother als pdf HIER)

Dit Tijdperk van Merlia zou snel aanbreken en ongeveer dertig tot vijftig jaar duren. De vrouwelijke Merlijn-energie zou ons leren om in onze eigen kracht te komen staan. Wij zouden zelf de magiërs worden!

Het bijzondere aan de Arthurverhalen is dat twee werkelijkheden of twee dimensies elkaar kruisen en een magische tijd creëren. Er is even geen scheiding tussen een politieke en een mythische werkelijkheid. Dit kan natuurlijk totaal verkeerd uitpakken, maar dat is bij de Arthurverhalen niet het geval. Uiteindelijk gaat het rijk van Arthur wel ten onder, maar dan is er al heel veel gebeurd dat ons ook nu nog kan inspireren. De verhalen zijn ook niet bedoeld om een historische werkelijkheid te beschrijven, maar om voedsel aan de ziel te geven.

Judith Moore

Maatschappelijke leegte doet zich voor in een samenleving die de dimensie van de ziel ontkent en zich enkel bekommert om materiële waarden.

Volgens de transmissie van Judith Moore wordt ons land gekenmerkt door een mentaliteit ‘die een heleboel structuur heeft gebouwd zonder het hart, compassie en mildheid in acht te nemen. Die mentaliteit heeft doelstellingen die georiënteerd zijn op de behoeften van een individu en op het bereiken van bezittingen en materiële goederen met veronachtzaming van het welzijn van het geheel.’

De Graal hervinden
Kan Merlijn of Merlia ons ertoe inspireren om een eind te maken aan culturele kaalslag en om een hernieuwde balans te vinden tussen binnen- en buitenwereld? Mocht ik deze vraag op 21 november nog niet overtuigend hebben beantwoord, dan krijg ik negen dagen later een herkansing.

Want op 30 november verzorg ik samen met Femke Bloem een avond in het kader van Spiritueel Haarlemmermeer en wel over de terugkeer van de Godin. Op deze avond zal onder meer de Graal centraal staan.

Femke Bloem als de ‘stargoddess’.

Maar dat betekent niet dat Merlijn afwezig zal zijn. Want volgens de Jungiaanse psychologie vormt Merlijn het geheim van de Graal. Alle reden dus om niet alleen aandacht te besteden aan de terugkeer van vrouwelijke energie.

De Graal vormt het geschenk van de Godin aan de mensheid en Merlijn is nauw met dat geschenk verbonden. Als de Graal terugkeert, dan keert ook de magie in ons leven terug. En waar we ook werkzaam zijn, kunnen we daarmee de maatschappelijke leegte doen verdwijnen.

Femke Bloem is van origine kunstzinnig therapeut. Zij speelt eigen composities op de harp en ontwikkelde holistic yoga en de 5-elementen dans. Haar Centrum Universale is gevestigd in Bloemendaal (NH).

We zijn van plan om een hele dag bij elkaar te komen om tot een samenhangend programma te komen. Femke zal vanuit haar praktijk voor holistic yoga dieper ingaan op de betekenis van de vijf elementen aarde, lucht, water, vuur en ether. Het element water is van oudsher met gevoel, met het geheim van de Graal en met de vrouwelijke pool van ons bestaan verbonden. Via een geleide visualisatie laat Femke ons nader met het element water kennis maken en met sprankelend harpspel gaat zij ons in een magische, Keltische stemming brengen.

Herbert van Erkelens

Haarlem, Oktober 2010

* * *

Nadere informatie:

De toestand van Nederland – Judith K. Moore

Jungiaans instituut Nijmegen – Workshops en Seminars

De terugkeer van de Godin

16 gedachten over “Merlijn, magie en maatschappelijke leegte..

  1. Zo iets heeft altijd inpakt Guido,
   anders wordt het niet zo beladen gelezen
   en een niet goed onderbouwd stukje commetaar toegevoegd.

   Enkel Merlijn zelf kan er iets aan toevoegen, lijkt me.

 1. Ik heb hier het boek
  ‘De wereld van Merlijn’ van Deepak Chopra.

  Deepak Chopra onthult in De wereld van Merlijn het pad van de tovenaar als gids voor de hedendaagse mens. Hij laat met dit boek oude wijsheid ontwaken en stelt de lezer in staat deze wijsheid in zichzelf te ontdekken. Dat is de ware kunst van Merlijn.

  Leuk boek, 8 jaar geleden gekregen van een goede vriend.

  1. En dat is nu eens niet zonde om te gaan lezen…

   In iedergeval een goed argument om eens aan te schuiven aan die grote ronde tafel.

 2. De tovenaar is de tegenstellingen van licht en duister, goed en kwaad, genot en pijn voorbij.
  Alles wat de tovenaar ziet, wortelt in de wereld van het onzichtbare.
  De natuur weerspiegelt de stemmingen van de tovenaar.
  Het lichaam en de geest slapen misschien, maar de tovenaar waakt altijd.
  De tovenaar bezit het geheim van de onsterfelijkheid.

  Deepak Chopra

  1. Ja, we zijn werkelijk allemaal tovenaars!
   Als je alleen al kijkt hoe we “de wereld” steeds weer anders vormgeven, met al onze verschillende emoties, al onze verschillende focuspunten, wij maken dit steeds veranderende wonder!

 3. The age of miracles!

  Vannacht kon ik niet slapen van oververmoeidheid, op mijn pad.
  Tussen slapen en dromen, zag ik een beeld of visioen.
  In dat visioen was ik, een Pleiadische Mens Engel. Ja die bestaan, the angelic human race.

  Nou in het visioen, was ik een mens engel en ik gaf les op school. Op de gewone school, op aarde. Ik gaf les over kosmisch bewustzijn zoals ik dat wel vaker doe. Het is echt vaak dezelfde droom, dat ik les geef over de aarde. De kosmische aarde.
  In de droom gaf ik dus les aan kinderen en het meest bijzondere was, dat de les ging over dat mensen zijn eigenlijk magiërs zijn. De magie van het leven en hoe de magie te gebruiken in het dagelijks leven als bewuste co-creators met de aarde. De aarde magiërs. Nu dat ik wakker ben, voel ik me zowel de Pleiadische engelmens en ook het kind dat is aan het leren is. Nieuw vorm van onderwijs, i suppose.

  Ik kan echt wat mee, met het idee dat de energie van Merlijn terug is aan het komen in de vrouwelijke vorm.
  Enige tijd geleden kreeg ik, een ander visioen van aertsengel Michael, die was in het gezelschap van Michaella, de vrouwelijke archengel Michael, Michaella.

  Het is echt mooi, maar ook moeilijk, want ik voel me bij lange na, niet echt begrepen, dat ik visioenen heb en ook buiten gewone drang om visioenen te leven.

  Vanuit de 3d is het wel een beetje vreemd, tenminste het is vreemd om mijn leven in te richten als een aarde magiër.

  of is het gewoon normaal in beide werelden te leven en het beste van te maken.

  Hi, hoe dan ook, bedankt voor het plaatsen van dit stuk, want het leeft dus echt en niet alleen bij mij, maar bij sommigen anderen, blijkbaar.

  De magische groeten!

  Ea

  PS. Lol carrière maken als een aarde magiër, tot op heden gaat het met vallen en weer op staan, maar wat als de “magische pad” gewoon normaal is?

 4. Ik hou van fantasy, jullie ook lees ik hier. Het grote verschil is, dat fantasy geen realiteit is, maar helaas voor jullie wel. Dat kan niet goed gaan, hoor. Voor je het weet zit je aan zware pillen.
  Mijn hemel en dat voor volwassen te achten mensen. Wat wil men hier nu eigenlijk overbrengen? Dat Tita Tovenaar echt bestaat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.