Advertentie

MSG – De langzame vergiftiging van Amerika en de rest van de wereld.


 

“Volgens mijn vriend John, die het boek ‘De Langzame Vergiftiging van Amerika’ schreef, wordt MSG aan voedsel toegevoegd vanwege het verslavende effect dat het op het menselijk lichaam heeft.”
Dit is een citaat uit het onderstaande artikel dat handelt over MSG, de smaakversterker én verslavende stof, zo blijkt uit het artikel.

De voedselindustrie handelt willens en wetens met de negatieve kennis die men heeft over MSG. Dat kun je wel stellen als je het onderstaande artikel leest. Waarom? Jij mag het zeggen!
Dat MSG zeer waarschijnlijk de essentiële stof is, waardoor lichamen zich vervetten, is inmiddels ook duidelijk. Waarom het dan toch gebruikt mag worden? Jij mag het zeggen!

Het artikel lag al een tijdje op de plank bij WantToKnow. De beslissing om het te plaatsen was meer intuitief genomen, zonder dat ik het artikel had doorgelezen. Nu, ná het lezen en de plaatsing, ben ik me rot geschrokken; wat voor krachten zitten achter deze opzettelijke vergiftiging van vooral de Amerikaanse bevolking.  Over doofpotten gesproken..

Kijk de onderstaande video van Dr. Blaylock en je zult verstelt staan. Een welgemeende waarschuwing is meer dan op zijn plaats zou ik zeggen. Het goedje MSG wordt ook in de Europese voedselindustrie op grote schaal toegepast!

~~~~~~~~~~~~~~~~

X

Monosodium Glutamaat (MSG) – De Langzame Vergiftiging van Amerika

MSG verborgen achter meer dan 25 Namen, zoals ‘Natuurlijke Smaakstof’
Maar MSG zit ook in uw favoriete kopje koffie en de snelle hap!

12 mei 2009

© Nederlandse vertaling Jan Smith/WantToKnow.nl/.be

De cover van het boek van John Erb

Ik vroeg me af of een chemische stof misschien de oorzaak zou kunnen zijn voor de omvangrijke vetzuchtepidemie. John Erb, een vriend van mij, bleek met dezelfde vraag rond te lopen. Hij was onderzoekassistent aan de Universiteit van Waterloo in Ontario, Canada en werkte jarenlang voor de overheid; hij deed een verbazingwekkende ontdekking bij het raadplegen van wetenschappelijke publicaties voor het boek dat hij schreef, getiteld: “De Langzame vergiftiging van Amerika”.

In honderden studies over de hele wereld kweken wetenschappers muizen en ratten met vetzucht ten behoeve van onderzoek naar diëten en diabetes. Geen enkele ratten- of muizensoort heeft van nature vetzucht en dus moesten de onderzoekers ze kweken.

Ze veroorzaakten deze ziekelijke vetzucht door de schepseltjes direct na de geboorte te injecteren met MSG. MSG verdrievoudigt de hoeveelheid insuline die door de pancreas (alvleesklier – vert.) wordt aangemaakt, waardoor ratten (en mensen ook?) dik worden. Ze hebben zelfs een naam voor de dikke knaagdieren die ze kweken: ‘MSG-ratten en muizen’.

Ik was ook geschokt. Ik ging naar mijn keuken en doorzocht alle keukenkasten, de diepvriezer en de koelkast. Overal zat MSG in: in Campbell soep, in de Dorito’s van Hostess, in de potatochips van Lays, de kant-en-klaarmaaltijden van Top Ramen en Betty Crocker, in Heinz vleesjus, ook in de diepvriesmaaltijden van Swanson, Kraft salade dressings en voornamelijk in de ‘gezonde en vetarme’ spullen.

De producten die geen MSG-vermelding op het etiket hadden, bevatten wel zoiets als ”Gehydroliseerde Plantaardige Eiwitten”, dat dus gewoon een andere benaming is voor Monosodium Glutamaat.

Het was schokkend om te ontdekken hoeveel van het voedsel dat we iedere dag aan onze kinderen geven, vol zit met dat spul.

MSG wordt verborgen onder veel verschillende namen om mensen die nauwkeurig de ingredientenlijst bestuderen, om de tuin te leiden, zodat niemand er nog iets van snapt.

Het was schokkend om te ontdekken hoeveel van het voedsel dat we iedere dag aan onze kinderen geven, vol zit met dat spul. Ze verbergen MSG onder veel verschillende aanduidingen om alle mensen die nauwkeurig de lijst met ingrediënten bestuderen om de tuin te leiden, zodat niemand er nog iets van snapt.

Andere aanduidingen voor MSG zijn: ‘Accent’ – ‘Aginomoto’ (een of ander Japans product – vert.) – ‘Natuurlijke Vleessmaakstoffen’ en dergelijke meer. Maar het ging nog verder: als we met elkaar uit eten gingen, vroegen we in het restaurant ook steeds vaker welke producten op de menukaart eigenlijk MSG bevatten. Veel personeelsleden en zelfs managers zwoeren met de hand op het hart dat ze geen MSG gebruikten. Maar wanneer we naar de ingrediëntenlijst vroegen, die ze ons slechts schoorvoetend aanreikten, ontdekten we dat MSG en Gehydroliseerde Plantaardige Eiwitten overal in voorkwamen:

– Bij Burger King, bij McDonalds, bij Wendy’s en ook bij Taco Bell.
– Bij restaurants als TGIF, Chilis’, Applebees en Denny’s gebruiken MSG in overvloed.
– Kentucky Fried Chicken bleek de ergste overtreder: In IEDERE kipschotel, elke saladedressing en bijbehorende jus zat die rommel. Geen wonder dat ik het heerlijk vond dat al dat sap langs mijn kin droop; hun ‘geheime kruiderij’ bestond uit MSG…!

Hoe komt het toch dat er zoveel MSG in ons eten zit?

Is het misschien een of ander conserveringsmiddel of een vitaminesoort?? Niet volgens mijn vriend John die in het boek dat hij schreef ‘De Langzame Vergiftiging van Amerika’ – vertelt hij dat MSG aan voedsel wordt toegevoegd vanwege het verslavende effect dat het op het menselijk lichaam heeft. (HIER de link)

Zelfs op de propagandawebsite – die gesponsord wordt door een groep MSG-lobbyisten – van de voedingsmiddelenproducenten (zie HIER), wordt uitvoerig uit de doeken gedaan waarom MSG aan ons voedsel wordt toegevoegd: ‘DAN ETEN DE MENSEN MEER VAN ONZE PRODUCTEN’.

Een onderzoek onder ouderen toonde aan dat juist zij meer voedsel eten waaraan het spul is toegevoegd. De lobbyisten van de Glutamaat Associatie zeggen dat het nuttigen van MSG de ouderen alleen maar ten goede komt, maar wat doet het met de rest van ons?

De slagzin ‘Ik wed dat je er altijd meer dan één lust’, krijgt plotseling wel een heel andere betekenis als het om MSG gaat! En wij ons maar afvragen waarom de hele natie kampt met overgewicht. Het krankzinnige is dat de MSG producenten ruiterlijk toegeven dat het spul mensen verslaafd maakt aan hun producten.

Mensen kiezen vaker voor hun producten en zorgt er ook voor dat ze er meer van eten, dan wanneer MSG er niet aan toegevoegd zou zijn.

Vetzucht nota bene wetenschappelijk bewezen!

MSG zit achter de enorme vetzucht van de Amerikaanse bevolking; een voorloper wat ons te wachten staat? Waarom horen we hier niets over in reguliere media?

Er is niet alleen wetenschappelijk bewezen dat MSG vetzucht veroorzaakt, het is bovendien een zeer verslavend goedje. Sinds de introductie ervan in de Amerikaanse voedselketen, zo’n vijftig jaar geleden, wordt MSG in toenemende mate en in steeds grotere hoeveelheden toegevoegd aan kant-en-klaarmaaltijden, soepen, snacks en fastfood, etenswaren die ons iedere dag opnieuw verleiden om te worden gegeten.

De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) kent geen voorschriften waaruit blijkt hoeveel MSG mag worden toegevoegd. Ze beweren dat het veilig is om er net zoveel van te eten als je maar wilt.

Hoe is het toch mogelijk dat dergelijke beweringen over veiligheid worden geuit, terwijl er honderden wetenschappelijke onderzoeken zijn met titels zoals deze:-

‘De monosodium glutamaat (MSG) rat als model voor het onderzoek naar vetzucht’. GobattoCA, Mello MA, Souza CT, Ribeiro IA.Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 2002.

‘Adrenalectomie1 beeindigt de aanmaak van serotine door de hypothalamus2, zowel bij normale ratten als ratten die MSG-vetzucht hebben’. Guimaraes RB, Telles MM, Coelho VB, Mori C, Nascimento CM, Ribeiro Brain Res Bull. Augustus 2002.

‘Vetzucht, veroorzaakt door neonatale behandeling met monosodium glutamaat, bij spontaan hypergevoelige ratten: een dierenmodel van meervoudige risicofactoren’. Iwase M, Yamamoto M, Iino K, IchikawaK, Shinohara N, Yoshinari Fujishima Hypertens Res. Maart 1998.

‘Beschadiging van de hypothalamus veroorzaakt door injecties met monosodium glutamaat tijdens de zuigelingenperiode en de daaropvolgende ontwikkeling van vetzucht’. Tanaka K, Shimada M, Nakao K, Kusunoki Exp Neurol. Oktober 1978.

Ja, het jaartal van dat laatstgenoemde onderzoek is geen typefout, het werd inderdaad geschreven in 1978. Zowel de ‘medisch wetenschappelijke gemeenschap’ als de voedingsmiddelenfabrikanten weten al tientallen jaren van de bijwerkingen van MSG!
Vele andere onderzoeken die John Erb in zijn boek opsomt, leggen verband tussen MSG en diabetes, migraine en hoofdpijn, autisme, ADHD en zelfs de Ziekte van Alzheimer. Maar wat kunnen we doen om de voedingsmiddelenindustrie te laten ophouden met het dumpen van het dikmakende en verslavende MSG in ons eten, dat de oorzaak is van vetzuchtepidemie die we nu meemaken?

Uiteindelijk wordt jij en niet de voedselindustrie aansprakelijk..!!

Wat denk je ervan als je het volgende leest: ‘George W. Bush en zijn handhangers drukken een wet door in het Congres, getiteld ‘De Wet op Persoonlijke Verantwoordelijkheid bij Voedselconsumptie’, ook wel bekend onder naam ‘De Cheeseburgerwet’’.
Deze verstrekkende wet verhindert iedereen om voedselproducenten, verkopers en distributeurs gerechtelijk te vervolgen. Zelfs als duidelijk is gebleken dat ze met opzet een verslavende chemische stof aan hun levensmiddelen hebben toegevoegd.
De wet is ook al door het Huis van Afgevaardigden gejaagd en wacht ondertussen nog op een zelfde rubberen stempel van de Senaat. Het is belangrijk voor Bush en de zijnen dat de wet er snel doorheen gejast wordt, voordat de media er lucht van krijgen en iedereen informeren over MSG, de opzettelijke nicotine voor voedsel.

KNORR Aromat, zit vol met MSG. Hier een horeca-verpakking, maar het kleine vaatje staat ws. ook bij u in de kast. 'Lekker op alles'..

Een paar maanden geleden overhandigde John Erb zijn boek – en maakte daarbij ook zijn persoonlijke zorgen kenbaar – aan de hoogste gezondheidsdienaren in Canada. Toen hij in het regeringskantoor zat, vertelde een ambtenaar hem: “Natuurlijk weet ik hoe slecht MSG is, ik zou het voor geen goud willen aanraken.” Maar de topambtenaar weigerde het publiek te informeren over de dingen die hij wist.

De belangrijkste media willen het publiek ook niet informeren, omdat ze bang zijn voor rechtszaken die hun adverteerders zouden kunnen aanspannen. Het schijnt dat de fastfoodindustrie hun winsten daardoor zullen zien kelderen. De voedselproducenten en restaurants hebben ons jarenlang verslaafd gemaakt aan hun producten en daar betalen we nu de rekening voor.

Onze kinderen zouden niet mogen worden blootgesteld aan vetzucht die veroorzaakt wordt door verslavende voedseltoevoegingen. Maar wat kan ik daar aan doen?… Ik ben slechts een roepende in de woestijn.

Wat kan ik doen om het vergiftigen van onze kinderen te voorkomen, terwijl onze regeringen financiële bescherming bieden aan de industrie die ons vergiftigd?

Dit bericht stuur ik naar iedereen die ik ken, in een poging de waarheid te onthullen over bedrijven die in handen zijn van politici en over de media die weigeren informatie te verschaffen. De beste manier om te helpen jezelf en je kinderen te beschermen tegen deze drugsepidemie, is om dit bericht naar iedereen in je omgeving door te sturen.

Met een beetje geluk gaat het de hele wereld rond, voordat politici erin slagen wetgeving in te voeren die bescherming biedt aan juist diegenen die ons vergiftigen. De voedingsmiddelenindustrie heeft veel opgestoken van de tabaksindustrie. Stel je eens voor dat de grote tabaksjongens een wet zoals deze ‘Cheeseburgerwet’ hadden gehad, nog voordat iemand aan de bel kon trekken over nicotine? De gebruiker zélf verantwoordelijk houden voor wat hij in zijn mond stopt..

Als je nu nog steeds behoort tot de weinigen die geloven dat MSG goed voor ons is, dan geloof je nooit wat John Erb ons te vertellen heeft, kijk zelf maar. Ga naar de Nationale Medicijnen Bibliotheek op DEZE LINK. Typ in het zoekveld de woorden “MSG Obese” in en lees een paar van de 115 medische onderzoeksrapporten die op je scherm verschijnen.

Wij als publiek willen geen ratten zijn in een groot experiment en we keuren al het voedsel af dat ons maakt tot een natie die aan vetzucht leidende, lethargische en verslaafde schapen die uiteindelijk de voedselindustrie vetmesten, terwijl we kunnen wachten op een harttransplantatie, op amputaties als gevolg van diabetes, op blindheid of op andere door vetzucht veroorzaakte afwijkingen. Met jouw hulp kunnen we een eind maken aan dat vergif. Doe mee en stuur dit bericht rond, in woord en geschrift, e-mail, maak kopieën en verspreid die onder al je vrienden en kennissen over de hele wereld en stop deze ‘Langzame Vergiftiging van de Mensheid’ door de producenten van kant-en-klaarmaaltijden.

Alarm slaan over MSG is ook jouw verantwoordelijkheid, zegt het voort!

MSG/ASPARTAAM en VACCINS: aanval op de hersenen.

Beste mensen,

Een uitermate belangrijk onderwerp: de grote schade aan de hersenen door MSG, Aspartaam en Vaccins.

Met name het werk van de Amerikaanse neurochirurg Russel Blaylock is baanbrekend, hij verklaart heel precies hoe deze schade ontstaat en dat is uniek. Hieronder de 1 uur durende video, waarin de vernietigende werking van MSG haarfijn uitgelegd wordt; absoluut fascinerend en schokkend. Belangrijk ook voor alle ouders met kinderen die aan autisme lijden.

Met dank aan Cisca die me de link toestuurde.

Hartelijke groeten

Peter Guinée

EXCITOTOXINES: De Moordende Smaak

X

Dr. Russell Blaylock vertelt op deel 1 van deze video hoe ons voedsel tegenwoordig wordt vermengd met excitotoxines. Hij heeft veel boeken geschreven en legt op uitstekende manier uit welke uitwerkingen deze toxines op ons lichaam hebben. Hij maakt gehakt van alle politieke en industriële leugens. Een advies: bekijk deze video! Meer op zijn website: HIER

Maar ook over vaccins heeft hij geschreven. Ik citeer uit zijn inleiding in het boek van Neil Z. Miller: ‘The Vaccine Safety Manual’ :

” Zoals iedereen weet, zorgt een injectie in je arm ervoor dat je immuunsysteem wordt aangejaagd. Minder bekend is evenwel dat het ook het speciale immuunsysteem in de hersenen activeert.

De centrale immuuncellen van de hersenen worden microgliacellen 3 genoemd (die hebben ook te maken met kwaadaardige tumoren in de stercellen).

Deze, normaliter slapende, cellen worden door vaccinatie in hoge mate geactiveerd. Tot dan toe blijven ze immobiel, maar na vaccinatie kunnen ze door de hersenen gaan rondzwerven, als amoeben die zeer giftige hoeveelheden chemicaliën die snelle opwinding veroorzaken, afscheiden (cytokines genaamd 4) en twee vormen van excitotoxines 5 (glutamaat en chinolinezuur). (Glutamaat komt van nature voor in kleine hoeveelheden in de hersenen, de hoeveelheden die via de voeding binnenkomen zijn echter zeer schadelijk)

Hierdoor komen de hersenen in een chronisch hyperactieve staat van opwinding. Wanneer de hersenen opgewonden zijn, resulteert dat in fysieke veranderingen, iets dat we ‘ziekelijk gedrag’ noemen:

Moeilijk kunnen denken, slaperig, onrustig, hoofdpijn, encefalitis (huilen op hoge toon), overgeven, wegvallen en geïrriteerdheid, allemaal signalen van een opgewonden geest. (Dit verklaart ook het vaak voorkomen van een instorting na een vaccinatie).
Het is een te heftige stimulatie van het immuunsysteem; de overmatige activering van het menselijk immuunsysteem leidt tot overactivering van microgliacellen in de hersenen en bijgevolg leidt de afgifte van excitotoxines tot toevallen. Dit mechanisme is uitvoerig bestudeerd in laboratoria en er is geen sprake van dat dit alleen een theorie is.

In veel gevallen kunnen de toevallen zich stilzwijgend voordoen wanneer ze andere neurologische symptomen veroorzaken of gedragsuitingen als geïrriteerdheid of periodes van verwarring tot gevolg hebben. Medicatie om toevallen te voorkomen maskeren slechts het ware proces dat zich voltrekt in de hersenen van een kind, te weten ernstige opgewondenheid en excitovergiftiging.

Die heerlijke, snelle hap. Lekker makkelijk. Maar gewoon ook: 'LEKKER GIFTIG'.. Kijk eens hoe MSG gewoon wordt gepresenteerd als 'lekker goedje'..! Of zou het toch een waarschuwing zijn, achteráf gezien..!?

Een groot deel van de menselijke hersenen wordt gedurende de eerste twee jaar na de geboorte gevormd en die ontwikkeling zet zich voort tot op een leeftijd van 25 tot 27 jaar.

Overmatige vaccinatie stuurt dat kritische proces in de war en kan resulteren in misvormde hersenen, dat tot uiting komt door subtiele beschadigingen van het denkproces, concentratie- , aandacht- en gedragstoornissen of nog ernstigere problemen in deze processen.

Ook is bekend dat overmatige stimulering door vaccinatie een interactie kan veroorzaken tussen excitovergiftiging en snel opgewonden cytokines in de hersenen die de schade jarenlang in ernstige mate vergroot.

Een recent onderzoek bij mensen met autisme heeft uitgewezen dat zelfs na het vijfenveertigste levensjaar voortdurende activering van de microgliacellen en astrocyten (stervormige zenuwcellen – vert.) optreedt.

Vaccins zijn gemaakt voor het krachtig stimuleren van het menselijk immuunsysteem, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van toevoegingen (adjuvans). Deze bevatten giftige metalen zoals aluminium en kwik, dierlijke eiwitten (gelatine, gehydroliseerde eiwitten en zelfs MSG) en speciale lipiden6.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat adjuvans tot twee jaar lang een zeer krachtige stimulering van het immuunsysteem teweeg kunnen brengen, hetgeen inhoudt dat het immuunsysteem van de hersenen ook overactief blijft. Overactiviteit van de immuuncellen in de hersenen, de microgliacellen, kan leiden tot  geleidelijk verlies van hersenverbindingen, synapsen en dendrieten, en zelfs tot hersenstoornissen. Nogmaals dit is geen theoretisch verhaal, maar dit zijn neuronwetenschappelijke feiten.

Het probleem is echter dat veel doktoren dit niet weten.

Een van de principes bij hersenimmunologie is dat het activeren van microgliacellen schade als gevolg van opeenvolgende vaccinaties kan verergeren of zelfs kan leiden tot natuurlijke infecties. Hiervan geeft Blaylock een voorbeeld: eerst vaccinatie, later oorontsteking die ook de microgliacellen activeert maar door de voorafgaande vaccinatie schiet de activering door en resulteert in toevallen of de dood.

Overmatige activering kan resulteren in taal- , leer- , en gedragsproblemen (irritatie, angst, depressie en agressieve periodes) en toevallen. Een groot percentage van de autistische kinderen hebben terugkerende toevallen in de hersenen, die vaak niet onderkend worden door conventionele EEG’s; er zijn speciale MEG-onderzoeken nodig om ze te kunnen ontdekken.

Vaccintoevoegingen, (aluminium, kwik en eiwitadditieven) kunnen ook de microgliacellen aantasten. Deze producten komen gemakkelijk in de hersenen (bijvoorbeeld door zich te binden aan glutamaat of fluoride), worden daarin voor jaren opgeslagen en kunnen in hoge mate voor langere perioden de microgliacellen activeren.

Ook de levende virussen uit bijvoorbeeld het BMR-vaccin (tegen bof, mazelen en rode hond – vert.) kan in de hersenen binnendringen (en zijn daar ook na de dood vaak aangetroffen) en de microgliacellen voortdurend bovenmatig stimuleren.

Een andere belangrijke ontdekking is dat vrije radicalen oorzaak zijn voor het veranderen van de genetische vorm van virussen dat kan leiden tot een toename van hun kwaadaardigheid.

————————————————————————————–

Hieronder een stukje uit zijn boek over MSG:

Verborgen bronnen van MSG in Voedingsmiddelen

uit: ‘Excitotoxins – Dodelijke Smaak’ door Dr. Russell Blaylock, MD  –  2003

Wat als iemand je zou vertellen dat een chemische stof ( MSG) die aan voedsel is toegevoegd, hersenbeschadiging bij je kind zou kunnen veroorzaken? En dat die chemische stof zodanig van invloed is op het zich ontwikkelende zenuwgestel, dat het kind jaren later mogelijk een leerachterstand of emotionele stoornissen kan gaan vertonen?

Wat als er wetenschappelijk bewijs zou bestaan dat die chemische stoffen permanent een kritisch deel van de hersenen dat de hormoonhuishouding controleert zodanig zouden kunnen beschadigen, dat je kind jaren later problemen zou kunnen krijgen met het endocriene systeem? Hoe zou je dat vinden?

Stel dat er bewijs zou worden geleverd dat de kunstmatige zoetstoffen in je dieetdrankje de ontwikkeling van hersentumoren kan veroorzaken en dat het aantal gedocumenteerde hersentumoren dramatisch is toegenomen sinds de wereldwijde invoering van die kunstmatige zoetstoffen? Zou dat van invloed zijn op je besluit om die drankjes alsnog te drinken en in het bijzonder je kinderen toe te staan deze te nuttigen? Wat als je zeer overtuigend bewijs onder ogen kreeg dat een van de voornaamste ingrediënten van die zoetstof (aspartaam) dezelfde hersenbeschadigingen zou kunnen veroorzaken als MSG? Zou dat van invloed zijn op je koopgedrag?

Grote horecazakken met MSG zijn overal te koop. Restaurants maken hier driftig gebruik van om hun voedsel nou nét een beetje extra 'pep' te geven... (klik op de illustratie voor link)

En tot slot, wat als kon worden aangetoond dat al die soorten chemicaliën, genaamd excitotoxines, mogelijk veel van de hedendaagse epidemische neurodegeneratieve hersenziekten als de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, ALS (een spierziekte – vert.) en de ziekte van Alzheimer zouden verergeren of zelfs versnellen? Zou je je extra zorgen gaan maken als je wist dat de excitotoxines die als voedingssupplementen worden toegepast, bepaalde risico’s opleveren als je diabetes hebt, of als je ooit een beroerte hebt gehad, of een hersenbeschadiging, of een toeval of last hebt van hoge bloeddruk, of hersenvliesontsteking hebt gehad of encefalitis?

Zou je nog meer opgewonden raken als je te weten zou komen dat veel van de hersenbeschadigingen die door deze producten worden veroorzaakt, bij je kind onomkeerbaar zijn en reeds kunnen optreden na het slechts eenmaal nuttigen van een voldoende grote hoeveelheid?

Hoe zou je reageren als je wist dat de voedselindustrie deze excitotoxines (MSG en Aspartaam) verhult en vermomt zodat ze niet kunnen worden herkend? Ongelovig? Razend? Feit is evenwel dat het etiket van veel voedingsmiddelen vermeldt dat er geen MSG in zit, maar in feite naast MSG ook combinaties van andere excitotoxines bevatten die soortgelijke gevaar kunnen opleveren.

Het bovenstaande is allemaal waar. En al die bekende, voor de hersenen giftige, stoffen worden met tonnen tegelijk toegevoegd aan ons eten en onze drankjes om de verkoop ervan te vergroten. Die additieven hebben geen ander doel dan de smaak van voedsel en de zoetigheid van verschillende dieetproducten te verbeteren.

Verborgen bronnen van MSG

Zoals eerder besproken zijn de glutamaat- (MSG) en voedingsmiddelenproducenten er steeds op uit om te verhullen dat MSG wordt toegevoegd aan ons voedsel.

Hieronder staat een summiere opsomming van de meest voorkomende namen voor verborgen MSG. Houd ook in het achterhoofd dat de krachtige excitotoxines, aspartaam en L-cysteïne voortdurend aan voedingsmiddelen worden toegevoegd en volgens de voorschriften van de Voedsel- en Warenautoriteit niet hoeven te worden vermeld op het etiket.

* Voedingsupplementen die ALTIJD MSG bevatten: *

– Monosodium Glutamaat
– Gehydroliseerde Plataardige Eiwitten
– Gehydroliseerde Eiwitten
– Gehydroliseerde Planteneiwitten
– Planteneiwit Extract
– Sodium Caseinaat
– Calcium Caseinaat
– Gistextract
– Samengestelde Eiwitten (Incl. vleesvervangers)
– Gehydroliseerde havermout
– Maïsolie

* Toevoegingen die regelmatig MSG bevatten: *

– Moutextract
– Moutaroma
– Bouillon
– Soep
– Fond
– Aroma’s
– ‘Natuurlijke’ aroma’s en smaakstoffen
– ‘Natuurlijke’ vlees- of kipsmaakstoffen
– Dressings
– Kruidenmelanges

* Toevoegingen die MSG of Excitotoxines KUNNEN bevatten: *

– Carrageen (zeewierextract)
– Enzymen
– Soja Eiwitconcentraat
– Soja Eiwit Isolaat
– Wei Eiwitconcentraat

Ook verschillende soorten eiwitachtige enzymen kunnen excitotoxine aminozuren vrijmaken uit voedseleiwitten.

Aspartaam is een zeer krachtige bron van excitotoxines;

Aspartaam is een zoetstof die gemaakt is van twee aminozuren, te weten phenylalanine en het excitotoxine aspartaat. Dit moet te allen tijde worden vermeden.
Klachten als gevolg van het gebruik van Aspartaam vormen ongeveer 70% van ALLE klachten bij de Amerikaans Voedsel- en Warenautoriteit FDA. Ze omvatten alle denkbare problemen: van blindheid tot hoofdpijn en toevallen. Het wordt op de markt gebracht onder tientallen merknamen zoals NutraSweet en Equal.

Aspartaam valt bij kamertemperatuur al na twintig minuten uiteen in verschillende giftige en gevaarlijke ingrediënten:

1. DKP (diketopiperazine) (Als dat ingenomen gaat dat over in een nauwe verwant van een stof die ernstige hersentumoren kan veroorzaken.)

2. Mierzuur (gifstof van mieren)

3. Formaldehyde (geurende vloeistof)

4. Methanol (veroorzaakt blindheid…extreem gevaarlijke substantie)

Meest voorkomende voorbeelden:

Dieetdrankjes, suikervrije kauwgum, suikervrije Kool Aid, Crystal Light, kindermedicijnen en duizenden andere producten waarvan wordt beweerd dat ze ‘weinig calorieën bevatten, goed in een dieet passen of suikervrij zijn’.

Ten Slotte…

Dr. Blaylock deed verslag van een vergadering met een leidinggevende functionaris van een producent van voedingsupplementen die hem recht voor zijn raap vertelde dat ze die excitotoxines gewoon in hun producten zullen blijven stoppen, ongeacht hoe vaak ze de naam ervan moeten veranderen

Bron artikel HIER

Voetnoten vertaler:

 1. Adrenalectomie: het chirurgisch verwijderen van een of beide bijnieren.
 2. Hypothalamus:
  Het regelcentrum dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu (homeostase). Dit gebeurt zowel direct als indirect. Direct door de aansturing van het autonome zenuwstelsel en indirect door het organisme te motiveren bepaald gedrag te vertonen, bijvoorbeeld eten als de hypothalamus een hongergevoel veroorzaakt.
 3. Microgliacellen:
  De `microgliacellen` zijn de macrofagen van het centrale zenuwstelsel. Het zijn vrij kleine cellen met een vrij kleine kern en met in hun cytoplasma talrijke lysosomen en andere insluitsels die ook in andere macrofagen worden aangetroffen.
 4. Cytokine
  Een `cytokine` is een proteïne die een rol speelt in de immuunafweer. Er bestaan verschillende soorten, die uitgescheiden wordt door verschillende soorten lichaamscellen. Naast de rol in ontstekingsreacties en aangeboren of aangepaste immuunafweer, spelen sommige cytokinen ook een rol bij de embryogenese.
 5. Excitotoxines zijn stoffen die zenuwcellen in hoge staat van activiteit brengen, waardoor  die plotseling afsterven.
 6. Lipiden zijn een klasse van moleculen die onoplosbaar zijn in water en die bestaan uit lange koolstofketens met zuurstof- , fosfor- , stikstof- en zwavelatomen. Ze zijn afkomstig uit voedingsproducten van dierlijke oorsprong (boter, vette zuivelproducten, vlees en vleeswaren) of van plantaardige oorsprong (oliën, margarines, noten, olijven, avocado”s). Tot de familie van de lipiden behoren onder andere: triglyceriden en fosfolipiden

Opmerking vertaler:

E621 is altijd MSG, het is een smaakversterker

E635 is ook een smaakversterker, ook een verborgen MSG-bron

54 gedachten over “MSG – De langzame vergiftiging van Amerika en de rest van de wereld.

 1. Tjonge, dat gaat wat worden zeg. Als jullie er straks echt achterkomen hoe we al meer dan 4000 jaar belazerd worden. Ons voedsel bestaat al sinds mensenheugenis uit produkten die schadelijk voor ons zijn. (granen, bonen, nachtschade, soja, pinda’s etc.)

  Dat is logisch. Ik bescherm mijn kinderen en dat doen planten ook.

  Goddank, weet een gezond lichaam daar mee om te gaan. Een gezond lichaam is een lichaam dat niet continu aan stress onderhevig is….. Hoe is dat bij u?

 2. Manlief, chronisch hoofdpijnlijder, heeft glutamaattoevoegingen al zo’n 20 jaar geleden in de ban gedaan. Het is even wennen om alert te zijn en te blijven, maar de resultaten zijn bemoedigend!

  En Guido, typefoutje (oups) die “horecazakken”??

 3. Door alle zg welvaartsziektes die nu de kop opsteken is bij mij een sterk vermoeden gerezen dat dit veroorzaakt wordt door bepaalde schadelijke E nummers waaronder E-621 maar ook E-951 -E-952 en E-954.
  E621-E629 (msg en varianten erop) altijd mijden net zoals E951-E954 (alle kunstmatige zoetstoffen aspartaam, sacharine, Cyclamaat).
  Het gevaarlijke van de E nummers is dat sommige op zichzelf staande nummers niet schadelijk zijn doch worden ze met bepaalde E nummers gecombineerd dan wordt plots de E nummer versterkt met een factor 10 en dan zijn ze wel schadelijk.
  Zo zie je dat E nummers elkaar kunnen versterken en dit is nu het stiekeme van E nummers.

  Nu zijn er mensen zat die dit als onzin af doen en dat is natuurlijk prima maar als je gezond wilt leven in Nederland dan moet je bewust leven en kijken wat op het eitket staat want je wordt gewoon vergiftigd door Europese goedgekeurde E nummers en de Medische Industrie is de voedings industrie weer zeer dankbaar want zij kunnen medicijnen uitdelen voor opstekende symptomen die de E nummers veroorzaken.

  Puur en simpel, het draait allemaal om geld zoals altijd.

 4. Tja, worden we al die jaren op aarde al belazerd….het zou verboden moeten worden, waarom wordt de mens en krijgt de mens nu overgewicht, ik ben er voor 75% van overtuigd dat dat door de MSG in ons voedsel komt

 5. “granen, bonen, nachtschade, soja, pinda’s” schadelijk?

  Okay, nachschade dat wist ik, maar die andere?

  Wat kun je dan nog eten? Moeten we van de lucht gaan leven?

  Is het niet eenvoudiger om een artikel te schrijven over wat je WEL kunt eten? Een gezond lichaam is een lichaam zonder voortdurende stress. Dat is waar. Maar artikels als deze – hoe goedbedoeld ook – bezorgen de lezer wel degelijk een hoop stress.

 6. onzin,
  granen zijn lekker en gezond,
  je moet alleen leren wanneer en hoe
  glutamaten zijn zowiezo slecht
  je voelt het als je het eet,
  op voorwaarde natuurlijk dat je bewust eet,
  en stopt met zomaar alles in je mond te stoppen
  dat anderen (firma’s) je voorschotelen

  gezond voeding kan nog , een paar dagen, weken, maanden, misschien zelfs jaren
  en dan,
  ja, dat zien we dan wel weer

  dikmakers maken dik
  en een beetje goede beweging,
  waar je ietwat lichamelijk van afziet
  kan nooit kwaad

  leef op deze wereld
  zoals er geleefd moet worden
  en de rest komt vanzelf goed

 7. Jezus heeft ooit eens gezegd;
  Het is niet wat de mond ingaat wat de mens vergiftigd maar wat de mond uitgaat.
  Relativerend ze hadden in die tijd niet van die vreselijke additieven .
  Maar ik vind het een mooie uitspraak .
  Wat zal hij hier mee bedoelen?

 8. Moet je zien hoeveel zoetstoffen overal wel niet in zit wat mensen ook aan hun eigen kinderen geven.
  Het begint ’s ochtends al met broodbeleg waar zoetstoffen in zitten. Dan de koekjes voor de 10.00 uur pauze lekker met fristi of andere frisdrankpakjes inclusief zoetstoffen. ’s middags krijgen de kinderen een lekker mentos snoepje met zoetstoffen en na het avondeten een lekker optimel toetje inclusief zoetstoffen.
  De kinderen zijn dan de gehele dag volgepropt met E-nummers en zoetstoffen waardoor de organen over een paar jaar totaal verrot zijn. Als ik dit zeg tegen andere mensen in mijn omgeveing met kinderen dan vinden ze me een overdreven typetje die alleen maar wartaal uitspreekt.
  Want je kunt immers ook overdrijven vinden ze.

 9. Het is koken en bakken met gewone basisproducten.
  Niks meer uit pakjes (zoals van de honig bv)
  ook gewone natuurlijke basis kruiden gebruiken en het eten smaakt zoals het smaken moet.
  Het is alleen misschien ietsjes meer werk met wassen en snijden, maar dan weet je ook wat je naar binnen werkt.

 10. Glutamaat komt van nature voor in eiwitrijk voedsel zoals vlees, sojasaus, marmite, walnoten, groenten, kip, melk en kaas. Met name gerijpte, oude kaas (Parmesan), blauwader kaas (Roquefort); het menselijk lichaam produceert ook glutamaat. De spieren, hersenen en andere organen bevatten glutamaat. Moedermelk is ook rijk aan glutamaat.

  vervelend wat kan ik nu nog eten mocht het hele verhaal waar zijn. ??

 11. Is het niet net als bij andere voedingsstoffen? Overdaad schaadt?
  Zo komt MSG oorspronkelijk uit China en wordt daar evenals in Japan in veel grotere mate genuttigd. Voordat bedrijven als Mac Donalds etc. daar algemeen goed waren was de gemiddelde inwoner eerder mager dan dik.
  Ik denk dat deze stoffen opzich mss. niet zo heel gevaarlijk zijn, maar wel de mate waarin we het binnenkrijgen.

  Mss. is een artikel zoals dit i.c.m. een artikel dat evt. alternatieven opsomt ook wel heel nuttig. Veel mensen willen best gezonder leven, maar hebben gewoonweg geen tijd om alles uit te zoeken, ook hoor je vaak dat als je overal rekening mee gaat houden je helemaal niets meer kunt eten. Of er zit al zoveel troep in ons eten, het drinkwater, de bodem, de lucht en de ether dat het zowiezo geen bal meer uitmaakt of we nog wat meer troep binnenkrijgen.

 12. @ Gait

  Ik denk een portie stenen of zand wat er over blijft om te consumeren…

  MSG produkten komen er helaas bij mij thuis er niet meer in, ben al ruim 20 kilo lichter dan voorheen, veel bewegen en gezond zijn hielp niet eens, msg weg laten wel.

 13. Wat een stemmingmakerij.

  Over MSG (E621) bestaat op zijn wetenschappelijke controverse, dat wel. Studies spreken elkaar tegen en dat komt vooral door 1 ding: het is simpelweg niet aan te tonen wat MSG aan ziekte zou veroorzaken.

  Zo’n causaal verband is altijd moeilijk aan te tonen. Natuurlijk betekent dat niet dat MSG niet schadelijk is, maar het betekent wel dat de bewering hierboven evenmin te staven zijn.

  Verder wijs ik er graag op dat er verschillende vormen van MSG zijn: een natuurlijke en een synthetische vorm. De natuurlijke vorm zit bijvoorbeeld in zeewier. Van deze vorm staat vast dat deze niet schadelijk is voor het menselijk lichaam. We hebben zelfs aparte smaakpapillen waarmee we MSG kunnen waarnemen.

  De discussie gaat dus over de synthetische vorm. En ja, die zit in vrijwel alle zout en hartige producten. Van chips tot soep – overal staat netjes e621 bij de ingrediënten.

  Ik zou zeggen, vertrouw je het niet, koop het dan niet. Naar eet dan ook geen suiker, drink dan ook geen alcohol, enzovoort.

  De crux zit ‘m in de hoeveelheid: alles is giftig als je er maar genoeg van neemt. Daarom zul je je eten moeten variëren. En eet vooral vers.

 14. Hmm suiker, sinds ik Stevia ontdekt heb jaren terug gebruik ik geen suiker meer.
  http://www.allesoverstevia.nl/

  Ron Fonteine poste hier nog wel eens en natuurlijk is er zijn site die door Google gecensureerd wordt.
  Hier vind je veel info over eten.
  http://www.fonteine.com/

  Ik heb hem wel eens in dit forum zien posten maar de laatste tijd nier mee.

  We weten toch dat alles met mate wel goed voor ons is alleen is het tegenwoordig niet met mate meer te noemen als je dezelfde stof van a tot z tegen komt. Dat noem ik een zware overdosis en dat is weer minder.

 15. Ajinomoto of mononatriumglutamaat is voor veel mensen te moeilijk te bevatten. Toch zit deze troep in vrijwel alle chinese, kantonese, japanse, turkse en italiaanse, griekse en noem ze verder maar afhaalmaaltijden of wat u binnen in het restaurant op uw bordje krijgt.Het is beter bekend onder de naam strooiaroma, of smaakversterker, of smaakzout,onder diverse noemers te koop. De bekendste en meest gebruikte ajinomoto of mononatriumglutamaat is in de handel onder de naam VÉ TSIN.

 16. zelfs water is dodelijk na het teveel nuttigen er van , het verschil met Amerika en hier is dat we hier nog verstanding genoeg zijn om lekker de fiets te pakken en zelf gezond(er) te koken , kijk maar eens naar de het verschil in porties eten als je in een fastfood keten zou bestellen , in amerika zijn die porties 2 keer zo groot, daarbij komt drive in restauraria is een Amerikaanse ontwikkeling onder het motto laat die benen mn buik maar dragen in plaats van dat ik ze gebruik om te lopen..

 17. Janee,het grootste deel wat de mond ingaat moet je voorzichtig mee zijn,maar wat de mond uitgaat is meestal roddel en achterklap wat niet goed is voor jouw zieltje,dit is veel giftiger,wat het zegenen van eten betreft,mmm,ik weet niet,ik denk dat giftig voedsel niet verbeterd als je het zegend,vooral als je in niks gelooft,waar het grote deel van de mensheid mee zit,die kennen niets anders meer dan sex,drugs en rock and roll wat de ondergang is van de mensheid samen met de technologie,maar wij maken er het beste van en eten niet iets wat voor een varken(alleseter)zelfs niet te eten is.

 18. glutamaat is gif, het zit in ontzettend veel a merken van o.a. unilever de opvolger van VOC!!!
  glutamaat en aspertaam zijn excitotoxin’s.

  Ja je lichaam maakt ook glutamaat aan maar heel weinig, kik die docu van blaylock en je weet het. Het zit ook in sommige producten bijv rijpe tomaten maar deze zijn niet ongebonden. Dit geldt niet voor soja omdat daar idiote hoeveel heden in zitten, plus soja is alles behalve gezond.
  Soja=gif net als glutamaat, aspertaam, caseine etc etc etc.
  Niet eten dus.

 19. Gif eet je niet ook niet een beetje, doe je huiswerk en ziet dat het echt gif is. btw het zit ook in baby eten.Wil je dat je kind over 20-30 jaar erg dik is of overlijd aan een hartaanval, blijven voeden joh!!! en zeker uit plastic flesjes zodat je kind naderd hand zo steriel is als het flesje waar je het zn gif in voerde!!!!
  WORD WAKKER, EN NEEM DE POWER TERUG OVER WAT JE EET. BOYCOT DIE GIF ZOOI!!!

  Carpe diem

 20. Ik ben nog wel aktief maar sinds Google fonteine.com op pagerank 0 zette en alles kunstmatig uit de top10 filterde heeft het weinig zin veel tijd in de site te stoppen. Ik ben opnieuw met nuttige info begonnen op leefbewust.com en zie de oude site als een archief site. En MSG is een probleem omdat het in bijna elk industrieprodukt zit. Net zoals dat fijne HFCS (fructose siroop) waarvan we nu weten dat het de nieren sloopt en diabetes bij kids veroorzaakt, de studies kun je vinden op de site. Maar wie niet horen wil……. voor de rest blijf ik gewoon nieuwe studies volgen. De komende 10 jaar wordt BPA de nieuwe asbest, let maar op….. de aanjager van overgewicht…..

 21. @ Leefbewust

  Hartelijk bedankt voor die tip over HFCS (fructose siroop) de ontbrekende puzzle stukje in het hele SMG en E-nummers verhaal.
  Fructose is de grote boosdoener naast almagaan in de mond voor het veroorzaken van suikerziekte…
  Heb zin nu letterlijk wat mensen hun nek om te willen draaien die proganderen dat wat wel en niet gezond is, bah !

 22. @leefbewust
  Je wordt niet gecensureerd google. Je website is gewoon niks, technisch gezien. Stop met die frontpage editor en gebruik gewoon een goede CMS, verdiep je een klein beetje in SEO, hou je aan de richtlijnen van google en W3.Com en je bent zo weer terug in de top 10.

 23. Vreemd vind ik dat ik MSG/e621 direct herkend.
  En nog vreemder dat mensen hier verslaafd aan kunnen raken.

  Het is een soort van zoutachtige smaak welke een tinteling/prikkeling achter laat bij je smaakpapillen

  Naar mijn mening een smaak die een gerecht volledig bederft omdat ik het MSG er sterk boven uit proef. De juiste smaak van de verwerkte groenten proef je niet meer omdat het weggedrukt wordt door MSG.
  CUP-A-SOUP tomaat smaakt nieteens naar tomaat, het smaakt puur chemisch(ook al staat er op de verpakking dat er alleen maar natuurlijke ingrediënten in verwerkt zitten), na het eten van een kop cup-a-soup is het achterste van mijn tong lichtelijk verdoofd. Na het eten van een boord eigen gemaakte tomatensoep met alleen verse ingrediënten proef ik na afloop nog wel een echte natuurlijke tomaten smaak op het achterste van mijn tong, maar het voelt niet verdoofd aan.
  Ik krijg ook nooit geen dorst als ik een tomaat puur eet of bij een eigen gemaakte saus voor over de pasta.
  Zou ik een potje kant en klare saus gebruiken dan heb ik de hele avond een vreselijke dorst.

  Een vreselijke dorst duidt zonder enige twijfel op een vergiftiging!!!

  Chips vind ik smerig, op de zak staat paprika, het smaakt meer naar pekel. Die zooi eet ik dus voor mijn verdriet nog niet eens, puur omdat ik de smaak niet lekker vind.

  Kennerlijk ben ik niet beïnvloedbaar door MSG.

  Er is nog een bron van vetzucht en helaas zijn daar nog minder mensen van op de hoogte.
  Het gaat om varkensvlees.
  Bij het eten van veel varkensvlees is overgewicht zo een feit omdat je lichaam moeite heeft met het afbreken ervan.
  In heel veel gerechten, broodbeleg(worstsoorten), snacks zit wel varkensvlees in verwerkt.

  Sinds ik geen varkensvlees meer eet ben ik 2x zo snel afgevallen als dat ik door stress al af viel.
  Omdat ik dus al veel gewicht was verloren viel mij op dat ik het zuur begon te krijgen als ik worst op mijn brood had, ook bij andere producten waarin varkensvlees zit verwekt kreeg ik op een begeven moment eveneens last.
  Sinds ik geen varkensvlees meer eet, zijn mijn maagklachten als sneeuw voor de zon verdwenen.

  Nu is mijn gewicht perfect en ik blijf op gewicht.
  Light producten heb ik nooit lekker gevonden en om die reden nam ik het eigenlijk al nooit en in afvallen door een pilletje of poedertje geloof ik niet.

  Ik kan suiker nemen wat ik wil en dat doe ik ook, ben liefhebber van chocolade(vooral die echte Belgische chocolade) en koekjes, dikker wordt ik niet.

  Mijn lievelingsdrank(ik drink geen alcoholhoudende dranken) is overigens koffie en dat helemaal zwart zonder suiker, maar dat komt omdat ik de pure koffiesmaak wil proeven en daar een groot liefhebber van ben. Nou, dik wordt je er iig niet van.

  Ik denk zeker wel dat varkensvlees ook een medeoorzaak is van vetzucht.
  Helaas ben ik een moeilijke klant met eten, maar voel me er wel beter bij.
  Proef ik MSG in een restaurant dan wil ik de chefkok spreken en hem vragen waarom hij het in zijn gerechten stopt en waarom hij niet in staat is gerechten zonder die toevoegingen op smaak te brengen en ik hem dus een slechte chefkok vind, eentje die zijn vak niet verstaat en die titel dus nieteens waardig is. Vervolgens vraag ik op een vriendelijke manier mijn geld terug.

 24. Lees het kleine boekje “Wat zit er in uw eten”
  Je schrikt je een ongeluk als je leest over MSG, maar ook andere stoffen kunnen je cellen beschadigen.
  MSG is samen met Aspartaam 1 van de meest schadelijke stoffen.
  De auteur is Corinne Couget.

 25. Waarom wordt varkensvlees nou nergens genoemd wat ook ernstig schadelijk is voor het menselijk lichaam.
  Het lijkt wel alsof veel westerse wetenschappers zelf grote varkensvleeslovers zijn en het daarom dus niet serieus willen onderzoeken.
  Je hoort en je leest er nooit wat over en als je er wat over vindt zit er weer een religieuze beweging(Islam, Jodendom enzo) achter, iets waar ik nooit wat mee te maken wil hebben(geldt ook voor het Christelijke geloof).

  Maar behalve afnemende vetzucht kom je er ook achter dat je huid er stralender uit gaat zien en dat je lichaamsgeuren veel minder intens worden. In plaats van een zware uienlucht onder je oksels na zware inspanning veranderd dat in een lichtvoetig zweetluchtje wat je amper ruikt. Voetschimmel verdween ook spontaan als sneeuw voor de zon evenals dat ik totaal geen last meer heb van zweetvoeten. En je conditie gaat met grote sprongen vooruit.
  Het aller ergste is dat je je meer bewust wordt van je geweten en onrecht slechter kan verdragen nadat ik met varkensvlees gestopt was. Dit laatste is naar mijn mening slechts tijdelijk waar je uiteindelijk mee om leert gaan en je voordeel eruit haalt.

  Nog ff en ik kan alleen nog maar zelf in een eigen kas gekweekte groeten en fruit eten om te kunnen overleven.

 26. @ riek niet allen granen zijn zo gezond zoals wij doen denken, zo zijn er ook granen die lang niet zo gezond zijn en we gezien de Chemische toevoegingen ook maar beter kunnen vermijden, mits men weet wat diversee E-nummers zijn, en je ziet dat o.a op verpakkingen van ons brood staan vol met granen en je weet wat datgeen is, wil je en lust je ook niet direct je granen boterham meer….??

 27. Die beredenering hoor ik vaak bij onwetende mensen.

  Groente en fruit is ook ongezond, frisse buitenlucht is ook ongezond, kraanwater is ook ongezond

  Het lichaam kan best wel wat onzuivere dingen aan, maar dat wil nog niet zeggen, dat we ons lichaam als chemische afval ton moeten gaan gebruiken. Als je bewust eet, en leeft, en de kennis die je aangereikt krijgt serieus neemt, dat leef je gezond genoeg.

 28. Slecht gedocumenteerd boek.
  Onduidelijk waar ‘kennis’ vandaan komt.
  Eenzijdig belichte informatie.
  Schadelijke doses ontbreken.
  Enzovoort.

  Dat gezegd hebbende: geen mevrouw een Nobelprijs voor de geneeskunde, want blijkbaar heeft ze ontdekt hoe kanker kan ontstaan. Dat kan tot nu toe nog niemand.
  Nu serieus: Couget kan zich alleen op studies beroepen die aantonen dat er een correlatie tussen de stoffen en fysiologische verschijnselen bestaat.

  Correlatie is geen causaal verband. Dat betekent dat de fysiologische verschijnselen mogelijk ook door andere oorzaken zouden kunnen zijn ontstaan.

  En dat is geen ondenkbaar scenario, want het afsterven van hersencellen gebeurt af en aan. Drink een biertje en voila, je hebt je hersenen weer iets gekrompen. Niemand die daar om kraait…

  Dat wil niet zeggen dat Couget ongelijk heeft, maar wel dat haar boekje een verzameling speculaties is. Mijn standpunt: als je dan zo’n boekje schrijft, doe het dan meteen goed en overtuigend. Maar er niet zo’n prutswerk van.

 29. janee,maak keuzes, in de supermarkt,daar wordt 3/4 van de rotzooi aan geboden wat een normaal denkend mens niet nodig heeft en wat op middellange termijn ernstige ziekten kan veroorzaken,als je bewust leeft en een aantal kosmische of Goddelijke wetten volgt eet je die brol niet sterker nog als je volwaardig voedsel en levend water tot je neemt heb je meer dan de helft minder voedsel nodig en wordt je niet of nauwelijks ziek.het is voor de mens mogelijk om zonder voedsel te leven daar komen en zijn steeds meer bewijzen van.eten is een behoefte en verslaving van het EGO.

 30. @Frans
  Goed gezegd,ik geloof ook intuïtief dat we een tijd ingaan dat we van het licht gaan leven.
  Wanneer we eenmaal weer bewust verbonden zijn met onze bron is er geen ego meer.
  Wat geheel nieuwe vermogens met zich mee brengt o.a .leven van bewustzijn

 31. tegenrobert,relatief bestaat niet ,is ontkenning of verdediging van het EGO,men zoekt kennis en wetenschap in de natuur al duizenden jaren,op de verkeerde plaats,gelukkig begint de quantumfysica dat te ontdekken dat kennis en wetenschap uit de bron of GOD komt.

 32. Jezus Christus, waar gaat dit naar toe?
  Moet je als consument ook al gaan opletten wat je aan etenswaren koopt.
  Op deze manier lijken de supermarkten meer op gif-leveranciers.
  Als dit hard te maken is, waarom spannen we dan niet gezamelijk een rechtzaak aan tegen Albert Heijn, Bas van der Heijden etc. etc.?
  Wat vind de Voedsel en Waren Autoriteit hiervan? O ja, dat is natuurlijk overheid…..dom van me.

  1. Datdanweerwel
   Waarom wordt religie als eerste hier genoemd… Probeer je kerkleden te werven oid?

 33. Moet je van die saaie biologische chips kopen, daar zit die zooi ook niet in:-))). En biologische ketjap en bouillonpoeder … op je salade gewoon olijfolie en zelfuitgeperste citroen met een schijfje knoflook erdoor …

  Het leuke met bio voedsel is dat je daarmee zoveel meer voedingsstoffen binnnenkrijgt, dat die honger niet meer zo knaagt. Daardoor geef je niet meer geld uit – eerder MINDER zelfs, geloof me maar! – want je hebt niet constant honger. Je moet niet alles bio kopen, alleen een paar hoofddingen en die MSG-dingen natuurlijk. Ook in bio spullen kunnen overigens foute stoffen zitten, bijv. suiker etc. Ook daar moet je uitkijken wat je eet.

  Vergeet trouwens niet dat monoSODIUMglutamaat in het Nederlands monoNATRIUMglutamaat heet!

  Trouwens, als je het ascensieproces doorlopen hebt en hoger aan het vibreren bent, heb je veel minder last van al die zooi die in je eten zit! Je kristallijnen structuren zorgen er dan voor dat die zooi niet meer zo vast blijft zitten.

 34. Biologisch eten is het beste. Ook niet teveel pakjes en doosjesvoer kopen. Veel halalvoedsel is ook minder of niet bewerkt met “vreemde” stoffen en E-nummers. Eigen groente kweken uit eigen tuin. Als je vlees of vis eet doe dan wild of wilde vis geen kweekvis die behandeld is met antibiotica.
  drink veel water met op de waterflessen etiketten met daarop woorden als liefde en dankbaarheid. Dr Emoto heeft veel kennis over water en waterkristallen. Wees veel in de buitenlucht vooral met zon. Ga wilde bessen, frambozen en bramen plukken en maak er jam van of sap of eet ze zo op. Invriezen kan ook. Enzovoorts, enzovoorts

 35. MSG zit in alle oplos ellende. soep pakken en sausen en .. eigenlijk zit het overal in, kijk maar eens in de supermarkt .. En nee, behalve de eigen merk producten van AH zijn ze verder niet de boosdoener, ze verkopen het alleen en kunnen er ook niet omheen omdat het bijna overal inzit. Let ook eens op Zoetstoffen en genetisch gemodificeerde zetmelen. Vaak is de melding dat de hoeveelheden laag zijn in ons voedsel maar ze vertellen er niet bij dat als je en je diet coke neemt en daarnaast je MSG chips en een MSG dipsaus en weer wat zoetstoffen van wat zoettigs je toch een redelijk giftige combi opbouwd.

  Zelfs Venco Drop is met genetisch gemodificeerd zetmeel gemaakt. Veel Zuivel is met zoetstoffen en gemodificeerd maiszetmeel gemaakt.

 36. Vroeger toen ik niet biologisch at en negrens oplette kwam ik steeds aan en ik had alleen maar honger nu weet ik waar door het kwam toegevoegde gist en toegevoegde specerijen is dat ook vorm van MSG? en vanature komt ook voor in tomaten en veel dierlijke eiwitten maar ook in mais wortel uien is van belang dat je die verminderd of gaat echt om de toegevoegde ingredienten ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.