Advertentie

Nano-symposium: Reuze-oplossingen voor dwergprobleem?


Vereniging Leefmilieu en de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg en het TILT ( Tilburg Institute for Law, Technology, and Society),  organiseren a.s. vrijdag 13 november 2009 een symposium omtrent het veelbesproken onderwerp nanotechnologie.
Het symposium vindt plaats in het Dante gebouw van de Universiteit van Tilburg. Welbekende sprekers zullen op dit symposium hun kennis met u delen in verschillende lezingen, workshops en paneldiscussie. .

Nanotechnologie lijkt een groot potentieel te hebben om op vele terreinen verbeteringen en vernieuwingen te brengen. De specifieke eigenschappen van nanodeeltjes en nanostructuren maken allerhande nieuwe soorten toepassingen mogelijk. Kijk voor een achtergrondverhaal over nano-deeltjes HIER op WantToKnow.

uvt_logoNaast de nanoproducten die al op de markt zijn, zoals cosmetica, kunnen we in de toekomst dan ook een breed scala aan producten en toepassingen verwachten die het leven op vele terreinen aangenamer kunnen maken.
De eigenschappen onderliggend aan deze beloften roepen ook allerhande juridische vragen op, zowel voor de korte termijn als voor de verdere toekomst; veel effecten van de producten en productieprocessen worden namelijk pas op termijn duidelijk.

nano tubes moebiusDoor deze onzekerheid over mogelijke effecten bestaat rechtsonzekerheid en is het lastig om ontwikkelingen in goede banen te leiden. In dit symposium voor beleidsmakers, ondernemers, NGO’s en onderzoekers, staat de vraag centraal wat nodig is om het vertrouwen in nanotechnologie te vergroten in de hele keten van producenten, via wederverkopers, tot consumenten.

In een een aantal keynote lezingen werpen vooraanstaande experts hun licht op de belangrijkste juridische thema’s rond nanotechnologie en het reguleren van onzekerheid.
Daarnaast wordt in parallel workshops door betrokkenen in het veld ingezoomd op specifieke terreinen (bijv. cosmetica, coatings, medicijnen) en thema’s (zoals reguleringsmogelijkheden en de hantering van onzekerheid). .

‘Nanoregulering symposium: reuze-oplossingen voor dwergproblemen?’ 
Vrijdag 13 november 2009   Universiteit van Tilburg

2 gedachten over “Nano-symposium: Reuze-oplossingen voor dwergprobleem?

 1. “De eigenschappen onderliggend aan deze beloften roepen ook allerhande juridische vragen op, zowel voor de korte termijn als voor de verdere toekomst”

  Wat dacht je van de ethische vragen die het oproept?

  Naast alle mogelijk positieve mogelijkheden die het inzetten van nanotechnologie biedt, bestaan er andere toepassingen. Om ergens positief tegenover te kunnen staan zal er voldoende informatie moeten zijn, de industrie zal onderzoek en doelstellingen ten aanzien van de te gebruiken technologie inzichtelijk moeten maken.

  Of een symposium dit zal bewerkstelligen is mij een vraag.

 2. Met een beetje kennis van technologie en wereldgeschiedenis, kan men alleen maar zeggen: De huidige maatschappij heeft hier helemaal geen verantwoordelijkheidsgevoel voor en dat dit ten kwade wordt ingezet is voor mij in ieder geval al een feit.
  Wat doe je tegen een onzichtbaar en niet waarneembaar leger? Hoe kan je je nog verzetten tegen een onzichtbare ordebewaarder? Geen enkele KANS op privacy? Dit kan wel eens onze ultieme onderdrukker worden!?
  Vele vragen, maar de antwoorden ken ik eigenlijk ook wel.
  Alleen een totaal andere maatschappij die door een nu nog kleine groep wordt voorgesteld wil mijn hoop op goede afloop nog levend houden. Geef mij dan maar de koude oorlog maar, daar is tenminste nog een kleine kans op overleven en vrijheid na ontbreken van onderdrukkende bedriegers!!!!!
  Ik wens ons een betere toekomst

  Een zeer bezorgd medemens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.