Advertentie

Pools strooizout in jouw zuurkool..??


Waarom zijn wij niet verbaasd met dit bericht? Waarom blijkt keer op keer dat ons warenwetsysteem zo lek is als een mandje..? Hoe kan het dat bijna iedere Nederlander gewoon datgene blind zit op te eten, wat hij denkt te kunnen vertrouwen..?

Omdat hij verdorie ook MOET kunnen vertrouwen op zijn eten, wat hij koopt in de supermarkt. Maar als je gewoon heel praktisch, zonder oordelend, kijkt naar de productie en vooral de distributie van ons dagelijkse voedsel, van die vele 10.000-den producenten en fabrikanten, dan KAN HET GEWOON NIET ANDERS, dan dat dit soort zaken blijven voor komen. Maar hoe te voorkómen..??

Nou volgens onze redactie is het gewoon ONMOGELIJK nog om dit soort uitwassen te voorkomen. Simple as that.. En dat betekent feitelijk dat we ECHT IN DE AAP GELOGEERD ZIJN.. Want wat kun je dan nog WEL vertrouwen…? Is het nu zo dat je de hele dag met een ‘gezonde’ dosis wantrouwen door het leven moet.. Of heet dit alertheid, of zelfs BEWUST-zijn..?? Wij worden er in ieder geval zoooo moe van af en toe.

Als je vervolgens dan ook nog eens onder ogen krijgt, dat overheden feitelijke rotzooi, zoals Aspartaam en andere levensmiddelentoevoegingen, waarvan vele er onder de E-nummerregulering vallen, WEL doorlaten en nauwelijks verregaand onderzoek doen.. Tja, dan valt je weinig anders te doen, dan je leven RIGOUREUS omgooien.
Biologisch te eten en een vast patroon maken van producten en levensmiddelen die wel door de beugel kunnen.. Het is bitter, maar naar ons idee niet anders meer mogelijk. Wil je jezelf niet volledig onderuit schoffelen, door de hele dag giftige of half-giftige stoffen te nuttigen..!

Met dank aan een Europarlementslid, dat zij wel de guts en oplettendheid had om dit te traceren.. Even de politiek opzij en aan de bel trekken.. Gaat de Keuringsdienst van Waren (Waardeloos?) even onderuit zeg..! Zij gaat waarschijnlijk nu uitleggen dat ‘Nitrosamine’ dat vaak in het strooizout zit, niet schadelijk is voor de gezondheid..? Terwijl zelfs Wikipedia waarschuwt voor gebruik in een zure omgeving, wegens de kankerverwekkende eigenschappen.. HIER
X

* * *

Pools strooizout in jouw zuurkool..??

x

AARN – Strooizout uit Polen is mogelijk terechtgekomen in voedsel in Nederland. Dat vrezen Poolse voedselinspecteurs. De inspectiedienst van de Poolse Voedsel- en Warenautoriteit heeft alarm geslagen bij de Europese Unie. De dienst onderzoekt Poolse producten zoals producten als deeg, zuurkool en zilveruitjes op aanwezigheid van het strooizout. Dat meldt het CDA-Europarlementslid Esther de Lange op de website van het CDA.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begint een onderzoek naar Poolse voedingsproducten waarin mogelijk strooizout is verwerkt. Dat meldde de instantie donderdag. Ze wil van Polen weten of en aan welke Nederlandse bedrijven deze producten zijn geleverd. De autoriteiten in Polen onderzoeken deze kwestie al langer en de Poolse justitie zou er 3 bedrijven willen vervolgen die strooizout verkochten als consumptiezout.

De Nvwa wacht eerst af totdat Polen de namen van de Nederlandse bedrijven heeft gegeven. Hoe het onderzoek daarna verder gaat, is nog niet bekend.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft de Europese Commissie om informatie gevraagd. ”Ik wil van de commissie weten welke bedrijven betrokken zijn, wat het gezondheidsgevaar is bij consumptie van het gebruikte zout en waar de producten zich bevinden. Het gebruikte strooizout is ook naar Nederland geëxporteerd, maar onder welke omstandigheden is onbekend”, aldus De Lange op haar website.

Zoutaffaire
5 Personen worden in Polen verdacht van het opkopen van wegenzout, dit her te verpakken en door te verkopen aan leveranciers van voedingsmiddelen. In Polen staat de zaak bekend als ‘zoutaffaire’. Deze 5 verdachten werden eind februari aangehouden en voorgeleid voor de procurator in de West-Poolse stad Poznan. Ze riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar. De verdachten ontkennen tegen de regels gehandeld te hebben.

De groep zou vanuit 3 handelsbedrijven in Westelijk Centraal Polen hebben geopereerd. Ze kochten het zout in bij een industriële groothandel voor rond de 140 zloty (ca. € 35.-) per ton. En vervolgens werd het zout een of meerdere keren herverpakt als consumentenzout. Dit werd vervolgens aan de levensmiddelenindustrie verkocht voor 440 zloty per ton.  ( € 110.-) De verdachten zouden zo jaarlijks miljoenen zloty’s hebben verdiend.

40 bedrijven
De eerste transactiecontracten stammen al uit 1999. De Poolse autoriteiten hadden in 2003 al vermoedens dat de praktijken van de drie bedrijven niet klopten, maar kon daar toen geen bewijs voor vinden. Pas toen een Pools TV-programma afgelopen maand op de zaak dook, werd er actie ondernomen. Meer dan 40 bedrijven zouden op de lijst van het Poolse Openbaar Ministerie staan die het zout zouden hebben afgenomen en verwerkt in consumptiegoederen. Daarop staan in ieder geval producenten van vlees- en viswaren, kruiden en brood. Het OM houdt deze lijst geheim. Het is onbekend of daar ook Nederlandse bedrijven of hun Poolse dochterbedrijven op staan.

Hier het NOS-journaal over dit onderwerp:

 

Onschadelijk..?
Volgens onderzoekers van de Poolse warenautoriteit Sanepid tonen de eerste testen op het strooizout aan dat het niet schadelijk is voor de volksgezondheid. De Poolse premier Donald Tusk maant dan ook tot kalmte en vraagt om vertrouwen in Poolse producten ondanks de affaire. Eerder heerste onrust dat de combinatie van kaliumnitraat en nitrosamine, dat mogelijk in het wegenzout verwerkt is, kankerverwekkend kan zijn.

41 gedachten over “Pools strooizout in jouw zuurkool..??

 1. Vertrouwen in Poolse producten ondanks de affaire??? Vertrouwen in wat we in de supermarkten kopen?? pufff word er echt doodmoe van!!
  Wie kun je tegenwoordig nog vertrouwen….

 2. Heel vervelend zulke berichten. Ik hoop dat ze snel met feiten komen. Want zo is het weer een waarschuwing zonder te weten voor wat eigenlijk. En de Polen hebben het gedaan?
  Als je niet ziek kunt worden van dat zout en de mogelijkheid op kanker is heel klein dan zou ik maar gewoon dooreten. Er liggen zoveel producten in de winkel waar je kanker van kunt krijgen als je het eet. En die producten gaan alle dagen in heel veel winkelwagentjes zonder dat de koper er ook maar een moment aan denkt of alles wat in de kar ligt wel zo gezond is. Dus waar hebben we het over eigenlijk.
  Plus, dit heeft iemand hoog opgenomen en er werk van gemaakt. Maar al dat andere daar horen we gewoon nooit iets van. Ik leef nog steeds en ik maak me sterk dat ik nooit iets heb gegeten wat niet bepaald gezonheid bevorderend was terwijl ik dacht van wel.
  Van zout kun je trouwens altijd heel erg ziek worden omdat het zout wat de meest mensen tegenwoordig nog kopen wel zout smaakt maar geen zout meer zou mogen heten.
  Zegt een dokter tegen een patiënte met te lage bloeddruk; u moet maar meer zout gaan eten. Vraagt deze dokter niet naar haar water-consumptie. Die is namelijk erg laag en daar ligt waarschijnlijk de oorzaak van de lage bloeddruk. Nee, mevrouwtje, meer zout gebruiken. Dat is vast goed voor je nieren.

  1. Het is koren op de molen van Wilders, maar ik hoop dat hij niet zooo demagogisch is om dit ook weer op te pakken..!!

  2. Moagh , ’t is wel een lekker inkoppertje met makkelijk bekkende teksten als ; Opzouten , ze maken het te zout , niet op alle Polen zout leggen …. noem maar op .

  3. Er zou toch een Pole Shift komen??!
   >nou bij deze dan<
   weer een gezouten opmerking ipv flauw proberen te zijn…

  4. Die Noordpolen die zijn het ergst, zo sprak laaaatst een PVV-er..

  5. De betekenis van ZZP’er is ook al veranderd in Zelfstandige Zonder Polen

  6. Over Pools gesproken:

   Teraz twierdzą, że nie ma soli w żywności! W soli pęczek tulipanów zjadaczy … Jeszcze uczynić życie Polaków.

  7. Jullie hebben er in ieder geval nog een leuk draadje van gemkt. Hebben we dat toch. 🙂

  8. @ cozmic
   Whaha, dat u tubeje! echt ik lig in een deuk ( die gast ook denk ik)

  9. In de Procol Harum YT muziek lijst stond ook de volgende Hobo Joe muziek, goed tegen hang over koppijnen en andere ongemakken, Hobo Joe heeft het niet best, de goederen trein is z’n huis en is bijna over hem heen gereden toen ie even niet oplette vanwege de dagelijkse Giga Gnaah Gnaah Genever intake en z’n vrouw heeft hem al lang geleden verlaten en het is koud s’nachts en alles zit tegen, en z’n kinderen haten hem, kortom heerlijk deprie genieten gewoon, oooooh dat guitaartje, hoe doet ie dat toch, als ie zo’n snaar kietelt dan gaat dat rechtstreeks mijn ruggengraat in… Lisz ben je al klaar met je huiswerk voor vandaag, vast een verpleegster in opleiding, muziek voor kerels van een bepaalde leeftijd die nog wat willen..

   John Lee Hooker and Ry Cooder 1992
   http://www.youtube.com/watch?v=jZWflGIjDss

 3. Des te meer reden om uitsluitend bio te kopen. Honderd procent zekerheid heb je nooit, maar het is wel zo dat er voor bio-teelt extra voorwaarden worden opgelegd en strenger gecontroleerd wordt. In België heb je een grote warenhuisketen (n°1 op de Belgische markt) dat zelf de boer opgaat en deze aanspoort om met hun steun bio te gaan verbouwen. Intussen kopen zij de nog net niet-bio productie op en brengen deze onder een speciaal label in hun winkels. Na drie jaar is de bodem voldoende gezuiverd om 100 procent bio te kunnen verbouwen. Waarom kan zoiets in niet NL, toch het landbouwland bij uitstek? Ik koop al jàren geen enkele NL voedingswaren meer (ook geen Hak) sinds ik in Frontier Magazine over de NL landbouw toestanden las.

  1. Biologisch zout?
   De enige manier om er zeker van te zijn dat je voedsel ‘eerlijk’ is, is het zelf verbouwen. En het is nog leuk ook 🙂

  2. @questionmarc

   Het beste zout is Himalayazout of steenzout gewonnen in ondergrondse zoutmijnen.
   Je zou het bio kunnen noemen omdat het oeroud is en niet chemisch verontreinigd. De ‘onzuiverheden’ in dit zout zijn mineralen en sporenelementen die dan weer goed zijn voor het organisme. Zeezout, heb ik me laten vertellen, is tegenwoordig nogal vervuild door de zware verontreiniging van onze zeeën en dus niet echt meer aan te raden.

 4. Maar van de 5oo kilo was nog maar 200 kilo over bij die bakker,300 kilo is een behoorlijke hoeveelheid,in hoeveel bakkers producten zit het dan wel niet verwerkt?en hoelang wordt er al mee gebakken voordat het is ondekt? Ook was er de vraag of het goedkoop of duur strooizout is, in duur zit namelijk wel anti vries!ik denk haast goedkoop,gezien dat het uit Polen komt of het moet een schenking zijn van de EU, een beetje anti vries kan geen kwaad volgens de expert, maar hoeveel is een beetje?

  1. Van de 500 kilo is nog 300 kilo over , hoogstwaarschijnlijk is slechts het productieproces wat minder hygiënisch geweest . Waarschijnlijk is het beter om de hele hype met een korreltje zout te nemen , maar dan wel zeezout .

 5. Kreeg eens een Poolse dame in mijn atelier met Bontjas minirok en hoge laarzen ze vroeg aan mij of ze mijn assistente mocht worden . Ik dacht toen opzouten maar zei netjes nee lijkt mij niets.

  1. Kan je beter een Laplandse aan nemen, Janee, die houdt je tenminste nog warm op koude dagen aan zee.

  2. bontjas en minirok , hmmm , ik denk niet dat ik makkelijk mijn bek had kunnen houden .

  3. Hangt ervan af hoe koud het was….
   Altijd beter dan zo’n zwoele dikke Surinaamse Dame uit Donker Parimaribo…

  4. Janee:

   Piękny polski pani w mini spódniczce szuka Janee z futrem i wysokie skórzane buty, aby malować. Mogę zapłacić w naturze …

   Hang dat maar eens achter het raam van je atelier, succes verzekerd!

 6. Dat biologish gedoe lijkt mij ook niet zo gezond. Al die poep van mensen, koeien, varkens, kippen, paarden, honden etc. waarmee het voedsel dan bespoten wordt……..lijkt mij ook niet erg gezond en schoon.

  1. ? mee bespoten? ik was mijn bio groenten en fruit altijd eerst voor gebruik…………….

  1. Inderdaad, dat overtuigt, onmiddelijk. Vooral die smirk, brrrr
   Bij de weg, ik zie op het moment een heleboel mensen om me heen die hun stekels op hebben, er is wel degelijk iets aan het veranderen. Zelfs mijn vriend, van nature een happy camper, was ineens onverklaarbaar stik saggerijnig. Het schuurt en het wrikt, goeie zaak. Ook valt mij op dat velen door diverse omstandigheden gedwongen worden goed in de spiegel te kijken, met alle gevolgen van dien. Ik heb het zelf kort geleden gehad, heel heftig en confronterend (nog bedankt voor de “vleugels” Guido, ze helpen nog steeds) maar zie het nu om me heen ook gebeuren, de een na de ander. En dan lees ik hier zojuist in een commentaar van Dick ook weer iets soortgelijks.”
   Dick
   15 maart 2012 om 01:58
   “We zijn op weg naar een hoger trillingsniveau, stelt hij in zijn boek. Maar wat mondiaal geldt, geldt ook voor ons persoonlijk… Wat “onzuiver” is moet worden gezuiverd (of gelouterd). Al het verborgene zal geopenbaard worden! Ik merk alleen zelf dat ik er soms nog erg van schrik als er zich nog zaken aandienen in mij, waarvan ik dacht dat ik ze al achter mij had gelaten. En ik heb dan de neiging om mij ervan af te wenden i.p.v. het recht in de ogen te kijken. Door deze vorm van verzet wordt dat stuk alleen maar groter, merk ik. En dat kost heel veel energie!”

   Het lijkt me echt alsof we gedwongen worden heel eerlijk naar onszelf te kijken en van daaruit weer verder te gaan.
   Zo nog even dit; http://www.youtube.com/watch?v=EhbxI5eVnM4 en dan doe ik die paarse jurk weer uit. Tijd voor de leren broek en de motor, ’t is mooi weer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.