Advertentie

SHELL opnieuw ‘lekker’ bezig..!


Een van de vele, vele spotprenten inzake SHELL’s wandaden in Nigeria. Ondanks allerlei beloftes is Shell nog steeds niet in staat , haar ‘goede gedrag’ te tonen.. Nu zijn er de miljardeninvesteringen in de ontwikkeling van schaliegas- en oliewinning..!

x

SHELL opnieuw ‘lekker’ milieubewust bezig..!

2012 © WantToKnow.nl/.be

x

Shell heeft zich opnieuw van haar meest milieu-onbewuste kant laten zien… Het bedrijf heeft voor een bedrag van US$1,9 mrd een aankoop gedaan van 618.000 hectare van de zogeheten chaliegas-gronden in het zg. ‘Permian Basin’, in het westen van de Amerikaanse staat Texas. Daar worden op dit moment zo’n 26.000 vaten olie-equivalent gewonnen en SHELL vindt dat er een ‘significant groeipotentieel’ aanwezig is. Shell betaalde in 2008 al bijna US$5 miljard voor stukken grond in bijvoorbeeld ‘Eagle Ford’, wat in het zuiden van Texas ligt.

Het resultaat van een paar jaar schaliegas- en oliewinning. En dat is nog maar het plaatje dat zichtbaar is voor het oog.. Shell staat te popelen voor schaliegaswinning.. En haar aandeelhouders kennelijk ook..

Alternatieve energie? Daar heeft Shell een boodschap aan!
SHELL heeft al sinds 2009 de strategie om zich niet of nauwelijks nog op nieuwe energievormen te richten, maar op moeilijker winbare olie- en gasvelden. Shell stapte eerder al bijna geheel uit zonne-energie en is ook in waterstof nog klein. ‘Maar dat het bedrijf nu ook de inspanningen op het gebied van windenergie op een laag pitje zet, is opmerkelijk’, vond het Financiële Dagblad in 2009. ‘Shell heeft namelijk voor 550 megawatt (MW) aan windcapaciteit staan. Een deel daarvan staat in de VS; voor de Nederlandse kust bij Egmond bouwde Shell bovendien een windpark samen met energiebedrijf Nuon.
Met Nuon had Shell bovendien een vergunning gekregen voor een nieuw windpark op zee, voor de kust van Katwijk. Het ging in dat geval om een park met 34 turbines en een capaciteit van 350 MW. Gevraagd naar de consequenties van Shells’ stop op investeringen in windenergie voor dit project, haastte een woordvoerder van het olieconcern zich te zeggen dat daarover nog geen beslissing genomen is. Ook Nuon laat weten dat het bedrijf nog steeds samen met Shell de voorbereidingen voor de aanleg van dit park treft.’

Gelukkig heeft Shell in 2011 bekend gemaakt dat het wel nog strategisch investeert in zonnecellen, maar het is dus niet bepaald een kernactiviteit van het mega-olieconcern. Het lijkt er eerder op dat Shell niet volledig verrast wil worden door enorme technologische doorbraken op dit gebied en een vinger aan de pols wil houden..! Maar vanuit milieutechnisch aspect zal het Shell worst wezen waar het haar geld verdient, zo lijkt het overduidelijk..!

Moeilijk winbare olie- en gasreserves.
Shell is al sinds 2001 in de VS actief op het gebied van het winnen van moeilijker winbare olie- en gasreserves. Hier zijn de afgelopen jaren miljarden uitgegeven voor de aankoop van gronden, zich ‘schaliegas’ bevindt. Sinds de technieken voor het winnen van gas en olie uit bijna ondoordringbare kalksteenlagen (het schaliegas) de laatste jaren zijn verbeterd, is er een ware goudkoorts ontstaan. Met name in de Verenigde Staten, die hun energiereserves liever niet uitvoeren, heeft dat geleid tot prijsdruk en een verlieslatende industrie. Over schaliegas, en de ‘schitterende nieuwe vondst van de nieuwe technieken’, zo meteen meer.

Desondanks lijkt de overname van de gronden in het ‘Permian Basin’ van concurrent Chesapeake de vastberadenheid van Shell te onderstrepen. De nieuwe aankoop moet waarschijnlijk gaan bijdragen aan de ambitie van de multinational om in 2020 zo´n 400.000 vaten olie-equivalent aan schaliegas in Amerika uit de grond te krijgen

Schaliegasboren of fracking: Na het boren van een verticale boorschacht, gaat men verder met een horizontale boring. Door de boorpijp worden onder hoge druk, o.a. stoom, zand en chemicaliën in de grond geperst..

Schaliegas… Lekker bezig..!
Bij de techniek van schalieboren wordt een mengsel van water, chemicaliën en zand, onder grote druk horizontaal in de bodemlaag geïnjecteerd. De bedoeling is dat door de immense druk die op de aardlagen wordt uitgeoefend, aanwezige olie- en gasreserves vrij komen en te winnen zijn. Door deze grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand, hierin wordt dan de mix van water, chemicaliën gepompt. Dit zogenaamd ‘produced water’ moet dan afgevoerd worden en als zwaar chemisch afval worden verwerkt, waarbij een groot gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen in het gesteente achterblijven..!
Dat daaraan uiterst heftige risico’s zijn verbonden, schijnt de heren oliewinners niet te interesseren. Die risico’s liggen onder meer in de  vervuiling van drink- en grondwater, waarbij gas en olie in het drinkwater terecht komt.. Maar ook lekkage van het broeikasgas methaan uit de bodem is al aangetoond. Daarbij is boven de grond de aantasting van het landschap een in het oog springende ‘bijkomstigheid’..

De commerciële exploitatie van schaliegas zorgt voor grote beroering op de energiemarkten. De olie- en gasindustrieën claimen grote winsten en vele successen, terwijl de tegenstanders bij voortduring wijzen op de gevaren. De controverse spitst zich met name toe op de informatievoorziening door de olie- en gasindustrie die evident afwijkt van veel wetenschappelijke data. De methode van hydraulisch fractureren wordt in de Verenigde Staten sinds een tiental jaren pas op grote schaal gebruikt. De commerciële winning van schaliegas, is vrij jong. Naast beroering van de energiemarkt, zijn er sterke aanwijzingen voor beroering van de aardkorst -ofwel aardbevingen- ten gevolge schaliegaswinning; in de VS zijn al stevige aardbevingen waargenomen in gebieden waar schaliegaswinning is toegestaan.

Wellicht is het verstandig van de mensen die op dit moment bij Shell werken, dat ze intern dit filmpje even laten rouleren..?
X

x
George W. Bush, fracking-president, het vriendje van Shell
?
De omstreden vergunningen in de VS voor toepassing van olie/gaswinning via deze schaliemethodes, werden afgegeven in de tijd van olie-president George W. Bush, die zijn olievriendjes, die hem in het Witte Huis hadden geholpen, op deze wijze een gunst verleende. De wetgeving die Bush doorvoerde in dit kader is echter nog steeds van kracht in de VS. En Shell lijkt zich nu handenwrijvend met de resultaten van deze dubieuze wetgeving in te laten. En zich daarbij niets aan te lijken trekken van de heftige consequenties van deze exploratie-methodes.
X

Gasland..
De film ‘Gasland’ is bij nog te weinig mensen bekend. Kijk hier naar de trailer hieronder. De hele film is op YouTube te zien.. (HIER vind je deel I)

Maar zeg eens eerlijk, hadden we een milieuvriendelijke opstelling verwacht van Shell? Een bedrijf dat met zijn winsten van boven de US$ 20 miljard dollar elk jaar, niet eens een schoonmaak van bijvoorbeeld de Niger-delta wenst te financieren.. Een bedrijf dat in hetzelfde Nigeria de militaire junta als privéleger heeft ingezet..? Een bedrijf dat er alles aan deed om de rechtszaak tegen het concern, voor vermeende steun aan de moord op de milieu-activisten in Nigeria, te saboteren..?

X

* * *

 

7 gedachten over “SHELL opnieuw ‘lekker’ bezig..!

 1. Greenpeace legt 72 Shell-tankstations plat in Nederland

  Tijdens een actie van Greenpeace aan tankstations van Shell in Nederland heeft de politie enkele betogers opgepakt. Dat zegt een politiewoordvoerder. De betogers maakten in tientallen tankstations de vulpistolen met fietskettingen aan pompen vast. De actie is een protest tegen olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. Shell heeft intussen een kort geding aangespannen tegen de Greenpeace vanwege de acties.

  De politie arresteerde 18 actievoerders op verschillende locaties in het land. De actievoerders saboteerden pompen in onder meer Den Haag, Leiden, Amsterdam, Eindhoven, Best en Groningen. In Den Haag pakte de politie vier actievoerders op. Ook aan een tankstation in de omgeving van Breukelen werd een aantal activisten gearresteerd.

  Shell noemt de actie van de milieuorganisatie “onveilig en respectloos”. “Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden”, zegt een woordvoerster. “We vrezen dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.”

  Gisteren vonden er in het Tsjechische Praag ook al manifestaties plaats tegen Shell.

  Reactie Shell
  De multinational wil afdwingen dat Greenpeace geen actie meer mag voeren in de nabijheid of op terreinen van Shell-tankstations. Dat heeft een woordvoerder van het olieconcern laten weten. Het kort geding dient aan het einde van de middag. Actievoerders van Greenpeace vergrendelden vanochtend de pompen op bijna 70 benzinestations, waardoor bezoekers niet meer konden tanken.

  Actievoerders van Greenpeace vergrendelden vanochtend de pompen op bijna 70 benzinestations, waardoor bezoekers niet konden tanken. Of en hoeveel schade Shell heeft geleden als gevolg van de acties kon de woordvoerder niet zeggen. Shell liet vanochtend al weten de overlast voor de klanten te betreuren.

  http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1500879/2012/09/14/Greenpeace-legt-72-Shell-tankstations-plat-in-Nederland.dhtml

 2. De olievlek verspreidt zich en binnenkort zijn wij aan de beurt.
  Dit mogen wij niet laten gebeuren. Onze toekomst, de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen staat op het spel. Dit zal binnen 5 tot 10 jaar leiden (lijden) tot een gifbelt duizend keer zo groot als bijvoorbeeld de Vogelmeerpolder. Onze drinkwatervoorziening komt ernstig in gevaar. Nederland is een waterland, een deltagebied van vele grote en kleine rivieren. Eenmaal vervuild zal dit onomkeerbaar zijn en ons leefklimaat en gezondheid voor eeuwig aantasten.
  Vanmorgen in “een” krant onderstaand bericht. Wij zijn dus aan de beurt.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12973496/__Vrees_voor_boorputten__.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.