Advertentie

Tijd voor een andere kijk op Somalische piraterij


Somalische piraten
Somalische piraten

Het is wat met die piraterij voor de Somalische kust. Sinds het begin van dit jaar zijn al 80 schepen aangevallen en er worden op dit moment 19 boten en meer dan 300 bemanningsleden gegijzeld, waaronder Belgen. Nederland wil een strengere wet tegen piraten en staat daarin niet alleen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil de strijd tegen piraterij opvoeren. Daarom komen 24 landen begin mei in New York bijeen om nieuwe maatregelen te bespreken.

Maar ken jij ook de andere kant van het verhaal? De nieuwssite San Francisco Bay View werpt een ander licht op de zaak. Namelijk die van het dumpen van nucleair afval voor hun kusten en het leegvissen van hun wateren. 9 miljoen mensen lijden honger. Het hele verhaal is te lezen op Argusoog, hieronder alleen het fragment dat gaat over Somalië en de rol van het Westen.

Tekst: Johann Hari – Vertaling: Nexus
Bron: Argusoog

Somalië en de rol van het Westen

In 1991 stortte het kabinet van Somalië ineen. Sinds die tijd lijdt de bevolking van 9 miljoen inwoners honger en kennen ze niks anders dan ellende. Westerse landen zagen dit als een grote kans en stalen de voedselvoorraden van dit land en dumpten tonnen nucleair afval in de wateren voor hun kust.

Ja, je leest het goed. Zodra de overheid gevallen was verschenen er mysterieuze Europese schepen voor hun kusten die grote hoeveelheden vaten met nucleair afval dumpten. De bevolking aan hun kust werd zieker en zieker. In het begin kregen ze last van vreemde uitslag, overgeven en kwamen hun kinderen mismaakt ter wereld. Na de tsunami van 2005 spoelden honderden zwaar giftige en nucleaire illegaal gedumpte vaten aan op de kusten van Somalië. Mensen begonnen ziekteverschijnselen te krijgen die passen bij stralingssymptomen en meer dan 300 mensen kwamen om het leven.

Zodra de overheid gevallen was verschenen er mysterieuze Europese schepen voor hun kusten die grote hoeveelheden vaten met nucleair afval dumpten. De bevolking aan hun kust werd zieker en zieker.

Troep afkomstig van Europese ziekenhuizen

Stiekem nucleair afval dumpen
Stiekem nucleair afval dumpen

Ahmedou Ould-Abdallah, de gezant van de VN voor Somalië vertelt; ‘Iemand dumpt nucleair afval hier en ook zware metalen zoals cadmium en kwik, noem maar op, vanalles en nog wat wat giftig is kun je er vinden. Het meeste van deze troep is afkomstig ( traceerbaar ) van Europese ziekenhuizen en fabrieken die het via de Italiaanse maffia goedkoop afvoeren. Bij de vraag aan Ahmedou Ould-Abdallah wat Europese overheden hieraan doen zegt hij. ‘Niks, helemaal niks, geen schoonmaakacties, geen compensatie zodat wij hetzelf kunnen opruimen op een verantwoorde wijze en geen preventieve maatregelen, niks dus, helemaal niks’.

Tegelijkertijd zijn Europese vissersboten bezig de kusten voor Somalië compleet leeg te vissen. Nu de eigen wateren haast geen vis meer bevat door overbevissing wijken ze gewoon uit naar landen die zich niet kunnen verweren. Meer dan 300 miljoen dollar aan vis wordt en per jaar weggevist uit de onbeschermde wateren voor de Somalische kust. Grote vissersboten vissen er op tonijn, garnalen, kreeft en ander zeeleven.

De lokale bevolking is daarmee één van hun belangrijkste inkomstenbronnen kwijt. Een plaatselijke visser in het dorpje Marka, zo’n 100 km ten zuiden van Mogadishu vertelde aan Reuters; ‘Als er niks gedaan wordt zal er spoedig geen vis meer over zijn in onze wateren’.

Tegelijkertijd zijn Europese vissersboten bezig de kusten voor Somalië compleet leeg te vissen. Nu de eigen wateren haast geen vis meer bevat door overbevissing wijken ze gewoon uit naar landen die zich niet kunnen verweren.

‘Wij zien onszelf niet als boeven’

Vanuit dit perspectief zijn dus de Nieuwe Somalische piraten ontstaan. Iedereen weet dat het gewoon de plaatselijke kustbevolking is die in eerste instantie met speedbootjes het dumpen van afval tegen wilden gaan en het vissen in hun wateren, ze noemen zichzelf de Vrijwillige Kustwacht van Somalië. Dit alles wetende is het goed te begrijpen waarom ze dit doen.

In een telefonisch interview zei één van de piratenleiders, Sugule Ali, dat hun motief is om het illegaal dumpen van afval en het illegaal wegvissen van hun zeeleven tegen te gaan. Wij zien onszelf niet als boeven. Het zijn net zij die illegaal vissen en afval dumpen die de boeven zijn, bovendien zijn ze vrijwel allemaal zwaar bewapend en dat in onze territoriale wateren!

Natuurlijk zitten er ook hier weer figuren tussen die wel degelijk verkeerd bezig zijn, dat zul je altijd zien. Het overgrote deel van de piraten echter heeft de volledige steun van de bevolking. Een onafhankelijk Somalisch Nieuwsblad heeft een grondig onderzoek gedaan onder de bevolking naar de steun voor de piraten. 70% steunt de piraten onvoorwaardelijk in hun strijd tegen het illegaal dumpen en vissen en het beschermen van hun territoriale wateren.

Wij zien onszelf niet als boeven. Het zijn net zij die illegaal vissen en afval dumpen die de boeven zijn, bovendien zijn ze vrijwel allemaal zwaar bewapend en dat in onze territoriale wateren!

Gedurende de revolutie in de VS was het George Washington die piraten inhuurde om de territoriale wateren van de VS te beschermen, zij hadden toen nog geen marine of kustwacht. De meeste Amerikanen stonden ook achter die piraten. Is dit dan zoveel anders?

Laten wij het Westen hun gang gaan?

Wat verwachten wij dan van de Somaliërs? Dat ze passief toekijken hoe wij hun kusten verzieken, hun wateren leegvissen en hun kinderen vermoorden met gif dat wij via de Italiaanse maffia dumpen? Het Westen onderneemt helemaal niks hiertegen. Nu de piraten zelf actie ondernemen en zo’n 20% van de olietransporten langs hun kusten verstoren schreeuwen wij moord en brand. Als wij echt iets willen doen tegen piraterij dan kijk je naar de oorzaak en los je die problemen op, het probleem ligt bij ons, zij beschermen zich enkel met de weinige middelen die zij hebben.

Lessen uit het verleden?

piraatMisschien wordt dit hele verhaal uit 2009 het beste samengevat door een andere piraat die in de vierde eeuw voor Christus leefde. Hij werd opgepakt door soldaten van Alexander de Grote die van hem verlangde dat hij duidelijk maakte wat hij bedoelde met het in bezit houden van de zee. De piraat glimlachte en gaf het volgende antwoord; ” Wat bedoel jij dan met het veroveren van de hele Aarde? Omdat ik het doe met een gammel schip word ik piraat genoemd, jij doet het met een gigantische vloot en wordt keizer genoemd.’

Nu de piraten zelf actie ondernemen en zo’n 20% van de olietransporten langs hun kusten verstoren schreeuwen wij moord en brand. Als wij echt iets willen doen tegen piraterij dan kijk je naar de oorzaak!

Contradictie

Er zit ook nog een contradictie in dit verhaal.  Wij vervuilen de wateren van Somalië met nucleair afval en ander zwaar gif en tegelijkertijd vissen wij daar voor restaurants in heel Europa. Die vis is dus zwaar giftig en waarschijnlijk bommetjevol zeer gevaarlijk nucleaire straling. Zo wordt ook nog een groot deel van de Westerse bevolking meegesleept in deze vreselijke toestanden en is het wachten op de eerste berichten van mensen die ernstig ziek worden of misschien zelfs overlijden na het eten van gestolen vis uit Somalië.

8 gedachten over “Tijd voor een andere kijk op Somalische piraterij

 1. Ik weet op een gegeven moment niet meer wat ik wel of niet moet geloven. Media en journaal kijk ik niet meer want dat wordt gemanipuleerd. Ik geloof zeker dat dit een opgezet spel is, vroeg of laat is iedereen aan de beurt dus ook dit soort mensen die met opzet de natuur beschadigen ofwel mensen willekeurig denken te kunnen doden.

 2. Extermination New World Order style:
  1. dumpen radioactief afval
  – permanente vergiftiging eco systeem
  – inwoners eraan kapot (geen eten, straling)
  – radioactiviteit in eco system

  2. Mensen streven aan secundaire “radiation poisening” OVERAL ter wereld waar de vergiftigde vis uit Somalie word gegeten of verwerkt

  3. Blijft er over:
  – Minder mensen (op weg naar de gewenste 500.000.000 van de georgia guidestones)
  – een dood en verlaten land (want alle inwoners zijn kapot gestraald)

  4. Dan kun je het – legaal onder het mom van VN ontwikkelingshulp – leegplunderen en beroven van alle natuurlijke middelen, grondstoffen..

  Gewoon heel bijdehand landjepik anno 2009.

  Ik ben benieuwd welk volgende Afrikaans land hetzelfde lot gaat treffen?

 3. Waarom kijk ik hier niet meer van op? Ik had al mijn bedenkingen bij het piraten verhaal, Maar dat het weer zo krom zou zijn had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Natuurlijk is “onze vloot” ook weer van de partij om die “boeven” te vangen. Nou ik ben weer een trotse westerling hoor.

 4. Dekselpan, gauw! (Uit 2008)

  Weet je waar ik best verdrietig van kan worden, Vrienden? ..Maar waarvan ik ook zie dat het een uitgelezen kans is om de misleidde ziel mee te ontwaken, omdat het zo onweerlegbaar helder is??

  Vandaag las ik een stuk over het nieuwe Piraatje spelen in de Somalische vijver.
  wij worden door Pieter Post weer eens klaargestoomd om te geloven dat Kapitein Haak inmiddels weer een legertje arme sloebernegers heeft getrained om daar eens flink de vliegende Peter in de Pan mee te hakken en de trendy VoC kapiteins leeg te ronselen, om aansluitend in Solamie de schatkist te spenderen…

  Met hun PowPow-tjes en hun enge hazetanden jagen ze de Supertrooper Metal Boys uit China, de VS ..en ja; de “Eeeuuh” op stang en de loopplank op, waardoor die echt, ja echt totaal machteloos haaien aan staan te bibberen; doodsbenauwd te vallen…

  Als aan de grond genageld laat vleugellamme Peter een paar Megaton aan Toverpoeder vallen, zo oepserdefloeps de oneindigde Oceaan van mildadigheid in!
  …Arme Peter, hij kan het niet verteren, roept Tinkerbell, en begint de zieke visjes maar te exporteren.

  Tja… paarse haaien bijten nu toch niet meer zo hard en aan het andere eind staan de reuzekonijnen!

  Wat denk jij?
  Zou Harry Potter hier ook Sisselpost van krijgen?

 5. wat mij in deze zaak zo frappeert is het oorverdovende stilzwijgen van groepen als greenpeace en andere milieuactivisten die anders ergens meteen bovenop staan. waar blijven zij nu?
  of worden zij ook al ondersteund door de daders?

 6. Ik heb deze informatie bewust opgezocht omdat ik me dood ergerde aan berichten in de krant (zie Parool 9 juni 2011)waarin allerlei dreigende taal wordt geuit, alsof de piraten in Somalie beesten zijn. “We gaan ze pakken, we volgen ze tot in hun huis…” Staat er. Wat gaan ze daar dan mee doen? Worden ze dan neergeschoten voor de ogen van hun vrouw en kinderen? Leuk vooruitzicht! Hebben deze piraten, fout of niet fout, dan niet gewoon recht op een eerlijk proces? En dat opjagen, dat mag dus zomaar? daar wordt, volgens het artikel, desnoods officiele toestemming voor gevraagd. En die krijg je dan ook, want het zijn toch maar negers en nog crimineel ook(zie je wel?!) Bovendien wonen ze in een ver land, dus dan gelden er andere regels. Wat weten die arme mensen daar nou van mensenrechten…?! Ondertussen weten die Europese schippers heus wel wat er aan de hand is. Dat ze zelf de oorzaak zijn geweest van de honger en ellende in Somalie. Maar in een proces zou je ook naar de Somalische kant van het verhaal moeten luisteren. En die is te confronterend. Dat durven we niet aan. Dus dat schuiven we netjes onder het tapijt. Je maakt natuurlijk geen slapende honden wakker. Je zorgt dat ze vantevoren wel weten dat het in het belang is van het Vaderland, wat je nu doet. Want je moet je wandaden kunnen rechtvaardigen in de ogen van het volk, van heel Europa, nee… van de hele wereld! We sturen desnoods de Navo erop af! Met zijn allen tegen een handjevol uitgemergelde Somaliers in een roeiboot. Dat gaat wel lukken. En dan vervolgens als helden vereerd worden. Schijnheilig tot op het bot! Wie is hier nou de piraat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.